Андон Балтаков, директор на БНР: Радиото е подложено на спорадичен тормоз, средата е токсична

Андон Балтаков

© Юлия Лазарова

Андон БалтаковС две постановления от март и април бившето правителство на Бойко Борисов намали бюджетите на обществените медии - Българското национално радио (БНР), Българската национална телевизия (БНТ) и Българската телеграфна агенция (БТА), с основен мотив - необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията от разпространение на коронавирус. Единствено обаче радиото не получи помощ от кабинета за разлика от БТА - 2.75 млн. лв., и БНТ - 20 милиона лева. По този повод "Дневник" разговаря с директора на БНР Андон Балтаков, който се обърна към бившите управляващи и нарече политиката им "тенденциозна", а сега ще търси разговор и със служебното правителство във връзка с орязаните субсидии.


Видео от разговора с Балтаков можете да видите тук.
Още по темата за финансирането на обществените медии четете по-късно в "Дневник"


Как се стигна до намаляването на бюджета на БНР и какви ще са последствията?
- Това, което се случи с бюджета на БНР, не съм го и сънувал в най-лошия си сън по отношение на това дали държавата може да се намесва във финансирането на една обществена медия в период, когато той вече е одобрен. Възмутително е, че се стигна дотук без никаква комуникация или обсъждане с мен като ръководител по отношение на това дали е възможно да направим това лишение. То е с мотив, че на държавата трябват пари да се справя с пандемията от коронавирус. Ако държавата няма пари, за да финансира болните и лечението на ковид-19, ако Националната здравноосигурителна каса се задъхва, за да обезпечи финансово лечението на хората, които са болни, да, ние ще направим тази организация, това е граждански дълг на всекиго - да бъде част от обединените усилия в борба с пандемията.


Но държавата си позволи да изземе пари от Българското национална радио и след това абсолютно безпардонно отпусна бюджетен трансфер за 20 млн. лв. за БНТ и за 2.75 млн. лв. за БТА. Един държавен бюджет, който е в недостиг, както ни беше обяснено в постановлението - за да се финансира борбата с пандемията - не може да си позволи това нещо. Това би трябвало да следва икономическата логика, а сме свидетели на двойни стандарти.


Притесни ме комуникацията с Министерството на финансите, която тече още от миналата година, за финансите на БНР и липсата на ангажираност за състоянието, което е доведено БНР. Състоянието, което не от вчера, а от 2009 година, когато бюджетът на БНР е намален от 58 млн. на 42 млн. лева. Това е едно изключително драстично намаляване на бюджета на радиото.


В продължение на 10 години, радиото е държано в постояннен финансов недостиг.В този период БНР създава нови радиостанции, нови програми, дигитално се навлиза в една нова ера, но парите остават такива, каквито са. Когато започна моя мандат, заварих радиото в една изключително печална финансова ситуация, с дефицит 5.5 млн. лева. Този дефицит в момента е изчистен. Радиото постоянно е било държано от един вид ръка, която те стиска, да не можеш да дишаш.


Аз не мога да започна да си изпълнявам иновационната програма, с която ме избраха като генерален директор. Това, което знам и мога да направя, всъщност нямам никакви средства да го направя. И това е най-ужасното.


Как си обяснявате това отношение към БНР?


- За мен това е специално отношение към БНР. Надявам се новият министър на финансите да излезе пред обществото и да обясни как са се отпускали тези 20 млн. лева на телевизията и къде е бизнес планът за инвестиции на БТА за над 2 млн. лева. (Обяснението на правителството на Борисов за отпускане на тези средства бе решението БТА до края на годината да започне да предоставя услугите си безплатно - бел. ред.)


Вие изпратихте писмо до бившия вече премиер Бойко Борисов, в което нарекохте политиката на държавата "тенденциозна". Получихте ли отговор?


- Отговора го получих вчера. Писмото е изпратено на 11 май, пристигна в БНР на 12 май. Отказвам се да анализирам и коментирам нещата, които са написани в него, те вече са без значение. Бих искал да седна с новия министър на финансите, за да обсъдим ситуацията и да видим кой е най-добрият начин финансовата стабилност на БНР да бъде възвърната.


Как ще се отрази недостигът на БНР на работата на радиото?


- Успяхме да направим така, че засега да няма съкращения на заплатите на хората. Първото намаление от 450 хиляди лева, ще "възстановим" от парите за капиталови разходи, а за второто от 388 хиляди лева ще вземем от бюджета за изплащане на радиотаксите към НУРТС. Това е организацията, която ни предоставя предавателните услуги, за да пуска нашият сигнал по УКВ и средни вълни до нашите слушатели. Идеята там е, вместо да платим през декември тази година, да преведем средствата по фактурата от ноември в първите пет дни на януари 2022. По този начин натоварваме бюджета за 2022 година с близо 600 хиляди лева, но ще успеем да запазим заплатите и издръжката.


Андон Балтаков, директор на БНР: Радиото е подложено на спорадичен тормоз, средата е токсична

© Юлия Лазарова


Как се работи в такава среда, по ваши думи - на "двоен стандарт" и "тенденциозна политика", и къде е границата на компромиса?


- Трудно се работи в такава среда. Като ръководител аз имам опит и от други култури. Навсякъде има несигурност, навсякъде има фактори, които те карат периодично да променяш направлението, което си поел като ръководител.

Но никъде няма такова нецивилизовано отношение към ръководител, каквото виждам тук. И това е най-ужасното, липсата на цивилизован диалог.

Искрено вярвам, че нещата ще отиват на по-добре, най-малкото защото БНР - и аз като ръководител - сме дали заявка, че сме достатъчно открити. Искаме с хората, които работят с нас и са наши партньори, било то от гледна точка на законотворчество, управление на финанси или просто са наши контрагенти, да имаме взаимно уважение и доверие. Журналистиката се гради на доверието.


Тази липса на уважение е проблем на властта, на средата, какви са причините?


- Аз съм в България от година и половина и мога да говоря като наблюдател на процесите. Мисля, че това са наслагвания. Държавата, която оставих, обществената култура и диалог, който съществуваше дори през така бурните 90 години, имаше някаква форма на взаимно уважение и цивилизованост. Диалогът беше на по-високо ниво. Крайно време да се върне нормалното общуване между хората, защото иначе ще се стигне до ядрен разпад на културата. Ние вече го виждаме - на улиците, в магазините, в агресивността в училищата.


Как може да се върне това, което наричате нормално общуване?


- Трябва да започнем може би с медийно образование, за да може хората да започнат да мисля по-критично и по-аналитично по отношение на информацията за собствениците на медии, за източниците на информация.
В момента има безкритично отношение към различните източници и квазиизточници на информация. Има хора, които не могат да направят разлика между медии, които предлагат подвеждаща или лъжлива информация и стойностни медии. Говорим за различните сфери на обществото, които медиите би трябвало да започнат да ограмотяват.


Това трябва да започне от най-ранна детска възраст - децата, младежите, професионалистите.
За мен журналистиката е като банковата система. Основата в банките е кредитът, т.е. доверието.

В момента имаме хиперинфлация на новини, тъй като всеки си мисли, че е новинар и журналист. И е достатъчно да си стои вкъщи и в леглото и да прочете нещо, да го сложи във фейсбук или в собствения си блог и да започне да залива интернет пространството. В момента то е плътно с елементи на шум и е много трудно човек да отсее къде в този шум е правилният звук.


Андон Балтаков, директор на БНР: Радиото е подложено на спорадичен тормоз, средата е токсична

© Юлия Лазарова


Тук новините се поднасят и без контекст. Това също е вид предизвикателство към журналистите, които искат да правят достоверна и качествена журналистика.


- Много често започвам да казвам, че 112-ото място, което ни отрежда "Репортери без граници" за нивото на свободата на словото в България, е проблем с две страни - от една страна са държавата, правителството, външните фактори, но от друга са самите журналисти. Достатъчно подготвени ли са хората, които практикуват професията журналист. Използват ли всички инструменти, които са научили във факултета по журналистика или там, където са учили това, което занаят. Докато бях в САЩ, си намерих наръчника по радиожурналистика на Би Би Си. Там са изброени основни въпроси, които всеки журналист трябва да си задава.

Огромният проблем е, че вече никой не задава основните въпроси. Особено като чета печатните издания в България, ежедневници, много рядко виждам истинска журналистика, направена като по учебник. Всичко е някаква сензация, цветни снимки, дори не знам към кого е насочен този вестник, към каква аудитория.
Основен елемент в пресжурналистиката се е превърнала дописката, която е от 15 реда, пет изречения, в които липсват контекст. Ние като журналисти трябва сериозно да се погледнем в огледалото и да се замислим какво правим, за да бъде обществото с по-добра медийна среда.


В българската медийна среда има и много сериозно противопоставяне между самите журналисти и сякаш има умора в самите тях да се борят за журналистиката?


- Изпитах това и на гърба си. Не поех този пост, за да се боря за нов закон за радио и телевизията, да развявам знамето на независимата обществена медия. Дойдох тук като технократ да управлявам БНР, но средата ме принуди да започна да се боря. Виждам къде са пречките, за да упражнявам професията, да изпълня договора, който съм подписал.


Какво стана - управляващите се уплашиха от реформата на обществените медии или имаше друга причина за неприемането на проекта, той предвиждаше ново финансиране на медиите?


- ГЕРБ нямаха волята да приемат този законопроект. Същевременно показаха - за закона за БТА, който беше приет - че когато искат и трябва нещо да се случи, то се случва. Нямаше воля да бъде приет един изменен Закон за радио и телевизията, който да отдалечи БНТ и БНР от някаква форма на политическа намеса в управлението и контрол върху финансирането.


Ако беше приет, щеше ли да има подобна криза с финансирането на БНР?


- Най-малкото следващата година всички ние щяхме да имаме гаранция. Когато едно правителство стигне дотам, че да взима парите от държавната администрация и под този знаменател се оказват обществените медии, това означава, че хазната наистина има проблем.


Бихте ли настоявали пред следващите управляващи да бъде приет проектът на Закона за радио и телевизия?


- Не. За мен това е мъртъв закон. Колкото повече време минава и колкото повече епизоди имаме, свързани с независимостта на управлението и финансирането на БНР, толкова по-убеден съм, че трябва да бъде изработен и приет един тотално нов закон. Защото фактът, че БНР в момента се третира като т.нар. бюджетна организация, позволява много на държавата да се намесва във финансирането.

Това, което трябва да направим в България, не е да откриваме топлата вода. То е направено вече някъде. Трябва да проучим какъв модел ще работи за българската действителност. Сегашното положение е неустойчиво, не гарантира независимостта на БНТ и БНР от бъдеща намеса в нашата работа.


Освен тази индиректна намеса, откакто сте начело на БНР, имало ли е и какви са били другите форми на натиск?


- Натиск не бих казал, но форма на вторичен тормоз има постоянно. БНР и аз персонално бяхме подложени на спорадичен тормоз. Трудно е един ръководител да работи в среда, която някой се опитва да отрови постоянно.


Преживял съм много, видял съм различни типове кризисни ситуации, но съм се убедил в едно - никой не може да победи истината. За мен това е достатъчно - да бъда уверен в правотата си, в поведението и ценностната си система.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Любопитно

  Вместо ”токсична” не може ли да се каже ”отровна” или ”непоносима”?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Неутрално

  ГЕРБ са национални предатели и обикновени мошеници! ДА ГИ ИЗРИНЕМ!

 3. 3 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Весело

  Заглавието щеше да е по разбираемо за света и Европа ако звучеше така: Функа е е подложен на рандомизиран прешър, енвиронмента е токсичен. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  Лицето Петър Волгин още ли работи в БНР?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Разстроено

  За съжаление тормоза над медиите е системен и средата е токсична вече 30 години!
  Не знам защо някой хора получават "просветление" едва сега!
  Недопустима намеса в медиите, които трябваше да са "обществени" има от началото на 90-те на миналия век!
  Иначе Балтаков е подходящият човек на неподходящото място в неподходящо време...

 7. 7 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Недопустима намеса в медиите, които трябваше да са "обществени" има от началото на 90-те на миналия век!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Затова, викаш, дай да не я коментираме сега, че може да навреди на любимите ГЕРБ, нали така?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Весело

  Този Антон Калтаков, плаче за пари от държавата, като вдовица за ....
  Като почнат хората да слушат Хоризонт, тогава ще има и повече пари от държавата.
  Засега Силвия Великова и роднините и ще трябва да разчитат предимно на грантове.

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  На непослушните им режем бюджета. Още по случая когато радиото беше изключено за да не се чуе интервю на С Великова , започна натиска.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на archangel
  archangel
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Превземането на обществени медии, например ббс или дв, от маоисти и хунвейбини е изпитана рецепта. Комрад балтаков е възмутен, че тук мръсните капиталисти, чорбаджии и народни изедници още не са избесени от Народен съд, за да могат от радиото да четат велики поеми от Валери Петров за това, как да бъдат избити тези душмани.

 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  БЕНЕРЕ защо не кандидатства за евросубсидия?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Не викам, ние на село си говорим цивилизовано без да си викаме и обикновено разбираме онова, което другите казват и не полагаме титанични усилия да спекулираме с казаното от другите....виждам, че в "града"е по-различно....жалко!

 14. 14 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Превземането на обществени медии, например ббс или дв, от маоисти и хунвейбини е изпитана рецепта. Комрад балтаков е възмутен, че тук мръсните капиталисти, чорбаджии и народни изедници още не са избесени от Народен съд, за да могат от радиото да четат велики поеми от Валери Петров за това, как да бъдат избити тези душмани.
  —цитат от коментар 11 на Archangel


  Ами така е най-ефективно - за партийната ти пропаганда плаща държавата която разрушаваш.
  И при раковите клетки механизмът е същия - храни ги клетката, която убиват.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В БНР няма едно про ГЕРБ предаване, всички са анти ГЕРБ! Водещите там са крайни русофили!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не викам, ние на село си говорим цивилизовано без да си викаме
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Оо, напротив. Викаш ти и още как. Например, викаше "момчета и момичета, няма така да стане", пък то взе, че стана 😁😁😁

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Радиото не се вписа в общата картинка на националните медии да хвали Борисов и неговото управление, затова сега е наказано с орязан бюджет. Мутрите така наказват.

 20. 20 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Вместо сега разговорът да бъде как БНР да стане модерна медия, темата е за очевидния натиск, който правителството упражняваше не само върху радиото, но и всяка критична медия. Спомнете си как бяха прехвърлени Труд и 24 часа, прокурорския произвол точно върху Прокопиев, уволненията на знакови журналисти от национални медии, че даже и карикатуристи.

  Иначе има търсене на такъв тип медия като БНР. Възходът на подкастите го доказва. Това е много лесен и удобен начин човек да се осведомява и дори забавлява, когато сам намери време за това. Затова радиото може отново да намери аудитория, загубена през годините, заради телевизията, просто трябва да бъде оставено да изгради продукт.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#18] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Не съм викал и не викам, а само Ви "казвам", че Вашите момичета и момчета в злополучният парламент за 9 дни 19 пъти се прегърнаха с комунетата и след 11-ти юли ще прегръщат опашката на коня!!!

 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#16] от "konservator.bg":

  То герберите така разбирате журналистиката- ЗА НАС, ПРОТИВ НАС.
  Журналистиката трябва да е опозиция на всяка власт. На власт през последните 10 години е ГЕРБ. Кое не ви е ясно? Да не питат за КОЙ? Да не питат за ББР и на кого дава милиарди? Да не питат дали Гешев е обвързан с Пеевски? Да не питат защо държавата проспа 700 милиона невнесени данъци на Божков? Да не питат защо депутатите на ГЕРБ гласуват лобистки поправки в закона за да се вдигне един небостъргач в София? Да не питат защо се бетонира Черноморието, докато ни лъжат нагло за подпорни стени?

  Ми много сте нагли бе, господине... И какво правят каскетурите и техните подчинени? Спират радиото. Типични милиционери... няма радио, няма проблем.

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  [quote#17:"Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ"][/quote]

  Добре, би ли ми обяснил тогава как лицето Петър Волгин все още води предаване в националното радио, като въпросното предаване е не просто крайно политизирано и отразяващо единствено и само гледната точка на водещия, но и реално открито се противопоставя и осмива дългосрочния цивилизационен избор на мнозинството от нацията? Нямам нищо против Волгин да си плещи каквото иска - в частно радио.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 23 на Тюфлекчия
  Добре, би ли ми обяснил тогава как лицето Петър Волгин все още води предаване в националното радио, като въпросното предаване е не просто крайно политизирано и отразяващо единствено и само гледната точка на водещия, но и реално открито се противопоставя и осмива дългосрочния цивилизационен избор на мнозинството от нацията? Нямам нищо против Волгин да си плещи каквото иска - в частно радио. [/quote]

  Не мога да кажа, защото не слушам Волгин. Но може да има десетки други причини, освен тая, която ти изтъкваш, че Балтаков бил русофил и искал да назначи други като Волгин. Глупости на търкалета: Балтаков идва от Щатите, точно русофил ще е, мда.

 25. 25 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Не съм викал и не викам, а само Ви "казвам", че Вашите момичета и момчета в злополучният парламент за 9 дни 19 пъти се прегърнаха с комунетата и след 11-ти юли ще прегръщат опашката на коня!!!
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  Чудесно. То и предният път щяха "момчетата и момичетата" да остават под опашката, според теб? Нали така? Какво те кара да мислиш, че прогнозата ти ще е по-точна тоя път. Мислиш си, че внезапно си поумнял? Пък прилагаш същата методология... демек, "троля в полза на Бойко".

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  То и на Корнелия Нинова синчето е в САЩ. Викаш и те не са русофили, а?
  Вземи си пусни веднъж поне предаването на Волгин и после пак ще си говорим, щото явно не си слушал БНР скоро (не те обвинявам - то е неслушаемо).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":


  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Между другото,според мои наблюдения,комунистите отишли на Запад не могат да се интегрират както трябва сред доброто общество и се затварят,и общуват предимно с "другарите" си.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Разстроено

  До коментар [#15] от "konservator.bg":

  Ако ризата на Балтаков Ви е проблема значи наистина имате проблем...!!!

 30. 30 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":То и на Корнелия Нинова синчето е в САЩ. Викаш и те не са русофили, а?
  —цитат от коментар 26 на Тюфлекчия


  Ами мога да предполагам, че "синчето" на Нинова н е русофил, да? И все пак, за да си русофил, трябва да имаш някакъв "рекърд", който да доказва или поне предплага такива убеждения. Докато Корнелия, като шефка на БСП, може да бъде подозирана в това, какво общо има това с Балтаков и къде е неговия "рекърд" за това, че е русофил? Щото не бил уволнил Волгин ли? Това, както казахме, не е абсолютно никакъв показател за русофилия. Именно затова те апострофирам, щото пак говориш наизуст.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Разстроено

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  "демек", освен , че Ви е много изискано и одухотворено е и показателно, за това, че четенето Ви се получава значително по-успешно от разбирането!!!
  Въпрос на капацитет и домашно възпитание!!!

 32. 32 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  ГЕРБавите действат като саботьори - егати "държавническото поведение", тия верно си мислеха, че държавата е тяхна собственост и може да правят каквото и когато си поискат

  МУТРИ ВЪН

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 33. 33 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "diegos":

  Не, не казвам това! Искам поне малко безпристрасност и казвам, че сме на 112 място, точно заради тази политика на всички медии – еди платени анти Греб, други с неизличимата носталгия по социалистическия лагер!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 34. 34 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#29] от "selqnin":"Ако ризата на Балтаков Ви е проблема значи наистина имате проблем...!!!"
  ––––––––––––
  Че четете и нищо разбирате лесно се вижда, но аз не мога да се обяснявам на всеки неразбрал, не чул, не видял... по цял ден!
  Това което казва е, че ризата добре го завършва, и можем да рачетем по всички знаци, включително и този, какъв човек стой срещу нас!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Не братле, просто за пореден път като един истински Матросов заставаш на амбразурата да браниш някой единствено и само на база няколко негови изказвания, които ти харесват. То и Хитлер и Сталин ако им извадиш някои лафове от контекста може да ти харесат. Очевидно не си слушал какво представлява БНР - ами този му е началник и смятам, че носи отговорност за това. А че се репчи на Баце по никакъв начин не оправдава това, че националното радио е пристан на всякакви путинофили, антисемити и откровени болшевики. Че и на всичкото отгоре иска още пари. За какво - да прати Волгин да води от Москва ли?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":"демек", освен , че Ви е много изискано и одухотворено е и показателно, за това, че четенето Ви се получава значително по-успешно от разбирането!!!Въпрос на капацитет и домашно възпитание!!!
  —цитат от коментар 31 на selqnin


  За "демек" ли се хвана, трол? Напълно нормална дума в българския, взета от турския като много други. Колко си безсилен само, а? Кажи пак за опашката на коня, че да ти се посмеем после още повече.

 37. 37 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#22] от "diegos":Не, не казвам това! Искам поне малко безпристрасност и казвам, че сме на 112 място, точно заради тази политика на всички медии – еди платени анти Греб, други с неизличимата носталгия по социалистическия лагер!
  —цитат от коментар 33 на konservator.bg


  аз платени "антигерб" медии не съм виждал, камо ли пък "всички"

  всъщност причината за 112то място е че 99% от медиите са контролирани точно ОТ ГЕРБ - включително най-гледаните като БНТ, Нова и бТВ. А интервюто описва точно как се прави това - с пари

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Не братле, просто за пореден път като един истински Матросов заставаш на амбразурата да браниш някой единствено и само на база няколко негови изказвания, които ти харесват.
  —цитат от коментар 35 на Тюфлекчия


  Не само. И на начина му на работа и ръководене, за които имам впечатления, за разлика от теб, и на това, че твоите приятели от кафевите медии са го подпукали здраво.

  А ти как точно не разбираш, че за да правиш твърдения, че бил русофил и че искал да назначи още такива като Волгин, трябва да имаш някакви факти, а не просто голите ти твърдения? Толкова ли е трудно уж образован човек да схване тоя прост принцип?

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#34] от "konservator.bg":

  Преди семиотиката очевидно има доста други неща, които сте пропуснали да прочетете...и като си помисля, че се оплаквате от това, че не сте в състояние да обяснявате по цял ден си казвам :"и слава Богу"!!!

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Ами я разкажи какви впечатления имаш и откъде. Може пък да си променя мнението. Аз казах моето на какво се базира - на това дето се сипе от БНР ежедневно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Отговора го получих вчера. Писмото е изпратено на 11 май, пристигна в БНР на 12 май. Отказвам се да анализирам и коментирам нещата, които са написани в него, те вече са без значение. "

  БНР му спряха сигнала ! Не е ясно КОЙ ! Май от ДПС - то.....Ама кой да ти каже..... Това е реалността ! Уви, така е и цялата ни държава........

 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз казах моето на какво се базира - на това дето се сипе от БНР ежедневно.
  —цитат от коментар 40 на Тюфлекчия


  Нищо лошо не се сипе от БНТ ежедневно, освен един Волгин (който ежедневен ли е?). Другото, което се "сипе" е последната останала независима журналистика от национална медия. Що се отнася до Волгин - предвид милионите българи, които са на неговия акъл, вероятно и той има място в радиото. Той е именно доказателство за относителната независимост на медията. И в крайна сметка е име: той успя да изкопчи първото интервю от Слави.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Ами според теб повечето българи са расисти и си бият жените. Значи и за такива предавания има място в БНР, така ли? Ако това ти беше обяснението как ръководел Балтаков - не успя да ме убедиш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Ами според теб повечето българи са расисти и си бият жените. Значи и за такива предавания има място в БНР, така ли? Ако това ти беше обяснението как ръководел Балтаков - не успя да ме убедиш.
  —цитат от коментар 43 на Тюфлекчия


  Аз не дъжа да те убеждавам в нещо относно как Балтаков ръководи. Казах просто, че за да сипеш обвинения в русофилия и че искал да назначи още Волгини, трябва да имаш някакви факти, които подкрепят това твърдение. Ти никога не си можел да схванеш разликата между това да си недоволен от нещо, до това да си измисляш някакви крайни тези и свибодни съчинения. ОК, разбирам да си недоволен от присъствието на Волгин, но да го отдаваш на това, на което ти го отдаде, е нелепо.

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#44] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Това естествено беше метафора, която точно изразяваше недоволството ми. Как ще назначи "още Волгини", като тоя е един?!? Става дума точно за това, че Балтаков иска да си прави каквото му скимне, а това радио не е негово, че да следва неговите политически виждания. Написах и какво очаквам от БНР - да не се занимава с политика. Може да се профилира в детски, образователни и културни програми, каквито няма много в частните радиа. За да е наистина "обществена" една медия, не трябва да взима политически позиции. Сега се кефиш, че хвърлят по ГЕРБ. Ами ако утре започнат да плюят по ДБ, когато те са във властта? Как ще реагираш тогава? Такъв прецедент имаше в края на 90-те. Първо се кълняхме в БНР като плюеше по Жан и БСП, после ги плюеха, че критикуват Костов. То няма угодия и в момента става дума за същото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега се кефиш, че хвърлят по ГЕРБ..
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  Там е работата, че не хвърлят по ГЕРБ, просто са обективни, което на фона на подчинената от ГЕРБ журналистика по други медии, на теб ти се привижда като "хвърлят по ГЕРБ".

  Що се отнася до твърдението "Балтаков иска да си прави каквото му скимне, а това радио не е негово, че да следва неговите политически виждания", какви данни имаш, че Балтаков прокарва и налага каквито и да е свои политически виждания?

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#46] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Програмата на самото радио. Нали се сещаш, че никой никога няма да каже "Аз налагам моите виждания!"? То се вижда по насоката на предаванията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Програмата на самото радио. Нали се сещаш, че никой никога няма да каже "Аз налагам моите виждания!"? То се вижда по насоката на предаванията.
  —цитат от коментар 47 на Тюфлекчия


  Това са пълни глупости. По-голямата вроятност е просто да е оставил на журналистите автономия, без да се меси в редакционната политика. Това са стари журналисти, обитаващи там много преди Балтаков. Самият Балтаков никога не е изразявал някакви политически виждания.

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Добре де - приемам че си прав. Ще те видим как ще реагираш, ако започнат да плюят по ДБ докато са на власт и последват ответни мерки. Надявам се, че ще проявиш последователност и ще кажеш "Ето това е независима журналистика!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  9% и сол-ташак на резидента се води "ставане"? Макар че спрямо предишното състояние верно си е "победа"

 51. 51 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 66 Разстроено

  Голямо реване от БНР. Иначе така наречените "подложени на тормоз" журналисти говорят ежедневно каквото и колкото си искат. Плюене, нападки, очерняне. И това, ако не е наглост здраве му кажи.

  В спора се ражда истината!
 52. 52 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Всичко държавно е токсично. Махнете ги тези комунистически боклуци.

  BG e мини империя на злото.
 53. 53 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Виждам яростен спор, дали националното радио се отнася достатъчно справедливо към някого си. И името на един журналист, дето го дават за пример на тезата, че не.

  И никакво разногласие по това, че управляващите от същата партия смятат за нормални да притискат същото това радио, защото не им харесва.

 54. 54 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Тоя няма да го уволнят. Тоя е от 'оцеляващите'.

 55. 55 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  МХМ... за това Сидеров беше тръгнал да ги закрива... Антисемитино... ся, едни тролове викат, че Великова е соросоид, пък друг бил русофоб... пък предния шеф на БНР изключи радиото в услуга на Каскета... последно?

  :)

  Ей, това троловете сте много сбъркани в опорките си...

 56. 56 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Ти също беше от ония, дето бълнуваха за "опашката на коня". Сега, като се сгромолясаха прогнозите ти, пост-фактум се опитваш да натаманиш някаква реалност, дето уж ги потвърждава. Що си мислиш, че не си прозрачен?

 57. 57 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Добре де - приемам че си прав. Ще те видим как ще реагираш, ако започнат да плюят по ДБ докато са на власт и последват ответни мерки.
  —цитат от коментар 49 на Тюфлекчия


  Че то от малкото, което наскоро съм слушал от Волгин, ДБ и на него са му пръв проблем. Така че, то "плюенето" се случва, предполагам, макар самото му радиопредаване да не съм го слушал. Това, което визирам беше в "Референдум", където не знам защо беше гост.

  Но мани го Волгин. За мен е важно да виждам у другите журналисти, както и Балтаков казва, журналистика по учебник. Те да си спазват стандартите, пък другото ще се нареди.

 58. 58 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Да бе тормоз.
  След като в БНР Волгин и Великова колят и бесят, голям тормоз.
  Ти кво искаш, да не казва никой дума ли?
  Па то се оказа, че си бил назначен неправомерно.
  Верно ли е това бе, Балтаков?

 59. 59 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  БНР отдавна се е превърнало в парцал на руската хибридна война
  Волгиновци и подобни индивиди.

  За мен БНР трябва да бъде мачкано от всяка власт докато се прочисти.

 60. 60 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":


  Как ще хвали Борисов радиото.
  То следва стриктно опорките на руската пропаганда.
  Борисов е най-големия им враг на кремълските протежета.

 61. 61 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Суверенът не е народът, а се казва Сорос! И сега без ГЕРБ във властта, БНР и БНТ, викат едни и същи опорни хора каквито ходят и в останалите - частните медии. Като Антоанета. А Силвия Великова лъже слушателите, които по телефонът й казват това, но тя казва "ние сме свободни, никой не ни нарежда"!!? ЗНАЧИ В РАДИОТО СА ИДИОТИ И ПОВТАРЯТ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ПО ДРУГИТЕ МЕДИИ??? Да не си оригинален, е или си свръх тъп или си несвободен. Всички хвалят ГЕРБ и плюят Радев и Русия, правят го - и частни и държавни медии. ..... .... 18 години Слави работи за БТВ, тоест за статуквото - Сорос-суверенът.

 62. 62 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "selqnin":

  Днес прочете какво е семиотика и ти почерня задн*ка!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 63. 63 Профил на simulant1
  simulant1
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Тоя какво се прави на ощипана мома. За всички вече е ясно, че БНР се превърна в лично радио на Черепа. Аз не съм съгласен с пари от моите данъци да се финансира рупора на Божков!

 64. 64 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Лицето Петър Волгин още ли работи в БНР?
  —цитат от коментар 5 на mitko11

  Пропагандистът на Кремъл - Петър Волгин ОЩЕ работи в БНР. Заради него и Силвия Великова спрях да слушам БНР

 65. 65 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "двоен стандарт" и "тенденциозна политика" - това може да се каже за почти всеки в отечеството.

 66. 66 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#64:"Мавродинов"][/quote]

  Силвия Великова я направиха героиня, а иначе тя си поддържала приятелски отношения с премиера - като става дума за двойни стандарти.

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Мутрите са злобни и отмъстителни екземпляри! За това обществото ги отхвърли тотално и никой ме ще да си има каквото и да било общо с тях.

  От всички обществени медии, най-силните удари за безобразията които вършеха през годинте, дойдоха от Радиото!
  За това се опитаха да го овладеят подобно на "обществената" БНТ, но удариха на камък...
  Счупиха си зъбите със Силвия Великова, която слушам винаги с удоволствие наред с другите журналисти там, без комуниста Волгин разбира се...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#61] от "Джони Пенкофф":


  Гаварит Масква!

  Нямате шансове в България, който и да дойде!
  А иначе, да е жив и здрав Джордж Сорос и да работи срещу такива като вас още дълги години!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Превземането на обществени медии, например ббс или дв, от маоисти и хунвейбини е изпитана рецепта. Комрад балтаков е възмутен, че тук мръсните капиталисти, чорбаджии и народни изедници още не са избесени от Народен съд, за да могат от радиото да четат велики поеми от Валери Петров за това, как да бъдат избити тези душмани.
  —цитат от коментар 11 на Archangel


  🤣🤣🤣
  Уникално тъп коментар.
  Браво! Юнак.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  В БНР няма едно про ГЕРБ предаване, всички са анти ГЕРБ! Водещите там са крайни русофили!
  —цитат от коментар 16 на konservator.bg


  Глупости!
  Никой свестен журналист не би си и помислил да прави "про-герп" предаване!
  На фона на корупцията, липсата на всякакви реформи в обществото, хаосът в борбата с пандемията, изоставането с имунизацията и достогането на най-високата смъртност в света, това би било самоубийство!

  Иначе като изключим руската пропаганда на Волгин (който е все още там заради някаква квота която го слуша) всички други предавания са точни и слушани от аудиторията...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK