Създателят на група "Ремонт "Шишман": Без натиск не става, но Столичната община не ни е враг

Рубен Лазарев (в средата) постоянно "инспектира" ремонта на ул. "Цар Иван Шишман".

© Лили Тоушек

Рубен Лазарев (в средата) постоянно "инспектира" ремонта на ул. "Цар Иван Шишман".Търговците и живеещите по централната софийска улица "Цар Иван Шишман" са поставени на изпитание - на 10 май започна ремонт, който ще продължи близо година. Няма да имат топла вода до октомври, а уличното платно е разкопано. Хора, които работят и живеят на улицата, се обединиха в затворена фейсбук група "Ремонт "Шишман". Неин създател и един от администраторите и Рубен Лазарев. Той управлява книжарницата за литература на английски език Elephant Bookstore.


Какво ви мотивира да създадете групата "Ремонт "Шишман"?


- Наблюдавах ремонта на ул. "Граф Игнатиев", на ул. "Иван Вазов" и градинката "Свети Седмочисленици" и последствията от тях и стигнах до логически изводи. Те трябваше да бъдат приложени в борбата срещу безумието, наречено софийски ремонти. Ползвах и примера на един човек - Николай от ресторанта "Мамма миа" на ул. "Шишман" при градинката "Свети Седмочисленици" (пасажът до ул. "Паренсов" се ремонтира заедно с ул. "Граф Игнатиев"). Той поведе лична битка с общината, за да опази своето малко място, като използва конструктивен диалог, а не казваше пред медиите само "Те са лоши" за общината. Николай даваше ясни примери и предложения за решаване, настояваше дори за смяна на работници, защото не си вършеха добре работата и това стана. Тогава разбрах, че ако и аз не го направя и не събера хората от цялата улица, няма да го направи никой.
Колко души са в затворената група "Ремонт "Шишман"?


- В момента са около 400 души като 50-ина представляват бизнеса по улицата, а останалите са живеещи на нея и в пресечките. В началото тръгнах буквално от магазин на магазин и агитирах с примерите от ремонта на "Граф Игнатиев". Нямаше нужда да убеждавам много, хората бяха наясно. Събрах целия бизнес по улицата. После заедно със съседи и децата им разлепихме и пуснахме в пощенските кутии призиви за присъединяване към групата. На тази улица 1/3 от хората не ползват фейсбук, а немалка част изобщо не живеят тук. Сега във всяка кооперация има поне по няколко души, които са запознати с групата.


- Кои примери от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" мотивираха хората?


- Най-голямата болка за всички бизнеси и за живеещите там беше липсата на видимост от плътните метални огради. Те са задължителни по наредбата за всеки строителен обект, но въпросът е какви да са. Като вървях тогава по "Графа" просто не можех да се ориентирам, а и без да съм страхлив, имах чувството, че в тези тесни коридори някой ще ме нападне в гръб. Хората се страхуваха и изпитваха физически, но и психически дискомфорт в тези тунели. В такъв момент никакъв магазин не те интересува, а гледаш по-бързо да се измъкнеш.


Вторият проблем беше, че строителните работи се извършваха на 20-30% от улицата, но тя цялата беше заградена непрекъснато. Затова сега в групата първо решихме да се борим срещу тези плътни огради, за да не се чувстват хората в затвор. Това, което се причини тогава на "Графа", и до ден днешен се вижда - тази улица все още не е жива - все още има празни магазини и това не е заради COVID-19.


Рубен Лазарев

© Лили Тоушек

Рубен Лазарев


Сега по ул. "Шишман" ремонтът е с мрежести огради. Вие ли ги наложихте?


- Ремонтът беше планиран за 2020 г. и още тогава постигнахме споразумение със зам.-кмета на София по строителството Цветан Божинов - да се проведе на етапи и да не се ползват плътни метални огради, а мрежести. И да не се затваря навсякъде, а където е възможно да се отваря, за да имат видимост хората и животът по улицата да продължи.


Това се постигна в дълъг период от срещи и с други представители от общината като Малина Едрева и със Столичния инспекторат. После фирмата изпълнител "Джи Пи груп" се отказа от обекта, зам.-кмет по строителството стана Ангел Джоргов и започнахме всичко отначало. Преди повече от три месеца проведохме първата среща с 15 души от нашата улица и инж. Джоргов с целия му антураж. Въпреки това кога точно ще започне ремонтът научих по-късно от вътрешен човек в общината. Никой от общината не се обади да каже, че след два месеца и половина ще започне.


Срещате се, но информация не ви се дава?


- Столичната община за жалост все още не се е научила, макар да има добри пиари, да комуникира с жителите на града. Липсата на информация създава легенди и митове и настройва хората срещу тях. Ето пример: имаше авария и изпълнителите на ремонта се обадиха веднага, за да обясня на всички, които са онлайн, че водата спира. Изглежда елементарно и лесно, но отсъствието на комуникация довежда до големи проблеми. Изведнъж спира водата и хората си казват: "Ето, пак не ни предупредиха!"


А цялата Столична община работи на този принцип - прави се нещо, без никой да знае. Сега ние от групата "Ремонт "Шишман" играем ролята на посредник между общината и хората от квартала.


Какво дотук сте извоювали за ремонта на ул. "Шишман"?


- Да се работи поетапно, да има мрежести огради, да се чисти по време на работа и след края на работния ден. Не казвам, че те нямаше да го правят, но е добре, че сме го уговорили. Разрешението за паркиране в съседните подзони по време на ремонта беше прието на сесия на Столичния общински съвет. Преди това обаче намерихме решението с някои представители на съвета - Елен Герджиков (ГЕРБ - бел. ред.) и Борис Бонев ("Спаси София" - бел. ред.).


Обнадеждаващо е, когато понякога ГЕРБ и "Спаси София" работят съвместно за временни решения като за паркирането на живеещите по "Шишман".


Кой инициира срещата за паркирането - вие или общината?


- Ние. Искам да отбележа обаче, че никога не сме подхождали към Столичната община с въпроси като "Какво ще направите за нас?". Отиваме с ясни намерения какво искаме да се случи, не сме ходили с надежди.


С общината сме в градивна комуникация, както наричам този процес, и достигаме до положителни резултати.


Уговорките с общината пишат ли се като документ с подписи?


- Не виждам причина, защото това, което се договаряме, трябва да действа още на другия ден и всичко се вижда. Ако не действа, ще звънна на зам.-кмета и подизпълнителите - и без това се чуваме по три пъти на ден. Тези неща вече изглеждат нормални, но са извоювани със страшно много работа. Ако този ремонт върви по модела, който е сега, той няма да има нищо общо с този на ул. "Граф Игнатиев".


Чу се за спор между живеещи и ресторантьори за масите на открито?


- Вижте, въпросът е колко от заведенията искат маси навън. В самото начало те са били нула, защото идеята за масите е наложена от главния архитект на София Здравко Здравков и от проектанта Иво Пантелеев. Говорим за визионерски проект, изготвен през 2014 г., и никой не е бил питан. Познавам ресторантьори, които не искат маси навън. Други искат, но те не са инициирали този вариант. Те са разбрали за него преди два месеца.


Пореден пример за липса на комуникация с общината?


- Точно така. И хората си мислят, че има разделение между нас, а то няма. Ресторантьорите бяха учудени, като разбраха, че може да има маси на открито. Имаме уверението на зам.-кмета Джоргов, че този проект от 2014 г. в частта му за масите няма да се приема, ако живеещите са против.


По проект трябва да има и кашпи по уличното платно?


- Не искам кашпи. Самият Джоргов, като гледаше кашпите в проекта, се мръщеше. Те са изключително грозни. Ако след време има кашпи, уверявам ви, че те няма да са тези, които са представени в проекта. Пред централния вход на 7-о училище благодарение на директорката г-жа Никова ще се провеждат срещи между живеещите на улицата. На тази площадка ще могат да се видят плановете и материалите, които се ползват за ремонта, и как ще изглежда улицата след него.


Предстои ни да обсъдим със Столичния инспекторат какви да са кофите и контейнерите по улицата и къде да се разположат. Но визионерската част за улицата не е моята кауза. Моята кауза е да няма фалирали нещастни хора.


В преговорите с общината чувствате ли се силни като група?


- Ние вече сме добре сработена машина от 300-400 души, които знаят какво искат да постигнат. Смятам, че можем да обърнем посоката на действие на дадено решение на Столичната община. Важно е да подчертая, че тя не ни е враг. От една страна, сме наясно, че без натиск няма да се случи нищо, а от друга, не възприемаме общинарите като противници. Златното сечение трябва да се търси.


Още за ремонта - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Променяики първо себе си променяме животът на всички.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Ако си наемат и един надзор, който да следи работата —> срокове, качество, неуплътняване на персонала —> много ще е от полза, както за живеещите, така и за изпълнителите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на men341055232
  men341055232
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ох, миличкият, боял се да не го нападнат в гръб...

 4. 4 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#3] от "men341055232":
  Гоуем си маж - бравос!

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 5. 5 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Малко са хората които имат конструктивно мислене и поздравления за Дневник за даване на гласност. Това трябва да е профила на общинар , но такива хора са рядкост защото бързо им хвърлят въженже около врата....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Плътен граждански контрол, не може пияндурниците да се подиграват с данъкоплатците. Всяко отклонение и нарушение ще бъде документирано и коментирано!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ако не се премахнат 30+ годишните таратайки леещи малсо по улиците и паркоместата, язък за ремонта! Не може тротоара да е 50см и да не може двама да се разминават за да има парко места. Трябва окончателно да се реши дали ще е град за Хората или град за Таратайките.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 8. 8 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "men341055232":

  Просто изразява образно какво е чувството, като се движиш по тези коридори.

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Това е за най-най-елементарните неща, които трябва да се случват винаги, въобще не се говори за по-сложните като облик на улицата, какви разрешителни за какви бизнеси да се дават, как да се махнат кабели и дали е по-красиво с тази или онази настилка и ще се връзва ли със стила на сградите и квартала.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1177 Весело

  за ремонта на Ив.Вазов имаше
  3 граждански групи от там живущи
  къде не можеха да се разберат
  как да изглежда улицата пейки ли фенери ли.
  Едните обжалват един проект другите протестират
  третите викат че първите немат адресни регистрации на таа улица ххх хх
  И така над година )))
  СОС дигнаха ръце
  викат им като са разбЕрете ша праим ремонта
  еле накрай са уталожиха!
  ма що статии у Дневник що интервюта.
  па мое и некой активис да е влезнал у листите ;)

 11. 11 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#10] от "bruno__dante":

  И викаш, като ти наложат нещо против волята е най-добре... ?!

 12. 12 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "идеята за масите е наложена от главния архитект на София Здравко Здравков (бивш гл.архитект на Червен бряг) и от проектанта Иво Пантелеев (проектант на Графа) .ХА-ХА

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  за ремонта на Ив.Вазов имаше 3 граждански групи от там живущикъде не можеха да се разбераткак да изглежда улицата
  —цитат от коментар 10 на bruno__dante


  "На вкус и цвет, таваришчи нет"
  Не може да се угоди на всички, как се намира разумен компромис?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Извод - общината е напълно неспособна и немотивирана да свърши нещо като хората, освен ако не е под непрекъснат обществен натиск. И пак няма гаранция.

 15. 15 Профил на Alex Alex
  Alex Alex
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Събуден човек - заслужава само възхищение и подкрепа!
  Що се отнася до Общината, ми се струва, че е точно обратното - проблемът не е само липса на умение за комуникация и некадърност, а често умишлено ощетяване на милиони в полза на определни групи. Пресен и ярък пример е упоритото намерение на общината, въпреки здравето, интересите и протестите на жителите на града да се строи инсинератор кажи-речи в самия център. Не е враг ли ..?

 16. 16 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Гневно

  Аз едно мога да ви кажа - от герб по-големи селяндурляци няма!!! А тоя Здравков чак от Червен брег го домъкнаха, за да ги слуша и да им изпълнява желанията !!!

  от близо и далеч
 17. 17 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  имали нещо на българинът да не му пречи?Пак старата приказка за вълната!

 18. 18 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На улица Шишман има две училища. Проектът трябва да предвиди места за пушене за учениците. Иначе те ще продължат да засипват всичко наоколо с фасове :( :(

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Alex":

  А вие къде предлагате да се построи инсталацията за оползотворяване на РДФ гориво, произведено от несепарираните битови отпадъци на София ? Може би някъде далеч, да тровят други хора дето не са ги хвърляли тия орпадъци ? Ако не искате инсталация, научете се и вие и всичките ви съседи да сепарират отпадъците си. И когато всички софиянци го постигнем , няма да има нужда от такава инсталация. А до тогава ще ползваме инсталация, построена от австрийска фирма която има още 4 точно такива във Виена.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#14] от "kapitan_laino":

  Е как така - нали кмета на тоя район е от ДБ, вече 2 години е кмет, кога ще почне да става способен ?. Тия неща като качествено поставяне на плочки и вида капши са точно неговия ресор, не и е работа на Фандъкова и главния архитект да се занимават с това.

 22. 22 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално
 23. 23 Профил на chesterfield
  chesterfield
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Alex":
  Нещо не сте разбрал, колега, предвижда се заводът да се прострои зад ТЕЦ София Изток.
  Това може и един ден да е почти в центъра, но засега е извън чертите на града.
  Освен това технологията на изгаряне изключва отделянето на вредни емисии.

 24. 24 Профил на chesterfield
  chesterfield
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "bruno__dante":
  Присъствал съм на такова обществено обсъждане в нашия квартал - врява и гюрултия, крясъци и хаос. Особено активни бяха двама чукундури, които един през друг даваха все по-абсурдни идеи, защото имаха междусъседски конфликт. Накрая общината реализира проекта както беше предвидено и всички останаха доволни с изключение на неколцина дежурни мрънкачи.

 25. 25 Профил на Alex Alex
  Alex Alex
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#20] от "м17":

  Опитвате се да кажете, че проектът ще има възпитателно предназначение - да се научат софиянци за разделят боклука? И инсинераторът във Виена построен 60-те години е пример за това? През 2021 година? При релефа на София? При рекордното замърсяване, което е ясно, според данни от самия проект ще се увеличи още повече? При тежка инвестиция, която трябва да има възвращаемост и предполага внос на боклук за захранване? Наистина ли, говорим за боклука на софиянци, който при желание има много варианти за оползотворяване без да е за сметка на нечие здраве? Много ми е интересно, дали писанието ви е основано на разсъждения или на интереси? Виждам верноподаннически защитавате местната администрация. Ще да е напълно безкористно..

  До коментар [#23] от "qyh531056066":
  Ще е на площадката на ТЕЦ-а във Военна Рампа, близо до Централна гара, което не е като да е извън града. Или след като не е на жълтите павета няма причина за притеснения! Можем да сме спокойни и да дишаме с пълни гърди.
  Давате ли си сметка как предвид разположението на града ще влоши допълнително качеството на въздуха на абсолютно всички, от кметицата, та до последния номериран трол?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "цялата Столична община работи на този принцип - прави се нещо, без никой да знае."
  Защо да си създава работа, като и така може.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alex Alex":

  Няма вариант боклука да се зарови, няма и вариант да се изнася. Единствения вариант е максимално сепариране и рециклиране и преработка на остатъка до РДФ и изгаряне. Инсталацията е предвидена само за изгаряне на РДФ произведен от софийския боклук, и точно затова ЕС покрива 80% от проекта.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alex Alex":

  Стана ми любопитно, кои са тия много начини за справяне с боклука на софиянци ? Но разбора се нито депониране т.е закопаване на сметище нито изнасяне в страната/чужбина не е допустимо.

 29. 29 Профил на chesterfield
  chesterfield
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":
  Още по-любопетно ще е когато проектът започне да се реализира от друг кмет, от ДБ да речем.
  И песни за него ще пеят, сигурен съм.

 30. 30 Профил на Alex Alex
  Alex Alex
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Много сте активен в защита на един опасен за здравето на всички живеещи в София проект. Пропускате информация, четете избирателно, а и лъжете безогледно. Колкото и да сте възнаграден за дейността си и колкото и да нямате други начини да си изкарвате прехраната, това си е падение. Не предизвиква съчувстие, а само погнуса. Изборът си е ваш, но аз нямам желание да храня тролове.

 31. 31 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#19] от "Dobromir Dobrev":

  да издигнем Архитект Игнатов от ДБ за главен архитект на столицата!
  (щот на изборите за кмет не стигна и до балотажа)

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alex Alex":

  Само заклинания, никакви факти. Кажете аджеба какво да го правим тоя боклук. Ама конкретно и на практика. Не може просто да се закопае, това е категорично забранено от ЕС а ново депо се строи много трудно, никой не иска огромно ново депо до къщата си. Не може и да се изнесе, битови отпадъци са забранени за износ. Единствения вариант и това се прави в цяла европа е максимално сепариране и РДФ гориво от остатъка + изгаряне. И точно това прави София и затова има и евросубсидия. Не се заблуждавайте че ако дойде друг кмет може да направи нещо друго, дори в момента това че РДФ горивото се ползва в циментовите заводи е на ръба на закона и само защото се строи инсталацията.

 33. 33 Профил на Beks
  Beks
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До живеещите на ул Шишман - пооправете си фасадите на сградите, изчистете графитите, измийте си прозорците и тогава излезте с претенциите си. Улицата прилича на улица в някоя африканска столица и за това не ви е виновна общината, а самитр вие.

 34. 34 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Евала на Рубен за енергията и здравите нерви! Ще помагаме с каквото можем, та дано "Шишман" стане още по-любима и уютна улица!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK