Адвокат Емил Писков за случая "Денков": Тези хиляди евро ги казвам като хонорар, за да откажа клиенти

Емил Писков

© Антикорупционен фонд

Емил Писков"Антикорупционният фонд" публикува днес първата част на разследването си "Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков". В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с ресторантьора Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато той е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро.


Един от споменатите в разследването е адвокат Емил Писков. С Бакалова го свързва колегата му консултант Мартин Божанов. Според това, което се чува от излъчения запис, Писков се среща с Бакалова и от разговора се разбира, че за да пуснат от ареста Денков, ще са необходими поне 100 хиляди евро. Адвокатът обяснява, че няма нужда Денков да обжалва определението на първоинстанционния съд, защото в Апелативния специализиран съд "са извъртяни всички състави, никой не го е пуснал и няма да го пуснат". Ето публикуваната част от разговора им:


- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш,че... За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- Няма смисъл тогава да говорим... 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.
- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем...
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.


Писков дава интервю на Николай Стайков от "Антикорупционния фонд". "Дневник" препубликува интервюто от страницата на организацията едно към едно.


Значи това е Специализираният съд. Обявих ви го възможно най-общо. Истината е, че така нашата тема е така - по какъв начин се уреждат нещата в Специализирания съд.


- Да. В предварителния разговор...


Сега, длъжен съм да ви кажа, за да сме максимално коректни, че имаме едни снимки и запис, в които вие или ваш, ваш брат близнак, който много прилича на вас, на практика, вие предлагате услугите си за такова нещо.


- В предварителният разговор аз, нали, ви казах, че не мога да ви бъда полезен за и да разговарям по темата със Специализирания съд, тъй като, аз дела в Специализирания съд нямам. Никога не съм се явявал, като адвокат в Специализирания съд, значи от близо година и половина съм адвокат, дори не съм, мисля, че дори не съм стъпвал в сградата. (по-надолу си противоречи с това твърдение - бел. авт.)


Вие бяхте работили, казахте преди малко в предварителния разговор.


- Преди това съм работил в ГДБОП, в ДАНС.


А за какво отговаряхте в ДАНС, ако не е тайна?


- В ДАНС съм отговарял...


И в ГДБОП, разбира се.


- В ГДБОП съм бил разследващ полицай, в ДАНС съм бил в икономическа и финансова сигурност в дирекцията. Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност", сигурно вече, не знам как..


Сега трябва да ви кажа, че тук не става дума за явяване, като...


- И затова не мога да ви бъда полезен.


Тук става дума за така неформална помощ и от съдия, и от вас. Определяне и така влияние върху определение и решения на съда.


- Ами, предполагам за... Не мога да ви кажа нищо по тази тема. Кажете вие конкретно за какво, за какъв разговор става въпрос и ще коментираме.


Става дума за разговор, в който вие директно си казвате за помощ при уреждане на определени решения на Специализирания съд.


- Пак ви казвам, аз няма как да...


... и за тяхната цена.


- Значи по принцип аз умишлено, нали, не желая да работя със Специализирания съд.


А защо?


- И когато дойде клиент или някой клиент иска да работя аз със Специализирания съд, да ме наеме, да ме ангажира, аз, нали, казвам, поради това, че в Специализирания съд делата са с изключителна сложност, много обемни и много голям материал за работа, има множество обвиняеми, свидетели и вещи лица, експертизи и така нататък. И дори, нали, и при разговори с клиенти, просто тактично, за да им откажа, за да не ги обидя и като клиенти и като хора, които примерно може да са ги изпратили тези клиенти, са ме препоръчали, казвам баснословни хонорари. От рода на стотици хиляди. Само и единствено, за да не се ангажирам и да ги откажа тактично. Това е. Друго няма какво да ви кажа.


Нека да ви покажа нещо.


- Ако има някаква информация и данни. Да.


Имате ли спомен за някакъв такъв разговор? За такава обстановка? Да сте участвали в такъв разговор?


- Да, да, това е в къщата на госпожа, на семейство *********. Да, участвал съм в такъв разговор с... не знам кой присъства на този разговор, това е в къщата. Мисля, че госпожа. Не знам, кажете ми вие.


И аз не знам всички хора, които са били около масата, но очевидно, очевидно, снимката е от някой от един от тях. И аз не знам всички хора, които са били около масата. Но аз имам само един въпрос. На този разговор, ставало ли е дума за вашата услуга и помощ срещу сума от пари да се помогне по отношение на определено съдебно решение?


- Къде? В Специализирания съд?


Да.


- Не. Не е ставало дума. Значи аз ви казвам, аз може и като, нали, кога, може в адвокатската професия, може да използваме различни прийоми, различни похвати само и само, да откажем някой човек, за да не се занимавам с него, да не го обидя, тактично - да, да му откажа.


За да съм максимално открит, тъй като, така или иначе, това нещо ще стане ясно, има аудио запис, от който не става дума за такова нещо.


- Да, знам за този аудио запис. Този аудио запис е с госпожа Ивайла Бакалова. В този аудио запис и тази среща беше инициирана от Ивайла Бакалова и семейство ******. Нали, аз съм адвокат на ************* и на семейство *********** съм адвокат и консултант. Те ме помолиха, тя понеже искаше да проведе една консултация, адвокатска консултация. И този разговор, в този разговор, просто бях многократно провокиран от нейна страна за какви ли не неща. И вие ако чуете целия разговор, не знам дали го имате целия разговор, щом го имате записан. Имате ли го целият разговор? Или от части.


Около 45 минути.


- Да. Около толкова, мисля че. В този разговор аз постоянно от нейна страна съм провокиран. И се опитвах тактично, тактично да не обидя нея и да не обидя моите клиенти.


А те са ви клиенти по някакъв друг въпрос?


- Да, да. Те са ми клиенти по други казуси. Те са ми клиенти по други дела.


Но те не са в Специализирания съд, ако разбирам правилно?


- Не, не. Не са. Аз дела в Специализирания съд нямам.


Добре. Участвали ли сте в, така не формална помощ, по отношение на други хора, по дела в Специализирания съд по други казуси?


- Не. Не никога не съм участвал в никаква помощ в никакви казуси.


В самото видео, един от присъстващите казва, че сте доверени хора, изпробвани.


- Ами, това може да го каже за да ме представи.. Сега кой какво казва, аз не мога да коментирам други.


Добре.


- Изпробвани, проверени, аз съм техен адвокат, консултант и работя по за това може би, не знам.


Бихте ли ми дали един съвет? Аз едно разбирам от...


- А аз. Добре, вие като кажете, че аз съм предлагал, нали, вие като ми кажете, че аз съм предлагал тази услуга, нали, или това нещо да оправя или там за определено решение на съда. Аз, съм споменал ли съм някакви лица? Коментирал ли съм аз някакви лица, по какъв начин ще стане това предлагане, какъв е механизмът, кога ще станат факти, събития? Нали вие сте слушали разговора?


Да, да, слушал съм го.


- Има ли такова нещо? Има ли такова нещо, аз да съм поискал конкретна сума, за да предложа, за да дам или някой да свърши определено нещо? Има ли го това нещо в разговора?


Това, което съм чул - не. Няма такова нещо, но има цена.


- Цената, аз ви казах, това е хонорар за моята работа, за да откажа госпожа Бакалова и повече да не се занимавам с нея, да не ме търси. Аз никога не съм я търсил. Никога не съм я виждал преди това. Отишъл съм на тази среща, защото съм, нали, извикан и по предложение на моите клиенти. Аз не мога моите клиенти да ги пренебрегна. Те са ми много важни клиенти и по този начин аз ще ги загубя. На тази среща бях, това беше едно безумие от нейна страна. Цялата среща, всичко. За да мога за да не я обидя нея, тъй като преди това ми беше казано, че тя, нали е разстроена, приятелят и е много време в ареста и да бъда по-така, каквото, нали, да бъда по, каквото мога да и помогна. Да ѝ дам адвокатски съвет какъвто мога.


Но то нейната цел, не беше да й дам аз, каквато и аз адвокатска консултация да направя. Нейната цел беше тотална провокация. И през цялото време тя ме провокира и искаше да чуе суми, вещите лица, дела, пари и какво ли не. И аз още един път ви питам, аз казал ли съм на някой, поискал ли съм определена сума пари, за да предам на някой, лице, съдия, прокурор, вещо лице, адвокат, или който ще да е, за да свърши определена дейност?


В това, което съм чул аз от записа, няма такова нещо, но има сума и като цяло в този разговор е, че се предлагат услуги по неформална помщ.


- Да, сумата е по мой хонорар, сумата е сто хиляди евро, защото аз първо не исках да й казвам никакви суми и никакви, просто не исках да коментирам с нея никакви суми и цени, пари и така нататък. През цялото време бях провокиран от нея. Кажи ми 20, 30, 50, 100 и в един момент вече, за да прекратя това нещо, това безумие, казах и този хонорар от 100 хиляди евро, само и само да приключи разговора и да се откаже.


Преди малко ви попитах да ми дадете един съвет - дали да вярвам на това, което чувам от разговора като внушение и като заключение, като външен наблюдател, или да вярвам сега на вашите думи? На кое да повярвам всъщност?


- Ами ще вярвате на това, което... на моята дума ще повярвате, защото вие сам казахте, че не сте чули. Да, вие сам казвате, че сега, нали в интервюто, казахте, че не сте чули и че няма такова нещо в разговора, че аз искам сума, определена сума пари, за да дам на някой, за да свърши някаква работа. Нали така? Е на кое да вярвате тогава? Вярвате на провокациите на госпожа Бакалова, защото в този разговор наистина имаше безумни неща. Как ще коментирате вие, понеже вие сте слушали разговора, че прокуратурата плаща пари на съда, за да държат приятелят и в ареста? Коментирайте го вие това нещо.


Няма такова нещо.


- Е не, има го в записа.


Че е имало натиск - да, но...


- Не, не, не...


... но за финансова част - не мисля.


- Не, тя каза, че се плаща, че някой, че се плаща, за това, че мъжът да стои, да бъде в ареста. Това го има в разговора, слушайте го внимателно. И аз я питам кой да плаща, прокуратурата ли да плаща?


Да ви питам нещо..


- И тя вика: прокуратурата плаща. Е това нормално ли ви звучи на вас? И аз вече, как да водя разговор с този човек като се говорят такива безумия, че прокуратурата плаща на съда държи хора в ареста. А, вие сте слушали разговора, за съдията, който е по делото на нейния мъж или приятел, или какъв е, не знам. Аз какво казвам за този съдия?


Не си спомням, напомнете ми.


- Не го познавам този човек. Не мога да кажа нищо за него. А от нейната страна провокацията беше, той е много корумпиран. И аз й казвам: не мога да кажа нищо за човека, не го познавам, знам, че е бил съдия в районен съд, в градския съд и че човекът е специалист. Това е, което знам. Това има ли го в разговора?


Ами, имаше нещо такова, ще трябва да погледна, разбира се. Да ви питам нещо друго важно, там в разговора става дума за един колега Мартин.


- Да.


Кой е колегата Мартин всъщност?


- Колегата Мартин е консултант, има консултантски дружества, занимава се с консултация, с консултантска дейност. Нали, намира клиенти и това е. Той използва също този офис.


Адвокат, нотариус или просто...?


- Не, не, не. Не е адвокат, не е нотариус, той има дружества, управител на дружества.


Припомнете ми фамилията, че не се сещам в момента.


- Ми Божанов. Мартин Божанов.


Има ли материали в медиите за него, с едно наименование - Нотариуса?


- Ами, не мога да ви кажа.


Не коментирам в момента изобщо дали са верни или не, но има публикации, в които се говори за Мартин Нотариуса.


- Не мога да ви кажа. Щом, вие, значи вие знаете, аз какво да ви коментирам, какви материали има в медиите? Проверете, не знам, не съм гледал медии, не съм, нали, не съм гледал медиите, нали, не съм се интересувал за него по медиите. Какво има по медиите не мога да коментирам. Но нека да коментираме госпожа Бакалова, нейният разговори и нейното безумие.


А всъщност вашият разговор не е ли, не е ли, така, резултат от един, преди това проведен разговор с Мартин.


- Да, преди това. Да, точно така. Да, преди това имаше проведен разговор, аз съм присъствал на този разговор. Този разговор беше проведен по телефона и не мога да ви кажа точно, не си спомням детайли от разговора, но ако има нещо питайте ме. Нали там пак се коментираше, че случая на нейния приятел. Приятел ли и е, мъж ли и е - аз не знам.


Да, това са неща които не са от значение за този разговор сега. Проблем ли е да говорим с Мартин Божанов?


- Ами..


Да ни дадете контакти примерно..


- Аз ще му се обадя и ако той вече има желание ще му дам негови контакти и щи говорите. Нали, вече с него ще се разберете, аз, това е което мога да ви кажа. Но нека коментираме..


Аз не се сещам друго.


- Не, не, искам да коментираме, да, да искам да коментираме разговора на


Пак ви казвам, че в момента разговорът е на масата.


- Да, да. Искам да коментираме разговора. И в началото на разговора аз...


И какво в момента ми казвате? Че това е било театър от ваша страна?


- Не.


И аз трябва да повярвам на


- ... как да помогна срещу пари, аз съм адвокат и взимам хонорари, нали, получавам за моята работа. Нали трябва да...


Не става ясно...


- ... не, точно става ясно. Нали, сега няколко пъти ви питах, дали аз искам..


Добре, това не е ли някакъв начин в момента да се измъкнете от цялата ситуация?


- Не, няма за какво да се измъквам от тази ситуация. Аз съм адвокат, това е моята работа. Аз се срещам с клиенти, тази среща е за разговор с клиенти и адвокатска консултация. Как аз ще говоря с.., как ще го проверя...


Ако отидете в църквата и палите свещ, не става въпрос за никакви адвокатски услуги...


- Да, това казвам. Аз не познавам никой, не говоря с никой, набожен съм, християнин съм, отивам в църквата и паля. паля свещ. Да, това е. Това съм казал в разговора.


Значи вие сте поискали 100 хил. евро, за да отидете в църквата и да запалите свещ?


- Значи, за какво съм поискал аз 100 хил. евро, това си е, аз не съм, моята идея за тази сума и за този хонорар, който, нали съм казал 100 хил. евро, единствената ми цел, нали, е, за да прекратя този разговор. Аз не съм ги искал тези пари с идеята да правя нещо..


Не е това впечатлението, което оставяте...


- Не е това впечатлението, защото всичко това е провокация на госпожа Бакалова. Целия разговор, за да не обидя нея, за да не обидя семейство ******* и за да мога да ги запазя тях като клиенти, аз тактично, по всякакъв начин се опитвах, нали да отбивам нейните въпроси, разговори и нейната провокация. Но в един момент, казах, този хонорар или тази сума как съм казал точно не знам, нали, не си спомням в разговора, хонорар ли е, това ли искам, не знам просто, наистина не си спомням, за да мога да преустановя цялото, целия този разговор. И тя да се откаже и повече да не се занимавам. Аз ви казах, дела в Специализирания съд нямам. Не съм се явявал по дела, нямам клиенти...


Да ви питам пак, участвали ли сте в такива схеми за неформално влияние в досъдебни решения в Специализираният съд.


- Не, не съм участвал по никакъв начин. В Специализирания съд не съм ходил повече от година и половина. (за това противоречие става дума - бел. авт.)


А познавате ли магистрати, вие сте работили в ГДБОП, в ДАНС...


- Да, познавам.


- ... имате ли вашата приятелска среда, кръг и така нататък? Магистрати някакви, съдии, прокурори и така нататък?


- Да, да. Естествено, че познавам магистрати, аз в работата си, като разследващ и естествено, че познавам. Работил съм с магистрати, работил съм с прокурори.


Искам да кажа, че нали, всичко това, това придава една допълнителна достоверност на всичко това, което се говори.


- Защо да придава, аз ви казах, не крия нищо, казах ви къде съм работил, какво съм работил, естествено, че познавам много магистрати, в моята работа, като, в моята професионална кариера. Аз съм работил съвместно с тях. Защо да придава това нещо някаква тежест или някаква достоверност. Това няма нищо общо с...


Добре. Мисля, че повтаряме нещата..


- Да. Повтаряме нещата и искам още един път все пак, нали, правят се някакви внушения, искам още един път вие да го кажете това нещо. Аз конкретна сума, за конкретно нещо, по отношение на конкретен човек, искал ли съм, искал ли съм сума?


Конкретна сума има, конкретна услуга няма, в записа в който аз съм слушал.


- Да. Сума съм искал, заради хонорар. Заради работа.


Вие това, което обещавате е да направите, да отидете в църквата и да запалите свещ, което предполагам е или шега или метафора.


- Ами, естествено, аз, така започва разговора с шега, защото аз много пъти казах, че не искам да се занимавам с, по принцип не искам да се занимавам с дела в Специализирания съд, но няма как, но нямаше как да откажа на семейство ******. И за да започна, просто да, започнах така разговора, за да стане ясно, че просто всичкото това нещо е на, всичкото това нещо е несериозно.


Останах с впечатлението, но едва ли ще успея да ви убедя в това нещо.


- Не мен няма за какво да ме убеждавате, аз много добре знам какво съм казал, какво съм говорил, значи вие може, нали да..


Мога ли да ви помоля за някакъв контакт на Мартин Божанов?


- Да, да ще ви дам. Няма проблеми. Аз само искам да ви помоля, цялото интервю да бъде излъчено, да бъде и разговорът естествено, ако може да бъде излъчен целия, който е запис, нали. Тя първо, това е незаконен запис, което е направила, нали и ние ще си търсим, аз ще си търся специално, аз, правата по съдебен ред. Защото няма как, така, да се правят незаконни записи и да се провокират хора и да се говорят.


Добре, мисля че с това може да приключим тогава и ще ви помоля само...


- Да и още един път, нали, ако искате ще направя и второ интервю. Добре да прослушате записа и да кажете, нали, да потвърдите какво аз съм казал за съдията, който е в


Мисля, че това е в интерес на всички, така че...


- че аз този човек не го познавам и не, нещо от сорта, да.


Добре. Ок. Мисля, че може да приключваме вече. Добре. Благодаря ви за отделеното време и за това, че се явихте, че се, че имате готовност да говорите..


- Да, добре, в какво ще, какво ще излъчите от записа на Ивайла Бакалова?


Между другото това, което е излъчено, всичко е едно към едно, е най-добрият вариант всеки да си направи изводите. Така че аз съм абсолютно съгласен с това, което предлагате, и това е начинът, по който мисля. Така, че трябва да бъде публикувана едно към едно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK