Андон Балтаков, бивш директор на БНР: Имаше опити да бъда саботиран, притеснявах се и за личната ми сигурност

Андон Балтаков

© Юлия Лазарова

Андон БалтаковНа 2 август Андон Балтаков, генералният директор на Българското национално радио (БНР) обяви, че напуска поста, като посочените от него мотиви бяха "дълбоко лични". Съветът за електронни медии (СЕМ) избра за временно изпълняващ длъжността Милен Митев - юрист и директор на дирекция "Административна" в радиото. Сега регулаторът има три месеца да проведе конкурс за нов титуляр. Балтаков беше избран за директор през януари 2020 г., след скандала с опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. "Дневник" разговаря с него в деня след като СЕМ гласува оставката му.


Защо напуснахте БНР?


- Решението не стоеше на дневен ред до около преди месец, но ситуации, които са свързани с личния ми живот и начина, по който се развиват ситуациите в БНР и извън него по отношение на БНР, ми дадоха достатъчно аргументи, за да стигна до това решение. То не е нито емоционално, нито прибързано. Най-малкото защото аз като натюрел, професионалист и човек обмислям всичко, което правя в детайли, за да стигна до определено решение.
Три са факторите, които въздействаха за това решение:

 • Първият е свързан с личната ми сигурност.
 • Вторият е свързан с опитите от няколко месеца за саботаж на работата ми.
 • Третият е свързан с липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което правя.
И трите фактора, може би са навързани къде с по-тънка, къде с по-дебела нишка. Но бяха достатъчно подплатени с факти от изминалите няколко месеца, за да стигна до това решение. Купих си билета на рождения ми ден на 15 юли. И обявих решението си в понеделник, защото изчаквах радиото да не стане новина, а това да бъде нормален преход, край на едно управление, дори и преждевременно, и колкото се може едно нормално начало за един нов ръководител и ръководен екип.


Какво имам предвид, когато говоря за личната ми сигурност? В периода 23-24 юни до 26-27 юни бях в Североизточна България на посещението на радиостанциите в Шумен и Варна и на фестивала "Варненско лято", чийто медиен партньор е БНР. Срещите, които направих с колегите в тези две програми, бяха свързани с реформата, която за мое голямо щастие приключи успешно в края на миналия месец. Тя е свързана с промяна на начина, по който се формира работната заплата и оценката на трудовото представяне на всеки един в радиото.


Реформа, която никой преди това не е успял да направи. Реших да посетя всяка една от радиостанциите и да посрещна въпросите, които колегите имат по отношение на тяхното бъдеще лице в лице или очи в очи, за да се разработи система, която да възнаграждава най-добре представящият се колега.


Когато се прибрах в неделя, отключвам си вратата на апартамента в центъра на София и виждам кални стъпки. Първоначално си помислих, че може би аз съм влизал и излизал, което не е типично за мен да оставям апартамента така. След това оставих куфара в една от спалните и видях, че гардеробът е отворен. Нищо не беше откраднато. Когато влязох в хола, видях оставена мръсна чаша с чай на барплота. И тогава ми стана ясно, че някой е влизал.


Подадохте ли сигнал в МВР?


- Някой е влизал в апартамента ми, но не можах да разбера как. Аз живея на втория етаж в центъра и прозорецът не беше счупен. Какво се оказа - влязъл или са влезли през терасата на апартамента. Първото нещо, което са направили, аз ще ви покажа и снимки, това е бил целенасочен взлом, а не опит на някой наркоман или бедняк да вземе някакви пари и вещи. Излезли са през входната врата, тъй като резервният ми ключ беше до вратата.


Ако някой е искал да открадне нещо, е можел да изнесе целия апартамент. Най-малкото - американския ми паспорт беше на достъпно място. Нито електроника, нито американски кредитни карти. Започнах да анализирам ситуацията и видях, че резервният ми ключ, с който очевидно са излезли, го няма. Както си бях с пакетирания куфар, го взех, отидох до радиото да си взема автомобила и заминах за Благоевград, където живее сестра ми. И така живях последната предизборна седмица - на куфар.

Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване.
Междувременно се свързах със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Говорихме много накратко и му обясних набързо.


Казах му, че се притеснявам и че телефонът ми се подслушва, и бих искал да се видим на живо. Той каза "да, разбрах" и разговорът беше дотам. Няколко дни по-късно информацията стигна и до министър-председателя Стефан Янев, с когото се видях на 4 юли в кабинета ми, когато той беше дошъл за интервю в БНР.


Аз го поканих, за да споделя притесненията ми. Не последва никаква реакция на самата държава. Най-малкото очаквах дори от куртоазия някой да изпрати човек, за да обясня какво се е случило и защо се притеснявам и най-малкото да ми даде категорично становище, че това не е заплаха. За мен това е атака, опит за сплашване. Аз не съм параноик, но ако аз не съм сигурен за собствената си безопасност, как да доведа семейството си тук.

Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това.След като близо седмица след срещата ми с министър-председателя не последва абсолютно нищо, реших да си направя подарък.


Както ви казах, има и други два фактора, които допринесоха за убеждението ми, че за мен няма място нито в БНР, нито в държавата. Усещането за липса на заинтересованост какво се случва с един ръководител, който е информирал най-високите нива в една държава, и липсата на каквато и да е реакция е за мен наистина обезпокояващо.


Как си го обяснявате?


- Нямам представа.


Имате ли отговор на въпроса кой би ви сплашил?


- Възможно е да са представители на икономически интереси, които са засегнати от моята политика на изключителна прозрачност и липсата на толериране на когото и да било и неучастието ми в каквито и да е схеми.


Имате ли конкретни съмнения?


- Имам съмнения, но няма как да ги спомена публично, защото нямам достатъчно факти. Разбира се, зад това може да се крият и политически интереси, недоволни от начина, по който управлявам БНР, и реформата, която бях започнал в цялата система. И третото, което много бих искал да е истина, е да се окаже, че това е някакъв опит за грабеж.


Този епизод в живота ми беше точката на преобръщане, на пречупване, на "оттук назад път няма". Аз си казах, че ако не мога да съм сигурен за себе си, не мога да съм сигурен за семейството си. Няма как да продължа да живея тук.


А какъв беше планът - семейството ви да дойде в България?


- Първоначално това беше планът, но от началото на годината все повече със съпругата ми се убеждаваме, че България не е мястото, където бихме искали да живеем. Аз съм й изключително благодарен, че 18 месеца с двете деца по време на пандемия изживяха и изтърпяха всичко това без моята подкрепа и присъствие.


Кой е вторият фактор за вашето решение?


- Вторият фактор, който тлееше, е опитът за вътрешен саботаж от определени групи в радиото. Става въпрос за няколко души, които по всякакъв начин се опитваха да попречат на реформите, които извършвах в БНР. Не само чрез разпространяване на невярна информация, което според мен е много недостойно, но и опити за въздействие върху членове на СЕМ.


Тези групи са от журналисти или служители?


- И журналисти, и служители.


Аз не очаквах, че може да има такава разграждаща организма система, която е решена да провали директора на всяка цена. Защото има група от хора, които са свикнали през годините, десетилетия дори да имат директно или недиректво влияние върху вземането на управленски решения.При мен обаче принципът е различен. Решения се вземат след обсъждане, дискусия с експерти, а не с конкретни имена, които казват, че трябва решенията да се вземат с тяхно съгласие. Решенията ги консултирам с експерти, но ги вземам сам.


За хубаво или лошо генералният директор на БНР е единственото материално отговорно лице, което носи отговорност, дори наказателна. Всеки може да има мнение, да коментира и анализира управленски решения, но отговорността я носи само генералният директор, който по много закони - не само ЗРТ , но и за публичните финанси, е основното лице, от което се търси отговорност за действие или бездействие. Целият този саботаж на моята управленска концепция аз започнах да разбирам някъде април-май месец. Когато разбрах, че се разпространява невярна информация, има опити за всяване на страх в организацията. Това много ме изненада, защото съм изключително отворен човек, доскоро имах по три часа отворени врати всяка сряда.


Опитите да бъда дискредитиран и навън да бъда представен в светлина, която ме представя като недиалогичен, авторитарен дори... не ми го побира съзнанието как са го измислили. Може би е имало хора, които са се поддавали на подобни инсинуации. Това ми подейства изключително отрезвяващо къде се намирам, струват ли си моите усилия, трябва ли да продължа да плащам тази цена, за да бъда ръководител.


Всеки един от колегите ми знае, че аз не бях директор на всяка цена.


Как изглежда този опит за дискредитиране?


- Първо чрез разпространение на невярна информация за структурната реформа. Че искам да намалявам заплати, че съм искал да съкращавам хора, че съм искал да премахна допълнителните материални стимули (ДМС), че искам да закривам програми и предавания. При срещата с музикантите се изненадах от първоначалния антагонизъм. Там разбрах за разпространение на дискредитираща невярна информация вътре в организацията и създаване на имидж на генералния директор извън организацията като човек, който губи почва под краката си, няма подкрепа и т.н.

Това отвори вратата за истинските нападки към радиото от определени кръгове, които нямат интерес БНР да бъде управлявано по начин, както аз управлявам - да бъда независим и да отстоявам определени принципи. Понякога се питам кое е накарало тези хора, които нямат управленски познания да си помислят, че може да въздействат върху генералния директор по толкова подмолен начин.

Какви са вашите хипотези?


- Имам две, които едва ли някога ще мога да подкрепя с факти. Първата е, че може и да се опитвали да прокарват икономически или политически интереси. И фактът, че дори от вътре аз не мога да бъда манипулиран, ги е поставило в незавидна ситуация.


Вторият е его. Вие знаете, че в организациите има хора с формална и неформална власт. И когато загубиш неформалната власт, която може би си имал при предишни директори, тогава усещаш, че губиш зоните си на влияние. А аз още при представяне на концепцията си казах, че ще бъда гарант за независимо обществено радио и ще се съпротивя и на натиск отвън, и на натиск отвътре.


Ако не бяха и другите фактори, само заради натиска отвътре, който твърдите, бихте ли се отказал да бъдете генерален директор?


- От ден първи, още преди да бъда избран, атаките и помията, които се изляха върху главата, ми бяха с кофи.

За 20 години, особено животът ми зад граница, ме е научил да живея в реалността, т.е. когато някой се опитва да създава паралелна реалност и така да бъда изваден от равновесие, няма как да успее.
Трудно е, когато трябва непрестанно да се бориш с опити за саботаж, но не е невъзможно да се управлява. И аз съм го доказал през изминалите 18 месеца.


Нямаше да си подам оставката, ако имаше само тези опити за саботаж.


А какъв е третият фактор?


- Третият фактор, който не е по-маловажен от първите два, е липсата на секторна подкрепа от журналистите в България. Ужасно е човек да се чувства сам. Не казвам, че съм бил сам в радиото. И програма "Хоризонт", и част от регионалните директори, част от ръководния ми екип, винаги са стояли зад мен и винаги са ми давали тази форма на управленска подкрепа, от която има нужда всеки един ръководител.


Но една промяна не може да се случва, ако ти не усещаш, че това, което правиш, няма благодатна почва. И тоталната липса на подкрепа с изключение на една журналистическа организация - Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) застанаха няколко пъти зад мои позиции, наистина ме накара да се замисля докъде мога да докарам едва такава реформа.


Защото радиото не може да съществува във вакуум. БНР е остров на стабилността от момента, в който влязох. Хората са свободни, могат да творят. Но за да бъде устойчиво такова състояние, трябва целият сектор, не само аудиторията и публиката, трябва да разбират колко е важно да има такива медии в България.

БНР отново си върна онзи блясък, който имаше в годините преди навлизането на комерсиалните телевизии в България. Политици и държавни ръководители започнаха отново да приемат БНР като фактор. Самите медии започнаха да ползват съдържание, което ние създаваме много по-често, т.е. влиянието, което БНР има и продължава да има в българското общество, нараства.

Но така и не можах да разбера защо българският журналистически сектор по никакъв начин не реагира на сигналите, които и аз, и моят ръководен екип давахме за секторна промяна.


Каква подкрепа очаквахте, как трябваше да реагират останалите журналисти и медии?


- Има няколко примера, в които публично съм заявявал за проблеми, но след това не е последвала никаква реакция. Миналата есен, когато подадох оставка заради сменената версия на промените на Закона за радио и телевизия. Три месеца след моята реакция нямаше обществени дискусии, професионални дискусии, нямаше опит за провокиране на общественото мнение или най-малкото на професионалното мнение по отношение на обществените медии. Нула. Работата на генералния директор не е да изработва закони. Но аз показах един дефект, който специалисти и професионалисти в България да поемат, да направят една такава дискусия сред преподаватели, докторанти, студенти.


Когато поставих въпроса за бюджета на БНР (субсидията на радиото беше намалена два пъти през пролетта тази година - бел. ред.), никой не се опита да осмисли казаното. Моето мнение се тълкуваше като противопоставяне на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и с новия директор на БТА Кирил Вълчев, което е последното ми желание.


Моята цел беше БНР да не бъде дискриминирано спрямо другите медии, които получават някакъв бюджет чрез държавен трансфер. Нямаше такава дискусия, нямаше дори политическа партия, която да говори за нов закон за радио и телевизия или за промяна в начина, по който се управляват и финансират радиото и телевизията. Няма никаква дискусия, никакво желание за промяна.


Как си го обяснявате?


- Летаргия. Липса на желание човек да излезе от зоната си на комфорт. Липса на инициативност, липса на усещане за професионална и обществена отговорност.


Как може да бъде сплотена една гилдия?


- Във всяка една система, в която съм работил, ситуацията е такава, каквато е в България. Има журналисти, които спазват основните принципи, има журналисти, които по някакъв начин са обвързани с политически и икономически групи. Но и организации с такава кръвоносна система, която всъщност създава имунитет за самата професия да се съпротивлява на подобни явления, които изкривяват принципите на професията. Не е извинение, че в България такива били журналистите. Не е вярно, в България има много стойностни журналисти и издания, които спазват тези принципи. Надявам се, че и във факултетите по журналистика в България има такива кадри, които подготвят тази толкова основна за една демокрация професия.


Защо не се е случило? Нямам представа. Не съм имал като идея и като цел да променям и сменям закони, които 22 години една гилдия не може да смени. Мислих, че е мой дълг да покажа, да изсветля дефектите на съществуващото законодателство и те да бъдат коригирани. Вярвам, че финансирането на БНР и БНТ ще бъде тема, издигната над хоризонта, за да се изработи нови законодателство, така че да се гарантира на обществото, не на политиците, независими обществени медии.


Доколко обществените медии в България са независими?


- Начинът, по който управлявах аз, е независим. Аз постоянно трябваше да влизам в някакви конфликти. Знаете, управителният съвет към БНР е с политически обвързани хора. Преди време говорих за паяжината. Тя съществува и вътре в радиото. Да, определени членове на управителния съвет имат подобни връзки с групички в радиото и работят да бъда ако не саботиран, то възпиран, защото не отговарям на конкретните им интереси. Когато има подобна вътрешноорганизационна динамика, която работи да подкопае устоите на едно ръководство, много по-лесно атаките отвън стават успешни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те така действат комунистите, още от време оно. Това е така, защото в самата си същност са престъпници и безбожници.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Хунтата на Радев в действие!

 3. 3 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Културен човек, ама защо това постоянно "влезнал" и "излезнал"?

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  Директорът на БНР се притеснява за " личната си сигурност" в държавата на " стабилността " !!! Уникум !

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Тоя се държи като примадона, която се е взела прекалено насериозно.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Запознах се лично с господина, прави впечатление на много интелигентен и образован човек. За да стигне до това убеждение според мен просто жена му го е натиснала да се връща в САЩ. Жалко, защото започна много добри неща в радиото, БНР изглежда и звучи доста по-добре от преди неговата работа. За мен също е шокиращо, че службите не са се намесили, още повече че БНР е обект, част от националната сигурност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Изумително, толкова ли е важен този пост.

 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  БНР беше единствената НЕзавладяна медия от хунтата на Борисов-Доган.
  И то благодарение на волята на Балтаков.
  Явно и неговите нерви не са издържали.
  Жалко е достоен човек да напусне.
  Ще видим накъде ще тръгне БНР.

 9. 9 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  БНР беше единствената НЕзавладяна медия от хунтата на Борисов-Доган.
  И то благодарение на волята на Балтаков.
  Явно и неговите нерви не са издържали.
  Жалко е достоен човек да напусне.
  Ще видим накъде ще тръгне БНР.

 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Сладък, във времето когато е станал взломът, държавата вече не беше на стабилността, а на хунтата.И най успешният, според лилавите другари, вътрешен министър-живковото ченге Рашков, не си е мръднал пръста. Ама то, да чегърташ, да пускаш постоянно фейкове и в същото време да се грижиш за сигурността на гражданите е трудна задача.

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Сладък, във времето когато е станал взломът, държавата вече не беше на стабилността, а на хунтата.И най успешният, според лилавите другари, вътрешен министър-живковото ченге Рашков, не си е мръднал пръста. Ама то, да чегърташ, да пускаш постоянно фейкове и в същото време да се грижиш за сигурността на гражданите е трудна задача.

 12. 12 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Това интервю някак го свързвам с разказа на доцентката от СУ - как не е получила помощ от колегите, когато е видяла плагиатстване.
  Когато базови институции не работят, няма много полезни ходове. Да беше къща, да я бутнеш и да построиш нова, а когато е държава...

 13. 13 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Рашков оставка!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#8] от "ali_ibn_isa":


  БНР беше единствената НЕзавладяна медия от хунтата на Борисов-Доган.И то благодарение на волята на Балтаков.Явно и неговите нерви не са издържали.Жалко е достоен човек да напусне.Ще видим накъде ще тръгне БНР.
  —цитат от коментар 9 на ali_ibn_isa


  Лъжец. И Дневник ли е завладян от Пеевски?

  Чете ли интервюто?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Слуша ли някой все още БНР, след като има регионални радиостанции с хубава музика и местни новини.

 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Голяма издънка, че не е звънял веднага на полицията.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Какво би станало, ако Балтаков се бе срещнал с Борисов в битността му на премиер, а не с Янев или Рашков? Да подмине като Янев и Рашков? Едва ли. Става дума за влизането в апартамента. Щяха да разкостят случая и да го държат в течение при всички случаи. Не се съмнявайте. Да, обаче намалили бюджета на радиото. Това е друг въпрос, в друга плоскост, с други измерения. Става дума за конкретната случка.

 19. 19 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Човекът разкрива основните причини, поради което сме на 112 място. Вероятно е така във повечето медии. Апатия, нулев професионализъм и кланово мислене.

 20. 20 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Голяма издънка, че не е звънял веднага на полицията.
  —цитат от коментар 17 на schwimmwagen


  Звъннал е на супер полицая Рашков, най добрия министър на МВР, който сме имали. Звънял е и на шефа на хунтата, най добрата хунта, която сме имали.Резултат-никакъв.

 21. 21 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 263 Неутрално
 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  А картите ,няма що да му ги крадат, само сканирват.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#20] от "uvtest":

  Доколкото разбирам , дни след това се е обадил на Рашков, после по случайност говорил с Янев. Полицията е трябвало да дойде на момента ,да вземе отпечатъци и каквото там, да си напише протоколите, та да има нещо черно на бяло. Така ,все едно приказки от 1001 нощ ,слушаме.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Човек преди да се захване по собствено желание с някаква работа трябва да я огледа от всички страни, а не после другите да са му виновни. Как да се намеси полицията, като не е подал сигнал ? И такъв страх, чак да се изнесе при сестра си !

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Контрашайката Радев, Янев, Рашков.


  Жалка история.


  Оставка.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Наивник! В тази мутренска държава всичко се купува и продава, особено журналистите. А той, човекът ,чакал подкрепа от тях. Може, ама друг път.

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  Директорът на БНР се притеснява за " личната си сигурност" в държавата на " стабилността " !!! Уникум !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Лилавец, края на юни кой беше на власт?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 744 Неутрално

  На Рашо магьосника какво щеше да му струва да иде да направи една бяла магия? Ммм

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 31. 31 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Този човек що се е филмирал толкова? това дето го разправя е извън реалността. Че ние да не би да живеем в друга държава?

  agent
 32. 32 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#24] от "pepisky":

  Как да не е подал? Само неграмотни ли пишат вече тук?

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  Очевидно е, че десебарските тролове въобще не четат статиите, под които пишат. Драскар директно опорките, които са им спуснали водещите им офицери.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Сега разбрахте ли защо Волгин написа за сутиените на Рашков и Янев?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 35. 35 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1361 Весело

  !!! КАЛЛни стъпки в дневната на Балтаков!!
  !!!КАЛЛейн събра само 95.650 точки!!!

  Бойко на кого ни изостави!!!
  Елла и ни спаси от нечестивите силли!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Неделчо Иванов
  Неделчо Иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тsonkooo":

  За конкретния човек постът не е важен. Решението му го доказва. Но за държавата и за обществото БНР е много важно.

 38. 38 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Директорът на БНР наистина е важна длъжност.
  1.
  а/Намаля се субсидията . Ами нормално. Има ковид криза. Предполагам че са обяснили защо е направено това.
  б/ Как си обяснявате бездействието на новата власт?
  Корупция, опит за овладяване на медиите от новата власт?
  г/ вътрешен съботаж - ами уволнение ?
  д/ Подкрепа от гилдиЯта - че каква подкрепа търсите?
  Всеки иска да стане директор.
  За всичките тия неща информирахте ли официално съответните институции , изчакахте ли отговорите , действията , .. и да продълвите на по горни инстанции,... Дадохте ли гласност към обществото?
  е/ Управителния съвет бил политически - добре ли разбрах?
  Ами какъв да е?
  За да се следи например , за равнопоставено отражение на новините може би?
  ж/ Защо се притеснявате че ще намалите заплатата на някой лентяй? и още още ..
  Изобщо.
  Една баба на село дето няма такива пълномощия като вашите ще се разкряка пред цяло село за проблемите си .

  Като напуснат България някои хора губят хъса си за работа . Щото в "белите "държави всичко им е подредено .
  А ние очакваме те да дойдат и да ни оправят.
  Слабохарактерна работа.
  Предавате се при първите проблеми.


 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Тоя се държи като примадона, която се е взела прекалено насериозно.
  —цитат от коментар 5 на nv


  Как може да сте толкова долни хора?

 40. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Коментарите в стил "тоя кво се прави", "примадона", или "да не се е захващал" показват колко изкривено е нашето общество. Затова и този човек се маха, но разните му там "корави" балканци, дето си мислят, че човекът е примадона просто защото в посредственият им, лишен от каквато и да е важност живот такива неща никога няма да се случат, ще са още по-доволни. Посредствените индивиди искат да удавят всички в своята посредственост. И да - отнася се в най-голяма степен до гербавите, защото това бе лайтмотивът на подкрепата им към шайката.

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Стабилността не беше ли мантра на Буци и калинките? Сега не сме ли в следващата ера, тази на чегъртащите здрави сили!
  Изправи се, идват!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  "Междувременно се свързах със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Говорихме много накратко и му обясних набързо.


  Казах му, че се притеснявам и че телефонът ми се подслушва..."

  Дреме му на шапката, че може шефът на радиото да е подслушван сега. Друга щеше да е реакцията, ако беше подслушван при правителството на ГЕРБ.

  Много жалко, че професионалист като Балтаков не успя да се пребори със саботьорите в радиото.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Т.е. излъга че се маха по лични оричини.

 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#12] от "еспресо":

  аз да попитам - каква помощ като той дори сигнал не е пуснал. Много яко - звънкаме на министъра на вътрешните, звънкаме на премиера и чакаме реакция като за наш човек. Ми айде звънни на 112, щеше да дойде оперативна група, да свалят отпечатъци, да прегледат записи ако има на камери в района и до сега можеше и да е установено кой и как е влязъл ама не - ще се цупим щото се обадил на министъра на вътрешните работи и оня не му обърнал внимание евентуално щото е най-важния човек в тая държава сигурно .. ай сктр

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#20] от "uvtest":

  тва ли е реда като пострадаш от някакво престъпление - да звъннеш на министър председателя и на министъра на вътрешните работи. Ако ми се счупи мерцедеса на изпълнителния директор на мерцедес ли да звънна и на шефа на конструкторите или на оторизирания сервиз?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":

  Балтаков се оплаква от безразличието на колегите му журналисти, както доцентката - от това на колегите й юристи преподаватели.
  това имах предвид.

  За Рашков и Янев нямам илюзии (за разлика от пишещи тук, с които иначе имаме сходни възгледи), затова нито се изненадвам, нито ми е интересно да коментирам.

 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#46] от "еспресо":

  От интервюто не ми става ясно дали колегите му журналисти са знаели за въпросния взлом, той казва, че се е обадил на рашков и е говорил и с премиера и не последвала реакция. После се оплаква от евентуален саботаж и липса на подкрепа но не във връзка с твърдения взлом - поне така ми се струва.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#12] от "еспресо":аз да попитам - каква помощ като той дори сигнал не е пуснал. Много яко - звънкаме на министъра на вътрешните, звънкаме на премиера и чакаме реакция като за наш човек. Ми айде звънни на 112, щеше да дойде оперативна група, да свалят отпечатъци, да прегледат записи ако има на камери в района и до сега можеше и да е установено кой и как е влязъл ама не - ще се цупим щото се обадил на министъра на вътрешните работи и оня не му обърнал внимание евентуално щото е най-важния човек в тая държава сигурно .. ай сктр
  —цитат от коментар 44 на bludniq_sin


  И аз това писах надолу. Звъниш на 112 ,да ти се регистрира сигнала и топката е в държавните органи. Чак след това може се чуеш с министъра , щото все пак шеф на БНР е висок държавен пост.
  Сега възникват съмнения , щото обикновено , тези който след взлом в жилището им , не звънят веднага на 112 ,а търсят пряк контакт с началници - имат нещо за криене.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#47] от "bludniq_sin":

  "Третият фактор, който не е по-маловажен от първите два, е липсата на секторна подкрепа от журналистите в България. Ужасно е човек да се чувства сам. "

  Относно опитите му да изправи на крака БНР.

  Иначе за взлома - друг начин на мислене. В САЩ могат да се ритат по кокалчетата по политически причини, но като стане дума за сигурност и физическа заплаха, има ясен и категоричен монопол на насилието (питай Телалов какво значи това).
  У нас официално право да бият имат и агитки, и Делта гард, и милиционери, и мутри, и всеки с голяма черна жипка, и кой ли не. Сигурно е записано в конституцията, не съм проверявал.

 50. 50 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Бро и на мен са ми влизали в дома през терасата и са излизали през врата , но не съм напуснал страната. Много бързо са ти взели ангелите... Мен повече би ме било страх да живея в Америка отколкото в БГ, ама всеки си знае.
  И на мен не би ми било приятно да работя в една среда с Петър Волгин, ама все пак съм в Националното радио, няма как да очаквам всички да ме харесват или аз да харесвам всички. В една организация с локални радиостанции из цялата страна работят всякакви хора, не знам как очакваш всички да те подкрепят.
  Според мен постъпката ти е липса на характер да си свършиш работата и може би липса на семейството.

 51. 51 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#8] от "ali_ibn_isa":

  И как точно хунтата на Доган и Борисов при такъв добър служебен кабинет и прекрасен министър на вътрешните работи в лицето на другаря Рашков позволяват директор на БНР да се страхува за живота си и да бъде подслушван? Може би Рашков знае това? И как в БНР където СЕМ предложи за временен директор един отявлен комунист и един подопечен на Прокопиев приведа Доган и Борисов?

 52. 52 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#8] от "ali_ibn_isa":

  И как точно хунтата на Доган и Борисов при такъв добър служебен кабинет и прекрасен министър на вътрешните работи в лицето на другаря Рашков позволяват директор на БНР да се страхува за живота си и да бъде подслушван? Може би Рашков знае това? И как в БНР където СЕМ предложи за временен директор един отявлен комунист и един подопечен на Прокопиев приведа Доган и Борисов?

 53. 53 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  елементарни оправдания за непостигнати резултати, а с какви обещания се беше засилил да модернизира каубойците в радиото.

 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Е6аcи глупостите. Някой му влизал в апартамента, ама той не се обадил в полицията а след няколко дена информирал министъра, а след като министърът не се втурнал веднага да разследва, информирал и премиера обаче....каква изненада и той не хукнал да разследва!! За това сега ще се върне с американския си паспорт в САЩ, където ако някой му влезе в апартамента, без съмнение поне шефът на ФБР, ако не и държавният секретар, под прекият надзор на Байдън ще дойдат да проверят.

 55. 55 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 935 Неутрално

  " Първият е свързан с личната ми сигурност.
  Вторият е свързан с опитите от няколко месеца за саботаж на работата ми.
  Третият е свързан с липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което правя."

  Значи аз тука не виждам проблем. Всичкото описано пада под определението "конкуренция", която както знаеме е отичителна черта на пазарната икономика и капитализма, значи - е благо! Андон Балтаков, завалият, просто не е бил конкурентноспособен, и затова конкурентите му са го изместили, и той "не се е вписал в пазара"!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 56. 56 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  На тоя май не му е у ред горния етаж..😭😭😭..
  Не ми се вярва да е чак толкоз опасен за мафията,че тя да го вземе на мушка...

 57. 57 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Изобщо не е опасен за мафията. Напротив. Нищо не направи радиото да стане обществен арбитър, независим рупор на законността, правилата, етиката. Били го саботирали. Какво саботиране. С директорката на Хоризонт /жената на президентския стратег Александър Маринов/ били семейни приятели. Заедно изведоха БНР като основен медиен рупор на Мутрите идат, ДБ, бойците на Георги Георгиев и масовката на Корнелия. Че даже заплашвали репортери да внимават като отразяват въстанието да не подбият имиджа му. Откъм бройката, например.

 58. 58 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Просто не е за четене, камо ли за вярване.
  Констатирал влизане в дома му.
  Не звъни на полицията, ами се крие в Благоевград.
  Звъни на министъра, споделя с премиера, що за реакция?
  Който има интерес, ще му повярва.
  Впрочем, все тая....

 59. 59 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Гьобелс /Бойко Рашков/, както виждаме и както се разбира в случая с Балтаков е свършил перфектно работата си. Фюрерът /Румен Радев/ каквото е възложил се изпълнява безпрекословно. Впрочем след разделянето, или по-точно разнебитването на нацията, виждаме и хаос в икономиката и най-важното за Кремъл - тотална политическа криза. Браво на фюрера, но браво и на баламурниците, които още не са на ясно кой, кога и за какво ги използва....! Е-е-й, по-калпави сте и от смотаняци, бе, умно-красивите ми джендърчета...

 60. 60 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Реформата е абсолютно успешна – радиото е напълно комунистическо!
  Всички политически предавания са подчинени на пуча на Радев и обслужват левите и проруските мекерета!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 61. 61 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Къде е Лили Маринкова – някой застъпи ле се за нея и за нейното освоождаване, но за комунистката Силивия Великова се застъпи и руското посолство!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 62. 62 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#17] от "schwimmwagen":

  Ако след акта с взлом решението му категорично е било да стяга куфара то обаждането в полицията би имало значение само по следващите интерпретации за действията на властта и медийния интерес по случая. Тоест спестил им е коментари по реваншистки действия на старата или новата власт (видно е, че не знае кои са поръчителите) и то не по самоинициатива а съвети на "криминалисти".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK