Коста Чолаков, ДЗИ: Застраховките "Живот" стават алтернатива на депозити без лихви

Коста Чолаков, ДЗИ: Застраховките "Живот" стават алтернатива на депозити без лихви

© Надежда Чипева, КапиталДали пандемията повиши интереса към застраховките "Живот", защо полиците не могат да се сключват от дистанция, каква алтернатива на безлихвените вече депозити са животозастрахователните продукти. По тези теми разговаряме с Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ след като на 30 юли приключи сделката, при която "ДЗИ - Животозастраховане", част от белгийската банково-застрахователна група КВС, придоби застрахователния портфейл на "Ен Ен Застрахователно акционерно дружество - клон София" КЧТ (NN Животозастраховане). Това се случва след като компанията от Нидерландия напусна българския пазар. С това на практика ДЗИ ще заеме челна позиция в животозастрахователния бизнес в страната.


Как ще се възползвате от това, че ставате най-големия играч в животозастраховането?


- Ние и миналата година бяхме на лидерска позиция, и тази година се движим добре, но с придобиването на "НН Животозастраховане" ДЗИ ще се утвърди като лидер на този пазар. Това, от което смятаме да се възползваме е, че с придобиването на клона към нас се присъединява добра мрежа от професионални консултанти, специализирани в областта на финансовото планиране. Смятаме да използваме това ноу-хау и да го развиваме. Това ни е една от основните ползи, освен че като обем и пазарен дял затвърждаваме позициите си. Част от съществуващите ни агенти сигурно ще ги обучим във финансовото планиране.
Колко голяма е конкуренцията в този сегмент на пазара?


- Много е силна, имаме няколко конкуренти, с които сме в постоянна битка за първото място. Но би трябвало с приключването на тази сделка да излезем начело.


През последните години най-големи ръстове отбелязва тъкмо животозастраховането. Пандемията промени ли това?


- Не особено. Беше трудно, защото животозастрахователният бизнес се базира на доверие, а това предполага много лични контакти с клиентите, и нашите консултанти особено минала година много се затрудняваха от ограниченията за физически контакти. Това затрудни продажбите, но мисля, че бързо намериха подход и пазарът като цяло макар и да не отбележи ръст, тази година мисля се връща тенденцията за растеж.


Освен това сега средата е изключително благоприятна за животозастраховането, защото това е една от малкото алтернативи, особено в частта на инвестиционните продукти с оглед на нисколихвената среда. Знаете, че депозитите нямат вече тази популярност, а алтернативите не са много. От трите други алтернативи ние имаме и трите - инвестиционна застраховка"Живот", доброволна пенсионна осигуровка, взаимен фонд.


Колко голям е интересът към животозастраховането като алтернатива на депозита в сравнение с другите два продукта?


- Мисля, че бих го поставил горе-долу на едно ниво с взаимните фондове, които в момента имат много добри ръстове. Имаме още много какво да правим, за да достигнем техните обеми.


- Какъв е профилът на хората, които избират тази алтернатива?


- Това са хората, които все пак имат свободни средства, добри доходи и също така умеят да управляват риска. Защото не бива да се подценява фактът, че във всички тези продукти рискът се носи основно от клиентите в зависимост от това какъв инвестиционен портфейл ще изберат.


Затова са нашите консултанти, тяхната роля е да съветват правилно клиента, за да има той добра диверсификация на риска и да инвестира средствата си, които наистина са му свободни и може да си позволи за тях риск и възвръщаемост.


Колко степени на риск има при този продукт?


- Има три възможности - консервативен, балансиран и по-агресивен продукт, така че клиентът може да избере и от трите степени.


В какви рамки в момента е доходността, която може да се очаква?


- При тези продукти рамките на доходността са от 5% и могат да стигнат до много високо, но там вече и рискът е по-висок. Обичайно е така и клиентът трябва да прецени какво ниво на риск може да поеме.


Колко голяма е гъвкавостта на тези продукти по отношение на достъпа до парите, вложени там, сравнен с този при депозитите, макар и те да са с различни срокове?


- Ако говорим за животозастрахователен продукт, гъвкавостта по отношение на риска и на комбинацията на фондовете е голяма, но пък сроковете са по-дълги. Това казваме на нашите клиенти, че минималният срок за такъв договор е 10 г., защото пазарите се променят много бързо и за да се получи някаква сериозна доходност, трябва да се изчака по-дълъг срок, за да може евентуалните спадове да се компенсират. Това, от една страна, е недостатък в сравнение с депозитите, защото там имате бърз достъп до средствата си, но е и предимство, защото дисциплинира.


Съдя и по себе си, че човек много лесно харчи парите на депозит, докато една застраховка "Живот" повече те дисциплинира и знаеш, че парите там са вложени дългосрочно.


Важното е клиентът да има правилния микс и това е най-голямото преимущество, което ще имаме - че на един клиент можем да създадем много добър портфейл и да му дадем всички възможни алтернативи.


Но българите са консервативни, каква част от клиентите Ви избират алтернатива или все пак предпочитат сигурността на депозита, макар и без доходност?


- Повечето хора са такива, но има и много, особено сред младите, които имат апетит за риск и даже такива, които предпочитат доста по-агресивните продукти.


Защо човек да избере инвестиционна алтернатива вместо да си купи имот, каквото правят много хора?


- То не е или-или, затова казвам, че трябва да има диверсификация и човек, който има свободни средства, може да си позволи да балансира с всичко. Имотът е и тежест, има много ангажименти, така че ако хората нямат възможност да се грижат за имот, могат да изберат финансови инструменти, за които ние се грижим. Аз не искам да поставям дилеми на хората. Бихме консултирали кой е правилният микс за тях самите.


Може ли да се каже вече или е рано, че пандемията повиши интереса на хората към застраховки "Живот"?


- Мисля, че определено има по-голям интерес, защото в застраховането слагаме и здравното, и рисковото. Към здравните продукти има голям интерес, това е постоянно растящ пазар, в момента и като социална придобивка, която се предоставя от работодателите, но ние виждаме потенциал и на пазара на индивидуалното здравно застраховане. Така че не само COVID ситуацията, но и здравната система като цяло кара хората да търсят алтернативи.


Казахте, че брокерите са имали проблем заради затварянията да работят с клиенти, но в това време банките въведоха много дигитални продукти. Това сякаш не се случи в застраховането. Защо?


- Застраховането като цяло върви назад в сферата на дигитализацията. Причините са няколко - едната е законодателната рамка, която не позволява истинско онлайн застраховане и там, според мен, трябва сериозна реформа да се случи. Втората е, че все пак застрахователният пазар няма толкова добри норми на печалба като банковия и не може да си позволи да инвестира толкова в дигитализация, която е свързана с доста сериозни инвестиции. И другата причина са наслоените навици и практики и процеси.


Застрахователният процес е много сложен. Първо трябва да бъде опростен, за да бъде дигитализиран. Но наблюдавам, че през последните 2 години има доста сериозни усилия у някои от играчите в тази посока. А може да видите и че някои от брокерите са напреднали много повече от застрахователи. Очаквам следващите няколко години драстична промяна в тази посока.


Пандемията наложи ли промени на застрахователния пазар - например някои рискове вече да не се покриват, оскъпяване на продуктите и т. н.?


- Не мисля, че има драстични размествания. Просто някои наши клиенти в пострадали сектори отпаднаха като премиен приход, но нямаше спад като цяло в застрахователния пазар и той излезе добре от кризата.


Най-голям спад имаше при застраховките за пътуване в чужбина, но те не са структуроопределящи за пазара. Така че, когато нашите клиенти страдат и ние страдаме, но като цяло застрахователната индустрия миналата година нямаше спад, бяхме почти "на нула" в сравнение с 2019 г., което е успех само по себе си.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Всичко е много прекрасно на приказки, докато не установих ,че след 10 години редовни вноски по застраховка живот , олихвяване и сърцераздирателни писма с увеличаващи се суми по полицата ми живот ,не стигнахме до края и парите ,които ми върнаха след 10 години след края на договора ни , бяха 2700 лв по малко от внесените ,благодаря !

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Застраховките "Живот" ставали алтернатива на банковите депозити? Предлагам да ги говорим тези неща когато броят на застраховките и депозитите горе-долу се изравни. За вкараните в тях пари да не говорим.

 5. 5 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Застраховането било сложен процес. Въобще не е сложен. Даваш едни пари и пиеш една студена вода за тях! Поне при каското е така.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#3] от "gfi141069668":

  За малко щеше да се случи ,когато бяхме с ковид в болницата на кислород ,разбира се щяха веднага да намерят причина да не ни платят нищо ,затова стиснахме зъби и оживяхме ,много наши познати не им платиха застраховките ,въпреки редовните вноски, не включвали това заболяване и риска .

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  Копайте е купувайте биткойни! Шегувам се,де.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Едни малки пирамидки

  До коментар [#1] от "Bai nik":
  Винаги си спират премия за риска. Омотано е със сладки приказки, дребни букви и малко неразбиране...

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Застраховането е изключително изгодно вложение.
  За застрахователя.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":

  ++++++++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  никакви гаранции при фалит.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Любопитно

  Копайте е купувайте биткойни! Шегувам се,де.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Ние Убаво Че ги копаме биткойните,
  ама ти ли ще ни ги осребриш, кога ни дотрЕбват
  реални пари за мезонет във Факултето,например ?!?!

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Любопитно

  Ха-хаааааа

  Някой някъде е мушнал едни там тлъсти пачки
  за да пробута като "СТАТИЯ" една

  Р Е К Л А М А

 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Ха-хааааааНякой някъде е мушнал едни там тлъсти пачкиза да пробута като "СТАТИЯ" еднаР Е К Л А М А
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  Ами ти откъде мислиш се издържа издателството. За да четем материалите засега пари не даваме. На всичкото отгоре можем и да кометираме каквото ни скимне. Я се огледай наоколо и виж къде все още са останали форумите.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#5] от "У Чен":

  А при гражданската е пак така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Всеки иска да ползва безплатен ресурс, но когато го раздава, се чуди какви такси да измисли.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Застраховката живот си струва само тогава, когато само покрива риск. Всякакви други продукти със спестовен елемент са трудно проследими и там застрахователите печелят дебело от таксите за управление на парите. Застрахователите не правят нищо друго при спестовния елемент освен да бутат парите в разни фондове, които инвестират на борсите (акции, облигации според рисковия профил). Само че като повечето взаимни фондове има едни таксички от 3-4% на вноска, после фондът понеже е активно управляван е с 2-3% такса на година. Един фонд, който следва борсов индекс е с такса 0,25-0,5% , а има брокери които не искат и такса закупуване на дялове. Подобна схема на източване е и втория стълб в пенсионното ни. Яко точене от такси.

 18. 18 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Много черни коментари. Да не кажа реалистични.

 19. 19 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Не разбирам как в сайт с икономическа тематика могат да се разтягат такива локуми относно застраховането, и животозастраховането в частност. Никаква информация относно параметри на застраховки. По отношение на рисковите застраховки едва ли ДЗИ, където работи господина може изобщо да бъде ориентир в покриването на определени желани рискове. При новата придобивка "НН Животозастраховане" изобщо не е включен анализ на ползите, ако изобщо има тикива, от придобиването, както и какво се случва с осигурените за втора пенсия при сегашното ниво на такси и комисиони от управлението на ДЗП фондове.

 20. 20 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Алтернатива на депозитите (особено тези с отрицателна лихва), за съжаление, си остават трезорите...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Всичко е много прекрасно на приказки, докато не установих ,че след 10 години редовни вноски по застраховка живот , олихвяване и сърцераздирателни писма с увеличаващи се суми по полицата ми живот ,не стигнахме до края и парите ,които ми върнаха след 10 години след края на договора ни , бяха 2700 лв по малко от внесените ,благодаря !
  —цитат от коментар 1 на Bai nik


  Очакваш банка да ти даде пари ли? То само таксите, времето, пропуснатите ползи и т.н. като сметнеш и 2700 лв ще ти се видят джобни пари! Влоговете са за наивници! Тези наивници покрай девалвациите и покрай КТБ-тата си загубиха всичките спестявания. Турците не случайно държат всичко в злато :))

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Застраховката живот си струва само тогава, когато само покрива риск.
  —цитат от коментар 17 на alabalko


  Точно така! Трябва да има конкретна причина за застраховка. И трябва да се има предвид, че застраховането в България си е мижи да те лажем ... докато банката събира вноски всичко е супер и обещанията обилни. Дойде ли време да плаща, вместо пари идват адвокатите и голямото хлъзгаво измъкване ... ;-)

 23. 23 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гражданин":

  Може би не всички застрахователи са такива, но в ДЗИ и Алиац имам челен опит. Да си сложиш Каско в ДЗИ е все едно да вземеш парите от банката и да ги запалиш. НИКОГА и НИЩО не плащат защото разбираш ли не били такива обстоятелствата. Е хубаво ви беше да ви храня всяка година, но свърши. Съди ни ако искаш за 2000лв 10 години. Ми не не искам, но на всички разказвам колко "добри" застраховки правите. Животозастраховането е същата работа и Алианц там не прави изключение. Дори при смърт искат да им предоставиш доказателства за обстоятелствата при смъртта, експертизи и прочие. Е, то е ясно че става въпрос за роднина по пряка линия, имаш смъртен акт какво повече? Сигурно съм го фалшифицирал?! Застраховката в тези две компании не е алтернатива на депозитите, а техен антоним.

  Един Българин
 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Не съм срещал човек с проблеми с осребряването. Има достатъчно борси, които да ти дадат фиатна валута в замяна.

 25. 25 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Всеки дърпа парата към себе си, а това, че след години няма да има нищо в частните пенсионни фондове, предвид кои са им собствениците, изобщо не се коментира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK