Павлина Върбанова: Засилва се арогантността в политическото говорене

Павлина Върбанова

© Цветелина Белутова, Капитал

Павлина ВърбановаПавлина Върбанова е филолог, работи като езиков редактор и коректор. Създател е на изключително подробния сайт за правопис, пунктуацията и граматични правила в българския език "Как се пише?". През 2020 г. излезе преработено и допълнено издание на книгата й "Как се пише? Основни правила за езикова грамотност". По повод езика на политиците тя даде интервю на Биляна Михайлова от "Дойче веле".


Госпожо Върбанова, безпокои ли ви това, че т.нар. политическо говорене все повече се откъсва от "човешкото" и потъва в празни фрази и сложни думи? Или не сме прави да очакваме от политиците да говорят на "човешки" език?


- Нормално е като граждани да очакваме политиците да говорят поне на разбираем език и да не отиват твърде далеч в сложния си изказ. Това е в интерес и на самите политици, ако искат публиката да осъзнава техните послания, в някаква степен да им се доверява и когато дойде време за избори, да гласува за тях.
Празнословието според мен е нещо по-различно и причините за него са доста, но аз бих посочила две основни - политикът поначало не е особено стойностен и просто няма съществени мисли, няма ясни позиции, които да облече в думи или политикът в момента не може или не иска да каже нещо и ако например журналист му зададе въпрос, който предполага конкретен отговор, общите фрази са начин да се измъкне.


Бойко Борисов. (В) първо лице
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


От друга страна, от около 30 години наблюдаваме и обратната тенденция в политическото говорене - стремежът то да се очовечи, да се доближи до хората след казионната реч на социализма. В България много "напреднахме" и стигнахме дори до просторечието, чрез което вече се демонстрира неуважение към аудиторията и което има свой ярък представител, доскоро облечен с голяма власт. Предполагам, че новите политически попълнения също ще дадат своя принос за "очовечаването" на публичната реч. Ето, и аз мога да се изразявам завоалирано, но все пак се надявам да се опазя от общите фрази.


Пред кого искат да се покажат, "презентирайки" и "приоритизирайки"? Нали тези думи ги има и на български? Но това се оказва точно толкова банално, колкото за един уважаващ себе си елитен бар да се омерзи да включи в менюто ракия.


- Да, някои думи наистина толкова често се срещат в българската реч, че стават банални - и не само на политиците им се струват такива. Думата представям е изтъркана от употреба и затова вече презентираме не само когато изнасяме презентация: презентираме успехи, продукти, изложби, дори риболовците презентират примамките на рибите.


Ако искаш да привлечеш вниманието на публиката, трябва да бягаш от баналното. Новите чужди думи са като екзотично силно питие: може и да дразнят носоглътката, но компенсират с това, че са интересни - тъкмо защото са нови и все още необичайни. Не казвам, че употребата на презентирам е препоръчителна, нито че трябва да се избягва на всяка цена. Препоръчително е думите и изказът изобщо да са съобразени с конкретната речева ситуация. Колкото по-широка е аудиторията, толкова повече говорещите и пишещите, в това число и политиците, трябва да внимават как се изразяват.


Разбира се, това, което имаме като чуждици и усложнен изказ в публичната реч, може да е провокирано от несигурността на говорещия в значимостта на казаното от него и изобщо в собствената му значимост; може да издава и интелектуална немощ, и ред други неща.


Случва ли ви се да се озадачавате от това, което чувате от българските политици? Търсите ли обяснение или направо да кажем - превод? Какво си мислите например, когато чуете, че някой "има експертиза" в определена сфера?


- Естествено, случва се да се озадача от нещо чуто или прочетено в медиите, но политиците не са сред основните заподозрени. Ако търся обяснение, то е за причината за даден езиков факт. За експертизата мисля, че е ясно какво и защо стана: поради силното влияние на английския език думата започна да се употребява в българския с английското си значение "експертни знания, умения (плюс опит)", което се добави към нейното утвърдено значение - "разглеждане на проблем от експерти, за да се даде компетентно заключение".


От езиковедска гледна точка не е станало нещо извънредно, нито пък неестествено - разширяването на значенията на думите е нормален лексикален процес. Макар да съм почти сигурна, че в случая той е необратим, лично аз не употребявам експертиза вместо експертност. Просто моето езиково съзнание не е готово да прегърне новото значение на думата.


Да продължим с "малки микрофирми" и "първи приоритети". Израз на какво са подобни "дървени дъски"?


Официален правописен речник на българския език
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Това са примери за тавтология, в които повторението е смислово, тъй като значението на прилагателното вече се съдържа в съществителното. Такъв тип тавтология обикновено допускат хора, които не знаят точното значение на употребяваните от тях думи. Но нека все пак да не съдим толкова строго, защото в определени случаи може да се наложи да уточним, че дъската е дървена - ако вкъщи например имаме и пластмасова, и дървена дъска за рязане на зеленчуци.


Ако пък сме набелязали десет приоритета, трябва да се замислим как да определим най-важните от тях, защото първи приоритети и особено пръв приоритет е дразнещо наистина. Често се случва така, че нямаме време да прецизираме изказа си, особено когато речта е устна и спонтанна. Тогава аз съм склонна да извинявам подобни отклонения от правилната реч.


Обратим ли е този процес, или само ще се задълбочава и политиците, които "надграждат" и "визионират", ще се отдалечат още повече от електората, който в един момент може и изобщо да спре да ги разбира?


- Мисля, че процесът ще се задържи в определени граници, защото, ако електоратът престане да разбира политиците, те автоматично ще слязат от сцената. Инстинктът за политическо самосъхранение би се задействал.


Не съм сигурна обаче докъде може да стигне принизяването на публичната реч, особено когато тя вирее в средата на популизма и в общество, което, изглежда, е склонно да взема важни решения на основата на емоциите, а не на разума. Обезпокоителни са и други тенденции, които наблюдавам напоследък: засилването на арогантността и агресията в политическото говорене, монологизирането на речта и воденето на диалог проформа, което на практика означава разпадане на диалога.


Наскоро един кандидат-политик блестящо показа в интервю каква не бива да бъде политическата реч и това предизвика изключително силна обществена реакция - впрочем нормална реакция на демонстрираната арогантност и самозабравяне.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Ми като президента викаше "Мутри вън" с вдигнат юмрук беше добре :)

  А сега са мутри, чалгари, соросоиди, зелено чорапче, фатмак и пр.

  Като сееш ветрове, ще пожънеш бури.

 2. 2 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Ние не искаме министерски постове , а просто искаме да изберем министрите !
  Доста шизофренично!!!

 3. 3 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Да наречеш ГЕРБ мутри не е арогантност, а е фактология. Само герберистанците се правите, че не го разбирате това. Никой не ви харесва, защото сте символ на онова тъпо, скапано време от 90-те и ранните '00, където бръснати бабаити със затъмнени стъкла се дървеха на обикновените граждани по улиците за щяло и нещяло. Вие, да ТОЧНО ВИЕ, герберистанци, върнахте това време. Времето на Картофа, Винкела и Тиквата. Не бягайте от тази ваша заслуга. По улиците пак има скъпи черни коли, карани от тъпи, гологлави батки.

 4. 4 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#2] от "drill":

  Ние искаме коментиращите да четат статиите преди да коментират глупости.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":

  Парадокс за ГЕРБ са гласували най-много работещи хора. :)

 6. 6 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Така ли герберски лъжецо? И откъде намери тази статистика, дето не се води от никого? Щото аз намирам тези, в които пише, че вас много ви обичат ромите, хората от провинцията и тези с ниска степен на образованост. Напомня на едно ДПС :)

  Няма как да избягаш от кюпа, в който си се вкарал, драги ми почитателю на банкянския крадец и доказан, осъден измамник. Това сте вие от ГЕРБ и лека полека ще свикнете, че сте мутрите на обществото, престъпниците, измамниците, тарикатите и всякакъв друг социален отпадък. Боли, боли, знам! Знам, че боли като ти го напомнят, ама каквото си е така си е така. :)

 7. 7 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#2] от "drill":Ние искаме коментиращите да четат статиите преди да коментират глупости.
  —цитат от коментар 4 на Ядосан Октопод


  Ами напъни се и чети , но с разбиране !

 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Калинките в администрацията не са "работещи", троле. Те са "на издръжка".

  Затова и са за майка-ГЕРБ, щото като им секне издръжката, ще лъсне, че повечето от тях и за "експерти" по чистене на тоалетни не стават.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ядосан Октопод":

  Пускам сълза, късам си потника :)

  Как е върви ли чегъркането? С какво ще смените ГЕРБ измислихте ли? :)

  Щото до момента има само хаос и политическа криза. А икономическата криза се задава зад ъгъла. Да не говорим за поредната вълна дето тръгна. :)

  Е безработицата от края на юни почва да расте. Що ли?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Калинките в администрацията не са "работещи", троле. Те са "на издръжка".Затова и са за майка-ГЕРБ, щото като им секне издръжката, ще лъсне, че повечето от тях и за "експерти" по чистене на тоалетни не стават.
  —цитат от коментар 8 на Green Day


  За на фатмака калинките ли става въпрос? ;)

 11. Абсолютно съм съгласен. Моите уважения за Павлина Върбанова - и за мнението й, и за „Как се пише“. Един от малкото останали стойностни българи.

 12. 12 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Що бегаш по допирателната сега? Нещо не можа да намериш тая измислена статистика, дето си измисли преди 10 минути? И аз така си мислех.

  И смееш да говориш за ред? Да, при ГЕРБ имаше пълен ред! Всичко беше уредено! Уредено за правилните хора от други правилни хора. Сера на вашия ред - светът не свършва с ГЕРБ и слънцето не изгрява с вожда ви.

 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Кои са калинките на фатмака? Колко са? Шепа хора от служебния кабинет?
  Ми те не гласуват за ГЕРБ бе, обърка ти се тролската мисъл.

  Говорех за "работещите", дето гласували за Баце ти: експерти и експертчета, директори и секретари на стотици ведомства, агенцийки, дирекции и комисии, всичките назначени с две цели: 1. Да подписват каквото е нужно, за да източат едни пари от държавата към фирмите на Бацевите приятели, и 2. Да гласуват за ГЕРБ, за да не се наложи да се връщат обратно на село да хранят кокошките.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Ето ти данните и новината от БНР - да не кажеш нещо :)

  https://bnr.bg/post/101511370/novoregistriranite-bezrabotni-otnovo-sa-poveche-ot-zapochnalite-rabota

  Новорегистрираните безработни отново са повече от започналите работа по данните за цялата страна. Това показват резултатите от специализираното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

  В последната наблюдавана седмица - от 2-ри до 8-и август, в бюрата по труда са записани 5500 души, а на работа са устроени 3600.

  Тенденцията новорегистрираните безработни в цялата страна да са повече от започналите работа е от края на юни.


  Освен поредна вълна иде и икономическа криза. Да ви видим как ще се оправите, ще ми е интересно. :)

 15. 15 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 977 Гневно

  Защо позволявате на тролчетата да кенз@т във всяка тема? Игнорирайте ги. На всички е ясно, че или толкова им е акъла, или изпълняват поръчка. И в двата случая няма смисъл да им се обяснява.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Забравих и кризата с цената на тока :)

  Ама там пак ГЕРБ виновен. Ама измислете нещо бързо иначе бизнеса ще съкращава хора и ще фалира.

 17. 17 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Имаме такива добри примери: Борисов, ПКП, Джамбазки, Валери Симеонов, а сега и Петър Илиев и Тошко.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  "Наскоро един кандидат-политик блестящо показа в интервю каква не бива да бъде политическата реч и това предизвика изключително силна обществена реакция - впрочем нормална реакция на демонстрираната арогантност и самозабравяне."
  Той не е единствен, но може да послужи за събирателен образ.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  добра статия, но кратка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Весело

  Думата „надграждам” я извади от строителния речник и я пусна в публичното пространство Росен Плевнелиев, когато беше регионален министър, и тя доби такова значение, че всеки политик, журналист или анализатор не можеше вече да се изрази, без да я използва. Много се дразнех, като я чуех — до вчера, когато и аз за първи път реших да използвам „надгради”, но телефонът ми изписа „награди” и дотук съм с нейното използване.

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  "Парадокс за ГЕРБ са гласували най-много работещи хора."

  Калинките от администрацията, която раздуваха ежегодно

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Един папагал лесно може да научи думи като "статукво", "задкулисие", "предатели" и пр. и да ги повтаря в почти смислена последователност. Представяте ли си колко красив и пъстроцветен би станал парламентът.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK