Сашо Дончев: Важно е да има правителство на малцинството, да не може джипката да раздава пари

Сашо Дончев: Важно е да има правителство на малцинството, да не може джипката да раздава пари

© Надежда ЧипеваПо време на срещата "Три морета" през юли в София американската Linden Energy обяви, че ще придобие 50% от "Овергаз инк", което държи 38% в основното дружество от холдинга на Сашо Дончев - "Овергаз мрежи" (най-голямото газоразпределително дружество в България, с приходи 177 млн. лв. и печалба над 22 млн. лв. за 2020 г.). Няколко месеца по-рано приключи раздялата на компанията с "Газпром".


От "Дневник" и "Капитал" разговаряхме със Сашо Дончев, основател и изпълнителен директор на "Овергаз" и издател на вестник "Сега", за сделката и избора на партньори, за изграждането на газовата инфраструктура, коя енергия според него е зелена ("газът е единствената енергия, която уважавам", казва предприемачът), за ролята на държавата и за актуалната политическа ситуация.


За раздялата с "Газпром" той казва: "беше неизбежна, въпросът не беше дали, а кога и как. Всички сме щастливи, че се случи сега. А по въпроса кога - има щастливи хора и когато някой се опита да им навреди, им помага. Едни приятели на Борисов бяха решили, че аз не се държа прилично в обществото и вестник "Сега" не изразява уважение към достойните хора във властта, затова трябва да бъда наказан. И през натиска за "Южен поток" ще принудят руснаците да ме дадат на кучетата. Горе-долу така и стана. Но компанията успя да се справи. И се надявам никога повече да не ми се налага да срещам тези приятели на Борисов, а и самия него."
Сашо Дончев е убеден, че държавата трябва да излезе от енергетиката: "Докато има държавно участие, енергетиката ще е основен център на корупция." За Турски поток" отговаря, че е "въпрос за прокуратурата" - защо четете бизнес темите от интервюто в "Капитал".


В "Дневник" публикуваме частта от разговора, в която коментираме от какво правителство има нужда България, как политиката влияе на бизнеса, познанството му с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и ефекта от скандала "Цумгейт" с бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Когато задаваме въпроса за политическия контекст, Сашо Дончев прави уточнение "за да бъда по-ясен, да кажа моите политически предпочитания. Аз съм гласувал в 23-ти избирателен район в София, с бюлетина 23, с преференция 105 - Георги Ганев. Това е моят политически представител. С него имаме различия, но е най-близо до моята философия."


Какво виждате на политическия терен в момента при поредната невъзможност да се състави правителство?


- Не разбирам защо толкова се тревожите за парламентарното мнозинство. В нормалния политически живот, по моите разбирания, всяка партия, кандидатстваща за участие в управлението на държавата, има своите проекти, които е комуникирала със своите избиратели.


Ето например моят приятел Христо Иванов, дано това не го засяга, има идея за промяна на съдебната система. И аз горещо приветствам тази идея. Следователно аз очаквам от него проект на промяна на Закона за съдебната власт, който да даде възможност ако не за цялостна, то поне значима промяна във функционирането на съдебната власт.


Какво му пречи утре да внесе своя проект в парламента? Тогава ще видим кой кой е. А в правилника на парламента трябва промяна - да няма отсъстващи, да имат възможност да гласуват дистанционно, всички да казват мнение, да не се крият зад своето отсъствие.


Тогава знаете ли колко ще ни е лесно на следващите избори? Това е демокрацията - на светло и пред всички. А не коалиционно споразумение и каквото се договорят отзад.


Тоест вие също виждате решението в мнозинства по отделни теми?


- Това плаващо мнозинство е волята на народа. Дали ви харесва една, втора, трета партия, тя е избрана от българския народ, и ако тя подкрепя един проект, значи това е проектът, който е събрал мнозинството и има право да бъде реализиран. Като повишим културата, като израснем всички като общество, ще реализираме онези проекти, които на вас ви се струват нужни в момента.


Бюджетът например се състои от проекти. А ако ги нямаме, имаме много сериозен проблем. Имаме тогава една джипка, пълна с пари, и един шофьор, който върви и раздава милиони. Първо Сакскобургготски похарчи излишъка за чешмички, и след него всички поискаха да харчат и накрая парламентарното мнозинство одобрява изпълнението на бюджета.


Не искам и моите политически, философски близки, приятели да имат парламентарно мнозинство, искам някой да ги дразни непрекъснато, да оспорва тезите им.


Как да се избере правителство в ситуация на малцинства?


- Някой предлага, всички стават и казват: ние не харесваме вашето правителство, но България трябва да има правителство и ние ще ви дадем мандат, но вие всеки ден ще бъдете под прожекторите, не може министър да отсъства при зададен въпрос, не може някой от нас да отсъства, когато става въпрос за гласуване на закон.


Понеже обективно в парламента няма идеологическа, философска основа за обединение, ние ще приемем вие да назначите правителство, но ние ще контролираме всеки ден работата му.


А как ще да бъде преодолян проблемът с липсата на доверие - той е основният в момента?


- С проекти, през бюджетите.


Затова всички партии трябва да ходят на избори с готови проекти, не сега да ги правят. От 15 години в българския парламент не е внесен нито един проект за изменение или допълнение на закон или за нов закон в съответствие със Закона за нормативните актове. Там има 17 точки. Не ти казва ясно кой проблем в обществото решава, откъде ще дойдат средствата, колко трябват, кой е потърпевш, какви ресурси трябват.


Идеята за правителство на малцинството и тематични или плаващи мнозинства, заради опита, който имаме, поражда съмнения, че реформите ще бъдат възможни и че вместо промяна може да има подмяна?


- Би било страхотно, ако можем да съберем парламентарно мнозинство, което да промени тази комунистическа конституция, но ние нямаме този шанс, очевидно обществото не е настроено по този начин.


И ще е наистина изгубен шанс, ако изгубим възможността да контролираме всяко действие на следващо правителство. А това може да се случи тогава, когато това е правителство не е на коалиция, не е на член първи, а на малцинството.


Това е много важно - да има правителство на малцинството, да не може джипката да раздава пари, това е най-важната цел, не можем повече в момента. Да не я заменим с друга джипка. Да контролираме.Най-важното за мен като гражданин е да няма парламентарно мнозинство, което да замита всяка една грешка, всяка кражба, която е провокирана и съпроводена от правителството.


Ако зависеше от мен, щях да гласувам за правителство на малцинството, защото аз всеки ден като инвеститор в над 40 компании гласувам доверие на изпълнителните органи, но контролирам какво се случва и искам резултите, които са ми обещали.


Но когато сте избирали вашия екип, сте избрали да отговарят и на вашите етични критерии. Сега се породи и този проблем като част от темата за доверието?


- Аз не мога да взема отношение по персонален състав на правителство.


Като се обърна назад и погледна всички в парламента - те от кога са, с какъв багаж, с какви заслуги дойдоха. 30 години произведоха само нещастие. Те ходят със самочувствието на знаещи всичко. Сега имаме много непознати, но си представете, че сред тях има някой, ще кажа Шопен, някой Айнщайн.


Ние не познаваме за кого гласуваме. Парадоксът е, че и помежду си те не се познават. Те трябва да преговарят, да разговарят.


Сашо Дончев: Важно е да има правителство на малцинството, да не може джипката да раздава пари

© Надежда Чипева


По конституция всеки е представител на онези, които са го избрали, т.е. отговорен е пред мен, не пред лидерите на партията. Когато някой приема, че е отговорен пред тях, а не пред мен - това елиминира демокрацията.


Но механизмът на контрол не проработва или рядко успява?


- Ако ние сме уморени от избори, защото е наш ангажиментът за това как живеем, а искаме само да отидем и за 3 мин. да гласуваме - не става. Ако искаме да живеем добре, трябва във всеки момент да контролираме държавата - какво правят, как го правят. Съответства ли с нашия морал. Ако не сме готови - ще сме роби.


Хората не знаят, че имат власт. Трябва да се повтаря. Участвайте, слушайте, за да знаете кого избирате утре. Няма да оправим България в този парламент, но слушайте този парламент, за да решите за следващия.


И виждаме, че между партиите има общи тези - например за съдебната система. За това не трябва правителство.


Има нужда от правителство, за да продължи работа парламента и например да приеме законите, свързани със съдебната реформа?


- А защо не е депозиран закон за промяната на съдебната система вече? Не подминавайте този въпрос - къде е законът?!


Слави Трифонов това казва - искам правителство на малцинството и ви обещавам по тези точки, че ще работим, но без никаква конкретика за механизма и сроковете?


- Не съм от тези, които ще вярват на някого. Не ме интересува какво обещава. Искам фактите - изкарай закона, задължи всеки един от тези 240 депутати персонално да вземе отношение, да не избяга от тази отговорност.


Нека всички знаем кой за какво е гласувал - с аргументи, защо е против или защо е за. Всеки може да се напише и представи аргументите. Нека да знаем кой кой е. Докато не знаем кой кой, е как ще оправим България?


Преди години подпмагахте оцеляването на "Хъшове" - общувате ли и сега със Слави Трифонов и бихте ли направили оценка на това, което прави като политически лидер?


- От много години не съм виждал Слави Трифонов на живо. Виждал съм го като зрител на екрана. Не съм се срещал.


Говорите ли си по телефона?


- Дори не знам актуалния му номер. За последен път съм се виждал, когато беше решил да влиза в политиката и да издигне едно момиче от Варна за евродепутат. Дойде при мен, поговорихме си и аз му казах - не искам да подкрепям. Защото не е въпросът дали е бил Слави Трифонов, или Георги Първанов, или друг. Аз никога не съм подкрепял политически проекти финансово, никога не съм и никога няма да подкрепям.


Единственото изключение беше през 2000 г. за Гергьовден, тогава говорихме за електронно правителство, а аз подкрепям тази идея и не помня каква беше точно формата, не беше финансово, а през реклама.


В началото всички бяха ядосани и сърдити, докато разберат, че аз на никого не давам за политически проект и от тогава никой не ми се сърди.


Сега подкрепихме през вестник "Сега" инициативата на "Демократична България" - "Ти броиш".


След като не подкрепяте други политически проекти, не сте ли се изкушавали вие да се занимавате с политика, за да се опитате да ги реализирате?


- За мен това не е важно.


Но то влияе на бизнеса и възможностите да правите бизнес...


- Да. Има лош климат за бизнеса. Но аз съм газов, по-точно петролен инженер. Това съм учил, това съм работил цял живот. И с това мога да бъда полезен. Аз имам проект за газификация на България. Това е моят проект. А проектът ми като граждани, човек, родител е да давам добър пример. Нищо повече.


Каква е оценката ви за бизнес средата и какво трябва да се промени?


- Лоша. Днешната ужасяваща пандемична раково образуваща корупция в България е създадена от хората, които не бяха лустрирани. Тези хора трябваше да подлежат на лустрация и да бъдат премахнати от обществения живот. Да им се забрани да се разпореждат с публични права и ресурси.


Ако не бяха in power както се казва в началото, нямаше да могат да си сложат проксита, които да правят това.


Следващи избори биха водили към още повече малцинства, което се доближава до вашата идея да няма мнозинства?


- Не съм сигурен, че философските платформи, които могат да намерят сподвижници, са толкова много. Друг е въпросът дали политиката в България се прави на базата на ясна философска платформа, на ясна парадигма за нашето общество.


Ние много примитивно възприемаме лявото. Това тръгна от началото на прехода с антикомунизма. Приехме, че лявото е БКП, СССР, Сталин. Това не е вярно...Поради факта че някакви хора успяха да фокусират, че онова, от което се оттласкват, е комунизмът, те поръчаха антикомунизма и бяха главни изпълнителни лица в това действие - събраха членовете на партията и ги направиха отряд и подмениха разговора.

Сашо Дончев: Важно е да има правителство на малцинството, да не може джипката да раздава пари

© Надежда Чипева


Не става дума за комунизъм и антикомунизъм. Става дума за това до каква степен индивидуалните права на гражданите са по-силни от правата на държавата, която тя е получила на базата на отчуждените техни права. Това е философският разговор. Ако държавата е експроприирала не само парите през данъци, ами и един куп права през комунизма, и ние не отменихме действието на тези закони, променихме ли държавата - не сме я променили.


Аз съм човек, който активно съм общувал с Иван Костов - защо остави тоталитарната държава такава, каквато е, защо не я децентрализира. Можеше ли Борисов да манипулира всички кметове и общини, ако бюджетът не беше на едно място. Нямаше да може.


Демокрацията предполага те да са децентрализирани. Защо не го направи Костов, той имаше възможността?!


Каквато и да е причината за състоянието, може да се учим от грешките и въпросът е сега какво трябва да бъде променено?


- Прокуратурата. Това е единственият отговор.


Приемаме, че служебното правителство (дали с журналистически или с пиар тези) приемаме, че е успешно, ами защо - защото върши работата на прокуратурата.


Първо трябва да се махне "каската" на прокуратурата, а не да се смени лицето. За мен държавата, в която от един човек зависи справедливостта, е тоталитарна, авторитарна държава. Няма никакво значение дали тя ще имитира някакво разделение на властите.


Прокурорът е защитник на обществения интерес. Не трябва да се избира, просто не трябва да има главен прокурор.


Градският прокурор трябва да се избира с пряк избор. В градовете или районите - ние се познаваме до седмо коляно назад и няма как да ме убедиш за някого, който е крадец, че ще е добър прокурор.


Изборите за кмет обаче не го доказват?


- Не сме имали избори дори при условията на последните парламентарни избори. Не трябва да има манипулации и контролиран и купен вот. Тогава да говорим какво доказват изборите. Аз общувам с много хора. Не е вярно, че българинът е глупав .


Единственият обществен ресурс е талантът на българина. От миналата година, от площадите го видяхме - ние имаме огромно количество млади, талантливи, умни, мечтаещи, нахъсани, целеустремени хора. Искат да правят нещо за България - дайте им шанс.


Това означава - намалете държавата, сведете, ако е възможно до нула значението на политиците в живота на тези хора. Политиците не са важни. Хората са родени да си сътрудничат, да си помагат


Политиците се вредни, това са паразитите в обществото.


През последната повече от година и половина, чухме свидетелства от различни бизнесмени за различен тип натиск чрез държавни и съдебни институции над тях, вие може би първи заговорихте за това по повод срещата с бившия прокурор Сотир Цацаров при Георги Гергов, станала известна като "Цумгейт" - от ваша гледна точка какви са ефектите от тази среща и публичността й? (реална проверка от съдебните власти на практика не беше извършена)


- Ще започна по-отдалече. Бях председател на БСК и все още имах илюзиите, че някакви такива формирования могат да помогнат на българите да намерят правилния път, да подкрепят предприемачите, че най-важно е да има конкурентно предлагане на качествени с дългосрочна перспектива работни места. Това е най-важно в живото. И затова най-важните в обществото са предприемачите - тъжно е, че са 0,3% в световен мащаб.


Когато те защитават правото си да реализират своите мечти, с което да създадат качествени работни места, не получават защитата на обществото, поради ниската му политическа култура, това е много, много тъжно.


Приех да стана председател на БСК, исках да просветя обществото в тази насока, да дам шанс на истинските предприемачи, не тези, които редят правителства, не тези, които благодарение на правителствата и техните намигвания, успяват.


Може би имам и други провали, но БСК е най-големият ми провал. Седем години ми трябваха, за да разбера че работодателските организации са лобистка, по-скоро клиентелистска организация. Нито един смислен предприемач, който преследва идеите си, не идва. А всякакви, които очакват да получат поръчка или ниша на пазара, те членуват в такива организации


Ако имаме прокуратура, ако имаме парламент - нямаме нужда от такива организации, защото в тристранката се договарят само - ти на мене, аз на тебе. Нищо друго не решава.


Да ви върна към въпроса какъв ефект имаше от "Цумгейт", каква е била целта ви?


- Според мен имаше ефект. Струва ми се, че това е едно от събитията, като втори септември миналата година, когато биха младите хора на протеста, което може би помага на обществото да поумнява, да разбира кой кой е.


Аз личен ефект не съм търсил. Но не съм човекът, върху който може да бъде оказан такъв натиск.


За мен той (бел. ред. - Цацаров) не е тази силно овластена фигура, той е нахалник, както го нарекох, който злоупотребява с някакви права, дадени му включително от мен.


Вие трябва да поддържате паметта на обществото за тези сблъсъци, да не ги наричам битки. Ние не сме политически грамотното демократично общество.


За какво сте оптимист в момента?


- Идея нямате какво се случи от една година и при мен самия - преди това беше мъртвило, някакъв ад, замръзналост, всички в твърди позиции, стойки, безветрие беше, тотално господство на Борисов и неговата шайка. И изведнъж, това което се случи миналата година, и това, което благодарение на камерите успях да видя, е че има страшно много качествени българи, имаме повече, отколкото имаме нужда.


Те са важните. Предприемачите, мечтателите, какво значи да имаш идея и да я постигнеш. Тя е твоята идея. Не трябва да бъдат подпомагани, аз съм дълбоко против всякакви стърт-ъп, държавни помощи и всякакви подобни неща. Можещите не искат помощ, те не искат да им се пречи.


Мечтая за България, която не пречи на талантливите си деца да успяват. Не движим натам за съжаление. Политически сме много примитивни.


За сделката с американската Linden и бизнеса на Сашо Дончев - четете в "Капитал" тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1056 Неутрално
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Блазени на нас,гражданите на тази държава,щом Дончев,Прокопиев,Ковачки се "загрижват" за нея!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  За съжаление кабеларката и диванчето ще реабилитират джипката. Не случихме на изчегъртвач.....

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Би било страхотно, ако можем да съберем парламентарно мнозинство, което да промени тази комунистическа конституция, но ние нямаме този шанс, очевидно обществото не е настроено по този начин.
  ======
  И в тази статия обществото е било виновно....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Започнаха едни къси Пасове Дончев-Прокопиев.
  Той веке от наще ли е ?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  когато поредния мазен разбойник , който от 40 г. маце дебели филии, се жалва от "джипката" , как мислите , чуя страна трябва да вземе обществото ... на подобни типове или на тези срещу които размахва пръстче ?

 7. 7 Профил на aur141010092
  aur141010092
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Та били тези навързани кат свински черва.
  Ммда прави са.

 8. 8 Профил на aur141010092
  aur141010092
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Ми той и крадеца вика: дръжте крадеца.

 9. 9 Профил на aur141010092
  aur141010092
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Ми той и крадеца вика: дръжте крадеца.

 10. 10 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#3] от "Георги Христов":

  ти за какво точно страдаш ? Каква вина носи Борисов , че не ставате за чеп на зеле ... Или си викаш ех ако Дългоноско , в комплект с МаяМа, трътлестата лелка , девиантния адвокат и БСП вземат властта , па като се разтварят , какви реки от мед ще потекът към вас ... леле мале .32 г. имахте време да поумнеете , специално за вас бяха развити технологиите , но вместо това , вие оглупяхте с пълна сила , защото да не се лъжем - общество с манталитет от 20-ти век , няма как да съществува успешно през 21 -ви ...

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "ние се познаваме до седмо коляно назад и няма как да ме убедиш за някого, който е крадец, че ще е добър прокурор." Тези които държат досиетата за седем поколения назад ще казват кой какво заслужава. Да наблегнем на класовия произход.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Гневно

  Ми като те чета, ти си по-зле и от Борисов бе пич, какъв е този бащински тон, към кого ???

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  След вчерашните автентични записи на ритани, влачени по земята, газени с кубинки ОКОВАНИ С БЕЛЕЗНИЦИ беззащитни хора режимът на Бойко Методиев Борисов от Банкя е точно толкова легитимен, колкото Лукашенковият в Беларус.

  Самият факт, че Бойко Методиев Борисов от Банкя не е арестуван и с повдигнати обвинения за подбудителство към полицейски садизъм, показва, че държавата ни трябва да се изгражда отначало, от нула.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  И като си представи, че тия са били третирани като участници във въоръжен преврат.
  Аз не им видях въоръжението. А това би трябвало да са най-опастните революционери.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Крайно време беше да ни поучават директно финансиралите събитията червени олигарси.
  Очевидно, маяма, хаджигенов, дончева, боец, ..... не свършиха работа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Сашо Дончев може да е всякакъв.

  Но в случая най-вече е прав.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#14] от "doctor.no":

  “Икато си представи, че тия са били третирани като участници във въоръжен преврат.
  Аз не им видях въоръжението.”

  Бойко Методиев Борисов от Банкя, бидейки нереализиран милиционер (кандидатствал в ДС, но неприет поради ниски резултати на психометричния тест), успя да си отгледа милиция, на която би завидяла и бае Тодаровата - готова да бие, тъпче, оковава в пранги и ИЗДЕВАТЕЛСТВА над мирни граждани, за да опази крадливия му режим.

  Ама като гледам, не го опази много. 😎

  Сега служебното трябва да доразкове тази гнила кочина и всеки от участниците в погрома на милицията над гражданството да си получи заслуженото: като минимум уволнение, разжалване до редник и отнемане на пенсионни права.

  Това поне е по силите на Рашков, за останалото ще чакаме да изхвърлят квартиранта от дом 5, за да се отпуши и правосъдната система.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Айде тука кутевския тролаж си заприказва сам през никовете.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Когато някой народен представител приема, че е отговорен пред лидерите си, а не пред избирателите си - това елиминира демокрацията
  ==============================
  Напълно съм съгласен, но за съжаление това се отнася в най-голяма степен за така наречените "партии на промяната".

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Започнаха едни къси Пасове Дончев-Прокопиев.Той веке от наще ли е ?
  —цитат от коментар 5 на dedoliben


  Така се оказва - от нашите е. Гласувал е за "Демократична България". Както и аз. Нещо против?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сашо Дончев с неговия про-комунист, про-Корнелия Нинова-БСП, “онлайн” да ходят по-дяволите.
  Славчи Трифонов е професионален предател, мутра, “dope head”, “селф аграндайзед” певач на Чалга музика, който няма място в политиката със сигурност.

 25. 25 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Sasho Donchev with his pro-communist, pro-Kornelia Ninova-BSP, online media Segabg.com to go to h#ll.
  Slavi Trifonov is professional traitor, “мутра”, dope head, self aggrandized “певач” of Chalga music, has no place in politics.

 26. 26 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Служебно правителство до пролетта на 2022,
  нови избори, протести 24/7, ГЕРБ трябва да е извън власта за дълго.

 27. 27 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1277 Весело

  "Не искам и моите политически, философски близки, приятели да имат парламентарно мнозинство, искам някой да ги дразни непрекъснато, да оспорва тезите им."

  Братството на "философските близки" ххх!? Ох, не мога! Това онези, почтените ли са? Че кой ще си губи време и енергия да се занимава да ги оспорва, те сами си се излагат.


 28. 28 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Видяхте ли кои изплуваха да раздават справедливост!

  ЕТО ГИ ПОБОРНИЦИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ:
  Юмрук Решетников РАДЕВ (БКП)
  Корнелия Технимпекс НИНОВА (БКП)
  сестра Галева Пеевска Костинброд МАНОЛОВА (БКП)
  Татяна Мултигруп Дончева (БКП)
  Слави-Чалгаря, мутрата ТРИФОНОВ (БСП)
  Бойко болешевишки сатрап РАШКОВ (БКП)
  Янаки СТОИЛОВ (БКП)
  Христо Маджов БОЙКИКЕВ (БСП)
  Иво ДС Прокопиев (БКП) болшевики
  Сашо Овергаз Топенерджи ДОНЕЧВ (БКП)

  До един са хора от АНТИСТАТУКВОТО – всъщност до един са от 30 години във властта и далаверата!

  ОСТАНА ЛИ ЕДИН НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ОТ СУВЕРЕНА* С КОЙТО ДА МОЖЕШ ДА СИ КАЖЕШ "НАЗДРАВЕ"!
  –––––––
  *СУВЕРЕН – ВСЕКИ ИЗРАЗ, КОЙТО ОТ ЛИЧНОСТ ТЕ ПРЕВРЪЩА В МАСА, ТЪЛПА, ГАЛСОПОДАВАТЕЛ Е ОБИДЕН И УНИЗИТЕЛЕН ЗА ЧОВЕКА! В Западна Европа никой не говори за суверен! Но как няма да ни наричат СУВЕРЕН, вижте ги кои са!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 496 Неутрално
 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Весело

  След като две десетилетия слугува на Рем Вяхирев , Алексей Милер и Путлер, най-подире таварисч Дончевой е узрял за Project Democracy. Визионер таквозто. Как да не го цункаш по муцунката.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  " Политически сме много примитивни."
  Факт! Потвърждаваме го, след всеки избор, но не правим никакви усилия да се промрним..

 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#44] от "hitcher":

  Влезе в серия, но си е факт, милиционер, газов олигарх, и собственик на "демократична" медия, копие на един друг.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Веселяк. Ние казваме даваме ви правителство обаче не може министър да отсъства при задаване на въпрос, не може да си прави каквото си поиска. И ако не дойде в парламента или си прави нередни неща какво Дончев? Ще гласуваме вот на недоверие и сваляме правителството? И така всяка седмица?
  Празнодумец

 50. 50 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Този измамник като какъв се явява? Демократ?! Този човек десетилетия наред беше посредник между държавата и руския газ. Грабеше ни най-безмилостно! Сега - интервю , и като го гледам си верва 😄😄😄😄😄!

  agent
 51. 51 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Медията му е същата като тази, само форумът ставаше.

 52. 52 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  "И издава много сериозен вестник"

  И демократичен, и плуралистичен и хич не е олигархичен :))))))))))))) Смях в събота, събота сутрин....

 53. 53 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Дончев правеше впечатление преди години, на изключително умен мъж. Сега като му чета анонсите ми се струва, че е оглупял, да не кажа по силна дума...Как ще контролираш някой, като нямаш мнозинство ? Да си прави какното си иска като гроб досега? Все едно бсп ги контролираше? Смешки...В тази конфигурация и да искаш не можеш да свалиш правителството , ако то се заиграе с гропи или дпс, а това съвсем не е изключено- видя се....
  Истина е, че няма лидери. Обединението на партиите на промянат стябваше да стане преди изборите- около тази кратка и ясна програма за реформи-най малкото общо кратно от идеите им.
  За тази работа /обединението/ насотяваха всички разумни хора. Спомням си отчаянието, което изъчваше веско дремджиев като неприкъснато ги ръчкаше дасе случи. Уви . Тогава Христо Иванов се държеше като слави трифонов в момента. Единствени, които искаха и работеха обединението на проста да се случи бяха отрвото трио и изправисе мутри вън. Те обаче бяха натирени, че искали постове. Хрисот Иванов какво каззваше ако си спомняте все още. Ние ще напишем наще си неща и ще предложим другите да дойдат и да ни подкрепят. Няма ние ще търсим подкрепа по тия и тия въпроси, по на0важния разрушавенето на джипка модела...И понеже нямаше лидери да поведат в тази насока сега берат плодовете. Надяавам се са го разбрали. Обясняваха им, че трябва дастане като в инсанбул, както унгарците се обединиха. Не ни що не стана и сега резултата е трагичен. Надявм се поне Иванов и компания да са разбрали, че изглеждаха досущ като чалга трупата сега. И за в бъдеще дасе опитат да водят процеса като лидери, а не като чалгари...

 54. 54 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Видяхте ли кои изплуваха да раздават справедливост!ЕТО ГИ ПОБОРНИЦИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ: Юмрук Решетников РАДЕВ (БКП)Корнелия Технимпекс НИНОВА (БКП)сестра Галева Пеевска Костинброд МАНОЛОВА (БКП)Татяна Мултигруп Дончева (БКП)Слави-Чалгаря, мутрата ТРИФОНОВ (БСП)Бойко болешевишки сатрап РАШКОВ (БКП)Янаки СТОИЛОВ (БКП)Христо Маджов БОЙКИКЕВ (БСП)Иво ДС Прокопиев (БКП) болшевикиСашо Овергаз Топенерджи ДОНЕЧВ (БКП)До един са хора от АНТИСТАТУКВОТО – всъщност до един са от 30 години във властта и далаверата!ОСТАНА ЛИ ЕДИН НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ОТ СУВЕРЕНА* С КОЙТО ДА МОЖЕШ ДА СИ КАЖЕШ "НАЗДРАВЕ"!–––––––*СУВЕРЕН – ВСЕКИ ИЗРАЗ, КОЙТО ОТ ЛИЧНОСТ ТЕ ПРЕВРЪЩА В МАСА, ТЪЛПА, ГАЛСОПОДАВАТЕЛ Е ОБИДЕН И УНИЗИТЕЛЕН ЗА ЧОВЕКА! В Западна Европа никой не говори за суверен! Но как няма да ни наричат СУВЕРЕН, вижте ги кои са!
  —цитат от коментар 28 на konservator.bg


  6+
  6+
  6+

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Представяш ли си, ако ДБ имаха още трима депутати....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#26] от "nmy381005793":

  ...... ГЕРБ трябва да е извън власта за дълго.
  —цитат от коментар 26 на nmy381005793


  Грешите. Не за дълго, а завинаги.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lemmy":

  .....най-подире таварисч Дончевой е узрял за Project Democracy...
  —цитат от коментар 45 на Lemmy


  Някои глави все пак узряват. За разлика от някои тикви, които така и не успяват.

 58. 58 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  ПОБОРНИЦИТЕ ЗА "СПРАВЕДЛИВОСТ" ОТ "И.Т.НЕГОДНИЦИ" ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖАТ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ИЗВАЖДАНЕ НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА И ЛУСТРАЦИЯ...
  ..., ЗАЩОТО УЧИНДОЛСКИЯ ЧАЛГАР е пръв приятел на комунистите и мутрите и за капак ПОДКРЕПИ КАНДИДАТА НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ – болшевика и руска подлога ЮМРУК РАДЕВ!

  България е родината и защитена територия на чалгата и комунизма! Трифонов е продължение на чалгализирането на народа ни, започнало веднага след 09.09.1944 с избиването и маргинализирането на всички интелектуалци, културни дейци и свободни хора – във всеки дом се слушаше сръбска музика, а всяка сватба се озвучаваше с циганска музика, която присъства и до днес, но вече и на абитуриентските балове!

  КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ, ВИЖТЕ ГИ КАКВО ПРАВЯТ – "По делата им ще ги познаете" (Библията)
  КРАЙ НА МАЧА!

 59. 59 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Весело

  Мантрата "трябва" е мощен израз на неможенето. "Трябва", но не можете. И С. Дончев не ви помага.

 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#55] от "дерибеев":

  Нищо по-малко от премиер-министър, той си беше и в готовност...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Дневник изкопа дъното с тази антика Дончев! Мирише на нафталин, не се трае! ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПРИ БОРИСОВ ЖИВЯХМЕ СПОКОЙНО И ХОРАТА ИМАХА ПАРИ. Мунчо носи цялата отговорност за мега-кризата, който сега тресе България!! И, РАЗБИРА СЕ, БЕК.ВОКАЛИСТИТЕ МУ ОТ ДейБъ, костинбродска, ....ян, хаджи и пр. аме-би!

 62. 62 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ако има медия, където нивото е паднало дори повече отколкото в Дневник в полза на евтина полуграмотна пропаганда изцяло в услуга на издателя, това е Сега.

  "Моят приятел Христо Иванов". После нека обясняват, че случващата се изкуствено създадена криза не е резултат от борбата за влияние между добри и лоши олигарси.

 63. 63 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 305 Неутрално

  ... – във всеки дом се слушаше сръбска музика, а всяка сватба се озвучаваше с циганска музика, която присъства и до днес, ...
  —цитат от коментар 58 на konservator.bg

  Я дай линк към твоята любима песен от онова време?

 64. 64 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  Ей го и другия авер на Корнела! Образователният благодетел с лош български език, когото Борисов спаси като му врътнаха кранчето от Газпром! Още го боли, че го ритна от посредническото местенце, затова сега точи зъбки, хахах...
  И той излезе от дупката!
  А бе, другари, нямате ли чувството, че този филм вече сме го гледали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 65. 65 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  ей го на , поредния оглупял революционер ..."Държавата да се започне от НУЛА". Нешо като 9.09.1944 г., нали ...или като 1990 г. ... А какво се случваше в годините след това - поне едно поколение трябва да изстрада това започване от нулата ..
  Да не говорим ,че самата идея "да започнем да градим от нулата" е утопия ... От коя точно нула ще започнем ...Ти като участник в досегашния жиовт на страната ( пикал си по сградите по време на протестите, нали ?) също носиш някаква вина, от което следва ,че и ти трябва да бъдеш изчегъртан...нали така?
  Или ти гивириш за онази нула , при която затворите се напълват с хората , които ти лично МРАЗИШ... да , смятам че така е честно.
  Всички които анонимното десебарче Норман мрази, към затвора , веднага , че човека има да гради Държава от нулата, не му губете времето.
  Норманчо , аз към кой затвор да поема ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 66. 66 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#64] от "ПерсоналиСка":

  днес е времето на всички , на които Баце им тегли по един шут от разни кранчета, където блажено си цокаха от години , да развяват знамена и пеят революционни песни ...Но на тях майната им, разбирам ги...Но какво дирят зад тяха такава огромна маса, не разбирам...Ясно е ,че някава малка част очакват да заработят премии, но 99% от останалите полезни идиоти , те на какво разчитат ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 67. 67 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  "Би било страхотно, ако можем да съберем парламентарно мнозинство, което да промени тази комунистическа конституция, но ние нямаме този шанс, очевидно обществото не е настроено по този начин.
  И ще е наистина изгубен шанс, ако изгубим възможността да контролираме всяко действие на следващо правителство. А това може да се случи тогава, когато това е правителство не е на коалиция, не е на член първи, а на малцинството."


  Хихиххи... Комунягата иска правителство на малцинството и да променя "комунистическата" конституция?!

  Да ви кажа, колкото комунистите плюят по тази конституция, толкова повече я харесвам! Оказа се, че е направена твърде добре, за да им се дава възможност да я пипат с мръсни ръце, когато им се ще на другарите.
  Ето и Дончев това иска. Да нямало чл.1, а правителство на малцинството, хахахаха....
  Да се смееш ли, да плачеш ли! Оставам с усещането, че този е голям глупак, сравняващ компютри с компоти, докато се опитва от върха на планината с парите си да мъти мозъците, на тези, които граби с две ръце.
  А сега какво правителство имаме, Дончев? Не правителство на малцинството, а правителство на ЕДИН ЧОВЕК! Това ли искаш да ни кажеш?! Махаме конституция, никакво НС, остава ни само Грумен Разградев? Каквото правителство може да ни спретне той, никой не може... Нали, Дончев?
  Възможността да КОНТРОЛИРАМЕ? Ние да контролираме! Кои сте вие? Или викаш, след като си гласувал за Георги Ганев, ще се сетим, че вече си ДайБългарист? Е, сетихме се...
  Разкарай се!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 68. 68 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "АмброзСП":

  Особено Ковачки, който беше осъден условно за източването на 16 милиона.

 69. 69 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "Георги Христов":
  Що, бе? Даже разузнаването напълнихте с "русофили".

 70. 70 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#64] от "ПерсоналиСка":днес е времето на всички , на които Баце им тегли по един шут от разни кранчета, където блажено си цокаха от години , да развяват знамена и пеят революционни песни ...Но на тях майната им, разбирам ги...Но какво дирят зад тяха такава огромна маса, не разбирам...Ясно е ,че някава малка част очакват да заработят премии, но 99% от останалите полезни идиоти , те на какво разчитат ?
  —цитат от коментар 66 на Josif Stanislavski


  Преди да отговоря, ще припомня приказките за крадене с милиони, че и милиарди. Кой ги говори тези неща от десетина години? Комунягите, включително отпадъците с Маяма начело, Костов, Раданчо, бай Насо и напоследък Бойкикев. Чудела съм се, като знаят, що не изнасят доказателства, а се наложи да правят фейкове с чекмеджета или да пускат на екран илитерати като Илчовски, на когото се нахвърлиха като гладни хиени. Когато сравним техните приказки с простодушната реплика на една другарка от ДБ към Доган да направи така, че да разпредели по-справедливо "баницата", НЯМА какво друго да заключим. Другарите са гладни, искат да крадат, а не могат. Нищо не могат - нито да спрат Борисов да управлява, нито да станат първа политическа сила, нито да си намерят верни съюзници, нито да са министри в чийто и да било кабинет - ГЕРБ или Разградев. Винаги и тотално се дънят. А троловете им тук и навсякъде са неваляшки - всяка загуба е "победа", всяко изритване е "мотивация", всички са "прости", избирателите на другите партии са "гмеж" и за изчегъртване, ако не са окачване по стълбовете на Цариградско... и т.н., и т.н.
  На какво разчитат, не знам и не искам да зная. Знам само, че са отчаяни глупаци, които ще намерят начин да настъпят мотиката по сто различни начина и последователно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 71. 71 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един препатил":


  Спрямо червената аристокрация аз винаги съм имал много против. От ДБ кога ще почвате лустрацията? Като гледам само с гръмките заявки ще си останете.

 72. 72 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Дончев, много подценявате публиката.
  Защо, държавата не излезе от енергетиката във Франция, Италия и Германия?

 73. 73 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Разстроено

  До коментар [#13] от "Norman Granz":ей го на , поредния оглупял революционер ..."Държавата да се започне от НУЛА". Нешо като 9.09.1944 г., нали ...или като 1990 г. ... А какво се случваше в годините след това - поне едно поколение трябва да изстрада това започване от нулата ..Да не говорим ,че самата идея "да започнем да градим от нулата" е утопия ... От коя точно нула ще започнем ...Ти като участник в досегашния жиовт на страната ( пикал си по сградите по време на протестите, нали ?) също носиш някаква вина, от което следва ,че и ти трябва да бъдеш изчегъртан...нали така?Или ти гивириш за онази нула , при която затворите се напълват с хората , които ти лично МРАЗИШ... да , смятам че така е честно. Всички които анонимното десебарче Норман мрази, към затвора , веднага , че човека има да гради Държава от нулата, не му губете времето.Норманчо , аз към кой затвор да поема ?
  —цитат от коментар 65 на Josif Stanislavski


  Защо питаш към кой затвор? Нали рашкочашко отдавна го обяви - за "бившите хора". Бай Ставри ще се пенсионира и няма да дочака мечтата на нормановци да се сбъдне.

 74. 74 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  "Аз съм човек, който активно съм общувал с Иван Костов - защо остави тоталитарната държава такава, каквато е, защо не я децентрализира. Можеше ли Борисов да манипулира всички кметове и общини, ако бюджетът не беше на едно място. Нямаше да може.
  Демокрацията предполага те да са децентрализирани. Защо не го направи Костов, той имаше възможността?!

  Каквато и да е причината за състоянието, може да се учим от грешките и въпросът е сега какво трябва да бъде променено?
  - Прокуратурата. Това е единственият отговор.
  Приемаме, че служебното правителство (дали с журналистически или с пиар тези) приемаме, че е успешно, ами защо - защото върши работата на прокуратурата."

  Ами да четем и да се опитаме да разберем логиката на Газончев, защото тя е и логиката на Бойкикев:
  1. Костов беше велик, можеше да децентрализира държавата, ама не го направи... Защо?
  Тук се свири по тънката струна на файтона - "активно съм общувал" с Костов, значи съм "ваш" човек, обаче ние с Ристю вече сме напреднали, докато той не си свърши работата, не раздели България на богати, бедни и умиращи региони, нда..
  2. На въпроса "Тогава какво трябва да се промени", дълбокомислено се отговаря еднозначно - "Прокуратурата!". Нерде Ямбул, нерде Стамбул! Какво общо има децентрализацията с прокуратурата, ще запитате. Ми нищо! Свързващото е манипулативния болен мозък и налудничавите "идеи", които да ни "стреснат, трогнат, очароват", хахах...
  3. Ама как да променим прокуратурата - пак прост и еднозначен отговор: "Махаме каскЕта, пардон "главата"!"
  4. И тъкмо да се замечтаем за обезглавяването на прокуратурата и Газончев ни хвърля към служебното правителство! То, видиш ли, не само било "успешно", ами било такова, защото "вършело работата на прокуратурата", която заради "главата" не върши никаква работа, хахаха... Е, ама него не ще да го "обезглавява" Сашко, нали? Сакън! Без главата на Радев, всички требе да си ги махаме... главите.
  Ако са ни останали, де.... ако другарите не ни ги махнат, че както са тръгнали, натам отива работАта!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 75. 75 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  "Аз съм човек, който активно съм общувал с Иван Костов - защо остави тоталитарната държава такава, каквато е, защо не я децентрализира. Можеше ли Борисов да манипулира всички кметове и общини, ако бюджетът не беше на едно място. Нямаше да може.
  Демокрацията предполага те да са децентрализирани. Защо не го направи Костов, той имаше възможността?!

  Каквато и да е причината за състоянието, може да се учим от грешките и въпросът е сега какво трябва да бъде променено?
  - Прокуратурата. Това е единственият отговор.
  Приемаме, че служебното правителство (дали с журналистически или с пиар тези) приемаме, че е успешно, ами защо - защото върши работата на прокуратурата."

  Ами да четем и да се опитаме да разберем логиката на Газончев, защото тя е и логиката на Бойкикев:
  1. Костов беше велик, можеше да децентрализира държавата, ама не го направи... Защо?
  Тук се свири по тънката струна на файтона - "активно съм общувал" с Костов, значи съм "ваш" човек, обаче ние с Ристю вече сме напреднали, докато той не си свърши работата, не раздели България на богати, бедни и умиращи региони, нда..
  2. На въпроса "Тогава какво трябва да се промени", дълбокомислено се отговаря еднозначно - "Прокуратурата!". Нерде Ямбул, нерде Стамбул! Какво общо има децентрализацията с прокуратурата, ще запитате. Ми нищо! Свързващото е манипулативния болен мозък и налудничавите "идеи", които да ни "стреснат, трогнат, очароват", хахах...
  3. Ама как да променим прокуратурата - пак прост и еднозначен отговор: "Махаме каскЕта, пардон "главата"!"
  4. И тъкмо да се замечтаем за обезглавяването на прокуратурата и Газончев ни хвърля към служебното правителство! То, видиш ли, не само било "успешно", ами било такова, защото "вършело работата на прокуратурата", която заради "главата" не върши никаква работа, хахаха... Е, ама него не ще да го "обезглавява" Сашко, нали? Сакън! Без главата на Радев, всички требе да си ги махаме... главите.
  Ако са ни останали, де.... ако другарите не ни ги махнат, че както са тръгнали, натам отива работАта!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 76. 76 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ДС-ченгето и куфарен мултимилионер Дончев естествено е срещу тези, които го накараха да плаща данъци. ББ не е раздавал пачки от джипката, както примитивът се опитва да обясни! ББ инспектираше участъците на новите магистрали и главни пътища, които зелените чорапи Радев и Янев и международният измамник Асен Василев спряха! Няма вече нови строежи, недостроеното се срива! Василев прибра парите от магистралите и ги отчете като свой принос! Даже не плати за досега свършената работа и хората излязоха на протест. Когато тази пасмина все пак бъде пометена ще се окаже, че България пак е изостанала с години. Северна България без пътя до Видин и без Хемус е обречена на обезлюдяване и запустяване. Но това корумпираната хунта на Радев не го интересува! Важно е да консумират властта и да си уредят родата с тлъсти работни места в държавни компании!

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно
 78. 78 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#51] от "hitcher":
  Ставаше до едно време. Модераторите видимо заставаха на страната на русофилите. На останалите им писна от банове и лека-полека спряха да влизат. Иначе там рядко можеше да се прочете често тролене. Форумците се замеряха с факти и линкове. :-) Нещо, което не може да се каже за форума на Дневник.

 79. 79 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Дневник изкопа дъното с тази антика Дончев! Мирише на нафталин, не се трае! ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПРИ БОРИСОВ ЖИВЯХМЕ СПОКОЙНО И ХОРАТА ИМАХА ПАРИ. Мунчо носи цялата отговорност за мега-кризата, който сега тресе България!! И, РАЗБИРА СЕ, БЕК.ВОКАЛИСТИТЕ МУ ОТ ДейБъ, костинбродска, ....ян, хаджи и пр. аме-би!
  —цитат от коментар 61 на victor_victim

  При Борисов герберастите ЖИВЯХТЕ спокойно. Герберастите ИМАХТЕ пари.
  Сега ОСТАНАЛИТЕ хора живеят спокойно и имат повече пари от тогава.
  Сега герберастите сте в ужас от това, че скоро ще ви се отнеме откраднатата държава, чрез която захранвахте всевъзможни калинки и суджуци - баджанаци, балдъзи, девери, кумици и т.н. Целият бюджет ви беше на разположение за да купувате гласове "по законен" начин. И като резултат се обградихте с некадърници и нищоправци, които не можаха да се противопоставят по никакъв начин на чалга талибаните на Чалгаря. Ти само гледай като дйдат на власт какво ще ви правят. Ще ви изчегъртат до един, ама не заради справедливо наказание, а за да седнат на вашите места. Хиените на Чалгаря ще гризат трупа на ГЕРБ, не по лични причини, а защото друг труп на сцената НЯМА. А вие, герберастите само ще пищите от ужас и болка, понеже станахте тлъсти тулупи, без рефлекс за защита. Такива са законите на Дарвин. Младият негодник убива стария негодник. А животът продължава и, слава на Бога, предлага достатъчно много работни позиции за нормалните хора, които не искат да се въргалят в лайната на политиката, за да изкарат ежедневния си хляб.

 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#75] от "ПерсоналиСка":


  ....Ами да четем и да се опитаме да разберем логиката ...
  —цитат от коментар 75 на ПерсоналиСка


  Ами първо се научете да четете с разбиране. После си втълпете, че преиначаването на факти не води до нищо добро....
  Ако не успеете - гласувайте пак за ГЕРБ или БСП...

 81. 81 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  "При Борисов герберастите ЖИВЯХТЕ спокойно. Герберастите ИМАХТЕ пари.
  Сега ОСТАНАЛИТЕ хора живеят спокойно и имат повече пари от тогава."

  Къде са тези "останалите хора" имащи "повече пари".

  Затова ли същите (с повече-то пари) ви спретнаха два протеста в един ден?

 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  МНОГО поучително интервю

  четете и медитирайте!

  с едно наум - този човек, колкото и да е разумен, НЕ ВИ Е ПРИЯТЕЛ
  просто четете какво казва и си правете изводи
  лесно се разбира къде е искрен, а къде се опитва да манипулира

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "При Борисов герберастите ЖИВЯХТЕ спокойно. Герберастите ИМАХТЕ пари.Сега ОСТАНАЛИТЕ хора живеят спокойно и имат повече пари от тогава."Къде са тези "останалите хора" имащи "повече пари".Затова ли същите (с повече-то пари) ви спретнаха два протеста в един ден?
  —цитат от коментар 81 на Галя Станчева


  Прелестна К Принцесо,
  Още ли не забелязваш, че това, дето сега се зове ИТН, не е НДСВ2, а е ГЕРБ2. Затова сега удрят с всичка сила точно по партиите на протеста, понеже само те биха им били сериозна пречка да осъществят подмяната на ГЕРБ със себе си. Така ИТН и увлича последните съпротивителни сили на ГЕРБ в погрешна посока.

  А Президентът Радев, когото вие така искрено мразите, го играе полезен за ИТН идиот, ако не вижда какво всъщност се случва. Дадоха му подкрепа за втори мандат, без той да е искал такава подкрепа, като по този начин си запазиха правото да я оттеглят, ако Радев по някакви причини "не оправдае доверието".

  Няма тук никакви, Сараи, Бинлиотекари, Решетников. Има един 20 милиарда, които ще се разпределят от онзи, който е на власт, без да броим редовните бюджетни излишъци. Има само едно неизвестно - какво мислят в Амбасадата. Мълчат, още не могат да решат, кой е по-подходящият техен кучи син?

 84. 84 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Този самороден демократ, който днес дава акъл, трябваше първо да обясни защо е бил агент на ДС, как така стана милионер и собственик на най-голямото газоразпределително дружество, което работи само с Русия, какви са отношенията му с Масква и КГБ/ФСБ.
  Вестникът му е критичен, защото не му дават парче от баницата - действа на принципа "Корупция е далавера, в която не участвам. "

 85. 85 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Руската мафия, я е страх от Боци. Щом този реве.

 86. 86 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#78] от "Stoyan Kostov":
  Да, точно до едно време.
  Накрая залиня съвсем, изпълзя секва жмел и дори стана добре, че го затвориха.

 87. 87 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  И да, Костов е добър, добър...
  Някой знае ли за друга страна, където между държавата и продавача на ключова за икономиката суровина стои посредник?

 88. 88 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Но сигурно може да се упражнява управление на държавата чрез фейсбук, нали?

 89. 89 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Радосвет го чака тоя...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 90. 90 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Този и Прокопа са добрите ченгета-олигарси😀.

 91. 91 Профил на Maria Stariradeva
  Maria Stariradeva
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Критерии за принадлежност към дясното в България:
  - да плонжираш пред руското чучело от "Дондуков" 2;
  - да ръкоплещиш на фашизоида с дамаджанено-базедовия поглед;
  - да се умилкваш на чалгарията за някое топло местенце;
  - да си готов да управляваш с червените измамници.

  Браво, десни! М. Тачер прави лупинги в гроба!

 92. 92 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Сашко явно иска парите да ги раздават от диванчето/миндера, че и той да намааже.
  Явно не е могъл да се уреди за парички от джипката, та сега гледа да се присламчи около учиндолския миндер.
  Материала, материала.

 93. 93 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  правителство на малцинството е мечта за сашо дончев, прокопиев и т.н. И ако може и да не е с мандат на някоя партия още по добре. Пълна безотговорност и тотална анонимност. Властта изцяло в ръцете на задкулисието - но от нашето - умнокрасивото. Както се казва - в мътна вода най-добре се лови риба.
  Но нещо Слави ги надуши ДБ и МаяМа. От стара коза яре е учиндолеца, не влезе в капана.

 94. 94 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Галя Станчева":

  Тези всичките са "несистемни"! Никакво статукво... Новички, чистички, неопетнени, бъдещето ни светло! За промяната изцяло, но по техен задкулисен сценарий, естествено.
  С опитни актьори-депутати в НС.

  Просто случили на народ!

 95. 95 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Галя Станчева":

  Тези всичките са "несистемни"! Никакво статукво... Новички, чистички, неопетнени, бъдещето ни светло! За промяната изцяло, но по техен задкулисен сценарий, естествено.
  С опитни актьори-депутати в НС.

  Просто случили на народ!

 96. 96 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Галя Станчева":

  Тези всичките са "несистемни"! Никакво статукво... Новички, чистички, неопетнени, бъдещето ни светло! За промяната изцяло, но по техен задкулисен сценарий, естествено.
  С опитни актьори-депутати в НС.

  Просто случили на народ!

 97. 97 Профил на Stefan Kostov
  Stefan Kostov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Галя Станчева":

  Тези всичките са "несистемни"! Никакво статукво... Новички, чистички, неопетнени, бъдещето ни светло! За промяната изцяло, но по техен задкулисен сценарий, естествено.
  С опитни актьори-депутати в НС.

  Просто случили на народ!

 98. 98 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  един познат беше голям началник при този чичо няколко години. оглупя стабилно и почна да мирише на нафталин от 10 метра. кофти пич е този

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Би било страхотно, ако можем да съберем парламентарно мнозинство, което да промени тази комунистическа конституция, но ние нямаме този шанс, очевидно обществото не е настроено по този начин.======И в тази статия обществото е било виновно....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Това е част от мой коментар за една друга статия. Ти нали си блестящ познавач на народопсихологията и въжделенията на турския "суверен". Има ли нещо с което си съгласен или с нищо не си съгласен ?

  "Да направим и едно сравнение с нашата съседка Турция. До идването на Ердоган и неговите т.н черни турци на власт ( обикновенните турци) Турция си беше една светска държава, рязко отличаваща се от азиатските си съседи. Там по простите хора избираха образованите и умните ( елита), който управляваше сравнително добре и с ясен курс към Европа. От време на време ако кривнеха, военните ги вкарваха в пътя. Дойдоха тези новите ( преди близо 20 г.) и заговориха за народа (суверена) който е мачкан и нямал достъп до ресурсите на страната. Турският парламент се напълни с диви и необразовани хора, които вече хвърлиха страната в икономическа и финансова криза. За сега Ердоган държи здраво власта ( както и нашият я държеше 12 год.) но просто не ми се мисли какъв хаос ще настане след него. Това сега се наблюдава в България. Добре че сме в ЕС и имаме някои котви, но изобщо не съм оптимист.
  Впрочем вината за ситуацията в България и Турция е точно в ЕС и неговите либерални закони. Те са изработени за едни високоразвити общества с утвърдени от столетия норми на демокрация"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK