Стоян Мадин, адвокат: Кадрите от полицейското насилие казват: "Ще бием и знаем, че ще останем безнаказани"

Адвокат Стоян Мадин

© Анелия Николова

Адвокат Стоян Мадин • Беше създадена среда, в която е невъзможно да се извърши обективно и ефективно разследване
 • МВР и прокуратурата имат монопол дали да се образува наказателно производство, какви доказателства да се съберат и кога
 • Отваря се възможност за законодателни промени, които да предотвратят прекомерната употреба на сила по време на демонстрации и протести
Адвокат Стоян Мадин представлява журналиста Димитър Кенаров по случая с побоя и ареста му по време на антиправителствените протести миналата година. Защитник е и на други пострадали тогава. Мадин е работил като прокурор и съдия, бил е член на управителния съвет на Съюза на съдиите. Специализирал е в Европейския съд по правата на човека, Страсбург. Стипендиант по програма Фулбрайт в университета в Остин, Тексас. "Дневник" разговаря с него за полицейското насилие и докъде стигнаха делата, свързани с протестите.


Вие сте адвокат по много случаи на насилие от протестите миналата година. Какво се случва една година по-късно - ясно ли е кой е виновен за насилието на демонстрациите?


- В качеството си на адвокат и защитник участвам по няколко производства, свързани с обжалване на заповеди за задържане на протестиращи за 24 часа от страна на МВР, също така представлявам протестиращи, на които са им повдигнати обвинения за хулиганство, както и такива, които са жертва на полицейско насилие.

Една година по-късно, поне по делата, с които съм професионално ангажиран, не е установено кой е виновен за насилието по площадите в центъра на София.
Не съм обаче изненадан от това. Още миналата есен ръководството на МВР и прокуратурата заявиха, че виновни няма. Изявленията бяха направени още преди да приключат голяма част от производствата. Какво на практика се случва? Имаме висящи производства за оспорване на задържания, подадени жалби за полицейско насилие до прокуратурата, както и висящи дела срещу демонстранти. В този момент МВР излиза със становище, базирано на извършена вътрешна проверка от СДВР, в което се казва, че липсват нарушения.
Станахме свидетели и на изказвания от страна на прокуратурата, че полицейските служители са действали професионално. Или поне останахме с такова усещане от изказването на господин Иван Гешев във връзка с изслушването му в Народното събрание на 15 октомври 2020 г. Тогава главният прокурор заяви, цитирам:

 • "МВР свърши перфектно своята работа",
 • "Пак казвам, поздравявам Министерството на вътрешните работи",
 • "Мисля, че кадрите са ясни - пребиха полицаите - два часа, три часа, хора, които имат родители, майки, деца, които ги чакат да се приберат вкъщи и които гледат това на живо по телевизията - ето, това се случи",
 • "Да, възможно е да има полицейско насилие, ще го разследваме и ще проверим, ще повдигнем съответните обвинения, но дайте да не рушим българската държавност, да унищожаваме, да обиждаме българските полицаи и всяка една българска институция, защото днес те ще пазят Вас, утре ще пазят някой друг и пак ще опрете до тях"
Всичко това създаде една среда, в която е невъзможно да се извърши някакво обективно и ефективно разследване.


Вие сте адвокат и по случая на журналиста Димитър Кенаров. Отношението на МВР и прокуратурата по този случай също беше показателно...


- Случаят ясно демонстрира, че МВР и прокуратурата разполагат с монопол върху това дали да се образува, или не наказателно производство, какви доказателства да се съберат и кога да стане това . Въпреки обективно наличните наранявания по Димитър Кенаров, прокуратурата не пожела дори да образува досъдебно производства, в хода на което максимално пълно да бъдат изследвани въпросите упражнена ли е прекомерна сила при задържането на полицейските служители.


Нещо повече прокуратурата - в лицето на Специализирания отдел към Софийска градска прокуратура - дори не положи минимални усилия да установи кои са полицейските служители, участвали в задържането на Кенаров. Беше постановен отказ да се образува наказателно производство и доколкото ни е известно, това е било служебно потвърдено от Апелативната прокуратура. В момента чакаме официално да бъдем уведомени от МВР за резултатите от извършената вътрешна проверка, тъй като сезирахме лично министър Бойко Рашков, след което ще подадем сигнал срещу постановленията.


Преди всичко това показва защо сме на едни от последните места по свобода на словото в световен мащаб. Още с подаването на сигнала ни до съответните институции изрично отбелязахме, че Кенаров е журналист и е бил на мястото, за да документира протеста, представил се е пред полицейските служители и въпреки това е бил проснат на земята и пребит. Липсата на каквото и да е разследване, тъй като нещата приключиха още на предварителна проверка, идва да ни покаже, какво е отношението на прокуратурата и МВР към основни права в едно демократично общество - на свободно изразяване, на мирно събиране, правото да се събира и разпространява информация и в крайна сметка, какво е отношението на държавата към журналистите, чиято роля в обществения живот е именно да осветлява нарушенията и защитава демокрацията


Какви са очакванията ви към временната комисия в парламента, която си постави за цел да разследва в дълбочина насилието на протестите?


- Очакванията ми към комисията са в няколко насоки. Когато говорим за отговорност - особено за действия на държавата, с които се цели заглушаване на опозицията, потушаване на протести, репресия срещу граждани, несъгласни с начина на управления на държавата, журналисти, които не са политически слуги и въобще действия срещу всякаква опозиционна практика - следва да се има предвид и въпросът за политическата отговорност.

Тази парламентарна комисия следва да направи възможното или, по-точно казано, да спомогне за реализиране на политическата отговорност във връзка с тенденциозното насилие върху протестиращи граждани
Отваря се възможност за дебат и за определени законодателни промени, с които вбъдеще да се предотврати прекомерната употреба на сила по време на демонстрации и протести или да се подобри ефективното разследване на такива прояви.


Разбира се, всичко събрано от комисията може да послужи и за законен повод за образуване на съответните наказателни производства. Всъщност битката за справедливост и разследване на побоите над протестиращите граждани е битка между демокрацията и авторитаризма.


Ще е добре тази комисия в окончателния си доклад или в констатациите, с които ще приключи работа, да отбележи, че в България като правова държава няма място не само за произволно полицейско насилие над граждани, които изразяват политическите си възгледи, но и че всяка такава проява ще бъде разследвана като се започне от физическите извършители, техните ръководители и се стигне до лицата, отговорни за цялостното провеждане на полицейската операция, както чисто на оперативно и ръководно ниво, така и на политическата сцена.


Все още си мисля, че живеем в правова държава, където има разделение на властите, като всяка една е призвана да контролира другата и именно тук имаме повод законодателната власт да се намеси и да посочи дефицита на ефективност в прокуратурата при разследване на полицейското насили. Именно тази комисия може да разобличи системните проблеми в прокуратурата. Липсата на разследване или неефективността на разследванията са част от един системен проблем, който съществува в България от доста дълго време.


Какви са вашите наблюдения извън България - как се развиват разследванията за насилие срещу журналисти?


- Проблемът с насилието върху журналисти и липсата на превенция или ефективно разследване е глобален. Наскоро попаднах на статия на Амал Клууни, в която се казваше, че броят на автокрациите в световен мащаб надвишава броя на демокрациите, като се цитира проучване на университета в Гьотеборг. Според Амал Клууни ключова причина за отстъплението на демокрацията е крахът на свободната преса. Броят на журналистите, убити извън военните зони в момента е по-голям от броя на загиналите по време на война.


Справянето с този проблем изисква освен разследване на посегателствата над журналисти, което да има за резултат и налагането на съответни наказания, но и прилагането на алтернативни методи, като например поставянето в санкционни списъци и забрани за пътувания на държавни лидери, висши магистрати и пряко отговорните служители за насилието над журналисти и липсата на ефективно разследване.


Тука искам да посоча, че един от сигналите във връзка със задържането и побоя на Димитър Кенаров до българските институции са адресирани лично до Бойко Борисов в качеството му на министър -председател и до Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. Дали сигналите са стигнали до тях не мога да кажа, но е факт, че не последва никаква реакция. Трябва да си зададем въпроса тогава какъв вид управление е искал да и е налагал господин Борисов - авторитарно или демократично? Другият въпрос е настоящият модел и структура на прокуратурата има ли място в една демократична държава?


Как ще коментирате кадрите, разпространени от комисията за разследване на полицейското насилие в парламента? Възможно ли е година по-късно да има ефективно разследване и наказание?


- Кадрите са нагледен пример за полицейско насилие. Бруталност, демонстрация на безнаказаност. Действията на полицаите са такива сякаш ни казват: "Ето, ще бием и знаем, че ще останем безнаказани". Година по-късно може и трябва да има ефективно разследване както на лицата, които непосредствено са извършили действията, така и на тези, които са организирали и контролирали цялата полицейска операция, и на тези, които впоследствие са прикрили тези нарушения. Всички тези обстоятелства могат да бъдат много лесно установени, стига да има желание от разследващите органи и прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Но всяка крушка си има опашка.
  След като с месеци си търпял произвол на улиците, завардени кръстовища, замеряне с яйца и домати, павета и боклуци,в това число и псувни и унизителни подвиквания - какво друго ти остава.

  [email protected]
 2. 2 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Реваншизмът на редовия полицай пазещ чекмеджетата на Бойко няма оправдание. Публична тайна е, че всички на ръководни постове в МВР са политически назначения, доказателство за това са депутатски места на Младен Маринов и Христо Терзийски.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Насилието е лошо.А Черепа дето плати протестите къде е в уравнението.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Толерирането на полицейското насилие означава толериране на държавата на терора.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Преекспонирането на тази гнусна история е показателно за политическата ситуация в момента и опитите да се отклони вниманието от важни и нерешени обществени проблеми, които властта няма авторитет и капацитет да реши!!!

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Разстроено

  Бойковите стражари са вземали пример от стражарите по времето на благочестивия и христолюбив цар Ферко Тапийски:
  "Четворица стражари - гладни въшки,
  отиваха в Грабижево еднъжки.
  Грабижево не питай ти къде е - то е навсякъде, где българин живее."
  По-нататък: "Обичам задници да гледам пребити,
  сини, глави разцепени и разпокъсани меса"
  и по-нататък стражар се хвали, че е спокоен за бъдещето си, щото:
  "държава не вирей без полицаи"!
  /По Кирил Христов/.

 7. 7 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 72 Неутрално

  А какво казват действията на лумпените от другата страна? Ще чупим и ще палим к няма да ни пипнат!

 8. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  ПРЕЕКСПОНИРАНЕ по заръка от Дубай

 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Малко попрекалявате със защитата на хора, хвърляли павета срещу други хора. Напомням, че хвърлянето на паве е потенциално смъртоносно.

 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#9] от "slq84014722":

  Герберите, типично по герберски упорито повтаряте тъпи опорки, белким хванат дикиш.
  Ей гербер смотан, павета са хвърляли ултрасите, докарани точно от вашите герберски началници с цел да провокират полицейско насилие. Не принизявайте хората до нивото си. Не всички са тикви.
  Дори на мен, дето не съм много впечатлителен, вече ми писна от непрекъснатото ви дуднене за тия павета. Паветата ги ползвахте герберските маймуни и после се ометохте по команда. Това е ясно на всеки не-гербер.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "sandman":

  "Герберите, типично по герберски упорито повтаряте тъпи опорки"

  Отдавна бе бях влизал в тоя сайт че все едни и същи циклите едно и също ама нека да наоравя кратко обобщение. Първия път вие умните дето много мразите ГЕРБ успяхте да излъчите правителство на БСП, ДПС и Волен. Втория път излъчихте Слави а той избра Пацо Шнорхела с кастинг. Третия път умните противници на ГЕРБ с тая градация не ми се мисли какво велико нещо ще сътворите. Иначе продължавай смело да говориш за ГЕРБ, прави те да изглеждаш много интелигентен.

 12. 12 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#11] от "jackdaniels":

  Дреме ми как изглеждам, обаче тъп и прост като гербер, не мога ви стигна. А отдавна съм писал, че народ който избира между тикви, чалгари, ''патриоти'', и подобните им, няма никакъв шанс да го бъде.
  Радвай се на ставащото.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  " Кадрите от полицейското насилие казват: "Ще бием и знаем, че ще останем безнаказани"

  След като полицейското убийство на Чората по особено жесток и садистичен начин остана безнаказано , за срам и позор на българското правосъдие , защо полицаите да не си казват така?

 14. 14 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "sandman":

  Аз се радвах когато управляваха ГЕРБ, сега предполагам че вие анти герб висшите интелекти се радвате. Или пак сте изненадани както всички предишни пъти когато вашия велик лидер (който и да е бил че доста се смениха) не е спечелил 80% както сте очаквали. Иначе е важно ти да си вярваш че си по умен от другите и гледай да избягваш такива дето поставят твоето интелектуално превъзходство под въпрос.

 15. 15 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#14] от "jackdaniels":

  Какво интелектуално превъзходство бе?
  Крадохте и влачихте като че утре няма ден, ти си седнал да ми дърдотиш за интелект.
  Май няма нужда от коментар а?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 16. 16 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1004 Гневно

  В България няма полиция!

  Има прости, крадливи и физически непригодни за служба милиционери, които се занимават с репресии срещу недоволните от престъпната власт на Гроб, кражби, рекет, проституция, наркотрафик и прочие...

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Полицейщината и своеволията във всички държавни и общински институции идват именно от липсата на ПРАВОСЪДИЕ! Без върховенство на Закона, няма държава, има само мафиотска плантация.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Преекспонирането на тази гнусна история е показателно за политическата ситуация в момента и опитите да се отклони вниманието от важни и нерешени обществени проблеми, които властта няма авторитет и капацитет да реши!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Няма по-важна тема от правосъдието в една демократична страна.
  Без върховенство на Закона, нищо друго няма да работи.

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  ЗМВР, Чл. 86
  ал.4 - При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени.
  ал.5 - Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане на законната му цел.
  Биячите не са полицаи. Те са бандити с униформи. Около тях се мотаят и двама офицери - техни началници.
  Това се случва в центъра на столицата на държава - членка на ЕС и НАТО. Не в Беларус, Северна Корея или някой африкански бантустан.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#19] от "subaru":

  ++++++++++

 21. 21 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Много са жалки троловете на Герб, но пък така пак лъсват с неадекватната си защита над беззаконието и репресиите.

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  ЗМВР, Чл. 86ал.4 - При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени.ал.5 - Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане на законната му цел.Биячите не са полицаи. Те са бандити с униформи. Около тях се мотаят и двама офицери - техни началници.Това се случва в центъра на столицата на държава - членка на ЕС и НАТО. Не в Беларус, Северна Корея или някой африкански бантустан.
  —цитат от коментар 19 на subaru


  Всъщност говорим за организирана престъпна група!
  Това, че са на държавна хранилка не ги оправдава!

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ако дойдат да ми палиш слама под краката, да ме замерят с камъни и бомбички, да стрелят по мен с прашка, да ме обиждат по всички възможни начини, да ми препикават стената на къщата, да хвърлят боклуци в двора ми и да разпъват чували за трупове пред вратата, и аз ще бия.

 24. 24 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Безмислено е да се аргументираш в спор с гербаджия. Все едно да спориш с радио. Той като е решил, че земята е плоска – това е.

 25. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Бели автобуси, мила моя майно ле,
  бели автобуси...
  Пак ще ги прибират, мила моя майно ле,
  пак ще ги прибират...

  С камъните по главите, мила моя майно ле,
  с камъните по главите..-
  Как ще ги изринат, мила моя майно ле,
  как ще ги изринат...

  Пи боклука мръсен, мила моя майно ле,
  при боклука мръсен...
  При боклука мръсен, мила моя майно ле,
  всички ще отидат...

 26. 35 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Само едно деградирало общество може да остави подобен произвол ненаказан. Гешев - оставка, Борисов - затвор

 27. 36 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Темата се преекспонира, навсякъде по света, дори в САЩ и Франция, нелегалните протести в рамките на един ден се разпръскват с водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ!

  А протестите в България бяха абсолютно нелегални, не се знаеше кой ги организира и преди всички не се знаеше къде ще бъдат.

  Затова този рев за мнимото полицейско насилие не носи нищо положително!

  ДБ: Време е да спечелим България
 28. 37 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Редно е всички замесени да си понесат последствия, като се започне от тези, които са разпоредили тези действия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK