Теодор Славев: Главният прокурор доказва за сетен път, че действително е недосегаем

Теодор Славев

© Юлия Лазарова

Теодор СлавевГлавният прокурор Иван Гешев обяви изпреварващо в понеделник, 16 август, че искането да бъде изслушан в парламента, както и да внесе доклад за действията на прокуратурата във връзка с полицейско насилие, е нарушение на прокурорската независимост и противоречи на конституцията. Ден по-късно /17 август/ парламентът все пак гласува, при това единодушно, Гешев да внесе доклад по темата, и то със срок до петък (20 август). Днес /18 август/ той отказа и поканата на Временната комисия за подслушванията на протестиращи граждани и за образуваните дела срещу тях с председател Николай Хаджигенов. А междувременно днес получи още една покана - от току-що сформираната Постоянна правна комисия да отиде на заседанието й утре, 19 август. На тази покана Гешев предстои да отговори.


По темата разговаряме с Теодор Славев, доктор по политология, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи /БИПИ/. Занимава се с провеждане на количествени и качествени изследвания и анализи в областта на политическата система и процес, правосъдието и съдебната реформа. Отговаря за мониторинга на парламентарните назначения. Специализирал е в Полша и САЩ. Участва в подготовката и провеждането на застъпнически кампании и изграждането на граждански коалиции по различни теми. Преди да се присъедини към екипа на БИПИ, е бил експерт в Министерство на правосъдието (2011- 2012), където работи по Механизма за сътрудничество и проверка.


За конфликт между законодателната власт и прокурорската институция ли можем вече да говорим при тази поредица от покани откъм парламента към главния прокурор и неговите откази да се отзове на поканите?
- Няколко неща трябва да се изведат на преден план. Първо, впечатление прави абсолютното единодушие, с което решението за внасяне на доклад от главния прокурор за действията на прокуратурата бе прието от народните представители. Рядко сме виждали такава подкрепа в българския парламент.


Най-логичното обяснение е, че е срамно да не подкрепиш подобно решение на фона на бруталните клипове и жертвите, които присъстваха на балкона на залата в Народното събрание. Друго обяснение за този парламентарен консенсус е, че няма как да застанеш в подкрепа на полицейското насилие, защото това ще донесе имиджови щети, макар че имаше опити от страна на ГЕРБ да размият темата като говорят за насилието по принцип, включително и на това срещу силите на реда. За решението гласуваха дори и най-устойчивите защитници на главния прокурор в парламента - ДПС.


Има една носеща линия, която не трябва да се забравя в нито един момент. Протестът имаше две основни искания - оставка на правителството на Борисов и оставка на главния прокурор, защото в обществените очи това са скачени съдове, които запушват нормалното функциониране на държавата. В момента имаме ясно парламентарно мнозинство от "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), които явно са се обявили за оставка на Гешев, като по този начин протестните искания се пренесоха на най-високо политическо и институционално ниво.


Но на въпроса ви, да, има усещане за свиреп институционален конфликт. Нека не забравяме, че служебният министър на правосъдието внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор, което не беше гледано по същество, а заобиколено със спорни процедурни аргументи, като сега думата имат Върховният административен и Конституционният съд.


Какви проблеми разкрива това разминаване във вижданията на главния прокурор и на парламента по въпроса какво може и какво не може да се иска от институцията, която той ръководи?


- Не е разминаване, а опит на Гешев да продължи линията си на снишаване, каквато той демонстрира с началото на разместването на политическите пластове у нас. От един свръхактивен Батман с каскет, обикалящ села и паланки и раздаващ справедливост, сега имаме един скрил се главен прокурор, който не се появява в медиите и отказва да отиде в парламента.


Конституцията, Правилникът на Народното събрание, нормативната уредба, включително и тълкувателните решения на Конституционния съд, са ясни в това отношение - главният прокурор може да внася, по решение на парламента, доклади и извън годишния доклад за дейността на прокуратурата, и по други въпроси, когато това не се отнася до конкретни наказателни производства. В решението на Народното събрание не се иска изнасянето на подобна информация, свързана със следствената тайна.


Какъв може да бъде реалният мотив на Гешев да не иска да отговаря на въпроси, и доколко конституционните пречки се използват да бъдат прикрити истинските причини за отказа му?


- Най-вероятно главният прокурор наистина има притеснения да не бъде подложен на политически натиск. Истината обаче е, че точно в такива моменти си проличава доколко един главен прокурор може да е устойчив, каквото изискване е същностно за заемане на длъжността. От друга страна обаче, да не забравяме, че при доминираното от ГЕРБ 44-то Народно събрание Гешев отиде на изслушване, и то в пленарна зала, където представи частичен отчет. Да не би да се чувства по-комфортно в един състав на парламента, отколкото в друг?...


Но най-същественият извод е, че, отказвайки да отговаря на въпроси в парламента, Гешев доказва за сетен път, че главният прокурор е действително недосегаем. Разделението на властите и техните възпиращи функции са от изключителна важност. Но при определени ключови за обществото въпроси властите трябва да си сътрудничат и да си взаимодействат. Евентуален отказ на Гешев да внесе доклад до 20 август би подбудил сериозни съмнения в обществото, че се опитва да прикрие полицейско насилие или някакви неправомерни действия на конкретни прокурори, върху които той осъществява методическо ръководство.


Можете ли да прогнозирате как ще се развие тази тема - дали Гешев ще преосмисли отказа си и ще се появи в парламента, или поне ще изпрати доклад?


- Не очаквам главният прокурор да отиде в това Народно събрание. Може и да се окаже в отпуск - все пак сезонът е летен. Има и писмен отговор, че прокуратурата е спазила закона, положила е всички усилия и всичко е наред и че парламентът едва ли не нарушава разделението на властите, като иска да разбере какво върши един държавен орган по въпрос, който потресе цялото общество.


От своя страна, Народното събрание пък ще получи пореден аргумент в посока към нормативни промени, които да доведат както до повече контрол и отчетност от главния прокурор, така и да се заложат възможности за неговото предсрочно освобождаване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 196 Весело

  Това на снимката и е слушкало, и е папкало!

 2. 2 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Доказва , че не е маймуна !!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Хубав декор има. Не е пипан. Моите са раздърпани от разгръщане.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Време да се престане да се гледа политическата конюнктура (нещо което въведе ДБ) и да се види цялата картина. Защото иначе тежко и горко на всички.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  какви нормативни промени: този трябва да бъде обесен пред народното събрание и то публично. изключителен престъпник – съучастник на биячите и на крадеца борисов.

 7. 7 Профил на
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Време да се престане да се гледа политическата конюнктура (нещо което въведе ДБ) и да се види цялата картина. Защото иначе тежко и горко на всички.
  —цитат от коментар 5 на Adolf Bojkikief


  Прав сте - за цялата картина. Фундаментална обществена потребност е.

  Способен ли сте на това, защото животът е биполярен, многпланов, многослоен и многоаспектен?

  Вие, в лично качество, си карате само с вашите възприятия и се пробвате да ги натрапите на останалите, въпреки че техните се по-адекватни.

  Та, ако тези, другите, се опитат да ви покажат цялата картина и да я съпоставят с вашата интерпретация, дали сравнението ще може да се вмести в съзнанието ви?

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  каскетурата работи, но за КОЙ.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#7] от " ":

  Нищо не ви разбрах.
  Не успяхте да обясните.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#2] от "drill":


  Доказва , че не е маймуна !!!
  —цитат от коментар 2 на drill


  Правилно, не е маймуна, те са по-висш вид от него....

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#3] от "Adolf Bojkikief":


  Резидента на разговора си с Мустафа Карадайъ обиди всички турци в република България наричайки ги "непълноценни български граждани". ...
  —цитат от коментар 3 на Adolf Bojkikief


  Може ли линк от къде е цитата, но не Пик моля.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Има видео в този сайт. Гледайте го.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  ЗСВ, чл.138 а)
  2) По искане на Народното събрание или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

  Тоест, под предтекст за независимост, Гешев не изпълнява разпоредбите на ЗСВ, което само по себе си е напълно достатъчно основание да бъде уволнен.
  Само каскетурата под независимост разбира неконтролируемостл... Милиционерска им работа.

 14. 14 Профил на
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#7] от " ":Нищо не ви разбрах.Не успяхте да обясните.
  —цитат от коментар 9 на Adolf Bojkikief


  Май само вие не сте разбрал.

  Цялостната картина на обществения живот обхваща целия живот на човека - всички обществени взаимодействия на човека, в чиято система личните са само частни случаи.

  От коментарите ви се вижда, че ползвате само орязана, еднопланова, силно оконтрастена интерпретация на тази обща картина. Голяма част от обществените взаимодействия са извън съзнанието ви. Не съществуват за вас, но без тях общата картина е пародия.

  Съгласих се с призива ви, разумен е, необходим е, но се съмнявам, дали съзнанието ви ще може да възприеме и осмисли действителната обща картина.

  Изразих предположение, че призивът ви е само опит да наложите вашата орязана версия.

  Фактът, че изобщо коментирам темата с вас, е израз на надеждата, че ще може да се справите, най-малкото защото за да се стигне до осъзнаването на тази тема като обществена потребност, се искат определени качества.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#14] от " ":

  Смятате се за много умен и раздавате оценки, нещо което не приемам. Съотнесете това което сте написал към самият себе си.

  ДБ=БКП
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 935 Весело

  "Теодор Славев, доктор по политология, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи /БИПИ/."

  Като прочета "Български институт за ....." се сещам за "Америка за ...." и една мумия. Точно в този момент започва да ми се гади. От "Институтите" ли, от мумията ли....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 19. 19 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Теодор Славев, доктор по политология, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи /БИПИ/."Като прочета "Български институт за ....." се сещам за "Америка за ...." и една мумия. Точно в този момент започва да ми се гади. От "Институтите" ли, от мумията ли....
  —цитат от коментар 18 на todor._89


  Гаденето, струва ми се е причинено от кашата, очевидно налична в междуушното пространство - това е типична реакция ...

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Според Резидента в този запис да си гражданин на република България не значело да имаш паспорт, а да носиш България в сърцето си, в цялото си сърце. А канадеца му е завил, че България била за него еднозначно родина майка...
  Ама това конституция на република България, закони, лични карти, паспорти... Бошлаф...Резидента каквото каже това е... Всички сега на опашка пред Резидентството да се видят с Резидента да видим кого Резидента ще признае за български гражданин...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#19] от "xhi13317223":

  Явно се имате за лекар! Проверете дали случайно Вие не се нуждаете от специалист.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Гарбиджа в предссмъртни гърчове - веке и за него ана ватан е туркие, ердоган е бог, а гешев еноговия пророк!

  Баси майцепродавците се оказаха тия.

 23. 23 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#20] от "Adolf Bojkikief":

  Гербаджийче, вече започваш да ставаш досаден. Погледни си оценките и рейтинга. Никой във форума не се интересува от глупостите ти. Едни и същи тъпотии, които повтаряш непрекъснато – като развалена латерна. Напълно оправдаваш "бисера" на вашия ВОЖД: АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ, ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ!

 24. 24 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Беззаконие гарантирано от тиквите на ГЕРБ-комунета! Даже корупционният инструмент ДПС-то е гласувал Каскетът да предаде доклада до петък.

 25. 25 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#19] от "xhi13317223":Явно се имате за лекар! Проверете дали случайно Вие не се нуждаете от специалист.
  —цитат от коментар 21 на todor._89


  Ами не, не се нуждая - на мен си повдига от арогантната и мазна физиономия на лицето, инсталирано в ролята на Главен Прокурор - но това също е нормална реакция при всеки нормален човек, когато види нещо толкова отвратително.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Докато умните в НС се наумуват, лудите, като Гешев ще се налудуват.

 27. 27 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Отказите на Гешев да сътрудничи със законно избрано Народно събрание , който по Конституция е най-висшия орган в държавата говори за:

  — страх и осъзнаване на възможни последици от неговото поведение ( на Гешев)
  — недопустимо непознаване на Конституцията в качеството си на Главен прокурор
  — болни , лични амбиции, несъвместими с изпълняваната длъжност , както и за притеснителни психологични данни .

  Подобно поведение е крайно недопустимо и се налагат спешни мерки за отстраняване на този човек от заеманата позииция.
  Никой и нищо не може да попречи на Народно събрание да направи необходимото по този казус и не бива да има каквито и да било съмнения , че това ще се случи. Разбира се , както винаги , пак ще станем за “пример” пред света с уникалността на българските висши чиновници.

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Теодор Славев, доктор по политология, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи /БИПИ/.

  Мъка, мъка...

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 29. 29 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Занимава се с провеждане на количествени и качествени изследвания и анализи в областта на политическата система и процес, правосъдието и съдебната реформа. Отговаря за мониторинга на парламентарните назначения.

  Гърмят лимонки.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 30. 30 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  И Лъчо Мозъка вече успя да заработи 1,6 млн. долара.

 31. 31 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Гешев доказва единстено, че не му дреме от кучешкия лай на умнокрасивите, че си върши работата без да се съобразява с истериите им. ДОКАЗА, ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, колкото и това да не се харесва на временните тутурутки н парламента!

 32. 32 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#27] от "strymski":

  Това звездите ли ти го нашепнаха?? Сменяй опорката, че си смешен и неграмотен!

 33. 33 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 318 Неутрално


  “какви нормативни промени: този трябва да бъде обесен пред народното събрание и то публично. изключителен престъпник – съучастник на биячите и на крадеца борисов”

  Идеята за справедливост и законност, на умно красивите протестиращи …. тъжна картина

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 34. 34 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Безкрайната наглост на Гешефф рано или късно ще се обърне срещу него като бумеранг

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  България е ПАРЛАМЕНТАРНА Република! Т. е. в парламента е върховната власт в страната! Ако Гешев не се яви в парламента и след това не бъде уволнен, значи че България е станала ПРОКУРОРСКА Република!

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  България е ПАРЛАМЕНТАРНА Република! Т. е. в парламента е върховната власт в страната! Ако Гешев не се яви в парламента и след това не бъде уволнен, значи че България е станала ПРОКУРОРСКА Република!

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Аз гледах наживо как РРадев обеде цялата мусюлманска общност и се изхрачи върху Конституцията!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  обиди..

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#27] от "strymski":

  НС е законодателен орган, не е конвент!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 100 Весело

  Прав сте - за цялата картина. Фундаментална обществена потребност е.

  Способен ли сте на това, защото животът е биполярен, многпланов, многослоен и многоаспектен?

  Вие, в лично качество, си карате само с вашите възприятия и се пробвате да ги натрапите на останалите, въпреки че техните се по-адекватни.

  Та, ако тези, другите, се опитат да ви покажат цялата картина и да я съпоставят с вашата интерпретация, дали сравнението ще може да се вмести в съзнанието ви?
  —цитат от коментар 7 на  Май само вие не сте разбрал.

  Цялостната картина на обществения живот обхваща целия живот на човека - всички обществени взаимодействия на човека, в чиято система личните са само частни случаи.

  От коментарите ви се вижда, че ползвате само орязана, еднопланова, силно оконтрастена интерпретация на тази обща картина. Голяма част от обществените взаимодействия са извън съзнанието ви. Не съществуват за вас, но без тях общата картина е пародия.

  Съгласих се с призива ви, разумен е, необходим е, но се съмнявам, дали съзнанието ви ще може да възприеме и осмисли действителната обща картина.

  Изразих предположение, че призивът ви е само опит да наложите вашата орязана версия.

  Фактът, че изобщо коментирам темата с вас, е израз на надеждата, че ще може да се справите, най-малкото защото за да се стигне до осъзнаването на
  —цитат от коментар 14 на  До коментар [#7] от " ":Нищо не ви разбрах.
  —цитат от коментар 9 на Adolf Bojkikief


  :)

  Тук няма учудени!
  До коментар [#14] от " ":Смятате се за много умен.
  —цитат от коментар 16 на Adolf Bojkikief


  Очевидна е разликата между трола и колегата..

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 41. 41 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#27] от "strymski":

  Отказът на ГешеФ да представи доклад пред НС носи всички белези на грубо нарушение на Конституцията и правовия ред в държавата.

  И сам по себе си е достатъчно основание да бъде освободен дисциплинарно от ВСС.

  Геридж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 42. 42 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Типичен умнокрасив на снимката.

 43. 43 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#27] от "strymski":НС е законодателен орган, не е конвент!
  —цитат от коментар 39 на chichka


  Така.
  Затова ще гласува необходимите законови промени и ще извърши този човек от Прокуратурата.
  Това да не е частна фирма , та Гешев да си прави каквото му скимне! В крайна сметка е платен държавен служител и трябва да си върши съвестно работата , а не да се прави на ербап!
  Щото…..историята може да даде много примери…..

 44. 44 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Хубав декор има. Не е пипан. Моите са раздърпани от разгръщане.
  —цитат от коментар 4 на


  И при двукнижника е като при тебе.

 45. 45 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":Аз гледах наживо как РРадев обеде цялата мусюлманска общност и се изхрачи върху Конституцията!
  —цитат от коментар 37 на chichka


  Притеснението на Радев – а това е много силно притеснение, да не кажа страх – идва от три основни посоки:

  1. Предоверяване на Кирил Петков или на този, който му го е предложил. Сега Радев не може и не иска да признае, че е сгрешил с назначаването му за служебен министър, защото ако назначението му е незаконно, то и актовете му са незаконни, а така също и актовете на цялото служебно правителство са незаконосъобразни и атакуеми пред съда. А това е правителствена криза пар екселанс.

  2. Вместо да избегне по-деликатно излизането на Карадайъ от КСНС и да не проявява инат, като задълбава още повече на тази тема, днес Радев се опита да постави Карадайъ в неудобно положение, като му зададе въпроса, който му зададе – да не го повтарям. За негово най-голямо съжаление обаче, Карадайъ не помръдна и отговори, без изобщо да се запъне. Вие, драги съфорумци, си отговорете на въпроса какво спечели Радев от инатлъка си и дали изобщо спечели нещо.


  3. Очевидно възможностите за съставяне на правителство с трети мандат се стопяват, още повече, че Слафчу вече декларира, че минава в опозиция. А това вече пренарежда цялата политическа картина, което никой от довчерашните му почитатели нито е очаквал, нито знае как да го преодолее без сериозни политически загуби на електорат, рейтинг и, в крайна сметка, власт! Следва ново служебно правителство, освен ако Радев не се заинати с настоящето, за чиито решения той, а не някой друг, ще носи цялата отговорност, а никой не му дава гаранция, че решенията на служебното правителство ще бъдат посрещнати с възторг, акламации и всенародно одобрение. Даже не искам да споменавам какви кризи идват! А след това следват президентски и парламентарни избори, на които не се знае какво ще стане.

  Сега тези, които надробиха попарата с машинното гласуване и неограниченият брой на секциите зад граница – в т. ч. и в Турция – могат да вземат по един голям черпак и да си сърбат попарата, която си надробиха! Не съм никак сигурен обаче, че ще им хареса! То затова народът е казал: „Каквото си постелеш, на това ще легнеш“! Ама кой ли го слуша народа?

 46. 46 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#14] от " ":

  Господин Шпация, а сигурен ли сте, че Вие правите нещо по-различно от това, в което обвинявате събеседникът си? :)

  Сещам се за един мой познат лаборант, който казваше, че ексрементите в лабораторията са си обикновени ла*на, но с лична карта.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 47. 47 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Главния прокурор, ако е Досегаем, всеки ще може да му бръкне в зад*ика, ... образно казано!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 48. 48 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#37] от "chichka":

  Този извод и зрителните ти и слухови халюцинации май са признак за някакво психическо заболяване? Параноя, шизофрения? Трябва да се произнесе лекар-психиатър.

 49. 49 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  По-скоро показа за пореден път колко му е IQ-то.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  Теодор Славев, доктор по политология, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи ....
  ________________________________________________

  Докторът по политология тълкува Конституцията както един дявол би тълкувал Библията!

  Тотално неверни изводи, няма никаква юридическа обосновка, с това мнение може да занимава некоя седенка в некое село!

 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  Резидента на разговора си с Мустафа Карадайъ обиди всички турци в република България наричайки ги "непълноценни български граждани". Някой съд ще се самосезира ли? Отделно същият Резидент твърди че няма никакъв проблем да се нарушава конституцията на република България (случаят с канадеца), някой съд ще се самосезира ли?
  —цитат от коментар 3 на Adolf Bojkikief


  Гешев само чака Радев да остане без имунитет и веднага ще се самосезира!

 53. 53 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#50:"Чорбалан"][/quote]

  😂😂
  Коментирай по темата , другарю старшина! Недей да ме дърпаш за панталона. Обърнах ти внимание , а сега бягай да пасеш козите .
  Аре , у лево.

 54. 54 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Не разбирам какво ново ни каза поредният доктор с мазна усмивка, за когото досега не бях чувал.

 55. 55 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Всъщност не е недосегаем поне от юридическа гледна точка. Много обичаме да повтаряме, че сме правова държава.

  Гешев днес пряко наруши чл. 80 на конституцията с отказа си да се яви пред комисия. С вчерашния си отказ да говори пред НС поне донякъде беше в правото си.

  Днешният отказ е пряко нарушение на член от върховния закон. После беше поканен от втора комисия и с втори отказ щеше да влезе в рамките на състава на чл. 129 от Конституцията поради “системно неизпълнение”.

  Прокуратурата не е недосегаема, а самозабравила се. Мобилизацията между двата отказа доведе то отпуск, тъй като втори отказ щеше да е пагубен пт юридическа гледна точка.

  Правим се на луди, не всеки от нас има шест-нула-нула от Юридическия факултет, както спомена наскоро Петър Илиев. Но си знаем нещата.

 56. 56 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Гешев ще си плати за гяволъците , с лихвите.

 57. 57 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Теодор Славев: "Главният прокурор доказва за сетен път, че действително е недосегаем!"

  - респект???

  До коментар [#4] от " ":
  Хубав декор има, ама не е пипан! Моите са раздърпани от разгръщане.
  (това да не са книжки с картинки или такива за "възрастни"???) и не е важно колко пъти си ги разгръщал, а какво си научил от тях и още по-важно какво можеш да приложиш на практика от прочетеното???

  - да относно декора все пак това не е театър или нещо подобно, но все пак се опитва да покаже, че човека в кадър "държи" на книгите, а дали е така КОЙ (2) ще ни каже???

  А относно дали ТОЙ ( Гл. прокурор) е недосегаем народа хубаво го е казал в размислите за двата зелника!!!

 58. 58 Профил на Пламен Карапетков
  Пламен Карапетков
  Рейтинг: 196 Весело

  До коментар [#9] от "Adolf Bojkikief":

  Ами ти си герберунгел, как да разбереш?Както казва вашия вожд"кофти е да си сложен"и още "аз съм прост и вие сте прости затова се разбираме"

 59. 59 Профил на d
  d
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Време е да спрем да показваме хора, които нямат елементарна воля да си оправят хранителните навици, камо ли да коментират политиката в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK