Милен Любенов: Коалиция не е мръсна дума, а работеща демократична формула

Милен Любенов

© портал

Милен ЛюбеновМилен Любенов е доктор по политология, преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор на книгата "Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания (1990 - 2009)". Специализира "Европейски партии и партийни системи" в Холандия. Секретар по вътрешна политика (2012 - 2017) на президента Росен Плевнелиев. Интервюто с него е препубликувано от Портала "Култура".


Наскоро социологът Андрей Райчев заяви, че протестът е умрял. Миналогодишните протести предизвикаха враждебното отношение и на немалка част от т.нар. десни интелектуалци, които определиха протестите като "левичарски и мафиотски", "кремълски и комунистически", предвиждайки техния разочароващ финал. Подобно на Райчев днес те също потвърждават безплодната смърт на протеста. Потушена и безплодна ли е протестната енергия от миналото лято?


- Твърдението на Андрей Райчев, че "протестът е умрял", звучи ефектно като метафора. Тя обаче не е особено удачна. Фактически вярно е, че протестът приключи като събитие още в края на миналата година. Гражданското общество обаче е живо, а протестът е негова радикална форма на изява. Протестната енергия винаги може да избухне с нова сила. Това зависи от конкретен ситуационен контекст - процес или събитие, които са с потенциал да предизвикат реакция на недоволство от гражданството.
Протестът бе в резултат на гражданското недоволство срещу самозабравилата се корумпирана власт и мафиотизацията на държавата. Силата му бе, че за първи път обедини гражданите - независимо от техните партийни симпатии. Протестите осветлиха случващото се в България и извън нейните предели с десетките репортажи и статии, тиражирани в продължение на месеци в най-авторитетните световни медии. Европейският парламент гласува резолюция по повод ситуацията с върховенството на правото в страната, а наложените от Съединените щати санкции по закона "Магнитски" трудно могат да бъдат разделени от събитията през последната година.


А част от десните интелектуалци, които цитирате, носят отговорност за случващото се в България през последните десет години. Те венцеславеха Борисов и проспаха завладяването на държавата от олигархията и политическото задкулисие. За тях Борисов и ГЕРБ "пазеха управлението от комунистите и Кремъл". Те обаче така и не могат да обяснят защо именно Борисов построи "Турски поток" през територията на страната - геостратегически проект на Русия със съмнителни ползи за България. Те не могат да обяснят също защо така важният за енергийната диверсификация на страната интерконектор с Гърция се строи вече десет години. Това са важните въпроси, чиито отговори опровергават напълно горните митове.


Как бихте описали профила на т.нар. протестни партии, доколко отчетлив и ясен е той, що се отнася до политическото им позициониране, стратегическите им цели и визията за това как трябва да градят отношенията си с останалите партии? Какви са различията помежду им и преодолими ли са натрупаните противоречия за целите на евентуално общо действие в този или в следващ парламент?


- Не мисля, че между протестните партии има някакви съществени идеологически различия. Още повече че нито "Има такъв народ" (ИТН), нито "Изправи се Бг! Ние идваме!" са се самоопределили къде се намират в политическото пространство. Дори "Да, България" все още не се е заявила като член на нито една от европейските партии. За всички тях този въпрос винаги е бил вторичен. Това, което ги обединяваше преди изборите, беше претенцията за промяна на досегашния модел на управление, борбата с корупцията и съдебната реформа. Това беше и програмата минимум, около която можеха да се обединят.


В бъдеще отношенията между тях трябва да бъдат на съвсем различна плоскост - подписване на коалиционно споразумение с ясна и конкретна програма за управление. А излъчването на персонален състав на правителството да стане след разговори помежду им, като ресорите бъдат разпределени с оглед на приоритетите на всяка партия. Така се прави навсякъде. Няма нищо лошо да се говори по постове и ресори. В Германия например постът на външен министър винаги се заема от по-малкия коалиционен партньор. Коалицията не е мръсна дума, както твърди Слави Трифонов, а работеща, ефективна и демократична формула в парламентарните управления.


На заден план трябва да останат остарели идеологически табута и да се подаде ръка на БСП. Претенциите за конституционна реформа не могат да се случат, като се изключат социалистите, а ще са необходими и гласове от ГЕРБ и ДПС. В Ирландия партиите "Фиана фол" и "Фина гейл" - исторически съперници в продължение на цяло столетие, днес управляват в коалиция заедно със Зелените. В сегашното правителство на Марио Драги в Италия участват Демократическата партия (социалистите) с техните идейни противници - Лигата и "Форца Италия". Всяка сложна политическа ситуация изисква политическа зрялост и лидерство. В България протестните партии за съжаление не бяха на висота и разочароваха очакванията на своите избиратели.


"Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ", те са "рецепта за търговия", "алъш-вериш на задната врата" или, напротив, плаващите мнозинства "ще направят политическите процеси много по-прозрачни", защото "правителство, което винаги може да падне, ще трябва да убеждава депутатите за всеки свой проект" - кое от тези твърдения ви се струва по-вярно?


- Правителство на малцинството е възможно, когато партия или група от партии са близо до абсолютното мнозинство (повече от половината от местата в парламента) и получават подкрепата, която не им достига, от една или няколко по-малки партии. Това работи в страни като Дания и Португалия, но там е изградена дългогодишна традиция на подобен тип управления. За работещо правителство на малцинството са необходими центристки ориентирани формации с близки идеологически позиции. В партийна система, в която съществуват антисистемни партии или има наличие на поляризация между партиите, правителство на малцинството е обречено на неуспех. Картината в България днес е по-близо до този втори вариант.


Европейски партийни системи. Сравнителен анализ на 20 демокрации (1945-2020)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Има такъв народ" предложиха еднопартийно правителство на малцинството, разполагайки с една четвърт от местата в парламента. Реализирането на подобно правителство би означавало да изпаднат в зависимост от партиите, които те самите определиха като статукво - ГЕРБ, ДПС и БСП, които сумарно разполагат с повече от половината от местата в парламента (128 депутати). Затова опитът на ИТН беше не просто нелогичен, но и абсурден. Подобен тип управление неминуемо става обект на скрити договорки и лобистки интереси, особено когато в парламента има опитни в политическите технологии играчи.


Едно от опасенията в днешната криза е, че президентът Радев тласка страната към трансформация на конституционния модел, тъй като се налага впечатлението, че решение на парламентарната нестабилност може да се намери само в силната президентска институция. Съществува ли такава опасност според вас и може ли да се каже, че страната върви от "залез на парламентарната към изгрев на президентската република"?


- Не вярвам Радев да се води от подобен скрит политически замисъл, което не означава, че определени хора и фактори не го съветват в тази посока. Тези съвети обаче са погрешни. В България винаги са се намирали гласове, които разглеждат президентската република като решение на определени политически или институционални проблеми. Президентската форма на управление обаче крие много опасности. Тя би довела до поляризация и институционален блокаж, който може да настъпи при изостряне на отношенията между изпълнителната и законодателната власт. Това може да бъде пагубно за демокрацията в страната. Един от големите рискове е, че президентското управление рано или късно води до сблъсък между президента и парламента, особено при така наречените кохабитации - съжителство между парламент и президент, избран от партия, която е малцинство в законодателния орган.


През 2000 г. Франция промени своята конституция именно заради кохабитациите, които изостриха отношенията между президента, правителството и Националното събрание. Така мандатът на френския държавен глава бе намален от седем на пет години, колкото е и мандатът на Национално събрание, като президентските и парламентарните избори се провеждат в рамките на една календарна година. Това решение бе продиктувано от желанието да се избегнат кохабитациите и да се засили президентският характер на режима.


Дори в Съединените щати, когато партията на президента няма мнозинство в Конгреса, се стига до напрежение между изпълнителната и законодателната власт. Засилването на популизма може да има много по-разрушителен ефект при мажоритарните, отколкото при делиберативните демокрации. Примерът с Брекзит е доказателство за това. Управлението на Тръмп показа, че президент популист може да тласне страната в авторитарна посока, дори и в демокрация с дълги традиции.


Парламентарното управление е по-гъвкаво при решаване на кризи. Когато едно правителство загуби подкрепата на парламента, то лесно може да бъде свалено. Докато фиксираният мандат на президента в президентското управление не дава такава възможност и може да задълбочи дадена политическа криза, вместо да я разреши.


Не трябва да се осланяме на високия персонален рейтинг на даден президент, на неговата моментна популярност или на добрите му намерения и в резултат на това възторжено да искаме промяна на формата на държавно управление. Днес е един президент, утре - друг. Президентското управление крие повече рискове, отколкото дава решения.


Спечелиха или загубиха подкрепа протестните партии с поведението си през последните седмици? Готови ли са те за евентуални нови избори и кой би спечелил или загубил при един пореден вот?


- "Има такъв народ" са най-големите губещи. Антисистемното им поведение вероятно се подкрепя от някаква част от избирателите на партията. Центристки ориентираните и умерени избиратели, които подкрепиха ИТН като партия, обещала да работи за промяна на предишния модел на управление, са разочаровани. Моите очаквания са ИТН да се свие до резултата, който получи на изборите от 4 април. "Демократична България" се намира в електорален подем и при по-голяма консолидация на демократичното пространство може да постигне по-висок резултат.


Нови парламентарни избори, съчетани с президентските, ще изострят още повече политическата ситуация в страната. Умората да ходим от избори на избори ще намали още повече избирателната активност, което ги направи непредсказуеми. Особено в среда на задаваща се нова здравна криза.


Предизборната кампания ще бъде и война на интерпретации - за това кой е виновен за политическата криза. Днес масовото съзнание лесно се поддава на манипулации и внушения. В кризисна среда и поляризация надделяват емоциите, включително по време на гласуване, а това засилва ирационалното поведение и прави изхода от изборите непредсказуем.


Евентуална бежанска вълна ще промени дневния ред, ще изостри политическия дискурс, от което ще се възползват националистическите партии. При "Възраждане" се наблюдава електорален възход. Вероятно този път не само ще преодолее избирателната бариера, но може да постигне неочаквано висок резултат - особено ако консолидира около себе си националистически вот. Решаваща за това ще бъде конкуренцията с останалите патриотични формации около ВМРО, НФСБ, "Воля", "Атака", за които тази тема може да се окаже лесен път за възвръщане на загубените позиции.


ГЕРБ се надяват да възстановят периферията, която загубиха. Тяхната кампания ще премине под слогана за това кой създава хаоса и кой носи стабилност, сравнявайки днешната политическа ситуация с тяхното управление.


Ситуацията може да се промени кардинално при появата на нов политически проект, свързан с фигури от служебното правителство, като Кирил Петков например. Независимо как се ще се развие казусът с двойното му гражданство, той ще запази своята популярност и неговият рейтинг дори може да нарасне с оглед на атаките, на които бе подложен. Хронологично погледнато, атаката към Кирил Петков започна дни след като се заговори за негов политически проект, особено след изказването му, че ще остане в политиката. Подобна партия ще размести електоралните пластове и ще обърка плановете на останалите политически играчи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Няма работеща демократична формула. Демокрацията не работи, защото партиите винаги ще обещават повече социални придобивки на тия които гласуват за тях и по този начин държавата ще трябва да краде от трудещите се за да даде на тия които търсят социалните.

  Демокрацията е мека форма на социализъм.

  Затова и коалицията е просто поредния начин да се замажат очите на втеления гласоподавател. До онзи ден се бихме за гласовете на гласоподавателите днес ще се коалираме да му помогнем.

  Дран-дрън ще се коалираме да го окрадем.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Не е мръсна дума !Особено чиста ще е тази седмица,когата здравите марксистки сили ще се опитват да сглобят правителство.🤡👍

  Много съм прост
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  Днес масовото съзнание лесно се поддава на манипулации и внушения. В кризисна среда и поляризация надделяват емоциите, включително по време на гласуване, а това засилва ирационалното поведение и прави изхода от изборите непредсказуем
  ========++
  Вече и за предсказуеми избори ли почнахте да си мечтаете...?
  До там ли я докарахте уважаеми другари и другарки...?
  Не беше ли (само до преди една година) големия слоган.....
  " стига Бойко Борисов да си отиде, па после който и да дойде"
  "?"

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Иначе ,блестящ анализ на Любенов!Личи си,че 5 години е бил некакъв секретар на великият българин Росен Плевнелиев.🐞🐞🐞👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  Парламентарното управление е по-гъвкаво при решаване на кризи. Когато едно правителство загуби подкрепата на парламента, то лесно може да бъде свалено.
  =======
  :)..... И затова ли коалицията не е мръсна дума....?

  Тогава къде е смисъла от съставяне на правителство....?
  Нека държавата да се управлява от парламентарно задкулисие.... :)
  На тоя свят има много чекмеджета....и те са готови да подпомагат винаги отвън.....
  Цвета на чекмеджето не е много важен. По важното е че от него ще идват пари за някоя коалиционна партия....
  А подобни партии.....колкото щеш..!

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какви ли не похвати търсят пропадналите, за да оправдаят коалиция на безпринципността и порциите. Няма как да бъде обяснено на нормален човек влизането в колиция с комунистическата партия, предложилата Пеевски и посестримата ѝ узаконила сутеньорството, заедно с Чалгаря-сатанист.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Коалицията може и да не е мръсна дума, но участват ли в нея комунисти и болшевики става опасна.

 8. 8 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Добър текст.Но,ако може някой да ми разясни(аз съм от провинцията)как да разбирам това изречение:"Десни интелектуалци,които повярвяха,че Борисов ги пази от Кремъл"Що за интелектуалци са това и как са се самоопределили като десни?Може ли сикаджия,автомобилен кр..ец да бъде десен,ляв,горен или долен?Той си е бухалкаджия и това е за цял живот.Може ли борецът срещу Станишев да ни защитава от КГБ?Ако някой знае такива да напише имена.Обещавам да не ги наричам макопродавци ,а романтици ,които са гледали доста филми и то съветски.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Автора "де юре" е напълно прав!
  Де факто, в Отечеството в момента нещата стоят много различно, като възприятия от страна на общественото мнение!

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  В партийна система, в която съществуват антисистемни партии или има наличие на поляризация между партиите, правителство на малцинството е обречено на неуспех. Картината в България днес е по-близо до този втори вариант.
  =======
  Докато жаждата за вносна демокрация не стихне....и най хубавата анти системна партия ще бъде сочена за виновна.....
  Примера с ИТН е повече от горчив.....
  Тяхната демокрация е "7/8".....какво да се прави..... :)
  Поискахте я.....и тя дойде.....!

  Bukalemun
 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Няма нищо лошо да има коалиции стига да има кой да носи отговорност за тях. Безотговорните формули при които партиите се крият зад "експертни" кабинети и в крайна сметка безотговорно се изсулват след разграбване на държавата са порочни. Партиите да формират кабинети с ключове участия, по възможност начело с лидерите. Тогава да, коалицията е правилна демократична формула. Иначе куче влачи, диря няма.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Весело

  Много добра статия!
  Налазилите "коментатори" са показател за стойността и! ;)

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Коалицията е добра форма на управление. Стига само да има достатъчно гаранции за наказание на сгрешилите. Иначе, хората са казали за орташката кобила. И други, коалиция на всяка цена, дано за моментната изгода на няколко мераклии за власт, става катастрофа

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ъхъ а 3 5 8 е детска игра на карти. В България има един сигурен начин да познаеш че ще те работят - като почнат да то обясняват как е по пронцип.

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Какво му е точното на анализа?
  Сигурно защото не споменава силите на червената финансова олигархия, които инспирираха протестите и насочваха 'гражданската енергия' на шепата 'граждани', чрез медиите си и 'политолозите' си.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Много добър анализ, но някой трябва да се помъчи да го разбере. Не вярвам ,че и тези, които трябва, ще го прочетат.

 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Коалиция не е мръсна дума, а работеща демократична формула
  ===================================
  Нашите партии я превърнаха в мръсна дума.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Любопитно

  Протестите, като такива, бяха оплюти и осмяни, още по времето на Орешарски. Припомнете си, какво каза за протестите тогава, днешната видна протестърка Мая Манолова, която дори добави, че тя била предложила Пеевски за шеф на ДАНС. А "коалиция" стана мръсна дума по време на формулата "3:5:8" и случая "батко и братко", когато ни спряха еврофондовете.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Да "изчегъртаме" ГЕРБ, а след тях?
  Още един добър анализ който може да ни накара да се замислим.
  https://trud.bg/кирил-петков-здраво-газил-закони/

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кой защо да се помъчи?
  Беше ерата на трябва.

  Лесно критика се прави.
  И: пласира незабавно.

  До коментар [#16] от "Роси":

  Много добър анализ, но
  някой трябва да се помъчи
  да го разбере.

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  ""Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ", те са "рецепта за търговия", "алъш-вериш на задната врата" или, напротив, плаващите мнозинства "ще направят политическите процеси много по-прозрачни", защото "правителство, което винаги може да падне, ще трябва да убеждава депутатите за всеки свой проект" - кое от тези твърдения ви се струва по-вярно?"

  За 30 години коалиция се препотвърди като мръсна дума в политическата ни история и то съвсем неслучайно!
  Коалиционните формати бяха наложени от ДПС, посредством разбиване на т.нар. Двуполюсен модел. Коалиционният модел на практика повишава цената на управлението и раздува неимоверно бюрокрацията.
  Ако сега се заформи коалиция за ново правителство на малцинството ще стане жална ни майка!
  ГЕРБ със сигурност нямаше да се вкарват в някои от филмите , които им изядоха главата, ако не се налагаше да хвърлят кокали на Валерката , осъденият - Марешки и бат' Краси!
  Коалицията с Реформаторски блок беше същата полюция!
  Според мен, двуполюсният модел, с всичките си кусури е за предпочитане - другото култивира най-неприятните черти от родния манталитет - непотизъм и простотия!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Какви ли не похвати търсят пропадналите, за да оправдаят коалиция на безпринципността и порциите. Няма как да бъде обяснено на нормален човек влизането в колиция с комунистическата партия, предложилата Пеевски и посестримата ѝ узаконила сутеньорството, заедно с Чалгаря-сатанист.
  —цитат от коментар 6 на Разобличител


  Коалиция не е мръсна дума, но на Запад от България!

  Маргиналните партии с третия мандат само ще се изпокарат кой къде и какво има право да краде! Но опозиционните медии се надяват да ги вразумят, за да могат българските олигарси да продължат да си правят тъмните сделки!

  И всеки ден ни заливат с анализите на поръчкови анализатори!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  "Миналогодишните протести предизвикаха враждебното отношение и на немалка част от т.нар. десни интелектуалци, които определиха протестите като "левичарски и мафиотски", "кремълски и комунистически", предвиждайки техния разочароващ финал. "
  *
  Финалът беше ясен поради това, че нямаше силен партиен субект, който да спечели изборите с по-сериозно мнозинство и да състави правителство.
  Освен това т.нар. партии на протеста не само са нещо като орел, рак и щука, но и дори и заедно, не получиха необходимото мнозинство. Дебнат се един друг и играят подмолни игрички кой кого да прецака.
  Освен това какво означава "партии на протеста"? Нали протестите уж бяха граждански, а не партийни? После се оказа, че трябвало да има "осребряване" на участието, т.е. как така някой, неучаствал в протестите може да влезе в правителството или да стане премиер.
  Нямало да има борба за постове, обаче има яростна съпротива към всеки, чието име изникваше като възможен министър.
  А това дали ИТН са губещи ще се види на следващите избори. Ако някой си мисли, че избирателите правят политически анализи преди да отидат да гласуват, много се лъже. Гласуват по симпатии.
  Това, което очаквам е да се потрети почти същтата конфигурация и след следващите избори. Със същите партийни субекти и същите вождове трудно може да се очаква нещо друго.


 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  Време е за нов десен проект! В края на краищата фенската маса на "Кико Лели" е внушителна! :)

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Сегашната протестърка Мая Манолова по времето на протестите срещу Орешарски каза, че протестите били платени.
  И досега си я спомням как го каза по телевизията с ехидна усмивка. За съжаление много народ имат къса памет и са готови на коалиция с това кречетало.

 26. 26 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  ГЛУПОСТИ!!!!
  ПАК МЕ НЕРВЯТ РАЗНИ МИЛИЦИОНЕРСКИ ПОДЛОГИ.
  "КОАЛИЦИЯ" с измамници и крадци е мръсна дума,естествено.

 27. 27 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Другарите яко са се наточили да окрадат парите от Европа отпуснати заради ковид кризата. хахаха Проглушиха ни ушите. Защо мислите беше революцията. хаха Търпяха Бойко толкова години и изведнъж, революция. хаха Замириса им на пари...

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "Миналогодишните протести предизвикаха враждебното отношение и на немалка част от т.нар. десни интелектуалци, които определиха протестите като "левичарски и мафиотски", "кремълски и комунистически", предвиждайки "Миналогодишните протести предизвикаха враждебното отношение и на немалка част от т.нар. десни интелектуалци, които определиха протестите като "левичарски и мафиотски", "кремълски и комунистически", предвиждайки техния разочароващ финал. ". "

  Да разбираме, че налазилите ни напоследък преимуществено 'леви интелектуалци' се чувстват топ и знаят много добре какво трябва да се случва в страната.
  Е, резултата тези левичарски и мафиотски, кремълски и комунистически протести, е видим точно с техния "разочароващ финал".

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":Сегашната протестърка Мая Манолова по времето на протестите срещу Орешарски каза, че протестите били платени.И досега си я спомням как го каза по телевизията с ехидна усмивка. За съжаление много народ имат къса памет и са готови на коалиция с това кречетало.
  —цитат от коментар 25 на pamela  До коментар [#25] от "pamela":

  Я, да ми "припомниш", една случка, в която един "смел" Вожд се беше изправил, заобиколен от камиони с прасета, да протестира срещу гадния Орешарски, "поискал" Му и получил оставката Му!
  Ама чакай, май никой не я беше поискал, а Тй си хвърли кърпата и "неизпранитегащи" на татами-то, от страх!

 30. 30 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  е доктор по политология, преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

  Щом гърми петата колона дълбоко законспирирани лимонки, играта е вабанк/

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#29] от "batzdravo":

  Е, и?
  Какво искаш да ми докажеш с това?
  Че щом предишните са омазани да забравим какви са някои от новите?

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#19] от "AModoMio":

  Много мило, че ни препоръчваш блъсковия парцал (без извинение), но аз държа на хигиената във всичките ѝ форми.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#26] от "makemydayy":

  А какво ще кажеш за коалиция СРЕЩУ измамниците и крадците???

 34. 34 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Разбира се ,че е мръсна дума . Коалицията се случва тогава когато малките комуниСчета не са успели да се закачат на хранилката (като случая с мая & дъ пияниците) такива формирования за разсейване на гласове се връщат при партията майка мимикрирали изплюли се на всички свои избиратели и обещания. Пребоядисани и готови за ново цоцане на нашата мила родина! Агент до агента , бояджия до бояджията и няколко откровено търсещи възможност да започнат (нов живот) пропаднали алкохолици. Това са малките коалиционни парти. ДБ и абу Христо ал Демократи пък е малко по различна бора , мърша като този ,който до вчера е бил министър в ГЕРБ днес с цяло гърло крещи срещу им и използва негодуванието на народа срещу тях за да се коалира успешно и налапа някой пост в държавата. Така се радвам ,че ИТН се събудиха и разбраха ,кой стои срещу тях на масата за преговори. То не бяха търсения на компромати, извивания на ръце ,поставяне на условия за подкрепа ,тикане на свои кадри на министерски кресла. Като разбраха ,че не става активираха цялата либерастка медиална машина и у нас и в Европа да сее клевети по ИТН, а тя запя своята зла песен. Единия бил малък търговец ,другия долнопробен чалгар. Третият плагият (тва с плагиатството също ми е противно между другото). Четвърти имал нещо си против Сорос. Сякаш ония гърбав нос е Господ Бог и никой не може да го хули. Все едно Кпитана на гумената лодка не е окалян до ушите в комунизъм ,герберщина ,измами ,депесарсъво и сякви други хитри трикове да се задържи на власт. Човека дето няма ден работа зад гърба си в сферата на образованието си (как го е получил?) , натикан в политиката ,откърмен от върли комунисти.Сигурен съм ,че по-голямата част от електората им е щракала с пръсти и яла кИфтета с нискокачествена ракия ала цар киро под ритмите на Ку-ку бенд ама сега нали трябва всички да се направят на космополитни европейци ,дай им бой Джордж и елтън джон. Долна картинка ,такива партии търсещи слаба България трябва да бъдат изметени!

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#29] от "batzdravo":Е, и?Какво искаш да ми докажеш с това? Че щом предишните са омазани да забравим какви са някои от новите?
  —цитат от коментар 31 на pamela  До коментар [#31] от "pamela":

  Не искам да "доказвам" нищо, сладурано! :)
  Просто задавам въпроси. ;)

 36. 36 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Защо у нас коалиция е мръсна дума?

  - има много демагогия (БСП, Изправи се, ДБ)и популизъм (ИТН, Изправи се,БСП) в парламента
  - Партиите нямат идеологическа основа(ИТН,Изправи се, ГЕРБ, ДПС)например по оста ляво- дясно.ДВ е нехомогенна смес от разнородни партии.
  - Общото на партиите на промяната е "Долу ГЕРБ", а общото бъдеще го няма.
  - някои от партиите лелеят за президентска република(БСП, Израви се, ИТН) ,което издава тяхната немощ.

 37. 37 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Блъсковия парцал.. то щото кръжеца буджака е еталон може би? едва ли не?

  На какво моля?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  е точно "работещата демократична формула" практически винаги е мръсна работа, защото се състои от тайни споразумения, които не се изнасят пред избирателите, чието право е да преценят дали техните избраници НАИСТИНА защитават техните интереси (което защитаване НИКОГА не се случва впрочем)

  но това е представителната лъжедемокрация - тя така функционира и така е замислено да функционира: обещава, взема гласове, забравя обещанията си, гледа към избирателите както аристокрацията е гледала към крепостните си селяни, при все че на думи често гледа да се подмазва и залъгва


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  друго:

  гусин Любенов говори за "самозабравилата се корумпирана власт и мафиотизацията на държавата"; приемам, че не е дебил, следователно е способен да разбере, че некорумпирана власт не съществува, поне не в тази Вселена, а мафията и държавата като феномени си приличат повече, отколкото се различават; следователно, Милен Любенов просто заблуждава обществеността, че е възможна "борба" и "поправяне" на "проблема"

  Любенов твърди, че "нито "Има такъв народ" (ИТН), нито "Изправи се Бг! Ние идваме!" са се самоопределили къде се намират в политическото пространство"
  отново приемам, че не е страдал от дефицит на йод като дете, следователно би трябвало да разбира, че самоопределението (думите) е едно, а реалността (делата) е друго - например БСП врещи като клано прасе, че е ЛЯВАЛЯВАЛЯВА!, но делата й са обичайно десни, а ръководството й от милионери не прилича дори на ранните болшевики, на думи работническа партия, но по ръководство - буржоазна интелигенция, че и дребни дворяни, без нито един пролетарий барем за цвят и аромат...
  следователно, МИлен ЛЮбенов е обикновен лъжец

  нататък гусинът споменава, че "ресорите (да) бъдат разпределени с оглед на приоритетите на всяка партия" - но това означава, че на преден план са интересите на партиите, не на страната, не на гражданите... с което заобиколно се признава, че коалицията е тъкмо "мръсна дума", защото какво по-мръсно има от подмяна на интереса на избирателите с интереса на партийните спонсори?
  общо взето стигам до извода, че гусин Любенов е не просто лъжец, но и мръсник
  (и позоваването на германски практики не прави мръсотията по-чиста; прилагателното "германско" не означава "идеално" нито "безгрешно" и "свято")

  Любенов: "На заден план трябва да останат остарели идеологически табута и да се подаде ръка на БСП. "
  явно добре разбира, че вече няма друга идеология, освен частни икономически интереси, затова няма никакъв проблем ръкуване и прочая тесни физиологически контакти със "социалистите", които вече не са даже "държавни капиталисти", а по думите на апологета си Волгин - загрижени за "нормалното, националното, традиционното и държавното", т.е. класика на Мусолини, Щрассер и Хитлер.
  още един симптом, че гусинът е мръсник

  ... съжалявам, прочетох интервюто, но ме догнуся да коментирам това леке
  а то е ТИПИЧНО за "политическата" ни "класа"

  ако някому гусинът е симпатичен... ами добре ще е да иде да се прегледа при психолог, преди да е станало нелечимо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Финалът беше ясен поради това, че нямаше силен партиен субект, който да спечели изборите с по-сериозно мнозинство и да състави правителство.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Затова трябваше да оставим любим Бойче на власт, нали лельо? Той поне е силен партиен субект...

 41. 41 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 36 Неутрално

  После се оказа, че трябвало да има "осребряване" на участието, т.е. как така някой, неучаствал в протестите може да влезе в правителството или да стане премиер.
  Нямало да има борба за постове, обаче има яростна съпротива към всеки, чието име изникваше като възможен министър.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Може ли скритата членка на "ГЕРБ-лели" да не ни гости с поредната си порция скрито анти-ДБ тролене. И само глупости, разбира се. Внушения, базирани на повърхностни самоцелни наблюдения, с цел да се хвърлят съмнения и помия. Запазена марка на лелката.

 42. 42 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Да, вярно е че „Коалиция не е мръсна дума, а работеща демократична формула“! Ето защо сега и Слафчу, и Тошко, и Мустафа ефенди потриват ръчички и чакат с трудно прикрито задоволство и анадолски кеф как ще им кацнат за преговори разните ми там ристюфчета, корнелии, маямайчини и хаджибабикяни! „Искате коалицийка, така ли? Я сега се наведете, мили ни дрОгарчета и дрОгарки, хванете се за пръстите на краката и няма да се изправяте, докато не усетите сладката болка на реализираната коалицийката! Анадънмъ? Ха така, бакалъм!“. Така че облещените за постове, власт и държавна софра ще трябва да се жертват, без никаква гаранция, че наистина ще им се услади! Напротив, гаранцията е, че при всяко помръдване в която и да е посока, коалиционните партньори, хеле пък Славе, Тошко и Мустафа ще го вадят все по-навътре на непослушните коалиционери от „уличните“ партиики! Нещо неясно, че да разясним? М?

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Не ти ли омръзна да ми приписваш неща, които не съм казала?
  Не е необходимо някой да е от ГЕРБ за да види очевадното: безпомощност да се сформира правителство поради разнопосочни интереси.
  Или си толкова заслепен и надъхан, че не можеш да схванеш елементарни неща?
  И къде я видя тази помия? Всякакви критики и дори само констатации, които не ти пасват на болшевишките възгледи за тебе са помия.
  Бойче го махнахте. А сега накъде?
  П.П. И престани с това "лельо" и "тьоте". Не разбра ли, че не можеш да ме засегнеш, защото не ми пука за обидите ти?
  Не си ми племенник, а само показваш пълната си липса на възпитание и инфантилност. На нивото си на онези в парламента, които се обиждат на родно място и дебели задници.


 44. 44 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Не е нужна смяна на партийната система .

  Просто още едни избори и това ще покаже бъдещите действия.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#35] от "batzdravo":

  Въпросите са ти глупави, сладуране.

 46. 46 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Ни едното, ни другото - коалиция е 152мм самоходно артилерийско оръдие, с автомат за зареждане, което може да прави до 16 изстрела в минута.

 47. 47 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Не ти ли омръзна да ми приписваш неща, които не съм казала?Не е необходимо някой да е от ГЕРБ
  —цитат от коментар 43 на pamela


  Досега не съм прочел нито една критика към ГЕРБ, отправена от теб. При положение, че си доста критична натура.

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Защо да се занимавам с ГЕРБ след като нито съм ги избирала, нито имам намерение да ги избирам?

 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  Защото вършат безобразия. Повече от всеки друг. Безобразия, засягащи всички нас. Това, което извеждаш като някакво правило, е чутовна глупост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK