Сизър Милан, специалист по кучешка психология: Кучето е отражение на собствениците си

Сизър Милан

© PA Images

Сизър МиланТой е идол (без преувеличение) на мнозина любители на кучета, водещ и автор на бестселъри, той е един от най-големите експерти в областта на кучешката психология. Той е Сизър Милан - мексиканецът, който от беден имигрант в САЩ се превръща в звезда и в един от най-търсените специалисти в кучешката психология. На 21 г. пристига нелегално в САЩ без да знае и дума английски и започва работа във фризьорски салон за кучета като работи основно с агресивни животни. 12 години по-късно основава "Център за кучешка психология" в Калифорния.


За началото на предаването му "Говорещият с кучета" по National Geographic му помагат знаменитостите, станали негови клиенти. Уменията му да доведе нервните, уплашени или агресивни кучета до състояние на спокойно подчинение и баланс, печели сърцата на клиенти като Уил и Джейда Пинкет Смит, Опра Уинфри и много други. Предаването му "Говорещият с кучета" продължава девет сезона - от 2004 г. до 2012 г. и се излъчва в над 80 страни. Три от неговите книги попадат в списъка с най-продаваните на "Ню Йорк Таймс". Отскоро неговото ново предаване "Добър стопанин - добро куче" се излъчва всеки петък от 18.00 в ефирa на National Geographic.


Как се отрази пандемията от COVID-19 на домашните любимци, които до някаква степен също се оказаха затворени и трябваше да прекарват по-дълго време със собствениците си?
- Не мога да кажа, че вирусът се отрази негативно на психиката на кучетата, но заради това, че психичното здраве на хората пострада, това повлия и на психиката на животните. Затова съм кръстил предаването си "Добър стопанин - добро куче". Независимо какво се случва в живота ни, трябва да се научим да запазваме спокойствие, защото семейството ни - било то деца или домашни любимци, ще реагират на енергията, която излъчваме.


Фактът, че сега хората прекарват повече време у дома засили ли връзката между тях и домашните им любимци?


- Всички ние имаме нужда от компания, но това, че хората сега разполагат с повече време не означава, че знаят как да го използват. Ето защо човекът трябва да се научи как да бъде организиран и дисциплиниран 24 часа в денонощието. Повечето хора се отегчават бързо. Това означава, че ако те са отегчени, раздразнени или мързеливи, настроението им се предава и на кучето. Искам да кажа, че връзката между собственика и кучето няма нищо общо с това колко време прекарват заедно, а как го използват. Защо човек като мен е постигнал това, което е постигнал - заради начина, по който организирам времето си.


Има ли лоши и опасни породи, заради което не бива да бъдат отглеждани, или те стават такива заради собствениците си?


- Има силни породи като питбули, ротвайлери, акита, кане корсо и т.н. Това са здрави, яки кучета. Въпросът е не дали са лоши по природа, а кой, как и с какви цел борави със силата им. Дали я използва за добро или за лошо. В действителност властта е в нас, хората. И в този смисъл има страхотни хора, но има и ужасно деструктивни личности. Мислите ли, че характерът им зависи от расата им - не, разбира се. Зависи от това кой и как е възпитавал тези хора.


Същото е и при кучетата - породите при тях са като човешките раси. Виждали сте лоши хора независимо от тяхната раса, нали така? Следователно темпераментът на кучето зависи от това как го възпитава човека. Наша е отговорността за това как трансформираме енергията - дали в нещо добро или в нещо лошо. От кучето нищо не зависи. Вижте, например, лъвовете колко са силни. Те не обикалят напред-назад с цел да унищожат Африка, нали така?!


Говорейки за енергия, по какъв начин кучетата усещат характера на хората?


- Защото са инстинктивни и на подсъзнателно ниво разпознават кое е добро и лошо. Ние хората също притежаваме това качество, но използваме повече интелекта си, независимо, че понякога подсъзнанието ни дава сигнал кое е добро и кое лошо. Това са вътрешните ни инстинкти, които ни казват да стоим на разстояние или да не обръщаме внимание. Светът обаче ни учи да сме по-рационални, докато животните имат тази чувствителност и веднага улавят как се чувстваме. Те винаги могат да усетят дали обичате кучета, дали се страхувате от тях или просто не ги харесвате.


Има ли възраст след която кучетата не могат да бъдат приучени да правят определени неща? При хората, например, съществува вярването, че първите седем години от живота са най-важните за възпитанието им.


- Човешките същества след седмата си година трябва сами да могат да взимат решения. Преди тази възраст обикновено възрастните взимат решенията вместо тях. В животинския свят обаче кучетата, независимо на колко години са, си остават деца. Силни са като възрастен човек, но съзнанието им е като на малко дете. Това значи, че винаги може да ги тренирате, защото те не могат да мислят рационално. Няма възраст, на която кучето да не може да бъде приучено да върши правилните неща. Ако децата ни заприличват на нас след време, представете си какво може да се случи с кучето. Освен това децата един ден напускат дома, докато кучето остава с нас до живот. Така че това куче винаги ще попива от вашата енергия и ще се влияе от вашите настроения и вашите възходи и падения в живота. Детето е отражение на родителите си, кучето е отражение на собствениците си.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2137 Весело

  Уважаеми г-н Милан,
  Заради заглавието на предаването Ви - "Добър стопанин - добро куче" предлагам да си скъсате и изгорите дипломата си. Тъща ми има кане корсо което като ме види се разтапя от удоволствие за разлика от стопанката си.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Собствениците доста често приличат визуално на кучетата им

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " Има силни породи като питбули, ротвайлери, акита, кане корсо и т.н. Това са здрави, яки кучета. Въпросът е не дали са лоши по природа, а кой, как и с какви цел борави със силата им. Дали я използва за добро или за лошо. В действителност властта е в нас, хората. И в този смисъл има страхотни хора, но има и ужасно деструктивни личности. Мислите ли, че характерът им зависи от расата им - не, разбира се. Зависи от това кой и как е възпитавал тези хора"

  Обяснение от доказал се професионалист защо у нас, пък и не само, кучетата на разни мутри и самозабравили се местни дерибеи поставят в риск живота и здравето на случайни минувачи ! Примери колкото иска човек......

 4. 4 Профил на Този потребител е с ограничени права
  Този потребител е с ограничени права
  Рейтинг: 68 Неутрално


  "Същото е и при кучетата - породите при тях са като човешките раси. Виждали сте лоши хора независимо от тяхната раса, нали така? Следователно темпераментът на кучето зависи от това как го възпитава човека."

  А добър ден.

  Кучетата имитират поведение, характер, дори тембъра на гласа на стопаните си.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Предаване за миризливи откачалници. Еднообразно и досадно.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Като децата на родителите си, правени са изследвания как учители на първите родителски срещи познават почти безпогрешно родителите на кои деца са, без да ги познават предварително.

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  "Кучето е отражение на собствениците си"

  Значи Сандокан и 'харвардите' са отражение на ДОБРИТЕ олигарси?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  На касата на супера дамата зад мен ми казва:
  - Мисля, че сте бащата на едно от моите деца...
  Замислих се кога може да е било това упражнение и я попитах:
  - Да не сте онази стриптизьорка от ергенското ми парти, която се омаза цялата със сметана и с която правихме зверски секс под масата?
  Тя се изчерви и каза:
  - Не, аз съм началната учителка на детето ви...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Тоя го знам в хардкор вариант

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Приятелю, никога не си взимай куче, особено голямо😀

 11. 11 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  ако един питбул до 3-та година не изяде стопанина си, не е чистокръвен...

 12. 12 Профил на nikobark
  nikobark
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#1] от "star bastun":

  Всъщност "добър стопанин - добро куче" импликира, че ако стопанинът е добър, такова е и кучето, но това не е същото като "ако кучето е добро, стопанинът също е".

 13. 13 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кучешка психология... едно време му викахме 'дресура'.

 14. 14 Профил на ibm25648486
  ibm25648486
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Много неуверени в себе си въздухари, които си мечтаят да са лоши момчета, си взимат опасни породи кучета за да градят имидж и да се самонадъхват че са мачовци. Така че, при тях кучето е отражение на това какви искат да бъдат самите собственици, а не какви са.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  "Кучето е отражение на собствениците си"

  Не винаги

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Кучето е отражение на собствениците си

  Така е. Затова някои хора изобщо не трябва да имат кучета.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#10] от "jlb02632781":

  Знам... Преди малко ходих на автомивка. Та докато чаках да ми изчистят колата, две женици от персонала кълняха и пустосваха... Бяха им оставили някакъв Форд. Новичък и лъскав. Обаче вътре... Такава смрад и косми... :)))

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#20] от "Petleshev":

  Тия жени и да са доволни, че котките не обичат да пътуват с кола. Като те чета, бих дал още един съвет-и котка не си взимай. Ако случи на плешива жена, начи си щастлив човек.

 22. 22 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Израснал съм с кучета и до сега винаги имаме куче (обикновено овчарско). И все се каня да питам някой специалист като Сизър Милан, защо хора с най-помиярско родословие искат да имат особено породисти кучета ...

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Имам забележка по изписването на името на експерта. Правилно е СезАр, а не като салатата "сизар".
  А за кучетата, разбира се че зависи от възпитателя, от средата и стопанина, който трябва да е "алфата" за кучето - кучетата са колективисти и е важно да се разбере кой е главатар. Не става въпрос за бой, а за дисциплинирано и строго поведение в рамките на предвидимото за животното. Неравността в реакциите на собственика ги обърква, после могат да го приемат като по-слабия, особено кучетата за защита/атака.

 24. 24 Профил на bojidar petkov
  bojidar petkov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Кучето трябва да се дисциплинира което в България е рядкост.

 25. 25 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 777 Весело

  Уважаеми г-н Милан,Заради заглавието на предаването Ви - "Добър стопанин - добро куче" предлагам да си скъсате и изгорите дипломата си. Тъща ми има кане корсо което като ме види се разтапя от удоволствие за разлика от стопанката си.
  —цитат от коментар 1 на star bastun


  Може и стопанката да се разтапя, но да го прикрива умело :)

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 26. 26 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Самата мисъл, че всеки ден следва да изведеш любимеца си, пардон “детето” ти на 4 крака, за да се изсере и изпикае там, където е предвидено да играят деца, е меко казано достатъчна за преценка на психическото състояние на съответния собственик. А кучето било отражение на собственика си - изводите са за вас, за мен кучкарите са психично болни индивиди, отчаяно нуждаещи се от любов, която явно не могат да получат от човешко същество на реципрочна основа, освен ако не си платят за нея, затова си купуват куче - то е готово да им лице краката срещу паница буламач сутрин и вечер…

 27. 27 Профил на jbz56616995
  jbz56616995
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#1] от "star bastun":

  Логика - нула. Мисъл - нула. Единствено си избрал добър никнейм.

 28. 28 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#22] от "sweeper":

  Лорд Минчев по български

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 29. 29 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 474 Разстроено

  Става ми тъжно, като чета коментарите! Яко злост!

 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#22] от "sweeper":

  един от най убавите кументари напоследак. браво. но считам че отговора на вапроса ви не е нито труден нито особено сложен.
  впрочем верно е и обратното. наскоро покрай хобито ми се заприказвах с една мацка. мацка та дрънка отсекаде. включитебно рудословно и финанцово. викам й, а бе мноо убаво куче имаш, ква пурода е, че нещо имаме заатруднения да упределиме. а, вика, не зная, нема си порода. зехме го от един приют, а те го били зели от улицата.
  оспехи занапреде.

 31. 31 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#26] от "Грую Груев":

  Определено, вината е в коьопека,който не е научил простия си стопанин, че в града се носи торбичка и се почиства след кьопека.
  Обаче какво да очаквам от човек/ кой те знае колко си човек/ , кото се е нарекъл грую?
  Не се изсилвай, от цървул трандафор не става.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 32. 32 Профил на Дани
  Дани
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Той е идол (без преувеличение) на мнозина любители на кучета..." Ами не, не е идол. Любопитно ми е авторът на статията дали някога е имал куче

  Дани
 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#13] от "TPOTOAP":

  И аз така знам, ама карай.
  Бажното е бизнеса да върви.

  Panta rhei....
 34. 34 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Като децата на родителите си, правени са изследвания как учители на първите родителски срещи познават почти безпогрешно родителите на кои деца са, без да ги познават предварително.
  —цитат от коментар 6 на Тsonkooo


  ей верно ли бе! Това визуалната прилика, предполагам, никаква роля не играе.

 35. 35 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#26] от "Грую Груев":

  Човече, аз пък си направих извода, че ти си някакъв индивид, който мрази целия заобикалящ го свят. Съжалявам те...

 36. 36 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не случайно казват, че кучето е огледало на стопанина си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK