Даниел Инджиев, Агенция за бежанците: Предполагам, че мигрантите пак ще заобикалят България

Даниел Инджиев

© Лили Тоушек

Даниел ИнджиевЗадържаните за незаконно влизане в страната чужденци до 23 август са 275 души. За целия месец юли броят им е бил 1395 души, според данните на Дирекция "Миграция" на МВР. Така за целия август може би ще се окажат около четири пъти по-малко, което предизвика и въпросите възможно ли миграционният натиск да намалява след превземането на Афганистан от талибаните в средата на месеца.


Групи афганистанци вече бяха задържани край Ихтиман и София. Едни от тях се настаняват в затворени лагери на МВР, други - в центрове с по-свободен режим на Държавната агенция за бежанците. Готова ли е страната ни за нов голям миграционен натиск, какъвто беше през 2015-2016 г., обяснява зам.- председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет Даниел Инджиев. Той е юрист и работи в ДАБ от 2004 г.


Г-н Инджиев, по какви критерии задържаните мигранти се разпределят в двата съвсем различни типа центрове?
- В центровете на Държавната агенция за бежанците се настаняват само лица, които са подали молба за закрила - за бежански или хуманитарен статут. Три от тях са в София, има и в Харманли, в село Баня, Новозагорско и в село Пъстрогор до Свиленград.


В домовете на дирекция "Миграция" на МВР, които са два - в Любимец и в Бусманци, се настаняват незаконно пребиваващите в страната, те са влезли незаконно (и не са подали молба за закрила).


В нашите, на Държавната агенция за бежанците, които са от отворен тип, чужденците могат свободно да влизат и да излизат, но при спазване на вътрешния ред.


Каква е заетостта на центровете на ДАБ в момента?


- Към днешна дата (интервюто е направено на 27 август - бел.авт.) е 31%. Има настанени общо 1600 лица. Те са разпределени в центровете по тяхната националност, етническа принадлежност и семейно положение.


В центъра в софийския квартал "Враждебна" към момента се настаняват предимно арабски говорещи лица. В отделни пространства са мъжете, които са сами. В центъра в квартал "Овча купел" се настаняват семействата и непридружените деца. В центъра в квартал "Военна рампа" в София се настаняват лица от Афганистан, Иран и Пакистан.


Имате ли готовност при засилване на миграционната вълна да откриете още центрове?


- Не се обмисля като вариант, защото капацитетът, с който разполагаме е доста сериозен - 5160 места с възможност да поеме до 6000 души. С този капацитет Агенцията се е справила през 2015-2016 г., когато сме регистрирали по 20 хиляди души на година. В центровете пребивават лица, докато тече производството по разглеждане на молбата им за закрила. Срокът е до шест месеца по това роизводство.


Как се действа с тези, които директно заявяват, че са тръгнали за страна от Западна Европа?


- Процедурата е една и съща - ако чужденецът подаде молба за закрила, той бива регистриран, снемат му се личните данни, пръстовите отпечатъци и се въвеждат в база данни. Не е тайна, че някои чужденци предпочитат да стигнат до някоя от западноевропейските страни и във времето, докато тече производството тук, те самоволно напускат центровете и продължават своя път. В тези случаи производството се прекратява.


Възможно ли е, като са задържани в България, да подадат молба за закрила например към Германия?


- Не. През 2015 и 2016 г., когато беше големият поток от мигранти към Западна Европа, България, въпреки че имаше голям брой регистрирани (мигранти) беше значително по-малко засегната, отколкото Гърция, откъдето те продължаваха през Северна Македония и Сърбия. Простата причина бе, че ние стриктно спазвахме изискванията, когато чужденецът подаде молба (за закрила), прави му се регистрация, снемат му се пръстови отпечатъци. В случай че той продължи към Западна Европа и стигне дотам, по Регламента от Дъблин предстои да бъде върнат в България (като първа страна на влизане в Европейския съюз). И имаше върнати хора. Ако вече е постановено решение по молбата му за закрила и то е отрицателно, чужденецът се извежда от България към страната му по произход. Ако производството е прекратено - се възобновява и продължава разглеждането на молбата.


За реакциите на партиите за приема на бежанци - четете тук.


По време на голямата миграционна вълна това не се харесваше на преобладаващата част от потока от хора и те заобикаляха България.


Очаквате ли сега те отново да заобиколят страната?


- Предполагам, че ситуацията ще е подобна, макар в момента да няма сериозно увеличение на миграционния поток. Практиката показва, че 1/3 от молбите за закрила се подават през първото полугодие на годината, а през второто - 2/3 от молбите. Тоест по-голямата част от молбите се подават след август месец. Това е традиционно, като най-натоварен е октомври.


Как се обяснява това?


- Мигрантите обикновено се хващат на селскостопанска работа, най-често в Турция, и като изкарат някакви средства в края на лятото, плащат на каналджиите и есента тръгват към държавата, в която искат да се установят.


Но по данни на МВР през юли задържаните мигранти са пет пъти повече - 1395, отколкото през август - 270, когато талибаните овладяха Афганистан?


- Тези, които сега минават, са граждани на Афганистан и Сирия, но те са напуснали доста по-рано страните си. Например в Иран има 3 милиона афганистанци, отишли там преди сегашния конфликт.


Това, което се случва сега в Афганистан, ще се усети в България малко по-късно - в края на годината и в началото на следващата, зависи от климатичните условия.Във всички държави, където е имало конфликти, практиката е такава - хората не искат да напуснат родината си и се изтеглят в съседни държави с надеждата всичко да приключи бързо и да се върнат по домовете си. В Сирия конфликтът започна през 2011 г., а големият миграционен поток започна през 2014-2015 г.


От предишната голяма миграционна вълна колко души останаха в България?


- Точна статистика няма, но сега при преброяването ще има по-точна информация. По неофициални данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН около 2000 човека са се установили тогава да живеят в България.


Моите наблюдения са, че през страната минаха немалко хора, които са завършили образованието си тук - медици, инженери от Сирия, но за съжаление основната им цел бяха западноевропейските държави.


Сега има ли сред мигрантите деца без родители?


- Има и техният брой се увеличава в последните месеци. Наричаме ги "непридружени" и ги настаняваме в центъра в "Овча купел", където има обособена зона за такива деца от арабски произход - те са до 14,15,16-годишна възраст.


Защо са тръгнали сами?


- Повечето влизат в страната незаконно, но немалка част от тях носят лични документи със себе си, които доказват тяхната самоличност и роднински връзки с други лица. Причините да са сами са различни. На някои родителите са загинали или са в неизвестност, други са напуснали страната си по решение на родителите им.


Те остават в България или...?


- По Дъблинския регламент тяхната молба за закрила трябва да бъде разгледана в страната, където има други членове на семейството. Ако имат роднини в държава, член на Европейския съюз, тогава се изпраща запитване в тази държава и ако тя се съгласи, децата се изпращат там, за да се съберат с другите членове на семейството. В случай че нямат роднини в държава, прилагаща Дъблинския регламент, молбата им за закрила се разглежда в България.


Има ли регистрирани случаи на заразени с коронавирус?


- Лицата, които взимаме от дирекция "Миграция", пристигат след прекарана карантина и след отрицателни антигенни тестове. За тази година общо 7 души са били регистрирани като заразени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Да изградиш държава кенеф си имало и положителни страни. Всички заобикалят! :)

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Това ми напомни на онзи виц, в който такъв един, видимо доста ментално изостанал, след като го попитали в кой клон на общественополезните работи иска да се включи, той заявява: "а-а-а-а-аааа, аз от клона идвам, не искам на клон".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  А аз се чудя защо въобще има граници, за какво служат точно ?? Идва си, който си пожелае, откъдето си пожелае, и ние го настаняваме и почваме да го хрантутим. Като награда, че е нахлул незаконно в държавата ....

 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Като я заобикалят защо центровете са пълни и нови ще се строят? Без да работиш, да имаш храна и подслон ще стоят и в България. А като се поокопитят започват я с дилърство на дрога, изнасилвания, грабежи дори убийства.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  От къде ще заобикалят не ми е ясно след като гърците вдигнаха ограда за чудо и приказ?! Може би има предвид, че нямат намерение да останат, но дори един мижав процент от тези 3 млн. засилили се към Европа орки да реши да остане, ще стане мазало. Истината е, че трябва ги връщат обратно от самата полоса, с малко музика, с малко благи думи, с малко кютек..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Между другото, Ик смъмриха Гърция, че връщали лодки с нашественици, не било хуманно ..... представяте ли си каква наглост, карат ти се, защото .... си пазиш границите ?! ... трябва ли да прибират всичко, което дойде, па и били длъжни да им спазват "човешките права", иначе ще им резнат финансирането за издръжката на нашествениците.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Разстроено

  Проблема не е в имигрантите които заобикалят или напускат България. Основният проблем е защо Българите също искат да напуснат? Докато този проблем не се разреши, всички други подобни са без значение.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Познавам няколко граничари.
  Масово мигрантите гледат да не се спират за дълго в БГ..

  В последно време тука ни българи, ни мигранти, нито даже циганите, не се задържат много много.

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  : "а-а-а-а-аааа, аз от клона идвам, не искам на клон".
  😂😂😂
  На бюро, на бюро искам!
  😂😂😂
  Пък може и друга приказка да си припомним?
  За туземеца дето си пушел хашиша и си гледал кефа.
  После се напънал да бачка до припадък 30-40 години някъде на запад че да се пенсионира.
  За да може да си пуши хашиша и гледа кефа.
  🙈🙈🙈

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Слава Богу, че ще ни заобиколят!
  Просто не сме им цел, не сме им интересни.
  За радост сме само транзитно трасе!

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Ми, ще бягат с 200 през България. Защото и тук е, като в страните им

 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":Ми, ще бягат с 200 през България. Защото и тук е, като в страните им
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Всъщност, причината е май доста по-различна .... социалката на Запад е неустоима, у нас няма същото блаженство, слава Богу.

 13. 13 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А аз се чудя защо въобще има граници, за какво служат точно ?? Идва си, който си пожелае, откъдето си пожелае, и ние го настаняваме и почваме да го хрантутим. Като награда, че е нахлул незаконно в държавата ....
  —цитат от коментар 3 на Alex Ivanov


  Това ни го причиниха соросоидите през последните 30 години, те ги наричат мигранти, а свъщност са нашественици! Циганските орди биха били една добра преграда, ако им се каже, че нашествениците ще изядят техните помощи. Чакам с нетърпеие становището на антибългарските НПО като БХК!

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  На това ли се надяват някои у нас ? Ами ако този път решат да не я заобиколят ? Ще им се молим да ни прескачат ли ? Тъжна картинка сме, най - вече като начин на мислене ! Всеки по - сериозен проблем ни поставя на колене пред него.......

 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "" "" Същевременно стана ясно, че правителството на Афганистан, което талибаните възнамеряват да сформират, ще приема обратно в страната афганистански мигранти, чиито молби за политическо убежище в Европа бъдат отхвърлени. И когато такива мигранти бъдат върнати в родината им, те ще бъдат съдени. Това съобщи австрийското издание „Кронен цайтунг“, позовавайки се на талибанския говорител Забиула Муджахид.

  От интервюто с него не става ясно защо и за какво ще бъдат съдени отхвърлените от Европа мигранти. Част от въпроса към него обаче е било дали има възможност талибаните да приемат обратно в Афганистан мигранти, които са извършили престъпления в Европа."" "" "

 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  [quote#13:"pernikforbg"][/quote]

  Има и друго решение - всеки, влязъл незаконно у нас, бива третиран като затворник. Затваряш го в някаква стая/килия и никакво излизане. Той е човек без права. Дори телевизия, интернет, достъп до никакви услуги. Единственият шанс, да го пуснеш, ако се съгласи да си ходи, откъдето е дошъл .... да видиш как бързо ще окаже ефект, щото на никой не му се седи в затвор.

  Само че живеем в ЕС и, както знаем, това е невъзможно. ЕС не ти дава нито да стреляш по нахлуващите незаконно, нито да ги третираш като престъпници (КАКВИТО ТЕ СА) и да ги затваряш ..... и резултатът е плачевен - ордите от нахлуваше не спират - и от Африка, и от Азия ..... те са наясно, че имат само права и ти си длъжен да ги приемеш, да ги хрантутиш и да им спазваш "правата" ....

 17. 17 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 511 Любопитно

  Ще заибиколят, но трябва динко и перата да пообработят някой и тогава!

 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "мигрантите пак ще заобикалят България"

  Мигрантите може и да заобиколят България, но Борисов, Доган, Пеевски, Гешев и Цацаров остават, като гаранти за свободата и демокрацията.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  Да благодарим на Динко и Перата!

  Еретик
 20. 20 Профил на chp041073477
  chp041073477
  Рейтинг: 5 Весело

  Това угоеното от снимката, какво е? Тая държава продължава да върви на зле!

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Да, само дето вече случаите на засечени мигранти като свободни електрони станаха много.

  Преди 10 дена във влака Свиленград-София. Преди седмица в гората над Ихтиман. Оня ден на магистрала Тракия движещи се към София.

  Крайно време е да пратят сериозна охрана на границата. Какво чакат да тръгнат керваните като през 2015 ли?

 22. 22 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Мизерията е най- сигурната защита.
  Имаме я, така че спокойно. Ще ни заобикалят отдалече.
  Мдааа

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Разстроено

  До коментар [#7] от "padrino":

  Наистина е така. И този проблем комбиниран с друг огромен проблем - демографската криза прави нещата още по-зле за България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  They Openly Mock Us Now: Taliban Hangs “Traitor” by the Throat From US Helicopter in Kandahar Left Behind by Joe Biden (VIDEO)
  https://www.thegatewaypundit.com/2021/08/openly-mock-us-now-taliban-hangs-traitor-throat-us-helicopter-kandahar-left-behind-joe-biden-video/

  The Taliban is openly mocking the United States now. Today the Islamists used US helicopters to hang “traitors” in Kandahar Afghanistan.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  US Contract Working Dogs Abandoned at Kabul Airport After Last Plane Left

  https://www.thegatewaypundit.com/2021/08/us-contract-working-dogs-abandoned-kabul-airport-last-plane-left/

  US contract working dogs have been abandoned at the Kabul airport after the last American flight left on Monday.
  Joshua Hosler, President of Veteran Sheepdogs of America, is frantically trying to rescue the dogs that have been used and left behind in the Taliban controlled country after the Department of Defense ordered that they be left behind.

 27. 27 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  HORROR: Taliban Carries Out House-to-House Executions in Kabul Following US Departure — After Hundreds of Americans Left Behind by Joe Biden (VIDEO)

  https://www.thegatewaypundit.com/2021/08/video-taliban-carries-house-house-executions-kabul-following-us-departure-hundreds-americans-left-behind-joe-biden/

  The Pentagon on Monday announced “War Is Over” in Afghanistan.
  The final US planes have left the country in defeat.

  The Biden Administration left the country in the hands of the Taliban, Al-Qaeda, ISIS-K and the Al-Qanni terrorists.

  Advertisement - story continues below
  General Kenneth McKenzie, Jr. made the announcement on Monday afternoon.
  The final US flights took off from the Kabul Airport earlier today.

  Following the departure of the last US soldiers in Afghanistan the Taliban and Al-Qaeda terrorists celebrated in the streets.

  TRENDING: They Openly Mock Us Now: Taliban Hangs "Traitor" by the Throat From US Helicopter in Kandahar Left Behind by Joe Biden (VIDEO)

  And already there is video of the Taliban reportedly going house-to-house murdering those people left behind

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Защо да заобикалят, като през България им е най-пряко, няма ограда по границата бусове за София, Калотина и Дунав мост 2 - колкото искаш. Влак даже. Този човек говори глупости.

 29. 29 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Альо, патритотите - Сидеров , Каракачанов, Марешки , направихме така , че и хората бягащи от война ни заобикалят...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 31. 31 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Проблема не е в имигрантите които заобикалят или напускат България. Основният проблем е защо Българите също искат да напуснат? Докато този проблем не се разреши, всички други подобни са без значение.
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Причините изглеждат доста ясни:
  - Националният бизнес прогони голяма част от трудоспособното население с продължителна политика на ниски доходи;
  - собствениците на бизнес нямат визия за развитие;
  - основната работа на "назначените капиталисти" беше да сринат икономиката, за да изкупят активите на ниска цена;
  - хитрувания на дребно от страна на държавата и заетите - щом съществуваш и дишаш, трябва да плащаш здравни осигуровки, примерно;
  - природно заложена враждебност между българите - примери в историята и настоящето колкото искаш;
  За това се сещам веднага, сигурно има още много причини. Един приятел смята, че всичко се свежда до комбинация от глупост и зла умисъл. Може и да е прав.

  master
 32. 32 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ще я заобикалят, те българите бягат от тука, че имигрантите ще останат.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """""Даниел Инджиев, Агенция за бежанците: Предполагам, че мигрантите пак ще заобикалят България"""""""те мигрантите може и да искат пак да заобикалят България, но не се казва натовските самолети заради които оставихме градушката да унищожи реколтата на хората какво и къде возят........ и служебното правителство се правят на умрели лисици.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK