Боряна Димитрова: Най-голямата сила на проект на Кирил Петков може да се окаже и най-голямата му слабост

Боряна Димитрова: Най-голямата сила на проект на Кирил Петков може да се окаже и най-голямата му слабост

© Юлия ЛазароваВсички вече говорят и публично за евентуален политически проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков (от какво зависи той - четете в темата на "Дневник" тук). Официални отговори по темата предстоят през следващите седмици. "Дневник" потърси мнението на анализатори по темата. Представяме ви коментара на управителя на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Разговорът е с размяна на въпроси и отговори по имейл. (Още по темата - тук).


Ако разглеждаме настоящия момент - пред втори предсрочни парламентарни избори - има ли потенциал за нов политически проект и за какъв тип?


- Една от тъжните истини за българския политически живот е, че при всяка патова ситуация, а сегашната безспорно е такава, както и при всяко разместване на икономическите пластове, решението се търси все в нови проекти. На тези, които сме с по-дълга партийно-електорална памет, вече ни е трудно да изброим колко "нови проекти" минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов. Всеки един от тях в началото е бил с нещо очарователен, или поне очароващ част от публиката, а после или бързо, или още по-бързо е поемал пътя надолу.
В момента, след двукратния неуспех на партиите на протеста да съставят правителство, при катастрофически развиващите се отношения между тях и притесненията от евентуалното отражение на тази процеси върху президентската кампания, определено се катализират в някаква степен - още неясно в каква - поредните очаквания за по-нов политически проект, който да замести неуспелите нови от предишните избори.


Има ли шанс политически проект да направи "фурор" и да успее да влезе в парламента, ако се "появи" месец-два преди изборите? И ако да, защо?


- Шансове да влезе в парламента винаги има. Проблемът на "проектите" обаче, за разлика от изграждането на една партия например не е във влизането им в един парламент, а в способността им да постигат траен политически успех в поредица от управления, в противовес на конюнктурните цели, които ги пораждат.


Що се отнася до фурора, често казано, запазвам трезв скептицизъм. Електоралните "вълни" в българската политика с времето стават все по-малки. Достатъчно е да сравним получените почти два милиона гласа при възхода на Сакскобургготски, над милион - при Борисов, с тези на Трифонов сега, за да видим този очевиден спад. Очакването, че ще се появи един "разбиващ" нов политически субект, който ще потопи всички останали, ми изглежда леко безпочвено. Прилича на позицията на онези анализатори, които допреди 3-4 месеца предвиждаха "такъв живот" на ИТН, на коалицията на протестните партии, а сега са най-яростни критици на този конструкт.


Разбира се, много неща могат да бъдат променени или конструирани през последните два месеца до изборите. Преди да имаме по-точни измервания е рано да се говори в числа. Във всички случаи един подобен проект няма да има привилегията да бъде извън и над "партиите", каквато позиция обикновено носи дивиденти, а ще стане част от партийните играчи, с всички последствия от това.


Как оценявате потенциала на проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков, за какъвто вече се говори?


- Първо, ние не знаем дали такъв проект действително ще се състои. В момента имам чувството, че медии и анализатори участваме в доизграждането на един вече стартирал бизнес модел, създавайки му добавена реалност. Коментарите, хипотезите, вкл. недоизказаността на двамата министри Петков и Василев (бел.ред. - финансовият министър Асен Василев), създават хранителна среда и задвижват колелото на очакванията - такава е ситуацията от гледна точка на електоралната социология и психология.


От гледна точка на по-строгата политическа логика, подобен проект е изправен пред едно ключово предизвикателство - неговата най-голяма сила може да се окаже и неговата най-голяма слабост.


Потенциалът за разгръщане на този проект е, ако се позиционира като пропрезидентска партия. Заявка за което вече беше дадена от служебния премиер Стефан Янев. И двете страни - "проект" и "президент" - имат нужда един от друг и биха се подпомагали взаимно в предстоящата паралелна кампания за президентски и парламентарни избори. Каквато заявка пък даде от своя страна Кирил Петков. Възможно е местни структури, които работят за Радев, да работят и за Петков-Василев - нещо, което може да не съществува при едни парламентарни избори през следващата година. Възможно е да има преливане на гласове и други подобни съвсем не незначителни организационни предпоставки.


Проблемът е в това, че дори и с негласното одобрение на такъв проект Радев откровено би играл срещу партиите, които го издигнаха и които го подкрепят. Накратко казано, това, което би било плюс за него в президентската кампания, би било удар срещу подкрепящите го партии в парламентарната битка. Смятам, че от това как ще се развие този изначално заложен конфликт, ще зависи потенциала на този проект.


Сега ли е моментът за негов проект? Ако не се опита на тези предсрочни избори - няма ли да премине най-силният му момент?


- Както вече споменах, от знаците, които виждаме до момента, този проект изглежда тясно свързан с вижданията на президента Радев за политическото му бъдеще и ролята, която той би желал да играе в един втори президентски мандат. Затова и в известен смисъл, в спешен порядък се лансира този проект.


Все пак не бива да изключваме и варианта, при който двамата министри се явяват заедно с "Демократична България". Христо Иванов ги нарича "наши съмишленици", Петков е един от създателите на "Да, България". Два конкуриращи се политически проекта със сигурност биха създали напрежение между избирателите на тази формация, независимо дали сега, или на бъдещи избори.


Кои избиратели би привлякъл Петков? И това как би повлияло на другите политически играчи, особено на "Демократична България"?


- Така както към момента се позиционира проекта, той несъмнено би привлякъл избиратели от широк политически спектър. Вероятно на първо място, от формации, чиито избиратели най-силно се идентифицират с двамата министри - "Демократична България". Освен това от другите протестни партии в по-широк смисъл, вкл. и от БСП.


За мен големият въпрос, на който ще търсим отговор и в проучванията (ако този проект бъде създаден) е, дали той ще разшири сегашният потенциал на протестните партии, създавайки едно президентско мнозинство, или ще откъсва избиратели от тях, създавайки още по-голяма фрагментираност.


Какво би повлияло върху проекта и представянето на близки избори?


- Отговорът на този въпрос предполага хипотеза на хипотезите. Нека да видим най-напред дали и как ще се създаде този почти митологичен проект. Ако говорим по принцип, три фактора могат да окажат най-голямо влияние - разположението във времето на парламентарните и президентските избори, плътността на електоралната подкрепа, т.е. начина, по който проектът ще премине от успешната първа фаза, лайкове, във втората - вот в урните, и, не на последно място - от взаимоотношенията с политическите сили, до които е най-близък.


По-лесно ли би било такъв кандидат да влезе успешно в президентската кампания?


- Политически изключено и невъзможно е такъв кандидат да влезе в президентската кампания, сегашната, защото това означава да играе контра на Радев. А това би минирало проекта отвътре, оставяйки го на един крак.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK