Боряна Димитрова: Най-голямата сила на проект на Кирил Петков може да се окаже и най-голямата му слабост

Боряна Димитрова: Най-голямата сила на проект на Кирил Петков може да се окаже и най-голямата му слабост

© Юлия ЛазароваВсички вече говорят и публично за евентуален политически проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков (от какво зависи той - четете в темата на "Дневник" тук). Официални отговори по темата предстоят през следващите седмици. "Дневник" потърси мнението на анализатори по темата. Представяме ви коментара на управителя на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Разговорът е с размяна на въпроси и отговори по имейл. (Още по темата - тук).


Ако разглеждаме настоящия момент - пред втори предсрочни парламентарни избори - има ли потенциал за нов политически проект и за какъв тип?


- Една от тъжните истини за българския политически живот е, че при всяка патова ситуация, а сегашната безспорно е такава, както и при всяко разместване на икономическите пластове, решението се търси все в нови проекти. На тези, които сме с по-дълга партийно-електорална памет, вече ни е трудно да изброим колко "нови проекти" минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов. Всеки един от тях в началото е бил с нещо очарователен, или поне очароващ част от публиката, а после или бързо, или още по-бързо е поемал пътя надолу.
В момента, след двукратния неуспех на партиите на протеста да съставят правителство, при катастрофически развиващите се отношения между тях и притесненията от евентуалното отражение на тази процеси върху президентската кампания, определено се катализират в някаква степен - още неясно в каква - поредните очаквания за по-нов политически проект, който да замести неуспелите нови от предишните избори.


Има ли шанс политически проект да направи "фурор" и да успее да влезе в парламента, ако се "появи" месец-два преди изборите? И ако да, защо?


- Шансове да влезе в парламента винаги има. Проблемът на "проектите" обаче, за разлика от изграждането на една партия например не е във влизането им в един парламент, а в способността им да постигат траен политически успех в поредица от управления, в противовес на конюнктурните цели, които ги пораждат.


Що се отнася до фурора, често казано, запазвам трезв скептицизъм. Електоралните "вълни" в българската политика с времето стават все по-малки. Достатъчно е да сравним получените почти два милиона гласа при възхода на Сакскобургготски, над милион - при Борисов, с тези на Трифонов сега, за да видим този очевиден спад. Очакването, че ще се появи един "разбиващ" нов политически субект, който ще потопи всички останали, ми изглежда леко безпочвено. Прилича на позицията на онези анализатори, които допреди 3-4 месеца предвиждаха "такъв живот" на ИТН, на коалицията на протестните партии, а сега са най-яростни критици на този конструкт.


Разбира се, много неща могат да бъдат променени или конструирани през последните два месеца до изборите. Преди да имаме по-точни измервания е рано да се говори в числа. Във всички случаи един подобен проект няма да има привилегията да бъде извън и над "партиите", каквато позиция обикновено носи дивиденти, а ще стане част от партийните играчи, с всички последствия от това.


Как оценявате потенциала на проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков, за какъвто вече се говори?


- Първо, ние не знаем дали такъв проект действително ще се състои. В момента имам чувството, че медии и анализатори участваме в доизграждането на един вече стартирал бизнес модел, създавайки му добавена реалност. Коментарите, хипотезите, вкл. недоизказаността на двамата министри Петков и Василев (бел.ред. - финансовият министър Асен Василев), създават хранителна среда и задвижват колелото на очакванията - такава е ситуацията от гледна точка на електоралната социология и психология.


От гледна точка на по-строгата политическа логика, подобен проект е изправен пред едно ключово предизвикателство - неговата най-голяма сила може да се окаже и неговата най-голяма слабост.


Потенциалът за разгръщане на този проект е, ако се позиционира като пропрезидентска партия. Заявка за което вече беше дадена от служебния премиер Стефан Янев. И двете страни - "проект" и "президент" - имат нужда един от друг и биха се подпомагали взаимно в предстоящата паралелна кампания за президентски и парламентарни избори. Каквато заявка пък даде от своя страна Кирил Петков. Възможно е местни структури, които работят за Радев, да работят и за Петков-Василев - нещо, което може да не съществува при едни парламентарни избори през следващата година. Възможно е да има преливане на гласове и други подобни съвсем не незначителни организационни предпоставки.


Проблемът е в това, че дори и с негласното одобрение на такъв проект Радев откровено би играл срещу партиите, които го издигнаха и които го подкрепят. Накратко казано, това, което би било плюс за него в президентската кампания, би било удар срещу подкрепящите го партии в парламентарната битка. Смятам, че от това как ще се развие този изначално заложен конфликт, ще зависи потенциала на този проект.


Сега ли е моментът за негов проект? Ако не се опита на тези предсрочни избори - няма ли да премине най-силният му момент?


- Както вече споменах, от знаците, които виждаме до момента, този проект изглежда тясно свързан с вижданията на президента Радев за политическото му бъдеще и ролята, която той би желал да играе в един втори президентски мандат. Затова и в известен смисъл, в спешен порядък се лансира този проект.


Все пак не бива да изключваме и варианта, при който двамата министри се явяват заедно с "Демократична България". Христо Иванов ги нарича "наши съмишленици", Петков е един от създателите на "Да, България". Два конкуриращи се политически проекта със сигурност биха създали напрежение между избирателите на тази формация, независимо дали сега, или на бъдещи избори.


Кои избиратели би привлякъл Петков? И това как би повлияло на другите политически играчи, особено на "Демократична България"?


- Така както към момента се позиционира проекта, той несъмнено би привлякъл избиратели от широк политически спектър. Вероятно на първо място, от формации, чиито избиратели най-силно се идентифицират с двамата министри - "Демократична България". Освен това от другите протестни партии в по-широк смисъл, вкл. и от БСП.


За мен големият въпрос, на който ще търсим отговор и в проучванията (ако този проект бъде създаден) е, дали той ще разшири сегашният потенциал на протестните партии, създавайки едно президентско мнозинство, или ще откъсва избиратели от тях, създавайки още по-голяма фрагментираност.Какво би повлияло върху проекта и представянето на близки избори?


- Отговорът на този въпрос предполага хипотеза на хипотезите. Нека да видим най-напред дали и как ще се създаде този почти митологичен проект. Ако говорим по принцип, три фактора могат да окажат най-голямо влияние - разположението във времето на парламентарните и президентските избори, плътността на електоралната подкрепа, т.е. начина, по който проектът ще премине от успешната първа фаза, лайкове, във втората - вот в урните, и, не на последно място - от взаимоотношенията с политическите сили, до които е най-близък.


По-лесно ли би било такъв кандидат да влезе успешно в президентската кампания?


- Политически изключено и невъзможно е такъв кандидат да влезе в президентската кампания, сегашната, защото това означава да играе контра на Радев. А това би минирало проекта отвътре, оставяйки го на един крак.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  В статията са посочени следните неуспели проекти: Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов...

  А "величеството" - най-фрапантното пропадане - къде ти е бе, Борянке?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Боряна, мисля че се омъжи за ГЕРБ преди време. Оттогава прескачам на две на три през нейните анализи.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  :) И каква ще е тази партия, като не е социалистическа, не е либерална, не е консервативна, не е националистическа, не е комунистическа…щото такива очевидно има!? Каква!?

 4. 4 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Боряна, мисля че се омъжи за ГЕРБ преди време. Оттогава прескачам на две на три през нейните анализи.
  —цитат от коментар 2 на liz31552545


  Чети си Смилов и Женята Дайнов, и си гледай кефа.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Грешиш, колега!
  Има още толкова много възможности - напр. Партията на безпартийните, Партията на жените, Партията на иманярите и конекрадците (известна като партията на Божков),...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":
  Ами проектът "Български бизнес блок" на Жорж Ганчев, в който активно се включиха всички кредитни милионери?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  От текста "- Една от тъжните истини за българския политически живот е, че при всяка патова ситуация, а сегашната безспорно е такава, както и при всяко разместване на икономическите пластове, решението се търси все в нови проекти."

  За мен това е най-важното в тази статия, то съвпада и с моето разбиране. Вижда се че нашия избирател лесно вярва на нов кумир, дава му подкрепата си с огромна надежда че всичко най-после ще се оправи, но също така лесно и бързо се разочарова от него защото чудеса не се случват. Не изключвам че новият кумир е по-талантлив и по-честен от предишните, но във всички случаи трябва да се настроим че не може да има революционна промяна, а трябва търпеливо стъпка по стъпка да се работи за подобряване на положението на гражданите. И трябва да се намали конфронтацията, докато голяма част от енергията на политиците отива за междупартиини боричкания, малко сили им остават за съзидателна работа.

 8. 8 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Докато се появяват из-по-над-под медиите противните лица на ГЕРБ, винаги ще има потребност от нещо ново и различно, от нещо умно и почтено!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 9. 9 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Боряна Димитрова е много права, когато казва, че „в спешен порядък се лансира този проект“! Ето защо и мисля, не без основание, че с този проект ще се избърза и дори и да има някакви позитивни възможности в него, те ще бъдат заличени от бързане, липса на координация, прекалено струпване на различни значителни интереси и оттам остър конфликт между тях, страх от конкуренция в някои от сега представените в парламента партии, както и неспазване на някои неща като партийни структури, програми, стратегии, политически маркетинг и т. н. Няма време за всичко това, защото подобно лансиране на такава партия е резултат на кризисна за някои личности и партии ситуация, за която те не искат или нямат възможност да я отработят както трябва, за да има позитивни за тях резултати!

  Мога за всяка една от тези, изброени от мен, негативни възможности да се обоснова и то съвсем аргументирано, а и вижте как Б. Димитрова отговаря на въпроса „Кои избиратели би привлякъл Петков? И това как би повлияло на другите политически играчи, особено на "Демократична България"?“. Очевидно е, че партии като ИБНИ няма да са в следващия парламент, ИТН ще понесе тежки загуби, но и ДеБъ ще инкасира сериозен спад на гласоподаватели. Разбира се, поддръжниците на тези партии няма да се съгласят и даже ще ме напопържват (както са свикнали), но това няма да промени реалностите! А че ентусиазмът в началото е налице, това е видно, но само с ентусиазъм не става! То и за Слафчу имаше много ентусиазъм, а накрай “the horse went in the river”, както гласи известната английска поговорка!

 10. 10 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Вижда се, че ДеБъ осъзнават,че гласоподавателите които ще гласуват за Петков са част от дъртите партийни секретарки на ДСБ и ДайБг 🤣

 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Докато се появяват из-по-над-под медиите противните лица на ГЕРБ, винаги ще има потребност от нещо ново и различно, от нещо умно и почтено!
  —цитат от коментар 8 на rotor


  @rotor-че, важното е, че твоето лице е толкова привлекателно, убавец мамин! Па си и фотогеничен, брей! Други снимки имаш ли да покажеш?

 12. 12 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Президентът не е ли по конституция външен на партийната система?
  Партия с подкрепа на президента е все едно "партия на съдиите" с подразбиран бонус да решават делата в полза на партийните членове.
  Това би било забележително грозно нарушение на духа на Конституцията.

 13. 13 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  От гледна точка на резултатите при първото им явяване на избори НДСВ очевидно бяха успешен проект. В интервюто не става въпрос за управление, а за изборни резултати.
  А иначе изборите през 2001-ва бяха последните смислени в България и оттогава 'суверенът' продължава да настъпва мотика след мотика. Първата и може би най-голямата беше самото избиране на НДСВ.

 14. 14 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов."
  Пропуска факта че ГЕРБ и Да, България, двете водещи в момента партии, също някога са били проекти. Лично не мисля че Кирил Петков ще направи партия, но не защото има нещо лошо в такава дейност, даже напротив. Просто не мисля че ще му се занимава.

 15. 15 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Преди два месеца Христо Иванов атакува проектокабинета "Николай Василев" , съзирайки дългата ръка на ДПС. И спомена Асен Василев и Кирил Петков като потенциални министри.
  Със задна дата става ясно, че от това са имали интерес единствено и само Асен Василев и Кирил Петков. Първо, ИТН се нацупиха и станаха все по-деструктивни. Второ, Асен Василев и Кирил Петков изведнъж станаха изключително популярни, Слави ги нападаше, Радев и ДБ ги бранеха, Дневник само за тях пишеше, вместо любимата му преди това съдебна реформа и пр. Трето, кабинет "Николай Василев" би съсипал техния проект - прекалено много юпита се събират и приликите с НДСВ щяха да станат прекалено очевидни.
  Надявам се някой ден Христо Иванов да каже кой от хората, на които вярва, го е изработил така успешно преди два месеца.

 16. 16 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1509 Весело

  Какво точно е направил Киро Папата, освен че уволни неколкостотин души и наруши няколко закона, включително и Конституцията, та да е толкова успешен? Аааа, хили се като наръпана зелка всеки път когато лъже пред камерите. Това ще да е

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Айде стига сте баели над нероден Петко, че много баячки проекта ще стане хилав, ако изобщо се роди. :)

 18. 18 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  "- Една от тъжните истини за българския политически живот е, че при всяка патова ситуация, а сегашната безспорно е такава, както и при всяко разместване на икономическите пластове, решението се търси все в нови проекти."

  Което показва за пореден път колко бездарни и безсилни са хората В ГЕРБ, които пропускат трети шанс в рамките на година да си сменят лидера, с което поне да симулират някакъв потенциал за промяна. Тази партия е дефиниция на посредствеността, агресивно компенсирана с наглост.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#13] от "oos19355380":

  Но България се развива :)

  Хем настъпва мотиката, хем се развива - парадокс :)

 20. 20 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Аааа и други проекти няма - ДъБъ през последните 20 години след падането на Костов мина през поне 10 проекта...

 21. 21 Профил на oolit
  oolit
  Рейтинг: 61 Неутрално

  И тоя лаладжия е тръгнал да захлебва. Цяло лято хвърлят лакърдии с приятелчето му - хитрия мошеник. Иначе като резултат са една голяма и съвършена кръгла нула. Как пък от толкова успехи, за един не мога да се сетя. Някой от вас може ли всъщност?

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "Потенциалът за разгръщане на този проект е, ако се позиционира като про-президентска партия."
  *
  Ако е така, вече ме изгубиха ме като потенциален избирател.

 23. 23 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru":

  Много трудно или дори невъзможно е да бъдат измерени пропуснатите възможности, затова е лесно хората да бъдат манипулирани да отчитат трохите, които им биват подхвърляни, като грандиозни успехи. Да не се забравя все пак кой зададе насоката на България към членство в НАТО и ЕС, на които се дължи всичко положително в рамките на последните 20-тина години.

 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 899 Неутрално
  До коментар [#8] от "rotor": Борисов в момента действа на принципа: “Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката,
  рано или късно труповете
  на твоите врагове ще минат покрай теб”.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru": Много трудно или дори невъзможно е да бъдат измерени пропуснатите възможности, затова е лесно хората да бъдат манипулирани да отчитат трохите, които им биват подхвърляни, като грандиозни успехи. Да не се забравя все пак кой зададе насоката на България към членство в НАТО и ЕС, на които се дължи всичко положително в рамките на последните 20-тина години.
  —цитат от коментар 23 на oos19355380


  Членството в ЕС се приема още от Великото Народно събрание през 1990 година - парадокс както се казва. :)

  Плахи първи стъпки се правят по времето на Виденов, но скоро той фалира България и темата минава на заден план.

  Реално някакви действия започват по времето на Костов.

  Царя ги забързва и по време на Царя получаваме дата за влизане в ЕС, която се пада в мандата на следващото правителство на тройната коалиция със Станишев начело.


  Членството в НАТО пак парадокс се започва с плахи стъпки и установяване на контакт пак през 1990 година от Соломон Паси (изненада).

  После има още плахи стъпки в тази посока, докато Петър Стоянов не казва ясно и открито че трябва да станем пълноправни членове на НАТО.

  Реални действия пак почват по времето на Костов, но Царя завършва процеса (пак Соломон Паси).

  Има го всичко описано в Уикипедия по дати, решения и по важни действия от двете страни.

 26. 26 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Няма смисъл от гадаене, всичко ще се изясни в момента, в който се разбере кой и кого ще включва състава на новия служебен кабинет!

 27. 27 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  Именно за реални политически ходове говоря, а не възторжени декларации и оптимистични пожелания от падането на Берлинската стена.
  И естествено НДСВ продължиха политиката на Костов относно ЕС и НАТО, която имаше огромна обществена подкрепа.
  Гадно ви е на някои хора, че именно на Костов трябва да благодарите за това, че може да се наричате някакви си уж там европейци без да предизвиквате неистов смях. Разбирам ви, но като ви се припомня ще търпите.

 28. 28 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Цитат:
  вече ни е трудно да изброим колко "нови проекти" минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов.

  -------
  В бързината Боряна БЕЗ ДА ИСКА(кх-кх!) е пропуснала проекта Христо Иванов с ДаБ, а преди това проекта Иван Костов с ДСБ (цепейки автентичното СДС)

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Като верен съратник на ГЕРБ, Б. Димитрова в цялата статия се опитва да прокара недоверие и разкол в опонентите на престъпната комбина ГЕРб / ДПС / ИТН.
  Това особено ясно личи от непохватния и опит да вкара ИТН между протестните партии и така да омеси всички в създадената от ИТН невъзможност за съставяне на правителство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Плахи първи стъпки се правят по времето на Виденов, но скоро той фалира България и темата минава на заден план.

  Реално някакви действия започват по времето на Костов.
  —цитат от коментар 25 на realguru


  Официално (официално!!!) България подава искане за членство в ЕС при правителството на Жан Виденов по заръка на НС, в което БСП има 125 депутата.

 31. 31 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Мисля си, че отново всички -лози и обикновени Интернет драскачи ще сбъркат с прогнозите си.
  Потенциалът на подобен проект е огромен и го виждам в две неща: първо, стъпва на високата популярност на президента и служебния кабинет, демонстрирали на практика как биха управлявали, и второ, високата вероятност хора от провинцията с гражданска позиция да се идентифицират и включат в такъв проект.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#28] от "Аскет":

  В бързината Б. Димтрова е забравила да спомене НДСВ, ГЕРБ, голямото многообразия от ужпатриоти, Възраждане, барековци и още цял куп подобни хомункулусчета, производаство на Библиотекарския и сараите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  вече ни е трудно да изброим колко "нови проекти" минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов, ...
  —цитат от коментар 0 на статия


  ... ГЕРБ

  Всъщност при ГЕРБ е малко по-особено: с Борисов начело залезът е бавен. Без него - максимално скоропостижен.

 34. 34 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#12] от "еспресо":

  Колко външен да е. Колкото опаковката на един продукт? Нали и президентът го издигат партии/коалиции.

 35. 35 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1238 Весело

  Асен обича на краде и лъже, а Киро да лъже и краде. Зад тях са най-долните КДС-ра от ВКР-то към руското посолство.... ще напрадят много добър проект :-)

  За 800 дни ще източат повече от М. Велчев, Царо и компания ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 36. 36 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  📌*Ефектът от Политически Проект “сега” на Кирил Петков и Николай Василев клони към минус, ще раздели създаният формат на Протестните Партии без да добави нова енергия към Проекта Промяна в Политическите и Държавни Институции.

  *Цитат: “ вече ни е трудно да изброим колко "нови проекти" минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов”

  📌*Разликата м/у “проекта” на Президентската Администрация, А.Василев, К. Петков и горните изброени е съществена, горните изброени са Политически Проекти на Статуквото в името на запазване на равновесието в Политическата Система в България, тоест Д.С.-Държавна Сигурност ориентирана Червено/Кафява Олигархия захранвана чрез Клептокрация и Криминална Институционална Политика на Държавните Структури.

  📌*Най добрият/печеливш вариант е, Асен Василев, Кирил Петков и Стефан Янев да продължат в Управлението на Президентската Администрация до Президентските Избори, / актуално управление на Държавата още два месеца е в пъти по добро от други варианти/.
  📌*През 2022 ще имат възможноста да обяват своят и на Президента Р. Радев проект с изградени структури по региони.
  📌*В противен случай К. Петков, А. Василев, С. Янев рискуват да повторят участа/успехът на “месията” от Учиндол, Слави Трифонов.
  📌*За президентските избори А. Василев, К. Петков могат да помогнат на затъналата “каруца” на ДБ, сред есенната мъгла, да се имъкне от тинята в българското политическо блато.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#30] от "Аскет":

  Не бъркай личните амбиции на Жан Виденов с официалната политика на БСП....
  Щото аз пък ще взема да объркам половия нагон на Първанов към по-мургави момичета с половия нагон на старицата БКП/БСП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#35] от "100 Рублей за Доллар":

  Даже и аватара ти издава какъв си трол. Бедна ти е фантазията

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Този проект ще е официален брак между градските либерали и комунистите. В който има вече инвестирани доста пари. За да може харвардският тарикат да подаде искане на лишаване от канадско гражданство (въпреки, че това още не е сигурно), явно доста му е предлагано. Същото и за (п)резидента, той пък забрави, че го избраха с гласовете на БСП и сега ги играе и малко либерал. Абе някакъв коктейл ни бъркат, съвместно Решетников и Мустафа. Определено ще е с горчив вкус...

 40. 40 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Осъзнавате ли, че с това "харвардци" и "Канадеца" помагате на новия проект? Българите все чак месията да дойде отвън.
  Всъщност Кирил Петков е в България от 2007 г., кариерата му и по-голямата част от живота си е прекарал в България. Съмнявам се да е месия, но със сигурен е местен, нашенец отвсякъде. Същото за Асен Василев.

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#40] от "еспресо":

  Канадски гражданин е, сам си го каза. Което значи лъжец, попълнил невярна декларация при встъпването си в длъжност. Какво да го коментираме повече. Ми той започна с лъжа.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Вижда се че нашия избирател лесно вярва на нов кумир, дава му подкрепата си с огромна надежда че всичко най-после ще се оправи, но също така лесно и бързо се разочарова от него защото чудеса не се случват. .
  —цитат от коментар 7 на Oleg Iliev


  Мисля, че е по-просто.
  Когато някоя партия започне да прави безобразия - българинът я отсвирва.
  Както беше казал един шеф на рейтингова агенция:
  "Българинът не винаги знае кого да избере, но винаги знае, кого трябва да свали ".

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Велипеството беше в 2 правителства,бре!За колко стотин милиона имото обра,а?!

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Иматакава партия-Партията на Съмишленика!Важното е съмишленика да е добре и тока да е скъп!

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Иматакава партия-Партията на Съмишленика!Важното е съмишленика да е добре и тока да е скъп!

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#8] от "rotor":

  Кирето от кои е, от умните или почтените?!Оше при встъпване в длъжност лъже!

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Santos":

  Само едно се питам,дали и Киро Харварда ше е оплюван след време в Гъзетата,както оплюват Слафчо сега?!А,беше Мисия 121....

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#12] от "еспресо":

  Е,пе ДеБъ е именно "партия на съдиите" и адвокатите в добавка!

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  АаГЕРБ са виновни,че Татянка,Лая,Ицката Тошко сте се хванали,и то не за гърлата,ами.по-ниско!

 51. 51 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  През всички години на демокрация българина гласува за нов проект. Проекта на книга е добър, но изпълнението му се забавя или се забравя. Затова много гласуваха за ИТН, харесваше им проекта. Колкото до проекта на Петков още не сме разбрали нищо. Дали гласувалите за ДБ ще го одобрят за сега е загадка. Но не е загадка че Дневник и Капитал ще ни обясняват колко е добър. Ще се включат и Дойче веле, Свободна Европа. Не може да бъде друго, това е проекта на Прокопиев и Радев. А колко добър ще бъде за обикновения българин също е неизвестно.
  Няма страшно след 4 години ще има нов проект.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#29] от "Храбър":АаГЕРБ са виновни,че Татянка,Лая,Ицката Тошко сте се хванали,и то не за гърлата,ами.по-ниско!
  —цитат от коментар 50 на wre501051215


  Герберята сте само кукли на конци бе мило!
  Така както и ИТН вие сте хомункуловци на библиотекрския и сарая. Нещо като тези дългите ковашки клещи с които се бърка в жаравата и се върти кованото желязо.
  Вашият Баце сега хем се пече в жаравата хем не смее дума да каже, щото зад библиотекарския и сарая стоят руските служби и ДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"][/quote]

  Не съм фен нито на ГЕРБ нито на ИТН но си мисля че ако човек смята ч всичките му опоненти неса способни на собствено мнение а са манипулирани, има голяма вероятност той самият да е манипулиран. В сегашната ситуация на силно фрагментирано политическо пространство според мен има смисъл поне на ниво избиратели да има повече опити да се разберат мотивите на опонентите и да се търсят допирни точки. Иначе размяната на реплики от рода на "ти си манипулиран", "не, ти си по-манипулиран" не води до никъде.

 54. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  А пред библиотекарския и сарая самоотвержено стоите вие... Мутрите на Мая, Чалгарите на Слави, Ментетата на Ицето... Лумпенариатът на България...

  Всички сте КОП - консумативи за организираната престъпност. Избърсаха си гъзовете с вас, и сега ви изхвърлят в кошчето. Само дето още не можеш да осъзнаеш какво точно става...

 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#12] от "еспресо":Е,пе ДеБъ е именно "партия на съдиите" и адвокатите в добавка!
  —цитат от коментар 49 на wre501051215


  Дебъ е преди всичко ПАРТИЯ НА МЕНТЕТАТА.

 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  “ И това как би повлияло на другите политически играчи, особено на "Демократична България"?“
  ——
  Има няколко добри попадения в това интервю, ма това, съвсем разбираемо, беше заметено криво-ляво. При продажбите, пускането на нов продукт на пазара изяжда част от продажбата на съществуващ вече сходен продукт. Викат му (пазарен) канибализъм. Интересите, които промотират момчето с трапчинките сигурно добре знаят тоя ефект. И, може би, дори го целят, кой знае. А може само да сплашват Мореплавателя да се поразмърда малко, че кат са та назначили за “играч” ами играй, бе! Не може само да растеш корпулентно.

  Очаквам хапане и дано изплиска и по вестниците за всеобщо удоволствие.

  Апропо, пазарното име на продукта, дет толкоз са харчи по територията е “Спасител” със прикачен номер към него — 5, 6, 7,… Много бързо почнаха да са превъртат цифричките напоследък

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  До коментар [#54] от "gr52":

  Те много ще осъзнаят какво става, но малко по-късно. Тези дето се поддадоха по юмрука на Радев най-много ще ги боли.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 58. 58 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  📌*Неспособноста на Българската Политическа Система е функция на заиграването на същата с крайно леви: Социализъм/Комунизъм и крайни десни: Фашизъм/Нацизъм идеологии които се оказаха изхвърлени на Бунището на Историята, идеологии без стойност.
  📌*В процеса на крайни леви и десни идеологии налагани в българското общество от “интелектуалният елит” в зависимост от предпочитанията, Русия/СССР, Фашистка Германия/ЕС, независимоста/стойноста българското общество е намалена под екзистенц минимум, тоест българина очаква поредниият “спасител/месия” така като е очаквал 1878 г., но за разлика от тогава, сега е тотално зависим от чуждестранни фактори.
  📌*Изгубената независимост/енергия за последните 100 години не може да се компенсира сега и веднага, след близо 100 години Червено/Кафява Олигархия.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"]
  —цитат от коментар 53 на Oleg Iliev
  Не съм фен нито на ГЕРБ нито на ИТН но си мисля че ако човек смята ч всичките му опоненти неса способни на собствено мнение а са манипулирани, има голяма вероятност той самият да е манипулиран. В сегашната ситуация на силно фрагментирано политическо пространство според мен има смисъл поне на ниво избиратели да има повече опити да се разберат мотивите на опонентите и да се търсят допирни точки. Иначе размяната на реплики от рода на "ти си манипулиран", "не, ти си по-манипулиран" не води до никъде.[/quote]

  Пак си се объркал бе драги!
  Объркани са не партиите-опоненти на ГЕРБ, а обикновени избиратели.
  И как няма да се объркат, като куквците от сума ти време им бучат на главите.
  Виж аз как не съм се объркал....ама изобщо не слушам тъпотиите им.

  Един прост въпрос да отговорят!
  Кой им купи телевизията?
  БСП-то от толкова време не могат да си пуснат свястна телевизия, а тези чалгари смотани из един път....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Бели автобуси, мила моя майно ле,
  бели автобуси....

  Няма да помогнат, мила моя майно ле,
  няма да помогнат...

  Вече опит има, мила моя майно ле,
  вече опит има...

  Как боли главата, мила моя майно ле,
  как боли главата...

  С камък щом се срещне, мила моя майно ле,
  с камък щом се срещне...

  Всички ще ги чакат, мила моя майно ле,
  всички ще ги чакат...

  Няма да избягат, мила моя майно ле,
  няма да избягат...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  За Източна Европа, вече стана категорично ясно, че докато не постъпим с комунизма, както беше заклеймен, забранен и осъден фашизма и националсоциализма*, тази част на света (ЦИЕ) ще остане разкъсвана от противоречия, проблеми, скандали и непримиримост, което е характерно само за народи преживяли гражданска война!
  Левите либерали, социалдемократи, неомарксисти и зелени на Запад не дават и да се издума за такъв консенсус, защото това ще ги помете и тях!
  Всички леви партии на Запада си "сътрудничеха много тясно" с комунистическите режими от онези години!
  Света е пропит от измама – от измамата на сатана (за любов към парите, властта, интригите ("политиките"), войните , настройването на всеки срещу всеки!

  Света отдавна не е безопасно място за съществуване и показва пълния провал на човек да си организира живота!

  националсоциализма* – НационалСОЦИАЛИСТИЧЕСКА германска РАБОТНИЧЕСКА партия

 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "проект на Кирил Петков" бля-бля..... съд за Кирчо Кокичето, съд..... до кога ще чакаме ? Стига целесъобразност, нужна е законност...... мошенгии лустросани на България не са нужни.....

 64. 64 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Китай, Русия са винаги са били Империи.
  Цитат:
  📌 “Русия и Китай винаги са били имперски държави и без значение коя партия е на власт, те не могат да съществуват по демократичен начин.”

  📌*Единствената причина Бойко Методиев Борисов да не е следващият диктатор в България е фактът че България е част от ЕС, НАТО.
  📌* ЕС е проект с неясно бъдеще, без пълна икономическа интеграция, свобода на придвижване, “Armed Services of One of all EU states” и Национални Армии , ЕС е книжен тигър, прояден от мулти национална корупция и бюрокрация.

 65. 65 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Кирил Петков и Асен Василев са учебникарски политици "я да видим какво пише в учебника" (в Харвард – свърталище на леви идеи и сбъркани модели за развитието на света), НО ЗА ПОЛИТИКА НАЙ-ВАЖНОТО Е ХАРАКТЕРА (ЛИДЕРА) И КЪДЕ ИСКАШ ДА СТИГНЕШ, а тези двамата са ми между мъж и жена!
  НАЙ-ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА, КОЕТО КАЗВАМ Е, ЧЕ СА ПРИЕЛИ ДА СА СЛУЖЕБНИ МИНИСТРИ НА радев (МАРИОНЕТКИ), СКРИТИ ЗАД РАЗМИТА ОТГОВОРНОСТ!
  ТЕЗИ ХОРА РЕШЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА ВЗИМАТ, ДОКАТО ПРОЧЕТАТ В УЧЕБНИКА КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ И "ЧОВЕКА ГО СЛАГАТ В ЧУВАЛ."

  Подписвам се!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 67. 67 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Много приказки за нещо, което не е ясно все още.
  Хората казаха: докато сме служебни министри ще си гледаме работата и няма да правим политика.
  И добре си гледат работата.

  Много от коментарите са откровени простотии в стил баце.

 68. 68 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Най-печеливш проект би бил Партия на Анти-корупционерите. Защото в България всички са против корупцията (докато дойдат на власт, разбира се).

 69. 69 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Много вожд...

  Не плащам данък обществено мнение
 70. 70 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 972 Разстроено

  Айде стига сте баели над нероден Петко, че много баячки проекта ще стане хилав, ако изобщо се роди. :)
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Събитията се случват по предварителен план с перфектност, какавато е неприсъща за България: Президент-революционер, провали и растящи разочарования от досегашната многопартийна система, служебно правителство, което ни "грабна сърцата", радева партия и Президентска република. И всичко това "по желание на народа". Евала на Решетников!

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Социолозите по-скоро да се концентрират, защото следващите избори за парламент ще са най-непредвидими. А новите "звезди" тепърва ще ги наблюдаваме и оценяме.

 72. 72 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 972 Неутрално

  В бързината Боряна БЕЗ ДА ИСКА(кх-кх!) е пропуснала проекта Христо Иванов с ДаБ, а преди това проекта Иван Костов с ДСБ (цепейки автентичното СДС)
  ОтгоДо коментар [#28] от "Аскет":

  Боряна не издребнява да брои проектите и на разни кочини. Проектът на Христо и Радан си беше провален изначало, и се мушна в Парламента след като се прегърнаха със зелените. Към момента стана популярен покрай протестите и защото още не сме им видяли управлението.

 73. 73 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Аууу, политическият скалпел на Борянка вече направи дисекция на несъществуващ проект.
  Футурист, чието мнение няма никакво значение нито за избраници нито за избиратели.

 74. 74 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 972 Весело

  "...Пак си се объркал бе драги!
  Объркани са не партиите-опоненти на ГЕРБ, а обикновени избиратели.
  И как няма да се объркат, като куквците от сума ти време им бучат на главите.
  Виж аз как не съм се объркал....ама изобщо не слушам тъпотиите им..."
  До коментар [#59] от "Храбър":

  Забавляваш ме от доста време с болшевизма на умнокрасавците: "Който не мисли като нас е гербер".
  Бъди здрав и все така задръстен! ДеБъ имат нужда от точно такива. Току виж някой ден може и да управлявате, да отнесете "всенародната любов" и да откриете в нея пръста на ГЕРБ.

 75. 75 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Тази герберка изглежда че много се страхува за проекта на Кирил Петков.като нея има още професорка ,която я канеха много често в БТВ.АкоПетков направи действително този проект и се яви на изборите сигурно ще спечели.Да се надяваме че това ще стане.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Проекта е с абсолютно неясно засега (и в бъдеще?) съдържание.
  Да не спекулираме спекулантски.

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  "Боряна Димитрова:
  Най-голямата сила на проект на Кирил Петков
  може да се окаже..."

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Още в края на 2016 г. ген. Леонид Решетников и "министърът на пропагандата" на олигарха Константин Малофеев зоват за "прочистване" на българския прозападен елит! Става дума за интервю на бившия резидент на Службата за външно разузнаване на Русия в България през първата половина на 90-те години с журналиста от ТВ "Царьград" Андрей Афанасиев. Ето какво казват те в един от фрагментите на това интервю: Ген. Л. Решетников: Тази победа в България (избирането на Румен Радев за президент, бел.ред.) си е значима победа. Андрей Афанасиев, журналист в ТВ "Царьград", наричан "министър на пропагандата" на олигарха Константин Малофеев: Ако направим изводи от събитията, които се случиха в почивните дни в братските православни страни - Молдова и България - да, това е победа! Но това е междинна победа и предстоят още доста боеве - това са парламентарните избори (в България, бел. ред.) и "прочистване" на действащите елити от евроатлантическия фактор. Трудно ли ще бъде това? Ген. Л. Решетников: Ще бъде много трудно. Все пак, за всички тези години като започнем от 1991 г., когато ние се изтеглихме от тези страни, те (западните държави, бел.ред.) се укрепиха много силно и създадоха този свои т.н. "елит". Макар че аз смятам, че това е "пяната" на българската нация". Това е разговор, който се провежда в ТВ "Царьград", принадлежаща на прокремълския олигарх Константин Малофеев, който е изгонен от България през септември 2019 г. със заповед на ДАНС и със забрана да посещава страната ни за срок от 10 години. Ген. Леонид Решетников също беше изгонен заедно с Малофеев и му беше забранено в течение на следващите 10 г. да посещава България. В този разговор за пръв път се появява понятието "зачистка" (прев. "прочистване", бел. ред.). Това понятие е много близко по смисъл с широко използвания термин "изчегъртване" или "изстъргване", който използват днес Радев и гравитиращите около него партии и подставени лица на Москва и олигархията, вкл. криптокомунистически формации като "Демократична България", инфилтрирани с болшевишки и коминтерновски потомци. Понятието "зачистка" (прочистване, изстъргване) има военна етимология, използва се за описание на спецоперация, провеждана от руския спецназ, която се изразява в силови действия за ликвидиране на вражески елементи в даден обект или селище. В по-широк смисъл, терминът "зачистка" се употребява като синоним на последователни действия за освобождаване на обществото от враждебни нему персони. Корените на подобни операции могат да бъдат намерени във времената на военния комунизъм, когато в Постановлението на СНК (Съвета на народните комисари) от 5 септември 1918 г., с което започва т.н. "червен терор", е написано: "Необходимо е да прочистим Съветската република от класовите врагове чрез изолирането им в концентрационни лагери". Решетников добавя в същото интервю, че въпросът за излизането на България от НАТО ще се появи на парламентарните избори през 2017 г.: "Питах при срещата ни Корнелия Нинова (срещата от август 2016 г., за която Нинова дълго време отричаше, че се е случвала, бел.ред.) няма ли да издигнат лозунга за превръщането на България в неутрална страна, а тя ми каза- "ОЩЕ Е РАНО".

  П. П. Постът не е мой. Копи-пейст от коментар под "Радев ще обсъди с изборната комисия провеждането на избори 2 в 1"

 78. 78 Профил на Boyan Boev
  Boyan Boev
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Поредните овчи фризьори на хоризонта. Мегапрост народ!

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Алармистка.
  Новия Проект ще работи за успешно нахлузване на Зеления СО2 Хомот.
  Ще поръча още 10 милиона ваксини и 100 милиона тестове.
  В момента бай ганьовците държат на спестявания 60 млад лева и се чудят какво да ги правят.
  Това е неприлично много и е грехота умни хора като тях да не ги раздвижат.
  А, и много стартъпи ще се излюпят за тази цел в единствения инкубатор.
  Отделно, че дългът суверенен е около 40% от БВПто което е срамно малко в сравнение с развитите народи от 21ви век.

 80. 80 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Проектът ще спре моментално когато някой запита уж прозападния К. Петков "какво мисли за лице теърдящо че "Крим е руски". "!!!
  Ако наистина е прозападен ще каже, че "Крим е окупиран от русия". и ще се сблъска с идолът си Радев!
  А ако се съгласи, че "Крим е руски" ще рухне образът му на прозападен !!

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  МНОГО ИНТЕРЕСЕН РУСКИ ДОНОС СРЕЩУ РЕШЕТНИКОВ:

  О провалах решетниковского РИСИ написали многие аналитики. Вот, например, мнение журналиста-международника Максима Шевченко:

  А вот что заметил Владимир Дервенёв, президент Фонда «Ист-Вест Бридж» по поводу той «аналитики» РИСИ, которая касается современной ситуации в Болгарии:

  «С недоумением прочитал сегодня интервью с директором государственного Российского института стратегических исследований (РИСИ) Леонидом Решетниковым: „Болгары никогда не предавали Россию!“.

  Вроде бы генерал-лейтенант Решетников и не спорит с тем, что через треть века после Шипки болгары уже воевали в Первой Мировой войне на стороне Турции и Германии против России. А потом против Советского Союза на стороне Гитлера во Второй Мировой войне. Не спорит он и с тем, что после развала СССР болгары одними из первых побежали дружить против России с ЕС и НАТО, а сейчас строят крупную базу НАТО на изрядно политой русской кровушкой болгарской земле. Да и то, что именно Болгария из пост-социалистических стран опять же одной из первых ввела санкции против России, не обойдено вниманием Леонида Решетникова.

  Но как-то странно звучат при этом заявления ветерана Службы внешней разведки Леонида Решетникова, что это не болгары виноваты во всем вышеперечисленном, а их правители, коих выбрал им полтора столетия назад Бисмарк, а сейчас какой-то дядя из Европы! Что-то я не припомню, чтобы официальная Россия или сам официальный Решетников когда-либо признали результаты современных выборов в Болгарии сфальфицированными, не действительными и не отражающими воли большинства болгарских избирателей. Тогда о чём речь? Оказывается, речь глава государственного РИСИ ведёт о предательстве со стороны России, которой он официально и явно не бесплатно служит. По версии директора и генерала, главные виновники перманентного предательского поведения Болгарии — даже не Бисмарк и не дядя из ЕС, а русские! Ибо русские всех предали и бросили на произвол судьбы, не только в Болгарии, но и на постсоветском пространстве:

  ...........................

  Если вернуться к Болгарии, то именно эта страна по по количеству только известных осквернений памятников советским воинам уступает разве что Польше. Даже в Прибалтике такого нет, не говоря уже о Германии и Австрии. Или в этом тоже виновата Россия и русские? Болгары хотели намедни подставить Россию в очередной раз и в истории с «Южным потоком». Да терпение у российской власти кончилось. В результате, братушки высекли себя сами, как известная грамотным генералам унтер-офицерская вдова. А может, генерал Решетников полагает, что Владимиру Путину следует — от имени России и русского народа — извиниться за это перед Софией и терпеть торгашество и шантаж болгарских властей дальше?! Именно подобные рекомендации даёт возглавляемый им Российский институт стратегических исследований руководству Российской Федерации?»…

  Я не первый раз слышу, что восточно-европейские народы якобы не виноваты в русофобской политике своих стран, а виновата в этом сама Россия. Это было бы ничего, если бы подобное вещалось из самих этих стран, от продавшейся Западу не только элиты, но и народов, предавших дружбу с Россией за посулы, за обещание «сладкой жизни» от ЕС (теперь, жестоко обманувшись, болгары ищут, на кого перевести стрелки за своё малодушие и продажность: то ли на Бисмарка, то ли на Россию, то ли на Вашингтон, то ли ещё на кого). Но когда подобный навет на русских идёт из России, от директора института, который по статусу призван давать рекомендации высшим эшелонам власти нашей страны, то это, право слово, даже не перебор. А что-то похуже. Пусть Решетников назовёт это сам — так, как это диктует ему его офицерская и гражданская совесть.» (выделено мной — О.В.)…

  Так что нынешняя деятельность Решетникова не просто невежественна, как в бытность руководства РИСИ — она стала просто опасной для страны и её будущего! Потому что любая десоветизация нашего прошлого, как показало время, является часть глобального плана Запада по разрушению России. И бывший генерал, увы, становится послушным орудием в этих планах…

  https://www.russiapost.su/archives/130020

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 782 Неутрално

  твърде много й личи колко не йе по вкуса. всички й знаем политическите пристрастия

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#80] от "bgpatriot":

  Киретонказа вече,че юного харвсва Радев...

 85. 85 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  До коментар [#18] от "oos19355380":

  "колко бездарни и безсилни са хората В ГЕРБ, които пропускат трети шанс в рамките на година да си сменят лидера, с което поне да симулират някакъв потенциал за промяна"

  ГЕРБ не могат да съществуват без Б. Борисов. ГЕРБ от създаването си е партия на една личност, както бе НДСВ, например...

 86. 86 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#77] от "gr52":

  Наистина ли съдбата на България е да избира между слугинство на Русия и корупция + простотия гарантирани от ГЕРБ?

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#86] от "plamen_b":

  Не бе, как може! Избираме между МЕНТЕТАТА от Дай Бе!, начело с "на мама Ицето" и "харвардската" трупа от мошеници - докато единият прави стойки пред камерите, другите двама обират България, и всичко ще е наред. След два месеца страната разсипана, след две години вече я няма на картата или, в най-добрия случай, получава помощи като Сомалия, а мутрите, дето ги реновирахте за втори живот, начело с Дамаджаната, си купуват с парите имоти, самолети и джипове...

  Аман от недообразовани сноби с промит мозък... Поне малко трезва мисъл да имахте, та да се огледате около себе си...

 88. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  :) И каква ще е тази партия, като не е социалистическа, не е либерална, не е консервативна, не е националистическа, не е комунистическа…щото такива очевидно има!? Каква!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Не е ли ясно? Това не е партия, а "проект" - "КАК ДА ИЗМЪКНЕМ КОЛКОТО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ?" Нещо като курсова работа на група мошеници... Другото е за парлама... Чунким е първият, та си взел да се чудиш...
  ....................
  Между другото, с удоволствие ти чета постингите. Хора, които не се поддават на медийна хипноза, не живеят в "реалността" на пропагандните митове и не позволяват с лекота да им сменят дневния ред, май не останаха много във Форума...

 89. 89 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Нощем сънувам странни сънища...

  Побеснели майки на ненормални деца търчат по някакви коридори и се редуват да бутат пред себе си стара, счупена инвалидна количка, на която е инсталирана Мая Манолова, а тя пищи от ужас...

  Минеков и Бабикян са заковали в дървен ковчег Хаджигенов и го мъкнат нагоре-надолу по улицата, но понеже им тежи, а те не са свикнали, от време - навреме го изтърват на земята...

  Пандизчиите са наобиколили новото си попълнение - Харвардското трио, и си правят кефа, като ги карат да се състезават: кой първи ще пребърка джобовете на другите... Обещали са, че няма да пребиват спечелилия и няма да го ебат под душа... Другите двама... ми те са обречени...

  Татяна Дончева слиза от тротоара, със специфичната си форма на гигантска тухла-четворка... Задникът й се удря в паважа, а шкембето й я бие в коленете...

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Нощем сънувам странни сънища...

  Затворили са Тошко в някаква клетка, в зоологическата градина, между павианите и бабуините. А пред клетката има огромен надпис: "ШЕБЕК".

  Група деца от детската градина го сочат с пръст и се смеят с цяло гърло, а той подскача, премята се през глава, и се опитва да ги наплюе...

 92. 92 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 782 Неутрално

  в политическото пространство у нас има много място за смислени политически формации, а и нека си помислим - не искаме ли такива да са политиците ни. така че аз им пожелавам успех.

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  в политическото пространство у нас има много място за смислени политически формации, а и нека си помислим - не искаме ли такива да са политиците ни. така че аз им пожелавам успех.
  —цитат от коментар 92 на saz391051887


  Боку, викаш, стабилизира държавата и сега има много за крадене... ЩО НЕ ПОЖЕЛАЕШ УСПЕХ И НА ДЖЕБЧИЙСКАТА БРИГАДА ОТ РОМАН, ДЕТО ТЪРШУВА ИЗ ДЖОБОВЕТЕ НА ХОРАТА, КОИТО ПЪТУВАТ СЪС СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ?

 94. 94 Профил на yxm07699471
  yxm07699471
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#91] от "gr52":

  Забравил си да сънуваш една крадлива Тиква,ухилена в чекмедже с пачки и кюлчета и повтаряща в захлас-.....250 пречиствателни станции и половин милиард км магистрали ИИИ...

 95. 95 Профил на yxm07699471
  yxm07699471
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#93] от "gr52":

  Боку стабилизира чекмеджето,лапайки от фондовете и класирайки държавата след Горна Волта по доходи.Стабилно бедна отвсякъде.Ама какво ти дреме.За троловете,като теб ще има по някоя и друга троха...

 96. 96 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Весело

  До коментар [#94] от "yxm07699471":

  Ми даже и когато спя, пак не успявам да попадна на такова абсурдно място, каквото е страната на дайбългаристките пропагандните митове...

  Мисля си, че човек трябва да е или пълен олигофрен, или типичен дайбългарист, за да ги взема сериозно...

  Проблемът на старата софийска градска интелигенция, тя и автентична десница, е по-серозен от проблема на морските свинчета... Нали знаеш - те нито са морски, нито са свинчета...

 97. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Весело

  До коментар [#95] от "yxm07699471":

  И какво ме интересува Боку? Мен ме интересува как при валутен борд успяхте да докарате страната до 40% -на инфлация. При Боку имаше пари за всичко и за всички, освен за хайлазите и за некадърниците, сегашната "управленска" измет иска актуализация на бюджета на втория месец от "управлението" си...

  И не, не съм живял като в Горна Волта при Боку... Между другото, който и да беше на негово място, щях и него с добро да споменувам, ако и той ми беше осигурил десет години спокойствие, и както при Боку - да ми се удвоят доходите през това време...

 98. 98 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Най-голямата сила на проекта на Кирил Петков е да не се обвързва с никой от досегашните играчи, вкл. с Румен Радев.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "какво мисли за лице теърдящо че "Крим е руски"
  До коментар [#80] от "bgpatriot":

  Тръмп ли имаш предвид? Той каза, ме щом Крим е населен с руснаци, значи е руски. Руски са също Донбас и другите населени с руснаци, вкл. Одеса. То всичко туй е ясно като бял ден, въпросът е тебе къде те сърби и какво те глоджи, освен ако си едно банално зомби.

 100. 100 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "дали той ще разшири сегашният потенциал на протестните партии, създавайки едно президентско мнозинство,"
  Няма как да се разшири сегашният потенциал на протестните партии щомто този нова партия е свързана с президентството.
  Просто колебаещият се десен избирател има съмнения към геополитическата ориентация на г-н Радев.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK