Нели Огнянова: Дали да се ваксинираш, или да се страхуваш от 5G пряко зависи от медийната грамотност

Нели Огнянова

© Юлия Лазарова

Нели ОгняноваПрофесор Нели Огнянова е един от авторите на мониторинга на медийния плурализъм - документ, използван от множество институции (вкл. от Европейската комисия за нейния Доклад за върховенство на правото) като авторитетна оценка. Той е изработен за Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода (CMPF) към Европейския университет във Флоренция. В последното му издание една от констатациите е, че рисковете за разнообразието на българските медии са много големи и има нужда от спешни мерки за намаляването им, като през последната година рискът се е повишил значително заради държавно регулиране на ресурсите и подкрепата за медийния сектор. По този повод "Дневник" разговаря с Нели Огнянова.


Защо докладът за медийния плурализъм е важен?


- Мониторингът на медийния плурализъм е научно изследване. То е принос към данните за европейската медийна индустрия - с единна методика за всички държави от ЕС и държавите в процес на присъединяване. Изследването се провежда всяка година. Така се гарантират сравнимост и анализ на динамиката на медиите, включително очертаване на основни рискове и тенденции.
Нарастващият масив от данни дава възможност за формиране на адекватни политики както в съответните държави, така и на наднационално равнище. Както знаем, ЕС настоява за политики, основани на данни.

В това отношение България среща големи затруднения поради липса на механизми за генериране, съхраняване, анализ на данни за медийния сектор.

И накрая, мониторингът е източник на данни за оценка на по-голямата картина в ЕС - състоянието на демокрацията, защитата на правата на човека, върховенството на правото. Чрез ежегодната оценка на върховенството на правото, която включва и оценка на медийния плурализъм, докладът има изход към евентуално ограничаване на европейското финансиране за държави, в които не се установява върховенство на правото.


Кой е най-тревожният сигнал от последното изследване, в частност за онлайн медиите у нас.


- Онлайн новинарските медии са по-слабо познат сегмент засега, за разлика от радиото и телевизията, за които България има задължение да следи определени тенденции и да информира Европейската комисия. Отскоро и Изборният кодекс, и Законът за радиото и телевизията разширяват обхвата си и вече включват част от онлайн съдържанието. Също отскоро онлайн медиите са предмет и на мониторинга за медиен плурализъм.


Саморегулирането се отнася до онлайн медиите, но изискването е да са се присъединили доброволно към Етичния кодекс на българските медии.

Неясна собственост, медийни концентрации, дезинформация, незаконно и причиняващо вреда съдържание - това са някои от основните проблеми.

Една от тревожните констатации в доклада е че при онлайн платформите рискът от концентрация и от задушаване на конкуренцията достига "максимално възможното ниво от 97%". Как може да се противодейства на това?


- Медийната концентрация е общ проблем за българските медии. Може да се противодейства с обединените усилия на медийното и конкурентното право, на медийния и конкурентния регулатори. В момента в Закона за радиото и телевизията съществува най-общо изискване кандидатите за лицензии да отговарят на изискванията на конкурентното право. Това не се оказва достатъчно, а в Закона за защита на конкуренцията разпоредбите са хоризонтални, без оглед на спецификата на сектора.


В доклада се говори за това, че "друг сериозен проблем е липсата на базови данни за оценка на действителната степен на концентрация и това само по себе си е риск". Какъв е рискът и какво може да произтече от това?


- Липсата на данни е в основата на липсата на адекватни мерки за противодействие на рисковете. Политиките се основават на данни. Законите трябва да се основават на познаване на тенденциите. Същото се отнася за регулаторните оценки. Вместо конкурентният регулатор да констатира концентрации в областта на разпространението на печата, той излезе със заключение "няма данни, които да ми позволят да направя оценка".

Да, липсата на данни е риск, който позволява на политиците да се отнасят произволно, дори партизански, към сектора.
Каква е ситуацията в България по отношение на медийната грамотност. По какъв начин медийната грамотност може да подобри медийния плурализъм?


- Медийната грамотност не е медийна тема, медийната грамотност определя нивото на разбиране какво се случва с нас - и съответно изборът на индивидуално поведение. Дали се ваксинираш, за кого гласуваш и дали се страхуваш от 5G пряко зависи от медийната грамотност: какво четеш, коя телевизия гледаш, на кого избираш да вярваш.

В днешно време войните, които водим, са информационни войни - и в тях жертвите са също истински.
Липсата на медийна грамотност в политиката е фатална. Ако спечелилите изборите бяха чували "медията е съобщението", нямаше да се опитват да ни убеждават, че нямало значение кой, как и откъде говори, важното било какви са посланията.
Би могъл някой, който е чувал за Маршал Маклуън, да ги извади от това заблуждение.


​​​​​​​Медийната грамотност - да си избираш източниците, да познаваш цифровите си права, да можеш да се изразяваш в цифрова среда- определя качеството на живот и качеството на демокрацията.Държавната администрация, образователната система, медиите, гражданските организации, семейството носят отговорност за медийната грамотност. У нас изменение на Закона за радиото и телевизията от 2020 г. предвиди изработване на национална политика за медийна грамотност. На неправителствено ниво работи Коалицията за медийна грамотност.


Един от изводите на доклада е, че медийни собственици влияят системно на редакционното съдържание на новинарските сайтове. Ясно ли е как и как може да се противодейства?


- Това е част от по-общия проблем за редакционната независимост. Влиянието минава през избора на теми, съответствието на темите на обществения дневен ред, избора на източници, експерти и събеседници, както и през интерпретацията на събитията и направените коментари.


Качествената журналистика спазва журналистически стандарти по всеки от посочените въпроси, а отразяването е балансирано и основано на факти. За съжаление полето на качествената журналистика е силно свито, нерядко липсва разграничаване между факт и коментар, среща се и разпространение на дезинформация и откровено поръчкова журналистика.

Дори обществените медии не винаги отразяват адекватно обществения дневен ред и не са лишени от някои общи дефекти.


Целта е да се разширява зоната на качествената журналистика. Медийната грамотност е ключов фактор за създаване на обществена нетърпимост към източниците на дезинформация и хибридни заплахи. Укрепване на саморегулирането също има известно значение за спазване на журналистическите стандарти. Насърчаване на качествената журналистика с публичен ресурс е възможност, която също заслужава внимание.


Как силната концентрация при телевизиите се отразява на онлайн медиите?


- Концентрацията е кросмедийна. Двете най-големи частни телевизионни групи притежават и значителна част от радио пазара, Освен това "Юнайтед" чрез компанията "Нет Инфо" (сайтовете АБВ Поща, Nova.bg, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Pariteni.bg и др., платформите Vbox7 и NovaPlay) придоби и изданията "Телеграф", "Монитор", "Мач Телеграф", "Политика", "Europost" и притежаваните от дружеството "Вестник Телеграф" ЕООД сайтове.


Очевидно тези процеси силно засягат медийния плурализъм, при който, според известното определение на британския медиен регулатор, следва "да се предотврати съществуването на субект, който има твърде голямо влияние върху общественото мнение и политическата програма." Е, у нас такива субекти има.


Кой е добрият пример - има ли държава, в която са приложени ефективни и интересни решения във връзка с проблемите, засегнати в доклада?


- Сравнителният анализ разширява хоризонта на националния законодател, когато обмисля и избира най-подходящите решения. Същевременно специфичните национални характеристики ограничават приложимостта на чужди модели. Например швейцарското правителство предложи на гражданите си да бъде отменен данъка за обществените медии - 400 шв.франка (около 670 лева) годишно на домакинство, но на референдум швейцарските граждани гласуваха за запазване на данъка. Този модел може да се трансферира само заедно с гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Весело

  Напротив - вече всички са грамотни да шарят из феисбуци и тиктоци , да туитват и инстаграмват !

  Тъй , че зависи от липсата на отговорност за разпространителите на фейкове , я да имаше глоби в реалния свят , как бързо щеше да се отрази това във виртуалния ...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  За ви имам самочувствието, Нели Огнянова. За истински важните неща като ваксинации грамотният човек чете научна литература, той не разчита да го информират журналисти, дето знаят десет пъти по-малко от него.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Весело

  "медийната грамотност определя нивото на разбиране какво се случва с нас - и съответно изборът на индивидуално поведение" - изборът на индивидуално поведение е резултат от възпитаната грамотност, а тя е на база ценности, които съвсем не трябва да са "цифрови". Ценностите, в и с които българите са възпитавани отдавна не са това, което ги е превело през безброй изпитания, и индивидуално, и като общност. Новите "цифрови" изчанчености, с които се опитват да обяснят на българите странните, не само за личния свят, действия в днешния свят са неразбираеми защото са не само чужди за битността и традициите, а и защото са нереални за истинските потребности, желания, начин на живот. С "цифрова" грамотност жито, картофи и домати не се отглеждат, а най-много докато се чака мотрисата в метрото да се "вземе" една игла, от първа, втора, трета или "одобрена" от Органите, което си е едно много сериозно актуализиране на реалността - напред, че е така навсякъде, пък после ще се разбере защо. На медии, които виждат бъдещето, без да осмислят настоящето, отричайки традициите не може да се вярва.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Весело

  хахаха, удар под кръста за всички плоскоземци!

  5джи, кемтрейлс, рептили, илЙоминати, евреи, масони ...

 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  На мат'ряла му липсва не само медийна, ами и политическа, културна, че дори и битова грамотност. Иначе е със самочувствието, че е най-умен, най-можещ, най-разбиращ от всичко, но най-ощетен. Светът му пречи да просперира :) Доказателство за тези ми твърдения има дори в този форум под статията като прочете човек част от писанията на писачите :)

 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  Смея да твърдя, че съм силно медийно грамотна, в смисъл знам как се прави наденичката...и именно на база официални медии и статистики, без грам конспирация, нещата клонят на това, че няма много смисъл да се ваксинирам, все още не съм го направила и най-вероятно няма да го направя. За мен здравна полза няма, не ме интересува престиж и как ме приемат, а ако настане строг контрол с паспорти - ще си седя на задника и ще си водя записки на поколенията, да не повтарят такава епична грешка.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  Медийна грамотност по тема ваксини?! След като тези медии канеха знайни и незнайни "капацитети" и им цитираха напоително всички глупости?! Голям смях!
  Дори и сега, никоя медия не излезе, и например да каже, ваксинирани, неваксинирани, така и така не спазвате мерките, вкл. дистанция и носенето на маски, купете си по един спрей за нос и гърло, които осигуряват 3-4 часова покритие и защита срещу различните щамове на ковид-19, и унищожават над 99,9% от вирусите попадналите в тези лигавици, та и да се заразите, ще е с много малък вирусен товар, и боледуването няма да го усетите.
  Естествено, такива неща никой няма да каже.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Медийната грамотност - да си избираш източниците, да познаваш цифровите си права, да можеш да се изразяваш в цифрова среда- определя качеството на живот и качеството на демокрацията."Интересна мисъл.Марк Твен е нямал цифрова грамотност по разбираеми причини но е казал нещо подобно."Никога не съм допускал училището да влияе на образованието ми."Ама не става дума за медийна грамотност а за просто грамотност.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  А граматиката на заглавието зависи от обикновената грамотност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Ако "експертите" се държаха нормално, едва ли щеше да има масово АВ движение. Ама те два пъти не уцелват едно и също и уверено твърдят очевидно нелепи неща. Как да им вярваш?

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  До коментар [#7] от "хм":

  Преди много години, пришълците в София са прескачали трамвайните релси, за да не ги удари ток.
  А още преди стотици хиляди години, хората вече са вярвали, че ако вържеш някакво предметче да виси около врата ти, то ще те пази едва ли не от всичко.
  Човещинка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Аз между другото се притеснявам не само от 5Г, ами и от 4Г. Не че нещо, ама грозните предаватели навсякъде развалят гледката.

  Нацвъкването на 5Г антени по сгради, фасади и на ниво улица и лампи ще е още по-гадно грозилище.

  И не знам дали е вредно или не, ама кой иска да има такава антена на ниво 1-2 етаж, близо до спалнята на детето, да живее така с години...еми не е идеално да се къпеш в целия електромагнитен спектър.

 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Медийна грамотност по тема ваксини?! След като тези медии канеха знайни и незнайни "капацитети" и им цитираха напоително всички глупости?! Голям смях! Дори и сега, никоя медия не излезе, и например да каже, ваксинирани, неваксинирани, така и така не спазвате мерките, вкл. дистанция и носенето на маски, купете си по един спрей за нос и гърло, които осигуряват 3-4 часова покритие и защита срещу различните щамове на ковид-19, и унищожават над 99,9% от вирусите попадналите в тези лигавици, та и да се заразите, ще е с много малък вирусен товар, и боледуването няма да го усетите.Естествено, такива неща никой няма да каже.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  +
  Аз ще ги кажа, но нямам медийна чуваемост. От години наблягам на повишената хигиена на носоглътката и има ефект. Но кой ни чува.
  Виж Мангъра и Чорбана ги чуват и сега ваксинирането спря, а мерките са след дъжд качулка, прокарвани от кумова срама от предишните им отрицатели.

  Та не е само до медийната грамотност на четящите, а и до грамотността на жърналистите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3870 Любопитно

  Море, преди медийната по-важна е функционалната грамотност, силно ограничено разпространена в България, а?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  До коментар [#15] от "lil_alex":

  Коя фирма ше даде пари да инсталира мощен предавател, само и само да нагнита вълни точно в нечия спалня, а не да осигури максимално възможна площ на покритие за клиентите?
  И за сведение, Слънцето излъчва в целия възможен спектър.
  Но да почернееш от мобилна клетка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Достатъчно стара съм да помня Работническо Дело и стария Труд. И сега мога да погледна заглавията, стилизирания речник, усещането за "голямата истина". Е, днес на "голямата истина" й викат "медийна грамотност".

  Леко пропускаме как преди 2 дни сп. Ролинг Стоун публикува абс. фейк статия за наплив от натровени с ивермектин. Имаше интервю с лекар и в последствие самата болница си смени сайта и каза, че този лекар е бил с тях на договор и не е стъпвал в тяхното отделение от 2 месеца. Снимката я издириха за секунди и се оказа също фалшива- в смисъл бяха сложили снимка на хора със зимни якета, при температури в момента на това място над 30 градуса и бяха написали, че това са чакащите за помощ пред болницата. А всъщност е снимка на хора, чакащи пред църква за помощи по друг повод, отпреди месеци.

  И после дори официални медии, ония дето се дуят с фактчекове, преписаха същата новина, а сините чекмаркове в туирър я споделиха, все едно е кристалната истина свята.

  Е ли това медийна грамотност, или някой се е&ава с нас...

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  Нели Огнянова е сред малцината грамотни в областта на медийният анализ!
  Колко жалко, че хората, които формират политики не я слушат...

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Весело

  У наше село вера имаме само на селският ходжа и буба Петра Варачката. Та както казват те "Дедо ти все ваксини ли си е слагал едно време?" 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами например училището на децата ми има отгоре 4Г антени. Е, най-силният сигнал на "капката" малко стига до последния етаж, ама те там учат големите и без това вече си тровят мозъка с ракия.

  Не че някой ще ти нагнети сигнал. Но ако се сложат антени на ниво улица и лампи, особено в някой по-гъст квартал, точно спалните на 1-2 етаж ще си имат някаква доза.

  Не знам дали е вредно, ама пък колко да е полезно...то едно време и за цигарите се е смятало, че са полезни дори за бременни. Помагали против гадене, ако талидомидът не е достатъчен...

 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Страхотен текст, но тези, към които е насочен, няма да го прочетат, че не е от ПИГ, Петел, Крава.бг и прочее парцали

 24. 24 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1079 Весело

  Нели Огнянова е сред малцината грамотни в областта на медийният анализ!Колко жалко, че хората, които формират политики не я слушат...
  —цитат от коментар 20 на selqnin


  Ами, като прочете какви ги е избълвала въпросната госпожа, човек остава с точто противоположното впечатление.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Хората не искат да се ваксинират, защото е насила.

 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Ами например училището на децата ми има отгоре 4Г антени. Е, най-силният сигнал на "капката" малко стига до последния етаж, ама те там учат големите и без това вече си тровят мозъка с ракия."" "" ".


  Антените на мобилните оператори излъчват сигнала си настрани а не надолу, затова е по-добре тези антени да са върху вашата сграда а не върху съседната.

 27. 27 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Времето, в което човек може да има доверие на масовите медии изтече.
  Например реториката, която се ползва от националните ни медии в момента относно хора, неискащи да се ваксинират с експериментални препарати. Не знам как решиха, че тези хора са антиваксъри. Но повторно 50 пъти, това беше внушено. И това далеч не е само с в България.

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Весело

  На мен друго ми е интересно. На всички е ясно, че винаги е имало разни обучения и медийни лаборатории с някакви специфични цели и идеологии. Имаше и MIT Media Lab, малко се изложи с парите на Епщайн.

  Така, в последните години доста пари се наляха за обучения с фокус срещу фейк новините. Проблемът е, че като обучаваш умновати журналисти, това не значи, че посланието ще стигне до публиката. Напротив, създава се един назидателен тон на ние, знаещите срещу тях, неграмотните. Това всъщност увеличава напрежението и подкопава доверието, не на последно място поради класовата разлика плюс усещането, че един трябва да работи за парите си, а друг е на някакъв вид хранилка.

  Пък и престижна хранилка- друго си е да метнеш шала и да громиш неграмотните маси екс катедра. Само че тия хора нямат нито харизма, нито заряд и стоят като истерични женички, дето пискат що всички нямат едни и същи възприятия и що не четат под строй официалното Работническо Дело за деня, ами седнали да мислят, че даже им дават и социални медии.

  А големият виц е, че огромни технологични компании, фондации, университети, целия Палантир и Кембридж Аналитика треперят от няколко български лелки-евангелистки, дето даже им били дали милиони подкрепа. А че другите имат не милиарди, а трилиони - друг въпрос. И въпреки трилионите, още не могат да се оправят с някакви интернет рандо акалнти, въпреки цензурата, бановете и сините удивителни. Е, хвърлиха пешаците под формата на слабо мотивирани фактчекъри, дето чезнат пред екраните в някакви гадни мазета в Източна Европа, ама освен още повече да дразнят с тия педантични похвати, друго не постигат...

 29. 29 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Ако извадиш от едно доста сносно интервю само най- повърхностното изречение, касаещо щекотливата за деня тема, обезсмисляш публикуването на цялото интервю. Фокусът на казаното е напълно прекроен. Проф. Огнянова акцентира върху корена на медийната опасност, а именно, че две групи в страната тикат неусетно мисленето на масите в определена посока. Всеки ден по-малко и неусетно, чрез обиграно редактиране на инфото и новините.

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Медийна грамотност, мрън-мрън. Представяне на данни, мрън-мрън. Политика на шефовете, мрън-мрън. Информационни войни, мрън-мрън. Много приказки, никакво съдържание. Все едно говори адвокат. Медиите от всякакъв калибър, масово следват партийната линия, която са им задали. Свободна и почетна журналистика? Това е по рядко от 20 годишна девственица. Почти на нивото за розовите слонове. Който плаща, той поръчва темите и насоките. Както и, какво да се цензурира, а какво - не. Според моментната, или дългосрочна изгода.

 31. 31 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  Да твърдиш например, че земята е плоска, свобода на словото ли е или дезинформация? За медиите говоря.

 32. 32 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  ........а именно, че две групи в страната тикат неусетно мисленето на масите в определена посока. Всеки ден по-малко и неусетно, чрез обиграно редактиране на инфото и новините.
  —цитат от коментар 29 на astarta


  Брей, ти да видиш!
  Айде сега кажи в прав текст кои са тези групи.

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#7] от "хм":

  Прав си! Истината ще те направи свободен! Сега оставя едно министерство на истината да се появи! 😀 И, плоскоземците ще са във възторг.

 34. 34 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 703 Весело

  Круела де Вил се размечтала за 670 лв. медиен данък на домакинство. Плюйте со в пазвата и къдете тамян против зли сили.

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#31] от "kapitan_laino":

  Никой не може да те дезинформира, ако си внимавал в час. А това с плоската земя е вид лакмус за реакция и е фейк, с който да изловиш най-разпалените и да ги държиш заети да дебънкват разпенено и да се мислят за умни...също е и забавно да се гледа това...

 36. 36 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Според мен е важно не толкоз да си медийно грамотен, а да не си невежа! Пълно е с грамотни хора, които са съвсем невежи!

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#9] от "lil_alex":

  "Дневникът на Ане Франк" - 2? Много добра идея, но промиването на мозъци е в напреднал стадий. "Добро утро Вавилон" на Тавиани и "Матрицата" на Уашовски ще ни се сторят рай.

 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хелиана":

  що за глупсот :) за да четеш научната литератрура трябва да си инвестирал години в образование по съответната специалност... а за 5G и ваксини и още нещо и той жовто а ще си мине :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Не става. Има едни ваксини за реализиране.

 40. 40 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хелиана":

  ++++++++++++++++++
  Журналистите, наравно с чалгарите, са част от опростачването на нацията. Част от тях са и 2 в 1.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#19] от "lil_alex":

  Направо си се евават с нас. Но, мат'ряла не отбира. Все пак, трябват консуматори, а не - умни и мислещи хора. И активно се работи в тази насока.

 42. 42 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  "Естествено, такива неща никой няма да каже."

  Тръмп нали ти го каза в прав текст ....
  Поедин шот БЕЛИНА на гладно и си готов !!!

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#7] от "хм":

  Така е - Ковид ваксърите са плоскоземци - и освен сляпата вяра в калпавата "ваксина" , вярват в плоската земя, кемтрейлс, рептилии, анунаки, 5джи, чипиране и дядо Коледа.

  Хем цял свят им казва че няма ваксина за Ковид, а нЕкво превантивно лекарство - те пак дуднат че слагаш иглата, хвърляш маската и здравей живот без спазване на мерките.

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  Ами всъщност материалът отбира, макар и инстинктивно. Не може да обясни какво не му харесва, но го разбира на невербално ниво. Ако щеш - на ниво физиономия и външен вид на изричащия посланието.

  Всеки има шесто чувство за назидателни лелки и мъжлета със сой фейс, а това е основната селекция в медиите...е, с изключение на ТВ манекените, ама и там вече трудно се намира хармонична красота, особено в прогресивните медии.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#27] от "Х":

  "Една лъжа повторена 1000 пъти става истина" - доктор Гьобелс. Да ви напомня нещо?!

 46. 46 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изглежда част от съфорумците се чувствал лично засегнати.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 47. 47 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Медийната среда у нас наподобява руската... Защо ли се чудя...

 48. 48 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  До коментар [#31] от "kapitan_laino":Никой не може да те дезинформира, ако си внимавал в час. А това с плоската земя е вид лакмус за реакция и е фейк, с който да изловиш най-разпалените и да ги държиш заети да дебънкват разпенено и да се мислят за умни...също е и забавно да се гледа това...
  —цитат от коментар 35 на lil_alex


  А за хората, които не са внимавали в час какво правим? Не е ли редно, като общество, да се опитаме да ги предпазим от дезинформацията, или всеки за себе си?

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#28] от "lil_alex":

  Проблем е, че едни и същи определят кое е лъжа и кое - истина. В зависимост от интереса.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#29] от "astarta":

  Това не е само у нас. В световен мащаб е. Блокиране на акаунти, изтриване на публикации, осмиване и сатанизиране на пишещи и говорещи.

 51. 51 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Антиваксъри, вегани, плоскоземци, НЛО-овци са продукт не на медийна
  неграмотност а на общокултурна такава !!!

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#51] от "valtoro":

  Антиваксърите и Ковид ваксърите са едни и същи като култура - тотално невежи по отношение какво представлява ваксината и ваксинирането.

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#35] от "lil_alex":

  Не съм съгласен. Много зависи КАКВО са ти преподавали в клас. В САЩ почти не изучават "Том Сойер" и "Чичо Томовата колиба". Дори и теорията на Дарвин за произхода на видовете е анатемосана. Доколко е вярна, е, друг въпрос.

 54. 54 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vlado Nikolov":

  Именно, плюс цялата държавна и силовашка машина. Само че човек не трябва да се отчайва. Не, днешният режим не може да се победи в директна конфронтация - пределно силен е, овладял всичко, вкл. и съзнанието на доста хора, така че да се превърнат във врагове и да ти пречат, ако те чуят да говориш неприемливи неща.

  В тази ситуация помага основно присмехът, осмиването, непукизма, шитпостинга, картинките с жаби и изобщо да си запазиш настроението.

  Защото ей такива уж непобедими режими имат свойството да падат сами и да разкрият колко са кухи.

  И защото армиите на Мордор не се побеждават от други армии, а от една шепа хора с цел, надвишаваща границите на света.

 55. 55 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#48] от "kapitan_laino":

  Тия хора са намерили начин да се хранят и да се обличат, все още са живи, така че айде озапти си мераците да спасяваш в ръжта и ги остави да си живеят както са избрали. Може да се окажат по-умни и успешни от теб в някои аспекти.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#44] от "lil_alex":

  Да, съгласен съм. Все още има някакви реакции на първосигнално/инстинктивно ниво. Но повече приличат на предсмъртните гърчове на тялото, когато мозъка не функционира, а мускулите реагират на остатъчните импулси. Дано не съм прав.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#54] от "lil_alex":

  Все още съм на ниво "оптимизъм", но вече с песимистичен уклон. Хенри Кисинджър в една своя реч от началото на 70-те определи посоката - консуматорско общество. Вече минаха 50 години и социалните медии (Туитър, Фейсбук, Инстаграм и подобните им) успяват там, където другите (радио, телевизия, преса) се провалиха.

 58. 58 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Весело

  До коментар [#35] от "lil_alex":
  Никой не може да те дезинформира, ако си внимавал в час. А това с плоската земя е вид лакмус за реакция и е фейк, с който да изловиш най-разпалените и да ги държиш заети да дебънкват разпенено и да се мислят за умни...също е и забавно да се гледа това..."" "" "" ".


  Науката твърди, че кръглата Земя се носи в пространството със скорост от над 106 хиляди км/ч и в същото време се върти около оста си със скорост 1712 км в час. Наред с това нашата слънчева система „препуска“ около центъра на Галактиката със скорост от 894 хил. км/ч. И за да стане картината още по-сложна, ще отбележим, че самият Млечен път се движи със скорост от над 1 милион километра в час спрямо близките галактики. Така, че дръжте се здраво за смартфоните си да не излетите в космоса. 😉

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Единственият критерий, който определя дали да обръщаш внимание на каквото и да е съобщение, дошло то откъдето и да е, е истинността на това съобщения. В последните години на все-повече усъвършенстващия се нацистки пост-модерен свят, се пробутва една много долна лъжа, а именно, че медията била съобщението. Такава нахална глупост може да накара разумния човек единствено да настръхне и да се отврати. Така му се иска на иначе много посредствения елит, за да си гарантира управленството и привилегиите завинаги. Те, Блумбърг, Ройтерс и Асосиетед прес смачкват света с откровени лъжи, монополно и досущ престъпен синдикат, нашичките тръгнали да се жалват, че “Медийната концентрация е общ проблем за българските медии“. Боже мили. Кого лъжат? Истината, истината, е единственият критерий, който трябва да се следва, и той се осигурява от реалната, некорумпирана наука, въплътена единствено в автентичната химия и физика, некорумпирана наука, каквато днешната наука не е. Ето защо, човек сам трябва да търси абсолютните истини и да не вярва на нищо, което им противоречи. За съжаление, не по всеки въпрос индивидът, а и всяка организация, може, по принцип, да достигне до абсолютна истина. Ако случаят е такъв, отделният индивид трябва по презупция да приема, че официалните медии са лъжци и най-старателно да ги избягва. И бедният човечец, седнал на пейката в градинката, може да изрече истина, която си струва да чуеш, на каквото и пет ройтерса не са способни. Въпреки че това едва ли се случва всеки ден, не заради друго, а защото бедният човечец е изтощен и не му е до това. Но ти, ако наистина търсиш истината, можеш сам да вземеш текстовете на Петър Илиев или Михаил Горбачов, и сам да прецениш дали въпросните са плагиатори и нечестивци. За Горбачов съм сигурен, че е, защото лично притежавам срамните текстове излезли от негово име и хич и не ми трябват Блумбърг или Ройтерс, за да ми замазват чрез флагрантни лъжи истината по въпроса. Това е само пример. Така трябва да се постъпва винаги, когато трябва да вземеш отношение по всеки животрептущ въпрос. Хайде да не изброявам, че ми е противно даже да споменавам името на лъжата, която ни натрапват ката ден.

 60. 60 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Омръзна ми да ми внушават, че съм тъп, прост, антиваксър (въпреки, че всички в семейството ми сме със задължителните ваксини) ... А сега пък се оказва, че съм и "медийно неграмотен" (каквото и да означава това ?!) ... Досега никой не ми е дал смислен отговор, защо за задължителните ваксини НЕ СЕ ИЗСКВА подпис (макар, че отговорът е очевАден, но неудобен за пропагандата) ... В началото на ваксинацията изчаквах, докато другите изпробват върху себе си К19 ваксините ... Но сега, след зверската медийна пропаганда и обиди, вече го приемам прекалено лично затова няма да се ваксинирам - ей така, на инат !!!

 61. 61 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 772 Весело

  >Нели Огнянова: Дали да се ваксинираш, или да се страхуваш от 5G пряко зависи от медийната грамотност.

  Преди няколко месеца, проявява на медийна грамотност беше да се ваксинираш, за да не заразяваш себе си и близките си. Сега, за да не боледуваш тежко. Утре, за да умреш по-леко.

  Нели, спомняте ли си за пияните от Кока Кола американски войници ;-)

 62. 62 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#57] от "Vlado Nikolov":

  Песимистичен дотолкова, че очаквам самата система да почне да генерира хаос нарочно, по модела за шоковите доктрини. Не мисля, че левашкото изтегляне от Афганистан беше грешка, а не допуснато нарочно, за да увеличи хаоса. Също така на местно ниво управлението трябва само да неглижира шахтите и речните корита за няколко години и да почне да писка за ефекта от климата.

  Гледах забавен репортаж, някакви със затаен дъх говорят за наводнени улици заради климата. Слиза един човек с гумени ботуши, намира шахтата, вади листа и боклуци и цялата улица се отводнява...

 63. 63 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#60] от "Булаир":

  Ти пък, за единия си подпис си се хванал ...
  Я пробвай да си смениш прогнозното потребление на топла вода, да видим тогава какво ще кажеш за необходимите подписи на домоуправителя и двамата съседи?!

 64. 64 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Оказва се, че медийно грамотните са именно хората, които не вярват на мас медиите.
  Понеже сме стар народ и не малко пъти са ни лъгали и реално реагираме нормално спрямо лъжите. Например - ваксините са с намалено действие, дори Делтата я вкараха в БГ ваксинирани чужденци. И да се ваксинираш това няма да спре вируса. Колкото хора са го изкарали на крак, колко не са правили ПСР тест, както бях аз, бях толкова зле, че антигенния тест като ми показа положителния резултат не виждах смисъл да се мъкна пред болници, а в къщи и по телефона с личната лекарка. Вакса паспортите са недомислица. А, нещо забавно, препоръките за Вакса Паспортите, които са разпратени и приети, са спонсорирани от.... Бил и Мелинда Гейтс Фондейшън...и Ротшийлд ...вижте ги, пише си го. Егати, не бе, няма конспирация, всичко е точно.

 65. 65 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Това е манупулация още в заглавието.
  Хората, които вярват в плоската земя, хората, които се страхуват от 5G технологиите и антиваксърите, манипулативно се приравняват на хората, които смятат, че Ковид е използван за една голяма бизнес и политическа далавера с неясна цел. Откъдето изниква и въпросът за естественият произход на вируса, ефективността на ваксинацията както и други засега неполучили отговор въпроси.

  https://www.youtube.com/watch?v=9k2__2pvVto

 66. 67 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Весело

  Всъщност тая загриженост за неграмотните маси е само фасада. Реално културната война е срещу смислените хора, които обаче не са съгласни с налагането на неолибералната монокултура, с тоталитарното подрязване на наративите, налагането на "голяма истина" чрез фактчекинг (дори когато фактите са си факти, ама като не ни пасва на идеологията - пляскаме едно "липсващ контекст" и връзваме гащите).

  Защото повечето благовидни идеи не биха издържали на дискусия. Наличието на "грапави" хора с мнения, на относително независима средна класа, лекарско съсловие и да, истински журналисти, не грантови, би работило като спирачка за такава система.

  И точно това е истинският враг, който се заглушава, скоро ще обеднее заради климатични такси и таксички, ще го подменят културно, ще го спъват за учене и работа и така...не е като да не е правено преди...

 67. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#62] от "lil_alex":

  Вторият пример много ми хареса. Човекът е бил реалист и знае поне една причина за наводнението.

 68. 69 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Медийната среда у нас наподобява руската... Защо ли се чудя...
  —цитат от коментар 47 на fkm26555709


  Така е, но една голяма част от медиите транзитно преминаха през руската медийна среда и бързо и "спонтанно" се превърнаха в дадзибао от времето на Великата пролетарска културна революция в Китай.
  Дадзибао на китайски означава нещо средно между стенвестник и дъска за обяви, където всеки може да пише. По време на културната революция хунвейбините ги превръщат в призиви за разправа с "врага".

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  За ви имам самочувствието, Нели Огнянова. За истински важните неща като ваксинации грамотният човек чете научна литература, той не разчита да го информират журналисти, дето знаят десет пъти по-малко от него.
  —цитат от коментар 5 на Хелиана


  Ако някой неспециалист чете строго специализирана научна информация няма да разбере много защото няма базата.Тук е мястото на специалистите да обяснят проблема на достъпен език. У нас обаче това не се получи.Всякакви светила се изказваха по медиите и разнобоя в мненията им обърка съвсем зрителя.

 71. 72 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нелито много елементарно гледа на нещата. Сигурно има хора, които се страхуват от 5Г, но броят на тези, които не желаят да се ваксинират, заради съвсем други, напълно логични при това причини са много повече.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 72. 73 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#72] от "vladivlad":

  Да, обаче е много трудно да обориш тия добри доводи и причини. Много по-лесно е да ги обявиш за една категория с плоскоземието и да громиш уверено. Ако трябва наистина да отговориш на трудните въпроси - еми доста неща биха се хванали в крачка...

 73. 74 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Медийната грамотност изисква западен език и основно познаване на източници на информация. В България 70% немогат да направят разлика м/у New York Post и New York Times, или м/у Mirror и Guardian, но преди седмица чух че финансираният от Москва Строго Секретно бил по-добър вестник от Дневник, Труд и 24 Часа.

 74. 75 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Дневник отдавна не се бяха сещали за тази одиозна фигура, чиито качества се заключават в това, че беше лична приятелка на Иван Костов и се възползва максимално от това.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Каква медийна грамотност с тези неграмотни и купени журналисти.

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 80 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#8] от "debruckere":

  Точно. И не само тук.

 80. 81 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":

  Разпространението на фалшиви новини и конспирации трябва да бъде ограничено. Не ми говорете за нарушаване на свободата.

 81. 82 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vlado Nikolov":Разпространението на фалшиви новини и конспирации трябва да бъде ограничено. Не ми говорете за нарушаване на свободата.
  —цитат от коментар 81 на ambra


  Не сте прав/а. Какво ще кажете за кризата на опиоидите? И това в началото е било конспирация, оказа се, че 20 години са затрити животите на милиони хора. Трябва да има свобода на словото,а не само каквото й е удобно на властта.

  За корона вируса - лабораторията беше уж конспирация, сега се оказа, че са правили точно там опити с прилепи. Изливани са пари там и т.н. и т.н. Накрая конпсираторите ще се окажат най-добре информираните.

 82. 83 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 374 Неутрално
 83. 84 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Във Франция дневно 74 починали на 75 милиона, а в България 121 на 6 милиона. Франция 65% ваксинирани, България 20%. Красноречиво!

 84. 85 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лора Филева е позор за журналистиката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK