Дейвид Осит: Не съм съгласен с извода "Сложно е", когато става дума за Рамала

Кадър от филма "Кметът".

© София ДокуМентал

Кадър от филма "Кметът".Дейвид Осит e режисьор документалист. Работил е също като редактор и композитор. Живее в Ню Йорк. "Кметът" е третият му пълнометражен филм. Той проследява живота на Муса Хадид, харизматичния и изпълнен с оптимизъм кмет на палестинския град Рамала, който се стреми да поведе града към едно различно бъдеще. Рамала е само на 10 мили северно от Йерусалим, но за палестинците, живеещи под окупация, разстоянието се усеща като много по-дълго.


Филмът е част от програмата на фестивала "София Документал" (вижте какво още може да гледате до 14 септември тук).


Зрителите могат да гледат филма "Кметът" на 12 септември от 20 ч. в салона под купола на Ларгото, след което да останат за среща-дискусия с режисьора, модерирана от журналистката Евгения Атанасова. (Повече за събитието - тук)
Какво каза за читателите на "Дневник" Дейвид Осит преди прожекцията.


Как се запознахте с героя на вашия филм, как научихте за него? От дълго време ли изучавате темата за израелско-палестинските отношения?


- Прекарал съм доста време в Близкия изток - работих и учих там с прекъсвания от 2008 г. насам. Поех редакторска работа за един палестински режисьор на име Моханад Якуби и покрай нея трябваше отново да отида за 3 седмици в Рамала. Не бях посещавал града от 3 години и бях изумен от хипстър баровете, нощните клубове, безплатния неограничен интернет навсякъде - неща, които или не са ми правели впечатление преди, или са се появили през последните години.


Опитах се да си представя какво е да управляваш град като Рамала въпреки окупацията му, въпреки суверенитета и конфликтите за територията. Така възникна интереса ми към кмета. В същото време си помислих, че ако проследя живота му в продължение на няколко години, това би разкрило истини, които не срещаме в заглавията на материалите за Палестина. Реших, че ако прояви интерес и ако наистина е толкова харизматичен, колкото си го представях, би се получил интересен проект.


С какво точно ви привлече кметът?


- Това, което харесах у Муса Хадид, беше да наблюдавам в различните му роли - като политик, държавен служител и цивилен гражданин. Той работи за града, той служи на хората в града си. Най-трудно беше да го убедя, че няма да изглежда като човек с голямо его, той съзираше такъв риск заради камерата, която щеше да го следва навсякъде.


Много ценя такива лидери - тези, които поставят работата на първо място и егото си на второ. В Америка не се среща често.

Дейвид Осит

Дейвид Осит


Кои са нещата, които публиката ще научи за израелско-палестинските отношения, докато гледа филма ви?


- Обичам в разговори с публиката да чувам как филмът е променил представата им за региона. Думата, която всички използват, е "сложно". Не съм съгласен с нея. Заради това не направих филм за конфликта между Израел и Палестина, а направих филм за кмет, опитващ се да управлява града си, и всички трудности, през които преминава с възможно най-много оптимизъм. Ще видите палестинци, представени не като жертви и не чрез тяхното страдание, а чрез тяхното достойнство.


Исках хората да усетят филма близък до себе си, независимо къде по света го гледат и какво са знаели преди него. Не на последно място, според мен филмът е и много забавен. Ще видите например коледни тържества и флашмоб със Санта Клаус, слизащ от покрив с въже. Така че заповядайте и вижте.


Програмата на "София Документал" - тук


Дейвид Осит: Не съм съгласен с извода "Сложно е", когато става дума за Рамала


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK