Майкъл Монтгомъри: Не само злоупотребите трябва да са цел на разследващите журналисти

Майкъл Монтгомъри

© Личен архив

Майкъл МонтгомъриМайкъл Монтгомъри е продуцент на радио и подкаст поредицата за разследваща журналистика Reveal на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е гост на конференцията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) "Нови хоризонти в журналистиката" в София на 24 и 25 септември (сесиите ще се излъчват безплатно в Zoom). Освен модератор в панела "Икономическа устойчивост: нови бизнес модели и алтернативни източници на финансиране на медиите", американецът е основен лектор по темата как жанрът подкаст трансформира журналистиката.


Монтгомъри е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в радиото, телевизията и печата. Сътрудничил е с Асошиейтед прес, Националното обществено радио (NPR), Би Би Си, ; мрежата обществени радиостанции American Public Media (APM) и "Фронтлайн" - известното още от 1983 г. предаване за разследваща журналистика и документалистика на PBS, носител на десетки награди Emmy.


Той е дългогодишен член на Международния консорциум на разследващите журналисти. Историите му за погазването на правата на човека в Косово доведоха до създаването на нов съд за военни престъпления в Хага.
Кое е най-голямото предизвикателство за формат като Reveal?


- Reveal е част от Центъра за разследващи репортажи - журналистическа организация с нестопанска цел, която съществува от края на 70-те години на миналия век. За да оцелеем, трябваше да бъдем гъвкави и отворени към преоткриване на себе си - не по отношение на основната ни мисия, а по отношение на начина, по който развиваме и поддържаме аудиторията си.


В продължение на много години организацията се фокусираше върху производството на телевизионни документални филми. След като местните вестници започнаха да изпитват затруднения, фокусът ни се измести към отразяване в различни платформи на случващото се в Калифорния и западната част от Съединените щати.


Reveal бе "рестартиран" и като подкаст. Защо?


- Преди около седем години Центърът отново се преориентира и поднови Reveal - като национално радио предаване и подкаст. Отчасти това се дължеше на промяната в интересите на финансиращите организации, но също така и на признанието, че аудио форматите и подкастовете бързо се превръщат в основна платформа за медиите. Днес Reveal се излъчва по повече от 500 обществени радиостанции и е създал предана подкаст аудитория. Общо всяка седмица предаването ни се слуша от над два милиона души.


Нищо от това не е лесно. Основната логистика на създаването на седмично предаване може да бъде непосилна. Непрекъснато е и предизвикателството за намиране на баланс между нуждите от силен разказ - като добър роман или филм - и съществени репортажни елементи като данни и документи.


Какво е да се прави разследваща журналистика в наши дни?

- В много отношения предизвикателствата, пред които са изправени разследващите журналисти днес, са подобни на тези, които са били през последните десетилетия, а вероятно и по-дълго - правителствена цензура, икономически натиск и как да се достигне до голяма и влиятелна аудитория.
Разбира се, цифровите технологии и интернет донесоха огромни ползи по отношение на мащаба на наличните данни и широко достъпните инструменти за анализ на тези данни. Тези два елемента направиха революция в разследващата журналистика.


Освен това т.нар. разследвания с отворен код се превърнаха във важен инструмент за големи и малки новинарски организации. Но тези технологии са нож с две остриета, както видяхме от възхода на дезинформацията, която може да се разпространява навсякъде. И разбира се, свободата на пресата е подложена на натиск в много части на света, включително в България.


Каква е стойността и тежестта на разследващата журналистика в наши дни?


- Разследващата журналистика има за цел да разкрива злоупотреби с власт от страна на правителства, предприятия и други институции и лица. Но това не са рамките, в които тя трябва да остане.

Разследващата журналистика трябва също така да отваря пътя за подобряване на живота на хората чрез промяна и реформи.
Подобно на всяка друга журналистика, тя трябва да бъде в интерес на обществото. В същото време всички ние споделяме бремето да използваме тази невероятна сила етично и отговорно. И за съжаление понякога не успяваме да се справим.


Кой е най-големият враг на журналистиката и качествените разследвания?


- Ако вземем предвид платформите на социалните медии като Twitter, понякога ми се струва, че най-големият враг на журналистите са си самите те. Обезсърчително е да виждаме как журналистите се нападат един друг или конкурентни новинарски издания, вместо да се съсредоточим върху общата ни мисия.


Това опетнява институцията и облагодетелства хората, които се стремят да скрият жизненоважна информация.


Трябва ли да се постави граница между гражданския активизъм и разследващата журналистика? Къде би трябвало да бъде тази граница?


- Като журналист, аз се стремя към точност и справедливост. Не се притеснявам да правя лични забележки, когато е необходимо. В края на краищата всички ние сме хора.

Важното е да сме прозрачни, когато внасяме собствената си гледна точка в работата си. Ако не успеем да го направим, ще провалим собствената си аудитория.
Отдавна се води дебат за журналистическата обективност и за това дали тази концепция може да служи, умишлено или не, за засилване на неравностойната динамика на властта.


Това се наблюдава в САЩ по расовия въпрос. Аз го изпитах по време на войната в Босна, когато някои журналисти обвиняваха други, че са съучастници в унищожаването на страната, защото не са заели ясна позиция относно необходимостта от военна намеса. Аргументът беше, че като се придържаме към "обективност" (или оставаме "неутрални") и разглеждаме страните във войната като равностойни, всъщност подкрепяме по-силната страна пред по-слабата.


По онова време отхвърлих този аргумент и все още вярвам, че силата на нашата работа е в разказването на живота и борбата на други хора.


Какво бихте казали на тези, които сега стават журналисти?


- Помислете за своите ценности и страсти и ги приложете към вида работа, която искате да вършите. Бъдете любопитни. Усвоявайте възможно най-голямо разнообразие от медии и източници. Бъдете открити и винаги продължавайте да оспорвате собствените си предположения. Научете се да бъдете едновременно силни и скромни.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Добро интервю за журналисти.
  Дневник, четете и се учете.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Наистина интересно интервю, особено за журналисти

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "разследващите журналисти" са и винаги са били слуги на олигархията.


  Само ологархията може да издържа хота които нямат доходи, а се занимават с пропаганда.
  Някои от тях с десетиетия това правят.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Разстроено

  "Отдавна се води дебат за журналистическата обективност и за това дали тази концепция може да служи, умишлено или не, за засилване на неравностойната динамика на властта."

  Молим ви, се като на по-тъп некой да ми го разтълкува ...
  Сега, кога сите мейнстриймни пишехе, че аха и Ирак ще удари с ядрено и химическо оружие, това беше ли обективно или не беше и като как повлия на "неравностойната динамика на властта."?
  Или примерно некой пита ли като как една случайна стажантка си пази 1 година рокля с петна от сперма по нея, без да си я изпере или да я изхвърли и като как повлия на "неравностойната динамика на властта."?

 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  У нас разследващата журналистика скоропостижно умря и сега се радваме на блатото от добре нахранени мисирки.
  Защото ... нямаме прокуратура, която да разследва пътя на парите.
  Имаме бухалки, които бият всеки, който не слуша Борисов и пише или говори против него.
  Съдебната система е в основата на държавата.
  Няма ли съдебна система, няма и държава.
  А журналистиката е следствие от всички тези процеси.

  кратък
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "Обезсърчително е да виждаме как журналистите се нападат един друг или конкурентни новинарски издания, вместо да се съсредоточим върху общата ни мисия."
  Това май най-добре лепва на България.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Цитат ... най-големият враг на журналистите са си самите те.
  _________________________________________________________

  Вместо да правят разследваща журналистика, всеки ден много медии ни обливат обилно с недоказани обвинения в корупция и откровенна пропаганда!

  Те затова сме на 112 място в класацията на "Репортери без граница"!

 8. 8 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 326 Неутрално

  И отиваме на донорите на Reveal , които разследват само Тръмп и републиканци, но не и Байдън и демократи...а има защо
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9646127/Hunter-Biden-hired-Romanian-tycoon-help-overturn-bribery-conviction.html
  И донорите са....о чудо
  Сорос и Open Society Foundations
  Бил Гейтси и Bill & Melinda Gates Foundation
  наследниците на Форд и Ford Foundation
  Яростни комунисто-либерално-ЛЖБТ-глабализация спонсори...Работническо Дело беше по-обективен

 9. 9 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дария Колев":

  122 сме защото въпросника за БГ на "Журналисти без граница" го попълва проф. Петко Тодоров, преподавател в УНСС, заклет комунист, бивш шеф на БСТВ-телевизията на БСП
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9891790

 10. 10 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Иска да каже че трябва да се гледа и в канчето на добрия медиен олигарх

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK