Как България спаси своите роми от концлагерите

Людмила-Живкова Балашикова.

Людмила-Живкова Балашикова.Българското общество не може да приеме, че съседът ром може да е най-нормален човек, различен от наслоения образ на мръсния и крадящ ром, казва режисьорката Людмила-Живкова Балашикова пред "Дойче веле".


Преди четири години представихте филма си "Весел е циганският живот". Сега той ще бъде част от програмата на филмовия фестивал CineRoma. Разкажете ми малко за проекта?


- Решила съм да покажа един добър пример по времето на холокоста - примера на България. Как са били запазени българските цигани. България по това време е била съюзник на хитлеристка Германия, но тук не се случва масово избиване.
Направи ми впечатление: защо говорите за "цигани", а не за "роми"?


- Защото в периода, който изследвам, коректното наименование е "цигани". До 1989 година във всички документи сме цигани. И когато цигани говорят за "цигани", това не е обида. А и в последните 30 години в България "ром" започна да се приеме зле от общността.


Да се върнем към филма: как се стига до това България да не изпрати ромите си в концентрационен лагер?


- България е можела да спечели дивиденти от пращането на цигани в концлагери. Филмът е сниман и в Хърватия, и в Германия, за да покажем различните примери. Хърватия избива всички цигани на нейна територия. Докато ние не правим това. Напротив, според статистиката има прираст на населението.


Не е много ясно. Започнах да работя по тази тема през 2013 година заради баба ми. Тя ми каза: "Просто ни смениха имената, покръстиха ни и всичко беше добре." Стана ми интересно как така. Разбрах в другите страни какво е ставало, но за България не е имало никакви данни, освен че има нула жертви. Започнах да проучвам и разбрах, че никой не е работил по въпроса. Отне ми около 3 години ровене по архиви. Няма официален документ. Моето мнение е, че и преди, и сега не е модерно да си спасиш циганите.


Направили са го по възможно най-българския начин. Открай време циганите в България са уседнали. Те са били приятели с българите и самите българи са им казвали: "Я по-добре се покръстете." Защо е толкова важно покръстването? Защото когато е бил приет Законът за закрила на нацията, той е бил насочен към "иноверни" и "инославни". Над 90 процента от циганите тогава са били мюсюлмани. Те попадат под Закона за защита на нацията. Намерих доста документи, които създават рестрикции за циганите мохамедани, които работят във всички индустрии тогава, най-вече тютюн, текстил и земеделие. Не са имали право да се пенсионират, уволнявали са ги, не са им давали семейни добавки.


Започнали са рестрикциите, но в един момент всичко спира. Вероятно благодарение на това, че са станали християни. Може и други фактори да са допринесли. Направила съм над 200 интервюта с хора, живели по това време. Голяма част от циганите тогава са били нелегални комунисти. Някои от тях смятат, че руснаците са помогнали, друг - че царят се е намесил. Но аз стигам до заключението, че толерантността на народа е основният фактор.


Как се променят нещата за ромската общност след 1944 година?


- Започват да ги преименуват няколко пъти. Всички е трябвало да работят и са се опитвали да приличат на българите. Ние винаги се стремим да приличаме на голямата общност.


Програмната брошура на фестивала CineRoma в София.

Програмната брошура на фестивала CineRoma в София.


Загубена ли е част от културата и традициите през този период?


- Зависи. Най-важното в ромската общност е семейството. След това са езикът и традициите, свързани с празнуването. Има теория, че асимилираните цигани по време на комунизма са половината от всички в България. Те правят тези неща, които правят и другите цигани, но не толкова публично. Те са невидими, защото българското общество не може да приеме, че техният съсед може да е нормален циганин, а не изграденият образ на мръсен и крадящ.


Работите ли по нови проекти?


- Мечтая да направя трилогия за историята на циганите в България. Социализмът и циганите е другата важна тема. Както и след 90-те години какво става.


Вашият филм ще бъде представен в програмата на филмов фестивал, посветен на тази тема. Наблюдавате ли подобряване на образа на ромите в българското кино и телевизия?


- Много ми е болна тази тема, защото в почти всички български филми сме представени негативно. Сега в сериалите - например "Откраднат живот" - започнаха да изграждат и позитивни образи. Но това е много рядко.


Филмът "Весел е циганският живот" ще бъде представен в рамките на фестивала CineRoma, който съпътства междукултурния семинар за журналисти "Media Incubator, организиран от Гьоте-институт България, съвместно с фондация "Тръст за социална алтернатива" и Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски". ДВ е медиен партньор на събитието, което ще се проведе от 2 до 7 октомври 2021 година в София.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Интересно, какви ли ще са коментарите -> от една страна, геройска поступка, модерна, спасени хора от концлагерите, от друга страна -спасените са ц.игани ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 686 Любопитно

  И роми ли е имало в концлагерите, та чак и да ги спасяваме?
  По това време ромите не са имали дори адресни регистрации, за да ги намерят къде са.

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Весело

  "Не е много ясно. Започнах да работя по тази тема през 2013 година заради баба ми. Тя ми каза: "Просто ни смениха имената, покръстиха ни и всичко беше добре." Стана ми интересно как така. Разбрах в другите страни какво е ставало, но за България не е имало никакви данни, освен че има нула жертви. "

  Хахахаха....българинът няма равен на себе си на планетата в пасивната съпротива ...
  То е направо комедия да четеш докладите на немеца Бекерле относно "депортирането" на българските евреи... В един момент прозира, че педантичната му немска натура е попаднала в огледалния свята на страната на чудесата...
  И да, българинът може да напсува циганина, може да му прасне една тояга ако го е хванал да му краде кокошките, да не му вика политкоректно "Ром"(като и двата знаят, че е циганин) ... но няма да го души в концентрационен лагер, защото Европейци сме, ама не мак толкова...

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Kаквото се е позволявало на царчето от Хитлер( ся от Мустафата) , таквиз полит дивиденти е и извличал от народеца, много му е дремело за дрипльовците, я.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  До коментар [#1] от "DDR":

  Прочети внимателно началото на статията....
  Още в първото изречение е описано всичко....за първоизточника на целия проблем....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Циганите в България са нашите цигани. Нацията не може да се лиши от някаква своя част.
  Било е напълно естествено да ги съхраним.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  За най-върлите националисти в България трява да приемем бюджет за да си направят всички те генетични тестове и да видим кой от кого произлиза. Науката днес го може перфектно.
  Повърхностно ще прилича на нацистките измервания на черепите, но ако се поемат разхотите само за националистите, те не би трябвало да се откажат.

  подпис
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Интересно как са действали колаборационистите в Белград, обявили града за първи град в Европа, свободен от евреи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Циганите в България са нашите цигани. Нацията не може да се лиши от някаква своя част.Било е напълно естествено да ги съхраним.
  —цитат от коментар 6 на Иван K


  За благодарност, днес са подложили на терор бабите и дядовците ни по селата - грабежи, побои, изнасилнания, убийства ..... в Хърватия този проблем го няма днес. В станията може да прочетеш защо. Аз само ще припомня сентенцията, че "няма ненаказано добро".

 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 686 Неутрално

  За най-върлите националисти в България трява да приемем бюджет за да си направят всички те генетични тестове и да видим кой от кого произлиза. Науката днес го може перфектно.Повърхностно ще прилича на нацистките измервания на черепите, но ако се поемат разхотите само за националистите, те не би трябвало да се откажат.
  —цитат от коментар 7 на Иван K


  За каква България ми говориш бе господинчо?
  Ние българите (ако си българин, разбира се) сме една от най-добронамерените и толерантни към малцинствата си нации.
  Знаеш ли че тая същата Швеция дето сега се опитва да ни учи на толерантност ги е стерилизирала почти до 1960 година?!?!
  Ама айде да плюваме по България и българите.
  Ето ти линк да четеш!
  https://gadfly.blog.bg/politika/2012/05/17/malka-mrysna-shvedska-istoriia.955556

 11. 11 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван K":

  А нема нужда да сме толко стиснати като нация ,да сме ларж ,що да не ги дарим циганите на запада ,е така в името на евроатлантическите ценности и НАТОвското единство Абе арабии требе да сме а не некви балкански дзифтари

  ГоШо
 12. 12 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Не,че нещо, ама ромите знаят ли тези факти и дали уважават българите заради този случай.?
  И уважават ли българите въобще?

 13. 13 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Хммм ... винаги съм коментирал, защо циганите погрешно се наричат роми.
  Цигани, това е етническа група произхождаща от западна Индия, обитавали там район с подобно име, която се е заселила в Европа някъде към 12 - 13 век. Разпръснати са из цяла Европа от почти 1000 години, но никъде не са се приобщили към реда, законността и морала в обитаванитеот тях държави.
  След поредица от масови протести, демонстрации и медиен натиск в западна Европа и най-вече във Франция и Испания, следствие зачестилите кражби, безробразия и престъпления на представители от тази етнос , думата циганин става символ за расова дискриминация! Следствие засиления обществен натиск, западните политиците ловко заменят названието на етноса „цигани“ с "роми". За да оправдаят изопачаването на историческата истина, обявяват в края на 1989 г. общото название „цигани“ за остаряло наименование и го заменят умело със съвременното „роми“.
  Kратко пояснение, кои са едни от най-известните индоарийските езици; хинди, урду, маратхи, гуджаратски, романи (романес или ромски).
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Как са били запазени българските цигани."
  Обаче, за разлика от евреите, циганите не изпитват никаква благодарност.

 15. 15 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Статията напомнява за най голямата табу тема в нашето общество - впреки че сме най голямите расисти в Европа, безспорен факт е че сме смес от 50% роми и 50% всякакви други (власи, турци, гърци, шопи, гагаузи, арменци, татари, торлаци, каракачани, черкези, юроци, караманлии, евреи, руси, копанари)

 16. 16 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#15] от "novo-star dnevnik-ar":
  Това че те е правил циганин, не значи, че българите са цигани!Мебдувпрочем в Индия и Пакистан полицаите си пердашат цигните на общо основание!
  , ! ,

 17. 17 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Само с ДНК тест можеш да узнаеш колко % ромска кърв имаш.
  Ще го направиш ли?

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  А бе моме, тоя въпрос просто не е мъчел най европейскте страни . Там финалното решение относно 3омите е било вековна традиция, не някаква си кампания.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgievb":

  +1
  Смял съм се на шикалкавенето ни и откачането на стриктният европеец, в случая национал социалист. Но Фюрерът носталгик е казал, че българите са най верните съюзници и сме си правили , почти кво си искаме. Към 12700 евреи от БМ Тракия и Оххридско , тайно сме натоварили към Треблинка, не ни прави чест разбира се. Усърдната помощ на местните гърци също не ни оправдава.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Интересно, какви ли ще са коментарите -> от една страна, геройска поступка, модерна, спасени хора от концлагерите, от друга страна -спасените са ц.игани ....
  —цитат от коментар 1 на DDR  До коментар [#1] от "DDR":


  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Захари Стоянов пише,че в село Мухово " циганите (с изключение на един) "не само били добри майстори,но и направили много ножове и пушки на българите без да издадат и дума на турците".
  Обаче в Копривщица въстаниците избиват през нощта на 27 срещу 28 май 1876г. около 70 цигани мъже,заподозрени че шпионират в полза на башибозуците.

  Та искам да кажа,че зависи от зависи какви са циганите. Лично аз познавам и съм приятел с няколко цигани,но познавам и няколко лоши цигани,за които не бих си мръднал пръста да им помагам ако изпаднат в беда.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  В България не е фатално да си циганин....а да те наричат такъв.

  Bukalemun
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#15] от "novo-star dnevnik-ar":

  А Вашият коментар напомня, че простотията няма граници! Еле, ако са впрегнати полу невежи грантоеди.
  Да чакаме филм как сме спасили македонците, сърбите, руснаците, американците или “ангелите хранители” (на грантове) от концентрационни лагери!?

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "И да, българинът може да напсува циганина, може да му прасне една тояга ако го е хванал да му краде кокошките, да не му вика политкоректно "Ром"(като и двата знаят, че е циганин) ... но няма да го души в концентрационен лагер, защото Европейци сме, ама не мак толкова...
  —цитат от коментар 3 на georgievb


  Напълно съм съгласен, даже по някакво съвпадение писах нещо подобно под друга статия днес.
  Българите сме склонни да преувеличаваме в определенията за себе си - или сме с най-високата интелигентност в света, или напротив сме най-подли, крадливи и завистливи. Реално какви сме си личи от историята ни.
  След 500 години под турско владичество средният българин не мрази турчина. Да, има известна подозрителност, подсилена от факта че сме съседи с турската държава която военно и икономически е по-силна от нас, но „нашите“ си турци по-скоро ги уважаваме и смятаме за по-близки отколкото „турските“ турци.
  В цяла Европа от векове евреите са гонени и мразени. Погроми срещу тяхна собственост са се случвали редовно. В царска Русия е определена „линия на уседналост“ отвъд която не са имали право да се заселват. У нас освен че не е имало погроми, населението ги е приемало просто като съседи. Централната им синагога е в самия център на София, на 100 м от катедралната църква. Вярно че сме приели антиеврейски закони през 1940-те, но това е било неизбежното зло, без което германците са щели да вземат нещата под свое управление и тогава щеше да се стигне до трагедията в останалите страни. А изселените от София или въдворени в български лагери наши евреи не са избивани и морени с глад и непосилен труд. Хранителната дажба в лагерите е била както в армията, нормите за работа - като на трудоваците. За по-заможните не е било лесно, но със сигурност за предпочитане пред Аушвиц.
  Арменските бежанци и преселници от Турция са приети със съчувствие, настанили са се и не съм чувал някой да каже лоша дума срещу тях.
  За циганите подкрепям написаното от колегата.

  Така че спасяването от концлагерите на нашите евреи и цигани не е явление на случайна човечност.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Неутрално

  За България могат да се кажат много хубави неща. Те западняците си ги дрънкат всякакви, но е факт че перз Първата Световна Война само за две години на западния Фронт са избити 10 милиона човека. газови атаки, танкове, картечници, огнехвъргачки. Това е 1914-1916. А България не воюва тези две години, само моли за справедливост срещу всичките си съседи бес Турция. Справедливостта не идва и тогава българо/турските войски превземат Букурещ и започват битките в Сърбия. Но до газ не се е стигало. Но въпреки това ние сме ... балкански типове.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 428 Весело

  Тирето под снимката на режисьорката е не на място. Людмила Живкова-Балашикова трябва да е. Малийй тая през соца се е казвала Людмила Живкова.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Интересно, какви ли ще са коментарите -> от една страна, геройска поступка, модерна, спасени хора от концлагерите, от друга страна -спасените са ц.игани ....
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Стига си се правил на улав.

 28. 28 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "benefikato1": тирето е сложено правилно. Малкото ѝ име е Людмила-Живкова, а фамилното - Балашикова. Кръстена е знаеш на кого.

 29. 29 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 257 Неутрално

  След като прочетох името на режисьорката ме напуши такъв смях че наистина не можах да продължа нататък. Знае ли някой дали това и е рожденото и име или си го е сложила като артистичен псевдоним по-късно. Не че втория вариант е по-малко откачен от първия ама просто съм любопитен. И в двата случая трябва да си много откачен за да избереш такова име . Направо не е истина. Аз имах един състудент който се казваше Тодор Живков Петров и направо го спуквахме от бъзик , ама Людмила-Живкова като малко име направо кърти мивки. Само оня Манчестър Юнайтед от Свищов може да се мери с тази.

 30. 30 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Без да иска, интервюираната е подсказала решението на циганския въпрос - асимилация. С всякъкви методи /вклячително и стерилизация при забременяване на малолетни и затвор за родителите на двете страни в размножителния процес/; с поставени малък на брой измерими ключови показатели за изпълнение със съответните срокове. Деислямизация би било добро начало.

 31. 31 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Циганите в България са нашите цигани. Нацията не може да се лиши от някаква своя част.Било е напълно естествено да ги съхраним.
  —цитат от коментар 6 на Иван K


  Ами вземи си ги съхранявай у вас тогава, къв е проблема? :)

  Няма живот без болка.
 32. 32 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Без да иска, интервюираната е подсказала решението на циганския въпрос - асимилация. С всякъкви методи /вклячително и стерилизация при забременяване на малолетни и затвор за родителите на двете страни в размножителния процес/; с поставени малък на брой измерими ключови показатели за изпълнение със съответните срокове. Деислямизация би било добро начало.
  —цитат от коментар 30 на ivangabrovo


  Няма как да стане това, защото разни антибългарски организации като БХК, Отровно общество на убиеца Сорос и фонд. "Америка за унищожение на България", няма да позволят и косъм да падне от главите на богоизбраните роми, които според плана, трябва да наследят нашите земи. Всички планове за интеграция досега навсякъде по света са били съвсем неуспешни за народите. Единственото решение с тях е изпращането им по родните места - Индия, Бангладеш и Пакистан, там от където са се пръкнали. Така хем и те ще са щастливи да се върнат у земите си, хем и ние ще сме радостни, че като християни сме извършили едно добро и полезно дело. :)

  Няма живот без болка.
 33. 33 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Хммм ... винаги съм коментирал, защо циганите погрешно се наричат роми.Цигани, това е етническа група произхождаща от западна Индия, обитавали там район с подобно име, която се е заселила в Европа някъде към 12 - 13 век. Разпръснати са из цяла Европа от почти 1000 години, но никъде не са се приобщили към реда, законността и морала в обитаванитеот тях държави. След поредица от масови протести, демонстрации и медиен натиск в западна Европа и най-вече във Франция и Испания, следствие зачестилите кражби, безробразия и престъпления на представители от тази етнос , думата циганин става символ за расова дискриминация! Следствие засиления обществен натиск, западните политиците ловко заменят названието на етноса „цигани“ с "роми". За да оправдаят изопачаването на историческата истина, обявяват в края на 1989 г. общото название „цигани“ за остаряло наименование и го заменят умело със съвременното „роми“. Kратко пояснение, кои са едни от най-известните индоарийските езици; хинди, урду, маратхи, гуджаратски, романи (романес или ромски). Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  —цитат от коментар 13 на робин от Крузо


  Според мен е погрешна теорията , че циганите произлизат от Индия. Някаква част може би са мигрирали по нашите земи следствие на различните войни през древността , но под името цигани обикновено се поставят почти всички хора , които са мургави и не принадлежат към местните народи.
  Например , в Петричко им викат “гюпци” , или “егюпци” , което вероятни идва от “египтяни” или арабски номади дошли на Балканите при нашествието на турците. А и името ром означава …..циганин на техния език. Тоест , коректно е да се използва ром , защото така се самонаричат в общуването помежду си.

  Впрочем съм чувал много любопитни истории за това ,как много хора са се престрували на цигани по турско време , за да се опазят. Очевидно пред заплаха за живота си и имуществото си , мнозина са приемали да бъдат наричани цигани и така излиза , че и този етнос е помогнал на много местни хора.
 34. 34 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 933 Неутрално

  [quote#31:"Pravednik"][/quote]


  Я сега, ако обичате , кажете вие вярващ християнин ли сте , заблуден атеист или просто така си мразите?Щото на мен ми мязате на ….последовател на Гьоринг и Химлер!

  И знаете ли , че водата е мокра и Земята кръгла?

 35. 35 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#33:"strymski"][/quote]

  Ми то джипси не знаеш ли че идва от иджипшън / което е египтянин на английски /

 36. 36 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#31:"Pravednik"]
  —цитат от коментар 34 на strymski
  Я сега, ако обичате , кажете вие вярващ християнин ли сте , заблуден атеист или просто така си мразите?Щото на мен ми мязате на ….последовател на Гьоринг и Химлер!И знаете ли , че водата е мокра и Земята кръгла?[/quote]

  Тоя е руски трол, не му обръщайте внимание.

 37. 37 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Живкова,

  сега въпросът е :
  ще смогне ли България да отърве престарелите хорица по селата от изстъпленията на циганските банди, които все още върлуват необезпокоявани , досущ като кърджалии !?

  но от не0либерална гледна точка това е силно преимущество на културно изключителните непроизводителни паразити , нали ?

  които в комбинация с паразитите - престъпници с бели якички довършват пъкленото дело на не0либералния преход към Небитието , нали ?!

  а, да

  И на Козяк 16 са доволни - ненапразно са инвестирали толкова в циганската етническа карта - коз в хибридната война на Империята срещу България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK