Георги Ганев: И в следващия парламент всяка партия ще дърпа чергата на бюджета към себе си

Георги Ганев: И в следващия парламент всяка партия ще дърпа чергата на бюджета към себе си

© Цветелина Белутова, Капитал • Бизнесът не трябва да бъде компенсиран заради високите цени на тока
 • Компенсация заради коронавируса може да се дължи само ако бизнесът е затворен по нареждане на държавата
 • За идния бюджет е ключово важно каква е средносрочната прогноза
 • Вероятно ще трябва да се удължи намаленият ДДС за книгоиздаването и ресторантьорство, но само за една година
 • Смените в регулаторите са важни, но не са толкова спешни

Георги Ганев е макроикономист, преподавател в Софийския университет, а в последната половин година - депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от "Демократична България". В двата парламента беше последователно председател и зам.-председател на бюджетната комисия. "Дневник" се обърна към него с въпроси за това как трябва да изглежда проектът за бюджет за 2022 г. при липсващи парламент и редовно правителство, в условията на покачващи се енергийни цени и инфлация и в разгара на поредната вълна на коронавируса.


Трябва ли да има нова актуализация заради цените на тока и обещанието на служебния премиер да има компенсации за бизнеса?


- Аз лично смятам, че никой не трябва да бъде компенсиран заради високите цени на тока. Това е абсолютно нормален пазарен риск, някой може да е недоволен от структурните причини, поради които това се получава в България, но не може данъкоплатците да поемат бизнес рискове.
Но ако бизнесът в другите страни в ЕС получи такива помощи, то българските производители ще бъдат с неконкурентно високи цени.


- Няма да бъдат неконкурентоспособни, ще намерят начин да се състезават. Успешният предприемач е този, който и при най-тежките условия успява да се състезава. Ще търсят други начини. Това, че другите правят фрапантна грешка, не е причина и ние да я повтаряме. А освен това, като става дума за неконкурентоспособност, особено за вносни стоки, ако се прецени, че дадена вносна стока конкурира българската продукция и е получила помощ в чужбина, България е в пълното си право да си вземе на границата тази помощ, за да не допуска именно нелоялна конкуренция. Аз мисля, че тези помощи нарушават доста правила на Европейския съюз (ЕС), свързани с конкуренцията.


В тази сложна ситуация на липса на редовно правителство и на работещ парламент какъв проект на бюджет трябва да изготви служебният кабинет за 2022 г? Известно е, че бюджетът е инструмент за провеждане на политики, което обичайно се прави от редовните кабинети.


- Това е въпрос за 10 млн. лв., не е ли?! На въпроса какво трябва, могат да се получат съответните идеологически отговори. Но какво реално ще стане, особено в един парламент, в който се очаква да има 6-7 политически сили, най-голямата от които с под 60 депутати, тогава как ще се формира "волята на народа" абсолютно никой не може да каже. Единственото почти сигурно е, че ще има нагон за повече харчове.


Както се получи и при актуализацията на бюджета за тази година...


- Да, даже аз бях по-скоро приятно изненадан, че не бе повече от това.


Но все пак към какво трябва да се придържа кабинетът при съставянето на бюджета?


- Социалният министър Гълъб Донев има ясна стратегия в социалната сфера. Най-вероятно ще има продължаване към тази стратегия, при която доходите на пенсионерите ще се допълват със социални плащания. Това хем няма да тежи на пенсионната система, хем ще се повдигнат доходите на хората до това, което се води линия на бедност (от 1 януари за такава линия се приема 413 лв. - бел. авт.).


Ключово важни са и прогнозите за коронавируса и мерките, които биха могли да се предвидят в това отношение. Огромният проблем на България е неваксинирането, заради което ще й се наложи много по-стриктно да затваря и чуждите туристи много по-стриктно ще я избягват. Това ще удари бизнеса и пак ще се крещи отвсякъде за компенсации, които нищо не могат да решат, защото никакви компенсации не могат да заменят липсата на производство. А проблемът на цялата тази COVID криза, както се установява съвсем ясно по цял свят с надигащата се инфлация, е, че когато е затормозено производството, никакво хвърляне на пари в търсенето на това непроизведено не могат да помогнат. Така че трябва да се реши въпросът с ваксинирането, но както всички добре помним, предложението на "Демократична България" да предвидим пари за информационна кампания сред цялото население бе отстреляно като обида.


Не е ли вече късно за такава кампания?


- Важи принципът "По-добре късно, отколкото никога".


Въпреки всичко казано трябва да се предвидят пари за компенсации на затворени бизнеси например.


- Въпросът с компенсациите на бизнеса е изключително хлъзгаво място. Ти кажеш ли му на бизнеса "Аз сега ще ти дам едни компенсации", нямат край парите, които ще бъдат поискани. Всичко ще бъде представено така, че ако не бъдат дадени тези пари, те ще умрат. Бизнесът е много добър в това отношение. Кой дължи тази компенсация и защо? Компенсация може да се дължи единствено и само когато бизнесът бива затворен по нареждане на държавата. Когато държавата заповядва да не работи или ограничава седалките в театъра например, да, това е легитимно.


За такива случаи говорим.


- Не съм убеден, че основно за такива случаи говорим. Хич не съм убеден.


Как трябва да се прогнозират приходите в бюджета за догодина?


- Консервативно, но не твърде. Тоест очевидно 2021 г. продължава "да идва" доста по-добре от първоначално заложеното, което вероятно спаси бюджета. Ще цитирам колегата, когото няма да назова, че явно бюджетът така беше приготвен и замислен архитектурно в края на 2020 г., че да се удари в стена през юли 2021 г. Тези по-големи приходи предотвратиха това нещо - отвориха достатъчно фискално пространство, за да може да се извърши тази напълно належаща актуализация.


За идния бюджет е ключово важно каква е средносрочната прогноза. Когато знаеш какъв ще ти е брутният вътрешен продукт, знаеш колко приходи да очакваш. Тогава е доста лесно да се заложат общите приходи, защото в крайна сметка те са един и същ процент. От друга страна, ще се заложат тези разходи, които са спешни. И много е важно разхищението и престъпното изливане на разходи, както видяхме през Българската банка за развитие, през Агенция "Пътна инфраструктура", през Държавната консолидационна компания, да спре. И оттам евентуалното намаляване на държавните разходи по тази линия да отива за обществено по-целесъобразни програми и политики. Това също е много важно, но трябва да го свърши служебното правителство, което също донякъде е проблем, защото е страшно важна политическата подкрепа за такова нещо.


Трябва ли приходната част да стъпи на тези по-оптимистични данни, които се появиха с поемането на властта от служебното правителство?


- Не, според мен трябва да стъпи на прогнозата за брутния вътрешен продукт. Най-вероятно тя също ще е по-висока, да не кажа оптимистична, защото в голяма степен ще се дължи на инфлацията, но най-вероятно ще е по-висока, отколкото досега се е залагало. Не бих се учудил да отиде над 130 млрд. лв.


По традиция едновременно с приемането на бюджета се правят и промени в данъчните закони. Трябва ли да се пипат в тази ситуация?


- Това винаги се прави. На теория можем да спорим до безкрай дали трябва, но според мен ще се прави и това не може да бъде избегнато. Въпросът е какво да се пипа. Първо, трябва да се реши огромната престъпна каша с Агенция "Пътна инфраструктура". В момента от всяко разплащане по фактурирани дейности и по приети вече фактури една част ще отиде за читави фирми, но и при тези тотални калпазани, които са си надписвали сметките, но са извършили дейностите и трябва да им се плаща. А точно за тези хора не е известно дали е от дългосрочен български интерес да получават пари. Но тази каша трябва някак да се адресира и това не може да стане без бъркане не толкова в данъчни закони, колкото освен може би Закона за обществените поръчки.


В данъчните закони вероятно трябва да се удължи действието на намалена ставка на ДДС за книгоиздаването и ресторантьорство. Към момента на мен ми се струва, че оперативно възможното решение, което ще бъде прието, е да се продължи този режим, но стриктно само за още 1 година, а не да остане за постоянно, за което силно се лобира от двата бранша. Те много биха искали привилегията да им остане, макар да е с нищо незаслужена от тези бизнеси.


Минималната работна заплата трябва ли да продължи да расте и догодина и с колко?


- Смятам, че първото, което трябва да й е случи, е да бъде децентрализирана. Тя трябва да се разбие и географски, и браншово. Не може една и съща да е летвата и в София, и във Видин например. Във Видин трябва да е много по-ниска, в София тя не е обвързваща. Предполагам, че никой не работи за такава заплата освен много малко случаи. Но във Видин сигурно осезаемо ще се вдигне заетостта, ако този проблем за еднаквия размер в цялата страна бъде адресиран адекватно. Давам Видин за пример като един от бедните региони. Там тази заплата, която за София не е никакъв проблем, буквално реже глави - оставя хора на улицата като ненаемаеми. А е по-добре за всички да бъдат наети. За мен това е много сериозна слабост на националната статистика, че не се правят регионални индекси на цените, ако не за всички райони, то поне за шестте района на планиране. За да може да се сравнява каква е издръжката на живота в София и в Попово например.


Данъчни промени за догодина трябва ли да се залагат?


- Данъчната система е едно от нещата в България, които през последните 20 години се държат доста добре. Не че е съвършена, но определено не е счупена. Според мен не би трябвало да се бърка радикално в нея. Може би с изключение на големия клин в нея - високото облагане на трудовите доходи. Имам предвид осигуровките - здравни и социални. Те не са в лични сметки, въпреки че НОИ твърди, че вече има лични партиди. Но те са данъчно изземване с много висока ставка върху много тясна база - по-малко от половината от населението. Това е, бих казал, единственият структурен данъчен проблем в България, който може да бъде адресиран в голяма степен в стратегията, възприета от настоящия социален министър - социалните плащания да се финансират от общите данъчни приходи. При нея социални плащания отиват при хора в пенсия, като се финансират не от приходите на НОИ, а от държавните приходи. Така вече много по-голям процент от разходите за пенсии, които са възникнали поради случване на пенсионноосигурително събитие, а не заради други държавни политики, ще може да се покрие и със сегашните, а и с по-ниски осигурителни вноски.


Това, че планът за възстановяване не е внесен още в Европейската комисия, проблем ли е при съставянето на проектобюджета за догодина?


- Не, защото ще може да се планира с различни сценарии. Дори по абсолютните уверения на предния финансов министър Асен Василев през трите месеца до края на годината да не постъпи никаква сума от Брюксел, бюджетът не е застрашен.


Тоест без проблем може да действа принципът да се харчи една дванайсета част от бюджета за 2020 г. до приемането на актуален за 2021 г.?


- Политическият натиск върху всички в парламента ще бъде огромен, това вече и от личен опит го казвам, така че няма да се бави никой с приемането на бюджета, за да играе игрички. А дори и приемането да влезе в първите 1-2 седмици в януари, това с харченето на 1/12 част почти няма да създаде проблеми, още повече че ще бъде върху актуализирания бюджет за 2021 г., т.е. върху по-големи разходи.


Няма ли пак и в следващия парламент всяка от много партии, които се очаква да влязат, да започне да тегли чергата към себе си в опит да се хареса на своите избиратели?


- Да, но пък това е задачата на един парламент. Дърпане на чергата е прекрасна дефиниция на този процес.


Инфлацията продължава, пандемията не е свършила, енергийните цени растат. Какво да се заложи антикризисни механизми в бюджета догодина?


- Да, да не пропускаме и миграционната опасност. Някои от тези потенциални кризи са сравнително добре дефинирани и за тях трябва да се имат предвид различни сценарии и да се предвидят буфери, които да са адекватни. За инфлацията обаче, която за България е предимно вносна и никога не се знае откъде ще дойде, е по-добре да има социални буфери в полза на конкретно застрашени социални групи.


Къде да стоят тези буфери предвид неотдавнашния спор между кабинета на ГЕРБ и служебния, при който се оказа, че под буфери се има предвид, че определен процент от бюджета някои министерства може да се отнеме за антикризисни чели?


- Според мен по-добре да е централизиран във фискалния резерв, за да може да се реагира според ситуацията. В даден момент парите може да се окаже, че са нужни в Министерството на регионалното развитие, в други - в социалното, а в трети - в здравното.


Доколко е важно членовете на регулатори с изтекли мандати да бъдат подменени още в началото на работа на следващото Народно събрание?


- Има сблъсък между важност и спешност. Всички те са важни, но предвид ситуацията нищо не е фрапантно спешно. Никой няма да пострада кой знае колко, ако не стане много спешно.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 961 Гневно

  Напълно нормално е всяка партия да дърпа чергата на бюджета към своята политика. Затова ги избираме в Парламента.
  А бе Ганев, от къде ви намират такива?
  Дано сте се събрали само в ДСБ!

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Този човечец никога не е работил в реалния бизнес.
  Цял живот е бил на външна хранилка в НПО-то си.
  Говори глупости, които тук се опитват да ни ги пробутват като истини от последна инстанция.
  Ама нали е внук на другар-комунист, трябва да го подкрепяме.
  Смееех!

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "Аз лично смятам, че никой не трябва да бъде компенсиран заради високите цени на тока. Това е абсолютно нормален пазарен риск".......

  Пазарен риск???... хахахахХАХАХААХА. Както писаха евтиният ток от АЕЦ се изнася и печалбите са дебели, нормативно. Демек считайте, че дръжавната АЕЦ е приватизирана... Хахахаха

  А че вноските за НОИ са високи - неами думи. Кое да се намали вноските за пенсии ли? Колко още? Иначе плоският данък е много добре, нъл тъй Ганев....

  Лично заради този живот. икономист не щеме да чуйме за ДБ...

  Отивай и ти да караш сноуборд, изро.е български

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Виждам, че гербаджийските тролове вече са на барикадата. Настана бой последен!

 6. 6 Профил на БичБожи
  БичБожи
  Рейтинг: 221 Неутрално

  поредният откривател на топлата вода, супер интересно...

 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 870 Неутрално

  А за Топлофикация - София нещо да каже? Ще в СОС ще се избият кой пръв да предложи спасяването и от държавата и как да натоварят останалите щото софиянци не могат да плащат скъпо парно. А всички останали могат.
  За един колега питам, от провинцията е. И се чуди дали пак ли да гласува за вас!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Любопитно

  Чергата...
  Всички говорят за черги, за копанки, за хранилки, за кокали, за чекмеджета. Държавната работа е само и единствено, нещо като щедър източник на някакви примамливи и вкусни трапезни гозби.
  Това ни е нивото и това е неоспорим факт.
  "Тука е така"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ми ей сега гледах на един сайт, че към момента за цяла Европа по-ниски цени на тока има само в Полша - 104.22 еверо на мегават , Холандия - 145.32 еврп на мегават и Белгия - 149.2 евро на мегават. България е 157.34 евро на мегават. Тоест ако тези цени са проблем имаме калпав бизнес, който произвежда същите стоки и услуги за повече мегавати или са сключени договори без да се отчете риска от промяна на цената на тока. Та затова ли трябва да даваме пари от данъците ни?

 10. 10 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Нормално е всяка партия да дърпа паричките към своя джоб. Усетиха се хората че Меркел дава и сега се карат да разпределят пицата. За това е цялата драма. Само че не знаят че народа разпределя пицата. И е време народа да избере и им даде да хапнат. На избори не на ревилюции и после на протести 434112312 дни.

 11. 11 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Някой дали е проверил колко пари ще платим за неустойки ако не изнесем евтин ток? Ако сме се разбрали за 100 евро на мегават и неустойката е 20 евро на мегават не е ли по-добре да платим 120 евро на някой, но да си ползваме тока в България?

 12. 12 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Хм, Георги Ганев е един от малкото много смислени хора не само в ДБ, но и в Парламента. Може да бъде изключително обективен, въпреки политическите си пристрастия и е теоретично подготвен, потенциален министър в следващ кабинет.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Нещо не схващам, защо се сърдят повеето от пишещите на вестоносеца за лошите новини.
  Че не видяхме ли в предишния парламент какво тана - правителството, понеже е служебно и относително и средно взето съставено от хора без много силен партиен натиск (особено във финансовата част) предложи + 50 към пенсиите, а парламента в резултата на "дърпане на чергата" (разбирай печели песионерски гласове), го добута до 120.
  Не коментирам конкретнте цифри и пенсиите дали са много/малко и достатъчни, но това си е дибидюс раздаване на (нашите) пари на калпак.
  Така че лош-добър Ганев, разбира или не от икономика, но хвърлянето на пари на калпак НЕ е добре за никой и най-малко за хора с уж дясно мислене, каквито по презупмция трябва се повечето от пишещите тук.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Нещо не схващам, защо се сърдят повеето от пишещите на вестоносеца за лошите новини.
  Че не видяхме ли в предишния парламент какво тана - правителството, понеже е служебно и относително и средно взето съставено от хора без много силен партиен натиск (особено във финансовата част) предложи + 50 към пенсиите, а парламента в резултата на "дърпане на чергата" (разбирай печели песионерски гласове), го добута до 120.
  Не коментирам конкретнте цифри и пенсиите дали са много/малко и достатъчни, но това си е дибидюс раздаване на (нашите) пари на калпак.
  Така че лош-добър Ганев, разбира или не от икономика, но хвърлянето на пари на калпак НЕ е добре за никой и най-малко за хора с уж дясно мислене, каквито по презупмция трябва се повечето от пишещите тук.

 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Георги Ганев от фондацията пак е открил топлата вода.

  кратък
 16. 16 Профил на mariapipeva
  mariapipeva
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До 2. Моля преди да пишете първосигнално глупости, да се запознаете с фактите. Проверете кой точно е проф. Венелин Ганев, чийто внук е Георги Ганев, и вижте колко е оправдано да бъде наречен "другар-комунист".

 17. 17 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Наистина Ганев е от малкото обективни политици. За жалост голяма част от хората не одобряват да им се казва истината, а чакат някой да им хвърля пари отгоре и по възможност те да не правят нищо.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Един от малкото истински експерти, които могат да минат за десни, в ДБ...

 19. 19 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#2] от "nhh18551388":

  Сериозно ли проф. Венелин Ганев един от доайените на правото в България, чиито курс по обща теория на правото и до ден днешен е най-добрият подобен труд на български, е комунист? Тоя същият е интерниран и изключен от БАН от новата власт.

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "Това е абсолютно нормален пазарен риск, "
  Във Франция замразяват цените на газ до пролетта. Това пазарно ли е?

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2021/10/03/4260697_franciia_zamraziava_poskupvaneto_na_gaza_i/

 21. 21 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#20] от "telqk":

  Тук замразени са само цените на Топлофикация за краен клиент / софиянец /.
  Аз от днес плащам 96лв/мвт.ч за газ. Столичният потребител му я калкулират на 40лв.

 22. 22 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Всеки мнение дава,
  без да разсъждава.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#20] от "telqk":

  "Това пазарно ли е?"

  Не е пазарно!

 24. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Пък по предния парламент, когато Ганев го направиха шеф на бюдж. комисия не направи нищо по въпроса за пенсиите... Маяма-та напъваше, а той ще видим, ма да се сметне бюджетът и т.н. простотии. Резултатат - не се прие нищо, а можеше нещо балансирано, въпреки късото време; и НС пусна кепенци.
  Лицето Ганев е Абсолютен статукводжия, което прави изключително ясно какви интереси защитава и кои поразии поддържа

 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  "вероятно ще има продължаване към тази стратегия, при която доходите на пенсионерите ще се допълват със социални плащания. Това хем няма да тежи на пенсионната система,"

  Хайде сега. Няма да тежи на пенсионната система, но ще тежи на бюджета. Каква е разликата, след като пенсионната система се пълни основно от бюджета?

 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#21] от "acarid":

  там е за всички.

 27. 27 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":Пък по предния парламент, когато Ганев го направиха шеф на бюдж. комисия не направи нищо по въпроса за пенсиите... Маяма-та напъваше, а той ще видим, ма да се сметне бюджетът и т.н. простотии. Резултатат - не се прие нищо, а можеше нещо балансирано, въпреки късото време; и НС пусна кепенци. Лицето Ганев е Абсолютен статукводжия, което прави изключително ясно какви интереси защитава и кои поразии поддържа
  —цитат от коментар 24 на Хи-хи


  Какво да направи за пенсиите като първо времето беше изключително кратко, второ нямаше внсесена актуализация за бюджета?

 28. 28 Профил на ninakova
  ninakova
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ганев, като икономист, би трябвало да знае, че електричеството е нееластична стока и в същото време е стока от първа необходимост. Също би трябвало да знае, че тази стока за дълъг период няма заместители. Добавянето на нови мощности също изисква доста време.
  Това, което предлага Ганев, е бизнесът да спре производство на стоки с висок дял на разхода за електричество в себестойността. Какви ли последствия би имало това?
  Борсата е статистически алгоритъм за формиране на клирингова цена при свързани пазари на база на „социологическо проучване“ на цената. Какви ли са аргументите един борсов участник да търси ток на цена 400-500лв., при осреднена цена на предлагането от държавните производители (поне 80% от производството) около 100лв. и при условие, че нуждата в страната от електрически ток е постоянно по-ниска от предлагането количество, при това с поне 25% по-ниска?
  Интересен е и моделът на формираните клирингови цени по часове. Забелязва се пиковете в цените да са между 19ч-21ч, което съответства на потребление на ток от населението, а не от индустрията. Поведението на борсовите участници демонстрира, че българската индустрия/бизнес е в конкурентна ситуация спрямо населението и износа. Явно според Ганев това е правилно поведение на държавната българска енергетика.
  Отделно Бизнесът няма нужда от социални помощи от бюджета като „социално слаб“, а иска тези отнети суми да му се върнат, защото са некоректно „иззети“.

 29. 29 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 190 Неутрално

  А за Топлофикация - София нещо да каже? Ще в СОС ще се избият кой пръв да предложи спасяването и от държавата и как да натоварят останалите щото софиянци не могат да плащат скъпо парно. А всички останали могат.За един колега питам, от провинцията е. И се чуди дали пак ли да гласува за вас!
  —цитат от коментар 7 на acarid


  Цяла България плаща парното на софиянци, а те само реват че сметките им са високи. И безплатно да го направят пак ще са недоволни.

 30. 30 Профил на chovechencence
  chovechencence
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#29] от "pka211007469":

  Аз като си търсех апартамент, избягвах инсталация на Топлофикация-София (независимо старо или ново строителство), това преди 4 години и всички ми се чудиха на акъла. И абсолютно вярно - цяла България плаща за това безумие, лошото е че сме в безизходица в момента.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Ганев не е популист, като много други. Говори точно и ясно, не с цел да се хареса, а каквото е необходимо за доброто управление на държавните финанси.

 32. 32 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Абсолютен теоретик.
  Само толкова.
  Но практиката изисква други умения.

  кратък
 33. 33 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Ганев не е популист, като много други. Говори точно и ясно, не с цел да се хареса, а каквото е необходимо за доброто управление на държавните финанси.
  —цитат от коментар 31 на Роси


  За всеки непредубеден е ясно че господин бай Ганев ръси в обилни дози глупотевини, които сериозния финансист ще подмине със снизходителна усмивка.
  Пример:
  "всяка партия ще дърпа чергата на бюджета към себе си".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK