Адвокат Тодор Табаков: И офшорните фирми без дейност задължително се декларират

Тодор Табаков

© Блумбърг ТВ

Тодор ТабаковПреди дни Международният консорциум на разследващите журналисти (чийто партньор е Bird.bg) оповести т.нар. Досиета "Пандора" - разкрития за финансови тайни на политици и бизнесмени по цял свят, извършвали сделки с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки. Според разкритията двама бивши политици от България са засечени, че имат офшорни участия и сметки, които не са вписали в имотните си декларации. Единият от тях е Делян Пеевски, който вече се яви в ДАНС, за да даде обяснения. Ден по-рано той направи изявление до медиите, в което отрече да е нарушил закона и посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки".


Какво представляват "Досиетата Пандора" четете тук.
Какво досега беше известно за българската връзка четете тук.
Сръбски министър се оказа с имоти в България - четете тук.


За офшорните зони и тайните сметки разговаряме със столичния адвокат Тодор Табаков, съдружник в адвокатско дружество "Табаков, Табакова и съдружници". Той е работил за Комитета по данъчни въпроси към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж. Бил е старши юрисконсулт и началник управление "Международни финанси" в Министерството на финансите.
По информация от февруари 2021 г. 12 юрисдикции фигурират в списъка на неоказващите съдействие на ЕС: Американска Самоа, Ангила, Доминика, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Сейшелски острови, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату. Други девет са поели ангажимент да реформират данъчните си политики: Австралия, Барбадос, Ботсуана, Есватини, Ямайка, Йордания, Малдиви, Тайланд и Турция.


Г-н Табаков, всеки път, когато излезе новина като тази с досиетата "Пандора", реакцията е как богати хора са хванати с незаконни сметки. След това нищо не следва. Можете ли да обясните на читателите какво представляват офшорните зони, незаконни ли са участията във фирми и държането на сметки там и кога има нарушение на закона?


- Като данъчен адвокат, работил с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие още през 90-те години, когато проблематиката за офшорните зони беше обект на много висок интерес, натрупах знания в тази насока. Какво означава незаконни сметки? Какво означава закриване на офшорните зони, както се изрази един лидер на политическа партия в праймтайма на националната телевизия? Това са поредните коментари на хора, които нищо не разбират от проблематиката.


Става дума за държави и юрисдикции, които по една или друга причина са допуснали данъчни облекчения във вътрешното си законодателство и по този начин привличат ресурси, които не биха могли да осъществят от друга стопанска дейност. Например Нидерландия с Аруба, холандските Антили и др. - ако не са офшорните режими, фактически Нидерландия трябва да отдели огромни ресурси, за да издържа тези територии. Този режим обаче трябва да бъде прозрачен. Ако имате сметка в една такава юрисдикция, там се спазват същите правила за мерките срещу изпирането на пари, които се спазват и в останалите държави.


Проблемът е, че хората, които говорят по телевизиите, нямат понятие от офшорни зони, затова се говори за люксембургска офшорка, швейцарска офшорка, ирландска офшорка и каква ли не. Това не са офшорни режими. Кипър, Малта, Лихтенщайн не са офшорни юрисдикции. Офшорни юрисдикции са тези, които са посочени в списъка на министъра на финансите и в параграф 1 т. 64 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).


Да вземем този списък: в Хонконг корпоративното подоходно облагане е 14%. Но Хонконг прилага териториалния принцип на облагане - не облага доходи с източник от чужбина. И по този начин създава благоприятна възможност в Хонконг да се регистрират фирми, но те, според мен, не са офшорни. Първо, защото там се прилагат стриктни критерии по отношение на източниците, с които се финансират стопанските операции, и оттам нататък всеки има право да си регистрира дружество и да работи чрез него.


Проблемът не идва ли от това, че хора от властта по този начин получават възможност да укрият свои доходи чрез непрозрачна фирма, тъй като официално неин представител става адвокат, а собственикът е невидим за публиката?


- Само да отбележа, че "невидим" доскоро беше е и собственикът на акции на приносител в акционерните дрпужества. Запазването на анонимността не означава престъпление или закононарушение.


Въпросът е данъчните имат ли достъп до тази информация и могат ли да контролират произхода на парите?


- Данъчните имат пълен достъп до тази информация въз основа на мултилатералните инструменти (многостранните споразумения - бел. ред.) като конвенцията под егидата на ОИСР, по силата на която от 2017 г., а за някои държави 2018-2019 г., се получава информация за всички финансови сметки, които са регистрирани в тези юрисдикции. И оттам е много лесно проследимо кой кой е, защото те имат информация за т. нар. краен собственик.


Само държавите от списъка на ЕС, който е възприет и у нас, които не предоставят информация на ЕС, са непрозрачни. Целта на Съвета на Европа и на ЕС е да направят тези юрисдикции прозрачни и те да започнат да обменят информация. "Пандора гейт" е функция именно от това - изсветляването на бизнеса в офшорните зони. Например Британските Вирджински острови не са офшорна зона, защото имат спонтанен обмен на информация.


Така че всички, които са включени в глобалния форум за прозрачност и по отношение на които имаме автоматичен обмен на информация, те не могат да бъдат считани за несътрудничещи юрисдикции, не може техните банки да се считат за такива, които откриват незаконни сметки, нито дружествата да бъдат белязани с щемпел на незаконосъобразност.


Критериите са няколко: Първият е с какви ресурси е започнат даден бизнес. Ако от гледна точна на регламента за мерките против изпирането на пари произходът е законен, не можем да говорим за незаконосъобразност на бизнеса.


Вторият е свързан с данъчната прозрачност. Тя се постига чрез законодателство за контролираните чуждестранни дружества. То казва така: когато създаваш дружество в чужбина, то трябва активно да упражнява стопанска дейност. Ако то е пасивна структура, която крие парите ти, ресурсите му ще са доход на лицето, което е създало дружеството, а не на самото дружество. Данъчните органи на съответната държава гледат през това и облагат дохода на тази "черупка" на личните доходи с данъка на държавата, в която е местно лице учредителят. И по този начин се решава въпросът.


Нека да бъдем ясни: в България този въпрос е решен половинчато, и то само по отношение на корпоративните структури. Има съответните регулация в ЗКПО, но те не са въведени изцяло, както трябва да бъдат.


Каква е причината да не са?


- Като представител на Българската търговско-промишлена палата съм поставял този въпрос няколко пъти на ниво бюджетна комисия, но всички пазеха едно оглушително мълчание. Явно има интереси, които налагат тази регулация да бъде окастрена. И много скоро е възможно да имаме процедура от Европейската комисия заради непълното въвеждане.


Имаме точно такъв пример - български представител, който не е декларирал офшорни фирми в имотната си декларация и неговото оправдание е, че те не били действащи. Това означава ли, че нашите данъчни власти нямат информация за това?


- Той е длъжен да ги декларира в приложение 8 към годишната си данъчна декларация.


Но той твърди, че не бил длъжен, защото били дъщерни.


- Значи е длъжен да ги декларира като съучастие в отчетите на дружеството майка. Това, че нямат дейност, не означава, че тези фирми не съществуват. Аз не искам да се намесвам в личен спор, но принципът, критерият не е дали са действащи или не, а а дали са учредени и съществуващи към момента на попълване на годишната данъчна декларация.


Въпросът е защо нашите данъчни власти не са получили досега тази информация и защо се налага едва сега да започва проверка? Къде се е изгубила тази информация?


- Има обмен по отношение на финансовите сметки. Няма обмен по отношение на участието на български лица и дружества. Данъчните органи имат възможността не по линия на спонтанния обмен на информация, а имат право да поискат обмен на информация за дружествата въз основа на сключените спогодби за избягване на двойното данъчно облагане и за обмен на информация.


Тоест ние трябва да сме активната страна, за да получим информация?


- Трябва да правим разлика между спонтанен обмен на информация, който е свързан с финансовите сметки, и обмен на информация, който е свързан с участие на българи в такива дружества, което вече е въпрос на специално искане, което трябва да бъде отправено до приходната администрация на съответната друга държава.


Хипопетично погледнато, ако имаме нарушение при годишните отчети и непосочването на такива участия в чужбина, ако действително няма дейност, то тогава данъчният ефект от едно такова разследване ще бъде равен на нула.


Но след като данъкоплатците търпят санкции при недеклариране дори на недействащи фирми, и политиците са длъжни да декларират.


- Така е, да.


Кото говорите за спонтанен обмен, се сещам как предишният главен прокурор се хвалеше как по тази линия е получил списък със сметки в чужбина и дружества на магистрати и политици. Така и не разбрахме какво се случи с тях. Смятате ли, че има последствия?


- О, разбира се. Като адвокатско дружество ние имаме клиенти, чиито имена бяха оповестени в тези списъци и по отношение на които НАП започна проверки и ревизии. Вероятно сме имали десетки такива случаи.


Имаше ли сред тях магистрати и политици?


- Политици имаше, но някои от тях вече не са между живите и затова бих се въздържал. Но това е един въпрос, който е изключително важен: Когато откриваш сметка в чужда банка, която на жаргон е офшорна, първото нещо, което ще те накарат да подпишеш, е декларация, че не си лице с политическа експозиция. И там фигурират всички критерии от четвъртия регламент за мерките срещу изпирането на пари. Когато едно лице декларира, че е било министър, депутат, тези банки стават изключително внимателни. Наши клиенти са ни разказвали, че от много банки са им направили отказ заради съмнения, че са заемали политически позиции в държавата, в която са местни лица.


Имаме и примера с Христо Бисеров, за когото прокуратурата не успя да получи информация от швейцарска банка и загуби дело срещу него. Това беше казус на политическо лице с недекларирани сметки, според прокуратурата.


- В Швейцария неплащането на данъци не е престъпление. За да можеш да получиш информация, трябва да докажеш, че е извършено друго престъпление в страната, от която се иска обмен на информация по наказателно-правната конвенция за обмен на информация. И когато това не може да бъде доказано, Швейцария отказва информация.


Сега пак се говори за швейцарски сметки.


- Има си много сериозна логика в това Швейцарската конфедерация да не счита неплащането на данъци за федерално престъпление. На всички ни е ясно колко много хора, които не са местни лица, държат парите си в швейцарските банки. Това е залогът на швейцарското икономическо чудо, на финансовата позиция на Швейцария в света. И макар че през годините те се отказват бавно и постепенно от привилегиите, които създава този режим, в никакъв случай не биха го отменили, както някои български политици пледират, считайки Швейцария за офшорна юрисдикция. Аз категорично не я считам.


Теоретично какво би трябвало да последва, ако двама българи бъдат уличени в недеклариране в свои офшорни участия и сметки?


- В идеалния случай трябва да се провери дали те са задължени в държави въз основа на мултилатералните конвенции, или става дума за държави, с които имаме спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за обмен на информация. И ако има основание да се направи искане за предоставяне на пълна информация за дейността на тези дружества, за участието, за финансовите сметки и т.н. Финансовит сметки, така или иначе, са в рамките на спонтанния обмен. Тоест ако не са в черния списък на ЕС за несътрудничещите юрисдикции, при всички случаи ще се получи информация.


След това тази информация трябва да се провери от прокуратурата, от гледна точка на това дали имаме съмнения във връзка с изпиране на пари и дали не са извършени данъчни престъпления. А вероятно ще се сезира и Националната агенция за приходите, за да установи дали не е нарушено българското законодателство и за да изследва източникът, с който са правени тези инвестиции.


Тоест всичкият този шум ще се сведе до две производства. Би се включила и антикорупционната комисия, ако в рамките на разследването се установи, че ресурсът е свързан с корупционни престъпления в резултат на политиеската дейност на съответното лице.


Оптимист ли сте, че от тези разкрития може да се стигне до разнищването на конкретни случаи?


- Зависи от конкретните факти. В преобладаващия брой от случаите лицата, които използват такъв тип структури, за да осъществяват бизнес, имат консултанти, които много сериозно ги пазят да не извършат престъпления в тази юрисдикция. От гледна точка на законосъобразността в повечето случаи там всички изисквания от закона са спазени. Тоест ние трябва да проверим дали българското законодателство по някакъв начин не е било нарушено. Това е начинът, по който евентуално може да се стигне до реализиране на отговорност.


Какво мислите за капацитета на приходната ни агенция?


- Приходната администрация на България израсна изключително много през последните години. И наред с ревизионни актове, които не й правят чест, има и изкючително подготвени колеги, които в много дълбока степен са навлезли в сложни проблеми и казуси. Не може да се каже, че в приходната администрация няма подготвени хора. Въпросът е това да бъде общото ниво. А това е изключително трудна задача и изисква много средства и много четене.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  Много интересно интервю. Видимо проблемът трябва да се търси в българските органи - НАП и прокуратурата, които много години лекинко са пропускали да проверят откъде са парите на Пеевски. Малко ми прилича работата на оня стар виц за Цветанов, ще го цитирам:
  Г-н Цветанов, от къде взехте парите? - пита следователят.
  - От скрина - отговаря Цветанов.
  - А там кой ги слага? - продължава следователят.
  - Тъстът ми ги слага - отговаря Цветанов.
  - А на него кой ги дава? - пак пита следователят.
  - Аз му ги давам - казва Цветанов.
  - Добре, а Вие от къде ги взимате? - пита следователят.
  - От скрина.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Всичко опира до произхода, ако той е формиран в БГ и е обложен с данък, къде ще си ги държиш после си е твоя работа.
  Проблемни са тези, които не са обявени и обложени в БГ. Тук идва въпроса как са изнесени. НАП е ясно, че не знае за тях, но има финансово разузнаване, което някак е проспало такъв сериозен финансов ресурс да се движи навън. Примерно 20% от строежа на магистрала или 60 млн от хазарт платени КЕШ.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  "В "свободната медия" ни вопъл ни стон по въпроса."

  за това пък в "по-свободните" медии ТРУД и БЛИЦ от вчера има изчерпателни статии по въпроса.

 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#5] от "doctor.no":

  даже БНТ започнаха да споменават за офшорка на Асен Василев, от Чобанов нямат инфо, явно е от другите "по-свободните" медии.
  Кушлука е получил инструкции.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Офшор бизнес не е работа на простолюдието !

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Не е проблем ТРУД и БЛИЦ какво публикуват, но е безпорен факта, че техни журналисти не са включени в екипа по разследването, което елиминира възможността да имат инфо от първоизточника, което прави информацията предположение на този етап.

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU Fighter":

  Ами като не ти е работа защо си чешиш езика?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  Асен Василев декларирал ли е своята офшорка?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Пропуснал съм самопризнанието, факт. Но щом ТРУД и БЛИЦ са го отразили, явно е факт.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  за това пък в "по-свободните" медии ТРУД и БЛИЦ от вчера има изчерпателни статии по въпроса.
  —цитат от коментар 5 на doctor.no


  Това, че в Дневник не се споменава нищо не означава, че не е истина написаното в други медии. А Дневник сам се поставя в категория "зависима" медия.
  Асен Василев случайно да опроверга казаното от бившите му колеги? Те казват, че е мошеник. А такъв защо иска да се намърда във властта?- пак да продължи това си дело.
  За юпитата на Симеон не знаехме нищо, а за този се знае и ще го изберем?
  Не на всички чавка е изпила мозъка. Или едни мафиоти да сменим с други още по-големи.


  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  Тоест адвокат Табаков ясно поставя на мястото ѝ "разследващата" журналистика в собствената ѝ некомпетентност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Не съм си и помислил, че ТРУД и БЛИЦ може да тиражират невярна информация. Все пак те са стожерите, които ни държат стабилно в класацията на Репортери без Граници

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  Много сте сладки със служебните минусчета и плюсчета.
  Так держать!

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Стига глупости с тази офшорки, направихте ги синоним на престъпление.
  И аз съм имал офшорка едно време.
  После реших, че съм твърде малък да си играя на международен финансов магнат, което си беше точно така.
  Но причината не беше да крия данъци от България или САЩ.
  С което искам да кажа, че да имаш офшорка не значи задължително, че си престъпник.
  Важи и за Пеевски, разбира се.
  Че не ги е декларирал може и да е нарушение на закона.
  И хубаво, една глоба.
  Да намерят откъде са дошли парите му, по-специално първия милион.
  Никоя власт не търси ничий първи милион.
  Толкова е просто.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  На Пеевски му е последна грижа, че са му осветлили 2 или 3 офшорки и дали е в нарушение с декларациите си.
  Той е под санкции по Магнитски и го съдят по закона РИКО.

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Весело

  Стига глупости с тази офшорки, направихте ги синоним на престъпление.И аз съм имал офшорка едно време.После реших, че съм твърде малък да си играя на международен финансов магнат, което си беше точно така.Но причината не беше да крия данъци от България или САЩ.С което искам да кажа, че да имаш офшорка не значи задължително, че си престъпник.Важи и за Пеевски, разбира се.Че не ги е декларирал може и да е нарушение на закона.И хубаво, една глоба.Да намерят откъде са дошли парите му, по-специално първия милион.Никоя власт не търси ничий първи милион.Толкова е просто.
  —цитат от коментар 20 на Боби Колев


  Турих ти плюс, колега, защото си прав.
  Забавното е как тук надават вой до небето за Пеевски все едно е изял някое пеленаче, а мълчат за Кокорчо.
  Докторския им трол се опитва да остроумничи на тема "112-то място", пишат му служебно по 50 плюса наведнъж и по 50 минуса на неугодните потребители (ако ще да са написали "2+2=4").
  Свобода на словото по дяснолибералному...

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Стига глупости с тази офшорки, направихте ги синоним на престъпление..
  —цитат от коментар 20 на Боби Колев

  Престъпления са само офшорките на Пеевски. На Асен Василев са доказателство за търговски нюх и предприемчивост.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  А офшьорките с оборот, като тия на Кокорчо трябва ли да декларират нещо пред НАП или там за това се грижи Специалистов - https://trud.bg/само-в-труд-асен-василев-с-офшорка-на-британските-вирджински-острови/

 25. 25 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  ве ногу краднАт тие от ДБ!!
  уж не биле у властта м?
  чак ОЛАФ разследва депутатите им
  Днефникъ що не пише за тие далавери за милиони????
  https://provaton.bg/2021/10/06/скандал-добричка-депутатка-от-дб-лъсн/?fbclid=IwAR3i6_DDy7XBJYUSn24KFYIbDJfm27oXhok7ihbP26xE3WOzYM19RNNQeTw

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#21] от "doctor.no":

  Той е във всички списъци за финансови престъпления.

 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  [quote#22:"pag"][/quote]

  Аз пък не разбирам хората, които гледат плюсовете и минусите.
  Може би защото разбирам как Интерент може да се манипулира.
  Самият аз много рядко слагам и плюсове и минуси, а никога не се вълнувам колко са ми сложили.
  Чета форумите за да видя какво пишат хората и как го пишат.
  Понякога харесвам мнения , които са срещу моето...и не винаги си го признавам :-)
  Но чета основно заради такива мнения всъщност....и как са рейтвани няма никакво значение.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  При положение, че тези банки не дават информация за движението на средствата, всеки търгаш ще заявява, че няма дейност. Пеевски и майка му на това разчитат. Спомяте ли си как декларираха, че нямат офшорни сметки? Всимко преписваше на адвоката си, Атанасов май се казваше. Сега като излязоха на светло друга песен запяха.

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  Всичко и приписваше - извинете за грешките

 30. 30 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 568 Неутрално

  всички в НАП са с връзки и затова са от кол и въже

  BG e мини империя на злото.
 31. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Събирам залози - Дневник ще се осмели ли да напише, че Асен Василев е вторият български политик с офшорка ;)

 32. 32 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#22:"pag"]
  —цитат от коментар 27 на Боби Колев
  Аз пък не разбирам хората, които гледат плюсовете и минусите.Може би защото разбирам как Интерент може да се манипулира.Самият аз много рядко слагам и плюсове и минуси, а никога не се вълнувам колко са ми сложили.Чета форумите за да видя какво пишат хората и как го пишат.Понякога харесвам мнения , които са срещу моето...и не винаги си го признавам :-)Но чета основно заради такива мнения всъщност....и как са рейтвани няма никакво значение.[/quote]

  Точно !!!!!!!!!!Повечето БЕЗСМИСЛЕНИ МНЕНИЯ се пишат ОТ ТРОЛОВЕ с явната цел да РАЗВОДНЯТ ВНИМАНИЕТО И ТРУДНО ДА ОТСЕЕШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА!!!!

 33. 33 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Весело

  А за офшорките на Ковачки да напишете нещо?

  За офшорните компании в енергетиката?

  Лицемери...

  Машини прости, народ неук.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK