Посланик Флоранс Робин: Франция е за интегриране на Западните Балкани, но не в тази рамка

От септември 2019 г. г-жа Флоранс Робин е посланик в София. Тя е била преподавател по физика, доктор е по епистемиология и история на точните науки и идва от кариера с високи постове в управлението на образованието

© Георги Кожухаров

От септември 2019 г. г-жа Флоранс Робин е посланик в София. Тя е била преподавател по физика, доктор е по епистемиология и история на точните науки и идва от кариера с високи постове в управлението на образованиетоНа 1 януари започва шестмесечното френското председателство на Съвета на ЕС, което съвпада и с президентски избори в страната. Разговаряме с посланика на Франция в София г-жа Флоранс Робин какви приоритети подготвя Париж за председателството, каква е френската позиция за евроинтеграцията на Западните Балкани, защо Франция реагира толкова остро на споразумението AUKUS (Австралия - Великобритания - САЩ).


За последен път Франция бе ротационен председател на ЕС през 2008 г., когато президент бе Никола Саркози, а премиер - Франсоа Фийон (днес и двамата са осъдени за злоупотреби), в САЩ президент стана Барак Обама, Бойко Борисов и Виктор Орбан още не бяха премиери, а Русия не беше окупирала Крим.


Госпожо посланик, много неща се промениха за изминалите 13 години от последното френско председателство на ЕС. Днес Франция е различна, Европа е различна, светът е различен. Предстои ново френско председателство на Съвета на ЕС в един особен период. Какво подготви Франция за първата половина на 2022 г.?
- Прав сте, че периодът е много особен. Преживяваме много особена епоха - Франция, България, Европа, светът... И затова е много важно Франция да положи усилия и да има успешно председателство, да сплоти солидарността и приятелството в Европа.


Първото направление е основната за нас тема за икономическото възстановяване. То трябва да бъде социално, солидарно и, може да се каже, екологично, със сериозно отношение към проблемите на околната среда. Възстановяването е много важно за всички нас и трябва да покаже устойчивостта на ЕС.


Второто направление, по което искаме да работим - естествено, в синхрон със следващите ротационни председатели Чехия и Швеция - е една силна Европа. Става дума за Европа, способна да вземе съдбата си в свои ръце, по-добре да контролира бъдещето и сигурността си.


Третото направление е чувството за принадлежност. Всички европейци би трябвало да се чувстват членове на едно семейство, което въпреки езиковото си и културно многообразие - или може би именно благодарение на него - дава надежда и видимост на младите хора. И най-вече - едно общество, поддържащо демокрацията и върховенството на правото. Тоест граждани на Европа, които се обединяват около основните ценности на ЕС.


Ето така виждаме за момента френското председателство. Пътят е труден, но трябва да се извърви. Защото, както сам казахте, светът стана много трудно място.


Говорите за европейско семейство, но често и предимно в Източна Европа, включително България, се чува недоволство от подобни метафори. Има хора, които казват, че в това семейство едни се държат като родители, а към други се отнасят като към деца. Как изглежда семейството на Европа според вас? Кои са "родителите" и кои - "децата"?


- Не знам дали точно по този начин може да говорим за европейското семейство. Имам предвид семейство в по-широк смисъл - фамилия, род. Братовчеди, които не са израснали в едни и същи условия. Някои са си тръгнали в един момент, а после се връщат. Други са преживели трудни моменти, скарали са се с фамилията, но в момента са убедени, че ще успеят и ще живеят по-добре, ако надмогнат трудните моменти в историята си и открият смисъла в това семейство.

Така че това, което има смисъл в една фамилия, е протегнатата ръка, а не старите истории от миналото, които понякога подкопават цялата идея. Това, което трябва да направим, е да приемем различията и да ги превърнем в богатство.

Ние сме невероятен континент. С богата история, прекрасна природа, пълен с многообразие, с интелигентни хора, които желаят да направят така, че светът да се развива по-добре. Нека им дадем тази възможност. Нека бъдем солидарни помежду си. Новата ни история не е еднаква, националните контексти са различни. Но знаем, че бъдещето ни е неразривно свързано.


Френското председателство съвпада и с президентските избори във вашата страна - важни и за французите, и за Европа. Какво отражение ще има предизборната кампания за председателството?


- Смятам, че ще е положително. Този факт също ще помогне за това Европа да бъде включена в предизборната кампания и ще напомни на французите, че част от решенията, които взимат, се отнасят не само за тях, но и ангажират цялата визия за общото ни бъдеще. Франция и французите трябва да се чувстват като членове на това голямо семейство, за което говорим.


Част от изборите, които всички правим - за демокрация, права на човека, енергетика, образование - имат отражение не само за нас, но и за целостта на Европа.


През 2021 г. Френският институт празнува 30 години от установяването си в България, като се разви от една малка библиотека до цял комплекс на площад "Славейков". Какво се опита за това време институтът да научи българите и какво научи от българите?


- Това е символична годишнина за нас, говореща и за историята на България. Защото институтът е създаден през 1991 г. след посещението на президента Франсоа Митеран и импулса, създаден от речта му пред студенти (през януари 1989 г. - бел. ред.) в Софийския университет за "вятъра на промяната" в Източна Европа. Франция реши, че трябва да участва в този полъх на свободата.


Разбира се, страната ни присъства в България и преди 1989 г. Потокът от хора, творци, идеи между нашите страни съществува отдавна. Той е много важен. Какво е дала България на Франция? Всички познаваме големите философски имена и творци, избрали да се установят във Франция и допринесли изключително много за интелектуалния кипеж в страната. Говоря за имена като Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Кристо. Сега е подходящ момент да припомним ролята на Кристо на жив мост между Франция и България.


Съответно Франция се опитва през годините - и особено от 1991 г. насам - да изгради мостове в интелектуалния и творческия живот между двете страни. Да включи България в обмена между институциите и културите в Европа.


Да разширим района на разговора ни. Преди дни беше срещата ЕС - Западни Балкани в Словения, която не успя да преодолее резервираността на страните членки към започване на преговори за членство на Албания и Северна Македония. България казва "Не" по известни причини. Франция казва "Не" по други. Какви са те и доколко се покриват с българските?


- Веднага искам да уточня - Франция в никакъв случай не е казвала "Не". Напротив, ние ясно подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани. И ако преди няколко месеца просто припомнихме на по-висок глас позицията си, то е не защото искаме да възпрепятстваме присъединяването на Западните Балкани към ЕС, а искаме да уточним, че то трябва да стане в нова рамка.


Думите на Франция бяха именно тези - "Да" на интеграцията на Западните Балкани, "не" на интеграцията в тази рамка на преговори.


Флоранс Робин,

посланичка на Франция в България


Поискахме да се направят важни промени и това се случи. Първо, много по-ясно да бъдат уточнени условията, които трябва да бъдат изпълнени за влизане в ЕС. По-точно възможността да има реверсивност, обратно движение. Защото фактът, че си отбелязал като изпълнено едно условие с кръстче в квадратчето в списъка, това не означава, че е завинаги. Ако нещо междувременно се промени - има отстъпление в отношението към върховенството на закона, правата на човека, основните ценности на съюза - ние също трябва да можем да се върнем и да кажем, че тази клауза вече не се изпълнява от страната кандидат.


Получихме съгласие за преразглеждане на рамката за преговори със страните кандидатки. От този момент за нас всичко е възможно.


Още веднъж казвам - Франция е за европейската перспектива на Западните Балкани, но не при всякакви условия, а при изпълнение на това, за което говорим.

Много добре осъзнаваме, че има сложни ситуации в района, нерешени спорове... Искрено желаем да помогнем за решението на тези конфликти, да участваме, за да се постигне по-голяма евроинтеграция на всички тези държави.

Но на първо време във всяка от тези страни на Западните Балкани трябва да бъдат задълбочени основните реформи. Специално ще проследяване борбата с корупцията, с организираната престъпност, с равенството между половете, правата на малцинствата... Цялата работа, която вече започна, трябва да продължи. Когато казвам, че Франция се ангажира да продължи подкрепата за Западните Балкани по пътя към интеграцията, имам предвид, че на срещата в Бърдо призовахме ЕС да засили колективните си усилия за подпомагане на тези страни. Регионалното сътрудничество трябва да е по-голямо, да се подкрепят усилията за добросъседство и за сближаването им с някои конкретни европейски държави.


Мога ли да обобщя обяснението ви с думите "Франция казва "Да", но "Не" по този начин"?


- "Не по стария начин". Тази промяна на начина я постигнахме. Процесът трябва да стане по-взискателен, по-обвързващ, да отчита основните ценности на ЕС. В замяна се ангажираме да окажем по-голяма подкрепа и да засилим сътрудничеството ЕС - Западни Балкани.


Означава ли това, което обяснявате, че Франция желае нов модел за преговори за еврочленство, който да е универсален и да важи за страни като Украйна например?


- Не знам дали можем да използваме такова определение. Рамката за преговори трябва да се адаптира към особеностите на всяка държава. Но казвам още веднъж - тя трябва да бъде взискателна по всички пунктове и ценности. Тази рамка трябва да изисква постигнатото да бъде устойчиво и трайно във времето, за да е в полза на народите на тези държави.


Зоран Заев и Урсула фон дер Лайен по време на посещението на премиера на Северна Македония в Европейската комисия в края на септември

© Dati Bendo, EC - Audiovisual Service

Зоран Заев и Урсула фон дер Лайен по време на посещението на премиера на Северна Македония в Европейската комисия в края на септември


"Зелената сделка" на ЕС е друга гореща тема. Би трябвало да вървим към приключване на подготовката за този пакт, но, изглежда, се пораждат нови спорове и дебати, а не консенсус. Преди дни например Франция, България и група държави от ЕС се обявиха ядрената енергия да получи "зелено" финансиране от ЕС като "чиста" за климата. Оказахте се в компания със страни от Източна Европа и Финландия (строи руска АЕЦ), която по-скоро очертава разделителна линия спрямо страни като Германия и антиядрени държави в ЕС. Защо се получи така, каква е целта? Няма ли опасност такива инициативи да забавят и дори да провалят Зеления пакт?


- Много е трудна тази тема. Някой би си помислил, че ще са ни нужни десетки години за постигане на съгласие. А не е така. Факт е, че позициите се втвърдяват, но трябва да превъзмогнем това. Защото учените предупреждават, че без бързо решение няма да успеем да задържим затоплянето на климата в рамките на 2 градуса до 2030 г. Личната ни отговорност към бъдещите поколения, към нашите деца - не говорим какво щяло да стане след сто или хиляда години, а за нашето време, за оцеляването на човечеството.


Целите са ясни, трябва да се борим със затоплянето на климата, и то много бързо, да спазваме поетите ангажименти от Европа - с 50% намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. и пълна въглеродна неутралност през 2050 г. Ядрената енергия е част от решението. Тя е чиста, сигурна и икономически конкурентна. Като гледаме какво се случва в момента с цените на природния газ - над 170% поскъпване от януари насам, разбирате за какво говоря. Освен това тази енергия ни позволява да сме независими спрямо трети страни.


Когато говоря за автономност и силна Европа, мисля и за енергийната независимост.Припомням, че Европа е лидер в ядрената енергетика, може да създаде хиляди квалифицирани работни места за нашите граждани. Затова се обявяваме ядрената енергия да се разглежда наравно с тази от възобновяеми източници като чиста. Естествено, това не ни спира от мащабни инвестиции във ВЕИ, те са необходими, но сами по себе си не гарантират сигурност и непрекъснатост на доставките. Виждаме как държави, отхвърлили или изместили встрани ядрените централи, се виждат принудени да отворят централите си на въглища, за да си осигурят енергия. Това е просто невероятно. И в известен смисъл е непоносимо по отношение на поетите ангажименти.


Има достатъчно силна гледна точка, която опонира на вашата. Надявам се бързо да намерите терен на общ интерес с привържениците ѝ.


- Разбира се, това трябва да се направи. Като говорим за европейско семейство, необходимо е да разговаряме, да споделяме гледната си точка, но като не забравяме взаимните ни ангажименти и интересите на нашите граждани и бъдещите поколения.


Посланик Флоранс Робин: Франция е за интегриране на Западните Балкани, но не в тази рамка

© Георги Кожухаров


Да поговорим за събитие в другия край на света, което засегна Франция и отекна в Европа - стратегическото споразумение AUKUS (Австралия, Великобритания, САЩ). Мнозина не разбират какъв толкова е проблемът, след като се говори за австралийски ядрени подводници чак през 2040 г., и смятат, че острият отговор на Париж е само заради загуба на договор за милиарди евро и типично голистка реакция. Какви всъщност ще са последиците за евроатлантическата солидарност и европейската сигурност? Ще ускори ли този случай инициативата за стратегическа автономност на Европа?


- Първо, да не забравяме как бе съобщено за това споразумение. Да, то ще има много сериозни последици за европейците и за функционирането на евроатлантическия съюз.


Подобен начин на действие - бруталното прекратяване на партньорството с Австралия и обявяването на споразумението, показва, че Европа има нужда от инструменти и средства да гарантира собствената си сигурност и особено в Индийско-Тихоокеанския район. Това говори също, че ЕС трябва да има капацитета да действа на световната сцена. Европа трябва да е автономна и да има много по-голяма солидарност.


Не може да кажат на европейците „занимавайте се единствено с близкото си обкръжение, а ние ще се занимаваме с останалия свят".


Флоранс Робин,

посланичка на Франция в България


Ние имаме интереси в Индийско-Тихоокеанския район. Смятаме, че станалото не съответства на интересите на ЕС в този район. Особено във връзка с отношенията с Китай. Затова мисля, че в момента сме длъжни заедно да помислим как по-добре да гарантираме сигурността си.


Бързото оттегляне на САЩ от Афганистан без реално консултиране с европейците илюстрира по същия начин необходимостта Европа да вземе в ръце собствената си сигурност и интереси.


Разбира се, в никакъв случай това не означава, че се отдалечаваме от трансатлантическия съюз. Нямаме никакво намерение да се откажем от ангажиментите си в НАТО. Напротив. Това не е проблем, засягащ единствено французите. Смятаме, че трябва да се реформират трансатлантическите отношения така, че да отговарят на новите цели и предизвикателства. Нужни са повече усилия от европейска страна за евроатлантическата сигурност. Както и повече усилия от американска страна за консултиране и отчитане интересите на европейските съюзници.


Говорите за мултилатерализъм, но напоследък се използва все по-често друг термин - минилатерализъм, т.е. създаване на компактни коалиции за постигане на конкретна цел. Едни по-гъвкави и бързи решения спрямо относително статични структури като НАТО. Усещате ли подобна тенденция в света?


- Да, не може да се отрече, че има такава тенденция да се върви към подобни коалиции, създавани за някакъв период от време и не много добре структурирани. В никакъв случай това не бива да застрашава по-трайни и дълбоки коалиции, създадени около по-дълбоки и сериозни цели. Веднага отбелязвам европейската солидарност и трансатлантическия съюз, който сам по себе си е част от стабилността на света.

Да, нека бъдем по-гъвкави и бързи, да имаме капацитет да отговаряме на новите предизвикателства. Но и "Да" за основните ценности и доверието между съюзници, което да е нашият компас.


Безспорно начинът на обявяване на AUKUS дава начало на един нов период, но и вярвам, че от него ще излезем по-силни, с по-балансирано сътрудничество. Очакваме от САЩ да погледнат позитивно на раждането на една по-солидарна Европа. Смятам, че, от друга страна, самите европейци ще убедят себе си, че могат да са по-ефективни и способни партньори, че могат да присъстват по-ефективно на световната сцена.


От което ще имат полза и САЩ?


- Абсолютно. Убедени сме в това.


Посланик Флоранс Робин: Франция е за интегриране на Западните Балкани, но не в тази рамка

© Георги Кожухаров


Да се върнем към Европа - за каква стратегическа автономност говорим, докато ЕС има проблем с върховенство на закона, свобода на пресата, корупция... Еврокомисията бе критикувана неотдавна в Европарламента, че прави твърде малко и твърде късно, включително в случая с България и санкционираните от САЩ по Глобалния закон "Магнитски". В крайна сметка това е разговор за двойни стандарти във външната политика. За обвинения, включително към Франция и семейството на европейските либерали, реформирано със значителната роля на президента Еманюел Макрон. Какво прави Франция, за да спрат тези обвинения?


- Връщаме се на началото на разговора ни. Много е сложно европейското ни семейство. Факт е, че в едно семейство трябва да се споделят общи цели и ценности и да се зачита суверенитетът на всеки негов член. Но всички събития и кризи, през които сега преминаваме, би трябвало да ни убедят, че трябва да вървим към по-голямо сближаване, по-бърза конвергенция, общи ценности, по-голяма интеграция, зачитаща историята и спецификите.


Самите народи ще дадат отговорите. При политическите структури реформирането ще стане по-бавно. Но хората стават все по-взискателни и в кризите настояват за важни реформи. В този смисъл вярвам в зрелостта на народите, макар че някои ръководители трудно чуват гласа на народа си, да вървят с него, да го поведат към повече сигурност, отговорност и благоденствие във всекидневието в крайна сметка.

Затова смятам мобилността за едно от най-важните измерения, потокът на хора и идеи. Всичко това прави така, че в един момент тази сила на демокрацията, на споделените ценности, ще помогне да се превъзмогнат трудностите и препятствията. И това ще се случи много по-бързо, отколкото политиците си мислят.

Идвам от сферата на образованието и това ме кара да смятам, че много често политиците забравят за силата на младите хора. Способността им да действат като цунами, помитащо бариерите.


Завиждам на оптимизма ви в една Европа, в която се говори за "пленени държави". Споделете в края на разговора някакво лично преживяване в тези странни две години от мандата ви в България. Нещо, което да вдъхне кураж на младите българи, искащи и борещи се за промяна.


- България се оказа прекрасна изненада за мен. Не познавах страната. Четох за нея в исторически книги, но там невинаги се говори за най-добрите моменти. А тук открих една изключително красиво място. Понеже идвам от страна с изключително разнообразна природа и география, веднага се почувствах на една вълна с прекрасното обкръжение в България.


Срещам се с много българи, разговарям с много млади хора - добре образовани, креативни, имащи едно-единствено желание - да дадат нещо от себе си, да направят така, че България да участва на възможно най-доброто ниво в бъдещето на Европа.


Българите понякога не съзнават достатъчно богатството не само на природата, но и на народа си.


Флоранс Робин,

посланичка на Франция в България


Това ми вдъхва голямо доверие. Не достига само заключителният етап - преминаването от мечтите към тяхното осъществяване. Трябва българите да имат повече доверие в себе си. Да си позволят да вземат бъдещето си в ръце. Не сте сами. Цяла солидарна Европа е с вас.


Заглавието и акцентите в текста са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  "Факт е, че в едно семейство трябва да се споделят общи цели и ценности и да се зачита суверенитетът на всеки негов член. Но всички събития и кризи, през които сега преминаваме, би трябвало да ни убедят, че трябва да вървим към по-голямо сближаване, по-бърза конвергенция, общи ценности, по-голяма интеграция, зачитаща историята и спецификите."

  Последно какво да бъде, "общи цели", "суверенитет" или "зачитане на историята и спецификите"???
  Типичен политик, говори ужасно много без да казва нищо конкретно. Това интервю е пълна боза😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 574 Неутрално
 4. 4 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Факт е, че в едно семейство трябва да се споделят общи цели и ценности и да се зачита суверенитетът на всеки негов член. Но всички събития и кризи, през които сега преминаваме, би трябвало да ни убедят, че трябва да вървим към по-голямо сближаване, по-бърза конвергенция, общи ценности, по-голяма интеграция, зачитаща историята и спецификите."Последно какво да бъде, "общи цели", "суверенитет" или "зачитане на историята и спецификите"???Типичен политик, говори ужасно много без да казва нищо конкретно. Това интервю е пълна боза😂
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Важната дума тук е "сближаване" !

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Много добро интервю. Казва много и важни неща.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "Франция е за интегриране на Западните Балкани, но не в тази рамка."
  Разбирай - Франция е за интегриране на Западните Балкани някога, но не сега. Казаха го. Тогава защо беше цялото това лицемерие, че единствената пречка сме ние.

 7. 7 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Българите понякога не съзнават достатъчно богатството не само на природата, но и на народа си."

  Отдавна нямаме нужда някой от Запада да ни казва дали сме ценни или не!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 8. 8 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Трябва българите да имат повече доверие в себе си. Да си позволят да вземат бъдещето си в ръце. Не сте сами. Цяла солидарна Европа е с вас."

  Стига с вашето лицемерие! И да ни плюете и да ни се подмазвате - все тая!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 9. 9 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#1] от "fwh261082354
  Нямаш праблем, пускаш казанчето, изчакваш малко и пак натискаш...

 10. 10 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Всичко това прави така, че в един момент тази сила на демокрацията, на споделените ценности, ще помогне да се превъзмогнат трудностите и препятствията."

  Няма да забравя думите на шефа ми в ЕК, който беше французин:
  "This is no democracy here! This is where we work!"

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Вменяват ни вина, без да сме виновни.

 12. 12 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 69 Неутрално

  "Но на първо време във всяка от тези страни на Западните Балкани трябва да бъдат задълбочени основните реформи. Специално ще проследяване борбата с корупцията, с организираната престъпност, с равенството между половете, правата на малцинствата... " Хм, интересно, не е ли казала, че македонците следва да ни лазят в краката и да викат: "българи сме"?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Признавам си, не издържах докрай. Точно като Работническо Дело едно време, свобода, равенство братство и светлото бъдеще. И дайте да дадем
  Отврат

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Как какво? От всичко по малко и според момента. Това е основен принцип. Освен това винаги трябва да имаш някакви основания да се отметнеш от това, което си казал вчера. А може и без основания. Но политиците и дипломатите, особено ония от така наречените Велики сили, тия работи ги знаят много добре. ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 654 Весело

  Каза им го на македонските кривоглави печенеги: Че влезнете ама не у тая рамка :))))

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Интелигентно фризирани френски мисли. И интересни френски интереси. 56 реактора (или централи?) в метрополията ще са зелени, а за Тотал, дето е по целия останал свят, нито дума.

 18. 18 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Това, което се случи със споразумението в Тихоокеанския регион само показва нуждата от познаване на историята и географията.
  Франция беше закономерен участник в него. И може би реакцията за провалената сделка с подводниците нямаше да бъде такава. Нейни са Маркизите острови и Нова Каледония. А в по-широк план- в Индийския океан, Реюнион и Майот. Франция държи в района флот и военни части. И Франция традиционно пази честта си и това, което е нейно.
  Британия като каква точно участва в този съюз за сдържане на Китай, освен като арендодател на американската база на о-в Диего Гарсия и щото Бети номинално е държавен глава на Австралия?
  Британия няма нищо в района. Разтоварила се е от всичките си владения. А вече няма и кой знае каква военна сила, която да е някакъв фактор.

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Весело

  Брутално дрискане в понеделник сутрин 😁
  —цитат от коментар 1 на fwh261082354


  Вижда се...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  А ние знаем неписаните ангажименти на Франция към сръбските господарски домогвания. За балканите сърбите са източник на напрежение и несигурност, развъдник на войни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Весело

  "Българите понякога не съзнават достатъчно богатството не само на природата, но и на народа си."Отдавна нямаме нужда някой от Запада да ни казва дали сме ценни или не!
  —цитат от коментар 7 на Чубрица


  Да. Ние си знаем, че сме "земя, като една човешка длан", нещо което големият брат от североизток ни го е набил до мозъка на костите...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#20] от "Корки":

  И щото съюзниците и враговете не се променят съобразно интересите и конюнктурата! Та от 1919 досега нищо не е мръднало, а?
  Между другото, Франция участва в НАТО-вскта коалиция, която бомби босненските сърби при разпадането на Югославия.

 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Добре де, колеги, какво очаквате да чуете от един посланик?!
  Мисля, че каквото трябва да се разбере от интервюто, се разбра.
  Много приятно дори се разбра (отново, това не е новина), че на макетата хич не им е постлано и то не само заради българското вето.
  Това, че хързулнаха франсетата така гадно със сделката с Австралия също ги кара все по-упорито да мислят за някои отдавна важни неща, свързани със самодостатъчността на съюза.
  Отлично интервю, в този смисъл.
  Четете знаците.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Нормално американофили и русофили да плюете по френската посланичка, която говори за енергийна независимост от Русия и за Обща Европейска армия...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  Май франсетата чудесно ги устройва нашето вето?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Брутално дрискане в понеделник сутрин 😁
  —цитат от коментар 1 на fwh261082354


  Можеше да ни го спестиш! Дрискането си!

 27. 27 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Айде без лицемерие, спрях да чета на солидарност и приятелство. Когато Франция се откаже от "мобилност" и започнат да спазват правото на свободно придвижване на стоки, хора и не възпрепятстват свободният пазар, тогава г-жата да се обажда, за каквото и да било интегриране. Лицемери с лицемери.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 28. 28 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#24] от "angevins":

  Общо европейска войска, която се влияе от решенията на 2-3 държави. Не, мерси. НАТО върши работа.
  Също така 50лв бас, че тия туземци в ЕП ще повторят Будапеща 56та ако им се даде такъв инструмент.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":
  "Това интервю е пълна боза"
  –8 +16

  До коментар [#5] от "DDR":
  "Много добро интервю. "
  –4 +8

  Форумът на Дневник е непредсказуем.

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  "Българите понякога не съзнават достатъчно богатството не само на природата, но и на народа си."Отдавна нямаме нужда някой от Запада да ни казва дали сме ценни или не!
  —цитат от коментар 7 на Чубрица


  За такива като теб има нужда някои от Североизток да ни казва , че сме предатели , изменници, продажници.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " "Не по стария начин". Тази промяна на начина я постигнахме. Процесът трябва да стане по-взискателен, по-обвързващ, да отчита основните ценности на ЕС. В замяна се ангажираме да окажем по-голяма подкрепа и да засилим сътрудничеството ЕС - Западни Балкани."

  Е, сега чугуните в Скопие започват ли да вдяват, че колкото и да лобират в САЩ да ни натискат отвън да свалим ветото си, има страни в ЕС, които просто не ги искат там в този момент, нито в това състояние на югославска отломка, която изобщо не покрива критериите за членство на съюза ? Казаха ви го в прав текст, все пак !

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Франция участва в НАТО-вскта коалиция, която бомби босненските сърби при разпадането на Югославия.
  —цитат от коментар 22 на filofob


  Тогава проблемът трябваше да се реши с бомбене, въпроса беше кой ще го извърши, дали мюсюлмански войски, или християнски. Сърбите отново искаха световна война като ПСВ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Кат я гледам другарката (дохтор по епистемиология моля ви се) на първата снимка - с баба Меца ли ще прай пехливанлък, бай Тошо ли пунтири при вида на Брежнев? Много изкуственяшко ма, бульо, прекалено, ха-ха-ха-ха-ха

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 34. 34 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":"Това интервю е пълна боза" –8 +16До коментар [#5] от "DDR":"Много добро интервю. " –4 +8Форумът на Дневник е непредсказуем.
  —цитат от коментар 29 на tacheaux


  Виж кой говори уа. Ха-ха-ха-ха

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":Вменяват ни вина, без да сме виновни.
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Вината ни се вменява от Дневник. Внушава ни се , че по отношение на влизането на Македония в ЕС ние сме единствените , които сме против. Употребява се думата "вето" , което е подвеждащо , защото вето има когато в процес на гласуване само един е бил против , а всички останали са гласували ЗА, но гласуване до сега не е имало. Позицията на Дневник е изцяло македонистка , което е много жалко.

 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#32] от "Корки":

  Просто ти показвам, че прехвърлянето на ситуацията след Първата световна война и малката Антанта към днешна дата е напълно безпочвено. Това е като дружбата със СССР от векове за векове.
  И пак между другото, Франция продаде корсетите дето ги предлагаха на нас на Хърватска. Но виж, френско оръжие в Сърбия няма. А и нищо сравними като инвестиции с това в Румъния.

  п.п. Югославия се разпадна по този начин, защото Милошевич не се усети да смени лагерите. западът с удоволствие щеше да го приеме. А идеята, как невероятната въздушна мощ на Саудитска Арабия или дори Турция се телепортира от Рияд(иначе трябва да прелети над Гърция, България, Македония), за да бомбардира Баня Лука без санкцията на големия брат е фантазна. Нищо, че наистина западът беше разтревожен от дрънкането на оръжие и изпращането на наемници от ислямските държави.

 37. 37 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#36] от "filofob":

  Корсетите=корветите. Коректорът има чувство за хумор. Даже се чудих дали да не го оставя така.

 38. 38 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#13:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ"][/quote]

  Говориш за себе си! Не го прави от името на всички ни.
  Стюпи, твоята глу.... е очевадна и безкрайна. Спести ни я моля те!

 39. 39 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чубрица":

  Целия руски троляк е събуден да кендза във форума барабар оня фен на бръкзит! Кеф ми е като ви гледам немощните писания

 40. 40 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#36] от "filofob":

  Аз си мисля, че Милошевич е бил руски агент. Просто защото няма как да съществува толкова глупав политик, било то и сръбски. Той унищожи не просто Югославия, той унищожи субстрата, на базата на който съществуваше Югославия - невъзможността за ясно определени етнически на базата на ясно изразена етническа принадлежност.

 41. 41 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Така ли? Бихте ли обяснили какви?

 42. 42 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  За такива като мен няма нужда някой да казва каквото и да било за да знаем кои сме.
  "Цяла солидарна Европа е с вас."
  И откога Европа е с нас, че нещо не съм разбрала? Станахме разграден двор на мафията, (на РУСКАТА мафия!), а Европа била с нас, моля ти се! Европа да се извини, че ни остави на произвола на съдбата! ЕК да се извини, че си затваряше очите за корупцията у нас!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 43. 43 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Таз дама ако се не лъжа беше министър на образованието и левундерка, ъф коорс. Като се има предвид в какво се е превърнало образованието в безконтролните зони във Франция, макаронът я засили на топло посланическо местенце, щото нещо не я харесаха подопечните и. Та сега каканиже общи приказки на брюкселски новоговор.

 44. 44 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Изключвайки теми с кратко и средносрочно значение като "Мобилност", с Франция имаме впечатляващо съвпадение на интереси по много от дългосрочните теми. Шанс за България е, че това е втората най-важна страна в ЕС. Атомната енергия и разширението на ЕС са две теми, които имат стратегическо значение за нас и националната ни сигурност в хоризонт от над 50 години.

  Франция е и доста близка до нас поради сходството на идеите на френската революция и българското възраждане. Не се притеснявам, че ще намерим общ език, който и да дойде на власт там, защото тази основа е много солидна и няма аналог с общото ни с другите големи страни. Зад тези общи идеи застават и Макрон и ЛеПен, така че трябва да говорим повече с Париж за непреходните идеали, които в голяма степен споделяме.

  С Германия интересите ни са по-повърхностни, чисто икономически, а с Франция можем да развием връзка на по-дълбоко ниво. Трябва да се възползваме от това, че традиционно близката й Сърбия се извади от голямата игра през 1990-те и днес не е в ЕС, както и от неутрално до положителното отношение към българите във Франция.

  Визията за Европа, която Франция има, както се вижда и от това интервю, е доста близка до обсъжданите като важни теми и у нас (стратегическа автономия, повече армия, атомна енергия, подсилване на ЕС вътре и много внимателно разширение).

 45. 45 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#42] от "Чубрица":

  Българската корупция е наш български проблем. Френската корупция е френски проблем. Всяка страна си гледа нейната корупция. Корупция има навсякъде, но ние сме единствената страна, която смята, чв това не е нейн а европейски проблем.

  Това постоянно васално мислене у нас е трудно за разбиране в Европа. Повечето страни не позволяват Брюксел да им се меси, а и ЕС няма интрументи за такъв тип намеса.

  ЕС просто изпраща един малък % от фондовете на партиите, които ние българите избираме и може да ни стиска палци или да ни игнорира, но няма как да не работи с избраните от нас. Когато изберем неподкупни партии, страни като Франция ще стимулират и частните инвестиции, както направиха в Румъния. Останалото зависи само от нас, българите и лидерите, които припознаваме.

 46. 46 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Заев да чете. Не че не го знае вече, т'ва за лошата България е само за вътрелна употреба. Никой не ви ще в Европа, макета, така че, обратно в Белград да ядете цървули и да пеете анти-фашистки песни докато ви дойде акъла.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Какво всъщност предлага Франция на Западните Балкани?

 48. 48 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Бла,бла бла не се занимавайте с македонците докато отричат българката история и език . Техните мозъци ги е променил Тито с години напред (както и на сърбите) и те никога ама никога няма да се променят - знам и ги чувствам едните ще спорят че са наследници на Александър а тругите че Косово е Сърбия и така с векове

 49. 49 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#44] от "observador":

  Има нещо сбъркано в това, което тя казва. Сближаване от една страна, и автономна Европа от друга, ми звучи като европейска федерация!

  "трябва да вървим към по-голямо сближаване, по-бърза конвергенция, общи ценности, по-голяма интеграция"

  "Европа трябва да е автономна и да има много по-голяма солидарност."

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 50. 50 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#44] от "observador":

  Това, че Франция ни прави мили очи, никак, ама никак не е на добре! Германия създаде Бойко, кой знае какво ще създаде Франция!

  Радан Кънев иска европейска федерация:
  https://bit.ly/3BVqRnD

  Слави иска европейска държава:
  https://bit.ly/3vmUX0N

  Лошо!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 51. 51 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чубрица":

  "Има нещо сбъркано в това, което тя казва. Сближаване от една страна, и автономна Европа от друга, ми звучи като европейска федерация!

  "трябва да вървим към по-голямо сближаване, по-бърза конвергенция, общи ценности, по-голяма интеграция"

  "Европа трябва да е автономна и да има много по-голяма солидарност."

  Това не е някаква нова идея и Франция исторически винаги е искала такава по-близка Европа. Но не се притеснявайте, в момента изобщо няма такъв тласък от Париж - французите не са в най-проевропейския си момент и темата за федерацията не е на дневен ред.

  Това Европа да е автономна, през френската призма, означава по-силна армия, която има някакви структури, допълващи НАТО (Франция е най-голямата армия в ЕС и в обтегнати отношения със САЩ и Турция). Тази концепция не е в конфликт с Европа на нациите, просто Франция иска повече независимост от Вашингтон и така разбира "автономността".

  Към тази (военна) автономия добавяме и енергийната (Франция е лидер в атомната енергия), съответно по-смела външна политика (Франция създава ЕС с идеята той да дава повече тежест на интересите й), други важни индустрии (Франция е лидер в самолетостроенето, особено след скандалите с Боинг).

  Франция няма да се откаже от нацията си, нито от държавническата си традиция, особено при сегашния ЕС, но тази "автономия", която искат да постигнат, би работила чудесно дори за формат "Европа на нациите", няма нужда от федерация и никой не я търси. Слави Трифонов не е фактор за бъдещето на Европа или каквото и да било.

 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чубрица":

  Нашите политици ни обясняват, че сме «матрял « и да си сменим «чипа «. Тази леля ни насьрчава такива да ги наритаме.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#51] от "observador":

  Те може да не го нарекат "европейска федерация", но де факто да е.
  Създадоха EEAS, създадоха европейска прокуратура, на път са да създадат европейска армия, обмислят решенията да не се взимат с единодушие...
  Накъде вървим?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 54. 54 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#53] от "Чубрица":

  Европейската прокуратура има отношение само към разходването на европейски пари. Това е добър пример. Засега държавите искат да прехвърлят някои неудобни отговорности на ЕС, докато запазят по-приятните за себе си. Например, наскоро едно табу - европейски компетенции в здравеопазването - беше поскано от европейците, заради първоначалния отговор на пандемията.

  Докато ЕС върви по Лисабонския договор и нов такъв не бъде подписан, всички общи начиная ще са със символичен и ограничен характер, така както е Европейската прокуратура.

  Затова и по-горе Ви казах да не очаквате реакция от ЕС за корупцията у нас - това е извън правомощията им. ЕС няма такива инструменти, именно защото не е федерация. Дали един ден ще стане - не знам, но засега това не изглежда най-възможния вариант. По-скоро вървим към повече сътрудничество в определени области, където националните правителства нямат нужната сила (армия, икономика, отскоро и здравеоипазване), но всичко това в рамките на Лисабонския договор остава много далеч от каквата и да било фердерация.

 55. 55 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#40] от "Vladislav Sotirov":
  Да абсолюъно си парав!
  Милошевич беше глупав комунист който искаше да остане на власт до края на живота си и с цената на същия но хората го недавиждаха от самото начало по подобие на Байден днес. Един ден когато "дамаджа" почне да се признава и от неговата медия ще е много късно и за Америка .

 56. 56 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Северна Македония няма нищо общо с оня народ който е живял някога когато Александър велики е живял.
  Днешните хора там са славяни, българи, власи и разбира се гърци и траки като последните вече са се асимилирали с останалите и ако се направи DNA на цялото население както и на българското ще се установи че в днешните български земи има повече наследници на Александър отколкото в Гърция и македония . Такива изследвания са възможни днес след като се знае неговото DNA. Аз поне знам няколко с подобно DNA както и професора от Колумбийския университет в Ню Йорк работил над DNA -то на Александър Велики при откриване на гроба му. ....

 57. 57 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 182 Весело

  Шекспир е написал една комедия "Напразни усилия на любовта". Напразни усилия Заев, напразно хвърлени милиони за лобиране, напразно хвърлени пари за Дисниленда в Скопие, напразно хвърлени жълти стотинки за тролчета и тролове/тук не визирам Сенсея, той не е прост трол, той просто е тролей/. Нанай си, трябва да смениш темата, пиши против замърсяването на океаните или затова, че Земята е плоска/ Има такава общност и от там може да искараш някой лев/
  sans les Macédoniens dans l'UE! Et vive la France!

  noblesse oblige
 58. 58 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 182 Весело

  иЗкараш!!! Имах тежък ден, дано там не съм сгрешил1

  noblesse oblige
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK