"Озлобление към всичко и всички": що за хора са българите

"Озлобление към всичко и всички": що за хора са българите


Индивидуалисти, които не понасят чуждия успех, не държат особено на независимото мислене и вечно се смятат за излъгани и ощетени: това ли са ценностните особености на българите? Разговор с проф. Марин Паунов за "Дойче веле".


Проф. Паунов, по няколко актуални повода (пандемията и изборите) сега ще си говорим за Вашето изследване "Българското (не)доверие: ценности и социално доверие на българите в европейски контекст". Нека първо уточним един терминологичен въпрос. Вие използвате категориите "народ" и "национална култура", но могат ли те да се възприемат съвсем безкритично? Съществуват ли наистина или са само въобразени?


- Не харесвам думите народопсихология и манталитет, предпочитам национална култура и национални ценностни особености и използвам предимно тези понятия. Въпросът Ви всъщност е интересен и предполага дълъг и сложен отговор, защото няма една общоприета дефиниция за нация, а и терминът се родее с други две категории - етнос и народ. За да не затъваме в тези дебри, нека да се ограничим в разбирането, че изследването се занимава с национални особености, тоест с нацията като голяма общност с общо съзнание за историческа и културна принадлежност, обща територия и общ език, организирана в държава.
България се намира в четвъртата вълна на пандемията, предстоят избори за парламент и президент. Дали в тази ситуация се задълбочават нагласите, които описвате - негативизъм, песимизъм, озлобление.


- Поредна вълна и поредни избори. Ситуацията, която визирате, потвърждава за пореден път изводите от изследването. Не може да не сме се питали защо България е на последно място в Европа по толкова много параметри: от процента ваксинирани до изпитвано щастие или доходи. Задавали сме си въпроса защо сме затънали в толкова проблеми, които започваме да виждаме особено ясно, когато попаднем в други страни. И защо отношенията ни са такива, каквито са.


Чудили сме се как е възможно да сме свидетели, участници и потърпевши в толкова много абсурди - от политиката до движението по пътищата. И сега сме във вихъра на поредния абсурд: рекордната смъртност и антиваксърството. Всъщност отговорите на всички тези и много други мъчителни въпроси се коренят предимно в нас самите, в нашите собствени български ценностни особености и национална култура.


Наричате ги много предпазливо "ценностни особености". Искате ли да ги конкретизирате?


- Ето само някои важни характеристики:

 • Индивидуализъм, съчетан с непонасяне на чуждия успех, на авторитети и на всеки, който ни превъзхожда. Стара и утвърдена социална практика е не импулсът към единение, а разделението и "поединичното спасяване" при всяка кризисна или неблагоприятна ситуация.
 • Искаме да успяваме, но все ни преследва горчивото съмнение, че сме излъгани, несправедливо третирани, че незаслужено сме останали на долните стъпала на стълбичката на социалния престиж. А успехът определено е интерпретиран като осъществяване предимно в материален смисъл.
 • В сравнение с останалите европейци българинът най-малко държи на независимостта на мисленето и действието, свободата на избора и съзидателността. Неслучайно мнозина българисти ни описват с почуда като особено "търпелив народ". Налице е специфично цинично безразличие към великата европейска ценност на гражданската свобода и достойнство. Търпението обаче, както и въпросното безразличие, са привидни. Просто българинът усеща и дефинира свободата по различен начин, който има повече общо с поединичното спасяване.
 • Декларираме средни за Европа нива на религиозност. Но тук, както при всяко духовно измерение, нас по-скоро ни интересува ритуалният или показен аспект, а не дълбоката същност.
 • Болезненото усещане за непостигане и неудачност, съчетано с индивидуалистичния ни уклон, ни води до озлобление към всичко общо и към другия. Затова успяваме да "постигнем" конфронтация по абсолютно всеки въпрос от обществена значимост и да се разделим на враждебни лагери по всяка тема. Мисля, че сега, в тази обстановка на здравна и политическа криза, всички тези особености са все по-очевидни.

Проф. Марин Паунов

Проф. Марин Паунов


Току-що описахте "българина" като човек недоверчив към институциите (тук веднага се сещаме за недоверието към ваксините), като неособено религиозен, като прекалено търпелив и загрижен за сигурността си, като човек, който се чувства вечно излъган, който е общо неудовлетворен и се спасява индивидуално. Не сгъстявате ли боите?


- Не. Българинът е подчертано най-недоверчив в Европа и на едно от последните места по доверие в целия свят. Има един показател, наречен общо социално доверие, който измерва нагласата ни в междуличностен план да се доверяваме на други. А на основата на това общо доверие израстват и серия по-конкретни доверия към различните институции на обществото и държавността. Равнището на общо социално доверие в България е най-ниско в Европа и даже едно от най-ниските в света. Нещо повече - почти 8 от 10 души в България са на мнение, че честността и справедливостта не са ориентири в обществените отношения и че индивидуализмът и егоцентризмът са доминиращи ценностни приоритети.


Можете ли да дадете примери?


- Общото социално недоверие има своите конкретни проявления, показващи съответно рекордното за Европа недоверие на българите към парламента, съдебната система, полицията и политиците. Това недоверие често е до 8 пъти по-ниско в сравнение със страните, намиращи се на другия полюс - най-вече скандинавските държави и Швейцария. Към тази картина бихме могли да добавим и потискащия щрих с българския песимизъм, по който на по-предни позиции са само меланхоличните португалци и традиционните лидери по песимизъм в Европа - унгарците. Освен това сънародниците ни имат рекордно високи субективни притеснения за здравословното си състояние, българинът се чувства най-самотен в Европа и най-често изпитва тревожност в сравнение с всички останали обитатели на Стария континент, обхванати от изследването.


До какво води липсата на социално доверие в България?


- Първо, общото социално доверие е доказано свързано с редица параметри на икономическото развитие и благосъстоянието. И обратно: социалното недоверие влошава качеството и производителността на труда на индивидуално равнище и производителността на националната икономика. То влияе върху предприемаческите нагласи, подоходната диференциация, "философиите" на данъчната система и бюджетирането, спестяванията, склонността към притежаване на дом вместо наемането на такъв, отношението към застрахователни инструменти, нагласата към законите и спазването им и т.н. В крайна сметка доверието или недоверието и ценностите ни в значителна степен обуславят икономическия ни успех или неуспех.


И още: в общества с по-високи равнища на доверие по правило има по-малко агресия и повече политическа стабилност и социална отговорност. По данни на Евростат България е устойчиво на първо място в Европа и по индекса "усещане за корупция". Този показател не измерва обективните равнища на корупция, а усещането на населението за наличие на такава. Разликата между едното и другото може да е значителна по принцип, но в случая тя няма никакво значение, защото съществени са именно индивидуалните убеждения и нагласи спрямо наличието на корупционни практики в социалната действителност. Убедеността, че те съществуват, е направо разрушителна. Тази убеденост дава удобна обосновка за собствените ни корупционни практики и ще има като следствие забележителни подозрителност и недоверчивост, привиждане на всякакви конспирации, в това число разцвет на антиваксърството и негативното отношение към противоепидемичните мерки и т.н.


Какви източници сте използвали, за да стигнете до своите заключения? Например за това, че българите са на последно място в Европа не само по доходи, но и по усещане за щастие.


- Суровите данни, обработени и анализирани за целите на изследването, идват по линия на "Европейските социални изследвания", European Social Survey - формат, реализиран в европейските държави по доста строга методика и обхващащ не по-малко от 50 000 респонденти. И още: данни от Световното изследване на ценностите (World Values Survey) и от Евростат.


По-конкретно за втората част на въпроса Ви: българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие. Два независими източника - "Европейските социални изследвания" и Евростат - единодушно констатират рекордно ниската в Европа българска обща неудовлетвореност от живота. Вижда се, че българите са около 12 пъти по-неудовлетворени от холандците и над три пъти по-нещастни от средното в Европа.


Марин Паунов е български икономист с приноси в областите на мениджмънта и човешките ресурси, професор в УНСС, където преподава управление на човешките ресурси, организационно поведение, стратегии на бизнеса, корпоративна култура и др. Консултант е и по бизнес администрация и автор на редица публикации в български и международни издания.

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  Първото изречение на статията описва перфектно над 90% от населението.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Озлобление?

  При тези позитивни Дойчета

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 4. 4 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Турско робство следвано от комунизъм (червен тероризъм) не водят до развито гражданско общество!

 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "Великата европейска ценност". ахахахаха. Още като видях дочо велчо и знаех, че ще е забавно, но не и чак толкова.

 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Баси, как тъй хем сме индивидуалисти хем нямаме независимо мислене?

 7. 7 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Много точно прозряна нашата ценностна парадигма, по мое мнение. Сега ще почнат едни тролски коментари (признавам толкова ми е доверието в ближния българин :) ) тоз е българомразец, тоз е ей такъв, на запад също са маскари, сорос, умнокрасив....

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Индивидуалисти, които не понасят чуждия успех, не държат особено на независимото мислене и вечно се смятат за излъгани и ощетени: това ли са ценностните особености на българите?" - да, за съжаление повечето са такива, избират подобни и отписле не понасят ни себе си, ни избора си.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Доста добро интервю.
  Аз предлагам националното мото да бъде променено на "Всеки сам си преценява кое прави силата".

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Изследване на нихилизма от нихилистични позиции. И най-изненадващо, резултатите показват нихилизъм!

 15. 15 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Поредния пасквил на Дойче Веле платен от немския данъкоплатец. Без изненади.

 16. 16 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 880 Весело

  Баси, как тъй хем сме индивидуалисти хем нямаме независимо мислене?
  —цитат от коментар 6 на blaf


  Е не е чак толкова сложно - всеки чете индивидуално във Фейса и приема всичко без да мисли.

 17. 17 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Много яка статия! :)

  Между другото, става дума за изследвания и статистика, а не толкова за мненние и интерпретации на данните. Както казах, много яко!

 18. 18 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Преди време четох един анализ, проследяващ процеса, при който хора с изключително високи нива на цинизъм и недоверие парадоксално се превръщат в крайно лековерни и наивни, стига обясненията за събитията, които им се предлагат, да бъдат различни от общоприетите. Мисля, че огромна част от българите са в тази фаза.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на divzmei
  divzmei
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Недоверието към институциите е ясно обяснимо, но защо ни набиват в главите този негативизъм. Май за някой е страшно изгодно да сме смачкани. Странно защо медиите много харесват тази тема. Или има обяснение ...

 21. 21 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Едни американци (те също много си падат по изследванията, по опитите да се измерват обществени показатели), още преди може би 10 години бяха констатирали, че проблемът на българското общество е ниското ниво на междуличностно доверие. Бяха отсекли в спора за яйцето и кокошката, така да се каже: не сме нещастници понеже институциите ("тая скапана държава") са ни направили такива, а понеже ние сме калпави и институциите ни са калпави...

  Ама, нищо, де: все някой трябва да е на дъното! И какво пък: и хората на дъното също са хора. Хайде, горе главата! :)

 22. 22 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Явно тоя проф. се е докопал до някой грант, и срещу няколко десетки хиляди е генерирал някакъв долнопробен пасквил.
  —цитат от коментар 13 на Ментор


  Друго си мисля. Не Румбата раздели народа, а народа е виновен - просто си му е вродено озлобление към всичко и всички.

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Интересно какъв да е българинът гледайки как Тиквун предава на сатрапа Ердоган човек в чувал без санкция на съда и в разрез с всякакво международно право и липса на каквато и да е сериозна реакция от Европа? Да не се спасява по единично, да не е озлобен или да гради социално доверие?
  На мен лично ми е по интересен въпроса доколко руското влияние спомага за изкривяванията във властта в България и доколко си е чисто национален продукт. Иначе "народопсихологията" в случая е по скоро следствие.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Весело

  Изследователят сам стига извода, че като член на изследваната популация е "озлобен към всичко и всички". Но сигурно изводите от изследването не са повлияни от изследващия.

 26. 26 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1873 Весело

  Да вметна само, че ако си мислите, че бьлгарите са дьноти... има и по-зле от нас или подобну на нас‼️ Немците.... никога не се сьбурат на куп като експати.... даже в Виена всеки немец се сьстезава едва ли не с другите немци... Не препорьчват немци на свободнуте раб места, които се обявяват в фирмата кьдето работят. И когато някой ги стори, немците изброяват всички негативни качества на германците и така отклоняват предложението....
  По истински пример от моя личен живот

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 937 Неутрално

  " българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие."
  И на първо място по преживяното нещастие......

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 30. 30 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Баси, как тъй хем сме индивидуалисти хем нямаме независимо мислене?
  —цитат от коментар 6 на blaf


  През сегашната пандемия това става достатъчно ясно. Вместо като общество да планираме как може да се справим, всеки дърпа към себе си - ресторантьори, учители, лекари и и т.н, всеки се опитва да прецака мерките, защото му "нарушавала правата".

  А за независимото мислене - общо взето имаме представа какъв процент вярват на троленето във фейса, че Бил Гейтс иска да ги чипира, че ваксините са вода или глобален план за намаляване на човечеството.

  Не е хубаво да се обобщава, но за съжаление описанието е вярно за повече българи, отколкото обратното.

 31. 31 Профил на burevestnika
  burevestnika
  Рейтинг: 231 Гневно

  Не ми казвайте какъв съм и какъв не съм. Благодаря.

 32. 32 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 554 Весело

  хахахаха чиляка е прав донейде, описал е президента, отровното трио и протестъриата в пика на недоволството им миналото лято, но си мисля, че да бъдат представяни те за българския народ изобщо е силно насилено

  Je suis дани кирилов
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Веднага трябва да кажа, че останах с впечатлението, че авторът е живял задочно в България и знае за нея само от разказите на същия задочен преподавател, емигрирал в щатите или Германия (бивш преподавател по научен комунизъм).
  Понякога просто се чудиш колко човек трябва да е некомпетентен в темата. Впечатлението е, че авторът въобще не познава нацията си, или някой много го е обидил тук.
  Имам най-добри впечатления от хората и страна. Със сигурност не без някои забележки, но всичко това не е фатално.

  "Чуждестранен агент"
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  "Общото социално недоверие има своите конкретни проявления, показващи съответно рекордното за Европа недоверие на българите към парламента, съдебната система, полицията и политиците."
  Споделям това мнение, но бих уточнил, че парламентът, съдебната система, полицията и политиците направиха всичко възможно това да е така.
  " Към тази картина бихме могли да добавим и потискащия щрих с българския песимизъм, по който на по-предни позиции са само меланхоличните португалци и традиционните лидери по песимизъм в Европа - унгарците. Освен това сънародниците ни имат рекордно високи субективни притеснения за здравословното си състояние, българинът се чувства най-самотен в Европа и най-често изпитва тревожност в сравнение с всички останали обитатели на Стария континент, обхванати от изследването."
  Вторият абзац не се отнася за мен и кръга от хора, сред които се движа. всъщност, никой от тях не е споменавал да е участвал в такова изследване.

  Еретик
 36. 36 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1222 Неутрално


  - Индивидуализъм, съчетан с непонасяне на чуждия успех, на авторитети и на всеки, който ни превъзхожда. .....Съчувствам на професора заради средата в която живее, но...обяснението е:

  - Искаме да успяваме, но все ни преследва горчивото съмнение, че сме излъгани, несправедливо третирани, че незаслужено сме останали на долните стъпала на стълбичката на социалния престиж. ....професорът да е чувал за ВРЪЗКИ? От колко време в Б-я връзките са основание за успех? Има няма 75 години.....

  - В сравнение с останалите европейци българинът най-малко държи на независимостта на мисленето и действието, свободата на избора и съзидателността. ....Причината е 75 годишна....

  Декларираме средни за Европа нива на религиозност. Но тук, както при всяко духовно измерение, нас по-скоро ни интересува ритуалният или показен аспект, а не дълбоката същност. .........75 години стигат за унищожаване на религиозността....

  Болезненото усещане за непостигане и неудачност, съчетано с индивидуалистичния ни уклон, ни води до озлобление към всичко общо и към другия. ...........75 години съзнателно разграждане на ценностите отключват невероятни съпротивителни сили срещу насаждания фалш. Спасението, според мнозинството, е ...капсулиране и отхвърляне на непознатото...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 37. 37 Профил на matio
  matio
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Нещата са по-прости за мен. Не сме си свършили работата... нито са отразени травмите от комунизма, нито имаме изградени институции или водим дебат, за да се справим с предизвикателствата на модерността

 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#25] от "razor":

  "Изследователят сам стига извода, че като член на изследваната популация е "озлобен към всичко и всички". Но сигурно изводите от изследването не са повлияни от изследващия."
  Разбира се, Паунов и Андреев са българи, заобиколени от прадиционните ни недостатъци.

  Еретик
 39. 39 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Интервюиращият от ДВ започва в обичайния дух на медията с налаганата провокация за нацията като въобразена общност, но нашият професор любезно я отклонява. А изводите му за българите са очевидни за разумния човек.

 40. 40 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Българинът е разпознаваем сапиенс от километри. Нихилист и разбирач, жертва на собственото си самочувствие, комплексар. Хубаво е да се обръщаме по -често към Иван Хаджийски, а и към Захари Стоянов, който безпогрешно е описал душевните терзания на българското население по време на Априлското въстание и след това при участието му в събитията около Съединението и новото Народно събрание.
  Особена, чепата порода, без аналог. Но не в добрия смисъл на думите.
  То затова и българският комунален социализъм беше бетер болшевизма . Затова нямаше и "падане" на комунизма, затова и прехода се оглавяваше от хора като Луканов, Виденов, Баров, един стар хитрец и приближен на службите Кобурготски и най-накрая , като венец на цялата ни работа и един досущ като бай тодор селски хитрец от Банкя.
  Няма какво да се драматизира, болниците са пълни, Сорос ни е нагъзил, орди и кохорти афганистанции и рефюджита дебнат да ни ебнат навсякъде. България на три морета, Македония ке падне и българинът е най-големият еб@4 на света.

 41. 41 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Българина е особена порода. Обича да гледа в паницата на другия -неговата винаги е по-празна. Дори в чужбина е по-добре да си далеч от българи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Весело

  “ негативизъм, песимизъм, озлобление.”

  Оха….😂 Честито!

 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#20] от "divzmei":

  "Странно защо медиите много харесват тази тема. Или има обяснение .."
  ===========
  Така сами си внушават, че са от онези 20%.
  Ако отвориш увода към "Записките" на З. Стоянов, ще видиш, че и тогава някои са опитвали да насаждат комплекси на нашенеца.

  Еретик
 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Българинът е разпознаваем сапиенс от километри. Нихилист и разбирач, жертва на собственото си самочувствие, комплексар. Хубаво е да се обръщаме по -често към Иван Хаджийски, а и към Захари Стоянов, който безпогрешно е описал душевните терзания на българското население по време на Априлското въстание и след това при участието му в събитията около Съединението и новото Народно събрание.Особена, чепата порода, без аналог. Но не в добрия смисъл на думите.То затова и българският комунален социализъм беше бетер болшевизма . Затова нямаше и "падане" на комунизма, затова и прехода се оглавяваше от хора като Луканов, Виденов, Баров, един стар хитрец и приближен на службите Кобурготски и най-накрая , като венец на цялата ни работа и един досущ като бай тодор селски хитрец от Банкя.Няма какво да се драматизира, болниците са пълни, Сорос ни е нагъзил, орди и кохорти афганистанции и рефюджита дебнат да ни ебнат навсякъде. България на три морета, Македония ке падне и българинът е най-големият еб@4 на света.
  —цитат от коментар 40 на SSS


  Всичко разбрах, само едно не разбрах, вие умнокрасавците и вие ли сте такива, каквито си описал или вие не сте българи?

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  "...По-конкретно за втората част на въпроса Ви: българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие...."

  Как се изразява щастие? ОООООООооооо, йеееееее? Въпрос на манталитет, макар и отречен като понятие...... може и народопсихология....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Викам, да разтуряме седенката, наречена България, и от "Икономедиа" най-сетне ще рахатясат, както и от "Дойче Веле" - като венец на техния упорит труд много години. А извън иронията всичко си има обяснение - от медиите (за закуска драми и трагедии, за лека нощ - също + крими сериал за родната или турската мафии), през работодателите, до политиците и съдебната система. Впрочем, цитираните социални тенденции са глобални такива, и има далеч по-тежки случаи от нашия. Ние сме преминали през 2 и 200, ще оцелеем и сега. Колкото до пандемията - всеки има глава на раменете какво да прави, за да се предпази или да бъде прегазен.

 47. 47 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#44] от "von_seeckt":
  По-добре умен и красив, отколкото прост и грозен.
  Български фолклор.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#44] от "von_seeckt":По-добре умен и красив, отколкото прост и грозен.Български фолклор.
  —цитат от коментар 47 на SSS


  Добре, но не разбрах описаното от тебе важи ли и за вас?

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Четейки статията, май автора е най-озлобен от всички. Нещо му има на този човек. Плаши ме. Не е зле да го пратят на психообследване, след пропаганда на подобна жлъч, която е насъбрал, докато не се е трансформирала в асоциално поведение.

 51. 51 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1524 Весело

  Описаните в статията качества на българина са известни итдавна и са коментирани многократно.
  Пак добре че авторът е пропуснал да развенчае и трите коронни мита за нас - че сме най-интеригентната, работлива и гостоприемна нация.

 52. 52 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  За злобата. На протестите на яйцехвъргачите тя беше в изобилие.
  Спомням си протестите през 89 и 90 -та година. Тогава се смеехме и шегувахме с другарите, не се блъскахме като главочи в полицаите и нямаше подобни изцепки на каквито бяхме свидетели при последните протести..

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 53. 53 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 73 Неутрално

  До коментар [#5] от "stargate":

  Ех, колко безкрайно тъпо племе сте българите. Обясняваш му колко е прост и нещастен, а той се смее и забавлява. Няма бъдеще този байганьовски народец.

 54. 54 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Авторът си мисли, че всички са като него. Затова прави такива заключения, защото изхожда от себе си. Комплексарите като драскачът на тази повръщня са толкова жалки, че дори не си заслужава да се обсъжда провалената им личност. Жалкото е, че и се дава трибуна, но това няма как да промени празният им живот.

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  “ българинът усеща и дефинира свободата по различен начин, който има повече общо с поединичното спасяване.”

  Много добър анализ на българската психология. Сега чакам снализ на причините.

 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  До коментар [#54] от "Разобличител":

  Защо сте толкова негативен към автора? Човекът ни е казал истината добронамерено.

 57. 57 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Този усмихнат индивид на снимката, обобщава с размах.
  Дали като българин имам право да го съдя за обида?

 58. 58 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#44] от "von_seeckt":

  Питай August von Mackensen!

 59. 59 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Твоят профил също. И не визирам този у форума.

  RAGE!!! RAGE!!! RAGE!!!

  !!!RAMPAGE!!!

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Любопитно

  До коментар [#56] от "half truth":

  Всичко е въпрос на интерпретация между (образно казано) линията.... "човек.....общество"....
  На запад е пълно с байганьовци....но не са дамгосани с национален герой "бай Ганьо".......

  За злобата....
  Пак на запад....тя е още по голяма.....
  Достатъчно е да споменем ингилизите...и темата ще е неизчерпаема...

  Грешката на балканския субект е....че докато злобее се мръщи и физиономията му го издава.....
  При западния субект.....злобата е добре прикрита....с усмивка и комплименти.
  Имам достатъчно тренинг в туристическия бранш....и съм до видял с очите си стотици пъти.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Епа така си е. Кое не е вярно :) Алеко си ни е описал доста по-накратко, доста по-отдавна : европейци сме , ама не съвсем.

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Точно така - аз съм от 10-те процента, а Вие сте от 90-те процента озлобени егоисти и мрънкалници. И недейте мрънка че не е така - не Ви познавам, но няма как да сте от свестните - просто защото така го чуствам и не ми 'аресва ника Ви.

  Връщайте лудниците и такива с Божи синдром с претенции да знаят характерите на над шест милиона хора, ги прибирайте, моля!

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Като гледам злобните изказвания на Борисов и приближените му, можем да си направим съответните изводи.
  "българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие. "
  Както винаги, последното място е за нас. Преди няколко дни гледах филмче за бедно село в Африка. Няма ток, няма течаща вода, колиби от кирпич, но хората усмихнати и щастливи от това, което имат, от това че са живи и здрави. Защо ние, които не можем да се сравняваме с тези хора сме все нещастни, все недоволни, а не се стремим към промяна.

 64. 64 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Като чета коментарите... повечето, опитвайки се да отрекат написаното, го доказват на сто процента.

 65. 65 Профил на kozoder
  kozoder
  Рейтинг: 52 Неутрално

  анти българска медия.

 66. 66 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И изследванията на професора се базират на изследвания из фейсбук?
  Нищо чудно, че такива са му изводите.

 67. 67 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Преди време четох един анализ, проследяващ процеса, при който хора с изключително високи нива на цинизъм и недоверие парадоксално се превръщат в крайно лековерни и наивни, стига обясненията за събитията, които им се предлагат, да бъдат различни от общоприетите. Мисля, че огромна част от българите са в тази фаза.
  —цитат от коментар 18 на meh


  Уважаеми, Цинизмът (или кинизъм) е философска школа от Антична Гърция, създадена от Антистен и продължена от Диоген. Не е за прости хора. Още има да четете.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#52] от "kvasimodo":

  Спомням си протестите през 89 и 90 -та година. Тогава се смеехме и шегувахме с другарите, не се блъскахме като главочи в полицаите и нямаше подобни изцепки на каквито бяхме свидетели при последните протести..
  =======
  Тогава злобата я нямаше....
  Щастието бе наивно, а мисълта че всичко идващо отвън е добро...и безпрецедентно полезно.....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Тука у форума всеки вика "Българите са прости", един не каза "Българите СМЕ прости". Значи логически погледнато в тоя форум българи няма?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2593 Любопитно

  "Има един показател, наречен общо социално доверие, който измерва нагласата ни в междуличностен план да се доверяваме на други. "

  И защо този показател, "социално доверие" е избран за сравнение? Не може ли сравнението да се прави по "икономическо доверие", "кредитно доверие", "научно доверие" (брой цитати, например) или "адвокатско доверие"?
  Утре ще излезе друг тупан, който ще ни обяснява, че поради липса на "адвокатско доверие" икономиката/здравеопазването/"печатането на пари" или каквото там измисли са били закъсали.

  Апропо, когато се подменят ценностите, дори и да са "правилните" атлантически, за какво доверие изобщо иде реч!? Правата краставица по-вкусна ли е от кривата крастица? Или трябва да бъде наложено като "ценност", защото носи печалба на едни посредници, в случая логистиката!?

 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Грешката на балканския субект е....че докато злобее се мръщи и физиономията му го издава.....
  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Явно не е дамо толкова. Иначе защо сте най-неваксинирани, само като пример.

 72. 72 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ментор":

  Професорът сам се е вкарал в собствената си категория на "спасяване" поединично с този грант. Иначе казано от Славейков..... Ма айде стига толкова омраза за един ден.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#69] от "Darkman":

  "един не каза "Българите СМЕ прости"."

  Как да кажем като не знаем по какво се сравняваме!?
  Отделно, или ще обидим "умния" професор, компилирал горните твърдения, че прост българин,, или ще го дискриминираме по етнос - не българин, защото се прави на умен (и край с българската интеграция с граница).безкрайност)!?

 74. 74 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Що бе, Дневник, радваййте се, че ви правим трафик. Е, ако ви интересува изобщо, ако сухото не пада от другаде, а трафикът е само за мижи да те лажем. А по команда не можем да ви заобичаме, не става! Ами взаимно не се харесваме. И сме тук да ви го кажем. Ако ви интересува. Ама май не, като гледам как ни режете с големия нож!

 75. 75 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Що бе, Дневник, радваййте се, че ви правим трафик. Е, ако ви интересува изобщо, ако сухото не пада от другаде, а трафикът е само за мижи да те лажем. А по команда не можем да ви заобичаме, не става! Ами взаимно не се харесваме. И сме тук да ви го кажем. Ако ви интересува. Ама май не, като гледам как ни режете с големия нож!

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#71] от "half truth":

  Явно не е дамо толкова. Иначе защо сте най-неваксинирани, само като пример.
  ======
  Това е друга тема.... "Ваксиниран или не.... Това е въпроса ".....
  Базира се на здравия разум и дисциплина....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Каквото, такова. Само преди два века сме били една общност със споделен език и поколенческо-предавани семейни обичаи, с нулева институционалност, без историческа памет, с нулеви научни, правни и културни традиции. Суеверие вместо наука, страх и скатаване вместо право, паганизъм вместо култура. Цялата идея за българска нация е фалшиво конструирана върху митове и легенди, които създават травмирана идентичност и се репродуцират в бъдещето.

 78. 78 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1478 Весело

  Много добри наблюдения у г-н Професора.
  Моето закачливо допълване би било:
  - Аре, да не ми казваш що за хора са българите,а?
  -Не си ти човека,който ще ми каже що за хора са българите.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 79. 79 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Българомразците вън от страната ни!

 80. 80 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 461 Весело

  ясно е КОЙ го е препоръчал за професор , и типично по милиционерски е написал болумач и е направил удобните за мутрите изводи , пълен боклук

 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Каквото, такова. Само преди два века сме били една общност със споделен език и поколенческо-предавани семейни обичаи, с нулева институционалност, без историческа памет, с нулеви научни, правни и културни традиции. Суеверие вместо наука, страх и скатаване вместо право, паганизъм вместо култура. Цялата идея за българска нация е фалшиво конструирана върху митове и легенди, които създават травмирана идентичност и се репродуцират в бъдещето.
  —цитат от коментар 77 на irobot


  Винаго съм се чудел на такива слепци като тебе. Парадокс, но ние българите сме направили значими неща не във външни материални неща, не в империи и вавилонски йули, а в духовно културни категории. Дали сме на света една нова писменост, квинтенстенцията на всяко културно развитие и най истниското, първично Боголюбие. Естествено ти и подобните ти тези неща няма как да ги забележите, защото не познавате нито народа си, а още по малко самите себе си. Жалка история!

 82. 82 Профил на kozoder
  kozoder
  Рейтинг: 52 Неутрално

  професор да си в днешно. или поне едно доцентче.

 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  Не си ти човека,който ще ми каже що за хора са българите.
  До коментар [#78] от "Lee Gier":

  Тогава вие кажете ! Моля!

 84. 84 Профил на petar slavov
  petar slavov
  Рейтинг: 40 Весело

  Накратко казано, най-много ни е страх да не настинем и да не се минем!

 85. 85 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Bългарите са едни прост, необразовани хора дето рядко се къпят и живеят в мръсотия.
  Дори в "най-аристократичните" квартали. Резултатите са видими!

 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Bългарите са едни прост, необразовани хора дето рядко се къпят и живеят в мръсотия. Дори в "най-аристократичните" квартали. Резултатите са видими!
  —цитат от коментар 85 на 1107


  Ами изкъпи се бе, кой ти пречи!

 87. 87 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 365 Неутрално

  В България професорските титли са изпразнени от съдържание, основно лицата кичещи се с такива са бивши агенти на ДС изпратени в университети да шпонират колегите си и да следят дали няма да се отклонят от политическата линия. Имаше една български полтик, която твърдеше че корупцията била "само усещане" , като според откровенията на същата Виетнам е столица на Китай.... и.т.н.. Невярно и произволно е твърдението и на този "професор" че българските граждани били чували само за корупция, и нямали лични преживявания. Корупцията е пропила изцяло обществения живот и е видима в абсолютно всяка една сфера на политическия и публичния живот - от училището, пез болницата ..до корупцията при заемане на някои пост. Не е вярно твърдението и за някакъв индивидуализъм на българина. Самият факт, че най-дълго оправлявалите лидери в третата българска държава са козари ( Тодор Живков) и свинари ( Бойко Борисов) показва, че са по-скоро стадо търсещо своя пастир, отколкото индивиди или индивидуалисти. Индивидуализмът предполага, че неговите носите ще търсят най-малко някой, който да ги "опраЙ" и няма да се доверяват на такива оправачи. Най-новата история на БЪлгария, обаче показва точно обратното - всички политически мнозинства от 1989 насам, а вероятно и преди това са постигнати от някакви месии, дошли с обещания да построят светлия социлизъм... или контекстуалния му еквивалент, спрямо международната обстановка. Няма нито един политик дошъл или избран в България, които да е проповядвал ценостите на индивидуализма

 88. 88 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Прав е.

  Както каза някой по-горе - добре, че не е повдигнал въпроса за прочутите български толерантност и гостоприемство.

 89. 89 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 365 Неутрално

  А що се отнася до анти-ваксърството, то следва да се отбележи, че именно професори и всякакви авторитети наливат вода в тази мелница, и да се уверим в това е достатъчно да се видят издирят в Интернет изказванията на водещите епидемолози в България. Няма да им споменавам имената и да им правя реклама, тъй като са обществено известни и именно те промиват главите на Бай Петко свинаря, който никога не си е правил тест за поносимост към ваксина, но чул че някой си професор, работещ в център на най-голямата в България болница и център по вирусология, нарича ваксиниралите се "опитни зайчета" и изобщо ваксинирането "експеримент с неочакван край"

 90. 90 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Няма по-голяма антибългарщина от умнокрасавщината.

 91. 91 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Индивидуалисти, които не понасят чуждия успех, не държат особено на независимото мислене и вечно се смятат за излъгани и ощетени
  ****************************************************************

  Уви, напълно вярно....

  Мараба, С-ДС доносници!
 92. 92 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ментор":

  Утре е събота. Да не забравиш пак да се изкъпеш. Като миналата седмица.

 93. 93 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Не мога да разпозная нито себсе си, нито роднините си и приятелите си в характеристиките от статията. Вярно е, познавам и хора които са вечно намръщени и недоволни, но поне около мен това са единични случаи. Като цяло май наистина по-рядко се усмихваме, но пък усмивките ни са по-истински, както и отношенията помежду ни.

  Във всяка страна в която съм бил съм срещал и по-отворени и по-недоверчиви хора. На битово ниво не бих стигнал до подобни изводи като господин професора. И като представител на точните науки, а може би и за да подкрепя тезата на господин професора че българите сме скептични ;), ще кажа че ми е трудно да приема безрезервно изрази като "По-конкретно за втората част на въпроса Ви: българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие.". Не съм сугурен че всички европейци имат едно и също разбиране какво е щастие, та не ми е ясно какво с какво сравняваме.

 94. 94 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#88] от "Yard":

  Това че българите са много гостоприемни е вярно. Казвам го с опита на човек, два пъти емигрирал в чужда страна.

 95. 95 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1036 Весело

  Баси, как тъй хем сме индивидуалисти хем нямаме независимо мислене?
  —цитат от коментар 6 на blaf


  Разправят, че четенето с разбиране не е за всеки!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Весело

  До коментар [#83] от "half truth":

  Тогава вие кажете ! Моля!
  ======
  Казвам, че вече започвам да злобея към тебе.... :)
  Чакам да ме поздравиш с байрама (най светлия в историята на джумхуриета), но от тебе няма и 'тък'....!
  Всяка година аз те подсещам.....а би трябвало да е обратното... :)

  Bukalemun
 97. 97 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#81] от "von_seeckt":

  Така е. Нека да погледнем и родния фолклор - орнаментиката на носиите, хората и ръчениците, характерни с неравноделните си ритми. Това няма как да са особености, пренесени през вековете и хилядолетията, на народ толкова негативен, както го описват някои.

 98. 98 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1036 Весело

  На мен лично ми е по интересен въпроса доколко руското влияние спомага за изкривяванията във властта в България
  —цитат от коментар 23 на George Svinarov


  Като как русиянското гундяевско попче нашока канчето на зеленото чорапче ли?

  : ))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 99. 99 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1036 Весело

  Поредната анти-българска помия от ДВ, ухотно препечатана .
  —цитат от коментар 27 на terorio


  Иновация- печат на УХО !!!

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 100. 100 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  не е лъжа. Озлобление се вижда във форума например.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK