Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването: Мерките срещу COVID-19 работят, няма причина да ги променяме

Д-р Стойчо Кацаров. Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Д-р Стойчо Кацаров. Снимката е архивна  • Ефектът на сертификатите е, че спря нарастването на заразени, а ваксинациите се увеличиха.
  • Няма конкретно число при показателите за въвеждане на нови мерки.
  • Политическата обстановка има много негативно влияние върху управлението на кризата.
Стойчо Кацаров е министър на здравеопазването в първото и второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. В средата на октомври с негова заповед достъпът до повечето обществени места на закрито беше ограничен и става само с COVID сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване (т.нар. зелен сертификат). Две седмици по-късно разпространението на коронавируса в страната достигна нови рекордни нива, а болниците, към които се насочва основният поток от пациенти с влошено състояние, обявяват, че са с изчерпани места.


"Дневник" разговаря с министъра за ефекта от досегашните мерки, възможностите за въвеждане на допълнителни ограничения, организацията на здравната система в кризата, както и за това докъде стигна подготовката за връщане на учениците от първи до четвърти клас към присъствено обучение. Цялото интервю може да гледате и във видео в края на статията.


От въвеждането на правилото за достъп до обществени места на закрито със сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване изминаха почти две седмици. Обикновено това е периодът, който се смята за показателен за ефекта от дадени мерки. Какви резултати отчитате?
- Спря нарастването на броя на заразените, увеличи се многократно броят на тестваните хора, което помага на борбата с епидемията, защото по този начин се разкриват много безсимптомни случаи и те могат да бъдат ограничени в контактите, за да се прекрати разпространението на вируса. Третият видим ефект е значителният ръст на ваксинациите в тези две седмици.


Позволихте издаване на сертификати за преболедуване след антигенен тест и направихте валидни тези за ваксиниране от деня на първата доза. Не се ли опасявате, че тези значително занижени критерии могат да доведат до повишаване на заболеваемостта?


- Притеснява ме, но това е, защото много малко хора са ваксинирани в нашата страна. Стремим се да балансираме между строгостта на мерките и възможността на хората да водят що-годе нормален живот.


Но от гледна точка на ограничаване на разпространението на заразата защо бяха необходими тези толеранси?


- Те не са големи, но са компромиси. Търсим най-малкото зло.


Защо отстъпихте от първоначалната идея да се изискват сертификати и за децата над 12 г. и решихте да се изискват на хората над 18 г.? Така учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 хил. население не ходят на училище, но се събират в молове и заведения?


- Те могат да ходят където поискат и когато ходят на училище. Къде ходят извън училище е нещо, което техните родители решават.


Да, но заявката беше, че присъственото обучение ще бъде спряно последно. А сега училищата в общините с най-висока заболеваемост са спрени.


- Ще подпиша заповед*, която дава възможност на общините със заболеваемост над 500 на 100 хил. да водят присъствено обучение при условия на безопасна среда - ако учениците са тествани и училищният персонал също е тестван, ваксиниран или преболедувал. (*Заповедта беше издадена няколко часа след интервюто, какво съдържа - вижте тук.)


В последната ви заповед, според която сертификат за преболедуване може да се издаде на базата на антигенен тест, пише, че удостоверението е валидно от 11-ия ден на положителния резултат. Задължителната изолация обаче е 14 дни. Има ли противоречие в това?


- Не съм се замислял за този въпрос. Така е предложението. Има разлика във влизането в сила на сертификатите, които са издадени в страни - членки на Европейския съюз, и тези, които са издавани в нашата страна.


Това недоглеждане ли е?


- Не, няма недоглеждане. Антигенният тест от декември миналата година е признат за валиден в нашата страна.


Не питам за валидността, а за това дали човек с положителен тест може да си използва сертификата на 11-ия ден от изследването, или трябва да изчака задължителната си карантина?


- Не е пред мен заповедта. Това са детайли, за които трябва да попитате моите експерти. (*Няколко часа след интервюто заповедта беше коригирана, подробности - тук.)


Да разбирам ли, че не обмисляте намаляване на задължителната изолация от четиринайсет на единайсет дни?


- Не, не, не.


Когато представихте настоящите мерки, посочихте три варианта на близкото им бъдеще: да бъдат разхлабени, да бъдат удължени или да бъдат затегнати. Към кой вариант клоните?


- Засега няма причина да променяме настоящите мерки.


Заместникът ви Александър Златанов заяви, че при достигане на прага на заболеваемост 1000 души на 100 хил. население и 9 хил. души в болница следва да се въведат нови ограничения. Така ли ще стане, след като актуалната заболеваемост е над 900 на 100 хил. население?


- Това е негово мнение. Уважавам го. Но да ви кажа за тези числа - няма такова число. Това са ориентири. Следим цялата ситуация, тенденциите: броя на заразените, на леглата, на репродуктивното число. От няколко показателя в съвкупност се прави оценка на риска. Ако тя показва, че при тези мерки не е овладяна достатъчно епидемията, експертите предлагат да се въведат по-строги мерки. Това е технологията на процеса.

Залагам на разума и чувството за общност на хората, не на заплахата, страха и омразатаВие определихте ситуацията като критична, нарекохте сегашното положение "национално бедствие". Къде е общото сечение с това, че не са необходими нови мерки?


- Общото сечение е, че сегашните мерки са достатъчно строги. Те са строги. Ако видите внимателно заповедта, ще видите, че практически сме в локдаун (от англ. език: пълно затваряне - бел. авт.). Дейностите са забранени, с изключение на ситуация, в която е осигурена безопасна среда. Това е равносилно на локдаун.


Вие имате ли данни колко от обектите не работят, за да го наречем локдаун?


- Ако работят в безопасна среда, е равносилно на това да не работят. Тоест от епидемиологична гледна точка рискът е един и същ: дали изобщо не работиш, или работиш само с хора, които няма шанс да заразят други хора. Защото или са ваксинирани, или са преболедували, или току-що са си направили тест, който показва, че са здрави. Това е възможно най-тежката мярка, следващата наистина е всеки да си остане в дома, независимо дали има сертификат или не.


В някои страни бяха въведени вариации на сертификати - само за ваксинирани. Това обсъждан вариант ли е?


- Всички варианти са обсъждани. Възприели сме този, защото при нас ситуацията е различна от другите страни: имаме малък брой ваксинирани и недостатъчно хора с имунитет.


Имаме и ограничен брой болнични легла. Засега сякаш клоните към това да се увеличават реанимационните места, отколкото да се ограничава разпространението на заразата. Правилно ли е това наблюдение?


- Броят на заетите легла е функция на това дали е ограничено разпространението на заразата.


Затова ви питам дали не трябва да бъде ограничено разпространението на заразата с допълнителни временни мерки?


- Колкото повече хора са заразени, толкова по-голям е броят на хората, които се хоспитализират. Има обаче една съществена разлика. Безспорно преживяваме най-тежката от всички досегашни вълни - броят на заразените на седмична база е близо 30% повече от предишните вълни. В същото време обаче броят на хоспитализираните е с 25% по-нисък. Това се дължи основно на подобрената болнична грижа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ.


Като цяло здравната система се справя добре. Което се дължи основно на по-добрата организация, на правилното планиране още през лятото. И, разбира се, на натрупания опит.


Но от здравната система вече има много индикации, че няма места за настаняване?


- Сигналите за липса на легла са едно от нещата, които обсъждаме всекидневно с директорите на регионалните здравни инспекции. Засега, макар че при реанимационните легла сме близо до пълния капацитет, здравната система се справя. Няма проблем от гледна точка на невъзможност да бъдат лекувани хора. Това ни кара да мислим, че можем да преминем през кризата и без да стигаме до пълен локдаун.


Затова е важен въпросът какъв е пределът на здравната система като брой настанени в болници, брой заети реанимационни легла? Докога могат да се разкриват нови и нови легла в условия на изтощение на лекарите и недостиг на медицински персонал?


- Нещата не могат да се опростят по този начин. Подходът ни е основан на комплексна организация, не на брой легла. Ще дам пример: може да имате 10 болници с по три реанимационни легла и 10-20-30 екипа, които ги обслужват. Може да имате и една болница с 30 легла и пет обслужващи екипа. С това искам да кажа, че числото на леглата не е меродавно, те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефективно и да обслужат повече легла. Това е едно от нещата, които правим.


Изходният показател на всичко е заболеваемостта. Има ли поне показател на заболеваемостта, който да е решаващ за предела?


- Няма да чуете число.


Заболеваемост 1500 на 100 хил. население приемлива ли е?


- Нищо не е приемливо. И 1000 не е приемливо. И 500 не е приемливо.


Щом не е приемливо, как следва да се постъпи?


- Трябва да се ваксинираме. Да спазваме противоепидемичните мерки и ще се преборим с кризата.


Но дори и сега да започнат да се ваксинират всички, трябва време да започне да действа ваксината. А ако 1000 на 100 хил. население не е приемливо...


- Такива хипотези от типа "какво ще стане, ако...". Както казваше някой, който не си спомням кой беше: "Какво ще стане, ако в гората има гъби?" Отговорът е: "Нищо няма да стане, в гората ще има гъби."


Отказвам да коментирам такива хипотези. Коментирам конкретната ситуация, а тя е: според мен мерките, които сме предприели, са достатъчни в момента. Вършат работа, дават резултат. Необходимо е допълнително време, както и съучастието на всички хора, за да видим истинския резултат. Ако не го възприемем като обща цел, мисия и задача, никакви мерки няма да сработят.


Предпочитате призивите пред действията под форма на заповеди?


- Да, залагам на разума и добрата воля на хората, на чувството им за общност. На доброто залагам, не на заплахата, не на страха, не на омразата.

Няма нужда от допълнителни ограничения, ние практически сме в локдаунЗащо приравнявате непременно ограниченията със заплаха и страх?


- Не, не ги приравнявам. Имам предвид, че не искам да плаша хората. Не искам да правят нещо от страх, а като осъзната потребност за себе си и за близките си, за обществото, ако се чувстват част от това общество. Мерките са указания как да се държим, за да превъзмогнем тази инфекция. Разбира се, неразумните, хулиганите, които умишлено ги нарушават, трябва да бъдат санкционирани. Но основният призив е, че можем да ги спазваме. Не е кой знае какво.


Разчитате на това, че хората по собствена воля ще ограничат контактите си?


- Би било разумно поведение. Разчитам, че това е мнозинството от нас.


Отказвате да има показател, че разумът не е надделял?


- Няма такъв. Процесът на оценка на ситуацията е по-сложен.


Ако дойде момент, в който разумът покаже, че трябва да бъдат формално въведени нови ограничения, те ще важат ли и за ваксинираните?


- Някои страни приложиха пълен локдаун, включително от Източна Европа мисля, че в момента Латвия е в такава ситуация: за всички, без оглед дали си ваксиниран или не. Аз съм избрал този подход, оценявайки непрекъснато епидемичния риск. Но ако тези мерки не се спазват, не доведат до желания резултат, ще бъдем принудени от обстоятелствата...


Вашият съветник проф. Мира Кожухарова заяви, че здравната система не може да издържи повече от 10 хил. души в болница. Това решаващо ли?


- Всички тези показатели са важни. Аз се съобразявам с мнението и се вслушвам в съветите на проф. Мира Кожухарова и на доктор Златанов.


На срещата със здравните организации вчера казахте, че следващите две седмици ще бъдат критични? Случайно ли е съвпадението с изборите и политическата обстановка има ли влияние върху начина, по който управлявате кризата?


- В следващите две седмици, ако спазваме приложените мерки, се надявам да видим тенденция на спад на броя на заразените, на заетите легла. Но ако не го правим, няма гаранции, че ситуацията няма да се влоши.


Честно ви казвам, че изборите нямат никакво отношение. Политическата обстановка има много негативно влияние. Повечето партии, кандидатите за президент използват ситуацията да яхнат гласовете на хората, да се противопоставят и да търсят под вола теле само и само да изпъкнат.


Има голяма разлика между гледните точки на мен като министър с екипа ми и на партии, които идват да скандират тука или да разпространяват фалшиви новини с цел да спечелят гласове. Те се борят за гласовете на хората на изборите. Ние се борим за живота на хората. Затова с много от партиите имаме диаметрални различия как се управлява кризата.


Обсъждате ли решенията за управлението на COVID кризата с президента?


- Информирам и президента, и министър-председателя за всички решения, които взимаме. Благодарен съм за подкрепата, която имаме. Благодарен съм и за критичните им бележки.


Да разбирам ли, че те подкрепят заболеваемост от над 900 души на 100 хил. население?


- По-извратено от това не може да се каже. Разбирайте, че подкрепят адекватни мерки. Никой не подкрепя починали хора. Тези, които правят така, че да има повече починали хора, са тези, които протестират срещу мерките и разпространяват фалшиви новини, за да спрат ваксинационния процес. Тези, които подкрепят ограничителните мерки, ваксинацията, помагат да има по-малко починали хора. Така го разбирайте.


През юли ни представихте ясен план за справяне със заразата, в който при почти двойно по-ниска заболеваемост от сегашната е предвидено на практика пълно затваряне. Какво ви отказа от плана?


- Не сме се отказали. Ние сме в пълно затваряне.


В плана е записано безалтернативно какво не трябва да работи.


- В момента е така.


В момента нищо не работи?


- Казвам, че сме приложили мерките в плана с възможността хората, които са се ваксинирали, тествали или са преболедували в последната година, да продължат да водят начина си на живот без ограничения.


А ограниченията се спазват и контролът по тях е напълно ефективен, предполагам?


- Вчера имах видеоконферентен разговор с директорите на регионалните здравни инспекции в цялата страната. Поставих им въпроса за контрола и те казаха, че имат много добро взаимодействие със служителите на МВР. Попитах ги и за впечатленията им за извършените до момента проверки и дали се придържат хората към правилата за сертификатите. Техните наблюдения са, че на повечето места хората се отнасят много отговорно към това: не допускат без сертификат в кина, театри, ресторанти, големи магазини.


Остава ли заявката, че най-малките ученици ще се върнат в клас от 8 ноември? Сключени ли са вече договори за доставки на тестове?


- Да, от 8 ноември. Сключени са договори с два доставчика. Ще се използват щадящи тестове със слюнка с плюене в торбичка. Очакваме доставката. Тъй като големи количества не могат да бъдат доставени в кратки срокове, направихме поръчка за по-малки количества, които ще стигнат за около две седмици. Предстои нова поръчка за по-големи количества, за да има за по-дълъг период от време и за да отворим възможност и горните класове да се върнат в безопасна среда присъствено през следващите седмици.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK