Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест

Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест

© Георги Кожухаров  • Не можем да говорим за общо управление с ГЕРБ
  • Възможно е да си партнираме с "Има такъв народ"
  • Искаме да закрием позицията главен прокурор
  • Първите ни законопроекти ще са за антикорупционната комисия и за премахване на ограничения при двойно гражданство
  • Следващото правителство трябва да направи широка кампания за ваксинирането срещу COVID-19

Кирил Петков беше министър на икономиката в първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Най-видимата част от работата му като такъв бяха промяната в Българската банка за развитие (ББР), началото на процедурата по смяна на ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК), както и изнасянето на данни за похарчени милиони от бюджета за ремонт на язовири, които са празни или ремонтирането не е започнало, а цените, по които става това, надхвърлят пазарните.


Няколко дни след като президентът Румен Радев назначи второ служебно правителство, в което Кирил Петков и Асен Василев (който бе министър на финансите) не участват, двамата обявиха политическия си проект "Продължаваме промяната", за който неофициално се говореше няколко седмици преди това. Сред доминиращите теми в предизборната кампания е тази за двойното гражданство на Кирил Петков, след като бе атакуван от "Има такъв народ" и ГЕРБ и Конституционният съд обяви указа на Румен Радев, в частта, в която назначава Петков за министър, за противокунституционен.


"Дневник" разговаря с Кирил Петков за стратегията на "Продължаваме промяната" след изборите, възможностите и условията при преговорите за правителство, към каква позиция се стреми той да заема в държавата. Цялото интервю може да гледате и във видео в края на текста.
Изборите са след малко повече от седмица, а на 15 ноември ще знаем и резултатите от тях. Каква ще е стратегията на коалиция "Продължаваме промяната" след 15 ноември?


- Ще влезем в диалог с другите политически партии, за да обсъдим първите най-важни за нас стъпки. Най-важната е антикорупционната ни стратегия. Както знаете, цялата ни програма започва с "Нулева корупция" на всяка една от главите по сектори. Ще искаме да обсъдим политики за смяна на главния прокурор, като цяло промяна в прокуратурата, както и основни стъпки за COVID кризата и за енергетиката.


Когато се обединим върху тези четири основни неща, вървим към следващата дискусия - коя от партиите какви кадри има, за да сме сигурни, че имаме добър подбор, на база не на политическа ориентация, а на база стаж, образование, постигнати цели.


Има ли политически формации, които са изключени от тези разговори?


- Да. Не искам да звуча грубо, но след като Делян Пеевски беше сложен за водач във Велико Търново, това е като среден пръст на цяла България. След всичко, което видяхме за "Магнитски", досиетата "Пандора", с КТБ.


Цялото българско население знае, че той е символ на корупцията и това показва една наглост, която по никакъв начин не може да се толерира. Това е ясно сложена червена линия.


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


Само ДПС ли са изключени от разговорите?


- С ГЕРБ нещата също са с много ясни критерии: смяна на главния прокурор веднага, осъждане на всички хора, които са крали през последните дванайсет години. Вече имаме доста такива папки - аз като служебен министър съм вкарал неща от прокуратурата, за които хора от ГЕРБ са били отговорни. Ако са готови на това, може да се седне да се говори. Трябва да видим тези милиарди кой ги е откраднал и по какъв начин.


Това са процеси, които отнемат време, а разговорите за съставяне на правителство се водят в по-непосредствена близост. В тези първоначални разговори ГЕРБ включени ли са?


- Отговорът е, че щом отнеме време, разговорите ще започнат след това. С други думи, не - докато нямаме наказани хора, отговорни за тези кражби, заедно с работеща съдебна система, не можем да говорим за общо управление с тях.


Ако социологическите прогнози се потвърдят и ГЕРБ са първа политическа сила, бихте ли подкрепили техен кабинет?


- Не, защото няма да можем да минем през този процес, който мисля, че е много здравословен и за тях. Ако искат да бъдат европейска партия без корупция, трябва да минат през този процес на изчистване. Това не може да стане, ако управляват.


С БСП виждате ли възможност да направите коалиция?


- В БСП има група млади хора, с които имаме добър разговор. Ако тези хора се обединят с нас за тези първи цели: смяна на главен прокурор, антикорупционна комисия, моментално фокусиране върху изтичането на осемте милиарда, тогава можем да говорим за съвместно постигане на общи цели.


Конкретното име в БСП, което сте споменавали, е на Крум Зарков, но той не е сред решаващите фактори. С лидера Корнелия Нинова говорили ли сте?


- Не съм разговарял с нея. Но знам, че има едно крило, с което сме водили разговори, които звучаха, че имат същите цели като нас. Ако и тя има тези цели и наистина застане зад тях, ще говорим и с нея.


Когато представихте "Продължаваме промяната", казахте, че ще започнете разговори с всички партии преди изборите. Това създаде впечатление, че ще бъдат официални разговори, а не неформални по телефона по актуални теми. Състояха ли се такива разговори?


- Ние водим доста чести разговори с хора от "Демократична България". Аз се чувам редовно с Христо Иванов, с генерал Атанасов (Атанас Атанасов, съпредседател на обединението "Демократична България" - бел. авт.). Но не сме влизали във формалности, защото кампанията е доста къса, а знаем, че целите ни са общи.


С "Демократична България" и с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" решихме, че е много по-ценно да говорим с хората на улицата.


Как ще гласуваме на 14 ноември - четете тук


Съвместно или поотделно?


- Поотделно си говорихме, но във Варна се срещнахме с Мая Манолова, тя дойде на нашето събитие.


Можем ли да определим това като предварителни разговори за коалиция с тези две формации?


- Не, но разговорите ни по телефона за основните цели са толкова основополагащи, че нямаше смисъл да ги формализираме.


Но няма политик, който да каже, че подкрепя корупцията или течовете. Затова е важно конкретното измерение.


- Конкретното измерение записахме в нашата програма. За антикорупционната агенция (бел. ред. - КПКОНПИ) имаме много ясни идеи как всяка одитна дирекция във всяко едно министерство да рапортува към тази корупционна агенция, да се направят общи звена между МВР и тази агенция, да има комуникационно звено между нея и прокуратурата.


За главния прокурор единствената разлика, която за момента виждаме, е че ние искаме да закрием позицията главен прокурор, а да имаме координатор в прокуратурата, но да е административен.


"Демократична България" също са за промяна на статута на главния прокурор, така че там е въпрос на нюанс, но идеята е една и съща.


Колко време си представяте, че трябва да продължат преговорите за съставяне на правителство?


- Веднага след изборите започваме разговори. Трябва да разпишем максимално ясни цели и график за изпълняването им - както се прави и в един бизнес-план, както и кои са хората, които изпълняват тези цели. Като идеята не е да се разделят на партиен принцип, а на базата на умения, капацитет, знания, възможности.


Времевият график зависи и от коалиционните партньори, така че не бих определил точна рамка. Но влизаме с идеята, че България трябва да има правителство, което да е коалиционно. Това означава и компромиси.


Възможно ли е да си партнирате с "Има такъв народ", при положение че те ви атакуваха за двойното гражданство и обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост?


- Да. Не влизаме в политиката с его. За всички неща, в които ни обвиниха, ние се чувстваме комфортно с отговорите, които им дадохме. С други думи, това не ни притеснява. Мисля, че и те взеха своите уроци.


Аз продължавам на всеки два-три дни да си комуникирам с Мика Зайкова. Тя казва: "Ще му се обадя на Славчо". Щом тя може да му се обади, а може и да говори с мен, това е човек по средата, на когото вярвам, за да вляза в комуникацията по най-правилния начин.


Не е ли по-ценно да си говорите с някого от политическото ръководство на "Има такъв народ"?


- В този момент не. Само поддържаме канала. Нека да видим изборите и аз съм готов още на следващия ден да си говоря с някого от политическото ръководство. Нямаме лични обиди. Тази работа не се движи от его.


Когато "Има такъв народ" водеха разговорите за правителство, те се провеждаха в зала и след срещата се съобщаваше какво е договорено. Според Вас могат ли да се водят разговорите пред камери и микрофони?


- Ако разговорите са задкулисни, всеки има някаква версия за тях. Няма смисъл от това. В практиката ми като министър имахме онлайн-излъчвания, които да дават яснота на хората да видят кого са избрали и какво правят.


Вече сте казвали, че бихте поели отговорността да бъдете министър-председател, без това да бъде условие към партньорите. Още ли сте на тази позиция?


- Моята мечта е да бъда 121-ия депутат на коалицията на промяната. Това означава, че сме си постигнали целите.


И депутатите могат да станат министри.


- Знам, но това е първата стъпка. Първата голямата задача - и това да не е само от нашата формация - на коалицията на промяната - е да имаме 121 депутата. Моята мечтана позиция сега е 121-и депутат директно след изборите.


Бихте предпочели да останете депутат или да имате министерски пост?


- В изпълнителната власт нещата могат да се случат много по-ефективно, ако човек знае какво прави. Аз не съм юрист и в законотворчеството няма да съм толкова силен, макар че и там имам добри идеи. Докато в изпълнителната власт - дали министерски пост или нещо друго - важното е да съм максимално ефективен в това, което правя. И това трябва да е критерий за абсолютно всички.


Вчера пред Би Ти Ви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" каза: "Надявам се да имат разум да преценят, че може би не е добра идея да участва като министър, защото там имаме директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му мотивите". Склонен ли сте да се съобразите с този призив?


- Според мен с този тип изказвания те се стараят да запазят част от показателите си, което е тяхно право. Игнорирам думичката "лъжа", защото докато Конституционният съд не се изказа, никой не знаеше дали моят отказ на 21 април (тогава Петков подава заявление пред канадските власти за отказ от канадското си гражданство - бел. авт.) е верен или неверен.


Това ще подходът, с който ще влизаме в тези диалози. Ще се опитаме да игнорираме реплики на база его, агресия и да гледаме основните принципи. 


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


Директният ми отговор на въпроса и на неговия коментар е: нека след изборите седнем заедно и видим всички ваши експерти, цели и политики, за да говорим систематично за това. Иначе, това е думичките те го правеха от трибуната в предишния парламент и не мисля, че е добра практика да продължават.


Приемате ли го като ултиматум?


- Аз се надявам, че това са предизборни говорения. Те самите казаха, че са научили урока си. Ако влезем с ултиматуми, шансът да се върнем в същата ситуация като преди е голям. Ако Тошко Йорданов вместо ултиматуми даде някакъв невероятен капацитет за някое от министерствата, това е нещо, с което аз бих се съгласил.


Има ли министерски постове, на които "Продължаваме промяната" непременно държи?


- Държим всички министерски постове да са управлявани от най-кадърните хора, а не политическата им принадлежност. Точка, това е единственият критерий.


Държите ли Асен Василев да е министър на финансите?


- За мен това би било много комфортно: аз му вярвам на 100%, той беше в топ 2% на "Харвард", бил е вече министър на финансите, доказа, че може да управлява финансите, невероятно чист човек е и ще гарантира, че правителството няма да отиде в грешната посока.


От тази гледна точка аз много бих се радвал той да бъде и ако не е той, аз не познавам по-добър човек от него.


Въпросът е, че при коалиция трябва да се разпределят постове. Затова питам на кои места държите Вие?


- Представете си, че с Вас решаваме да отворим компания и да назначим директор. Едната възможност е всеки да предложи човек, другата е да направим отворен конкурс за най-добрия кадър. Ако сме умни собственици, трябва да направим второто.


Как гледате на обвиненията, че раздавате постове след като пред Би Ти Ви посочихте, че ако "Продължаваме промяната" съставя правителство, би дала правосъдието на "Демократична България", Министерството на труда и социалната политика на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а Министерството на транспорта да бъде за Вашата формация?


- Аз не раздавах постове, аз говорех за капацитет. Това са капацитетите, които аз познавам, които биха свършили добра работа на тези постове.


Ние влизаме с идеята, че трябва да се съобразяваме с коалиционните партньори, но критерият е капацитет.


Кирил Петков,

"Продължаваме промяната"


Николай Събев (собственикът на "Еконт"- бел. авт.) е управлявал цял живот една от най-успешните логистични компании в България. Шансът той да познава пътищата, инфраструктурата, къде са тапите, проблемите, е наистина основополагащ.


Ръчното броене на разписките от машинното гласуване бе подкрепено от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ", макар и в крайна сметка съдът да го отмени? Може ли това да е индикатор за коалиция между тези формации и в парламента?


- За мен това би било кошмар. Ако това се окаже реалност, аз по-лошо не мога да видя в следващия парламент. Надявам се, че такава хипотеза не съществува.


Когато някой направи коалиция с партньор, който слага като водач на свои листи най-корумпирания човек в България и от него зависи стабилността на тази коалиция, играта свършва. Ще изляза на жълтите павета, ако това се случи.Виждате ли "Продължаваме промяната" като опозиция?


- Ако има такъв сценарии, опозицията би била ние да сме на площада, протестирайки, както го направихме, когато Пеевски стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". Аз си го спомням - с моите приятели, знамената и свирките.


Но не вярвам, че БСП би направила такова нещо.


Когато представихте преди около два месеца политическия си проект, казахте, че търсите "коалиция на почтените" от всички партии. Намерихте ли почтени представители от всички политически сили?


- Със сигурност в "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме", с хора като Мика Зайкова в "Има такъв народ", с хора в БСП. В ГЕРБ още не съм намерил. Може би не съм търсил достатъчно.


А как търсихте?


- В комуникация, когато съм ходил в парламента, нямаше някой, който да каже "Подкрепяме те, че уволни шефовете на Българската банка за развитие".


Да разбирам, че след като представихте "Продължаваме промяната" не сте инициирали търсенето на почтени хора?


- Не, не сме.


В "Има такъв народ" има ли и други, които припознавате като представители на "коалиция на почтените", освен Мика Зайкова?


- Да, има.


Ще имате ли своя номинация за председател на Народното събрание или бихте подкрепили Ива Митева, ако "Има такъв народ" отново я предложат?


- Имаме човек, но не искам да споменавам имена. Критерият е това: най-знаещият и най-можещият.


Защо да е тайна името?


- Достатъчно много имена съм споделил. Аз съм единственият, който казва имена. Не искам да ме обвинят, че в момента сме нагласили и кой да е шеф на парламента. Имаме капацитети, които биха се справили идеално.


При представянето на "Продължаваме промяната" казахте, че Никола Минчев би бил "най-добрият законотворец, който аз познавам". Той ли е Вашата номинация?


- Никола Минчев, Лена Бориславова - имаме много добри юристи, но имаме и други.


Водачите Ви на листи са основно предприемачи и хора от бизнеса, а Народното събрание е законодателна власт. Не е ли проблем, че нямате повече юристи?


- Хубавите закони се пишат, като се тръгне от истинския проблем и след това се облича в легален текст, за да стане закон. Ако се тръгне по обратния ред - с текст, за който обаче липсва смисъл, тогава е огромен шансът да бъде неработещ закон. Това е проблем на законите в момента.


За решенията трябват специалисти по дадена тема, които са се сблъсквали с проблеми и ги разбират на практика. Имаме много юристи в листите, както и такива, които ни подкрепят, макар и да не са в листите за депутати.


Имате ли вече готови законопроекти?


- Имаме доста специфични идеи, които не са написани. Според мен в следващия парламент не трябва да се състезаваме кой по-бързо внася законопроекти. По-целесъобразно би било да направим коалицията и заедно да обсъждаме приоритета на законопроектите.


Но Народното събрание е законодателна власт. Сред критиките към предишния парламент бе, че не свърши много от това, което му е основната задача: да обсъжда, приема и отхвърля закони.


- За мен би било най-правилно да имаме предложения за законопроекти, които да обсъждаме в коалиционния формат преди да бъдат внасяни. Според мен това би спестило част от липсата на ефективност, която се случи в последните два парламента.


Кои са първите законопроекти, които ще внесете за обсъждане в Народното събрание?


- Едното, което ни е много важно, е реформата в антикорупционната комисия ни е много важна. Докато нямаме такова работещо звено, не сме направили дори първата стъпка. Със сигурност ще внесем, знам, че и други политически формации са съгласни, за отмяна на двойното гражданство като част от лимитация.


В съдебната власт трябва да са следващите приоритети, които много бързо трябва да се случат. Това е добра обща тема и с "Има такъв народ" - техните идеи за промяна в съдебната власт и даже премахване на главния прокурор са много близки до нашите.


Преминаваме към въпросите за COVID кризата. Смятате ли, че трябваше да бъдат въведени по-строги ограничения?


- Не, но може би трябваше да има по-голям период между обявяването на мерките и тяхното влизане в сила. Това е част от стреса за бизнеса.


Другата страна на монетата, когато става дума за ограниченията, е а здравето на хората, когато заразата се разпространява.


- Подкрепихме сертификата, но с уточнението, че трябва да се допълни възможност за хората с антитела.


Изразихте мнение, че изследванията за антитела трябва да се правят през определен период от време и високите нива да се признават за сертификат. Имате ли научни аргументи, при положение че становището на Европейската комисия (и не само) е, че няма сигурни научни данни какви нива на антитела осигуряват клинична защита?


- Да, има вече публикации по темата. Големият проблем - и в Европа, и в САЩ - е, че това се разглежда като едностъпкова система.


Разговорите ми с имунолози сочат, че не е непременно определящо какви са нивата на антитела за степента на защита, както и, че е важно какви точно са антителата.


- Биотехнологичната ми лаборатория беше част от нещата, които правех преди да съм политик, знаем кои са точно антителата, които трябват: IgG. При по-високи нива на IgG човек има протекция. Рискът е, че понякога падат много рязко и там е въпросът как да се направи.


Говорили сме с проф. Аргирова (проф. Радка Аргирова, вирусолог - бел. авт.), че когато имаме население, което се разхожда с идеята, че има антитела, а даже не знаем дали има, плюсовете да го изследваме, ще бъдат много големи.


Включването на антителата към сертификата ще даде стимул да знаем статута на всички хора.


Правили ли сте сметка колко би струвало това, особено предвид, че тези изследвания няма да се правят еднократно?


- Няма да е по-скъпо от 20 млн. лв., защото цената им падна много.


С кого се посъветвахте преди да изразите позицията на "Продължаваме промяната" за сертификат след изследване на антитела?


- С проф. Аргирова, с доктор Тропчева, чуваме се и с Райна Фичорова. Използваме хора в и извън България. С проф. Аргирова не само се чуваме, но я помолих да ми напише точното становище, с точните времеви интервали и тест, който трябва да се използва. Не говоря общи приказки.


Как според Вас трябва да бъдат мотивирани повече хора да се ваксинират, извън това, че обявявате, че сте ваксиниран и подкрепяте ваксинирането срещу COVID-19?


- Аз говорих с проф. Фичорова от "Харвард". Тя не ми каза дали да се ваксинирам или не, а ми направи цяла схема от спринцовката, през всичките каскади, които се случват в моето тяло, до антителата. На всяка стъпка ми каза какви са рисковете и в какъв времеви период могат да ми се случат.


Когато разбрах, че всичките са в периода до един месец след ваксината, а не например четири години след това, аз се успокоих много. Тази лекция ми отне 20 минути и решението ми беше лесно.


Една от големите задачи на следващото правителство е да направи широка кампания, за да информира хората и те да повярват. Аз ще поканя проф. Фичорова да дойде, да я заснемем, да я заведем в различните болници и това да го вкараме в медиите.


Ще завършим с темата за решението на Конституционния съд за двойното Ви гражданство. Говорихте по темата много, но: приемате ли, че сте нарушил закона с подаването на вашата декларация за министър?


- Приемам решението на Конституционния съд, но хубавата новина е, че този въпрос вече е фокус на общественото внимание и следващият парламент ще отмени пречката за българите в чужбина да бъдат част от управлението.


Конституционният се произнесе, че има нарушение. В този смисъл признавате ли, че сте нарушил?


- Да, приемам решението, което казва, че съм нарушил, но морално не се чувствам виновен. Много ми хареса, че президентът ми каза след решението, че България щеше да е много по-напред, ако имаше министри като теб.


Но този начин на говорене не прокрадва ли нюанса, че законът може да бъде нарушаван?


- Не, законът не трябва да бъде нарушаван. Въпросът е, че никъде не пишеше дали волеизявлението се смята за отказ или не. Аз не претендирам, че трябва да се нарушава двойното гражданство или не. Казвам само, че само след решението на Конституционния съд се разбра, че моите действия в моя отказ на 21 април не са били достатъчни.


Подготвихте ли се с юрист, за да подпишете със спокойствие декларацията преди встъпването Ви в длъжност?


- Не, толкова бях сигурен, че съм направил абсолютно всичко. Чухме и юристи, които казаха, че това е достатъчно.


Но знаете, че юристите не са единни по въпроса.


- Тогава пък щеше да е въпросът от коя страна съм потърсил юрист, защото и между тях имаше големи разногласия. Това също показа, че съм направил най-доброто, което можех да направя.


Конституционният съд изясни за всички бъдещи българи, които искат да го направят, че ще бъде неправомерно, разбрахме го. Но се радвам, че това ще бъде променено в следващия парламент.


Знаете ли дали някой от актовете Ви като министър вече е оспорван съдебно ?


- Не знам. Но кой акт точно да обжалват: уволнението на Българската банка за развитие, през които се източиха два милиарда лева или строителството на язовири без разрешение на тройна цена, или правителствения комплекс, в който на средата на COVID кризата са се изсипали 70 млн. лв. в новосформираща се фирма, за да се направи административна сграда, на място, на което трябва да има иновации.


Кой политик има доблестта има доблестта да го обжалва? Който го направи, трябва ясно да се знае, че са сложени отпред, а зад тях има мафиотски интереси, които крадат държавния бюджет.


Обмисляли сте варианта да подадете оставка като министър на икономиката след като Конституционният съд образува дело по искането на депутати от ГЕРБ, за да може делото да е безпредметно?


- От самото начало до решението моето убеждение беше, че съм се отказал да бъда канадец на 21 април, така че не ми е минавало през ум да подавам оставка като министър. Не искам да звуча себелюбиво, но нещата, които се направиха за тези три месеца, аз съм горд от тези си действия. Би било според мен загуба за всички ни, ако нещо друго се беше случило.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK