Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Живеем в исторически момент на възход на социализма

Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Живеем в исторически момент на възход на социализма

© Анелия НиколоваИвайло Пенчев освен като създател на "Уолтопия" е известен и с това, че има навика да говори директно, без дипломатичност. Компанията, която работи в цял свят, наскоро завърши голям проект за китайската компания "Евъргранде" (Evergrande), чиито финансови проблеми в момента са такива, че е на ръба на фалит. За този проект, за ефектите от пандемията и последствията от тях върху бизнеса на "фабриката за стени" разговаряме с Пенчев.


Какво се случи с бизнеса в началото на пандемията?


- Като започна пандемията почти всичките ни клиенти бяха ударени жестоко, поръчките намаляха драматично, ние съкратихме близо 40% от персонала, макар и за кратко, защото изведнъж работата секна. Няколко месеца по-късно работата започна да се възстановява. Това е може би най-тежкият период в историята ни, но на загуба не сме излизали. В началото си мислехме, че работата отива съвсем на кино и ще търпим тежки загуби, но взехме бързи мерки.
Има пазари, в които съкратихме целия персонал - в САЩ съкратихме 98% от персонала в центровете за забавления, оставихме само по един. После нещата се възстановиха, сега сме горе-долу като на нивото от пандемията, тази година резултатите ни ще са като отпреди нея.


Нищо не е по-облагородявщо в личен и организационен план от болката, човек и организация се променят само в болка. Когато имаш добри времена, промени няма.


При нас промените са за добро. Ние се стегнахме, изплашихме се, а страданието те кара да търсиш оптимизация. Сега сме по-ефективни откогато и да било, хората са по-надъхани, имаме повече ентусиазъм откогато и да било.


Отпаднаха ли проекти и каква част от всички?


- Разбира се, но повечето бяха сложени на пауза и вече са отново в ход.


Работите с Китай, откъдето тръгна пандемията, какво се случи с бизнеса там?


- Продължаваме да работим, но заразата много промени бизнеса там. Допреди пандемията монтирахме с наши екипи, после това силно се затрудни, защото спряха да пускат чужденци. Но за някои от големите проекти успяхме да вкараме хора с визи, които правителството дава на един вид много специални хора. Даже не знам как успяхме да се доберем до тях. Това е благодарение на нашите клиенти. И си свършихме работата, имаше замотавания по някои проекти, но драма не е имало.


В Китай имаме заявки за още 54 проекта, но имаме клиенти, които заявяват толкова, но после изпълнихме 2-3 и тръгнаха да затихват. Тъкмо завършихме един огромен проект за "Евъргранде" (строителната фирма е една от най-големите в Китай, бизнесът й представлява около 2% от икономиката на страната - бел. ред.), ще видим какво ще стане с компанията.


Тежкото финансово състояние, което я изправи на ръба на фалита, засегна ли "Уолтопия"?


- Не, всичко си получихме до стотинка. Но това е един от най-големите дивелъпъри в света и завлече много народ. Разговорът ни тръгна с условия, които ни поставяха в напълно подчинена позиция от самото начало, а плащането бе накрая. Много фирми се бяха съгласили на такива условия и така работеха. Ние, с риск да изгубим проекта, си държахме на определени неща, преговаряхме, и се разбрахме, не клекнахме, не изпаднахме в тази васална позиция, че те са велики и ще направим всичко само да ни дадат проекта.


Макар, че пандемията явно не е към края си...


- Към края си е, как?! В голяма част от света е към края си. Там, където народът е ваксиниран, ограничения почти липсват.


Имам предвид, че тя се отрази силно върху цените на суровините и веригите на доставки. Това как рефлектира върху Вас?


- Всички суровини поскъпнаха драматично. Някои от нашите 2-3 и повече пъти. Един чип, който сме купували за 3 долара, въобще го няма, вече струва 30 долара и най-ранната доставка е през февруари. До голяма степен проблемът с доставките се дължи на свръхрегулациите, на е на коронавируса. Макар пандемията да е в основата, но ако не бяха действали така правителствата, нямаше да има такива драми.


А пък цените на суровините ще останат високи задълго, според мен. И даже още се качват, защото централните банки напечатаха трилиони долари, това са много пари. Няма как паричната маса да се увеличи толкова много и това да не донесе устойчива инфлация.


Ваши колеги казват, че в някои случаи доставката е много по-скъпа от доставяния продукт.


- Транспортът с контейнери се качи на места пет пъти. Някои от линиите, по които товарим, се качиха петкратно - до Англия, до Калифорния. Това много пренарежда веригите за доставки.


Как се пренаредиха Вашите планове?


- То всичко постоянно ни пренарежда. Ние се намираме в по-динамичен отвсякога свят, където върху чисто пазарната динамика, за която сме тренирани еволюционно и образователно, регулационна динамика, която в по-голямата си част - повече от 50%, неадекватна - лобистка или чисто тъпанарска.


​​​​​​Живеем в исторически момент на възход на социализма.


Ивайло Пенчев,

"Уолтопия"


Тогава имаше постоянни дефицити, защото цялата икономика бе регулирана. Сега се случва точно същото. Според мен се натрупа критична маса от регулации в световен мащаб, които просто разрушават пазара и на появата на дефицити и дисбаланси световните лидери отговарят с още регулации. Не си дават сметка, че техните тъпанарски регулации сриват пазара и се опитват да борят това с още регулации. Това няма да свърши добре и най-лошото е, че цената я плащат обикновените данъкоплатци. Най-скъпо ще излезе това за най-бедните хора.


Как планирате бизнеса в момента?


- Винаги сме имали стратегически - за по няколко години, и годишни планове. От пандемията насам няма годишни бюджети. По едно време го бяхме докарали на седмични сбирки на мениджмънта да решаваме какво да правим. Сега по не е така, но хоризонтите са много скъсени. Ние сме с международен бизнес - имаме проекти в 70 държави като обикновено 30 от тях се изпълняват по едно и също време. И във всички тези места постоянно се сменят регулациите. Държахме работници по хотели да са под карантина, постоянно някъде някой е в карантина. Проектът трябва да свърши за 1 месец, те ни слагат половин месец под карантина и всичко се обърква и е ужасна какофония. Тя продължава макар и по-малка степен.

Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Живеем в исторически момент на възход на социализма

© Надежда Чипева


С доставките е по същия начин - чакаме някакви материали да дойдат, всеки се забавя и си има оправдание. Сега никой не може да се сърди на забавяне или ако му се каже по средата на доставката, че цената се е покачила с 30%. Всичките ни доставчици вдигнаха цените. Помня това време на хиперинфлацията в България всеки ден ни се налагаше да обменяме левовете в марки, за да се спасим. Сега е нещо подобно, не обменяме в евро, защото левът е вързан за него, но на ежедневна база трябва да реагираме на променливи пазарни условия.


Тъй като развлекателният бизнес е сред най-постарадалите от пандемията, имате ли откази от проекти, откъде са?


- Имаме, от различни места, няма някаква очертана тенденция. Дифузно са разпределени. Не мога да кажа, че някъде е по-зле от другаде.


Преди време създадохте платформата auxionize тъкмо, защото Ви беше омръзнало от необосонавно високите цени на суровините. Сега в тази ситуация как действа тя?


- Платформата си действа. Скоро ще пуснем нови версии, коренно различни от старите като ще има и версия за крайни потребители. Но в пазар на дефицит, когато се стремиш да получиш стока, проблемите на купувачите са други - да намерят кой да им достави стоката в срок и по-малък проблем е колко ще струва. И това никой не може да го реши. Това е в резултат от регулациите, въведени от хора, които не са създали стойност за 2 стотинки в живота си, а вземат решения за управлението на света.


Ще Ви дам пример с една женичка - комисар по иновациите, българка, не й помня името. Вижте какво й е образованието и кажете коя от технологичните фирми - "Гугъл" ли, "Тесла" ли, "Спейс екс" ли би я наела на работа на длъжност, различна от чистачка. И такъв човек е европейски комисар по иновациите или нещо подобно. Когато хората, които вземат решения на толкова високо ниво са неподходящи за длъжността, представете си какво става. Сега ще духаме супата.


Каква е причината да давате част от офисите си под наем?


- Ето това е резултат от кризата. Преди се бяхме разпрострели на два етажа, а се оказа, че сме лигльовци и се събрахме на един. Отчасти защото сме съкращавали хора, но главното е, че просто се стегнахме. Бяхме разпилели на по 20 кв. м на човек, а сега сме на по 10-15 и един етаж ни остана свободен. В пика на съкращенията съкратихме почти 40%, сега половината ги върнахме. Бяхме понатрупали повече хора, отколкото ни трябват, понеже растяхме, но с това растяха и неефективностите. Като наемеш двама души и те искат секретарка, наемаш им секретарка и стават трима и т. н.


Има ли работещи от вкъщи както бе в началото?


- Насърчаваме хората да си работят от офиса, много малко искаха да работят от вкъщи. Хората в производството няма как да работят дистанционно и решихме, че не може други да са привилегировани. За всички като е трудно да е трудно. Но е и по-добре, нашият офис е престорен, почти всички се ваксинираха, така че животът си тече добре. Имаше болни, но никой не го е карал тежко.


В началото на пандемията направихте дарение на болница "Александровска", което впоследствие Ви бе върнато, защото поставихте условие респираторите да се ползват с предимство от Ваши служители, ако се наложи. Какво стана после с оборудването?


- Така беше и дарението бе прието, даже подписахме договор с директора Костадин Ангелов, който после стана министър. Той бе ентусиазиран, няколко дни по-късно се отказа, не съм говорил с него, разбирам го, някакъв политически натиск.


Подарихме 10-те апарата на други болници. Тогава успяхме преди българското правителство, в онези дивашки времена, когато нямаше нито полети, нито нищо, да доставим тези и апарати на други компании. Много помогна офисът ни в Китай. Излязоха ни златни, в последния момент компанията за доставки каза, че няма да качи толкова едри опаковки, наложи се да разглобяваме, но се справихме. После ни се обади директорът на "Пирогов" и поиска помощ за машини и купихме още 3 тогава. Нито веднъж не сме ги използвали с предимство, но тези апарати спасиха доста народ.


Казахте в едно интервю наскоро, че бизнесът трябва да спре да мрънка, но Вие не се ли възползвахте от някои от държавните програми и да не съкратите персонал, например 60/40?


- Не съм мислил за тази програма, тогава не бе особено ясно как работи тя, а и аз в държавната помощ по принцип не вярвам, държавата никога не помага, тя не създава блага, а когато казва, че помага, тя задължава някакви хора да дават на други по критерии, които тя си е измислила. Държавната помощ винаги е вредна, защото развращава. Това и за работниците не е добре, затова се плащат осигуровки - за моменти като този да ги съкратим и те да отидат на борсата. При нас им дадохме по 3 заплати и те дори не стояха през целия период след това на борсата, защото ги извикахме обратно.


Държавната помощ е измислен на коляно механизъм, тя е ненужна, противопоказна и даже глупава. За това сме бизнесмени, да носим риск, а рискът е това - променят се пазарните условия, бизнесът изпада в трудности, фалира, никой няма да умре. Работниците ще отидат другаде, ние ще почнем друг бизнес или ще станем работници.


Държавата трябва да помага на слабите. Бизнесмен, който взима помощ, влиза в ролята на слабак, а това е противоречие - няма как да си хем бизнесмен, хем да си слабак. Какво значи държавата да помага на бизнеса? Тя взима от данъците на едни обикновени хора, които едвам свързват двата края, и дава на бизнесмени, които карат скъпи коли и живеят луксозно. Нямам против луксозния живот, а това по-бедни хора да работят безплатно за тях, защото точно това се случва. И когато някой бизнесмен го обяснява по друг начин, то това е хитрост. Ей, това е истината.Летите ли още след инцидента?


- Със самолет не съм летял откакто се потроших, но сега карам курс за хеликоптер. Ще си летя с хеликоптер сега. Връщам се към летенето. Голям кеф.


Всичко, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Айде, още един "капацитет" се изходи по въпроса.
  —цитат от коментар 1 на papunqk


  Е, какво, не е ли прав ??! Напечатаха се безброй пари, раздадоха се наляво и дясно, пазар почти няма вече, щото регулациите са навсякъде и го изкривяват .... и "решението" за всичко това е .... още печатане и още регулации .... и нещата съвсем се оплескаха ...

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Весело

  Имайте едно наум, когато някой с часовник за 50-100 хиляди ви говори колко тежко е засегнат от пандемията ...
  Вместо да освобождаваш персонал си продай колата и часовника и си задръж хората ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Така е, Пенчев. И ти си един от пропагандаторите за "модерен" социализъм от западен тип. Няма да ви мине номерът...

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  Прав щеше да е ако самият той не подкрепяше социалистически партии. Така е просто лицемер и интересчия.

 6. 6 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Познавам лично негови служители... не плаща добре и ги изтисква, раздава шамари и се прави на Бог. Това с уволненията и преди дълбоката кроза го правеше. А наематели скоро няма и да има, защото читавите фирми си пускат хората хоум , докато той ги е задължил да се ваксат и връщат в офиса

 7. 7 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Пенчев не говори лоши неща, но арогантността му е отблъскваща. Някакси противно ми стана как с лека ръка говори за съкратените работници, все едно са някаква стока, или по-скоро средство, с което да затвърди тезите си. Все едно: "ето, видяхте ли какво направихте, съкратих сума ти служители заради вас". Ми не ги съкращавай бе. Човек с неговите средства има такава възможност.

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  докато той ги е задължил да се ваксат и връщат в офиса
  —цитат от коментар 6 на alray


  Да, и в статията го казва. Бай Ганьо- чорбаджия,но иначе много либерален и прогресивен го играе.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Весело

  Няма едно глупаво нещо, което да казва Ивайло Пенчев. Доста е безмилостен, но компанията му е глобална, успешна и не разчита на държавата. В този смисъл може да прави каквото реши, стига да е в рамките на закона. И явно повечето му решения са били верни, и затова кара Ламборжини и носи часовници за по 50 хил. евро. А вие си го одумвайте.

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":Прав щеше да е ако самият той не подкрепяше социалистически партии. Така е просто лицемер и интересчия.
  —цитат от коментар 5 на zxp53317185


  Коментирам, че казаното от него е самата истина. Това дали е лицемер, не мога да коментирам, не съм запознат. Но нещата, които казва, са така. Соцът яко превзе западния свят. И резултата го виждаме вече ...

 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Чиповете не липсват заради регулации, а защото няма гаранции, че търсенето ще продължи поне 7-8 години, за да се избие инвестицията от 30-50 милиарда в една нова фабрика, която се строи поне 2 години, а и няма много квалифицирани кадри, за да работят в нея.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  И все пак любопитно .
  Макар и уплют внесе Респиратори;
  Колко е внесла Държавата?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#11] от "fpyyh":

  Чиповете липсват явно защо. Човекът досега бил плащал $3 а сега му искали $30, просто китайците (азиатците) разбраха че оризът е само за гарнитура и си искат реалното заплащане за труда си.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Весело

  Така, така регулации, социализъм но си е друго когато за на`што: "правителството дава на един вид много специални хора". Оправдание, че сме специални, ама заради по-така специалното. К`во да прай човекът, нали трЕбе да е политкоректно, не е лесно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Весело

  Социализма е едно изкривяване в което човек иска да превърне държавата в мама и тате :)))

  Разумните и здравите хора като пораснат, трябва да поемат отговорност за себе си и собственото си оцеляване. Трябва птичката да се научи да лети и да отлети, а не да очаква другите да летят вместо нея )))

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Весело

  До коментар [#7] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":

  Той е капиталист, а не политик, и не разчита на държавата за нищо, а това е правилното действие, колкото и да не ти харесва. Да, арогантен е, но честен.

 18. 18 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Интересно ми е това мъжленце ако си потърси работа в Европейската комисия, какъв освен чистач би могъл да стане?

 19. 19 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ха - Пенчев го еня за бедните и се бил загрижил за тях?!!! Хей, Дневник, да сложите тая новина в анкетата за най-значима новина за седмицата!

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Интересно ми е това мъжленце ако си потърси работа в Европейската комисия, какъв освен чистач би могъл да стане?
  —цитат от коментар 18 на john_3volta


  Обратно също е валидно :)

  Ако някой от Европейската комисия си потърси работа при него освен чистач какво може да стане. :)

 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Всъщност, в днешно време има доста по-хуманни предприемачи и милионери. Пенчев е от едно по-старо поколение. Не от най-старото, но все пак от поколение, за което капитализмът бе бог, пък бил той и дивият капитализъм. Горе гледам колегата Бисер, че явно гледа на бизнеса по същия начин: направил пари, следователно може да си говори каквото си иска.

  Следващите поколения родиха хора, които поне външно са много по-човечни и много по-осъзнаващи, че за да са в тази си позиция, има и голяма доза късмет, не е, че са някакви гении, които са винаги прави за всичко.

 22. 22 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Много неприятен човечец, но говори истини, за Евро комисаря цепи мрака.

 23. 23 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Ще Ви дам пример с една женичка - комисар по иновациите, българка, не й помня името. Вижте какво й е образованието и кажете коя от технологичните фирми - "Гугъл" ли, "Тесла" ли, "Спейс екс" ли би я наела на работа на длъжност, различна от чистачка. "


  Това е на 100% вярно и важи за почти всички калинки в доминирания от леви европейски парламент. Женичката комисар по енергетика Кадри Симонс е завършила ПОЛИТИЧЕСКИ НАУКИ. Някой може ли да обясни защо такива кадри се слагат на толкова важни постове в ЕС?

 24. 24 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Затова китайските комунисти пуснаха вируса.Няма само те да се мъчат ,нека и Запада да страда

 25. 25 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Кое е правилното действие? Да изпосъкрати хората при първия проблем, без мисъл как ще изхранват семейството си? При положение, че както ти каза, карал Ламбурджини. Ми ако го продаде, примерно, сигурно можеше да остави тия хора на работа за още малко месеци. Или поне част от тях.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Прав е , абсолютно прав. Администрацията удушава всичко.

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Весело

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":

  Това е единственото правилно действие, уви. Видимо не ти се налагало да уволняваш, за разлика от на мен. С уволненията има само едно правило - направи го веднага и обясни честно защо, вместо да мъчиш и компанията, и служителя, и себе си.

 29. 29 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#23] от "z_axis":

  Извинявай, но ако имаш диплома по политически науки(което е завьршил моят сьмпруг) означава че изучаване система от принципи и приоми, по които действа политиката. Тоест изучава се много детайлно врьзка на икономика и политика, за да се увериш, че не икономиката, а политиката е водеща... Такива кадри работят доста в икономически субекти и са в висшия мениджмент, кьдето е нужен важен сьвет за взимане на решения. Мьжьт ми е част от екип на частна застрахователна компания. Нищо че не е завьршил икономическа дисциплина.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 30. 30 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Това е единственото правилно действие, уви. Видимо не ти се налагало да уволняваш, за разлика от на мен. С уволненията има само едно правило - направи го веднага и обясни честно защо, вместо да мъчиш и компанията, и служителя, и себе си.
  —цитат от коментар 28 на boevbisser


  Става дума за съкращения, не уволнения.

 31. 31 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Ивсйло Пенчев - "Аз съм един селски бек, дет напраих неколко милиона, велик съм и разбирам от всичко, и също ако някой има нужда от апаратни дишане - аз ще купя няколки апарата, но аз ще рела кой да ги ползва, а не лекарите. Аре със здраве и поздрави от Търново!"

 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Живеем в исторически момент на възход на социализма"
  ...........
  А като знаем мнението на дрогаря Живков, че "социализъма е едно недоношче", нищо добро не ни чака.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  Държавната помощ е измислен на коляно механизъм, тя е ненужна, противопоказна и даже глупава.
  =======
  Хохоооу....!
  Това е велико.... ✔️...!

  Приятно е когато някой има куража да го каже на глас....!
  Държавната помощ е една от най големите измами от средата на 20 век, до момента.....
  Хората трябва да изграждат държавата, а не обратното....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#29] от "anti-vaxxer":

  Резултатите в енергетиката са налице.

 35. 35 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Дълго мълча след гафа му да “спонсорира” Александровска за лична употреба. И сега доказва, че хората не са му приоритет, човека си гледа бизнеса.

 36. 36 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":

  Май не си преживял кризата 2008г. Имах колеги, които си запазиха трудноизградените екипи още 2-3 г, да не ги уволняват да дават заплати но накрая почти фалираха и пак ги освободиха. И на кой му беше нужно това? Миналата година март месец и април работата изчезна, паричните запаси запопнаха да се топят, трябваше да чакаме още няколко месеца да фалираме или да започнем съкрашения и намаляне на площи, как мислиш?

  забавление и приключение
 37. 37 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Не познавам Пенчев лично, но го следя защото в края на краищата е преуспял българин и то с производство, а не с държавни субсидии.
  Освен това ми харесва как разсъждава, и в повечето време и как се изразява.
  Не е перфектен, разбира се.
  Направи малък гаф тогава с болницата, но не мисля, че беше с лоши намерения.
  Просто мисли рационално от собствената си позиция.
  Случайно се запознах и изкарах известно време с един от синовете му.
  Направи ми отлично впечатление - много културно и много добре образовано дете.
  България има нужда от повече хора като Пенчев и Прокопиев.
  Такъв елит си има и слабите страни, но е много по-добър от пожарникаро-мутренски.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Пенчев изпада в противоречие. Против социализма е, но твърди че държавата трябвало да помага на слабите и уязвимите. С други думи да провежда социални политики. Сега, наистина има тънка разлика между социализъм и социални политики, но границата е доста размита и двете могат да се преливат една в друга. Иначе, БГ бизнесмените все още на могат да забравят 90-те и нулевите години, когато кешираха яко, работна ръка бол, данъци я платят някакви и печалбата на макс. Свърши се с това.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 39. 39 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Много е прав. Любимец ми е сред мениджърите у нас. Назовава нещата с имената им и се аргументира ясно.

 40. 40 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#31] от "aa1830":

  Евала!

 41. 41 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#34] от "choguna":

  Политиката се прави от влиятелни крьгове, които решиха да пестят ресурси, които ужким предизвикват затопляне глобално. Така че един човек на този пост може единствено да координира изпьлнението на плана.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 42. 42 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#29] от "anti-vaxxer":

  "Мьжьт ми е част от екип на частна застрахователна компания. Нищо че не е завьршил икономическа дисциплина."


  Моите уважения към мъжа ти, със здраве да си работи. Само че екип на застрахователна компания е много различно нещо от комисар по енергетика в ЕС. И този комисар не трябва да е завършил политически науки. Сещаш ли се защо? Трябва да е с техническо образование, защото когато получи документацията ще може да разбере данните и да вземе по-правилно решение, за разлика от назначените калинки-хуманитари.

 43. 43 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#36] от "troi":

  Зависи от мащаба на фирмата. Сигурен съм, че и в случаите, на които се позоваваш, в някои от тях си е струвало търпението.

  Причината поради която имам подозрения, че Пенчев може да си позволи да не съкращава толкова много хора, е че фирмата е голяма, че той самият разполага с много средства, и че спадът на икономиката не е чак толкова драстичен почти за никого.

 44. 44 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  като знаем мнението на другаря Живков
  —цитат от коментар 32 на 4ort


  Дойде време, когато либерастите взехте да цитирате Т.Живков.
  Има 39 тома съчинения на Тодор Живков (събрани от Милко Балев).
  Т.Ж. дава 650 000 лв от получения хонорар на държавата.

  До коментар [#32] от "4ort":

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  Пенчев изпада в противоречие. Против социализма е, но твърди че държавата трябвало да помага на слабите и уязвимите
  =======
  И това е вярно....
  Аз също забелязах противоречие в изразите му, но в общ план човека е на прв път....
  Един бизнесмен не обича държавата да подпомага едновременно и него....и работните му кадри.....
  Така той остава "заклещен" между двете....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Имайте едно наум, когато някой с часовник за 50-100 хиляди ви говори колко тежко е засегнат от пандемията ...Вместо да освобождаваш персонал си продай колата и часовника и си задръж хората ...
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  Песков и Путин - те да си продадат ли часовниците ????
  Май-май ще са поне НЯКОЛКО ПЪТИ ПО-СКЪПИ от този на снимките ха-хааааа

 47. 47 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Дълго мълча след гафа му да “спонсорира” Александровска за лична употреба. И сега доказва, че хората не са му приоритет, човека си гледа бизнеса.
  —цитат от коментар 35 на pilgrim


  Всеки средно интелигентен човек много бързо разбира, че няма достатъчно ресурси да оправи всички проблеми в света и спира да се опитва.

  Всеки ръководител на фирма и всеки управителен съвет знае и разбира, че грижата за работниците и грижата за фирмата (да не говорим за собствениците или инвеститорите дори) са в постоянен конкфликт.

  Целия процес на управление е постоянна игра на въже.

  Пенчев очевидно се е справил добре по фирмените критерии и това без съмнение му е натрупало черни точки сред работниците.
  Но познавам по-добре други като него и зная, че има малки вътрешни истории за които медиите няма да пишат в които нещата стоят точно обратното и човека вади лесно големи ресурси за да помогне на човек в нужда.
  Пак казвам, не го зная за него, но съм го виждал първа ръка от много подобни на него.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 48. 48 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Ивайло Пенчев освен като създател на "Уолтопия" е известен и с това, че има навика да говори директно, без дипломатичност. ".
  Тоя практикува интензивна вербална мастурбация ,от която,очевидно изпитва
  огромно удоволствие ,без околните да намират някакъв смисъл. от това ,което излиза от устата му...

 49. 49 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#42] от "z_axis":

  Аз не казвам, че няма логика в твоя пост. Но се опитах да ти обясня... че политолозите се сьобразяват с различните принципи, които се използват и лавират в тая или друга посока. В смисьл един енергетик ще знае всичко.... но дори да има неопровержими аргументи, той няма да ги наложи.... имено защото не разгадава пьзела около дадена проблематика. Дори и да е страшно проницателен... пак няма да има супервлияние по даден и предварително начертан курс.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Имайте едно наум, когато някой с часовник за 50-100 хиляди ви говори колко тежко е засегнат от пандемията ...Вместо да освобождаваш персонал си продай колата и часовника и си задръж хората ...
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  не съм съгласен.
  Това дали човек има часовник за 100 хиляди не показва по никой начин дали трябва да се слуша или не.
  Моят съвет би бил да слушате всичко, което хората казват и да се опитвате да откриете логиката в казаното, както и да оцените характера на говорещия.
  Не е лесно, но е много по-добре от задраскването с лека ръка на цяла категория хора само защото са успели.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Очаквах доста Андрешковци да се изходят, пък то-малко. Може и да има бъдеще за България.

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#7] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":

  Ти си можел да пишеш нормалноз??

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1185 Неутрално
 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Аа,не бил политик..Сами малко спонсор на ДеБъ...

 55. 55 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":

  Не зачерквам него, а методите му.
  Нали добрият управител трябва да прави всичко възможно за да задържи кадрите си по време на криза?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#18] от "john_3volta":

  Не би могъл да започне като чистач. Чистенето става с поднаети фирми, те си подбират персонала по други критерии, например перфектен френски.

  Но точно в това е абсурдът- оная, каква и беше името, с българската филология от Пловдивския, е комисар по иновациите, и дрънка по цял ден за суперкомпютри, въпреки че трудно се оправя с телефона си...с безумните си регулации, европейските институции, с лека ръка, съсипват европейски безнеси, в условията на безпрецедентна икономическа война...а в тяхната корумпиране система, човек не може да започне дори като чистач, ако някой ме го "препоръча".

 57. 57 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Весело

  До коментар [#46] от "Hawaii":

  Путин и Песков кога са станали частни предприемачи/работодатели?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 58. 58 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#23] от "z_axis":
  До коментар [#49] от "anti-vaxxer":

  Не познавам изобщо въпросната женичка, нито качествата й, но съм склонен да допусна, че както повечето политически назначения на високо ниво има 2 варианта: или се е издигнала до там благодарение на уменията си, или е била спусната парашут защото е било преценено, че може да свърши определена работа на позицията (възможно отговаряща на въпросната позиция, възможно и нещо съвсем друго).

  Едно е практически сигурно: не е назначена там заради това какво е завършила.
  На такова ниво назначения просто не се правят по такъв признак.
  Може да е завършила политология и да е работила 10 години в енергетиката и да е станала по-добра от повечето енергетици.
  Аз не съм завършил счетоводство или дори икономика, но живота ме постави рано в ситуация да го изуча доста сносно (макар и далеч от професионално - все пак дори то е жива материя) и много години по-късно продължавам да се убеждавам , че дипломата е едно, а разбирането и умението - съвсем друго.
  Пенчев кара през просото като говори за дипломата й просто.
  Възможно е тя да е некомпетентна наистина; възможно е просто той да не вижда това, което вижда тя (всъщност почти сигурно е така), както беше и в случая с болницата и апаратите - от негова гледна точка това беше ясен казус, но света е малко по-сложен и наистина не може да изискваш от доктор да ти дава предимство пред други умиращи...най-малкото не публично.
  Та, да отговоря на въпроса - въпросната комисарка може да е била с общо образование по Химия , това не я прави задължително неподходяща.
  Познавам кадър на висока управленска позиция на търговец с образование по предучилищна педагогика.
  Познавам инжинер комуникационна техника на висш управленски пост в петролна компания.
  Познавам бивш летец в българската армия издигнал се до вице президент на петролен дистрибутор.
  Образованието не е гаранция за нищо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 59. 59 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Женичката"-комисар е Мария Габриел.Българка с филоложко образование.
  Чистачка не,но за повече от секретарка не става.
  Иначе сръчно моме.Успя да оплете чужденец с връзки и я бутат нагоре по стълбата.
  Боков кадър,кво да го правиш.
  Не е написала нито ред код,но отговаря за ИТ сектора в ЕС.Ти да видиш..

 60. 60 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#46] от "Hawaii":Путин и Песков кога са станали частни предприемачи/работодатели?
  —цитат от коментар 57 на Taiga


  ЛОЛ, Путин е най-големия частен предприемач в Евразия...има кажи-речи едноличен контрол върху цяла Русия и подопечените територии.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Държавата трябва да играе ролята на балансьор и да компенсира сходящия характер на капитализма. Иначе вместо хората да изграждат държавата, корпорациите ще "изграждат" хората.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 62. 62 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":Не зачерквам него, а методите му.Нали добрият управител трябва да прави всичко възможно за да задържи кадрите си по време на криза?
  —цитат от коментар 55 на Taiga


  Няма универсално правило какво трябва да направи добрия управител.
  Не зная кой Ви го е казал това...със сигурност не са инвеститорите и кредиторите.
  Каквото и да направи управителя ще има недоволни, а дали е било за добро или лошо може да се каже само в последствие и най-често пак има 2 полюса.
  Изказването Ви просто звучи наивно.
  Нито е писано, че трябва да задържа кадрите на всяка цена, нито пък знаем дали не го е направил според възможностите си; най-накрая не знаем какво значи "на всяка цена".
  Дали би бил добър съпруг и баща ако осъди семейството си на бедност заради работниците?
  Всъщност като се замисля изказването Ви по наивността си прилича на доста от неговите...просто и Вие и той имате някаква стабилна гледна точка от която всичко е ясно и не се впускате да търсите алтернативи.
  Разликата е, че той е успял да се развие в целия свят ( все пак давайки работа на стотици в процеса), а Вие и аз си тракаме ченетата :-)
  Ето затова според мен човек трябва да го слуша, а не да го осъжда.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 63. 63 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":Не зачерквам него, а методите му.Нали добрият управител трябва да прави всичко възможно за да задържи кадрите си по време на криза?
  —цитат от коментар 55 на Taiga


  Няма универсално правило какво трябва да направи добрия управител.
  Не зная кой Ви го е казал това...със сигурност не са инвеститорите и кредиторите.
  Каквото и да направи управителя ще има недоволни, а дали е било за добро или лошо може да се каже само в последствие и най-често пак има 2 полюса.
  Изказването Ви просто звучи наивно.
  Нито е писано, че трябва да задържа кадрите на всяка цена, нито пък знаем дали не го е направил според възможностите си; най-накрая не знаем какво значи "на всяка цена".
  Дали би бил добър съпруг и баща ако осъди семейството си на бедност заради работниците?
  Всъщност като се замисля изказването Ви по наивността си прилича на доста от неговите...просто и Вие и той имате някаква стабилна гледна точка от която всичко е ясно и не се впускате да търсите алтернативи.
  Разликата е, че той е успял да се развие в целия свят ( все пак давайки работа на стотици в процеса), а Вие и аз си тракаме ченетата :-)
  Ето затова според мен човек трябва да го слуша, а не да го осъжда.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 64. 64 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 290 Весело

  НА "социалиЗЪМА" И НА "комуниЗЪМА " !

 65. 65 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#58] от "Боби Колев":

  Виж, конкретно за нея нещата са 100% ясни, играе го снаха на Жозеф Дол.

 66. 66 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#58] от "Боби Колев":Виж, конкретно за нея нещата са 100% ясни, играе го снаха на Жозеф Дол.
  —цитат от коментар 65 на klecho


  Както казах дори не зная за кого точно говори Пенчев.
  Може да е фактически прав, че не си е на мястото, но не е прав да го обосновава с образованието й.
  Познавам този вид изразяване, защото за съжаление не ми е никак чуждо...и си патя и аз от това.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 67. 67 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  А Ивайло Пенчев един от участиците в този процес , пропагандиращ насилствената ваксинация.

 68. 68 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 788 Весело

  дивелъпъри .... Д И В Е Л Ъ П Ъ Р И.............не е истина...... ха ха ха хааааххх!!!!!!!

 69. 69 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Дълго мълча след гафа му да “спонсорира” Александровска за лична употреба. И сега доказва, че хората не са му приоритет, човека си гледа бизнеса.
  —цитат от коментар 35 на pilgrim


  Малко преди Александровска имаше едно доста искрено писание във Фейсбук за "ползите" от короната. След скандала май го изтри. Но в нета нищо не се губи:
  „Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители. След първоначалния шок от трагедията, в тези държави
  ще последва рязък ентусиазъм и подем.“
  https://topnovini.bg/novini/856631-dokade-moje-da-stigne-sobstvenikat-na-uoiltopiya-ivaylo-penchev
  Как да не му се възхищава човек?

 70. 70 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 700 Неутрално

  “Нито веднъж не сме ги използвали с предимство, но тези апарати спасиха доста народ.”

  “Не си дават сметка, че техните тъпанарски регулации сриват пазара и се опитват да борят това с още регулации”

  “Ще Ви дам пример с една женичка - комисар по иновациите, българка, не й помня името”

  “При нас им дадохме по 3 заплати и те дори не стояха през целия период след това на борсата, защото ги извикахме обратно”

  “Тя взима от данъците на едни обикновени хора, които едвам свързват двата края, и дава на бизнесмени, които карат скъпи коли и живеят луксозно. Нямам против луксозния живот”

  Доста силен Ивайло Пенчев!

 71. 71 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  До коментар [#41] от "anti-vaxxer":

  Нужно ли е тогава кординатора да бъде наричан комисар и да взема безумна заплата след като не взема решения и не отстоява позиици, а е проста калинка?

 72. 72 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  За да се изказваш компетентно за мерките срещу ковида трябва да имаш медицинско образование,а образованието на тоя е свързано със забиване на куки по стените...
  Поне на тая тема може да си държи затворен плювалника.

 73. 73 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ако влезете в търговския регистър ще намерите информация за Адвенчър Фасилити Консертс ЕНД Мениджмънт ООД, в която един от управителите е Ивайло Пенчев. И виждаме, чеч за 2018 г. загубата от основната дейност 521 х. лв., а за 2019 г. загубата от основната дейност вече е 1339 х.лв. Загубата на фирмата за 2018 г. е 488 х.лв, а за 2019 г. е 1312 х. лв. Какво излиза ? Господинът бил голята работа като бизнесмен, ама фирмата е на загуби отпреди пандемията. Драги Пенчев - всъщност кой си ти ?

 74. 74 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#49] от "anti-vaxxer":

  "Но се опитах да ти обясня... че политолозите се сьобразяват с различните принципи, които се използват и лавират в тая или друга посока. В смисьл един енергетик ще знае всичко.... но дори да има неопровержими аргументи, той няма да ги наложи.... имено защото не разгадава пьзела около дадена проблематика."

  За какво лавиране става дума? Има правилно и неправилно техническо решение, няма лавиране. Енергетика не трябва да се ръководи по този начин, но от ЕС се опитват да покажат, че може. И съответно резултатите са плачевни. В прословутата комисия по енергетика на ЕС 3 от 4 комисари са жени с хуманитарно образование - класически политически назначения на принципа "да няма никой обиден". Вероятно и в другите области положението е подобно.

 75. 75 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Да са живи и здрави работодателите,и работниците,и клиентите,и да фалират все по-рядко.
  Социалистически катерици и катерчоци.
  Много хубави и полезни са тези бутикови маймунарници(от казармата),
  и са много близки до масови спортове,като голф,конна езда,ски,картинг,парашутизъм и т.н..Почти безплатни са,и почти не им трябва съфинансиране от публични средства и програми,и социализъм.В Бангладеш много питат за тях.
  Почти не познавам,вече хора,които не са катерачи,но по стената на сметките -
  храна,здраве,ток,отопление,горива,данъци,образование...и т.н.
  В този смисъл,лафът -Катерач къща не храни- не е коректен.
  Отколе Соца си е във възход и ние все го катерим и катерим,
  докато паднем,естествено.

 76. 76 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#58] от "Боби Колев":

  Всъщност, образованието дава индикация за много неща- какви са интелектуалните ти възможности в каква област си искал да се развиваш (защото сам си сметнал, че там си най-добър), дали ако не са те приели желаната специалност си се борил докрай за нея или бързо си минал по линията на "най-малко съпротивление".
  Да, възможно е завършил предучилищна педагогика, да се издигне до висша мениджърска позиция. Обаче е абсолютно невъзможно, най-добрият във випуска на престижно средно училище, да запише предучилищна педагогика.

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Обаче е абсолютно невъзможно, най-добрият във випуска на престижно средно училище, да запише предучилищна педагогика.
  —цитат от коментар 76 на klecho


  Е ти със сигурност не си бил нещо такова, така че, вярно или не, за теб няма значение.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#7] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":

  Тук съм съгласен с тебе. Колкото и да са верни нещата, които говори, тонът му е доста дразнещ, особено наживо. Но това за "човечните" предприемачи го завий да спи. На никого не му пука за служители и т.н., просто сега е модерно да се приказват големите приказки и да се бием в гърдите колко сме ориентирани към хората...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Има една приказка СГНС - или иначе казано Селянинът гражданин не става (селяните по манталитет а не по произхид). Та това важи за гусин Пейчев изцяло. Готин стм щото имам Ламборгини в хола, а вие нямате и аз щото имам кинти аз ще решавам кой да живее и кой да изчака апарата за дишане дето аз го купих с мойте милиони. Или друг лаф - "чупете си гръбнаците, имаме страхотни лекари, нема се плашите."

 80. 80 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 166 Неутрално

  След като прочетох, че са съкратили 40% от персонала, но не са излизали на загуба, спрях.

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Социализмът заедно със зелените идиотщини ще съсипят Европа.
  Другите индустриални сили не поемат такива тежки ангажименти и ще използват това за да изместят европейските компании от световния пазар. То вече и какво ли се произвежда в Европа...

 82. 82 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#63] от "Боби Колев":

  Всичко възможно не означава на всяка цена ... започни да четеш между редовете и не приемай всичко написано за буквално.
  Каква е алтернативата на съкращаването на персонал в условия на глобална криза, Колев? Пенчев да започне собственоръчно да си прави проектите ли?
  Елементарно е.
  "Умопомрачителен проблясък" си Колев, толкова написа, и нищо не каза.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 83. 83 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Така и не видях нещо лъжливо в интервюто.И съвсем дипломатично не спомена герберастката никаквица Майдел или подобна,просто имената нямат значение,толкова са безлични! Нито Пенчев ,нито някой обикновен бизнесмен не може да бъде разбран от пролетариата. Виждате ЛамборГинито/така се казва марката/ виждате часовника на противния бизнесмен,но не гледате същите белези на богатство на полуграмотни същества като лидерите на синдикатите,като на министрите,като на политиците. А Анти ваксес-какво има предвид без смазка,или без ваксина??? Та политологията е сериозна наука,но БГ застрахователите са най-бездушната сган,еманация на античовечността,та и за теб без смазка !!!

 84. 84 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 977 Любопитно

  След като спонсорира гей парада и ДБ, очаквам Ивайло Пенчев да се ориентира към Кирето, като спонсорира и партията му. Само не знам за министър на какво ще го сложат?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#44:"hrx16647690"][/quote]

  Нищо не разбрах от коментара ти!!!
  Значи дрогаря Милко Калев Балев е написАл 39 тома, държавата ги е издала, държавните предприятия, учреждения и организации са ги изкупили по цени определени от държавата и дрогаря Живков дал 650 000 лв. на държавата.
  Нищо не разбирам, честно!

 88. 88 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Проблемът е че когато си млад, здрав и богат или поне 2/3 искаш див капитализъм. Но когато закъсаш и си максимум1/3 или 0/3 искаш реален социализъм. Сега и у нас е същото. Много ще ми е любопитно, кое правителство ще има смелостта да махне 120 лв за пенсионерите или да спре помощта от 110лв/Мвт. Все едно да накараш Софийската топлофикация да си плаща сметките…
  В следващите 3-4 години иска не иска ЕС ще промени доста неща, ако изобщо иска да оцелее. Останалия свят, особенно Азия се развива и то главоломно.

 89. 89 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Претоплиха го защото е ваксър, не за друго, иначе имаше забрана за всякакви медийни изяви заради нескопосания си речник. Пенчев е напълно прав, но само ако си бизнесмен с международен бизнес. Във всички останали случаи той греши неимоверно много. Реално неговата визия ще е вредна са замия него ако преди 30г. процъфтяващия капитализъм беше в зенита си.

  Как си мисли Пенчев, че има "безплатно" образование?
  а) от данъци,
  б) от спомоществоватеството на благородни бизнесмени,
  в) няма безплатно образование, родителите сами си плащат.

  Ако нямаше социална система, Пенчев нямаше да има висше образование изобщо и щеше да продава дрехи на женския пазар, да има магазинче, кръчма или максимум да е трафикант на мигранти. Това можеш да правиш без никакво образование. Докато не осъзнае какво е социална отговорност няма как да има различни разсъждения.

  Но светът е измислил място на радикалните самовлюбени бизнесмени - оцеляват само едно поколение. Ако те имат семейство, то неминуемо ги мрази и нито едно от децата му няма да иска да има нищо общо с него освен завещанието. Бизнесмените с много по-балансиран поглед и характер, които разбират социалните взаимовръзки и възпитават добре децата си, те създават фамилии и империи, защото има приемственост. Ако само едно от поколенията се окаже некачествено заради по-голямото влияние на половинката, която е взета от улицата, това пак прекъсва връзката и фамилията и империята се разпадат.

  Интересно ми е като е толкова умен, какво става с наследниците, как ги възпитава? Създаваш устойчив бизнес, който ще просъществува и след теб или бизнес с който да си чешеш егото докато си на върха?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#89] от "otrqdnik":
  Първоначалното натрупване никога не търпи баланс. Тези приказки са хубави истории на семейства натрупали богатствата преди 200-300 години. Но това у нас е нямало как да се случи. Един елементарен пример с любимата компания на Икономедия и форума -Епъл. Стив Джобс мир на праха му е всичко друго, но не и социално ангажиран, вярно невероятен визионер но…. Стив Возняк е обратното, но без Джобс щеше да е просто един гениален инженер в кретаща фирма. Не случайно социализмът е утопия, хубава приказка но утопия.

 92. 92 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#42] от "z_axis":

  не мога да се въздръжа. комисар е много виоско политическо, повтарям политическо, ниво. не е работа на комисаря да чете технически спецификации - ако прави това, значи не умее да управялва хора и не разбира защо е сложен там. работа на по долните нива е да взимат експертните решения. по принцип в българия има неправилното разбиране че най-горните нива трябва да значт всичко в детайли, и не се прави разлика между политическо и техническо ниво.

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  майка ти ми преподаваше по "сексуално обучение".
  —цитат от коментар 90 на klecho


  където са били обект на посегателства, поради пропускливия си ауспух.
  —цитат от коментар 85 на klecho


  😀😀😀

  В два поредни поста, "първенецът на випуска" прави самоцелни, елементарни сексуални препратки. Толкоз зор да си първенец на випуска, пък накрая да си седиш недоебал... Защо беше цялата таз мъка? 😀😀😀

 94. 94 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Затова китайските комунисти пуснаха вируса.Няма само те да се мъчат ,нека и Запада да страда
  —цитат от коментар 24 на Сд


  Никой не си трепа клиентите!

 95. 95 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ":Ти си можел да пишеш нормалноз??
  —цитат от коментар 52 на wre501051215


  Сякаш е преживял катарзис

 96. 96 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#82] от "Taiga":

  До коментар [#63] от "Боби Колев":Всичко възможно не означава на всяка цена ... започни да четеш между редовете и не приемай всичко написано за буквално.Каква е алтернативата на съкращаването на персонал в условия на глобална криза, Колев? Пенчев да започне собственоръчно да си прави проектите ли?Елементарно е."Умопомрачителен проблясък" си Колев, толкова написа, и нищо не каза.
  —цитат от коментар 82 на Taiga


  В крайна сметка зависи от добавената стойност. Ако за производството му са нужни висококвалифицирани кадри, т.е. е подготвял и обучавал екип дълго време и срещу много пари - вероятно би правил всичко необходимо да ги задържи. В неговия случай очевидно не е така; и преди кризата текучеството при нискоквалифицираните му служители беше високо. Защо да унищожава бизнеса си, за да задържи сравнително леснозаменими служители? И то при положение, че има социална система точно за такива случаи?

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#92] от "saz391051887":


  До коментар [#42] от "z_axis":не мога да се въздръжа. комисар е много виоско политическо, повтарям политическо, ниво. не е работа на комисаря да чете технически спецификации - ако прави това, значи не умее да управялва хора и не разбира защо е сложен там. работа на по долните нива е да взимат експертните решения. по принцип в българия има неправилното разбиране че най-горните нива трябва да значт всичко в детайли, и не се прави разлика между политическо и техническо ниво.
  —цитат от коментар 92 на saz391051887


  И аз не мога да се въздържа! Да, комисар е високо политическо ниво, т.е. този екземпляр трябва да се занимава с политиката в дадена област....ми добре. Само дето да назначиш филолог да се занимава с политиката в енергетиката или искуствовед да се грижи за здравеопазването е лееееко налудничаво. Ако не си спомняте, г-жа Теменужка Петкова заяви дословно "„Аз не съм специалист в областта на енергетиката, аз съм финансист и одитор"....е, питайте сега защо в нашата енергетика е тотален хаос.....

 99. 99 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко на Ректум ЗАДПОЛАЙ
  Рейтинг: 53 Неутрално

  :Ъхъ. Путьото, позволил си непредизвикано и безнаказано да обижда целия форум, решил да дава оценка на другите.
  —цитат от коментар 97 на klecho


  Е, аз не твърдя, че съм "най-добрият" на випуска. Ти твърдиш за себе си, пък работите, които пишеш издават, че или лъжеш, или че випускът ти е бил в доста посредствено училище. Защото ти самият си доста посредствен, очивидно, с елементарните си сексуални препратки, а и не само.

 100. 100 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#73] от "fcv251055839":

  Пита се, как се покриват загубите в дейността на фирмите на мистър Пенчев? Лично аз, много съм се чудил на българския НАП. Много е великодушен към такЪви бизнесмени работещи на загуба.

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK