Тиери Бретон: Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения

Тиери Бретон: Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения

© Мартин МатевТиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар и ръководител на работна група за производството на ваксини за страните от ЕС, е на посещение в България, като националната кампания за ваксиниране е сред водещите теми на разговорите му. Програмата му включва работна среща със служебния министър-председател Стефан Янев, разговори с национални експерти и съсловни организации по здравеопазването и представители на медийни организации, както и с представители на IT сектора.


"Дневник" разговаря с него в София преди началото на тези срещи.


Г-н Бретон, добре дошли в страна, току-що избрала в парламента партия, която отрича да има пандемия, а следващата неделя на президентски избори се явява кандидат, който снощи критикува начина на използване на COVID сертификатите. Очевидно ниското ниво на ваксиниране е проблем за България, защо е проблем и за Европейския съюз?
- Да, на първо място това е проблем за българския народ и затова съм в страната ви. България е страна, в която най-много хора на глава от населението умират в Европа, а може би и в света. Определено имаме проблем.


Но имаме и решение. Защото знаем, че ваксината върши работа. Произвеждаме ваксина вече повече от година. Имаме повече от 3 милиарда души, повтарям - три милиарда, ваксинирани по света. И те не умират, защото са ваксинирани. Но в България твърде много хора са заразени, увеличават се, пълнят се болниците... това е трагедия.


На първо място това е трагедия за българите и съм тук, за да помогна. Добрата новина е, че има ваксини за всички. Но трябва и да сме сигурни, че всеки има достъп до ваксина. Разбирам, че има известна съпротива и това е нормално, поне в началото бе нормално. Но сега при толкова ваксинирани и такива резултати съмняващите се би трябвало да са видели, че няма рискове - за мен и за останалите - да се заразят.


България е много важна за Европа, ние всички сме европейци, а като европейци ние се грижим за нашето семейство, децата си, родителите си, но и за другите хора край нас и другите държави.


Като еврокомисар, отговарящ за производството на ваксините, мога да ви кажа, че толкова много държави по света искат от нас ваксини, защото знаят, че хората им се нуждаят от тях. Мисля, че в България е време да се осъзнае, че е време да се направи това, което трябва.


Всичко това е важно и за бъдещето, защото това няма да е последната пандемия?


- Точно затова съм тук. Може да съм еврокомисар, но в България аз съм и българин, защото ние, европейците, сме заедно във всичко това. Живеем на един и същи континент, споделяме едни и същи ценности.


Тук съм и защото сме в пета вълна и този път ще е различно, ще е доста трудно да се справим. Всички останали 26 държави взимат решенията си в името на това да защитят населението и искам да обсъди в България с властите какво се прави и какви решения предстои да се вземат за това, което се задава.


Ще припомня, че преди дни Световната здравна организация обяви, че очакват - ако нищо не се предприеме - в цяла Европа, т.е. не само в ЕС, в петата вълна до февруари 2022 г. да починат 500 хиляди души, половин милион. В такава ситуация никой няма право да каже "Ама, аз не знаех". Особено когато си отговорен, имаш информация и взимаш решения.


Затова съм тук - за да помогнем.


Тиери Бретон: Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения

© Мартин Матев


Кристалина Георгиева, управляващият директор на МВФ, каза на няколко пъти ,че ваксинирането е и икономическа политика. Вие сте бивш министър на икономиката на Франция и изпълнителен директор на големи компании - щяхте ли да инвестирате в България при толкова ниски нива на ваксиниране?


- Отговарям за вътрешния пазар и трябва да ви кажа, че в останалите страни има добро отношение към България, винаги предпочитам да се фокусирам върху добрите неща в страната ви. Да, бих инвестирал в България. Но и бих инвестирал в страната, когато имам предвидимост, да съм сигурен, че каквото и да се случи, ще бъдат взети подходящите решения. Това означава и предвидимост за икономическата ситуация.


Още веднъж ще кажа - разбирам нежеланието за ваксиниране в началото. Но сега е време да се действа.


Каквато и кампания да направи едно правителство, ролята на информацията - както и на погрешната и на дезинформацията - е важна. Години ще са нужни за подобряване качеството на българските медии, но какво може да се направи още сега? Трябва ли да се носи съдебна отговорност от разпространителите на лъжи и дезинформация?


- По втория ви въпрос - да, и затова финализираме обсъждането с Европейския парламент и Европейския съвет на Законодателен акт за цифровите услуги (DSA). Правим всичко възможно за изчистим този проблем и да се справяме с езика на омразата, дезинформацията и подобни.


Що се отнася до дезинформацията... Нали всички сме възрастни хора - какво по-видимо доказателство от това, че има 3 млрд. ваксинирани, още са тук сред нас, щастливи са, защитени са? Каквито и откачени неща да казват някои групи и хора - ние имаме резултати, имаме нещо, което никога в историята не се е случвало. Да беше преди година всичко това, но сега? Нека се държим сериозно.


Законодателният акт за цифровите услуги не е само за решаване на сегашните проблеми, а и за създаване на възможности за бъдещето. Какво могат да спечелят българите от него?


- О, България определено може да извлече ползи, защото отдавна сте известни като страна с добри инженери. Винаги сте възприемани като много добро място с много добри учени, специалисти в технологиите, електрониката, цифровия сектор. Затова и имате толкова стартапи и го знам от предишната си работа (в продължение на десет години преди да стане еврокомисар Тиери Бретон е изпълнителен директор на базираната във Франция международна IT компания Atos). Затова съм доволен, че съм тук, лично да видя тази жизнена IT екосистема, да разговарям с нейни представители, да ги окуража да продължават напред.


Трябват ни и някои инструменти - а ние вече разполагаме с такива - да ускорим създаването и развиването на стартапи. Налице е и Планът за възстановяване, в който България ще вложи 20% от средствата в цифровизация и дигитален преход, включително за инфраструктура за такива стартапи.


Говорихме да ролята на медиите, където проблем е не само прозрачността на собствеността, но и финансирането - защо се позволява безконтролно правителства да използват евросредства за проправителствени издания и телевизии. Това трябва да се промени. Какво смятате и за инициативата за решение на ЕС по повод съдебния тормоз над журналисти (т.нар. SLAPP)?


- Това е важен въпрос, знаем за него и работим по "акт за свободата на медиите" - за да имаме инструменти за защита във всички страни от ЕС. Медиите са особено нещо - те не са стока или услуга, като останалите, а и цифровата епоха много ги промени. Затова съвсем сериозно работим следващата година да имаме резултат.


Тиери Бретон: Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения

© Мартин Матев


Споменахте, че трябва да се подготвим за бъдещи здравни кризи. Споделете повече за HERA - европейската агенция за подготовка и реагиране.


- Надявам се, че ще излезем от тази пандемия и някой държави ще са се справили по-добре от други. Трябва да извлечем поуки, защото става дума за живота и смъртта. Да изясним кое е свършено, както трябва да се свърши, и къде са се объркали нещата. И да се поправим.


За да се подготвим, трябва да имаме инфраструктура. Вече направихме първите стъпки за нещо уникално в света - изграждане на капацитет за производство на ваксини. Произвеждаме десетки милиони дози месечно - за нас и за хората по света. Молят ни да им изпратим ваксини.


Вероятно ще има нови пандемии и за тях ще са нужни нови ваксини. Ще живеем на планета с 9 млрд. души и ни е нужна инфраструктура, която да можем да активираме до 24 часа. Добрата новина е, че знаем какво трябва да се направи, включително от компании, произвеждащи и доставящи от България.


Но здравната политика ще остане отговорност на националните власти? ЕС почти няма правомощия в този сектор и не се кани да навлиза в него?


- Така е, абсолютно. ЕС е тук, за да помогне, подкрепи... но решенията са на страните членки, те трябва да поемат отговорността си. Не съм тук, за да казвам какво трябва да се направи. Всички знаят какво е то. Всички по света - вижте, че и "зеленият сертификат", за който се споразумяхме в ЕС, вече се признава в 75 държави. Единственото ефективно решение днес е ваксиниране, цифров сертификат и в трудни дни, като тези, в които сме сега - спазване на дистанция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Естественият имунитет също защитава милиарди хора.
  Мислете добре и приемете отговорно решение.
  Вие си решете какво.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "Вероятно ще има нови пандемии и за тях ще са нужни нови ваксини. Ще живеем на планета с 9 млрд. души и ни е нужна инфраструктура, която да можем да активираме до 24 часа. Добрата новина е, че знаем какво трябва да се направи, включително от компании, произвеждащи и доставящи от България."

  Тръпки ме побиват от тия пратеници с маски, дето не им виждам лицето...

 4. 4 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Няма нужда да натискате и насилвате България да следва безумните ви мерки. Ние излизаме от тази вълна, в която прилежно ваксинираните влизат с гръм и трясък. Пилците ще се броят, след като и те я минат. А дотогава - тичай бързо обратно във ваксинирана Европа и им помагай те тепърва спешно ще се нуждаят от помощта ти, не ние.
  А ако искаш да направиш нещо добро за България - помогни на нашите да създадат и поддържат добра здравна система. Това ще е от най-голяма полза за всички българи.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Колко жалко, че напоследък все по-малко хора се вслушват в гласа на Разума!!!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  "Като еврокомисар, отговарящ за производството на ваксините, мога да ви кажа, че толкова много държави по света искат от нас ваксини, защото знаят, че хората им се нуждаят от тях." - и: "Единственото ефективно решение днес е ваксиниране, цифров сертификат и в трудни дни, като тези, в които сме сега - спазване на дистанция." - производството се нуждае от пазари, но е странно, че пак дистанцията е определяща!? КОЯ вълна люлее българите, че еврокомисарят се напъва вече за 5-та? Да рупа от БГ кисело мляко, може и със захар, макар и да захаросва много нещата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Поредният шаман, дошъл да ни убеждава, че трябва да се ваксинираме още от преди раждането. :-) Взе да ми се повръща от тези!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Аз съм си решил. Докато Путин не ми каже няма да се ваксинирам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":


  До коментар [#1] от "atmanpg":Аз съм си решил. Докато Путин не ми каже няма да се ваксинирам.
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Не следиш вожда си! Той отдавна призова за ваксинация. Даже се ваксинира по телевизора.

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  Защо така? Путин използва доста натиск, за да ви ваксинира. Четете му редовно сводките, не се разсейвайте.

 16. 16 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Някои държави ще се водят успели да се справят с тази вълна.
  Други като Австрия и Германия ще са от провалилите се.
  А такива като нас са от тези дето въобще не са се опитали.

 17. 17 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 60 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Весело

  ръководител на групата за работна група
  *********************************************

  Нивото на Дневник е все така радващо, браво Карабоев;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#14] от "stargate":

  За българите нищо не е казал.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":
  —цитат от коментар 14 на stargate


  "Не следиш вожда си! Той отдавна призова за ваксинация. Даже се ваксинира по телевизора."
  ..........
  Погледни твоя вожд! Снощи каза, че се е ваксинирал......срещу вируса на манипулацията!
  След това каза, че служебните му правителства се справили срещу нещо, което го няма! Потвърди и, че в болниците е създадена организация срещу нещото, което не съществува Рече, че на мед. персонала се изплаща възнаграждение, за лекуване на нещо, което го нема.

 21. 21 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Препоръчвам на всички неваксинирани и тези, които не знаят дали са се заразили да отидат да си изследват антителата. Тестът струва около 20 лв и става за 1 ден.
  Аз например имам антитела 78 бау/мл - недостатъчно да си изкарам зелен сертификат обаче достатъчно да се разбере, че имунната ми система е сработила перфектно щом след като дори и не съм разбрала, че някога съм била заразена.
  И още нещо - в опит да разберат колко трае естествения имунитет срещу САРС-КОВИД-2, учените са изследвали братовчед му - САРС-КОвИД-1. Резултатът е, че дори след 11 години, тялото помни прекрасно, че се сблъсквало някога с този далеч по-смъртоносен вирус и се бори съвсем успешно срещу него. Толкова по въпроса кой имунитет е по-добър
  Аз съм опасна толкова, колкото и ваксиниран. Трябва да се ваксинират хора с компрометирана имунна система, а не всички

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Внушенията срещу ваксините са атака срещу икономическите устои и Националната сигурност на държавата.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#20] от "4ort":


  Погледни твоя вожд! Снощи каза, че се е ваксинирал......срещу вируса на манипулацията!
  —цитат от коментар 20 на 4ort


  И кой е моят вожд бе другарю?

 25. 25 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#0"Тиери Бретон"] Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения[/quote]

  Защитават, ама за всеки случай е нахлузил маската до очите.


 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Колко жалко, че чужденци трябва да идват да ни увещават да се ваксинираме, за да не се разболяваме и умираме, като мухи. И без това сме малко.

 27. 27 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#17] от "Силвия Колева":

  И още толкова загинали от автокатастрофи.

 28. 28 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  Всеки взема сам за себе си отговорното решение, престанете с натиска да ни ваксинирате, защото така нашето съмнение се засилва!  ДБ: Време е да спечелим България
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#25] от "probba":

  Защитават, ама за всеки случай е нахлузил маската до очите.

  Всички знаят че носенето и под носа е достатъчно.

 30. 30 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Какъв е този натиск. Всеки си носи отговорност в крайна сметка, но никой няма право да ти налага каквото и да било. Тоя г-н за какъв се мисли ? Взели сме си отговорни решения и съвсем отговорно или се ваксинираме или не. Какъв е проблема ? Всеки има глава на раменете си, ако някой има против да обявяваме тоталитарна република и да се свършва.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 31. 31 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Всеки взема сам за себе си отговорното решение, престанете с натиска да ни ваксинирате, защото така нашето съмнение се засилва!
  —цитат от коментар 28 на Полковник Паликъщов


  Напълно съм съгласен- всеки да вземе за себе си отговорното решение. Но ако реши да не се ваксинира, не би трябвало да разчита, че ако недай Боже му трябва легло в интензивното, то ще го получи. Не би било честно някой да умре от инсулт или инфаркт например, защото всички места в интензивното където са го закарали са заети от Ковид пациенти, които както свободни граждани са решили да не се ваксинират.

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Кото измрат ваксинираните будали на запад, ние умните неваксинирани българи ще им вземем всичко.

 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Дневник ми е скрил коментар #9, отнасящ се до един сеяч на омраза срещу България, а на него му дават широка трибуна. Nice.

 34. 34 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Няма нужда да натискате и насилвате България да следва безумните ви мерки. Ние излизаме от тази вълна, в която прилежно ваксинираните влизат с гръм и трясък. Пилците ще се броят, след като и те я минат. А дотогава - тичай бързо обратно във ваксинирана Европа и им помагай те тепърва спешно ще се нуждаят от помощта ти, не ние.А ако искаш да направиш нещо добро за България - помогни на нашите да създадат и поддържат добра здравна система. Това ще е от най-голяма полза за всички българи.
  —цитат от коментар 4 на Хелиана


  Нещо май бъркате заразени с починали. Починалите пилци и сега можем да ги броим и трагичното е, че бройката не е в наша полза. Желая ви това нещо да не ви засегне лично и да си останете заблуден(а). Бъдете здрави и вие и близките ви!

 35. 35 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 355 Неутрално

  е то от главен отговорник за ваксините кво да очакваш, нали трябва да продаде стоката, за кво му плащат

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  Тъй де !...... Тиери Бретон: Ваксините защитават милиарди хора, вземете отговорни решения......... Вземете ги тея отговорни решения де !........той един друг "Тиери Бретон" си ги взе........отговорните решения и след 36-37 изяви в американските медии взе че умря........ факт ! https://www.thegatewaypundit.com/2021/11/cardiologist-said-wont-cry-funeral-selfish-unvaccinated-people-suddenly-dies-sleep-2-weeks-3rd-covid-jab/

 37. 37 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#34] от "jlh59313635":

  Това с починалите в България е сложен казус. Интересно защо този толкова загрижен за нашето здраве господин не е изтъркал досега прага ни от посещения и увещавания преди ковида, когато тук пак бяхме отличници по умиране. Защо точно сега така се загрижи за нас?

 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#21] от "krismin":

  Да бе ша им пълним гушите с пари за тестове. По дибре да си купя шише ракия

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#37] от "Хелиана":

  То е ясни. За оари. Ще орави пачки на наш гръб Не на нас тия номера. Никой не може да прави пачки на наш гръб.

 40. 40 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Какви.милиарди хора защитават ваксините? Тоя явно не слуша новините от баш отличниците....

  Бива наглост, ама така да ръси опорки... Но то всъщност след гафовете със зелената енергия някой да е спрял да говори за зелената сделка как ще ни спаси?

 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#31] от "jlh59313635":

  Знаеш ли, прав си. Леглата така или иначе ги препълват ваксинираните(Не говоря за тук, а за при отличниците. У нас още не са ви минали 6те месеца, а и сте малък процент.) и не трябва да оставяме съвестните овце, пардон, граждани без здравни грижи.

 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#20] от "4ort":
  —цитат от коментар 24 на stargate


  "Не следиш вожда си! Той отдавна призова за ваксинация. Даже се ваксинира по телевизора"
  ...........
  Ти от къде знаеш неговия вожд, таварищ?

 43. 43 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Защо лъже този "човек", това което нарича ваксина не е ваксина. Всъщност шеф във Байер издава играта:

  https://thebulgariantimes.com/Шефът-на-фармацевтичния-отдел-на-Байе/

  Това което го бият на милиони не е ваксинация, а генна терапия.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Добре, че идват от ЕС да помогнат в държавата с най-висока Ковид смъртност и с най-ниски нива на ваксинация.
  Ако разчитаме на Радев и Янев, ваксинацията би спряла.

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 47. 47 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#39] от "blondofil":

  Те всички бяха българи и много милеха за милата ни Родина и като ни хакнаха транспортната сделка. И там изобщо не ставаше въпрос за пари, а за грижи за хората.
  За протокола -аз съм за ЕС, въпреки това. Ние като малка страна нямаме изобщо по-добра алтернатива. Но нека наричаме нещата с истинските им имена, само така могат да се решават проблеми, а не с "консенсуси", обличане в лъскави дрешки или замштане под килима.

 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "Локдаун за неваксинирани и вечерен час"..във Франция разума надделя сега пък някакъв вика """"вземете отговорни решения и бля-бля "“"""" ......яко ! .....аз май го изкарах три пъти поне, тоя страшен Ковид, пандемичен уж ....за 2 год...... и дали ваксинкатъ ши ми помогне не знам ? ...... па и помощ не искам от никой ? ....... 5 ученика (със щадящите ваксини) на 26400 били уж ковидни ! ......къв процент е не знам ...... ! ......но знам, че тоя цирк трябва да свърши......

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хелиана":

  Стига са ни цакали за пари. Само руснаците ни обичат безкористни. Мястото ни е в семеството на Евразийските народи. Само така ще надминем Гърция и Румъния.

 50. 50 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  В Дневник тактично пропускат, че в Австрия локдауна е за всички, не само за неваксинирани! Защото се доказа, че ваксинираните разпространяват в пъти повече.

 51. 51 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  Комисар (така пише в текста)...какво да го правиш?!?
  Рано или късно комисирати идват и свободата свършва(затварят те в локдаун), историята го е показала. (справка комисарите в СССР)

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  Кво казал тоя Тиери Бретон всич не е важно........гледайте само да се взривите....... Това с "пълните " болници !!!! ......... Много са зле вика болните...... чак им се пуши и се взривяват от кислорода, а после ги пишем жертви от Ковид...... ами тея вика що са без кислород ? ....... ами щото са добре и цял ден джиткат табла и карти........ Абе слагайте им кислорода .....може да се влошат рязко.........Александровска..........

 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Разстроено

  Г-н Бретон иска да се правим на слепи какво става с отличниците по ваксинация в Западна Европа и да се приготвим да станем ваксинирани цомбита? Сега готвят бустеризация, напролет ще има бустерна кампания за веднъж вече бустеризираните!

  Перспективата е сутрин преди кафето да се прави боцкане!

  ДБ: Време е да спечелим България
 54. 54 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Г-н Бретон, както и много други, искат останалата част от Европа да не може да вижда какво става в неваксинирана и с доста либерален ковид режим България. Тук стана ясно, че или
  1. Делта вариантът не е по-заразен, защото положението е като миналата година. Ако беше много по-заразен, щяхме да имаме поне двойно покачване на показателите (трикът с двойно повечето тестове не го броим, тъй като процентът не се промени.) И първият неудобен въпрос - защо в прилежно набодената Европа се стоварва такава голяма вълна? На тях им обясняват, че този вариант е много по-заразен и 20-30% неваксинирани сега имат същия ефект като 100% неваксинирани миналата година. Защо обаче това не е така при 80% неваксинирана България?
  2. Или строгите мерки и локдауни са безмислени, вируса може да го ограничиш временно, той после пак си взема своето и не му пука от ваксините, само агонията се удължава.
  А може би истината не е в ИЛИ-то, а в И-то - и 1, и 2 са верни. Но нали Църквата на Праведните ковидяни проповядва обратното, значи трябва да елиминираме тези, които посяват зрънцето на ереса в правоверните души. И г-н Бретон е изпратен да покръства непасващите в модела.

 55. 55 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 250 Неутрално

  "... Нарастването на психичните заболявания счупи всички рекорди в историята. Навлизаме в ера на обърната реалност, където лошото се смята за добро, а доброто се счита за лошо.
  Хора, които трябва да бъдат затворени в психиатрии и затвори за извършване на престъпления срещу човечеството, изготвят глобални здравни политики и диктуват на останалия свят как трябва да живее живота си.
  ... Системният психологически тормоз, под който всички ние живеем през последните 18 месеца, това е психо-духовна отрова, предназначена да зарази и измени вашата психическа структура, а накрая и вашия дух, като същевременно разбие вътрешната съпротива към нея. "
  (Сергей Баранов - https://www.wakingtimes.com/psycho-spiritual-immunity-in-the-era-of-mass-psychosis/ )

 56. 56 Профил на pastet89
  pastet89
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Много учени се изкаха, че ваксинацията ще влоши нещата и ще доведе до повече смърт, защото съдава мутации. Например др Малоун, създателя на иРНК техноогията, ползвана в ковид ваксините.

  https://www.youtube.com/watch?v=UN8VA58x6GI&t=412s

  Каква е равносметката:

  Африка сякаш приключи в коронавируса, защото там почти няма ваксинация:

  https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-science-health-pandemics-united-nations-fcf28a83c9352a67e50aa2172eb01a2f

  В същото време 100% ваксинирания Гибралтар обяви, че няма да има Коледни празнества, заради пик на вируса.

 57. 57 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#55] от "neadekvaten":

  Може би затова, докато се запознавах с биографията на това същество-Ай Ти чудо и докато шетях в материала как се хвали , че произвеждали десеткимилиони ваксини на седмица, единственото което ми се въртеше в бедната главица като епитет за това нещо подлежи на изтриване. Да "погледнеш" Злото в очите.
  Стягайте се хора, и в България ще се въведе задължителна ваксинация. Австрия нямаше да си го позволи без активната намеса на "нещото".
  Ще последват Германия, Италия...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 58. 58 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#43] от "otrqdnik":

  Защото вълци в овча кожа.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Африка сякаш приключи в коронавируса, защото там почти няма ваксинация
  —цитат от коментар 56 на pastet89


  Наясно ли си каква е демографията на населението в Африка? Каква е средната продължителност на живота там? Средната възраст на населението? Стойностите на смъртността? Можеш ли да предположиш на тази база как следва да се прояви вирусът на ковид 19 в подобни условия?
  Пофантазирай, човече - колко болни от ковид щеше да има у нас, ако средната възраст на българските граждани беше между 20 и 30 г, средната продължителност на живота - в границите между 50-60 г., средната детска смъртност - между 40-150/1000?
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 308 Разстроено

  Мародер

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 61. 61 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Аз съм съгласен, че ваксините спасяват животи.
  Но защо тия двамата на снимките са със маски? Не са ли ваксинирани?
  Или май ваксините не работят а?

 62. 62 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 510 Неутрално

  У нас бретон се реже, или вчесва.
  А маските колко работа дават на зъболекарите... сума народ не си мие зъбите вече :) :)

 63. 63 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 600 Неутрално


  Пълен текст на коментара:
  Някакъв пътуващ търговец е решил да изкара някой друг милион...

  И какво нецензурно има в този коментар?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 64. 64 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 39 Гневно
 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  "Но имаме и решение. Защото знаем, че ваксината върши работа. Произвеждаме ваксина вече повече от година. Имаме повече от 3 милиарда души, повтарям - три милиарда, ваксинирани по света. И те не умират, защото са ваксинирани. Но в България твърде много хора са заразени, увеличават се, пълнят се болниците... това е трагедия."

  Ние, освен решение, имаме и опит. Произвеждаме БЦЖ ваксината повече от 50 години. Тя е задължителна и населението е ваксинирано 99%. Повтарям, 99%, какъвто във Франция или Германия не сте и сънували, а в САЩ дори не се използва БЦЖ ваксинация. И те умират, не защото са ваксинирани, а защото здравната ни система е скапана
  https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/trajno-namalyava-broyat-na-bolnite-ot-tuberkuloza-/
  "За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза. От 38,5 на 100 000 души население през 2008 г., през 2018 г. броят на лицата с туберкулоза вече е до 18,3 на 100 000 души население. Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2019 г. е 1 344, спрямо 1 358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е 3 150."

  За активните борци срещу дезинформацията и неверниците в правата Ковид вяра, обръщам специално внимание:
  - бактерията на туберкулозата Mycobacterium tuberculosis, не мутира като вирусите - за сто години има известни седем щама;
  - "панацеята-ваксинация" е прилагана масово - "От 2011 г. насам единствената налична ваксина е бацил на Калмет и Герен (БЦЖ). БЦЖ е ефикасна ваксина срещу разпространяването на заболяването в детска възраст, но не осигурява достатъчна защита срещу белодробната туберкулоза.[110] И все пак това е най-широко използваната ваксина в света, като с нея са ваксинирани над 90 % от всички деца.[6] След ДЕСЕТ ГОДИНИ обаче имунитетът, който тя дава, намалява.[6] Туберкулозата не е често срещана в повечето части на Канада, Великобритания и Съединените щати, така че ваксината БЦЖ се прилага само при хора с висок риск от заболяването"

  - друга панацея - антибиотично лечение, рифампицин, води де резистентност. Поради което, сега се прилагат по четири "бустерни" антибиотици.
  - а че се пълнят болниците, то това си пазарна стратегия на търговските дружества, разполагащи с най-голям капацитет (брой легла на 100 хил. души население). И то успешна стратегия - непрекъснато никнат частни търговски дружества "Болница" със всякакви легла - от стресово трепкане до смъртелна конвулсия.

 66. 66 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 518 Разстроено

  Българинът е невероятен, маха антибиотици за щяло и нещяло! Хапчета се изписват, като за световно първенство! През комунизма под строй всички се ваксинираха с кво ли не и дума не се казваше! Сега обаче българинът е пълен експерт, има мнение за всичко и напук на целия свят, отказва да проумее някой неща! През това време смъртните случай растат и пак сме на първа позиция, щото сме най велики, също като сърбите, румънците, македонците и т.н. Тъжна работа, трагична!

 67. 67 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 182 Разстроено

  В проекта основното са думи като “контрол“, “надзор“, “смекчаване на рискове като манипулиране и дезинформация“, “Излагане в по-малка степен на незаконно съдържание“.
  Ще резюмирам - интернет и всички други канали за комуникация, ще бъдат наблюдавани и информацията ще бъде строго контролирана и редактирана, достъпа също.
  - Каква прекрасна нова свобода на словото, нали?

 68. 68 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 182 Весело

  “Вероятно ще има нови пандемии и за тях ще са нужни нови ваксини. Ще живеем на планета с 9 млрд. души и ни е нужна инфраструктура, която да можем да активираме до 24 часа.“
  - Ти да видиш! Никога не бих и предположил, че веднъж надушили кръв и лесни пари, корпорациите ще спрат да произвеждат вируси, пардон - ваксини за милиарди долари за да помагат безкористно на човечеството. - Хвала на таквиз човеколюбци!

 69. 69 Профил на uzv23597706
  uzv23597706
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хелиана":

  Аман от такива тъпунгери като вас. Заради вас България е на това дередже. Цяла Европа се ваксинира но вие разбира се сте най-умните.

 70. 70 Профил на uzv23597706
  uzv23597706
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#17] от "Силвия Колева":

  Нали. Ама това на антиваксърите изобщо не прави впечатление.

 71. 71 Профил на uzv23597706
  uzv23597706
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#17] от "Силвия Колева":

  Нали. Ама това на антиваксърите изобщо не прави впечатление.

 72. 72 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Този горе врокомунар , най вроятно е взел тлъста пачка от фармацефтичните компании..

 73. 73 Профил на bob123
  bob123
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хелиана":

  Защото всички правителства ,без изключение,заслуги на задкулисието!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK