Александър Кашъмов: Антикорупционната комисия трябва да се закрие

Александър Кашъмов

© Юлия Лазарова

Александър КашъмовПредставители на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП проведоха консултации, на които изложиха вижданията си какво трябва да се реформира в съдебната система. Идеята беше да се види за какво са единодушни и по кои теми имат разминавания. Разбра се, че четирите партии са решени да закрият специализираните съд и прокуратура, да сменят главния прокурор Иван Гешев, да орежат функциите му в Закона за съдебната власт, които не са записани в конституцията, да реформират Висшия съдебен съвет, да разделят на две антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и да освободят председателя й Сотир Цацаров.


След преговорите "Дневник" потърси мнението на юристи, експерти в защитата на правата на човека и правораздаването, какъвто е адвокат Александър Кашъмов от фондация Програма "Достъп до информация".


Как Ви звучат целите, които бяха маркирани на първите коалиционни преговори по темата "Правосъдие"?
- Много добре е, и това се прави, мисля, за първи път в България - да има широко обсъждане и да има прозрачност на идеите, които се слагат на масата. Това е във формата на брейнсторминг, както разбирам, защото това все още са невчесани идеи и още нямаме подредба на пирамида. По-важно е участието на гражданите и на тези, които най-добре познаваме системата. Ако политиците не се обърнат към професионалните общности, нещата няма да се получат.


Беше предложено към парламента да се създадат експертни съвети.


- Това е много позитивна стъпка. Не бива да забравяме, че част от проблемите, които са се натрупали, са в резултат от лутането, което обществото и политиците имаха през годините.


Ако Ви поканят да дадете съвети, как бихте подредили приоритетите на правосъдието?


- Отговорът кои са приоритетите е рискован, но аз съм сигурен, че най-добре те могат да бъдат начертани точно в експертен формат.


Трябва ли да има конкретика в коалиционното споразумение, или тя може да заложи "бомба"? Защото например, ако партиите запишат, че спешно ще сменят главния прокурор, а после се окаже, че няма легални средства за това, няма ли тогава тези конкретни мерки да взривят коалицията?


- Това е дамоклевият меч на всеки политик. Ако политикът очертае точно нещата, които смята да бъдат извършени, и го направи пред своите избиратели, той има много малък шанс да отстъпва. И затова, когато говорим за многолика коалиция, не би било работещ вариант, когато нещата са изработени до детайл. То би довело до контрапродуктивност.


Смятам, че съгласието трябва да бъде по принципни позиции и да е свързано с категорично вслушване в мненията на широк кръг експерти. Партиите трябва да са гъвкави. Трябва да се говори за приоритети, за линии. И тук има критерии - кои проблеми ние сме видели в рамките на 2-3 десетилетия като сериозни. Проблем №1 се нарича главен прокурор. Фигурата на главния прокурор трябва да бъде реформирана. Доказало се е, че функциите, дължината на мандата му създават проблеми, независимо от това кой е главният прокурор.


В това отношение конституционните промени, колкото и да са най-трудни, трябва да бъдат изведени на предно място. Мандатът му трябва да бъде съкратен, а правомощията му свити - или поне трябва създаване на негова "сянка", на колегиум от двама - модел от древния Рим. Това е изобретено с конкретна цел да се попречи на авторитарни стремежи.


Но ако се окаже, че не може да се събере конституционно мнозинство?


- Тогава ще се върви към ограничаване на правомощията му в Закона за съдебната власт, към закриване на спецправосъдието, което не е широко разпространена институция в цивилизования свят. То беше прието без широк обществен дебат и въпреки критичните мнения на специалистите.


Има въпроси, които са силно дискусионни и в професионалната общност, например дали да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.


Но май има пълно съгласие между партиите.


- Възможно е да се дължи на непознаване на материята. Със сигурност подобна стъпка може да бъде осъществена само след сериозен анализ.


Заради делата, които ще затрупат съда ли?


- Разбира се. Трябва да се види капацитетът на наказателно-правната съдебна система и да се сравни дали моделът някъде е проработил.


На преговорите се споменаха и административните дела, чието обжалване беше силно ограничено преди няколко години, а таксите повишени.


- Това е много важна тема, към която аз и Програма "Достъп до информация" имаме отношение, ние бяхме бойци в тази битка против орязването на тези права на гражданите и юридическите лица. Може и да е имала логика тази реформа, но аз смятам, че нещата отидоха много далече. Много дела по геополитическите проекти, които ни теглят на изток, са на една инстанция, защото някой иска да си строи каквото желае. Това със сигурност е реформа, която трябва да бъде извършена, и аз много се радвам, че се е стигнало най-после до тази тема.


Как да бъде накарана прокуратурата да разследва джуджета и чекмеджета?


- Ето това е въпросът - да не заместваме реформата в прокуратурата с това съдиите да решават дали даден прокурор е намерил достатъчно доказателства да разследва. Това не е работа на съда. В прокуратурата има и професионалисти, но те нямат глас.


Как могат да получат независимост тези прокурори?


- Тук също е голям дебатът между професионалистите, защото от една страна премахването на йерархичния контрол на главния прокурор, отделянето на тази власт, по места може да доведе до феодализация, което също е проблем. Не се наемам с даване на решения, но тук според мен е мястото умните глави трябва да седнат и да го измислят.


Работата сега е да се отделят онези въпроси, които са прости, ясни и за които може да има съгласие и решение, от тези въпроси, за които реформата изисква повече време и ресурси.


Какво трябва да се направи с антикорупционната комисия?


- За мен нейният модел беше сбъркан изначално. Никой не направи анализ и не постави въпроса какво не работи в антикорупционната рамка и да се работи за засилване на институциите. Вместо това беше създадена комисия, която се превърна в бухалка. Затова за мен дори оставянето на КПКОНПИ да съществува е проблем. Смятам, че превантивната роля трябва да съществува - борбата с конфликта на интереси. Не виждам причина да съществува КПКОНПИ освен частта й, която се занимава с конфискация на имущество на хора, които са с обвинение за организирана престъпност. Бих искал някой да ми покаже една работеща антикорупционна комисия в Източна Европа. Имаше такива, които бяха силни, след това попаднаха в прегръдката на политическата нестабилност.


Какво мислите за възможността Висшият съдебен съвет да се разпусне, ако Конституционният съд разтълкува, че съставът му в момента е неконституционен, защото не може да бъде попълнен. Съдийската колегия е без двама членове и съдиите бойкотираха попълването й. Така новият съвет може да смени и главния прокурор.


- Смятам, че трябва да уважаваме институциите и правилата. Ако някой е избран някъде, може да бъде махнат единствено ако се прави промяна в мандата му. Ако няма, тя не трябва да бъде нарочно търсена.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Защо трябва да се закрие КПКОМПИ, за да могат незаконно забогателите клиенти на адвокати като Кашъмов, спокойно да се радват на награбеното?!?

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Че що само тя? За марионетния ни конгломерат, управляван от Мустафата и БГ парламента - на Синджир с Катанец. Само военните трътей, НАТО верни, а не народу, да дръжат пушките срещу Путин, с нашите данъци.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  подобна комисия е безсмислена, защото корупцията е нормалният режим на работа на всяка държавност, пък и сама по себе си идеално се вписва в пазарните "ценности" и практики

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Любопитно

  Напълно съгласен, там заплати получават над 450 човека, а осезаема полза няма, освен за поръчътилите на поредното омаскаряване на политически неудобните. Точно затова трябва да се закрият и специализирания съд и прокуратура. 10 години минаха, няма да стане така. За това поне, слава Богу, конституционно мнозинство не е необходимо.

 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  "Доказало се е, че функциите, дължината на мандата му създават проблеми, независимо от това кой е главният прокурор."

  Много добър анализ, както и за риска от феодализация по места при премахване на централизирания контрол и пр. Дано да му обърнат внимание.
  Защото засега повечето гласове са не анализи, а по-скоро лозунги "Нека вашите бухалки минат в наши ръце"

 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Естествено, дойдоха комунистите на власт и антикорупционната комисия ги притеснява.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 75 Весело

  - Тогава ще се върви към ограничаване на правомощията му в Закона за съдебната власт, към закриване на спецправосъдието, което не е широко разпространена институция в цивилизования свят.


  С малките ми познания по темата, точно обратното е.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Защо трябва да се закрие КПКОМПИ, за да могат незаконно забогателите клиенти на адвокати като Кашъмов, спокойно да се радват на награбеното?!?
  —цитат от коментар 2 на uvtest


  Прав си ! И още не мога да разбера какво "пречи " главният прокурор на "почтените "?

 10. 10 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Така ли искат НПО-та? И някои пряко засегнати, барабар с медиите си , тролажа си и министрите си.

 11. 11 Профил на Raia Petrova
  Raia Petrova
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Антикорупционната комисия трябва да се закрие категорично. Това вече не беше ли обсъждано в предишният парламент. Дела, дела трябват а не уйдорми. Закриване и разследване на някой членове на Антикорупционната комисия. .

 12. 12 Профил на Raia Petrova
  Raia Petrova
  Рейтинг: 75 Весело

  Всички блокирани средства, в стартъпите на Кире и Кокор да се вкарат задължително, в какавиди на черни мухи, брашняни червеи, кокичета и т.н

 13. 13 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 577 Неутрално

  да, да. Само правителство на Отечествения фронт и никакво разследване на паричките на "десните" червени олигарси - защитници на печата и манипулацията!!!

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 14. 14 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  "Дневник" потърси мнението на юристи, експерти в защитата на правата на човека и правораздаването, какъвто е адвокат Александър Кашъмов от фондация Програма "Достъп до информация".
  _________________________________________________________________

  Фондация "Достъп до информация" е експерт по права на човека и правораздаване?

  И кой е спонсор на тази фондация, някой олигарх? Питам за да знам кой е поръчал музиката!

  ДБ: Време е да спечелим България
 15. 15 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Естествено, дойдоха комунистите на власт и антикорупционната комисия ги притеснява.
  —цитат от коментар 7 на 1908


  Нали ще трябва да "усвояват" средствата от бюджета! И тази комисия само ще им пречи!

  ДБ: Време е да спечелим България
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Гневно

  Глупости....Манолова шеф!

 17. 17 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#14] от "Полковник Паликъщов":

  Натисни пейч даун и виж най-долу на тази страница коя фондация е спонсор и си прави сам изводите.

  кратък
 18. 18 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всяка мафия се опитва да превземе властта. Всяка власт се опитва да си създаде обръчи от фирми, защото оцеляването на властта зависи от парите на обръчите от фирми. За да звучи благоприятно се нарича спонсорство. Всяка мафия поддържа контингент от "спонсори". Българската мафия възникна върху структурите на ДС и познава отлично технологията за превземането на властта, възползвайки се от специфичните особености на племето и геополитическите зависимости, състоящи се от основно от две противостоящи сили. В случая тази от изток прониква през мафията, изградила влиянието си върху етническата карта. Тази от запад се опитва да овладее ситуацията основно чрез геополитически инструменти, поради което ни присъедини към ЕС и НАТО, възползвайки се от слабостта на източния си противник и се успа, въобразявайки си, че изтока е победен завинаги. Събуди се късно. Изтока стана силен. Ами сега?

 19. 19 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ето малко дългосрочни предложения към "умните глави" от мен, като обикновен гражданин и инженер:

  (1.) Поне главния прокурор, а ако може и непосредствено следващите го в йерархията по места прокурори, областни или каквито са там, да се избират пряко от народа по време на парламентарни избори. Мандатите им -- колкото на парламента, по 4 години. Разбира се, разумните правила за ценз и квалификация и др. за прокурорите, следва да си важат.

  (2.) Председателите на областни съдилища да се избират пряко на местни избори.

  (3.) Законова възможножност, за изваждане от системата на прокурори и съдии, ако имат системни (примерно две или повече) техни тези или дела паднали на достатъчно висока инстанция (примерно съда по правата на човека). Тук не говоря за реваншизъм ами просто ако някой системно прави услуги на мафията, поне да има възможност да бъде спрян.

  Извинявам се наивното си обяснение... И, да, ще се наложи да се променя конституцията, което си иска рефендум. А референдумите са хубаво нещо -- чудесен пример за това е Швейцария!

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Без да съм експерт в областта, мисля следното.
  Може да не са много сферите на споразумението между партиите, но трябва не да са принципни, което по същество е да бъдат пожелателни, а конкретни. В противен случай, при всяка стъпка, някои от колицията, все едно дали ще има разлика във визията или просто ще иска да бламира темата ( нещо напълно възможно, което сме виждали вече) и с това освен провал по конкретния повод, даже и да събори коалицията. Спомняте си депесарскя шут на Доган срещу СДС нали - принципното споразумение не попречи това да се случи, но след това те си имаха всякакви идиотски обснения?
  Разбира се, подписан текст на споразумение не гарантира, че такова нещо не може да се случи, но съвсем друго е положението, след като се е случило, да се покаже подписа на тези, които провалят нещата. Все пак след подобен акт има избори, нали? Не е лошо да знаем черно на бяло кой какви ги върши.
  Що се отнася до прокуратурата, достатъчно е да се махне сегашната военна структура. И там, като навсякъде освен "лоши" има много честни и кадърни хора и ако тяхното кариерно развитие не е в ръцете на т.н. главен прокурор и той по този начин да ги държи под своето влияние за ДА или да НЕ образуват, кого ДА или да НЕ арестуват, нещата ще си дойдат на място. А промените в техните кариери да зависят от техните резултати - осъдени престъпници, завършени дела и липса на глоби заради "грешки". Кой определя доходите и кариерното развитие на адвокатите, те горките си нямат главе адвокат, пък се справят, нали така.

 21. 21 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Любопитно

  Всички бухалки на предишната клика трябва да се разформират, а отговорните да се изправят пред съда.

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Защо толкова се хабят комунистите?!Защо не го направят като Серж-да си гласуват една амнистия предваеително..

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#14] от "Полковник Паликъщов":

  Е,тов Гъзетата на Прокопиев няма случайни мнения.

 24. 24 Профил на its271081907
  its271081907
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Поредния платен викач

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  КПКОНПИ е една бухалка, която да громи неудобните на Борисов, Пеевски и Гешев, затова трябва да се премахне.

 26. 26 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Александър Кашъмов: Антикорупционната комисия трябва да се закрие

  Ма разбира се, пречи на Божков, Бобоков, оня третия отзад, Банев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 27. 27 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#26] от "diq55699032":

  Ма разбира се, пречи на Божков, Бобоков, оня третия отзад, Банев
  —цитат от коментар 26 на diq55699032


  :-) Приказки за наивници! И на мен би ми се искало антикорупционната комисия реално да пречеше на копрупцията, включително и на Божков, ама не би! Нито Владислав Горанов е обвиняем, нито дори разследван за проспиването на 700-те милиона от хазарта на Божков. Нито дори самият Божков е наказан ефективно по някакъв начин. Нито пък някой Член на въпросната комисия е поел отоворност за несвършена работа и да си подаде оставката. Нека да споменем и най-очевидния индикатор за некадърността или лицемерието на антикорупционната комисия -- няма нито един осъден виновник или поне запориран и разследван бенефициент за изчезналите милиарди от грабежа "Корпоративна Търговска Банка"!

  И между другото да припомним, например, за арогантното поведение на Мавродиев, който дори успя да осъди журналиста Росен Босев. Добре че въпросният л****р Мавродиев, по-късно из**а едно друго а'ко и беше уволнен. Та въпросната комисия поне от кумова срама да беше размахала пръст на Мавродиев и на другите л****ри като него, ама не би... Антикорупционната комисия се оказа една голямо нищо! Още по-лошо -- антикорупционната комисия нанесе само вреда, заемайки обществен и държавен ресурс като в крайна сметка помогна единствено на разни престъпници да се избягнат правосъдие и да се завършат няколко нагли кражби на българските данъкоплатци (и евентуално простички наивници).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK