В България масово отричат ваксините и вируса заради срам, страх и недоверие

В България масово отричат ваксините и вируса заради срам, страх и недоверие


Онези, които отхвърлят съществуването на коронавируса, изпитват неосъзнат срам и страх. Срам от собствената слабост и страх да не се разпаднат при допир до вируса, казва пред "Дойче веле" психиатърът и психотерапевт Давид Иерохам. Той роден през 1947 г. в София, завършва Медицинската академия, където специализира психиатрия, занимава се и с психодрама. Йерохам е университетски преподавател и автор на публикации в областта на психиатрията, психотерапията и културата.


Г-н Иерохам, как се отрази пандемичната криза върху душевното здраве на обществото ни? Освен като страничен наблюдател какви са личните ви наблюдения от ваши пациенти?


- Не мога да дам генерализирана оценка или да групирам хората. Всеки реагира много или малко индивидуално, съобразно неговия личен характер, история, нагласи. Една част демонстрират естествен страх, отдръпване от живота, затваряне, много тревоги и усилия да се предпазят. От другата страна стои едно безгрижие, смелост, арогантност.
За съжаление в нашето общество има недостиг на искреност, има много повече лицемерие, преднамереност. Има хора, които пренебрегват, не се страхуват, или просто не обръщат внимание на ковид-19. Важно е обаче да се уважават страховете на другите.


Антиваксърството и отхвърлянето на коронавируса не са ли компенсаторни механизми, чрез които се прави опит психологически да се премине по-лесно и безболезнено през криза от подобен мащаб?


- Зависи от начина, по който се демонстрира това. Да, има едно арогантно, тип "телевизионно" антиваксърство, протестно. То е начин да се самоутвърдиш - чрез борба срещу статуквото и системата. Винаги когато има свръхизява, свръхнапрегнатост, свръхутвърждаване и недопускане на чуждото мнение, това е компенсаторно. Това е несъзнаван механизъм, едно отричане, защитен механизъм на психиката, за да не се разпадне тя. А когато понякога отрицателите се докоснат до болестта чрез себе си и своите близки, те се страхуват, че могат да рухнат и да се разпаднат. Това е несъзнаваният страх. Но прекаленото пазене също е компенсация. Проблемът е, че затова ние никога не можем да кажем какво е прекалено, и какво - не. Ковид-19 е един коварен враг, той е неизвестен, тайнствен, пристъпва тихо и присяда до нас деликатно, не знаем точно в кой момент става това. Ние не го познаваме.


Съществува ли лесна и достъпна рецепта за поддържане на душевно здраве в подобна ситуация? Особено когато тя продължава с години?


- Лесни рецепти за психично здраве не съществуват. Струва си да се отбележи, че за да можем да се пазим, ние трябва да имаме грижа за общественото здраве, не само за хората непосредствено около нас, а и за обществото. Ние даваме много големи жертви пред вируса. Това е, защото сме много уязвими. Чисто физически сме доста болни, както и социално-икономически. Няма здравна система, институциите боледуват и ние би трябвало да обърнем внимание, че всеки има уязвимост, оголваща се, когато бива атакувана. Всеки човек е слаб в уникален и индивидуален аспект на различно място, а вирусът атакува тъкмо там. Трябва да помислим как ние като добри войници и съ-войници можем да платим своя дан, така че обществото да даде по-малко жертви.


Какво е вашето обяснение за масовото отричане на съществуването на вируса и отхвърлянето на ваксините?


- Не съм в състояние да дам задоволителен отговор на този въпрос. Все пак мога да изтъкна една основателна причина - срамът. В нашето общество има твърде много срам. Срам от миналото, както от близкото, така и от далечното минало. Срам от това да се разболееш, да се страхуваш и плашиш, срам от собствената слабост. Срам от това, че е възможно да се грижиш за живота си повече, отколкото си мислиш, че трябва. Ние не осъзнаваме този срам и го преодоляваме с мисли за грандиозност, всемогъщество, омнипотентност: ние сме велик народ, неуязвими, преживели сме толкова неща и няма какво да се занимаваме с някакъв дребен вирус.


Другото нещо е, че има голямо недоверие в информацията. Всякакви мнения влизат нефилтрирани в обществото. И поради това, че сме хора, ние винаги искаме нещата да са по-добри и малко отвръщаме поглед от реалността. А най-голяма драма се преживява след нереалистични очаквания.


В година на избори реалистично ли бе очакването политиците да управляват кризата по-безпристрастно, без да затъват дотолкова в популизъм?


- Аз мисля, че когато има криза, трябва да се действа бързо, решително, в определен смисъл даже и авторитарно. Защото в криза се изискват бързи решения. А това не може да стане чрез създаването на работни групи. Някой трябва да поеме отговорността и последствията за това. Въпросът не е толкова експертите да кажат, а политиците да вземат решение, при това бързо, ефикасно и, бих казал, авторитарно. Това е като при военно положение, когато армията е в хаос, следва някой да поеме отговорността и да започне да издава заповеди.


А може да се каже, че да не поемаш отговорност е заболяване на нашето общество. И това е не само морален проблем, но и комуникативен. Отговорност означава и да дадеш отговор.


Едно по-твърдо и последователно политическо поведение нямаше ли да получи одобрение от една немалка част от българите?


- Аз мисля, че да и мога да обясня защо. Когато се родим, на нашата психична сцена се явяват авторитарни фигури. Това са родителите, от които ние зависим. Ние им се подчиняваме, а откъсването ни от тях става постепенно. В ранните етапи на епидемията можеше да се подходи по-твърдо и мисля, че това би имало по-голям успех. И тогава самите хора биха били подтикнати да взимат по-ясни решения, а не просто да се делят на "за" и "против".


Броят на жертвите и щетите, които България понесе, водят ли към извода, че сме провалена държава и общност?


- От гледна точка на починалите, техните близки, болката и мъката им, както и драмата, която преживяват, вероятно наистина приличаме на провалена общност и на провалена държава. Общността е динамична цялост, в нея има турбулентност. Всички държави дадоха сериозни жертви, но ние - най-много. И това е трагичното.


Като че ли в нашето общество намаляха кандидатите за главни герои, които излизат на сцената. Става въпрос за онези, дефиниращи се като герои и заявяващи, че сюжетът ще се развие около тяхната съдба. По-голямата част от нас предпочитат да бъдат в публиката. Да не бъдат нито автори, нито режисьори, играещи или дори статисти, а да са в публиката и да гледат. На последните избори две трети седнаха и наблюдаваха. Става въпрос за бъдещето на нашето общество, нещата са сериозни. И това е много опасно.


Загиналите от болестта надвишават жертвите от войни, в които страната е участвала. Как се лекува подобна травма?


- Първата стъпка е да видим какво се е случило, да разберем и да си дадем ясна представа за размерите му. И да го озвучим съобразно мащабите. Следващата е траурът - да оплачем нашите загуби и да преминем през оздравителното тъгуване. След това да се опитаме да се отдалечим от станалото и да си дадем сметка за нашите грешки. И да направим опит да поправим това, което е счупено.


Виждате ли хора, които да обговорят тази драма на поносим и разбираем език и да обяснят през какво преминаваме?


- Трябва да има такива хора и говорители. Ние имаме нужда те да ни просветлят. Но мисля, че същевременно това е и задължение на всички ни. По своята същност подобно обговаряне е творческа дейност. Всички, които считат, че са творци в занаята си, трябва да го правят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 264 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 80 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  виновни са медиите, не трябваше да се дава безплатна реклама на такива като Мангъров. Политиците също не свършиха своето, особено пък служебния кабинет.
  Има недоверие, да, трябва да се работи много, за да се променят нещата.
  Нелепо е толкова хора да умират, при положение, че има начин това да се избегне.

 4. 4 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 955 Неутрално

  И заради простотията си и липсата на адекватно образование!!!

 5. 5 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  В демократичните държави, всеки има право на мнение, независимо дали ти харесва или не

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#5] от "Не вервам":

  На мнение, да.
  Но не безплатна реклама по националните телевизии.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Невежеството е неизкоренимо.

  При една неотдавнашна анкета, близо 2/3 от респондентите бяха отговорили, че не четат популярни статии на научни теми (тук изобщо не става дума за научна литература!).

  Малко по-висок (окоро 70) е процентът на онези, които вярват във Ванга (която сега им говори през устата на Нешка Робева); във врачки, баячки, лечители, Кашпировски, в правене и разваляне на магии.

  Защо тогава да не вярват, че вирус няма, или ък че е измислен от Бил Гейц като повод да ги чипира, за да им източи личните данни?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Кога ще се освобождаваме и ще падат мерките, това ми кажете.

  Омръзна ми да слушам кой бил отричал ваксините и що.
  Защо ме занимавате с това!?!?!?!
  И да се ваксинират хората и да не се ваксинират, пак ги заключвате.
  А бяхте обещали друго.

 11. 11 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Как може вакисини, които не са изминали дестегодишния изпитателен срок, да се рекламират нонстоп?

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 12. 12 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Как и на кой да вярват българите като тези дето отричаха епидемията вече 8 месеца ни управляват?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Който го е страх от ковид да ходи да живее в бункер!

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#11] от "Не вервам":

  Ми няма други, това са. Пандемията е на 2 години.
  Но пък и животът е един...

 16. 16 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Мислех си, че този форум е малко от малко бастион на нормалността, но като гледам колко плоски са го наводнили не ми се вЕрва...

 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  "Ковид-19 е един коварен враг, той е неизвестен, тайнствен, пристъпва тихо и присяда до нас деликатно, не знаем точно в кой момент става това. Ние не го познаваме."

  Засега прочетох дотук. Малка пауза, за да се посмея. Наистина професорът се е занимавал с психодрама. Каквото и да значи това. Пише го в материала. 😅

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  В някои държави вече се приема задължителен тест и за неваксинирани и за ваксинирани. И това ще дойде и тук. Защото и ваксинираните се разболяват масово и умират Вече някои страни разбраха, че да пуснеш ваксиниран с предимство е грешно защото и той може да заразява.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "Силвия Колева":

  Вярвате ли българската статистика?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на az_mislia
  az_mislia
  Рейтинг: 135 Неутрално

  В държавите, където не отрекоха ваксините, а ги прегърнаха, с какво положението е по-добро отколкото в България? Всеки ден там се поставят нови рекорди по заболеваемост, болниците са вече почти препълнени. Ниско ваксинираните България и Румъния са единствените в ЕС, в които заболеваемостта намалява.

  На тези, които ще кажат, че смъртността у нас е много по-висока, ще препоръчам да сравнят данните за смъртността в България и Западна Европа през 2020, както и преди пандемията. За да може да се каже нещо по въпроса за смъртността трябва да се сравнят данните за една и съща държава за 2020 и 2021, като се има пред вид, че Делта вариянтът официално се води по-малко смъртоносен от Алфа.

 23. 23 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Дневник" днес надминаха себе си. За една сутрин 5-6 статии възхваляващи ваксините.
  —цитат от коментар 8 на Чичо Ваньо


  Защо не? Трябва всички да се ваксинират. Така, както сме ваксинирани срещу много други заболявания.

 24. 24 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Основна вина имат политиците, които тази годин от страх да не разсърдят голяма част от населението мълчаха по въпроса за ваксинирането. Всички до един. Някои дори изградиха кампаниите си върху антивкаксерските настроения. Включително и БСП, които неглижираха заплахата за основния си електорат, стремейки се да бъдат актуални.
  Основна вина има и здравното министерство. То така не обучи личните лекари какво да казват на възрастните си пациенти. В резултат на това те масово казаха на възрастни в сбезобидни заболявания като тривиални алергии и високо кръвно, че не е ясно как ще им понесе ваксината.

 25. 25 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Този като че ли сам си е задавал въпросите и после удобно е забравял за тях като се е чуствал искрено изненадан от това, колко са удобни. Ето Ви форма за изява на позабравени психотерапевти от миналото. Очакваме включване и от доктор Николай Михайлов с по-тежки и поетични словосъчетания. Лайтмотивът е "зависи".

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#19] от "krokodil_gena":

  "Когато се въоръжим 5000 човека и им изкараме карантиите по площадите да ги ядат гаргите"

  Би трябвало от ДАНС да обърнат внимание на този призив.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Как и на кой да вярват българите като тези дето отричаха епидемията вече 8 месеца ни управляват?
  —цитат от коментар 12 на AModoMio


  И благодарение на тях напхлно ваксинираните станаха 1.7 милиона, а преди това бяха 100 хиляди.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  "Дядо му по бащина линия Давид Исак Иерохам е бил адвокат и общественик, член на Централния комитет на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) и депутат от Отечествения фронт (ОФ) в 26 Обикновено Народно събрание 1945 – 46 година."
  Рядко се ровя в биографията на интервюираните.. Но нещо в сугестивния изказ на психиатъра ме накара да потърся.
  Вече не съм изненадана.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Невежеството е неизкоренимо.При една неотдавнашна анкета, близо 2/3 от респондентите бяха отговорили, че не четат популярни статии на научни теми (тук изобщо не става дума за научна литература!).Малко по-висок (окоро 70) е процентът на онези, които вярват във Ванга (която сега им говори през устата на Нешка Робева); във врачки, баячки, лечители, Кашпировски, в правене и разваляне на магии.Защо тогава да не вярват, че вирус няма, или ък че е измислен от Бил Гейц като повод да ги чипира, за да им източи личните данни?
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Лични данни се източват най.лесто в Ковид реанимация през респиратора / тръбата / !

 35. 35 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тасков":

  Без служебните минуси вече сте абсолютно малцинство. Особено в статиите за Ковид по света, там предимството ни е смазващо.

  Осъзнаваш ли, че вече дори на ваксинираните хора им писна от този фарс?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#14] от "Не вервам":

  Аз по-скоро предлагам тези, които не ги е страх, да не се приемат в болница, когато се разболеят.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 37. 37 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Старият равин бил на смъртно легло. Когато цялото паство се събрало около него, го помолили: „Раби, кажи ни някоя мъдрост на прощаване“. Равинът въздъхнал и казал: „Животът е река“. Всички започнали да повтарят: „Животът е река…“. Обаче някакво момченце попитало: „А защо?“. Равинът отново въздъхнал и казал: „Добре де, не е река“.

 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Как може вакисини, които не са изминали дестегодишния изпитателен срок, да се рекламират нонстоп?
  —цитат от коментар 11 на Не вервам


  Не само се рекламират , но и действат ! Минаха президентските избори ! Оказа се , че пандемията се вихри у нас повече и в "белите " държави по-малко , но я има и то сред неваксинирани !А вие си чакайте 10 години !

 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  виновни са медиите, не трябваше да се дава безплатна реклама на такива като Мангъров...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Баси - как става това, че един Мангъров повлиява на хората повече от цялата пропаганда 24/7 дето му наливат на българина от всички големи телевизии, радиа, вестници и сайтове как тия ваксини били супер-дупер нямали никакви странични ефекти (от които така или иначе не можеш да се оплачеш) и как за пръв път в историята на имунологията ваксина давала по-силен имунитет от преболедуване?

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  "Ковид-19 е един коварен враг, той е неизвестен, тайнствен, пристъпва тихо и присяда до нас деликатно, не знаем точно в кой момент става това. Ние не го познаваме."Засега прочетох дотук. Малка пауза, за да се посмея. Наистина професорът се е занимавал с психодрама. Каквото и да значи това. Пише го в материала. 😅
  —цитат от коментар 17 на Vivian Apostolov  Професорът не се е занимавал, но ти се « занимаваш « ежедневно и си по-наясно от него, нали ?
  Айде, продължавай да се смееш, но се и МОЛИ тази « гостенка « да не споходи теб и семейството ти !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на az_mislia
  az_mislia
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vesselin Velkov":

  "Защо не? Трябва всички да се ваксинират. Така, както сме ваксинирани срещу много други заболявания."

  Ваксините срещу други заболявания са с доказана ефектевност и безопасност, а за тези вече знаем, че ефективността им е ниска или дори нулева, а за безопасността им за период по-дълъг от 12 семици няма никакви данни. Те дори не са ваксини в стриктния смисъл на думата, а генна терапия, пропагандирана както ваксини.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonimnii":

  Вашата дефиниция за "масово" е доста странна, да не кажа абсурдна. Според официалната статистика едва 5% от ваксинираните се разболяват, постъпват в болница и умират. Е ако имахме голям процент ваксинирани, тия 5% дето биха имали проблем щяха да са напълно във възможностите на болниците БЕЗ НИКАКВИ МЕРКИ. Примерни има доста - Испания,Португалия, Италия. Даже Англия е доста близко до това положение.

 44. 44 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  В заглавието: "В България масово отричат ваксините и вируса заради срам, страх и недоверие"

  В текста:
  Какво е Вашето обяснение за масовото отричане на съществуването на вируса и отхвърлянето на ваксините?
  - Не съм в състояние да дам задоволителен отговор на този въпрос. Все пак мога да изтъкна една основателна причина - срамът"

  Човека казва не мога да отговоря, (причината, която споменава не е ОСНОВНА а ОСНОВАТЕЛНА и разликата между двете е от земята до небето), обаче раб. дело намери основната причината вместо господина. Чудя се за какво изобщо се морят да правят интервю с него.

  И по-надолу:
  "Другото нещо е, че има голямо недоверие в информацията."
  Ами прав е господина, вижте съдържанието на интервюто, вижте заглавието и ще се уверите, че е прав.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 45. 45 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#28] от "3biri":

  Не благодарение, а въпреки.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 46. 46 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  То евреите щото са най-нормални...
  —цитат от коментар 13 на anonimnii


  Ами - ДА !

 47. 47 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#5] от "Не вервам":

  Но никъде това мнение не следва да подпомага смъртта на хора.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonimnii":

  Не, вярвам на анонимници във форума на Дневник, на съседката дето е чула една жена на пазара, на някакви луди във фейса и най, най-вече на бгмама разбира се.

 49. 49 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Значи антиваксърите са психично болни. Тюх,язък. Разкриха ги.

 50. 50 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#41] от "az_mislia":

  Няма ваксина със странични ефекти, проявяващи се по-късно от месец след поставянето ѝ.

 51. 51 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#1] от "Силвия Колева":Вярвате ли българската статистика?
  —цитат от коментар 20 на anonimnii


  И аз не и вярвам! Предполагам, че починвлите ваксинирани са с фалшиви документи и също не са ваксинирани.

 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1269 Весело

  много политкоректно се изразява, сакън да не се обиди някоя чувствителна антиваксърска душа.

  не е толкова от стра и срам, по-скоро е от липса на образование, акъл, и / или критично мислене.

  последният антиваксър, който надъхано ми обясняваше как не иска да го чипират, се оказа че не знае дали Земята се върти около Луната, или обратно.

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Айде още малко поръчкова пропаганда. А дали хората не отричат ваксините понеже в Германия 40% от тия в болница и от умрелите са двойно ваксинирани а във Великобритания и до 60?!?
  —цитат от коментар 29 на jazzdevil  Я дай линк за данните, които цитираш по-горе .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Ми докога мислите ще пилите по психиката на хората. Не всички са по скоро толерантни към безсилието на властите. След като като жена успяват да ме поядосат с непресекващата пропаганда, въпреки ТОТАЛНИЯ провал на... да ги наречем ваксините, представяш ли си колко са бесни млади и мъже на средна възраст?
  Като сеят бури, ще жънат цунамита.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Айде още малко поръчкова пропаганда. А дали хората не отричат ваксините понеже в Германия 40% от тия в болница и от умрелите са двойно ваксинирани а във Великобритания и до 60?!?
  —цитат от коментар 29 на jazzdevil


  Една задача за втори клас:

  Ако 100% от населението е ваксинирано, колко процента от починалите ще са ваксинирани?

 56. 56 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Когато медицината казва - има групи, които са рискови, а фармацията и политиката крещят - всички са рискови, се стига до положението, че крайните радикали и от двете страни започват да крещят най-много.
  И някой като този налива вода в мелницата на крайните фракции. Защото само с 20 клика всеки с достъп до интернет ще намери 20 мнения, който го опровергават. А другите - 20 мнения, които го подкрепят. А истината както обикновено е някъде по средата. Аз намерих поне три грешни твърдения.
  Резултатът - Европа на ръба на гражданска война.

 57. 57 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Невежеството е неизкоренимо.При една неотдавнашна анкета, близо 2/3 от респондентите бяха отговорили, че не четат популярни статии на научни теми
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Четем бре грънец, четем.
  На и на тебе да четеш - първото изречение барем прочети
  Заглавието е "Vaccine Development, Testing, and Regulation"
  https://www.historyofvaccines.org/content/articles/vaccine-development-testing-and-regulation


  До коментар [#9] от "Norman Granz":


  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  Ами абстрахирайте се от това, което четете в българските медии и вижте в чужди медии какво пише за това кой пълни болниците.
  В Англия 50% от влизащите в болниците са ваксинирани.
  В Турция повече от 50% от влизащите в болниците са ваксинирани.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#31] от "scott":


  « ПО-ДОБРЕ МЪРТЪВ ОТ КОВИД … «


  На мен ми е през някои биологични органи за твоята « философия « и, ако ти напълниш трапа, но много по-лошото е, че би могъл да заразяваш другите - тук е проблема !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#48] от "m17":

  Че то вашето е точно ЕЖК.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 61. 61 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#28] от "3biri":Не благодарение, а въпреки.
  —цитат от коментар 45 на nv


  Въпреки твърдени1та на един дебел лъжец, че ваксините са с изтекъл срок на годност.

 62. 62 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#52] от "хм":

  Стига с тая мантра за чипирането. Нещата са доста по сериозни, не ги неглижирайте. Достатъчно съм образована, ежедневно следя новини около вируса. Само професионални становища на лекари, учени и изследователи. На поне два езика.
  Така че и мантрата за необразованост не върви.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тасков":
  Без служебните минуси вече сте абсолютно малцинство. Особено в статиите за Ковид по света, там предимството ни е смазващо
  —цитат от коментар 35 на Громя Ваксъри

  Не. Плюсовете, които си слагат сами от стоте профила, с които работят кремълските тролове. За това им плащат - по цял ден плюене по ваксините и ЕС и слагане по минимум 10-15 плюса на коментарите на руските тролски профили.
  Така се манипулират обществени нагласи.

 65. 65 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#50] от "newgenerations":

  "Няма ваксина със странични ефекти, проявяващи се по-късно от месец след поставянето ѝ."
  Ти пък изби рибата. Офф.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 66. 66 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#5] от "Не вервам":

  Мнение, което нарушава свободния живот не е мнение.
  Хора, които оприличават възрастните на сухи съчки, не може да имат мнение.
  Да ти е*а м*та също не може да бъде мнение...
  Демокрацията не е диктатура на тези, които са мнозинство.

 67. 67 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1492 Разстроено

  времето на попстатистика и попстатистиците отдавна е отминало, задължителна ваксинация или хората да мрът като пилци, може би друго не заслужават

 68. 68 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Вирус има, ваксини има, адекватни и навременни политически решения нямаше и все още няма, но вече е и късно защото хората загубиха и малкото доверие, което имаха.

 69. 69 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#64] от "sigma":

  Ей, верно бе, лошите платени кремълски тролове, които убиват с мнения в пенсионерски форум.

  Разбира се, че те са виновни за масовото препълване на болници, смърт, локдауни и нови бустери в ЕС.

  Ако не бяха тия лоши кремълски тролове, ЕС побеждаваше Ковид окончателно и безвъзвратно, ама, уви :(

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 70. 70 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Мангъров беше член на втория щаб назначен от ББ, не съм виждал 6 месеца някой да му е дал трибуна.
  Но Мангъров и до ден днешен не е отречен, че може да лекува успешно заболелите и от Ковид 19

 71. 71 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Колко плащат да пишеш за нещо което:

  1. Иска нон стоп боцкане.
  2. 40 % от ортодоксалните евреи не го слагат.
  3. Докторите в България не си го бият.
  4. Не работи както се очаква.
  5. 40% от американците не смятат да го слагат-справка всички републикански щати.
  6. Нещо което Файзер щели да му наблюдават тепърва 5 години ефектите.
  7. Румъния и България скоро ще покажат нов път и накрая според мен дори и след боцкане в някои страни броя на починалите ще се изравни процентно.

  Просто наблюдавам процеси и няколко източника на информация-БиБиСи, СиЕнЕн и други независими меди...

 72. 72 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1492 Разстроено

  До коментар [#10] от "Тангра":

  ти ваксинира се, за да те "освобождават"?

 73. 73 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Да припомним, в подкрепа на психиатъра "опасенията" /аз ги наричам внушения/ на мосю Бретон, долетял специално да спре геройски новия "български" вариант на вируса.

  "Това е голям риск - за България и за всички останали. Не искам да ни се налага да говорим през зимата за български вариант [на коронавируса], защото толкова много хора не са ваксинирани. Ако нищо не направим, това може да предизвика появата на нов вариант. Което би било много лоша новина за България и за всички нас. България не е остров."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Винаги чета с голям интерес какво пише Сергей Медведев, историк, писател, професор в Свободния университет (Шанинка). Вчера много ми хареса интервюто му в "Ехо Москва". Картина 1 към 1. Че в Русия, че в България. Ето за антиваксери:
  ©️
  ".... В този случай аз съм привърженик на много суровите мерки за ваксинации и суровите наказания за тези антиваксери. Защото това, което се случва сега, е национална катастрофа. Освен това катастрофата не е по отношение на смъртността, това също е, загубите са абсолютно фантастични. Писал съм за това повече от веднъж.
  Виждате ли, това е третата световна война. Това е в държава, в която казват;
  ... ето ние сме руснаци, ние сме заедно, която носят гергьовски ленти, която помни своите дядовци са се биели и „стани , страна огромна..”.
  И сега имаме абсолютно същата война. Немците се приближават до Москва, но в Москва хората седят и казват: но ние не вярваме, че германците се приближават до Москва. Пристигат ешелони с ранени, хора получатват погребални известия. И те не вярват. Дайте ни доказателство, че нацисти са превзели Вязма. Дайте доказателство, че са превзели Ржев, че вече са на път за там по Ленинградското шосе. ......."©️
  https://echo.msk.ru/programs/personalno/2940674-echo/

  "Чуждестранен агент"
 75. 76 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  На този чичо да му кажа, че ние вече си живяхме бъдещето. Това бъдеще, което сега настъпва при тях.

 76. 77 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#31] от "scott":« ПО-ДОБРЕ МЪРТЪВ ОТ КОВИД … «На мен ми е през някои биологични органи за твоята « философия « и, ако ти напълниш трапа, но много по-лошото е, че би могъл да заразяваш другите - тук е проблема !
  —цитат от коментар 59 на niksan1


  Аха. Ваксинираните нито се заразяват,нито разпространяват. Да се чуди човек при тоя зелен сертификат с който имат право да се движат само ваксинирани ( не тествани ) и неваксинирани ( тествани и здрави ) ,защо ли имаме вълна след вълна ?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#63] от "alg57373608":

  Тази графика е манипулативна, защото държавите се намират в различен стадий на т.нар. "вълни". Сега ние излизаме от вълната и съответно все още имаме голям брой смъртни случаи. Ако се върнем обаче през юли и август, тогава щяхме да видим точно обратната картинка - Испания, Португалия, Малта, Кипър - все добре ваксинирани нации бяха в тъмно-червената зона.
  Отделно, графиката е манипулативна, защото смъртността зависи от много фактори, а не толкова от ваксините. Да сравним положението с миналата година по същото време. Когато България отново беше начело по смъртност в Европа. Тогава ваксини още нямаше.

  Смърт за световния ковидизъм!
 79. 80 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#53] от "niksan1":

  Я дай линк за данните, които цитираш по-горе
  —цитат от коментар 53 на niksan1


  Ей това е за Великобритания:

  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1034383/Vaccine-surveillance-report-week-46.pdf

  Таблици 3, 4, 5

  И института Роберт Кох за Германия

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/Wochenbericht/Wochenbericht_2021-11-18.pdf?__blob=publicationFile

  Таблица 3

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 82 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Любопитно

  До коментар [#65] от "Vivian Apostolov":

  Дай някой пример на ваксини със странични ефекти проявени след години, моля.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 82. 83 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  СТИГА С ТЕЗИ ИЗТРИТИ ОПОРКИ ,КОИТО МОЖЕ БИ ВЪРВЯХА ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА,АЗ БИХ СЕ СРАМУВАЛ ОТ ТЯХ И НЕ БИХ ВИ ПЛАТИЛ .

 83. 84 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1492 Весело

  До коментар [#62] от "Vivian Apostolov":

  не ти вярвам!!!!!!!!!!!!

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 86 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чичо Ваньо":
  "За една сутрин 5-6 статии възхваляващи ваксините. "

  Нищо чудно това да са 5-6 автора, които са доживели да станат автори, защото са се ваксинирали като деца.

  подпис
 86. 87 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  И заради безумна вяра в световни конспирации

  Обичам да слушам само себе си
 87. 88 Профил на Maggy Thatcher
  Maggy Thatcher
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Невежеството е неизкоренимо.При една неотдавнашна анкета, близо 2/3 от респондентите бяха отговорили, че не четат популярни статии на научни теми (тук изобщо не става дума за научна литература!).Малко по-висок (окоро 70) е процентът на онези, които вярват във Ванга (която сега им говори през устата на Нешка Робева); във врачки, баячки, лечители, Кашпировски, в правене и разваляне на магии.Защо тогава да не вярват, че вирус няма, или ък че е измислен от Бил Гейц като повод да ги чипира, за да им източи личните данни?
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  И това го казвате точно вие, които горяхте маски под зуците на тъпаните и мегафоните на Бабикяните, само преди година? Или разчитате на слабата ни памет?

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 90 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Весело

  До коментар [#84] от "alg57373608":

  "не ти вярвам!!!!!!!!!!!! "

  Е, няма и нужда да ми вярваш. Но защо за бога ми крещиш?
  Аз напълно разбирам защо не вярваш. Това е нормална психологическа блокада.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92 Профил на Maggy Thatcher
  Maggy Thatcher
  Рейтинг: 28 Неутрално

  ++++++
  Това е главната причина, но подкладдана от аутсайдерите Мангъров и Болен, а един идиот на кремълска хоанилка, дори влезна в 47-то НС, базирайки предизборната си кампания на простотията и антиваксюрите .
  —цитат от коментар 21 на niksan1


  Ще ни припомните ли, кои горяха маски по площадите и се деряха, че пандемията и маските са измислени от Бойко Борисов, за да ви затворел устата?

 92. 93 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Напълно съм съгласен и приветствам ваксинирането. Цялото семейство имаме всички задължителни и си слагаме и противогрипни (незадължителни).

  Най-вероятно ще се ваксинираме и против Ковид, когато експерименталния препарат премине тестовете и се утвърди като ваксина след няколко години.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 93. 94 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#31] от "scott": И това има 15 плюса?!?
  —цитат от коментар 81 на Norman Granz

  Путинските тролове по цял ден си слагат плюсове един на друг от стотици профили.
  Обърнете внимание, че ВСЕКИ коментар (особено от първите 20) "громящ" ваксините, получава по десетина плюса за 5 мин. И обратно - ВСЕКИ критичен коментар към Русия получава десетина минуси за 5 мин. Това няма как да се случи случайно.
  Путинските тролове са на работа.

 94. 95 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#50] от "newgenerations":

  Докажи го за mRNA ваксините ? Все още не знаят самият вирус как работи, ти за ваксина ми приказваш. Има вече научни статии за това как самият вирус пречи на възстановяването на ДНК в клетките заради спайк гликопротеинът, който е наличен и във ваксините. Те хората не са вчерашни. Не става да те карат да си биеш нещо което трябва да се изучава още 2-3 години и да се доразработва още една година отгоре. Също така как обясняваш 44% хоспитализирани с ваксини и 30% в интензивно.. отново с ваксини, като информацията е за Нидерландия. Технологията е нова и одобрена заради пандемията, вирусът също е непознат и очевидно сме в пандемия. Но нищо никой не може да ти гарантира. Дори при 0.6% тежки и дългосрочни странични ефекти, ще рече че 48 000 000 души ще си съсипят животите при ваксинация на цялото население, ТОВА Е 7 ПЪТИ БЪЛГАРИЯ МОЙ. Г-дата имаха всеки инструмент да ограничат тая зараза в началото(пълен локдаун като в Китай), но решиха да се застъпват за "човешките права". Е сега се говори за задължителни сертификати, задължителна ваксинация с недоразработен продукт, който някои определят като генна терапия(не че е лошо, това е бъдещето, но си е плашещо), изолационни лагери в австралия и не знам си още какво. И на всичкото отгоре със или без ваксинка пак маски, пак дистанция и пак локдаун.

  От тук насетне ако имаш работещ мозък ще разбереш няколко неща. 1во ваксината не работи според очакванията, ако работи изобщо(бил съм свидетел както на асимптоматични случаи, така и на хора които са били на път да пукнат). 2ро не става вече въпрос за лечението и добруването на населението а за избягването на по-сериозни последствия, предполагам икономически. 3то постигане на тоталитарен контрол с цел статуквото по света да си запази властта.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 95. 96 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Мислех си, че този форум е малко от малко бастион на нормалността, но като гледам колко плоски са го наводнили не ми се вЕрва...
  —цитат от коментар 16 на Тасков


  Винаги си е бил такъв !!!

 96. 97 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#82] от "DDR":

  "Дай някой пример на ваксини със странични ефекти проявени след години, моля."

  Първо да уточним. В случая не става дума за ваксина. Медицински продукт все още в изпитателна фаза. Второ, има огромна разлика между ваксините по принцип, защото се създават срещу коренно различаващи се по структура и действие вируси. Трето, не съм споменала за странични действия след години, но се сещам за една причинила хиляди случаи на нарколепсия. Някои от потърпевшите получиха милиони обезщетение.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Като гледам какво става в западните държави, където огромна част от населението е ваксинирано - отново много заболели, отново пълни болници, отново локдаун и маски...

  Започвам да си мисля, че нашето българско неверие във ваксинира може и да ни спаси.
  При нас болните намаляват, нищо че не сме най-ваксинираната държава.

  Защо искате на всяка цена всички да се ваксинираме, след като дори в най-ваксинираните държави вируса си върлува без проблем?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK