Марта Георгиева: Поправеният план на Борисовата градина пак не спира строежи и сеч

Марта Георгиева

© Юлия Лазарова

Марта ГеоргиеваНа 13 януари се проведе обществено обсъждане на втория, поправен, вариант на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Отпаднали са доста строежи, предвидени в началния вариант на проектанта проф. арх. Атанас Ковачев. Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева от години се занимава с проблемите на най-големия парк в София, който тя иска да се опази като "гора в града".


На обсъждането се чуха одобрения за поправения проект за ПУП. И вие ли смятате така?


- От една страна е по-добър, защото са махнати доста сгради, които бяха абсолютно ненужни - триетажното климатично училище, музеят на зелената памет, експозиционен павилион, ресторант "Тенекиите", триетажният културен център, но от друга - залагат се нови строежи, които са по-благовидни като "сгради за поддържане на зелената система". За да се построят те, ще се изсекат дървета.
Те са поставени не само в зони за поддръжка на парка, но и в зони за парк чрез едно изключение в наредбата, която го позволява. Тези места ще бъдат със забранен достъп за гражданите, заградени, и фактически ще отнемат парково пространство. Така вместо поляна или горичка там ще има сграда с ограда, където е забранено влизането, и с цел да се поддържа растителността, ще се изсече растителността.


Предвижда се и строителство на детски площадки - дори в резерватната част, на мястото на климатичното училище. Друга ще се ремонтира до конната база, трета е на запад от нея.


Масово детски площадки и алеи се планират в лесопарковата част за сметка на гората. Съмненията ми са, че се търси строителство като се замазват очите на хората с по-благовидния строеж на детски площадки.В централната част на парка може да има необходимост от тях, но те трябва да са в разумен брой и не точно в резервата. Цялата историческа част на парка буквално издъхва от обекти.


В лесопарковата зона (между "Алея Яворов" и парк-хотел "Москва") също са планирани детски площадки. Добре, но в близките квартали има 150 детски площадки и налага ли се да се сече горската част на Борисовата градина, за да има още? Към тях ще трябва да има и настилки, алеи, тоалетна, павилион за закуски евентуално. Това тотално ще промени духа на тази гора в града.


Трудно ще бъде разбрана критика срещу детските площадки в парка.


- Не съм твърдо против, но това трябва да се обсъди с гражданите. Майка, която търси тишина с детето си в гората, но няма време да отиде до Витоша, дали ще е "за" такъв проект за Борисовата градина, защото детска площадка тя има на две преки, в квартала, където живее. А в тази гора в града има кълвачи, катерички, таралежи, а с тези детски площадки и обслужващите ги съоръжения буквално ще се загуби това.


Всъщност каква е задачата на този първи ПУП на Борисовата градина?


- Той е "за парк и градина" и трябва да пази растителността и да ограничи строителството - това му е функцията и дори трябваше да разшири зелените площи. Това беше изговорено от г-жа Фандъкова още в началото. Това значи, че не трябва да се допуска да се строят много обекти.


Строителството реално не се ограничава, защото проектантът арх. Ковачев казва: "Не се допуска строителство освен това, което аз в ПУП-а предлагам". С други думи, той използва подробния план не за да ограничи, а за да предложи ново строителство. Същото е и за паркирането. Не се допуска освен на определените от ПУП места, тоест допуска се ново паркиране.


На обсъждането арх. Венета Кавалджиева поиска за всяко място, определено за строеж, да се посочи ясно разрешената етажност, за да няма после свободни интерпретации.


- Да, задължително, както и предназначението на обектите. Това е задача на ПУП-а и той трябва да проучи сред хората дали тази функция - многото спортни обекти, концентрирани в едната част на парка, всъщност не пречи на главната му функция - за отдих и рекреация, по думите на самия проектант арх. Ковачев, и за културно удовлетворение. Все пак Борисовата градина е със статут на национален паметник на културата и градинско-парковото изкуство.


От едната страна са феновете на ЦСКА, които имат своя ясно изразен интерес, но има и интерес на гражданите, които живеят около парка и негодуват от младежи с хулигански прояви, когато има мачове.


Да уточним - не са само феновете на ЦСКА, на националния стадион се играят всички мачове между софийските отбори. А иначе вие предлагате да няма стадиони в парка ли?


- Не. Предлагам това също да подлежи на обсъждане, а не да се представя като даденост. Може да се окаже, че интересът на хората е спортната функция на парка да бъде намалена, а не увеличена, защото при дерби мачовете се струпват агитките и какво става с майките с деца - всички заедно с кучетата спешно се прибират вкъщи, защото става опасно и паркът не може да се ползва за основната си функция.


Проектантът арх. Ковачев ли решава какво ще има в Борисовата градина?


- Той е под натиск от Направление "Архитектура и градоустройство". Ето, Гриша Ганчев каза, че нито едно дърво няма да падне при реконструкцията на стадион "Българска армия". За всеки случай обаче главният архитект на София казва на проектанта: "Махни защитата на насипите (под трибуните) и на дърветата там!" И във втория, преработен, проект на ПУП-а тази защита е отпаднала. Защо общината ще защитава частния интерес? Нали проектът е да се защити Борисовата градина, паркът?


Проектантът даже се похвали, че ще има общо над 1200 места за паркиране във и около парка.


​​​​​​​Главният архитект на София трябва да прецени в по-широк план - трябва ли да се идва с коли в центъра, където е Борисовата градина и дали това да се толерира чрез още паркинги.Темата за стадион "Българска армия" не измести ли фокуса от другите проблеми на парка?


- Водещите на дискусията допуснаха една тема да възпрепятства обсъждането на целия проект и така се възползваха от възможността да се прокарат някои недобри за парка неща в другите му части. Въобще обсъждането на 13 януари не си изпълни задачата, защото нас не ни интересува само какво е имало в първия вариант на ПУП-а и какво е отпаднало във втория сега, а какво е новото.


Попитах какво ново предлагат проектантите и Направление "Архитектура и градоустройство". Тази тема беше избегната. Попитах кои са новите обекти, алеи и спортни съоръжения - има за велоекстрийм, има площадки за кучета, площадки за отдих. Всичко това е свързано с някаква намеса в парка, може и да не е лоша.


Арх. Ковачев само спомена, че има 10-12 нови обекта. Защо не покажат къде са и какви са? На първото обсъждане (май 2019 г.) той твърдеше, че проектът е много консервативен, ама се оказа, че не е и трябваше да отпаднат доста неща по наше настояване.


Сега се използва същата порочна практика - казва се, че няма строителство, а всъщност има. То не беше представено обект по обект, и каква растителност коства, за да могат хората да си кажат информирано мнението, каквато всъщност е целта на обсъждането.


​​​​​​​Ценността на един парк е в това, да има дървета. И това важи с голяма сила за най-скъпия ни парк "Княз Борисовата градина".Проектът е за парк и градина и основната му цел би трябвало да бъде да защити насажденията, направени преди 110 - 115 години. Вместо това проектът се осланя на една инвентаризация от 2016 г., която третираше лесопарковите части като стопанска гора, от която трябва да се изкарва повече дървен материал и препоръчваше да се изсичат кубици дървета. Това е абсолютно недопустимо по закон в градски парк, който е и културна ценност, и всяко от стогодишните дървета следва да се обследва поединично, а не да се секат кубици и проценти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK