Диана Димова, фондация "Мисия Криле": Държавата липсва в решаването на кризата с украинските бежанци

Диана Димова

© Личен архив

Диана Димова  • Профилът на тази бежанска вълна е 99 % майки с деца
  • Украинските бежанци идват директно от конфликта и са в шоково състояние
  • Агенцията за бежанците е тотално обезвластена от участието в решаването на тази криза
  • Не мисля, че настаняването на пристигащите украинци в хотели е адекватна мярка
По данни на властите от началото на войната досега в България са отседнали над 30 хил. бежанци от Украйна, които имат нужда от подслон, грижи, работа, достъп до здравни грижи и образование. В средата на тази седмица правителството обяви, че е създаден кризисен щаб към Министерския съвет, в чиито правомощия ще е и управлението на мигранстката криза. В изминалите две седмици обаче помощта за пристигащите украинци идва предимно от доброволчески и неправителствени организации, които работят на терен в цялата страна.


За проблемите, с които се сблъскват те, "Дневник" разговаря с Диана Димова от фондация "Мисия Криле". Организацията - с екип от 30-35 души в Стара Загора, от години работи с хора, търсещи международна закрила. Има и консултативен център за оказване на психологическа подкрепа в Харманли. Според Димова липсва ясен план къде България ще настани пристигащите бежанци, които се увеличават с всяка минута, както и каква ще е ролята на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), която освен да регистрира влизащите, би трябвало и да предоставя различни социални услуги. Въпросите бяха зададени преди брифинга на щаба към Министерски съвет от събота, 12-ти март, на който беше съобщено, че бежанците от Украйна ще бъдат насочвани към хотели, където да бъдат настанявани.


Как изглежда ситуацията с украинските бежанци?
- Нещата не изглеждат добре. Хората става все повече, а неяснотата кой какво точно прави продължава. Ясно е че хората отварят домовете си, гражданските организации се мобилизират по най-бързия начин, те от втория ден на конфликта успяха да се координират, да правят фейсбук страници, да правят кампании. Има вече отворени програми за подкрепа. Нещата като че ли се случват според капацитета и възможностите на организациите, но държавата на мен просто ми липсва. Няма ясно изявление.


Като човек, който работи на първа линия с бежанци от години, до момента действията на правителството не са много ясни дори за нас, хората, които работим в този сектор.


Откъде идва това объркване? Какво ви липсва като послание или организация?


- Държавна агенция за бежанците (ДАБ), която е на подчинение на Министерския съвет, е държавният орган, който би следвало да поеме ясно функциите си в тази голяма криза. Ако там няма достатъчно капацитет, следва да се изгради кризисен щаб, допълнително структури и звена, за да може наистина да се посрещнат огромните предизвикателства на този конфликт.


Преди около един-два дни дадоха малко повече инструкции и правила кое как ще се случва - на страниците на областните дирекции на МВР излезе информация, на страницата на ДАБ също има качена информация на украински, руски и английски. Започна да действа и директивата на Европейския съюз за минимални стандарти за предоставяне на временна закрила. (Става дума за директива от 2001 г., която до момента не беше задействана. Според нея украинските бежанци, влезли на територията на ЕС трябва да получават право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите за образование, здравеопазване и социални грижи - бел. ред.).

Въпросът с настаняването е много сериозен. Къде държавата настанява тези хора? В момента те са при приятели, в близки общности, в църкви и при случайни хора, които си отварят домовете.Още в първите дни премиерът Кирил Петков обяви, че има готовност хората да бъдат настанявани в хотели.


- Не мисля, че тази мярка е адекватна. В България на подчинение на ДАБ има три регистрационно- приемателни центъра, три от тях са в София, три са в района на Стара Загора - с. Пъстрогор, Харманли и с. Любимец. Общият капацитет на тези центрове е около 5 хил. души. В момента половината е запълнен, т.е. имаме 2500 свободни места за хора, които търсят международна закрила. Профилът на тази бежанска вълна е 99 % майки с деца. Дори да са имали възможности в Украйна, в момента сметките на много от тези хора са блокирани, не могат да обменят украинската валута никъде и буквално хората, които идват при нас търсят подслон, защото те нямат финансов капацитет да се справят в тази ситуацията.


Защо тези хора не се насочат към съществуващите центрове?


- По-последни данни в страната са влезли над 30 хил. украински бежанци. Бройката се увеличава ежеминутно.

Ситуацията е изключително сложна. Правителството трябва да вземе решение за разкриването на нови бежански центрове на подчинение на ДАБ и те да бъдат разположени до най-близките и предпочитани от тях места - Варна, Бургас, където има общност от хора, които са близки до украинската култура.
При условие, че се влиза през Дуранкулак и Русе, в близост до тези пунктове трябва да има и центрове, които да са подходящи за майки с деца и да се предлагат услуги за подкрепа на бебетата. Наличните в момента не са достатъчни.


Трябва да е ясно как Агенцията за бежанците управлява свободното си пространство в момента. Ако аргументът срещу настаняването на украински бежанци в съществуващите центрове е да не се събират хора с различни профили, то агенцията може да обособи един от съществуващите центрове за настаняване на бежанци от Украйна или да разкрие нови.


Вчера министърът на финансите Асен Василев обяви, че мярката от 40 лв. ще бъде отпускана на хотелите и ще е за три месеца. Смятате ли, че това е адекватен период за хората, бягащи от война.


- От думите му се разбра, че ще бъдат отпуснати около 100 млн. лв. за три месеца на хотелиерите. Но дали това ще е достатъчна сума, дали те искат да настаняват? Правителството в момента не управлява достатъчно компетентно този проблем. Ние сме озадачени, че се опитва да го прави при условие, че има официален държавен орган, който е на подчинение на Министерски съвет, има годишен бюджет и шест бежански центъра.


Агенцията за бежанците е тотално обезвластена от участието в решаването на тази криза. Това не е само административен орган за производства, това е орган, който предлага услуги по настаняване, но и социално-психологическа работа. Тази работа на държавата в момента се прави от граждани и от неправителствени организации. Обезпокоени сме от броя на хората, който расте с минути. Нямаме подготовка на държавно ниво какво да се случва.


От правителството обявиха, че има формиран щаб и по границите ще има фургони, които да регистрират хората. Достигала ли е до вас информация какво ще прави този щаб. Ако в момента на територията на България има 30 хиляди души, те къде са?


- На мен ми звънят за хора от улиците, които случайни хора прибират по къщите и се опитват да им помогнат. Но ако дойдат 300 хил. души, какво правим? Трябва план. Конфликтът в Украйна не изглежда скоро да се разреши. При тази криза трябва да има дългосрочна стратегия държавата - къде се настаняват тези хора, кои са хотелите, къде насочваме тези хора, на чие подчинение са тези фургони? Много неясноти има.


Всички сериозни институции трябва да имат фейсбук страници, защото хората черпят информация оттам и това е най-бързият начин. Много рядко хората влизат по сайтове, за да се информират. В момента виждаме, че няма по никакъв начин информация за разпределени отговорности. Защо решаването на тази кризисна ситуация е разделено между Министерския съвет, оперативна група към министъра без портфейл и Агенцията за бежанците? Ако има кадрови проблем или проблем с управлението на тази структура (ДАБ - бел. ред.), то много сериозно трябва да се преосмисли и да се направят генерални промени.


От други организационни групи ми казват, че няма да има настанявани в бежанските центрове, а държавата ще настанява в хотели. Задавам си въпроса "Каква е причината?". Ако имаме общо 2500 свободни места на разположение на ДАБ, която е бюджет малко над 3 млн. лв., не може ли да се обособи някой от центровете ѝ, да се обособят крила за майки с бебета?

Или има други причини да не искат да допуснат тези бежанци в центровете - за да се види каква е картината с изхранването, с условията за живот, с услугите? Нещата са изключително, изключително тежки.

Какъв е профилът на хората, които влизат в България, бягайки от войната в Украйна?


- Хората, бягащи от военни конфликти, са с тежки психологически травми, много от тях са загубили членове на семейството си. Дори тези, които са били само свидетели и нямат физически наранявания, но са жертви, имат симптоми на посттравматично разстройство и трябва да се работи с тях.


При военните конфликти от Близкия Изток и Африка хората, стигащи до България, преминават през няколко държави, като се задържат там по няколко месеца или година-две, за да изкарат някакви пари и да си направят план. Докато в ситуацията с украинските бежанци хората идват директно от конфликта. Те идват в абсолютно шоково състояние. Ако говорим за фазите на приемането на травмата, хората, с които сме работили до момента, са хора, при които е минало известно време, придвижили са се, имало е шок, отричане, травмата е започнала да бъде интегрирана в съзнанието на човека, много от тях са в депресивната фаза и в гневната.

Хората, които идват сега, освен че са уязвими като пол и възраст, идват директно от конфликта. Те дори не могат да говорят. Не могат дори да плачат. Единственото, което казват, е "Вие не може да си представите какво видяхме и за какво става въпрос".При други хора има едно такова отричане - те не се приемат за бежанци, защото вярват, че скоро нещата ще приключат, че след няколко месеци конфликтът ще приключи.


Как се работи с хора в такова състояние? От какво имат нужда?


- Те са много блокирани и имат нужда от особени услуги по кризисна интервенция. Освен обувките и дрехите, които цяла България им праща, те имат необходимост от място за настаняване - някъде където е топло, приветливо, спокойно и приятелско, за да може да почувстват сигурност. Да не чуват сирени, да си починат малко, да могат да си подредят мислите и да видят какво правят.


Те не знаят къде се намират, не знаят какво искат, не могат да направят план, не мога да проектират нищо€ Трябва да се почувстват стабилно и ние трябва да им дадем сигурност. Постепенно в работата с тях ще се очертава какво е възможно, какво искат да свършат, дали ще останат временно в България, или ще тръгнат към Западна Европа, какво могат да направят докато са тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK