Диана Димова, фондация "Мисия Криле": Държавата липсва в решаването на кризата с украинските бежанци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Мда, след "промяната" - всичко по старому 😉

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7800 Неутрално

  100% верни констатации.
  А това с хотелите беше "бизнес" решение, тип откровен лобизъм

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7800 Неутрално

  А, да не забравя мнението на Д. Лорер за позицията на България в кризата на Украйна, което може да се преведе така "В това има далавара. Да го използваме"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  От как почнаха протестите и после промяната държавата липсва във всичко, освен в "усвояването" на едни пари. Пари нема, но и инфраструктура нема.

 5. 5 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Властите ни са най-добрият съюзник на Путин в ЕС.
  Каква подкрепа да чакаме за майките и децата, бягащи от Украйна?

 6. 6 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  За пръв път Държавата взе да се "разшава". За пръв път!!! Тези които сте писали неистини тук сте "необективни".Аз не одобрявам изключително мудните решения относно бежанската криза. За това директно обвинявам никаквеца Янев!!! Не може на 200км от морската столица да летят ракети,някои от тях и с ядрени възможности, и ти в качеството си на военен министър,да се занимаваш с личностния си проблем дали е война или свада!!?? Какво направи тоя лешпер за защита на населението,за охраната на държавната граница,не само източната. Това което направиха доброволците във Варна показа каква е посоката на реакция. Изпитвам чувство на гордост!!!

 7. 7 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Относно за 40те лева за хотелиерите.Мисля че към момента това е правилно. Никой в Европа няма готовност,няма решения. И за това за сега е добро решение. В Полша от днес въведоха заплащане на човек на ръка ,ако докажеш че си бежанец. Но тук знаете какво ще се получи. А така хотелиера на някаква дата представя броя нощувки,и му се плаща.Парите дадени от държавата остават в държавата. Нали разбирате че от 40лв без ДДС няма как да се изтиска печалба.Само прането на бельото е толкова...Така че доста интелигентно решение. Друг е въпрос в кои/чии хотели ще бъдат настанени. От червения капиталист ,понастоящем министър на туризма предложи настаняване в 3-4* -пълна идиотия. За сега не става ясно как биха били подпомогнати добрите хора приели бежанци у дома си!?Така че сполай им на министърчетата!!

 8. 8 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Дианче, скъпа, ти къде видя някакво държавно образувание през последните тридесетина години. Та сега констатираш липсата му по повод на едно външно за територията събитие. Тук местните умират пред болниците в невъзможност да получат елементарна грижа, а ти ми говориш неща, които тук не са типични. Тук не е останало нищо.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Защо, къде отиде инфраструктурата? Някой я взе ли? Или толкова я имаше?

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Трябва да вземем пример от Полша за начина на организиране на приема на бежанци.

 11. 11 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Киро всичките му действия до тук са на патологичен лъжец , не казвам , че е такъв , но така действа... Та е нормално и да подлъже и украинците как ще помогне , а реално нищо .... Единственото хубаво , е че не се подлъгаха много украинци , а малцината дошли са тук минаващите транзит и хора , които изчакват докато решат къде да заминат за постоянно..

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Държавата дава два пъти повече средства на бежанец, напр.от Полша, която е много по-богата. Това наричате "липсва"?

 13. 13 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Дианче, скъпа, ти къде видя някакво държавно образувание през последните тридесетина години. Та сега констатираш липсата му по повод на едно външно за територията събитие. Тук местните умират пред болниците в невъзможност да получат елементарна грижа, а ти ми говориш неща, които тук не са типични. Тук не е останало нищо.
  —цитат от коментар 8 на kvg08393766


  НПО-тата не ги е грижа за това. Защото в болничната помощ се носи голяма отговорност и се иска образование. Социалните услуги е друга история. Изискванията за един социален работник е да има средно образование. Същата госпожа с разочарование (и надежда, естествено) споменаваше как в развитите държави 99% от социалните услуги били приватизирани. Това донякъде лъха и от статията - дайте парите на нас, а не на ДАБ, и ние ще свършим по-добра работа.

 14. 14 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "От други организационни групи ми казват, че няма да има настанявани в бежанските центрове, а държавата ще настанява в хотели. Задавам си въпроса "Каква е причината?". Ако имаме общо 2500 свободни места на разположение на ДАБ, която е бюджет малко над 3 млн. лв., не може ли да се обособи някой от центровете ѝ, да се обособят крила за майки с бебета?

  Или има други причини да не искат да допуснат тези бежанци в центровете - за да се види каква е картината с изхранването, с условията за живот, с услугите? Нещата са изключително, изключително тежки."

  Ето защо прекомерното четене на Истанбулската Конвенция може да бъде вредно за вашето (и не само) здраве. Скъпа, как си представяш да натикат млади майки с деца в една сграда с едни смугли пълнолетни мъже, с неясен произход? Пък ако ще и да са в "обособено крило". Влез ти и прекарай една вечер там, да те питам как е. Ти, и другите дето викат, че нямало "бежанци" и "бежанци", давате ли си сметка какво искате? Ей затова трябва да ги няма НПО-тата, щото повечето пъти вредят вместо да помагат.

 15. 15 Профил на iuh281089059
  iuh281089059
  Рейтинг: 16 Неутрално

  с. Пъстрогор, Харманли и с. Любимец- ако все още в тези места има от предишните млади и здрави мигранти, те стават неподходящи за украинските майки с деца.
  Има достатъчно ведомствени почивни станции, и защо милионерите в БГ не предоставят помощ, а резиденциите по Бояна, Банкя, Боровец и т.н.

 16. 16 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5198 Гневно

  Трябва да вземем пример от Полша за начина на организиране на приема на бежанци.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Добре че нямаме обща граница с Украйна, та и бежанците у нас не са милиони както в Полша.

  А едни министри така се радваха на бежанците, новата работна сила на България :(((( Срам ме! Хората бягат от смърт и бомби, имат убити близки, а ние бързаме да им дадем работа. Те не знаят къде се намират, нямат пари да си купят една филийка хляб, изтощени са, деца имат и вече три седмици правителството е в статус "правим план". План от Калинка Константинова - ужас отвсякъде :((((

  Хотелите са временно решение - максимум за няколко месеца. А после?

  С парите да купят сглобяеми къщички, общините да дадат терени за инсталирането им и бежанците да изберат къде да се настанят - дотогава може би ще са се съвзели и ще са в състояние да работят.

  ДАБ е като в небрано лозе - досега се занимаваше със съвсем различен тип бежанци, нуждаещи се от 100 процентова интеграция - на първо място език.

 17. 17 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#14] от "barter1":

  Какво казваш всъщност,но кратко,моля.

 18. 18 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#14] от "barter1":Какво казваш всъщност,но кратко,моля.
  —цитат от коментар 17 на wpo34378687


  Казвам че ако вкараш 99% млади жени с деца при 99% мъже, за които жената има социален статус колкото козата им в двора, най-меко казано, няма да е много приятно за първите

 19. 19 Профил на Lachezar Todorov
  Lachezar Todorov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Доста неща от статията не отговарят на истината. Администрацията доста бързо създадв сайт, в който има всичката необходима информация. Вместо да се оплакваме колко е зле нещо, може да работим по разпространението на адекватна информация: https://ukraine.gov.bg/

 20. 20 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#16] от "Галя Станчева":

  Абсолютна боза! Първо не познавате този тип бежанци.За пръв път до границата ни достига такъв поток от истински реални ,страдащи бежанци. За хотелите,хотелиерите и милионерите...ДАБ и държавните бази трудно могат да поемат този тип бежанци. Тук са само жени с малки деца,рядко с мъже,готови на секундата да се върнат в техния си дом. Ще цитирам моя "гостенка" която държеше да работи каквото и да е: мьй не хотим бцйт нахлебники"! Разбрахте ли. Същата и още 5/пет/ жени оставиха децата на една от тях и се върнаха да...с да са до мъжете си.
  А реакцията на хотелите и туроператорите и транспортните фирми наистина посрами държавата.Но ако имате предвид предложението на министъра на туризма доказан комунист-идиот да се настанят в 3-4 * хотели само тук сте прави.Посетете центъра във Варна ще видите че пишете глупости! Поне повечето.Спомнете си че България винаги е била дом за търсещи помощ. България е благословена именно за това,защото дава подслон на нуждаещите се! Сполай ви помагайте, и помнете :Ръката която дарява не ще изсъхне...

 21. 21 Профил на МИР
  МИР
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Американската и европейски администрации превърнаха България в най-мафиотската страна в Европа и вероятно в света. Техни са политическите инсталации, фалшификациите на изборите, ограбванията на европейски пари през нашите бандити, прането на пари, ударите по ключови банки в страната, пълната разруха в образованието, деморализацията, превръщането на децата ни в непригодни за нищо пластмасови хора, разграбването на националния капитал и активи, бялото европейско робство и прочее.

  Това са тридесет години безвремие, разруха, мизерия, грабежи и тотална бедност! Какви са перспективите ни занапред и пред демографската катастрофа и тотално срината икономика? Само трупане на нови държавни дългове и безпътица. Кога ще имаме и ние европейски доходи, стандарт и качество на живот на европейци? Никой държавник или политик няма да ви отговори на този въпрос. Защото отговора е само един: Точно никога!!!

  И какво трябва да защитаваме ние с оръжие в ръка? Освен тези, които ни ограбиха.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2853 Разстроено

  Кирчо и кокрчо , които също като североизточния нямат допирни точки с бруталната действителност твърдят едно друго нещо...

 23. 23 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Докато държавата се раздвижи , току виж войната свършила. Пак заслуга на Петата колона в правителството.

 24. 24 Профил на Преброяваме Педалите
  Преброяваме Педалите
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Димова, фондация : Държавата липсва в решаването на кризата

  Ами те и по-тарикатите като Радев, Трипанчука и госин Иванов се покриха

  Останаха саде един Просто Киро и сла Нинова,

  като един работник и колхозничка...

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 25. 25 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трябва да вземем пример от Полша за начина на организиране на приема на бежанци.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Според статия на Политико преди 2 дни, положението в Полша е същото - доброволците са поели първата вълна и очакват правителството да поеме. Прочетете и коментарите под статията. Може би все пак Полша има по-добър ПР.

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 316 Неутрално
 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Доста неща от статията не отговарят на истината. Администрацията доста бързо създадв сайт, в който има всичката необходима информация. Вместо да се оплакваме колко е зле нещо, може да работим по разпространението на адекватна информация: https://ukraine.gov.bg/
  —цитат от коментар 19 на Lachezar Todorov


  Аз усещам че има някакъв разкол в администрацията. И управляващите първо звънят на познатите си от НПО-та, те поемат инициативата и после търсят начин да ангажират властите. А държавните и общинските служби нямат информация. Не твърдя, че има умисъл, просто рефлекс без мисъл за имиджовите последици. Хубавото е, че има наистина много доброволци, хора с искрено желание да помогнат и нещата се случват.
  В момента има автобуси на военните, които превозват бежанците до границата, има безплатни билети за БДЖ, безплатни юридически консултации, осигурени места за настаняване (не са запълнени, хората минават транзит, отиват при роднини или в предоставени от доброволци имоти), осигурени образователни и здравни услуги.
  Има липса на координация, но състезанието кой е първи не прави чест на никого при вида на тези хора, преживяли най-лошото.

 28. 28 Профил на Прометей
  Прометей
  Рейтинг: 8 Гневно

  Диана Димова, фондация "Мисия Криле": Държавата липсва в решаването на кризата с украинските бежанци

  ____
  Не само там липсва. Липсва навсякъде.
  Оставка на това правителство и нови избори !

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Дианче, скъпа, ти къде видя някакво държавно образувание през последните тридесетина години......
  —цитат от коментар 8 на kvg08393766

  Дойдохме си на думата! Преди тридесетина години имаше едно държавно образувание, Държавна сигурност и те взеха, че го развалиха.

 30. 30 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  Единственото адекватно решение на мигрантския натиск направиха именно Кокорчо и Канадчето. А на комуноида турист е грабене на държавните средства. А назначения шеф на Щаба каза-няда да допуснем жени с деца да спят в палатки в калта. Мисля че са доволно умни!!!!

 31. 31 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Чакайте да замирише на евосредства и ще се появи"държавата", начело !

 32. 32 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Благодаря много за изразеното мнение! "Не мисля, че настаняването на пристигащите украинци в хотели е адекватна мярка".

  Казах същото в друга статия и получих 4 плюса и 86 минуса, плюс обяснения как съм темерут, изрод и бездушно изчадие на дявола. Защото "Не мисля, че настаняването на пристигащите украинци в хотели е адекватна мярка".

  Неадекватно е, тъпо е и е КРАЖБА. На гърба на бежанците и на гърба на българите.
  ИЗРОДИ!

 33. 33 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#32] от "realismisthename":

  Ако имате грам икономическа мисъл, няма да наричате когото и да е били идиот освен министъра на туриста. Вижте,в момента РБ не получава средства за помощ от ЕС. Така че средствата заделени е добре да останат в нашата си икономика. А не да съберат джоб пара и айде на Запад. Ако погледнете цените на хотелите ще видите че никъде няма цена 48 лв,а при новите цени на енергоносителите съвсем не излиза сметката. Или ако един хотел с 300 места не бъде запълнен на 100% за твърд период от време няма смисъл да отваря. а в момента масата от бежанци няма постоянно усядане,стоят до 10дни тук и заминават на някъде. За съжаление някои от тях вече решиха че са бизнесдами и започнаха да искат парите на ръка ,да се опитват да подбират имоти,да търгуват с помощи и подобни грозни неща.... Така че е много правилно.

 34. 34 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#33] от "wpo34378687":

  Бежанците трябва да се интегрират в обществото, да им се предложи нормалност, да се пратят децата в училище - училища има. Да са част от обществото.
  Или да им платим хотел за месец докато разучават как да забегнат към Германия.
  Икономическата ви логика или е куца/саката или е в полза на Германия.
  Но каквото сме си надробили - такова.

 35. 35 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#34] от "realismisthename":

  Съгласен.Но допускате сериозна грешка,относно вида бежанци.Виждам че сте от многото хора с добри и отворени сърца. така че не ме разбирайте погрешно. Не зная дали сами вие сте бил имигрант и какво сте видели.Но сегашните "украинки" /защото 95%са такива/ ще се върнат при първа възможност.Те нямат за цел да остават тук,не искат да са натрапени.Но няма как да очакват училища и т.н. от първия ден.Никъде го няма. Медията разпространява интервюта основно с бесарабски бълагари инарода си мисли ,че всички украинци говорят свободно български-но не би. И пак съм готов колко са правилни решенията на правителството. описах по-горе. Със сигурност ще бъде обмислено и подпомагане на на хазяи но всичко с времето си. Потвърждавам мнението си,че подхода от страна на министъра на туризма е супер идиотско-3-4* ..кретен! Сполай ви за доброто ви отношение към хората.Бъдете здрави!

 36. 36 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ало, гараж! Държавата липсва в решаването на собствената ни криза, камо ли да е тамо с украинските бежанци! Щото държавата налага волята на управляващата класа. А управляващата класа в нашата капиталистическа държава са капиталистите. А волята на капиталистите е - по-големи печалби за тях, по-малки разходи за пролетариата. И като така нашата собствена криза и кризата с украинските бежанци са в противоречие с тази воля, упражнявана от държавата. Л = логика.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 37. 37 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#36] от "sablezub":

  Това във уèбника по политикономия от66та ли прочèте? Защо никой не прочèте Капитала до край???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK