Павол Шалай, "Репортери без граници": Правителството вече не е враждебно към медиите, но проблемите остават

Павол Шалай е директор на Източна Европа и Балканите в международната организация "Репортери без граници"

© Biela vrana/Citbor Bachraty

Павол Шалай е директор на Източна Европа и Балканите в международната организация "Репортери без граници"България вече не е на последно място по свобода на медиите в Европейския съюз - това показа последното издание на класацията на международната организация "Репортери без граници" по обновена методология. То беше представено на 3 май. По тази тема "Дневник" изпрати въпроси до Павол Шалай, директор за Източна Европа и Балканите в международната организация. Шалай следи ситуацията с проблемите на медийната свобода в България от няколко години. Каква е ситуацията в Европа с медиите - тук.


Според последната класация на "Репортери без граници" България се покачва с 21 места нагоре и вече не е последна по свобода на медиите в Европейския съюз. Какви са вашите наблюдения - наистина ли има положителна промяна и ако да, в какво се състои тя?


- Напредъкът на България в Световния индекс на свободата на печата от 112-о на 91-во място може да се обясни както с променената методология, така и с пропадането на други държави, като европейските примери са Гърция и Албания. Въпреки това в страната се наблюдава положително развитие.
Правителството на Бойко Борисов, което поддържаше система, компрометираща свободата на печата чрез словесни нападки, тенденциозно финансиране и безнаказаност на престъпленията, извършени срещу журналисти, напусна властта. Освен това от 1 февруари 2021 г. до 31 януари 2022 г. - периодът на събиране на данни за класацията - броят на физическите нападения срещу журналисти е по-малък от предходната година.


Също така властите са били по-активни в търсенето на справедливост за престъпления, извършени срещу журналисти. И накрая, през 2021 г. Европейската комисия прие нови мерки за защита на журналистите и обяви други за подобряване на медийната свобода (включително законодателство срещу съдебни дела за злоупотреба), което породи надежда, която на свой ред се появи в оценките на свободата на печата в страни като България.


В доклада е записано, че смяната на правителството е отслабила хватката върху медиите. Но какво още е необходимо, за да се подобри положението на медиите в България?


- Напускането на Бойко Борисов и неговия кабинет, както и управлението на служебното правителство допринесе за подобряване на политическия климат в страната и до разхлабване на хватката върху медиите. Наред с другото това позволи да се постигне напредък в разследването на полицейското насилие срещу нападението и ареста на Димитър Кенаров (той беше удрян и задържан по време на антиправителствените протести през 2020 година, като неколкократно прокуратурата отказа да образува разследване за полицейско насилие - бел. ред.). Но премахването на пречките пред развитието на свободата на печата не е достатъчно.


"Репортери без граници" призовава за проактивна политика за защита на журналистите и за подкрепа на надеждността на информацията.


Очакваме правителството - което има политическа легитимност за това - да предприеме системни мерки за повишаване на сигурността на журналистите, деполитизиране на финансирането на медиите, подобряване на достъпа им до информация и за повишаване на медийните етика и професионализъм, както е описано подробно в нашите препоръки от 2021 г.


Предизвикателствата остават огромни, за което свидетелстват новите съдебни дела за злоупотреба или случаят с Атанас Чобанов (журналистът от разследващия сайт Bir.bg, който в началото на годината получи заплаха). Ще следим много внимателно и избора на нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), чиито авторитет и независимост трябва да се увеличат, и продължаваме да призоваваме за неговото задълбочено реформиране.


Очакваме правителството да предприеме системни мерки за повишаване на сигурността на журналистите, за деполитизирането на финансирането на медиите, за подобряване достъпа им до информация и повишаване на медийната етика и професионализъмЗащо България получава най-ниска оценка в раздела за социално-икономическия контекст?а да отразяват сложността на свободата на печата, в новата методология на "Репортери без граници" се използват пет нови показателя: политически контекст, правна рамка, икономически контекст и социално-културен контекст и сигурност. България получава най-малък брой точки за състоянието на икономиката и най-много за сигурност - бел ред.)


- Икономическите предизвикателства включват концентрацията на медиите в ръцете на олигарси, които имат интереси в други сектори, различни от медийния. Исторически непрозрачното и несправедливо държавно финансиране на частните медии и крехката финансова независимост на обществените медии също дават отражение на този елемент от оценката.


Миналата година казахте, че всички проблеми на медиите се събират в България? Промени ли се това наблюдение и по какъв начин?


- Да. Между 2021 и 2020 г. се наблюдава значително намаляване на физическите нападения, включително на полицейското насилие срещу журналисти. Един журналист беше убит в Гърция (и Нидерландия), а не в България. А българското правителство вече не е враждебно към свободата на медиите. Въпреки това много от хроничните проблеми остават, както е описано подробно по-горе.


През март се срещнахте с министър-председателя Кирил Петков и според прессъобщението на правителството от тогава "Репортери без граници" са били поканени да участват в дебатите за бъдещите законодателни промени, свързани с медиите. Получихте ли вече такава покана и бихте ли участвали?


- Да, наистина получихме поканата и сме отговорили положително. На срещата ни с министър-председателя Кирил Петков и неговия екип в Париж направихме препоръки за подобряване на медийната свобода и правото на информация в България и на европейско ниво. Ще продължим да ги разясняваме и да се застъпваме за тях в София.


Оценяваме отвореността да има диалог, но в крайна сметка е по-важно правителството да постигне резултати.Срещнахме се с министър-председателя Бойко Борисов, когато беше на власт, но той не изпълни обещанията си, въпреки че беше на власт.


От срещата и от настоящата ситуация можете ли да оцените политическата воля за промяна от сегашното правителство?


- Виждаме готовност за подобряване на свободата на медиите. Например правителството предложи поправки, разширяващи достъпа на медиите до обществена информация и намаляващи въздействието на жалбите за клевета върху журналистите. Ние отправихме конкретни препоръки към правителството да отиде още по-далеч в тези поправки, благоприятстващи свободата на медиите.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK