Пролет Велкова, член на медийния регулатор: Дадохме доверие на Кошлуков, гласувайки му недоверие

СЕМ, Изслушване на кандидати за генерален директор на БНТ, Пролет Велкова

© Цветелина Белутова

СЕМ, Изслушване на кандидати за генерален директор на БНТ, Пролет Велкова



Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да събере нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) от осемте кандидати и по този начин остави за неопределен период от време настощият шеф Емил Кошлуков (за него гласува само един от членовете на съвета - Галина Георгиева, а четирима бяха против). Двамата представители на президента в регулатора - Габриела Наплатанова и председателят Соня Момчилова гласуваха "въздържал се". Другият основен претендент - бившият шеф на новините в Би ти Ви Венелин Петков получи два гласа в своя подкрепа от двама от представителите на парламента - Пролет Велкова и Симона Велева. След като резултатът от вота стана известен, Велкова заяви, че слух, че процедурата ще се провали се е появил още при оповестяването на кандидатите. "Дневник" и оправи въпроси след края на процедурата. Очаквайте утре интервю и с председателя на регулатора Соня Момчилова.


Какво показа гласуването в СЕМ за нов генерален директор?


- Показа, че все още в България няма политическият и обществен климат, който да дава път на честните и способните. Не е вярно, че на конкурса за директор на БНТ не се явиха кандидати, които покриват критериите на Съвета за електронни медии (СЕМ), както твърди председателката. Мисля точно обратното - СЕМ не покри собствените си критерии, такива каквито трябваше да бъдат. А именно - да разпознае и избере способния и независим кандидат. Ако някой не издържа конкурса, това беше СЕМ.
Ако някой се провали, това беше СЕМ. Вижте какъв парадокс се получи - всички с изключение на един гласувахме срещу Кошлуков, а всъщност избрахме именно него оставяйки го на поста му. Дадохме му доверие гласувайки му недоверие. Добавихме още към лошата слава на СЕМ.
А СЕМ не трябва да е мръсна дума. Във всяка европейска страна има регулаторен орган - това е и задължение на страните от Европейски съюз, и необходимост. Регулацията е от обществен интерес. За съжаление, мисля,че с подкрепата за Кошлуков не защитихме обществения интерес.

Какви според вас са причините политиците да искат Кошлуков да остане по-дълго начело на БНТ? И да ги е страх от Венелин Петков?
- Никой не може да каже какво точно се е случило "зад кадър" и дали изобщо се е случило - т.е. имало ли е политическа намеса при избора.
Но ако питате дали Кошлуков е политически удобен, обърнете се към биографията му. Ще видите колко политически "пластичен" е бил през годините. За мен е много смущаващо, когато в поведението на човек не може да се разпознае ценностна консистентност.
Грешки правим всички, но ако нямаш здрави ценностни устои, рискуваш да си в перманентна грешка. А политиците умеят да използват тази слабост.
За този слух, за който споделихте, поне двама от членовете отрекоха да са го чували? Как си го обяснявате?
- Не знам кой какво е чул, но знам какво чувах аз, а го и четох. Едва бяха обявени кандидатите и резултатът от конкурса вече беше прогнозиран - конкурсът ще бъде провален. Не вярвах, че ще стане така, а още по-малко исках да стане така, защото очаквах, че новото попълнение в СЕМ ще внесе професионализъм и безпристрастност в избора. Мисля, че и на самото ново попълнение му се искаше да изберем верния кандидат,но не стана така.
Какво ви изненада в СЕМ по време на процедурата?
- Изненада ме с каква яснота се очертаха проблемите на БНТ. Един след друг кандидатите ги описваха, така сякаш художник напластяваше пласт след пласт боя върху платното,за да се открие накрая цялата картина. Някои от затрудненията пред доброто управление на БНТ са законодателни. Например принципът на държавно финансиране е много удобен лост за политическо влияние. Друго законодателно недомислие е тригодишният мандат на генералния директор. Времето е недостатъчно за разгръщане на реформи и стратегическо развитие. В картината от наслагвани с години слабости се очертаха и такива като непрозрачното и често лошо изразходване на финансите.
Огромно перо отива за разпространение на сигнала, и то в частен мултиплекс. А съвременните технологии позволяват някои от услугите да се разкачат от този мултиплекс и от този огромен разход. Стана ясно също,че значителна част от нашите данъци се харчат за телевизионна продукция, която не се харесва на зрителите и не се гледа.
Една от основните критики на кандидатите беше, че БНТ не познава добре аудиторията си, че не изследва задълбочено вкусовете, потребностите и навиците и. Че липсват качествени и привлекателни предавания за младите и децата, които отдавна не стоят пред телевизора и трябва да бъдат намерени, там където са - в телефона.
Съжалявам,че СЕМ не подкрепи Венелин Петков,защото той идентифицира изключително точно проблемите и убедително очерта пътя за решаването им. С присъщите му упоритост,енергичност и принципност, можеше да подмлади и осмисли БНТ.
Емил Кошлуков ще е начело на БНТ още неизвестно колко време. Бихте ли му поискали оставката?
- Аз вече му гласувах своя вот на недоверие. Разбирам,че в професионалните и граждански среди отново се надига недоволство срещу неговото управление. Докъде ще доведе това не знам, но се уповавам на надеждата, че след два - три месеца ще има нов конкурс за генерален директор на БНТ и че тогава СЕМ ще издържи с чест поправителния си изпит.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK