Председателят на медийния регулатор за БНТ: Неправейки избор, направихме правилния избор

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите за генерален директор на БНТ

© Цветелина Белутова

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите за генерален директор на БНТТази седмица, съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да събере нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Пред него се явиха осем кандидати, като основните претенденти бяха настоящият генерален директор на телевизията Емил Кошлуков и бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков. Нито един от тях не събра необходимите три от пет гласа и по този начин за неопределен период БНТ ще се ръководи от Кошлуков. За него гласува само един от членовете на съвета - Галина Георгиева, а четирима бяха против. Двамата представители на президента в регулатора - Габриела Наплатанова и председателят Соня Момчилова гласуваха "въздържал се". Венелин Петков получи два гласа в своя подкрепа от двама от представителите на парламента - Пролет Велкова и Симона Велева.


"Дневник" отправи въпроси на Велкова, отговорите на които може да видите тук, както и с председателя на регулатор Соня Момчилова. Велкова обяви, че не се гордее с резултата от конкурса, докато Момчилова зае обратната позиция.


Какво показа резултата от избора за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ)?
- Показа, че СЕМ може да реагира и да отстоява позициите си на независим регулатор. Показа, че е в състояние неправейки избор, да направи всъщност един много правилен избор, а именно такъв, който е съобразен с критериите, заложени в процедурата за избор на директор на обществената телевизия, така и с личните професионални, и морални критерии на всеки един от нас, съветниците.


Не виждам нищо драматично в това, което се случи, а обратното. Смятам, че избор на всяка цена, тогава когато се касае да дадем доверието си и да поверим аудиторията, а и служителите на телевизията майка, както все още се нарича Българска национална телевизия (БНТ), не трябва да бъде сделка на всяка цена. Казвам сделка, защото изборът, когато не е направен с чиста съвест и разум, е точно това сделка.


Имате ли данни и индикации, че някои от членовете на СЕМ са подходили не с чиста съвест към избора за генерален директор?


- Аз не съм участвала в предишни избори, но факта, че от вчера бивши членове на регулатора казват, че резултата от избора е фатален, имаше едно изказване, че това е краят на СЕМ, ме навежда на такива размисли. Това е много тъжна равносметка. Аз никога не съм упражнявала житейската дисциплина, говоря за себе си, не като председател на СЕМ, да правя избори на всяка цена или да избирам по-малкото зло. В случая е редно да кажа: по-малкото добро. Защото във всяка една концепция се съдържаха ценни идеи, но БНТ има една особеност. И тя е че трябва да следва повелята на обществената мисия.

Когато говорим за мисия се предполага, че за да бъде осъществена, трябва да има и мисионер, един некомформист, достатъчно компетентен, защо да не кажем и мъдър, и самопожертвователен дори човек, който да изведе, спящия великан (бел.ред. както Венелин Петков сравни БНТ), да събуди този великан по подходящия начин.


За съжаление, аз не успях да повярвам, че някой от прогресивните иноватори, с които ни срещна конкурса, ще успеят да овладеят катаклизмите след едно такова събуждане. Особено, когато то не е проведено достатъчно подходящо. Друг въпрос е дали с шамари, скалпове, сечива и други съоръжения, би било удачно. Законът от 2016 година позволява процедурата да завърши без избор. И това не е краят на СЕМ, а началото на нова епоха. И аз мисля, че ние дължим отговорно поведение, което води до това да си причиним още един конкурс. Готова съм да го направим. Затова съм там, аз така разбирам своята работа в СЕМ. Ние трябва да изберем достойният човек за тази позиция.


Едната госпожа от нас каза, че изходът от процедурата не прави услуга на СЕМ (бел. ред. Пролет Велкова). О, не, всъщност не сме там, за да си правим услуги, а да дадем дължимото на зрителите, на хората в БНТ и на медийната среда, която никой не оспори, не само по време на конкурса, а във всички дискусии, че медийната среда, е много, много болна. Тя е в терминална фаза и наистина трябва да се намери рецептата как БНТ да се превърне в значимия обществен фактор, в алтернативата на търговските медии. Това не успях да чуя или видя аз в това, което ни представиха кандидатите.

И затова вярвам, че на следващата процедура, в следващите изслушвания, ще срещнем хората, които ще охрабреят и ще добият куража и на базата на опита си ще се явят. Без да разчитат на политическа подкрепа и без да са длъжници на политически формации, на ангажименти на идеологически доктрини.
Защото досега това и в разговори, и в слухове, но аз не цитирам слухове, не вярвам на слухове и вярвам, че чистата съвест се смее, както се казва в една латинска поговорка. Затова започваме на чисто.


Кой кандидат е имал политическа подкрепа или е бил длъжник на политическа формация?


- Следя отзвука след конкурса, но не се наемам да правя изводи. Аз съм човек повече от 30 години в индустрията, познавам всички в медийния роден свят и за мен не са неочаквани реакциите. Не смея да вербализирам нещо, което проследявам и което след като поутихнат и се нормализират страстите само ще се наложи като извод.


Казвате, че към този момент има признаци един от кандидатите да е имал или разчитал на политическа подкрепа.


- Не съм казала подобно нещо. До момента с поведението си СЕМ в процедури като избор на генерален директор, често пъти е давала повод да се смята, че изборът на директор на обществена медия, е имал политическа подкрепа.


Изборът на Емил Кошлуков такъв избор ли е бил?


- Струвало ми се е и съм го казвала на глас. Ако сте следили нашите заседания, от протоколите, то се вижда. Бих наредила до политическата зависимост и тази на олигархичните лобита. Тя не трябва да е пренебрежима в този случай. Трябва да стоим с широко отворени очи и уши и да познаваме кандидатите.


Кои са олигархичните лобита?


- Е, би трябвало да си давате сметка кои са собствениците на медии в България. Ние ги знаем кои са. Би трябвало да могат да се проверят.


Т.е. всички собственици на медии


- Имат интерес и имат свои представители.


Казвате, че за БНТ трябва човек, който е "мисионер, не комформист и мъдър човек". Оставането на Кошлуков как ще помогне на БНТ, която според някои кандидати е в криза. Имаше притеснителни и критични данни за състоянието и?


- Влязохме в медицинската стилистика, говорейки за една болна сфера на живота ни - медийната среда, и затова ще продължа в тази стилистика.

Когато си избирате медицински екип, ако имате необходимост от процедура или манипулация, чакате подходящия лекар, на когото имате доверие, не отивате при онзи, който ще ви навреди. Тогава, когато няма спешно състояние, е по-добре да се изчака и промяната да се случи, когато има адекватен субект.
Според мен това е изначално известно. Не виждам защо трябва да се прави избор заради самия избор и това било симптоматично за единството на СЕМ.


Защо гласувахте "за" Сашо Диков?


- Господин Диков е ролеви модел за младите на първо място. Аз го нарекох терминатор на медийната арена, защото той много дълго време подобно на библейския Йон е прекарал в търбуха в това чудовище на тази голяма риба и защото я познава. Познава нрава на телевизията. Друг е въпросът и аз го казах в началото, когато се изказвах, че прекаленият реваншизъм не е добър съветник и не води до добри резултати. Дори ме плаши. Но господин Диков, понеже много се говори за морален облик, репутация, достойнства, нещо, което аз рядко си позволявам, той е такъв пример. Затова гласувах за него, най-малкото като знак за колегиално отношение.


Ако беше събрал гласовете и беше събрал гласовете за генерален директор на БНТ, кое щеше да е по-добре Диков или оставането на Кошлуков.


- Никога не тълкувам хипотези. Особено на предпоставка за някаква ситуация, която е извън възможностите да бъде реализирана и да се случи, е загуба на време. Той е контрапункт в някаква степен, от друга страна има много общи черти с Емил Кошлуков като личен маниер, но така или иначе той не беше избран. Няма защо да губим времето на читателите с хипотези.


Но казвате от една страна не трябва да има избор на всяка цена.


- Вижте, госпожице. Когато колегата Симона Велева предложи господин Диков, аз не очаквах тази нейна спонтанна идея, аз не можах, ако щете отдайте го на сантимент, да не подкрепя господин Диков.


Предполагам, че сте била убедена, че господин Сашо Диков няма да бъде избран.


- Не. Никога не можеш в подобна процедура да предполагаш кой как ще реагира. Напротив, аз даже предполагах, че ще има и трети от нас, който ще се реши на подобна подкрепа. Очевидно сред нас имаше хора с една адженда, извинете ча чуждицата, с конкретна цел.


Коя е била тази цел? Венелин Петков да стане генерален директор на БНТ?


- Съдейки по всичко, което чухме, за мен е съвършено яясно. Аз още осмислям финалната пледоария на госпожа Пролет Велкова. Тогава, когато споделяш впечатления от закрита среща, от разговор с колеги, без да си ги предупредил за това, вие как го наричате? (бел. ред. след третото гласуване в СЕМ, когато стана известно, че няма да има избор, Велкова сподели, че още в началото на процедурата се е появило слух, че подобен ще бъде изходът от конкурса).

Стана ясно, аз нямаше да го разкажа, но че аз бях човекът, който предложи да не допускаме Емил Кошлуков до изслушването. Но не се намери достатъчно кураж тъкмо у тези революционно настроени, прогресивни нови попълнения да отстояват това решение до край.
Ние станахме свидетели на края на заседанието в сряда на открит урок по вербовка. Аз онемях от това, което госпожа Пролет Велкова (избрана от парламента, по предложение на "Демократична България") приложи спрямо госпожа Наплатанова (бел.ред. Габриела Наплатанова, назначена от президента Румен Радев, която се въздържа да гласува за Венелин Петков, въпреки че обяви, че е най-подходящият кандидати) да гласува, за според нея правилният човек. Това е абсолютно неокачествимо.


Вие знаехте ли, че госпожа Наплатанова ще направи този избор - да се въздържи?


- Не знаех, никога не съм и позволявала да давам дори и съвети. Друго съм си позволявала - да кажа на глас и да предупредя колегите какво мисля. Това смятам за съвсем нормално и което е било практика в миналото.


Когато разбрахте видяхте кои са кандидатите, какво беше вашето усещане, дали щеше да има избор?


- Усещане? Това са категории, които не са приносни за разговора. Усещане нямах. Всичките осем кандидати бяха достойни и се представиха отлично. С 2/3 от тях съм работила и се познавам отлично и имам различни впечатления. Имам приятели сред тези хора. Но въпросът е какво ще причиним с този избор.


Но какво причинявате с оставането на Кошлуков начело на БНТ. Срещу него, включително и вие, гласувахте против. Той ще продължи да управлява неопределеоно време.


- Определено време. Още на следващото заседание ще гласуваме началото на нова процедура.
Вие се надявате и призовахте хората да участват.


Но каква гаранция имате, че новият избор ще доведе до различен резултат?


- Никога няма гаранция за нищо и това е очарованието на демокрацията. Според вас трябва да има предизвестен кандидат ли?


Не. Опитвам се да разбера какво ви е мотивирали да "причините" на БНТ още Кошлуков, за който гласувахте против.


- Това е процедура по избор. Аз не мога да променя нищо от така проведената процедура, която премина открито и демократично. Какво бихме могли да направим?


Аз нямам критики към процедурата. Но се опитвам да разбера защо сте решили, че оставането на Кошлуков, който мнозинството определихте като негоден.


- И да избереш, някой, който според теб е неподходящ, така ли? В лично качество не съм правила такива избори, Никога не съм избирала по-малко зло или недостатъчно добро. Аз съм най-изаявения критик на Кошлуков.

При положение, че има социален мир в момента, няма недоволство, срещнахме се с всички синдикати, разговаряме с хора - това е нормалният начин да се проследи какво се случва в БНТ.
Ние не сме някакви на Олимп, недосегаеми субекти, които вдигат ръка по някакви съображения и разписаните в процедурата текстове, а са хора, които трябва да взимат решения, които касаят съдбата на жива човешка маса. Отделно на зрителите, отделно и заради институция, която ограмотява, възпитава, информира и забавлява.


Именно и оставате начело на тази институция, човек, който има четири гласа против, въпреки наличието на други, по вашите думи, достойни кандидати.


- Ами такъв беше избора. Това не се ли случва по време на парламентарни избори, така се случва и в живота. Така стана. Какво предлагате?


Вие се определихте за най-големия критик на Кошлуков, какво искахте да кажете за репутацията му, но решихте да не говорите.


- Изключително бдително ще бъде наблюдавана работата на Кошлуков и това, което прави или не прави БНТ. Що се касае до моралния облик и квалификация от морално етично естество, аз се въздържам да правя. Защото ние сме човеци, защото аз такъв безукорен кадър за тази позиция, някой от 12-те апостоли даслезе, ще му намерим кусур. А госпожа Велкова си позволи да задава въпроса на хора, които са се явили на конкурса с опит, несравним с нейния професионален, с какво самочувствие се явява на конкурса. На моменти ми е малко странно. Надявам се да следите заседанието, за да проследите каква е компетентността на СЕМ.


Казахте, че се надявате да вдъхнете кураж на телевизионери. Имат ли предвид някой кандидат конкретно?


- Разбира се, че не. Ако имаше такъв, той щеше да се яви, ако намеквате за някакви предварителни договорки. Аз просто съм уверена, че подобен подход на този нов стил, който не може да се отрече, че задава СЕМ - с това, че отвори заседанията, че тръгва по теми, които от години са проблем за обществото и се опитва с нашия инструментариум и норматитвни правомощия да въздействаме на изключително порочни факти, няма да се откажем да го праивм в бъдеще.


Вярвам, че почтен е епитет, който се е изхабил от упореба, но квалифицираните, загрижените, нормалните, на първо място, не радикалните, не лоялните към политически формации и структури, ще се охрабрят и ще ги видим при следващата процедура.


Отново говорите за лоялност към политически структури и на мен ми се струва, че в обновения състав на СЕМ вие виждате такива хора.


- То е ясно. Ето например госпожа Велкова, настоява и аз се съгласих, да направим дискусия на тема дезинформация, на която да се отворим, нещо което и аз се опитвам да правя от първия си ден в СЕМ.

Въпросът е към кого да се отворим и как да повдигнем темата за дезинформацията. Нейната идея е да се срещнем с хора от неправителствените организации, с хора от "Отворено общество". Натам ли да се отваряме към "Отворено общество"?
Това ли е представителната извадка на обществото само и единствено? Според мен трябва да чуем и журналисти, които са на различна позиция, с кураж да отстояват различна гледна точка икоито са попадали дори в нашия мониторинг. Аз така си представям една открита и ползотворна дискусия?


Кои например?


- Един господин Кардамски (бел.ред. Валентин Кардамски, анализатор от сайта Поглед.инфо) доктор Михайлов, общественик, философ, мислител, тежък ерудит.

Дори и един Петър Волгин, който без съмнение ще попадне под прицела на нападките ни и ще стане обект на осъждане. Добре е да там, а не да говорим зад гърба му.
Не виждам проблем в това. Освен това госпожа Велкова има идея над СЕМ да има орган от някакви много компетентни, не ми е известно кои да бъдат те, които да съветват нас. А ние сме хора, които получават заплата за това да бъдем съветници.


Всички тези идеи, предложения как причислят госпожа Велкова към политическа сила? Коя политическа сила?


- Хайде помислете. Аз задавам факти. Вероятно силата, която е излъчила госпожа Велкова. Какво друго да си мисля. Съдейки по оцветеността, пристрастията на тези хора. Освен това с първото идване в СЕМ, извърши тази вербовка, която само в романите на Андрей Гуляшки, според мен са описвали подобни ситуация. Втрещена съм, да се подлага на натиск член на СЕМ, за да бъде измислен начин моето председателство да бъде прекратено. Госпожа Велкова каза, че не е съгласна аз да оглавявам СЕМ, само че колегите, останалите членове ме подкрепи да остана председател.


Тя не кани някакви хора от други партии, кани хора, които знаем, че са с определени виждания, но е хубаво да има повече хора с различни виждания.


Чувствителен е въпросът за политическото влияние и СЕМ. Например, вас обвързват с "Има такъв народ", заради предаването "Куку"


- Аз? Това е абсурд. Това е съвършено неоснователно. Какво общо имам аз с ИТН, това че на двайсет години съм писала текстове. Госпожа Велкова е била в "Отворено общество" от незапомнени времена


То не е политическа организация, как е свързано с "Демократична България"


- Тя води политическо предаване една седмица, след като е избрана. Вие къде бяхте журналистите? Не слушахте ли "Дарик" през това време. Тя беше гласувана и избрана от парламента, но водеше всеки ден и не встъпи своевременно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK