Петър Стоянович за новата си книга "Фердинандеум" – епохата на ускорената европеизация на България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  Има ли по прекрасно време от това на Фердинад/Борис ! Естествено няма, особено ако дядо ти е бил царски съветник. Към голямото цивилизоване трябва да отнесем и приетите " нацистки закони"! Ама какво толкова ..., това е било цивилизовано тогава !

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  "Необективната оценка за Фердинанд започва приживе, най-малкото защото до 1944 г. не съществува нито едно сериозно изследване на неговия период на управление. По времето на комунизма образът на "Кобурга" стана нарицателно за най-тежки престъпления и синоним на Сатаната. Мисля си, че отдавна е дошло време в Европа на XXI век да разсъждаваме за миналото и да го изследване без предубеждения, отдавайки нужното почитание на свършеното добро и не спестявайки провалите.

  Нямаме право като мислещи хора да отказваме да изучаваме новата си история, защото тя е на първо място наша история, на нашите семейства, на предците ни, които са направили - воглаве с царя - България една европейска държава.

  Колкото до последното желание на цар Фердинанд, през 1948 г., преживял гибелта на България и смъртта на двамата си сина, той нито за миг не е смятал за реалистично някога да е възможно връщането му тук. Но е факт, че той лежи непогребан в подземието на "Св. Августин" в Кобург и очаква ако не християнската милост на своите сънародници, то поне човешко признание за добрата част от делата си и да му отдадат ако не вечен покой, то поне историческа обективност. "

  Великолепно пътешествие из Фердинандова България - България на ЗЛАТНИЯ ЛЕВ 1 на "Ориент експрес " , на развитие , невиждано до този момеент - за 25 години България става една истинскаа европейска страна на горди , трудолюбиви , интелигантни , предприемчиви граждани ! Георги Димитров :

  "Из поздравително писмо до конгреса на агрономите – 19 май 1946 г.

  ... Нашата млада народна република трябва в 10-15 години да достигне онова, което другите държави в 100 години са постигнали. Ако ние не успеем да направим това, няма да можем да осъществим своите големи идеали като народ и като комунистическа партия. "
  Е , не можахте и ГЕРБ не ви е виновеен !

 3. 3 Профил на mwd00681360
  mwd00681360
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Само не разбрах какво общо имат комунистите с безумната авантюра наречена Междусъюзническа или Втора балканска война. България срещу Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя през лятото на 1913 година, завършила с разгрома на България.

 4. 4 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Ако сам не се уважаваш, няма и кой друг да те уважава. Цар Фердинанд е част от историята на България и е и строител на съвременна България. Имал е успехи и несполуки. Несполуките му се дължат главно на изострените апетити на съседните ни страни и злобната роля на великите сили към млада и крайно неопитна България. Мъдростта на живота изисква да се отдаде уважение към Фердинанд като строител на България и така да се уважи историята на България. Нима някой преследва посмъртно Георги Димитров и Васил Коларов, които предадоха България на съветските окупатори и съдействаха за най-дивия терор състоял се някога в страната ни?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":
  "Е , не можахте и ГЕРБ не ви е виновеен !"
  ...............
  Това, което ГЕРБ открадна за 10-12 години,
  другите и за 100 години няма да могат.
  Гарантирано от -
  Борисов, Пеевски, Гешев и Висшия Съдебен Съвет!

 6. 6 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Словоблудтсвата на тема "Фердинанд" от демократите са препокриват по неадекватност със словоблудтсвата на комунистите за Георги Димитров....

 7. 7 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сатана Ликующий":
  "Нима някой преследва посмъртно Георги Димитров и Васил Коларов, които предадоха България на съветските окупатори и съдействаха за най-дивия терор състоял се някога в страната ни?"
  ...............
  Победителите не ги преследват!

 8. 8 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Най-доброто в историята на България е, че когато народа е изгонил германския австралопитек, никога повече не му е позволил да се върне! За качествата на Фердинанд говори и фактът, че три пъти кандидатства за директор на градската библиотека в Кобург и ... не е назначен, защото германците си познават стоката...

  Все неща, които няма да научите от лакеи като стоянович....

  Слава Українi! Героям слава!
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сатана Ликующий":"Нима някой преследва посмъртно Георги Димитров и Васил Коларов, които предадоха България на съветските окупатори и съдействаха за най-дивия терор състоял се някога в страната ни?"...............Победителите не ги преследват!
  —цитат от коментар 7 на Боян Баянов


  И серийните убийци - също !

 10. 10 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Поне един паметник трябва да му направим.

  Първият трамвай в София тръгва през 1901 г.
  Първата зоологическата градина в София съществува от 1888 г.

 11. 11 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#10] от "plynii":

  за двете национални катастрофи или затова, че е изгонен завинаги? Най-добре да го сложим до тодар живков в правец...

  Слава Українi! Героям слава!
 12. 12 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":
  "И серийните убийци - също !"
  ..............
  Ако са от победителите!

 13. 13 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Гнусния Кобург символ на европеизацията ?! Ще повърна !🤮 Фердинанд е символ на национални катастрофи, международна изолация на България, агресивен милитаризъм спрямо съседите, и на хомосексуален разгул и разврат. Само за елемент от градската левица(позната и като разградска "десница") като Стоянович, националния убиец Фердинанд може да е герой

 14. 14 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Интересно каква е била мотивацията на Кобург Едно да строи съвременна България ?!?! А в същото време Правителство и Народ са му ръкопляскали седнешком...
  Стоянович, ДТЕПМ !

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#3] от "mwd00681360":

  Нямат ! Ама по презумция за внука на германския съветник комунисти, СССР и Русия са виновни изначално ! Елементарник..

 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Само не разбрах какво общо имат комунистите с безумната авантюра наречена Междусъюзническа или Втора балканска война. България срещу Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя през лятото на 1913 година, завършила с разгрома на България.
  —цитат от коментар 3 на mwd00681360


  Комукяхите , не ....рушкяците ни изпратиха румънците в гръб , а Николай награди румънския генерал с орден за форсирането на Дунава

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Вчера бе представянето, днес в градският "Хеликон" бе останал един единствен екземпляр

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Има ли по прекрасно време от това на Фердинад/Борис ! Естествено няма, особено ако дядо ти е бил царски съветник. Към голямото цивилизоване трябва да отнесем и приетите " нацистки закони"! Ама какво толкова ..., това е било цивилизовано тогава !
  —цитат от коментар 1 на dejmos


  Оценките не ще ги даваш ти, нито пък аз! Отиди в София, северната страна на църквата Света София и виж трите паметни плочи-обелиски поставени от благодарната еврейска общност на България. Посветени са на Цар Борис Трети и жена му в знак на благодарност за ... досещаш се, нал?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Ами погребете го ,бе. То в БГ кой не е погребван, а този щем не щем го учим и по учебници ,и по книжки разни. Все пак цар ви е бил.
  Кой го е натресал не знам. Но пък така са преценили ,че на народ състоящаш се само от впрегатен добитък и това е много.

 20. 20 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Защо трябва да търсим напредъка на България в този период в някакви действия на Фердинанд? Не сме били абсолютна монархия,а и фердо бая време е трябвало да учи български език. Просто това са естествени процеси на пуснатия на свобода народ, стимулирани от умни препдриемачи, тук таме читави и кадърни градоначалници и министри. Фердинанд не е определящ за тези промени и без него биха се реализирали.

  п.п Стоянович е безспорно интелигентен и пример за това какво значи да си част от потомствена интелигенция. Но е изключително мазно и парадиращо същество. И на фона на всичките му претенции за интелектуалност онова подмазваческо интервю, което направиха заедно с готвещия се да даде дупе Дилов на Д.Борисов за Еуропео е просто срамно. Да си интелигентен не значи, че не си плужек.

 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":"И серийните убийци - също !"..............Ако са от победителите!
  —цитат от коментар 12 на Боян Баянов


  Баяне, Сталин бе сериен убиец на руснаци и го извадиха за назидание от Мавзолея. Вторият му син умря от алкохол, дъщеря му умря в САЩ. Подобна бе съдбата на Георги Димитров и Васил Коларов - бяха погребани пред Двореца в София, но ги разкараха.

  НАКОВАЛНЯ ИЛИ ЧУК-ЧУК

  Пияндето Михаил / ковачевски ром-дебил / конущисал Парашкева - / дева със нагласа лева...
  Син юнак им се родил - / имбецил, полудебил. / Генно бил сифилистик / и голям алкохолик.
  Като в евтин водевил / БеКаПето оглавил, / ала пуста орисия - /
  емигрирал във Русия.
  Станал там голям човек - / нещо като замгенсек. / Пратили го във Берлин / този красен исполин.
  Там направили палеж / заедно с един келеш / и попаднал във пандиза / дето трудно се излиза...
  Станал Гошо суперхит / във затвора Моабит. / Шашнал той състава членски, / че от речник учил немски...
  Бил Димитров оправдан, / щото във един кафан / чукал някаква мастия, / лека кака, от ония...
  Ала тази одалистка / била нацсоциалистка / и майорка от есес... / Тъй спасил се тоз нерез!
  Щото взел я за алиби. / Тъй е който с жар се либи! / Пътя Гошо бързо хванал, / гражданин съветски станал.
  Руски много не научил, / ала с поста много случил: / станал члена на Коминтерна - / туй било е дата черна.
  Българските емигранти / ги изтрепал тути-кванти! / Македония предал
  и на Тито я продал.
  Взел той доста хилядарки / главно в долари и марки. / Тез държавни хонорари / Гошо ги изпил с другари.
  Ала пиел двойна доза / и го пипнала цироза, / сиреч болест зла, неверна... / Пусти член на Коминтерна!
  Към Москва уплашен хукнал, / ала в болницата пукнал... / Сложили го в мавзолей, / като азиатски бей.
  Доста време там лежал, / Софията усмърдял. / Тато чак кога свалиха, / мумията изгориха!
  Само спомен тегне лош / от женкарина - саркош. / Стон червен се чува тих / "Димитров, их либе дих!"
  Мавзолеят му остана / щръкнал грозно на мегдана. / Ех, какъв ще бъде кеф, / ако стане на кенеф!
  (1995 г.)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Въпреки всичките си грешки Фердинанд заслужава да бъде изпълнена последната му воля и тленните му останки да бъдат погребани в Отечеството.
  Това трябва да се случи в пространството около Църквата "Св.40 мъченици" във Велико Търново, където Фердинанд прокламира българската Независимост!!!

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Защо трябва да търсим напредъка на България в този период в някакви действия на Фердинанд? Не сме били абсолютна монархия,а и фердо бая време е трябвало да учи български език. Просто това са естествени процеси на пуснатия на свобода народ, стимулирани от умни препдриемачи, тук таме читави и кадърни градоначалници и министри. Фердинанд не е определящ за тези промени и без него биха се реализирали.п.п Стоянович е безспорно интелигентен и пример за това какво значи да си част от потомствена интелигенция. Но е изключително мазно и парадиращо същество. И на фона на всичките му претенции за интелектуалност онова подмазваческо интервю, което направиха заедно с готвещия се да даде дупе Дилов на Д.Борисов за Еуропео е просто срамно. Да си интелигентен не значи, че не си плужек.
  —цитат от коментар 20 на filofob


  Мисля че си прав! Но все пак Фердинанд е служил и като катализатор на тези процеси. Борисовата Градина в София е негово дело, поставил е караулки с войници селяните от Слатина дане си водят козите да дъвчат фиданките. Много неща са внесени от него лично в културата на България. не става въпрос за боготворене на Фердинанд, а за една проста елементарна почит. То това е и идеята на автора.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":"И серийните убийци - също !"..............Ако са от победителите!
  —цитат от коментар 12 на Боян Баянов


  Прав си , за съжаление ! Др.Димитров фактически беше на страната на СССР / Сталин / - Негови са думите , които са символ - верую освун на комунягите и на техните коалиционни партньори ! Генералесемус Й.В.Сталин рече :

  Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.

  Важно не как голосуют, а кто считает голоса.


  Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем. Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.


  Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика.

  — Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика.

 25. 25 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сатана Ликующий":

  Борисовата градина била дело на Фердинанд.

  Забрави за други негови дела като:

  Загубата на беломорието, загубата на Безспорната зона на Македония по линията крива паланка-охрид, загубата на източна Тракия до Мидия-Енос както и загубата на Южна Добруджа, както и всички репарации които българския народ(който също е бил доста глупав, след като не му е видял сметката) е трябвало да плаща заради агресивните му импулси

 26. 26 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сатана Ликующий":Борисовата градина била дело на Фердинанд.Забрави за други негови дела като:Загубата на беломорието, загубата на Безспорната зона на Македония по линията крива паланка-охрид, загубата на източна Тракия до Мидия-Енос както и загубата на Южна Добруджа, както и всички репарации които българския народ(който също е бил доста глупав, след като не му е видял сметката) е трябвало да плаща заради агресивните му импулси
  —цитат от коментар 25 на Julian Dob


  Май не сте бъ.лгарин.....и нямате представа от "БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ"....Всички българи - в една държава......Прадедите ни са се били за земите населени с Българи .....а Искрабаевските чугуни разтягат коминтерновските опорки....

 27. 27 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Фердинанд е преименува Ал Невски на Св св Кирил и Методий. Само за това заслужава достойно място в нашата история. Дано отново се намери такъв българския управленец. Докато тази сграда носи името на мюсюлманина Невски, влизането в нея е грях вовеки за всеки православен скот.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4043 Весело

  Има ли по прекрасно време от това на Фердинад/Борис ! Естествено няма, особено ако дядо ти е бил царски съветник. Към голямото цивилизоване трябва да отнесем и приетите " нацистки закони"! Ама какво толкова ..., това е било цивилизовано тогава !
  —цитат от коментар 1 на dejmos


  Ха ха пролетарийте сте живи и до днес!

  klimentm
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4043 Неутрално

  До коментар [#27] от "cornucopia":

  .....и паметника на един руски цар стоящ на пост пред Народното събрание като символ на отвратителната роля на Рассия в нашата история!

  klimentm
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Dob":

  Това прави около 300 000 убити , ама за внука на царския съветник - това са нормални жертви ! Отвратителен нацизъм...

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#8] от "Johnnie Glupavia":

  Така нареченият "германски австралопитек" е потомък, както на брата на Самуил, Арон, така и на Иван Асен II.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#31] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Офф, поредния македонско историк…

  Слава Українi! Героям слава!
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Хайде сега, и ти ли искаш да събаряш исторически паметници? Нещо като BLM?

 34. 34 Профил на mwd00681360
  mwd00681360
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Преди десетина години имаше комитет под председателството на Гиньо Ганев за връщане му на в България:
  "Във връзка с това Националният инициативен комитет постави този въпрос пред съответните държавни институции и заинтересовани страни и предлага тленните останки на Фердинанд да бъдат положени в римокатолическата конкатедрала на Софийско-пловдивската епархия “Свети Лудвиг” - храма, в който се съхранява тялото на неговата съпруга княгиня Мария Луиза."

 35. 35 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Гледайте на фердинанд като на Баце, на Рачо Петров като на Данчо ментата, на Буров като на Цецо Василев, на Анджело Куюмджиев като на Божков и много неща ще ви се изяснят…

  Слава Українi! Героям слава!
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Реагирах уж весело, но ме натъжава това че не се знаят основни неща за този паметник на Александър Втори. Идеята за паметника е на опълченците, председател на комитета по изгграждането му е Захари Стоянов, който според вас мрази руснаците, а почетен председател княз Фердинанд, който лично дарява първата вноска от 50 хиляди лева. Депутатите от Десетото Народно Събрание даряват 300 хиляди лева. Конкурсът за паметника е в края на 19 век, печели Арнолдо Дзоки от Италия. В присъствието на Фердинанд 1901 година е положен основният камък. Паметникът е завършен 1907 година.
  Много лесно нещо искате да събаряте това за което е платил българският народ когато е бил истински патриотичен наред. Нямам нищо против да съборите паметници след 1944 г., но не и от Царство България.
  по-подробно за паметникя на https://bg.wikipedia.org/wiki/Цар_Освободител _(паметник)

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#16] от "KRAFTWERK":

  Не си хаби времето да обясняваш на трибуквени осемцифреници, които в 99% от случаите са руски тролчета...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 38. 38 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#34] от "mwd00681360":

  Да, точно, гиньо - завряният зет на фашистко-комунистическата хлебарка Кимон е един от най-мръсните българи въобще… Бях го забравил тоя огромен мръсник!!!

  Слава Українi! Героям слава!
 39. 39 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#19] от "log_on":

  Стамболов и Стоилов са го намерили в един бардак във Виена, говори хорската мълва… а Стоянович отрича.

  Слава Українi! Героям слава!
 40. 40 Профил на kpg4
  kpg4
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Няма знаèние от кого и как е платен, мястото му не е там, може би е подходящ за някой музей! Пред Народното събрание на България, не може да стои руски цар, без знаèние на неговите заслуги! Това е Българската държава и пред Народното събрание, което е символ на суверенитета ни е редно да стои символ на държавността и силата на нашия народ! Аз бих предложил това да е Симеон Велики или може би Васил Левски!

 41. 41 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Че Фердинанд е допълнително сатанизиран , няма спор. Всъщност, ако се бе споминал през май 1913 г., този български цар щеше да остане с с положителна оценка в историографията.
  И все пак на него пада основната отговорност за двете катастрофи 1913 и 1918 г., като за втората следва да се има предвид, че както Централните сили, така и Антантата се стремят да купят политици за своите каузи. Но докато Антантата съсредоточава усилията си основно върху опозицията, Германия подкупва царя (Фердинанд) и премиера (Радославов).
  Но за тази от 1913 г. Фердинанд е просто върхът на айсберга, който тогава преставлява нереалистичната национална политика на България. Цялата кампания по Балканската война е зле подготвена дипломатически , политически , а и военно-стратегически (въпреки бляскавите победи).

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 42. 42 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. от Княз Фердинанд I в църквата „Св. 40 мъченици“. Той приема титлата цар на българите.
  След 1944 г. празникът 22 септември е обявен като царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Баянов":

  Това което герберите откраднаха за 12 години.... шайката на РРадев и 4Пътата откраднаха за 1 година.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 44. 44 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#42] от "plynii":

  Независимостта на България е средство за превръщането на немското парвеню от княз в цар. Дори средно интелигентен човек като Малинов не е гледал на събитието като на "българско", а на "царско"...

  Четете бе, хора, дори стоянович поне прочетете!

  Слава Українi! Героям слава!
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Стоянович като историк би следвало да знае , че Фердинанд след убийството на Стамболов се превръща в оръдие за осъществяването на руските имперски интереси на Балканите , които са в ущърб на българските интереси. Нито дума за това в неговата книга. Може би по тази причина сегашните русофили се стремят да го представят в положителна светлина и повдигат въпроса за препогребването му в България.

 46. 46 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  +++++++++++++++++ само това мога да допълня...

  Слава Українi! Героям слава!
 47. 47 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Фердинанд го свързвам с двете национални катастрофи - Междусъюзническата и ПВС, а в семеен план с двамата ми дядовци, починали доста млади, заради лошите условия за войниците през ПСВ. А България се променя към лошо след 1918, когато започва гражданска война, в която царските офицери стават част от репресивния апарат на Кобургите! Фердинанд е и нечистоплътна личност в духовен и физически план - един от първите хомосексуалисти в Българската армия, позор за Негово Нищожество!

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":
  "Идеята за паметника е на опълченците, председател на комитета по изгграждането му е Захари Стоянов, който според вас мрази руснаците, "

  Даскале лъжеш или не си осведомен, нопървото ми предположение е по-вероятно.
  Не скверни името на Захари Стоянов!
  Идеята за този паметник е на русофила Стоян Заимов, същия , който заблуждава Ботев , че в северозападна България населението е възстанало и Ботев тръгва със своята чета в подкрепа на въстанниците, а по това време Заимев се крие с женски дрехи на тавана на къщата си. Идеята дори не е на него , а на руския цар. Срещу поставянето на този паметник е имало протести от страна на българските студенти , които са били либерално и патриотично настроени и не са искали паметник на руски самодържец да бъде поставен пред сградата на българското народно събрание, но решението на руския цар етрябвало да бъде изпълнено от страна на неговата марионетка Фердинанд.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Стояномич би следвало като историк да знае за тайните договори , които Фердинанд подписва с Русия , като с тях той фактически предава суверенитета на България в ръцете на руския цар, но за това нито дума в книгата му.

 50. 50 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Абе, сигурно знае... но и стоянович, както и внука на Фердо е бакчал по съвместителство за едни така съветски другари, уреждали следването на наши хора в гнилата, капиталистическа Виена...
  Няма да седне да плюе хората, които са го поставили "историк" :)

  Слава Українi! Героям слава!
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Причината Фердинанд да се превърне в руска марионетка са уловията , които руснаците му поставят , за да бъде признат от тях като княз на България. Едно от тези условия е било детронаторите на Батенберг да се върнат в България и да бъдат назначени на високи позиции в българската армия. Фердинанд не е бил толкова глупав да не осъзнава , че , ако не изпълнява желанията на руския цар , тези руски агенти ще детронират и него.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Западните велики сили също имат вина за превръщането на Фердинанд в руска марионетка. През цялото управление на Стамболов той не е бил признат като княз на България не само от руския цар, но и от останалите велики сили в Европа. Никоя от тях не е искала заради България да си разваля отношенията с Русия. А може би са спазвали тяхното съгласие, че плячката на Русия от последната руско турска война е България като бъдеща руска провинция. Така или иначе , ако западните велики сили бяха признали Фердинанд преди руския цар, може би нямаше да се стигне до купуването на Фердиданд от руснаците. Малко известен е факта , че той е купен с милиони франка , които му са дадени уж като заем , който той никога не връща.

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#40] от "kpg4":

  Жал ми е за вас и подобните ви, които отъждествяват император Александър Втори с Путин и съветите, които са избили царското семейство. Сигурно ще е напразно да коментирам, че независимо от имперските планове на Русия Руско-Турската война изиграва ролята на буржоазно-демократична революция за България.
  Pearls before swine е добра библейска аналогия на Св. Матей....

 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Народът ни, хем клет, хем проклет, не ще да положи останките на поне един български цар на българска земя. Затова ще духа превтасалата си историческата супа, докато комшиите ни мразят или презират. Кой от съседите ни са и наши приятели? А страната ни е най-рано европеизирана (на Балканите) от династията на Кобургите - повечеот 30 години труден възход. И в най-ново време, кой ни евро-атлантизира?. Симеон Втори. Сбъркана му е семката на това аргатско племе... Няма да се изправи.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  Чети преди да пишеш, дал съм и популярен линк за подобните ти. Жалкари...

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  До коментар [#50] от "Johnnie Glupavia":

  За такива като него мога да кажа , че са лъжеисторици, които вместо да напишат истинската история на България, поддържат официално приетата, написана от руска гледна точка.

 57. 57 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  ей, това са на даскалите - неуки, но упорити, с една дума прости...

  Слава Українi! Героям слава!
 58. 58 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Абсолютно вярно!
  Но за мен е по-важно да обясня тук, че баща, син и внук Сакскобургготски са донесли много повече страдания, отколкото успехи на България, която е ползвана и от тримата в повечето случаи за лично облагодетелстване. Няма по света друг народ да си е кръстил царската особа - Симо Горския :)

  Слава Українi! Героям слава!
 59. 59 Профил на kpg4
  kpg4
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Александър Втори си е водел имперската политика и изобщо не се е интересувал от България! Руската имперска политика е предвиждала България да бъде руска губерния/сателит и единственото нещо, което е попречило на тези планове са български патриоти като Стамболов и съратниците му! Това нещо се е доказвало многократно през годините: като започнеш от Сръбско-българската война, Междусъюзническата, ПСВ,ВСВ, геноцида на българите в Македония и стигнеш до цялата 45-годишна окупация на България!

 60. 60 Профил на unh571130166
  unh571130166
  Рейтинг: 741 Неутрално

  ЦЯЛАТА ИСТИНА В БЪЛГАРИЯ Е ЗАМЕНЕНА ОТ ЛЪЖА – ЛЪЖАТА НА КОМУНИСТИТЕ И РУСИЯ!

  ТОВА НЕ ГО ЛИ СПРЕМ, ЩЕ НИ КРАДАТ, ЩЕ НИ ГРАБЯТ, ЩЕ СЕ НАМРАЗИМ ДО КРАЙ И ЩЕ СЕ ИЗТРЕБИМ!

 61. 61 Профил на unh571130166
  unh571130166
  Рейтинг: 741 Неутрално

  АКО НА КОМУНИСТИТЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА ИМ СЕ РАЗМИНЕ, НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ РАЗМИНАВА!

 62. 62 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#18] от "Сатана Ликующий":

  ...проф. петьо стояновичовия...смешен прякор си си избрал....и си много краен....
  ....не аз бях мин. на халтурата в онова смешно "правителство" на оня орешарския циг....н от дупница....
  А пък дневникь вече е облят в собствени полюции...нали са си друзья....животь.....

 63. 63 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 414 Разстроено

  До коментар [#58] от "Johnnie Glupavia":

  Виж, преди това.... симо горския... е известен като симо ментата (преди да изприпка в БГ по заръка от русията и ДС през 2001г.)....
  А иначе за сведение на някои дето се напикават от кеф, че по времето на фердинанд БГ хваща господ за някъде си....справка.... есента на 1912 - и края на 1918 г (7 ГОДИНИ на нон-стоп войни на територията на БГ..!!!).....и времето след това на най-мащабната БГ емиграция....
  По-мащабна емиграция е налична в последните 7-8 години ( без война !!!...на територията БГ).....животь.....

 64. 64 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Част от виц:
  Фердо се оплакал на английски Лорд че шопите са мн. Твърдо глави.
  Англичанина казал дай ми един , аз ще ти го превъзпитам , облог един автомобил горд.
  Фердо рекъл няма да успееш.
  След месец идва бележка.
  " Фердинандо, нечем ти фордо. Земи си шопо.
  Подпис лодо."

  Фердо е противоречива историческа личност.
  Народа не го е тачил никога!
  Мизантроп. Лузър. Бисекуален тип?!
  Маниакални наклонности.
  И това по спомени на Буров, Симеон Радев и мн. Други.

 65. 65 Профил на Пепелац Киндзадза
  Пепелац Киндзадза
  Рейтинг: 514 Неутрално

  От кръвната група на Рада Дълбоката.

 66. 66 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сатана Ликующий":

  +++++++++

 67. 67 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":Абе, сигурно знае... но и стоянович, както и внука на Фердо е бакчал по съвместителство за едни така съветски другари, уреждали следването на наши хора в гнилата, капиталистическа Виена... Няма да седне да плюе хората, които са го поставили "историк" :)
  —цитат от коментар 50 на Johnnie Glupavia


  защо уважаемата редакция на Дневник честичко дразни своята доста начетена и интелигентна аудитория с подобни писания и то от такива типове като този автор ?! Длъжни ли сте да го правите, или Стоянович си плаща или какво ? па кой му плаща на този псевдо интелигент и писарушка дето сам търчи след мацки да пише подобни "трудове" ?...

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#57] от "Johnnie Glupavia":

  Добре избран ник като характеристика

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#59] от "kpg4":

  Е, проумяхте защо пиша, че независимо от замислите Руско-Турската война е изиграла роля на буржуазно-демократияна революция за България.
  После, мен не ме интересува толкова Александър Втори, който има паметник и в Хелзинки и след войните със съветите за ваше сведение, а българският патриотичен изказ. За повечето от вас това няма някакви фамилни връзки и стойности, но за мен има и като дарения от семейството за паметника и (и за храм-паметника), и като символ на стара София.
  После, в статия тематично посвеена на книга за Фердинанд дарението на 50 хиляди от него за паметника не е без своето символично значение.
  Болшевизмът с унищожаването на старото е разрушителен и недостоен.

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4043 Неутрално


  "Него време самите ни освободители, които са газили Дунава уж да ни освободят, са били роби, десет пъти по-мъчени и по-угнетявани, отколкото ние, раята. Разликата е била само в това, че на Балканския полуостров тираните са били с чалми, а в Русия — с шапки. Солдатинът — роб, който е умирал по крайдунавските брегове, без да знае защо, брат му е умирал в това същото време в своето отечество на бесилото. В Турция по онова време биеха само селяните, а в Русия — наред."

  "В Турция отнемаха само имуществото на раята, добитъка и пр. А в света Русия помешчикът имаше право да отнеме и любезното чедо на милозливата майка и го продаваше на пазар. А знаете ли каква продажба? Трампа за две ловджийски кучета! Най-после мислимо ли е било да се чака по онова време освобождение от такова едно правителство, което забранявало да се произнесе думата _свобода и народ_ (наместо народ туряло се население), което забранявало на 21 000 000 същества, свои братя малоруси, да пишат и четат на майчиния си език?"

  Из "Записки по българските възстания"

  klimentm
 71. 71 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Каквото и да е направил за България, то с решението си да нападне Гърция и Сърбия, без договор с Румъния, Турция и подкрепа от Великите сили е пропилял всичко с това си действие. Амбициите са му взели връх, което води и до 3 последващи национални катастрофи. Някой, ако е гледал картата на България след Първата Балканска война, е наясно за какво иде реч. Сърбите са имали манифест за обявяване на война на България, без посочена дата. Но, едно е да те нападнат, друго е ти да нападнеш. Жалко за 200000-те хиляди жертви в тези Балкански войни. Сърбия и Гърция, удвояват териториите и населението си за сметка на България. От там насетне, това повлиява и развитието на историята с втората и третата национални катастрофи. България завинаги губи Беломорието. Против съм да се погребва в България.

 72. 72 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#69] от "daskal1":

  Какво дарение? Какви лични пари на Фердинанд? Какви лични имоти на уродливите му наследници? Колкото палатите на Доган са с лични пари! А Сашо Втори бавноразвиващ се сифилистик, чието име не се споменава дори от неговите си хора с добро...

  Слава Українi! Героям слава!
 73. 73 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "kpg4":

  Кирил И Методий или Княз Борис I - Покръстителят на Българите бих предложил аз!

 74. 74 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#47] от "pernikforbg":
  Как добре го казахте. Поздравления за написаното!

 75. 75 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#54] от "venelingeologia":

  Вие запознат ли сте с историческите събития. Този идиот Фердинанд, погуби България. Внукът му Симеон II, щеше да ни оправи за 800 дни. Толкова измами станаха по негово време и безумни грабежи БТК, Дънди и още какво ли не. Тръгнал да хули българският народ... Нещастн.к

 76. 76 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Как е нямало 1 доблестен човек да го е гръмнал този, преди да извърши безумията. Сега България щеше да е друга. Как не са го гръмнали след абдикирането му в Германия, където си е получавал пожизнена пенсия от немците. Едва ли е имал съвест да страда, за това което направи с българският народ, борбите му за национално обединение, самосъзнанието, самочувствието и достойнството му.

 77. 77 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  Подкрепям паметника на този руски цар, да се махне от площада пред Народното събрание и да се сложи паметник на българска историческа личност.
  Подкрепям да се преименува храм Свети Александър Невски с име на българин.
  Подкрепям да се преименуват всички руски булеварди и улици от центъра на София.
  Подкрепям да се премахнат всички паметници на окупаторите от Съветската армия.
  Сега е момента да се направи това, при агресията на Русия в Украйна, иначе никога няма да се направи.
  Жалко племе сме, тези русофили ни затриват отвсякъде...
  Затова нямаме чест, достойство, самочувствие гордост, кланяме се на чужди паметници, вървим по руски булеварди, и влизаме в най-големият ни катедрален храм с руско име. Аз ако съм чужденец и не познавам българската история, ще се питам къде съм попаднал в Русия или България.
  СРАМ !!!

 78. 78 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Основният тон в мненията, изказани тук могат да се обобщят с фразата: "Не съм чел научния труд, но ще се изкажа по въпроса." И понеже съм го чел - това е спокойно, сериозно, задълбочено изследване, базирано на документи, факти, статистически данни, сравнителни таблици, свидетелства на съвременници. Никъде персоната на монарха не се идеализира - дори напротив. Но...невъзможно е задълбочен исторически труд да се пребори с наслагвани с години стереотипи - от идеологизирана образователна система. Но, който има очи - да чете и види. Тъжно, че се появява във време на нетърпимост и ненавист в цялото ни общество.
  Просто прочетете тази дебела :) книга, нещо което "дебелите" глави няма да направят. Но ще се изкажат по въпроса :)

  yuriiprodanov
 79. 79 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  Познайте , КОЙ няма да съжалява да пропуснатите 33 години от живота на простосмъртните българи.....

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2040 Весело

  До коментар [#77] от "ocean":..вървим по руски булеварди, и влизаме в най-големият ни катедрален храм с руско име..
  >>> Колега, ами съберете пари с единомишлениците си и постройте храм - още по-голям и с българско име ..Александър Велики например.:)

  "The glory of God is intelligence"
 81. 81 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Глупак.

 82. 82 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#77] от "ocean":

  Лекувай се бе...

 83. 83 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#39] от "Johnnie Glupavia":

  Закротете се бе. Не в бардак, а в театъра. И не са го ,,намерили,, , а са им го представили. По него време театрите са били съвсем прилични и престижни места за светски изяви.

 84. 84 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Така е. Но е безсмислено да се мъчите да го обяснявате на сектата.

 85. 85 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 961 Любопитно

  Явно че книгата е интересна, и смятам да си я купя. В рода ни повече уважение и дори бих казала обич е имало към сина, Борис. Смятам че точно той е отговарял на представите на народа за цар - хем някак достъпен, хем вдъхващ респект. Грандоманството на Фердинанд му изиграва лоша шега, меко казано, а в личен план изглежда е бил безкрайно неприятен човек - отношението му към Мария Луиза е отвратително, но пък с нищо по-различно от стотиците бракове на хомосексуалисти от негово време, сключени за да прикрият патологията /това е и времето на Оскар Уайлд и горката му жена/.
  Проблемът дали да се погребе тук е същия, който имат французите с Наполеон III, който е погребан в Англия - един в началото успешен президент и император, по негово време Франция се индустриализира и става колониална сила окончателно, той способства за създаването на италианската държава каквато е днес, и т.н., ноооо........поражението от германците при Седан,загубата на прочутите Елзас и Лотарингия, чудовищните репарации водят до отвратителните екцесии на Парижката комуна /там левундерските предтечи на камунясите за пръв път си показват зъбките в Европа/, дива националистическа пропаганда и две световни войни. Та сега французите ожесточено спорят да си го върнат ли на родна земя, ама като гледам как гнусния уокизъм извиращ от американските левундерски университети пълзи и към тях /събориха статуя на Жозефина, безобидната съпруга на Наполеон I, моля ви се - като тийнейджърка имала роби, представете си!/ - едва ли ще го огрее. Та и ние с Фердинанд така.

 86. 86 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сатана Ликующий":Борисовата градина била дело на Фердинанд.Забрави за други негови дела като:Загубата на беломорието, загубата на Безспорната зона на Македония по линията крива паланка-охрид, загубата на източна Тракия до Мидия-Енос както и загубата на Южна Добруджа, както и всички репарации които българския народ(който също е бил доста глупав, след като не му е видял сметката) е трябвало да плаща заради агресивните му импулси
  —цитат от коментар 25 на Julian Dob


  Безспорната зона в Македония е "загубена" в момента, в който Австро-Унгария налага създаването на Албания. Това изисква от Сърбия да търси компенсации за сметка на България. Русия, като арбитър, е склонна да и даде безспорната зона в Македония и това е заявено на българското правителство още през април и втори път в средата на май 1913 г. Като средство за натиск срещу България, Русия анулира и военната спогодба с България, която гарантира страната ни срещу нападение от Румъния и принуждава българското правителство да отстъпи Силистра.

  Основната грешка на българската политика е, че тя започва Балканската война , разчитайки на подкрепата на Русия за исканията, които е внушила на народа, че са справедливи. Но Русия не може да подкрепи България срещу Сърбия, защото не иска да загуби Сърбия като авангард срещу Австро-Унгария, нито срещу Гърция (за Солун) и Румъния, защото се страхува, че това би провокирало европейска войуна. Към цялата картина тряббва да се добави и нерешителността ма Николай Втори, който едва на 26 май 1913 г. се съгласява да влезе в ролята си на арбитър между Сърбия и България , като при това резултатът опт предстоящия арбитраж е известен. Междувременно вече вървят стълновения между българи и сърби и българи и гърци по границите на военновременните зони, а общественото мнение е в полза на разправата със "съюзниците-разбойници", правителството е обвинявано в малодушие и предателство.
  Като цяло т.нар. български национален идеал, очертан от Сан Стефано, няма как да бъде реализиран в Балканската война. Евентуално той би могъл да бъде решен приблизително , ако вместо в Балканската, България бе участвала в Първата световна война на страната на Антантата. т.е. Балканският съюз бе изпълнил предназначението си.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 87. 87 Профил на Бѣлкалпаковъ
  Бѣлкалпаковъ
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Който не изучава собствената си история, един ден ще изучава чуждата.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#80] от "тулса":

  Къде днес толкова истински патриотизъм? Храмът "Александър Невски" е строен с волни пожертвования на българския народ, събрани над 3 милиона златни лева. Че и руски художници са изписвали иконите, и някои от тях са останали в България след октомври 1917г., да не говорим за руските преподаватели в СУ, или чехите, помогнали на младата държава да изгради интелектуалния си потенциал.

 89. 89 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Говорим за името на храма, а не за самия храм. Най му приляга български име, а не руско.

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#80] от "тулса":

  Могат да се поучат от това как е строен храм-паметникът с участието на български, руски, австрийски, немски, италиански и други фирми. Е. Софийската община пак се оправдавала за неизпълненото си обещание :-)
  ПП
  Това е най-подробното документирано описания което съм чел
  https://www.cathedral.bg/bg/istoriya

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#89] от "ocean":

  Дал съм линк в №90 за историята. За ваше сведение Фердинанд и Радославов променят името на храма на "Св.Св. Кирил и Методий" по време на ПСВ, когато България и Русия са във война и руски кораб бомбардира Варна. , След поражението на България в ПСВ и абдикирането на Фердинанд (Радославов е осъден на 3 години затвор, променено на 4 години условно) това решение е анулирани и храмът отново е станал "Ал. Невски".
  Сигурно знаете, че първоначалното предложение на Петко Каравелов на Учредителното Събрание е било храмът да бъде построен в Търново на хълма Царевец (тогава Чанлъ Тепе) , но пак с това име. Храмът е построен в София благодарение на Княз Батенберг.

 92. 92 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Аз не бих играл ва банк к да искам всичко или нищо.
  Предложението всеки да вземе докъдето са стигнали воинските му, би увеличило територията на България и би взела стратегически земи на Беломорието -вижте картата. За мен деянието си е едно безразсъдно безумие, както и договорите преди войните, с Гърция е липсвало такъв въобще. Сега по-голямата част от Тракия щеше да е българска. В последващите години, щяхме да върнем и Македония. Ах, тази Македония, само проблеми с нея, а там едни чукари...

 93. 93 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Карта на България след Първата Балканска война.

  https://bulgarianhistory.org/mejdusaiuznicheskata-voina/

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":
  ....Храмът "Александър Невски" е строен с волни пожертвования на българския народ, събрани над 3 милиона златни лева.
  >>> Този важен факт не е известен на повечето съфорумци или се правят, че не го знаят. Да добавя и че причината да се даде името Св. Александър Невски на храма не е да се уважи паметта на новгородския княз ..мюсулманин:), а защото е небесния покровител на Александър Втори. Да добавя и че статуята на руския император стои и досега насред Сенатския площад в Хелзинки. За разлика от сина му и Николай Втори, той има заслуги за Финландия.

  "The glory of God is intelligence"
 95. 95 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#1] от "dejmos":

  Айде неграмотните позитански тролове напълзяха. Да беше си мълчал поне. Можеше да минеш за умен. Предполагам че си от тия "антифашисти" дето се кланят на Путин

 96. 96 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#50] от "Johnnie Glupavia":

  Доста неграмотно. Модернизационната функция на Фердинанд зависи от дейността на внука му? Как пък не се намери един в тоя умнокрасив форум, който да стопли за кво иде реч.

 97. 97 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Може би защото в книгата става дума да модернизация, а не за външна политика. Що се пънеш да коментираш като не разбираш въобще за какво става дума.

 98. 98 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":

  Като поучаваше другите вземи се поограмоти сам. Храмът Ал. Немски е строен с помощи, но това не значи, че само с помощи е построен. Да не говорим, че един от най-крупните спомоществуватели е бил сам цар Фердинанд. При това от частните му средства.

 99. 99 Профил на Невена Балканска
  Невена Балканска
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Над 800 законопроекта е инициирал Фердинанд първите 10 години-по европейски образ. Историк-западняк- Г.Фурман, казва, че Кн. Клементина-най-богатата и влиятелна жена в Европа, е инвестирала 2/3 от богатството си тук-9 ТОНА!!! чисто злато! А Бисмарк е казал: С парите на Орлеаните бе построена Бъйлгария

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#98] от "nabliudatelnica":
  При това от частните му средства...
  >>> Ами инвестирал човека. Може още да ме просветите, че един даскал ми е малко.:) И защо ще инвестира един Сакскобурготски в храм, наречен на руски мюсулмански светец? Може пък да следвал ...тренда- всенародно движение за отдаване почит на Царя Освободител.
  Относно темата. Фердинанд е противоречива фигура, но и според мен заслужава да се почете в една или друга форма. Мисля си и че не би било лошо да се последва примера на французите, които са погребали тленните останки на различни известни французи в Пантеона в Париж. На него пише: AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE ( На великите хора- от благодарното Отечество). Там са останките на политици (Мирабо, Карно..) философи ( Волтер), математици и физици ( Пенлеве, Монж, Пиер и Мария Кюри, Ланжевен..), писатели( Юго, Дюма, Зола,..). даже и певицата и танцьорката Жозефина Бекер:)).

  "The glory of God is intelligence"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK