Котън и Моп пристигат отново, за да участват в цирковия "Мини арт фест" в Царево

Братята Нандаяпа - Котън и Моп

© Mini Art Fest

Братята Нандаяпа - Котън и МопИзбори 2022

В средата на миналия месец двама гастролиращи клоуни от Мексико се прочуха с това, че бяха задържани от столичната полиция заради... уличен цирков пърформанс.


На 17 юли братята Емилиано и Диего Нандаяпа, известни с артистичните псевдоними Котън и Моп, правят представление на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" в София, след което се озовават в районно полицейско управление за близо 20 часа. Цялата случка си припомнете тук.


Сега Котън и Моп отново пристигат в България. При това далеч не само защото имат призовка за 15 август да се явят в СДВР, вероятно за да им бъде наложена глоба за задържането. А най-вече за да вземат участие в богатата програма на цирковия "Мини арт фест", който от 16 до 21 август ще има своето 12-о издание, за пръв път на морето - в Царево.
Колоритното мултидисциплинарно събитие ще посрещне почитателите на цирковото изкуство и забавленията в X Challenge Park в живописния черноморски град с богата програма от представления, уъркшопи, циркови лагери и още много изненади. И с участието на международни артисти от Европа, България и Мексико - в лицето на двамата клоуни Емилиано и Диего Нандаяпа.


Кадри от задържането на Котън и Моп в София


"Дневник" използва случая, за да зададе няколко въпроса на Котън и Моп относно веселата страна на задържането им и сериозната на живота на клоуна.


Кое е най-трудното нещо в това да бъдеш клоун?


- Да се сблъскваш с тъгата на хората. Също така и това, че под грима си клоунът е всъщност човешко същество с проблеми като на всички останали и понякога трябва да се преструваш по време на шоу и да се смееш, въпреки че минаваш през труден период.


Опитвахте ли се да разсмеете полицаите, които ви арестуваха в София?


- Да, през цялото време. Когато пристигнаха, когато ни прибраха в патрулката и после в полицейското управление, но не за да ги ядосаме, а за да открием приятелски настроената им страна и за да им обясним, че това, което вършим е изкуство, а не престъпление. И те бяха дружелюбни. Някои дори се смееха, а други бяха по-сериозни.


Снимка от ареста на Котън и Моп в София

© Личен архив

Снимка от ареста на Котън и Моп в София


Били ли сте арестувани и в други държави?


- Имали сме подобни срещи с полицаи и в Южна Америка например, а също и доста често в Мексико, защото там културата е различна и важността на изкуството на публични места все още не е добре разбрана. Иначе досега в Европа не бяхме имали проблеми.


Когато оставате сами със себе си, спира ли клоунадата?


- Да кажем, че да бъдеш клоун е 24-часова работа, тъй като постоянно се налага да анализираш и тестваш как действат върху хората смешките ти. Но, разбира се, и ние имаме живот на обикновени хора със задължения и домакинстване.


Кой е вашият най-опасен номер?


- Този да се озовем в полицейска патрулка в България. Но ние също така изпълняваме и акробатични номера и балансиране. Понякога се качваме на движещи се камиони. Стремим се да поемаме част от риска, който цирковите артисти преживяват, но и никога да не застрашаваме публиката.


Двамата винаги ли сте заедно?


- Имаме и различни лични проекти, затова понякога пътуваме отделно. Но се опитваме да ги съчетаваме, когато е възможно, защото имаме най-голямо доверие на работата в екип.


Клоуните владеят и баланс и жонглиране

© Mini Art Fest

Клоуните владеят и баланс и жонглиране


Случва ли се понякога да не сте в настроение за клоунада?


- Разбира се, понякога просто искаме да спим и да ядем сладолед. Да бъдеш клоун е изморително, това е тежка физическа и умствена работа.


На какво ви учат в училището за клоуни?


- Най-вече на история на комедията, как да си измислиш номер и различни комични формули, на жонглиране, фокуси, акробатика, мимика, музика, танци, падания и фалшиви удари, импровизация и комедия на изкуството. Клоунът трябва да бъде много комплексен артист.


Очевидно понякога клоунадата ви вкарва в неприятности, а помага ли ви и да излизате от такива?


- Истината е, че това да бъдем клоуни ни дава повече положителни преживявания, отколкото неприятни.


Хората винаги приемат добронамерено нашата работа, защото споделяме с тях щастие - това е нещо, което е почти невъзможно да ти докара проблеми.На улицата се закачаме само с тези, които нямат нищо против да ги закачаме, но все пак понякога се опитваме да забавляваме и ядосани хора, като ги провокираме леко.


Има ли някой сред артистите на "Мини арт фест", за когото особено се вълнувате, че ще срещнете?


- Вълнуваме се за срещата ни с абсолютно всички!


Плакатът на фестивала

Плакатът на фестивала


Как разбрахте за Царево и за този фестивал?


- Докато бяхме в Гърция, ни препоръчаха проекта "Мини арт" като страхотен социален цирков проект в България и тогава се свързахме с тях. И като пристигнахме в София, си уредихме всичко, за да можем да участваме на фестивала в Царево. И много се вълнуваме, защото този фестивал ще бъде невероятно забавление.


В рамките на шестте фестивални дни организаторите на "Мини арт фест" са подготвили впечатляваща програма с участието на изявени международни артисти, като за пръв път ще бъдат представени и нови циркови дисциплини. Гостите на феста в Царево ще могат да се насладят на въздушна акробатика, китайски пой и клоунада, както и ще могат да вземат участие в специалните работилници по брейкденс, пой, жонглиране, акробатика и юнисайкъл.


В програмата са предвидени и интензивни 5-дневни акробатични и циркови тренировки, в които ще могат да се включат всички, които имат желание да придобият нови знания и умения в цирковото изкуство. Предвидена е и специална зона за хапване и свежи напитки, както и още много изненади и активности на територията на X Challenge Park в Царево.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK