Филип Ромбаут пред "Дневник": Когато е за руска тръба, цялата държава се мобилизира

Филип Ромбаут пред "Дневник": Когато е за руска тръба, цялата държава се мобилизира

© Цветелина Белутова, КапиталВ събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на "Продължаваме промяната" за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Съпредседателят на "Демократична България" и "Зелено движение" Владислав Панев реагира с факти на твърденията на бившия премиер. По темата с "Неохим" Борисов (към когото се обръща, че не промяната, а липсата й убива България), използвания газ и цената му публикация във "Фейсбук" (в края на текста) направи и Филип Ромбаут, изпълнителен директор и съсобственик на "Агрополихим", който посочи, че ръководеното от него предприятие работи добре, не разчита на природен газ, заплатите през последната година са вдигнати с 20 - 30% и не смята, че бизнесът трябва да чака на държавата за помощи заради скъпия газ.

"...Торовият завод "Неохим" регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца главно защото "Булгаргаз" взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така, вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.


Потреяващата газ промишленост в България плачеше лицемерно за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните работодателски организации настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т. н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени без България.


Но сега много по-евтиният азерски газ свърши и цените на българския микс се изравняват с европейските. Има още време, докато бъдат достигнати, но алармата е задействана..."


Това е цитат от публикацията на Ромбаут във "Фейсбук" - вижте я цялата в края на текста, а той отговори и на няколко въпроса на "Дневник".
Защо твърдите, че заводите трябва да си купуват сами газ на пазара, а не на регулираните цени на "Булгаргаз" и да не искат помощ от държавата?


- Те искаха помощи и през всичките месеци, когато газът въпреки поскъпването бе много по-евтин в България, отколкото в цяла Европа. Ако вървят на самотек и само реват, и само искат най-евтиния газ, да излязат на пазара и да си купят. Как се работи 20 или 30 години в зависимост от държавни субсидии?


Сега журналистите пишат, че България трябва да купува газ на цена под пазарната. Ние сме малка страна и ако искаме евтин газ, трябва да се направи дългосрочна политика за покупката на евтин газ. Защо стана така, че за десет години да не може да се направи една тръба между Гърция и България, а за друга тръба (отклонението на "Турски поток" през България - бел. ред.) мобилизацията беше в цялата държава? Да не говорим, че няма нито една отсечка по "Турски поток", която да е за снабдяване на България. Можеше поне Видин да се газифицира.


Пак сме преди изборите, а същите хора, които ни прецакаха и вкараха в сегашната ситуация, се опитват да ползват момента да покажат, че е обратното.


На Вас кой Ви звъня да не обжалвате и да подкрепяте тръбата на "Турски поток"?


- Няма да кажа. И не е звънял на мен, а на сина ми, който е земеделски стопанин. Целта бе да не обжалваме малката компенсация, че ще мине през наш терен - на последната газстанция на Връшка чука.


Когато става въпрос за руска тръба, се мобилизира цялата държава да намери телефоните на всички собственици, а когато става въпрос за интерконектора - не се мобилизира.

"...Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод ("Турски поток" - бел. ред.), получихме няколко телефонни обаждания в смисъл "не трябва да възразявате, а да сътрудничите". Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. куб.м азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от сегашните цени. Това са много милиони, пропилени заради... да, заради какво?" (Из публикацията във "Фейсбук".)


От Федерацията на индустриалните енергийни потребители казват, че някои предприятия не могат да минат на амоняк, както вие сте направили, а освен това подобни инвестиции не могат да минат без временно спиране на производството и т.н., така че да не зависят от газа. На вас колко време отне да замените газа с амоняк?


- Общо 14 години, много от които в административни процедури. За някои предприятия наистина може би е трудно да направят този преход, но другото означава да зависят от природния газ и ако мислят, че могат да живеят така, трябва да знаят, че ще има моменти, когато е неизгодно като цена, и трябва да се подготвят за това.


Ние сме инвестирали във всички възможни сценарии и затова сега опитваме да осигурим възможност за работа и на пропан-бутан за едно от производствата, което все още е на газ.


А откъде купувате този газ?


- От "Булгаргаз".


Нали твърдите, че не е редно предприятията да ползват регулираната цена на газа, вместо тя да остава за домакинствата?


- Да, но след като ни продава, и то на най-ниската цена, защо не?!


Казвате, че до края на годината можете да станете напълно независими от природния газ, ако направите тази инвестиция за преминаване на пропан-бутан, а какъв е проблемът?


- Сега пропан-бутанът е с около 30% по-евтин от природния газ, както преди години амонякът бе много по-евтин от природния газ и затова се насочихме към него. И искаме да изградим една инсталация, така че да може и фосфатното ни производство да не зависи от природен газ. Техническата страна не е трудно изпълнима, но не така стои въпросът с административната част, заради която вместо до края на годината проектът може да отнеме 2 години.


Разговарях за това в края на юли на едно събитие, на което се засякохме с Асен Василев, и той напомни за решението на ЕС да премахне бюрократичните пречки пред проекти, които осигуряват независимост от руския газ. А аз го попитах дали администрацията надолу под него знае това.


Малко преди правителството да падне, изпратихме три писма по въпроса - до министъра на икономиката, на околната среда и на иновациите, но нямаме отговор.


А този план Б за преминаване на пропан-бутан в момента трябва да стане план А. Може един ден цените да са други, затова нашите инвестиции са такива, че да можем да работим на различни горива в зависимост от ситуацията.


Каква е цената на амоняка сега?


- О, поскъпна и той доста, още повече че ние известно време си произвеждахме амоняк, а после решихме изцяло да го внасяме. Но все пак е все още по-евтин от газа. Всички торови заводи в Европа, които са на море, са на вносен амоняк. Ние внасяме от Саудитска Арабия, Катар, Тринидад, Алжир...Филип Ромбаут: Евтиният азерски газ трябва да е за хората, не за бизнеса


(пълния текст на публикацията на български език)


Начинът, по който някои мениджъри на определени "утвърдени компании" и високопоставени политици имат селективна памет, за да се поберат в техния разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация... Но идва момент, в който границата на благоприличието се преминава. Сега е един от тези моменти:


"Неохим", другата фирма за торове в България, направи 75 млн. лв. през първите 6 месеца главно защото "Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като им позволи да купуват газ на регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не бъдат изправени пред високи сметки. Сега всички ще плащат за големите печалби на някои компании, които няма да отидат при служителите...


Потребяващата газ индустрия в България все още лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът в България беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните асоциации на работодателите настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа е купувала газ на пазарни цени, но не и България.


Но сега азерският много евтин газ свърши и цените в България се изравняват с Европа, но все още не са там... и това е предупреждение.


"Неохим" реши да направи голямо съобщение миналата седмица, че затваря "заради високата цена на газа". А това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха заявките си за потреблението на газ към "Булгаргаз". Всъщност всяка година те затварят през лятото. И вероятно са "уволнили" хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много.


Бойко Борисов се появи в "Неохим" през уикенда, за да плаче уауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу... и това за мен е прекалено.


За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на "Газпром" за Сърбия и по-нататък и междувременно оставиха 1.4 млрд. долара компенсация от "Газпром" на масата.


Какво направиха те, за да не се случи гръцкият интерконектор? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод (на "Турски поток" през България - бел ред.), получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да съдействаме".


Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. куб.м азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от текущите цени. Това са много пропилени милиони и заради какво?


Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в "Агрополихим", го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото както преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.


Г-н Борисов (Бойко Борисов - бел. ред.) казва, че "промяната убива България". Напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов иска да дойде в "Агрополихим", ние с удоволствие ще му обясним няколко неща, които трябва да се променят и изобщо не са се променили за последните 25 години, откакто аз съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е знак.


Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Ето как функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от "Булгаргаз", не са за по-голямата индустрия.


"Агрополихим" се справя напълно добре. Ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно освободени от газ до края на тази година, ако само бюрокрацията и ненужните бюрократични процедури бъдат намалени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 млн. евро. Ние ще удвоим нашия капацитет през следващите пет години. Пет години заради процедурите, а не заради яснотата какво искаме да правим. Да, изглежда много дълго. Ще изградим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.


Нашето мото е: печелете, споделяйте и се забавлявайте. Увеличихме заплатите спрямо миналата година между 20 и 30%. Да! Да се знае! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в "Агрополихим" получава средната заплата за страната.


Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK