Изложба в памет на Димитър Грозданов представя новаторските постижения на твореца

Димитър Грозданов , "Светъл анализ", 1990

Димитър Грозданов , "Светъл анализ", 1990От днес, 4 октомври, до 22 октомври в столичната галерия "Райко Алексиев" може да се види интересна нетрадиционна изложба, под името "От въглен към огън", в памет на покойния художник, изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, организирана от фондация "Процес - Пространство" и Съюза на българските художници. Куратори са Христина Бобокова и проф. Станислав Памукчиев, приятели на Димитър Грозданов, които с личен сантимент уреждат събитието, съвпадащо със 71-вият рожден ден на твореца.


Изложбата представя неоконцептуалния маниер на Димитър Грозданов, чиято основна линия в творческите му търсения е свързана с унищожението и същевременно със съзиданието, които авторът асоциира с огъня и неговия краен продукт - въглена, обяснява Христина Бобокова. Представени са и творби, създадени на фестивала за съвременно изкуство "Процес - Пространство", започнал още през 1992 г. в Балчик, замислен като сцена за дискусии и експерименти, където може да се види най-точният образ на Димитър Грозданов - едновременно на художник, критик, куратор, организатор.


Ще бъде представен и документалният филм "Данте и въздушното перо" (2022) на режисьора Димитър Липовански, с продуцент Христина Бобокова. Филмът е разказ за работата на художника през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъркшопове, акции, размисли, отразяващи неговото съществено присъствие и значение за развитието на българското съвременно изкуство.
Христина Бобокова, която намирам в галерията да подрежда изложбата, освен управител на "Нумизматичен музей - Русе" - с фокус върху изследване и опазване на културно-историческото наследство на България, е и организатор на културни и арт проекти и дългогодишен мениджър на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство". Тя описва изложбата като мемориално събитие, което съвпада с отбелязването на 71-вата годишнина от рождението на художника и изкуствовед Димитър Грозданов. Тя и проф. Памукчиев с огромен сантимент реализират събитието, тъй като са били близки с покойния художник.


Подготвената от тях експозиция е внимателно подбрана и изключително представителна за творчеството на автора. Носи провокация - в своята различност, но същевременно и нещо характерно - представя основната линия в критическото мислене на автора, който е сред водещите изкуствоведи от средата на 80-те години до смъртта си през 2020 г. Неговите възгледи и търсения винаги са били с афинитет към неконвенционалните форми в изкуството, авангарда, използването на необичайни техники, работа извън академичните норми. Не случайно Димитър Грозданов, освен ярък символ на художествената критика в България, оставя незабравима следа като инициатор на много нетрадиционни художествени прояви - акции, пърформанси, хепънинги и изложби, разказва Христина Бобокова.


Тази изложба ще покаже лицето на Димитър Грозданов като художник със значителен принос към един процес, свързан с обновяването на българската живопис, в която не бяха популярни абстрактният и неформален изказ - така проф. Станислав Памукчиев, самият той изявен живописец, описва твореца Грозданов. Изключително присъствие е имал покойният творец на много различни полета на съвременното изкуство, дълго време главен редактор на списание "Изкуство", след това главен редактор и издател на "Изкуство България". Това е изключително отдадена работа за популяризиране на българското изкуство, обобщава проф. Памукчиев. И добавя: Димитър Грозданов е сред значимите фигури в тази линия на развитие на съвременната живопис - линия, която е с абстрактен идиом и е изразена с нестандартни материали.


Изложбата представя над 40 произведения на Димитър Грозданов, събрани от големите градски галерии и различни частни колекции, част от които не са представяни публично до момента. Ще бъдат изложени също емблематични и възлови в работата му творби. Те представят основната и характерна за творчеството му тема - тази за овъгляването, огъня, а оттам, съзиданието и смисъла на живота.


За проекта "Процес - Пространство" Христина Бобокова разказва: Ежегодният фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" е проект, започнат през далечната 1992 г. от Димитър Грозданов, който продължава своето развитие и до днес. Разбира се, като всяко нещо в процес и фестивалът търпи промени и адаптации към динамичната среда, в която живеем. Всяка година посрещаме различни гости - творци от цял свят, като основната концепция е да се оформи пластично пространство за арт комуникация, представяне и обмен на идеи и техники, изложби, уъркшопове. Средата е изключително инспирираща и приятна. Имаме амбицията фестивалът да продължи да се развива и надгражда. Самата изложба "От въглен към огън" представя много моменти от самия фестивал през годините - както чрез картини на автора, така и чрез документалния филм.


Ще се радвам - добавя тя - чрез изложбата публиката да успее да вникне в същината на неговата работа, за да оцени по достойнство изключително важната, многолика роля на Димитър Грозданов като изкуствовед, журналист и художник за развитието и утвърждаването на съвременното изкуство в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK