Симеон Василев, "GLAS": Не виждаме политическа подкрепа за ЛГБТИ хората и правата им

Симеон Василев, "GLAS": Не виждаме политическа подкрепа за ЛГБТИ хората и правата им

© Цветелина БелутоваСтрах и обиди. Може да звучи крайно, но така накратко могат да бъдат обобщени реакциите на политическите формации към правата и проблемите на ЛГТБ общността в поредната предизборна кампания.


И в нея, нито една партия или коалиция не посмя да заеме ясно позиция по темата. И докато част от тях се страхуват да говорят публично по проблемите, други политици директно ги използват срещу общността - обичайно националистическите формации, но този път и с фиксация от БСП, която направо поиска референдум за "джендър идеологията" (повече по темата четете тук). В последните дни, представители на ГЕРБ-СДС се включиха и с подигравателни коментари на темата "мъже, които се правят на жени" по повод скандала с шоу с драг кралици.


"Дневник" попита част от неправителствените организации, които се занимат с правата на ЛГТБ общността за коментар.
Темата за човешките права остава извън политическите програми дори на демократичните партии в България. Това констатира Деница Любенова - председател и директор правна програма на неправителствената организация "Действие" - и по време на тази предизборна кампания. Тя допълни, че не само правата на ЛГБТ хората не са застъпени, а и правата на малцинствата и бежанците. Само отделни политически лица подписаха декларацията на София Прайд, която пускаме винаги преди избори. Но се надяваме подкрепата за каузата ни да расте в следващите години, каза Любенова.


Иван Димов, основател и председател на Управителния съвет на фондация "Single Step", твърди, че от организацията са водили разговори с представители на партии, които по думите му са естествени съмишленици на каузата на ЛГБТИ хората, но само в лични разговори те изразяват подкрепа. Публично организацията не е видяла партиите да застават зад правата на ЛГБТИ хората.


Мануела Попова, комуникационен мениджър на фондация "Билитис", смята, че правата на ЛГБТИ хората се засягат основно преди избори, като начин за трупане на политически дивиденти.


"Ние работим като организация почти 20 години. Последните години ни е по-трудно да обучаваме младежи по темата за гражданско образование, дори не става въпрос за ЛГБТИ теми. Почти невъзможно е да разговаряме с младежи, не само с ученици, именно заради страховете след опитите за въвеждане на Истанбулската конвенция. Не ми е известно да има обучителни програми, за нас е напълно невъзможно да бъдем в училище. Това е жалко, защото според мен всеки подрастващ трябва да има гражданско самосъзнание. Младежите трябва да излизат на 18 години от училище, готови да гласуват и да дадат своето доверие на политическа партия", каза още Попова и изрази съжаление, че вместо политики за хората се прави политика срещу определени групи хора.


Представителите на организациите се обединяват около идеите за изменения в Наказателния кодекс за престъпления от омраза на базата на сексуална ориентация и полова идентичност, правна регулация на връзките между лица от един и същи пол. Според Иван Димов измененията в Наказателния кодекс могат да се случат с много малки промени на съществуващите разпоредби, но за целта е нужна политическа воля. Нещо, което представителите на трите организации не виждат на този етап.


"Дневник" публикува и разговор по темата със Симеон Василев. Той е основател и председател на Фондация "GLAS" (Gays and Lesbians Accepted in Society), един от организаторите на София Прайд и от години се занимава с ЛГБТИ активизъм.


Очаквахте ли правата на ЛГБТИ общността да бъдат включени в политическата кампания и партийните програми?


- Те са включени, но с негативен знак. За пореден път ставаме свидетели на една целенасочена кампания срещу ЛГБТИ хората. Кампания, която превръща гей хората в някакво страшилище, с което политици, и най-вече БСП, опитват да плашат обществото.


За жалост, не виждаме нито една мейнстрийм политическа партия, с изключение на "Зеленото движение", която в последните 10-12 години да взема позиция в подкрепа на правата на ЛГБТИ хората. Ние сме част от обществото, но се чувстваме изключени и не политически представени.


За какви изменения на законите се бори вашата организация?


- Наказателният кодекс, в сила към днешна дата, не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза - реч на омразата и други престъпления. Това е битка, която водим повече от 20 години.


Разбира се, правното признаване под някаква форма на еднополовите партньорства, както и признаване в България на еднополовите бракове, сключени в други страни от ЕС.


Но измененията на законите са "черешката на тортата". За да достигнем до тях трябва да работим много за промяна на нагласите, нещо, което фондация GLAS прави с публичните си кампании, изграждане на по-видима общност, което постигаме чрез услуги за общността и единствения общностен център - Rainbow Hub, както и чрез големи публични събития и протести, какъвто е София Прайд, който организираме.


БСП обяви референдум срещу "джендър идеологията" в училищата. Какво е мнението Ви за този референдум? Ако подобен референдум се осъществи, това как ще се отрази на ЛГБТИ общността в България?


- Лидерът на БСП Корнелия Нинова язди един умрял кон, който ще се спъне на 4-процентовата бариера. Надявам се БСП да не мине тази бариера, защото тази ненавист и измисляне на врагове са изключително пагубни именно за децата. Те са пагубни за много младежи, които са ЛГБТИ. Сигурен съм, че този референдум няма да се осъществи. За мен, това е евтин опит за привличане на предизборно внимание. Не мисля, че това въобще ще доводе до печелене на гласове обаче.


БСП е крайно разочарование за всеки човек с леви идеи. Партията заема през последните години твърде консервативна, и дори бих казал анти-българска позиция в политиката си. Корнелия Нинова много често казва: "нека пазим децата, децата на България са най-важното". Напълно съгласен съм с нея, но защо да пазим децата в бракове, в които има насилие от страна на съпруга към съпругата му?


Има един измислен проблем, който БСП използва, за да привлече медиен интерес. Но всъщност, той стъпва на руски опорки.


"Джендър идеологията" и хомофобията по-скоро, като оръжие на пропагандата, е ясно, че тръгват от една страна и това е Русия.


"Джендър идеологията" е пвсевдо-научен термин, измислен от Ватикана, като противодействие на правата на жените, равенството между половете и ЛГБТИ правата. При Корнелия Нинова "джендър идеологията" се използва като пропаганда, която едва ли не ще накара децата да сменят пола си. Няма нищо такова.


В последните си изказвания Нинова казва, че подкрепя хомосексуалните хора, но "не пипайте децата". Има някакъв голям дисонанс в това, което тя говори. Ако тя подкрепя хомосексуалните хора, нямаше да прави нещо подобно.


Как смятате от неправителствените организации, които защитавате тези права, да отговорите на спекулациите?


- Не мислим да отговаряме. Това, което правим, е да работим за общността, да подкрепяме общността чрез психотерапевтични консултации, чрез общностния ни център, чрез най-голямото ни събитие - София Прайд.


Ние продължаваме да работим за общността ни, но не се включваме в тази предизборна кална буря, защото тя няма истинност. Всичко, което Корнелия Нинова и представители на БСП казват, са откровени лъжи. Ако някой я попита какво е "джендър идеология", съм сигурен, че тя няма да може да обясни. Нинова цитира учебника от 6-ти клас, в който се говори за хомосексуалност. Аз мисля, че Нинова дори не прави разлика между сексуална ориентация и полова/джендър идентичност. Така че под никаква форма няма да отговаряме, а ще продължим да работим усилено върху темите ни. Редно е да обърнем внимание на това, че за нас, като ЛГБТИ организации, българското училище е една голяма затворена врата, заради цялата истерия около Истанбулската конвенция, както и много други случаи.


Хомофобията в училище съществува и често тя става причина деца да правят опити за самоубийство, защото не са приети, защото са тормозени и обиждани. Ние, като организации, не достигаме до училищата, за да можем да помогнем на децата. 


А в следващия момент сме изправени пред едни политически крачетала, които се опитват да уплашат хората и най-вече родителите, от една друга част на обществото, която е тук, съществува и е напълно валидна.


В момента съществуват ли учебни програми, в които са заложени изучаването на човешките права и в частност, правата на ЛГБТИ общността?


- Доколкото ми е известно не, такива часове няма. Няма и такива специални програми. Разбира се, има споменаване на темата за хомосексуалността - учебникът за 6-ти клас, който Нинова показа. Сексуалното образование е изключително важно. Трябва да обърнем внимание, че ние говорим за безопасен секс, за полово предавани инфекции - неща, на които децата е важно да бъдат научени.


Но в учебната програма няма нищо, което да е целенасочено по ЛГБТИ въпроси.


В края на януари 48-ото НС отхвърли приемането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Основните аргументи бяха свързани с това, че зад Законопроекта представители на БСП и "Възраждане" виждат идеи на Истанбулската конвенция. До какво води отлагането на предприемане на действия срещу домашното насилие и това по какъв начин ще се отрази на ЛГБТИ общността?


- Това, до което води нерешаването на този законодателен проблем, са човешки животи. Само от началото на годината са убити 7 жени от партньорите си. Докато Корнелия Нинова твърди, че защитава правата на жените, тя прави точно обратното. Кръвта на тези жени, убити от съпрузите си, е кръв, която е по ръцете на политиците, които се опитват да изкривят темата и да я скандализират. Сякаш добавянето на ЛГБТИ хората към този проблем ще създаде някаква страхотна драма. По-голямата цел на някои от тези партии е приближаването ни към Русия и отиването към тази антидемократична плоскост.


Жените, които са били убити от партньора си, са жени в хетеросексуални партньорства. При хомосексуалните двойки няма документирани случаи, при които да се е достигнало до убийство. Може да съществува агресия под някаква форма, но няма данни за убийства.


Тревожно се увеличи броят на партиите с антидемократична идеология
Тревожно се увеличи броят на партиите с антидемократична идеология

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK