Коко Шрайбер, режисьор: Не правете проблема с насилието над жени поносим. Просто го покажете

Коко Шрайбер

© Уикипедия

Коко Шрайбер    • В продължение на десетилетия броят на жените, убити в насилствени връзки, остава приблизително еднакъв.
    • "Виж какво направих заради теб" е като блок лед, който бавно се топи, докато застиналият гняв не избухне.
    • Историите избират мен.
    • Винаги казвам на моите ученици да правят филми за това, което ги мъчи или очарова.


Коко Шрайбер е нидерландска писателка и режисьорка на документални филми. Един от най-популярните й филми е Bloody Mondays & Strawberry Pies, който през 2008 г. е нидерландското предложение за "Оскар". Филмът разказва за 16-годишна тийнеджърка, която през 1979 г. от скука убива двама души и ранява още осем. По време на фестивала "София ДокуМентал" ще бъде представен последният филм на Коко Шрайбер "Виж какво направих заради теб". Лентата показва три жени, които са преживели насилствени връзки, в резултат на което самите те са станали убийци. "Дневник" разговаря с Коко Шрайбер за филма, за насилието над жени и темите, за които никой не иска да говори.


Във филма "Виж какво направих заради теб" акцентирате върху темата за насилието и убийството. Как и защо избрахте тази тежка тема?
- В продължение на десетилетия броят на жените, убити в насилствени връзки, остава приблизително еднакъв. Когато прочетох това, бях наистина ядосана и разстроена, защото изглежда, че обществото приема убийствата. Колкото повече четях за това, толкова повече се ядосвах.


И така гневът ми се превърна в отправната точка за филма "Виж какво направих заради теб". Половината си живот прекарах в ядосване. Този гняв беше сила, която превърнах в успех. Майка ми ме научи никога да не завися от мъж, но тя също така беше човекът, който ми каза: "Момичетата не се бият." И също: "Когато си ядосана, ти си грозна." Моята силна, независима майка беше продукт на своето време - домакиня с разбити амбиции.


Жени като мен са научени - благодарение на майка ми и на обществото - че е нормално да получаваш плесници, да отговаряш на нападенията с шега и ако това не работи, да приемеш унижението.


Бях все по-ядосана заради всичко, което се смята за нормално. Във "Виж какво направих заради теб" истинската ми същност излиза наяве. Тук и сега. Чист гняв, излят в студено парче лед. Без истерия, без крещящо възмущение, а просто филм, който се изгражда спокойно, пресметливо и невъзмутимо. Той е задушаващ също по начина, по който един насилствен брак бавно те задушава.


Исках да направя такъв филм, каквато съм и аз самата, да бъда лоялна към себе си. Филм, който експлодира бавно, понякога балансира на ръба на слашър филм, червени кървави пръски, пронизителни звуци, недвусмислени и рационални, защото гневът не познава нюанси. "Виж какво направих заради теб" е като блок лед, който бавно се топи, докато застиналият гняв не избухне.


Жените в този филм като мен са отгледани с "Не трябва да правиш това" и "Не трябва да правиш онова", "Не показвай гнева си, не убивай". Последното е добър ориентир за тези, които могат да си го позволят. Що се отнася до мен, има само една заповед, която според мен трябва да следвате, ако искате да останете верни на това, което сте - да бъдете силен. Това е логиката на насилието. "Бъди силен", казва италианката Розалба, която убива съпруга си. Дали постъпката й е аморална, животинска или просто естествена? Като оцеляла, вярна на себе си, тя буквално има последната дума във "Виж какво направих заради теб".


"София ДокуМентал" представя селекция от филми с най-актуалните теми на съвремието ни
"София ДокуМентал" представя селекция от филми с най-актуалните теми на съвремието ни


Как се запознахте с тези жени? Какво ви накара да решите да направите филм за тях?


- Жените, които срещнах, бяха точно обратното на жертви. Те бяха воини, жени, които бяха използвали целия си интелект, за да оцеляват ден след ден. Те са били ветеринари, фармацевти, магнати, медицински сестри, адвокати. Избрах ги заради техния характер и избора им на оръжие, всички различни: нож, пистолет и отрова. Исках да развенчая клишето, че жените винаги използват отрова, както си мислят много хора. Както показа моето изследване, дори съдиите автоматично смятат, че жените не са способни на грубо насилие. Но тъй като животът ви е застрашен, ще посегнете към всяко оръжие, което ви е налично.


Италианката Розалба трябваше да получи доживотна присъда. Съпругът й беше заснел как я малтретира, включително и сексуално. Наложи се адвокатът й да разговаря с нея и да я убеди да покаже видеото в съда. Но Розалба е много добре възпитана и не искаше да покаже това видео. В крайна сметка тя все пак го направи и доживотната присъда беше намалена на осемнадесет години. Тя прекара част от нея у дома, с гривна на глезена. Тя току-що беше официално освободена по време на снимките.


В Холандия Рейчъл получи дванадесет години, като съдията каза: обществото трябва да бъде защитено от хора като вас. В по-разкрепостена Финландия Лаура, която беше много млада, получи девет години. Това бързо беше намалено до четири. Заради добро поведение тя беше освободена само след една година.


Кадър от "Виж какво направих заради теб"

© Стопкадър от филма

Кадър от "Виж какво направих заради теб"


Колко време снимаха филма и кое ви беше най-трудно?


- Снимах филма общо четири години. Най-трудни бяха някои от въпросите, които трябваше да задам, но жените бяха изключително отворени към нас и се радваха, че трябва да разкажат историята си и че ние, екипът, им повярвахме и не ги съдихме така или иначе.


Най-трудното нещо беше да гледам отново и отново записите от камерите за видеонаблюдение на мъжа, който убива приятелката си. Сигурно съм го гледал стотици пъти и никога не ми е било по-лесно да го направя.


Фестивалът е посветен на страха и чудовищата. Струва ми се, че вашият филм говори за чудовищата в нас и около нас. Как според вас можем да се спасим от тях?


- Нямам идея. Аз съм просто режисьор, който прави филми за много нелеки, неудобни теми, за които не обичаме да ни напомнят. Да го гледаме, наистина да го ВИДИМ и ПОЧУВСТВАМЕ и да вярваме, че това може да е първата стъпка към осъзнаването, че ние, мъжете и жените, трябва да направим нещо по въпроса.


Светът може да бъде много грозно място, да си влюбен може да бъде много опасно приключение, но да осъзнаеш, че имаш достъп до гнева си (говоря за жени), може да те спаси от нараняване.


​​​​​​​Отвърнете на удара, ако сте в опасност. Дори не приемайте първия удар. Тръгвайте си. Винаги.


Ще видим ли мъжката гледна точка във филма? Мъжете разказват ли защо малтретират жените?


- Не. Този филм е сцена именно за тези жени, които успяха да оцелеят. Мъжката гледна точка не ме интересува. Това би бил съвсем различен филм. Направих "Виж какво направих заради теб" както за мъже, така и за жени, това не е антимъжки филм. Но аз се интересувах от потиснатия гняв в жените, не само в тези жени, но от гнева и яростта, които са потиснати във всички нас от начина, по който сме отгледани, от нашите родители и от обществото.


Напоследък ставаме свидетели на все повече случаи на насилие над жени. Как според вас изкуството трябва да говори за този проблем?


- Да покаже проблема. Просто го покажете във всякаква форма, която ще накара обществото наистина да почувства невъзможната ситуация, в която се намираме. Не правете проблема поносим. Просто го покажете.


Как се запалихте по документалното кино?


- Работех много по декори на игрални филми, за да науча занаята. Винаги съм мислила, че ще стана режисьор на фантастика, защото обичам да разказвам истории. Пиша и романи, третият ми излиза догодина. Но внезапно осъзнах, че имитирането на реалността на снимачната площадка е безсмислено. Ако можех да открия истинската драма на улицата, като просто я наблюдавам и разговарям с хората, защо да се налага да карам актьорите да имитират истински емоции? Когато направих първия си кратък документ за таксиметров шофьор в Ню Йорк, знаех, че това е моето нещо. Бях пристрастена от самото начало.


Как подбирате историите си?


- Историите избират мен. По някакъв начин се прокрадва лъч или образ, от който не мога да се отърся, а понякога това е малко нещо, което внезапно действа като отваряне на очите. С "Виж какво направих заради теб" бях в Мексико за друг филм и тази жена психиатър, която познавах в Мексико, ми каза, когато пиехме чай: "Жените убиват по различен начин."


И от този момент нататък знаех, че трябва да направя това. Защото никога не бях мислила за това. Жените (обикновено) не са толкова силни, колкото мъжете, и трябва да са умни, за да убият някого.


За какво трябва да говорят филмите?


- Това е различно за всеки режисьор. Зависи от това дали знаете кой сте и какъв филм искате да направите. Винаги казвам на моите ученици да правят филми за това, което ги мъчи или очарова. Моите филми в крайна сметка винаги са за мен. За собствената ми мъка, собственото ми любопитство към насилието, към скуката и в случая към собствения ми гняв.


Филмът "Виж какво направих заради теб" можете да гледате на 19 септември от 18:00 ч. в кино "Одеон" и на 22 септември от 18:00 ч. в Чешкия център. Цялата програма на "София ДокуМентал" можете да разгледате тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK