Археолози откриха родната къща на император Веспасиан

Част от вилата на император ВеспасианИталиански археолози смятат, че са открили родното място на римския император Веспасиан, основател на династията на Флавиите, предаде АП. Те са направили откритието при разкопките на добре запазена римска вила от I век, разположена на около 130 км северно от Рим близо да Читареале.


Вилата с площ от 14 000 кв. м се е намирала в центъра на селцето Фалакрине, от което произхожда Веспасиан, казва ръководителят на разкопките Филипо Коарели. Макар и да няма преки доказателства, че именно в тази сграда се е родил императорът, построил Колизея и прочул се с фразата "Парите не миришат", след като обложил с данък обществените тоалетни, Коарели развива тезата си въз основа на факта, че вилата е изключително луксозна и единствена по рода си в района.


Постройката разполага с добре запазени мозайки на пода и богати мраморни украси, материалът за които е идвал от почти цялото Средиземноморие, казва още археологът. "Ясно е, че подобни неща е можел да си позволи само някой с високо обществено положение. А в този район това са били само Флавиите", смята Коарели. Екипът, съставен от италиански и британски археолози, работи в комплекса от четири години.


Императорът, чието пълно име е Тит Флавий Веспасиан, е роден през 9 г. сл. Хр. и произхожда от семейство, спадащо към дребната провинциална поземлена аристокрация. Той се издига до върха благодарение на успешната си военна служба, а печели популярност със смазването на бунта в Юдея през 60-те години на I век. През 69 г. именно водените от него войски го обявяват за император по време на анархията и гражданската война, последвала смъртта на император Нерон. По време на десетгодишното си управление Веспасиан връща стабилността на империята и поставя основата на могъществото й от времето на Флавиите и Антонините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 786 Неутрално

  главният виновник за разпространението на християнството!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 2. 2 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 687 Неутрално

  1. Така се прави туризъм - намираш, правиш теория и след това го показваш на туристите.
  2. Дневник - недейте да се носите по езиковото течение, анархия не е същото като хаос. Основната цел на анархистите е да няма властова система, но липсата и не винаги води до хаос и безредици.

  preklara rara
 3. 3 Профил на ХА
  *****
  Неутрално

  ДАНЕБИ ДА СА МУ ОТКРИЛИ ЛИЧНАТО КАРТА ТА ЗНАЯТ СЪС СИГУРНОСТ ЧИЯ Е ВИЛАТА.

 4. 4 Профил на 100%
  *****
  Неутрално

  Намерели са табелката на вратата с надпис" №45 Веспасиан .звъни два пъти" и така са разбрали, че това е неговата вила.

 5. 5 Профил на Ethereal
  *****
  Неутрално

  Хм... приятна виличка...
  Според текста, тя е с около 14 пъти по-голяма площ от Рим, който е само около 1300 кв. км
  А може би трябва да поправите мерните единици...

 6. 6 Профил на Marian
  *****
  Неутрално

  КАКЪВ ВЕСПАСИАН ВИ ГОНИ, ТОВА Е НА НЕКОЙ МАКЕДОНСКИ ИМПЕРАТОР, СО МАКЕДОНСКИ ИДЕНТИТЕТ.

 7. 7 Профил на +
  *****
  Неутрално

  "РИМСКИ ДАНЪЦИ

  След помпозното управление на последния от рода на Цезарите - Нерон, Римската империя преживяла дълбока икономическа и политическа криза.
  На престола на световната държава набързо се сменили няколко императора - Галба, Отон, Вителий. Дошъл редът и на Веспасиан.
  Той произхождал от средното съсловие на римското общество. В началото дори го наричали "селянинът-император  - бил първият принцепс, роден в провинцията.
  Стажът на този римски държавник започнал в земите на днешна Българска Тракия (тук винаги има какво да се научи).
  Многото положителни качества и най-вече блестящите му постижения като финансов мениджър на империята, станали причина да го нарекат Божествения Веспасиан.
  За пръв път в историята на света той се сетил и въвел такса за отходните места (градските клозети).
  Този фискален ход бил смайващ за времето си.
  По повод на това данъчно нововъведение, неговият син Тит влетял в кабинета му и възмутен го укорил за тая му приумица. Веспасиан влязъл в централната банка, сиреч в хазната, която се намирала вдясно от престола му, взел шепа дребни монети, приближил ги до носа на сина си и го попитал:
   Миришат ли ти?
   Не  отвърнал Тит.
   А са от клозетите! - рекъл Веспасиан. - Сигурно има много други по-добри начини, за да се пълни хазната, ако знаеш някои от тях, кажи ми ги. Аз това се сетих.
  От тогава е изразът: “Парите не миришат”.
  Така таксата за градските клозети била въведена за пръв път в 0070 г. от новото летоброене."

  Из "Легални данъчни хитрости. Сивата икономика" издание на Редор, 2008 г., 2009 г.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка, това вилата на Веспасиан ли е или родната му къща?
  На български двете понятия са доста различни.

 10. 10 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Следва да се отбележи, че останалия в историята като императот Флавий (наистина основател на династията на Флавиите) е различен от Тит Флавий, който му е синл Тит Флавий е този, който смазва юдейското възстание и разселва евреите по света и те се скитат за 2000 г. Тит е и строителят на колзеума, а иначе наистина баща му - Флавий - облага кенефите и остава в историята с "парите не миришат" и покрай това със стабилизирането на империята.
  Моля ви да пишете все пак с малко повече историческа точност.

 11. 11 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Дневник, в анонса към статията ("всичко от днес" сте написали, че вилата е на площ 14 000 хил. кв. КИЛОМЕТРА! Баси, вилата, баси площите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK