Нова теория от Харвард: Барбекюто ни е направило хора

Нова теория от Харвард: Барбекюто ни е направило хора

© Basic BooksПрофесор Ричард Рангам от Харвардския университет предлага оригинална теория за появата на хората. В новата си книга "Да уловиш огъня: Как готвенето ни е направило хора" той твърди, че не земеделието, сечивата или месоядството са причината някои примати да дадат началото на съвременните хора.


Големият пробив настъпил преди около 2 млн. години, когато предците ни открили удоволствието от печеното, или както днес го наричаме – барбекюто, разказва Зинта Лундборг за агенция "Блумбърг".


Тя разговаря с Рангам в италианско ресторантче в Гринич вилидж в Манхатън, преди той да отпътува за Уганда, където ръководи програма за проучване на шимпанзетата.
"Първата нощ, когато седнах и сериозно се замислих над хрумването, разбрах, че това е нещо голямо. Направо не ми се вярваше, че никой досега не го е казвал преди", споделя Рангам.


Според него готвенето е ускорило човешката еволюция поради двоен ефект. От една страна, от храната така се получава повече енергия, за да могат хората да оцеляват и да се възпроизвеждат по-бързо заедно с умението да се готви храна. От друга, готвената храна е по-мека и това намалява времето, отделяно за хранене, поради което хората имат няколко часа в повече да правят нещо друго.


Иначе казано, отваря им се възможност да умуват над сечива, да изобретяват нови и да обхващат по-обширна територия. "Освен това естественият подбор се е наклонил в полза на индивидите с по-малки стомаси, челюсти и зъби и с повече енергия, отиваща към мозъка."


Рангам дори смята, че "готвещите примати" са т.нар. липсващо звено във веригата между маймуните и хората. "Да, но те бързо са еволюирали в homo erectus", уточнява той.


На въпроса как така този фактор е бил подминаван от науката, професорът отговаря, че възприемането на умението да се готви е като на културно явление, докато всъщност то е биологично. "Не сме родени да готвим, но се раждаме да ядем готвена храна", казва Рангам.


Наистина вкусната храна влияе на емоциите ни, продължава изследователят. "Усещането на солено, сладко и горчиво не са просто химически процеси. Знаем, че на езика има неврони, които са създадени да оценяват физическото състояние на храната – температура, мазност, твърдост", изброява той. Според Рангам чрез сготвената храна, която предпочитаме все повече, получаваме и "скрити" калории. Затова етикирането на храните трябва радикално да се промени, за да се преборим със затлъстяването.


Ученият прави и още едно допускане – че патриархатът се е родил благодарение на готвенето. "Преди да ядат, хората трябва в известен смисъл да изложат храната си публично. Това означава, че банда гладни мъжкари могат да прогонят слабаците и да им вземат храната. Готвенето създава определени социални ритуали и правила. Може да се каже, че това е примитивна форма на рекет "храна срещу защита".


Лундборг провокира Рангам с въпроса означава ли това, че двойките при хората се формират по-скоро по икономически, отколкото по сексуални причини. "Това, което срещаме във всички култури, е, че жените готвят за мъжете, а мъжете бият жените, ако не произведат навреме яденето. При шимпанзетата днес наблюдаваме форми на насилие, сходни с тези при племената на ниво лов и събирателство. В еволюционен план това вероятно съответства на еволюционен мотив, простиращ се назад до 5-6 млн. години. Щом сме толкова дълбоко "програмирани" за насилие, се нуждаем от всевъзможни институции и образователни системи за избягването му."


Рангам обяснява, че големият страх на мнозина е от аргументи, основани на биологията, защото им прилича на биологичен детирминизъм, т.е. че няма измъкване от определен тип поведение. "Аз мисля точно по обратния начин. Ако игнорираме бруталността, това е за наша сметка."


Той смята, че вероятно е вярно, че повечето човешки общности в историята са били управлявани от лидери, които - подобно на отношенията при шимпанзетата – се издигат до върха с доминиране и заплахи. "Преди няколко години бе публикувана книга за лидерите на всички държави между 1900 и 1990 г. В нея се виждаше, че половината от тях са били наранени физически по пътя към върха, което се случва и в света на приматите."

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  "жените готвят за мъжете, а мъжете бият жените, ако не произведат навреме яденето". Така е било при неандерталците, така е и сега при българите. Лошото е, че жените са свикнали на бой и даже им доставя мазохистично удоволствие.

  "наранени физически" е лош превод вместо "малтретирани".

  ........................................

  http://archiman.livejournal.com/

 2. 2 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  това го уцехма по история в 5 клас це хората се разлицавали от животните це обработвали топлинно месото на уловените животни преди да го изядат
  вместо да сеят и отглеждат растения за да задоволят нуждата си от храна както пише в билията

 3. 3 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  Разбира се,че скарата е направила човека човек!!!.....после следва БИРАТА !!!

 4. 4 Профил на друсан кебап
  *****
  Неутрално

  барбекюто може и да ни е направило хора , но за баланс пък алкохола ни превръща в маймуни...

 5. 5 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Да, теорията не е много нова, но нищо... трябва с нещо да се пълни вестника в събота през август, нали?

 6. 6 Профил на Zii
  *****
  Неутрално

  'На Българите в тая криза не им се отдава много много да ядат барбекю... затова ще си останат още в ерата на нендерталците.'
  Това се опитват да кажат в статията ама с други думи описано...

 7. 7 Профил на temida
  *****
  Неутрално

  Ам този е гении на глупоста жалко че някой му е връчил титлата професор за да има възможност да се исказва като авторитетен идиот!

 8. 8 Профил на редакторааа!!!
  *****
  Гневно

  "детИрминизъм" означава, че някой си е взел "журналисти" без средно образование

  "детЕрминизъм" означава, че ако човек е зле с граматиката, това се проявява винаги и навсякъде (тоест, във всички статии в ел.версия на Дневник днес) - навсякъде грешки.

  Аман, намерете си по-грамотни стажанти!

 9. 9 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ъъъ.... голямо откритие

  както каза някой по-горе, това го учехме още в основното училище, мн добре си спомням как ни разправяха, че човека напреднал много в развитието си, след като се е научил да обработва храната топлинно..

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 10. 10 Профил на БРЕцБРЕц
  *****
  Неутрално

  В Харвард наистина вместо с висок IQ се влиза и завършва с много BBQ.

 11. 11 Профил на Музар
  *****
  Весело

  №10 - уцели десятката!!!

 12. 12 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Може би не толкова печеното, колкото кебапчето на скара...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 13. 13 Профил на правопис?
  *****
  Неутрално

  цитат:
  "...големият страх на мнозина е от аргументи, основани на биологията, защото им прилича на биологичен детИрминизъм..."

  детИрминизъм???
  ашкосун бабо, машала!

  върнете се в пети клас, моля

 14. 14 Профил на Дъртанян
  *****
  Неутрално

  "Това, което срещаме във всички култури, е че жените готвят за мъжете, а мъжете бият жените, ако не произведат навреме яденето."
  При някои сегашни култури мъжете готвят за жените и изобщо не си и помислят да ги бият. Жените през това време изобщо не си и помислят да се научат да готвят и правят кариери - стават големи адвокатки, лекарки, зъболекарки, директорки, министърки, банкерки, дизайнерки, управителки, политички... Горките мъже!

 15. 15 Профил на Пижо от Подуене
  *****
  Неутрално

  Тие нищо не казват за компир на барбекю. Оти он е направил шопо.

 16. 16 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  политичКИ?!! абе Дрънтанян

 17. 17 Профил на Дъртанян
  *****
  Неутрално

  "адвокатки, лекарки, зъболекарки, директорки, министърки, банкерки, дизайнерки, управителки, политички..."
  Всичките думи съм ги сгрешил нарочно!

 18. 18 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Освен това естественият подбор се е наклонил в полза на индивидите с по-малки стомаси, челюсти и зъби и с повече енергия, отиваща към мозъка."

  _____________________

  Господинът явно не познава нашенските "мутри"

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 19. 19 Профил на Иванчо
  *****
  Весело

  "Първата нощ, когато седнах и сериозно се замислих над хрумването, разбрах, че това е нещо голямо. Направо не ми се вярваше, че никой досега не го е казвал преди", споделя Рангам.
  Това е защото не е завършил средно образование в България. Иначе щеше да знае, че в учебниците го пише!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK