Уникални чинари в София под заплаха от сеч

Част от ул. "Атанас Далчев" с уникалните чинари, чиято съдба е заплашена.

© Дневник

Част от ул. "Атанас Далчев" с уникалните чинари, чиято съдба е заплашена.Над 140 чинари са заплашени да бъдат отсечени, ако бъде изпълнено решение №241 на Столичния общински съвет (СОС) от 16 април тази година, одобряващо план за регулация в столичния квартал "Изток". Мястото е ул. "Атанас Далчев", една от редките софийски улици със своите изключително ценни и красиви дървета. За намерението на общината "Дневник" беше алармиран от жители на квартала, обединени в инициативен комитет.


Случаят започва още през 2006-2007 г., когато в община район "Изгрев" е подготвен подробен устройствен план за "Изток 1-ва част", в който попада и ул. "Атанас Далчев". Според плана тя трябва да бъде разширена с по половин метър от двете страни и от 6 метра да стане 7 метра. Именно това разширение поставя под въпрос съдбата на 142 чинара от двете страни на улицата.


Планът е приет от Столичния общински съвет през април 2009 г., въпреки редица нарушения в него, срещу които са внесени писмени възражения. Зад протестите стои неправителствената организация "Общност на софийските граждански сдружения – инициатива "Граждани за зелена София", която сезира председателя на СОС, кмета на столицата, главния архитект на Столичната община и кмета на район "Изгрев". Възраженията й не са взети предвид.
Когато със заповед на главния архитект на София Петър Диков решението на СОС е обнародвано в "Държавен вестник" на 14 август тази година, гражданите, живеещи на улицата, разбират за приетото разширение и се организират, за да го спрат.


"Целият план е в ущърб на живеещите в района. Почти всички зелени площи се отдават за застрояване", коментира пред "Дневник" Мария Харбова, представител на инициативния комитет на гражданите и представител на фондация за защита на животните и природата в България.


Тя припомни, че съществуват два мораториума за строителство върху зелени площи на СОС от 2003 г. и на Народното събрание, които са нарушени с приетото решение. Инициативният комитет се подготвя да го обжалва в Софийския административен съд. Гражданите подозират, че решението на местната администрация за разширяване на улицата, одобрено от СОС, е продиктувано от строящия се в близост голям жилищен и бизнес комплекс.


Кметът на район "Изгрев" Панайот Бончев (БСП) обясни пред "Дневник", че е допусната техническа грешка. "Вече разговарях по този въпрос с проектантите, които са разработвали тези устройствени подробни планове. Поради това, че при регулацията е използван снимков материал проектантът е записал, че улицата става 7 метра, а в момента тя е 6 метра. Никой не е имал намерение да извършва разширение на улицата. Ние самите бяхме изненадани. Благодаря на будната гражданска съвест, с която гражданите реагираха своевременно, за да видим тази неточност", заяви кметът. "Може би и ние имаме дял в упрека на гражданите, защото не сме реагирали своевременно и да премерим точните размери на улицата и да кажем, че не може да се посочва 7 метра ширина. Тя трябва да си остане 6 метра", допълни той.


По думите му процедурата оттук нататък е такава, че решението на СОС следва да бъде коригирано с последващо решение на Столичния общински съвет. "Ние като районна администрация подготвяме свое становище, че е допусната такава техническа грешка, в резултат на което трябва да бъде коригирано решението на СОС. Не се съмнявам, че здравият разум ще надделее", увери кметът Бончев.


Той е категоричен, че "е изключено да се направи такава дивотия дърветата да бъдат унищожени за сметка на разширение на улицата".


Освен този проблем инициативният комитет алармира, че в новия план, приет от СОС, се предвижда разширение на улица "Чарлз Дарвин" в отсечката на ул. "Атанас Далчев" и "Жолио Кюри". Там се предвижда да бъде изграден и паркинг за 16 коли. Според кмета в отсечката между "Атанас Далчев" и "Димчо Дебелянов" няма да се пипа нищо, защото там всичко е изградено.


Той обаче потвърди, че в отсечката "Димчо Дебелянов" и "Жолио Кюри" е предвидено да бъдат изградени 16 паркоместа. Панайот Бончев обясни, че там имало саморасли храсталаци, круша и един орех. "Дали ще има паркинг, без да се нарушава ценна растителност и без да се отнема и квадратен метър от съседната детска площадка, това сега не може да се каже", заяви той. Въпросът опира до липсата на средства. Кметът обясни, че и по стария, и по новия план е било предвидено ул. "Чарлз Дарвин" да се свърже с ул. "Жолио Кюри", където в момента е затворена.


От инициативния комитет заявиха, че тези промени също ще бъдат обжалвани в съда и се надяват, че той ще ги отмени като незаконосъобразни.

Още от Истории на деня

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чинар
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на ДОН БАЛОН
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Човек
  *****
  Разстроено

  Хора бдете над природата!!!!! Тя е вашето бъдеще!!!! Пазете тия дървета с цената на всичко!!! Ще ви изиграят..

 4. 4 Профил на Радиоактивист?
  *****
  Неутрално

  Прост народ, слаба държава! Не му трябват дървета, а бетон!

  Кой е тоя "ЖУлио Кюри"? Не беше ли Жолио..?

 5. 5 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  " Не се съмнявам, че здравият разум ще надделее", увери кметът Бончев."

  От къде е толкова сигурен г-н кмета Бончев?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 6. 6 Профил на Лошо лошо
  *****
  Неутрално

  В целия район от страната на кино "Изток" непрестанно се паркира около тротоарите. Сложете колци най-сетне, ще им се невидат и автоталибаните примитивни!

 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Ми че то от районен кмет от БСП какво да очаква човек, освен някакво малоумие...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 8. 8 Профил на до хриси
  *****
  Неутрално

  Скъпа общинският съвет е на герб.А що се отнася до малоумия районните кметове на герб май държат палмата.Отвори сайта на СО и виж колко хора се търсят за работа в районите с кметове от герб.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Гневно

  Тези умници, от общината, взели решението да отсекат чинарите, дали знаят колко време е необходимо, докато израстне и се оформи едно дърво? Как така ще сечеш нещо толкова красиво? За сметка на какво? Миналата година във Варна бяха орязали една култова градина, сега - в София... Явно на никой не му пука за природата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на iv4oalexandrov
  iv4oalexandrov
  Рейтинг: 8 Гневно

  да не пипат дръвчетата ше ги избием ейййййййййййй!!!

 11. 11 Профил на iv4oalexandrov
  iv4oalexandrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  герб=бсп - едни и същи боклуци!! евала на бате Бойко, че вкара повече млади хора в управлението на тая държава!!! на някои тях поне им пука за природата и градската среда!

 12. 12 Профил на Жорко Сф
  *****
  Неутрално

  Аз живея на съседна улица в квартала и за първи път чувам за подобна простотия !!! Ще има як бой ако някой се опита да пипа дърветата в квартала !!! Това е един от най-зелените квартали в София и такъв и трябва да си остане !!!

 13. 13 Профил на Жорко Сф
  *****
  Неутрално

  Няма значение БСП или ДСБ, тук става въпрос за квартала откъдето е и районния кмет. Та то общината е съседната сграда на блока отдясно на снимката, отляво е японското посолство. Да не се пипат дърветата, вместо това да сложат навякъде колци ! В тоя квартал на семейство се падат по 3 коли средно, заради това има проблем с паркирането.

 14. 14 Профил на СтанДим
  *****
  Неутрално

  Сещам се за една индианска мъдрост: "Земята не е наша, а сме я взели назаем от внуците си".

 15. 15 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Решението е взето от лица с имена. Защо не ги напишете да ги видим кои са? Защо ги прикривате за безобразията им? Чинарите са красиви и живеят дълго, но за идиотите чинарите са дървета без стойност.. Питайте шефката на Озеленяване, която е толкова некомпетентна, че сигурно не знае защо ще се секат дърветата.
  Вижте парковете ни на какво приличат! Вижте на какви кебапчийници и паркинги са се превърнали! Вижте езерото "Ариана"... Плачат върбите.

 16. 16 Профил на Ааа?
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на С.
  *****
  Неутрално

  Евала Жорко! И аз живея близо до японското и съм им ебал майката на тия с паркингите!!! Само да дойдат дървета да секат ще видят какви проблеми ще си навлекат в квартала. То скоро трябва да посритаме тия турски маймуни дето строят мега комплекса точно на тази улица. Онз ден няква мутра с 10 човека охрана, очевидно инвеститор крещеше по турчолята. Това ако са представителите на БГ бизнеса, Господ да ни пази!!!!

 18. 18 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Луди ли са тия? Опоскаха и София, опоскаха и България от зеленина и природа!

  Светът се чуди как да си озелени градовете, нашите простаци пак сгради ще строят, пак имоти ще продават после!

  Като че ли ще влачим имотите и мангизите и в гроба накрая...

  Каква е тая истерия за строежи у българина, ума ми не го побира? То се смазаха да строят! Като обезумели!

 19. 19 Профил на питаща?
  *****
  Неутрално

  А какво става с мега комплекса където се строй на мястото на бившия Спортпром и пазарчето? Докъде го докараха, зане ли някой? Живеят ли вече там хора?

 20. 20 Профил на neizvestno
  *****
  Гневно

  Такова безобразие и наглост ! За съжаление важното е да се руши, сече, краде и граби ..., а не чисто и просто да не се пречи на вече постигнатото добро и хубаво, напротив! А и каквито сме заспали и неангажирани, това ни се пише! НЕКА ХОРАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ НА ДАЛЧЕВ, ДА СЕ АНГАЖИРАТ - само те могат да спрат това безобразие!

 21. 21 Профил на кварталния
  *****
  Неутрално

  Проблема е следния Изток е един от най-скъпите квартали в София, граничи с булевард Цариградско Шосе, с метрото и с най-големия парк в София - Борисовата градина, в квартала има и около 15-20 посолства, следователно цените там са високи, а парцели почти няма, поради тази причина в квартала се застроиха всички зелени площи и цените са високи, но просто вече улиците не могат да поемат нарастналия трафик, а също така и няма къде да се паркира. Общо взето стана същото мазало както в Лозенец....

 22. 22 Профил на кварталния
  *****
  Неутрално

  Питаща да в част от комплекса (горната му част), който е до бул. Драган Цанков вече живеят хора, но според мен е полупразен. Там апартаментите струват в момента около 1600-1800 евро на квадрат плюс общите площи, реално значи около 2000 евро. Спред мен ще седят още дълго празни.

 23. 23 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Чинарът расте над 1000 години

 24. 24 Профил на ДС от изток
  *****
  Неутрално

  Там , точно до чинарите е известния ресторант "Монтерей".
  Дали пък точно в него не са го взели това решение.
  А пък СОС си гласува.

 25. 25 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Напълно съм съгласен с коментарите на гражданите. Дано има своевременна намеса и чинарите да бъдат спасени. От статията само не става ясно с какво са уникални тези чинари. Иначе по принцип колкото повече зеленина, толкова по-добре.

  Tu Stultus Es
 26. 26 Профил на ДС отдел 6
  *****
  Неутрално

  Монтерей е съседната успуредна на Далчев - Кюри. Там срещу монтерей, живее ген. Любен Гоцев.

 27. 27 Профил на ъъъ
  *****
  Неутрално

  Нали и депутатските жилища бяха в Изток?

 28. 28 Профил на жив труп
  *****
  Неутрално

  Да и бай Миле и Андрей Луканов там живееха

 29. 29 Профил на Darvar
  *****
  Неутрално

  И за какво са ви тези дървета - да повдигат плочките и тротоара да е разбит и да си чупите краката!!! Когато дърветата пораснат толкова трябва да се отсичат и да се посадят нови - аман от загрижени еколози а после и от задръстванията мрънкате а това е за да се разшири улицата!!!

 30. 30 Профил на Грубо
  *****
  Неутрално

  Уважаеми съфоромци, решението е взето (т.е чрез гласуване) от СОС, което означава местния парламент - Столичен Общищински Съвет. Сигурен съм, че на общинарите и думичка не им е казана за уникалните дървета и те са мислили, че ще направят услуга на квартала, като разширят улицата. Проблема е, че някой е знаел и разплитането на далаверата трябва да започне от вносителя на предложението. Ъхъ ...

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Разстроено

  Бе хубав квартал си е Изток. Зелен, тих...
  От две десетилетия, обаче, го опоскват. Жалко. Ненаядоха се свинете.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  ул. "Атанас Далчев" е ЕДИНСТВЕНА улица в София, която що годе прилича на улица. Който посегне върху дърветата на тази улица, посяга не саму срещу зеленината, но и срещу града, колкото още град, културен, нормален, човешки град е останало на територия София. Отдавна не живея в София, но когато ми се случва да дойда веднъж на 2-3 години винаги отивам на тази улица, защото едно от малкото места, накоито човек си мисли - е, жсе нещо е останало, не всичко е мутрясало. ДИКОВ Е ЗА ЗАТВОР, ако наистина е разрешил това престъпление. Никаква сеч, никакви расширения. Стига с тази престъпна простащина на моралните уроди, заграбили вкастта в Софийската община. Прости, престъпни, алчни морални уроди, това е.

 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Гневно

  Ей, Дървар тъп. Марш в гората. Баси селяндурите изоглавени, дето наводнихте града..

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на Darvar
  *****
  Неутрално

  Граф - не може за всяко отсечено дърво или променена улица да се писка до небесата !

 35. 35 Профил на Изток
  *****
  Неутрално

  "Случаят започва още през 2006-2007 г., когато в община район "Изгрев" е подготвен подробен устройствен план за "Изток 1-ва част", в който попада и въпросната улица"

  Бе какъв подробен устройствен план бе малоумници.

  Играл съм на ръбче там още през седемдесетте години.
  Това значи, че имаше положени тротоари, бордюри и твърди улични настилки и те не са се изменили. Излича , че са правени без план. Вярно , нямаше коли.
  А сега действително на Атанас Далчевима проблем при минаването с кола. И той възникна след построяването на новите административни и жилищни сгради на улицата преди и след бившето 56-то училище - сега техникум по фризьорство.
  Но това , защото малоумниците паркират там скъпите си колички. Сакън да не изминат 50- 100 м. пеша. Не са обърнал внимание какви са знаците , предполагам е разрешено само спирането. И вместо това да се промени - да се забрани и спирането , ако е разрешено и да се въведе ред като не се пречи на движението, ще секат дърветата. Ебаси мамата.

 36. 36 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  Darvar, помисли преди да пишеш глупости. "Атанас Далчев" не "всяка променена улица". Като специалист ти казва, почти не останаха такива в София. За дърветата е друго. Тук за ВСЯКО дърво хората имат право и ако са истински граждани, трябва да се борят. Така става навсякъде в цивилизования свят, защото хората са проумели отдавна ползата от зеленината в града и болестите, които идват поради липсата на зеленината. В нормален град всяко дърво има "паспорт" и акция, като тази на Диков, би му коствала позицията, уверявам те. Освен това, посичането на дърветата и разширяването на улицата коренно ще промени вида и, пропорциите, тя ще стане АВТОМОБИЛНА. Пиши я умряла. Това вече няма да е "Атанас Далчев", каквато е сега. Пак казвам отдавна не живея в София, никога не съм живял дори и в близост до нея, но ми е болно да си помисля, че тази улица може да се уничтожи поради безмерната простотия и алчността на главния архитект на София Диков. Дано хората успеят да предотвратят това нещастие.

 37. 37 Профил на 321
  *****
  Неутрално

  Всички широколистни невечнозелени дървета в градовете да се изсекат незабавно! Местото им е в гората! Да се засаждат само иглолистни, широколистни-вечнозелени и палми. Писна ми да гледам падаща шума през Есента и голи клони и клечки през Зимата. А и тия пролетни алергии от разни летящи пухчета и т.н. Едно градско дърво требва да е зелено целогодишно и целогодишно да дава кислород!

 38. 38 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Монтерей е на Ж.Кюри, срещу блоковете на БОДК-три ЕПК-ата срещу Интерпред.Там се събират бащиците на БГ-мафията.

 39. 39 Профил на САШО
  *****
  Неутрално
 40. 40 Профил на Заинтересован
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли къде и как може да се подаде жалба срещу това решение на Столичния общински съвет?

 41. 41 Профил на Еволюция
  *****
  Неутрално

  Тези дървета са от преди 10 ноември 1989, те носеха в себе си бацилът на тоталитаризма. Веднъж Т. Живков спря и погледна в короната на 2-я чинар отдясно и каза "това е соцчинар". Ние съветниците се облещихме, щото не знаехме тази дума. Дърветата за 20 години се обновиха и вече са натурални "капчинар" в общия кочинар-ник.

 42. 42 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  Петър Диков плаче за затвора поредният самозван разсипник на София !

 43. 43 Профил на !?
  *****
  Неутрално

  Някой твърдо е решил да съсипе България до основи. Тройната ламя още не си е свършила докрай задачата.

 44. 44 Профил на !?
  *****
  Неутрално

  Някой твърдо е решил да съсипе България до основи. Тройната ламя още не си е свършила докрай задачата.

 45. 45 Профил на Пеци
  *****
  Неутрално

  Мултимилионера Петър Диков ли уе..... МУЛТИМИЛИОНЕР, да!!!
  Що не се занимават данъчните с него и неговия кръг от фирми и семейство не мога да 'разбера' уинк уинк...

 46. 46 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Петър Диков не е за затвор, а за публично линчуване чрез замеряне с камъни - и само да имат късмет да го изтресат като предложение за кмет на София тия от ГЕРБ - могат после да се отстрелят спокойно!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 47. 47 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Неутрално
  btw, Дневник / Капитал

  Що не направите едно сериозно журналистическо разследване на Диков, да ви видим дали струвате наистина или за него няма да ви се позволи?!

  КОЙТО ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА - ДА ЦЪКА "+", КОЙТО НЕ " - " И ДА ВИДИМ ВОЛЯТА НА ЧИТАТЕЛЯ КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ЗА ВАС!  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 48. 48 Профил на dejo
  *****
  Неутрално

  Не бях виждал по-уникални чинари.

 49. 49 Профил на И какво,
  *****
  Неутрално

  ако издекат дърветата за да разширят улицата с 1 метър, на тяхво място ще виждаме паркирали коли и мутри. А може би идеята е друга - в момента дърветата пречат на колите да паркират на тротоара.

 50. 50 Профил на по принцип
  *****
  Неутрално

  Ша ма извинявате, ама в града дърветата са лукс, а паркоместата - необходимост. Освен това дървета могат (и трябва) да се засаждат навсякъде, а паркоместа - не!

 51. 51 Профил на още
  *****
  Неутрално

  Паркоместата в града са по-важни от дърветата!!
  За дървета си има други места - паркове, градини, и т.н...

 52. 52 Профил на До 50 и 51
  *****
  Неутрално

  Ти ямно си силно объркан. Тъкмо обратното е - дърнетата са необходимост, а паркоместата и колите - лукс. А понякога и наркотик.

 53. 53 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  Добре бе, колко трябва да си жалък, за да сложиш нормалната естествена среда под колите и тяхното обслужване? Ти, объркани човече не схващаш ли, че колата е просто едно средство за придвижване, някакво улеснение? Защо я издигаш в култ, толкова ли нямаш нищо друго в живота си?

 54. 54 Профил на ВБЕСЕН
  *****
  Неутрално

  ИЗРОДИ! ТАКАВА СВИНЩИНА И СОФИЯНСКИ НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ!

  ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ В ЗАТВОРА!!!!

 55. 55 Профил на Софиянка
  *****
  Неутрално

  Аиде, и Изток съсипаха. Абе какви улици ще разширяват. Да спрат да строят и да правят паркинги на парцелите вместо блокове. Блоковете са достатъчно нагъсто. Но това трябва да се приеме от общината, а от свободните паркинги в кварталите няма лапане. Човек, който има средста и е нормален по европейските стандарти, не по българските (защото за България важи "свестните у нас считат за луди" търси да сикупи жилище в тих и зелен квартал с пространство и място за паркиране, където живеят нормални хора, а не мутри и мутреси. Така че и в Изток вече няма да се купуват жилища, а който може се изнася извън София и си прави къща.
  София става от година на година все по-лошо място за живеене, шумно, прашно, няма място за разходка, разбити тротоари. Изобщо това не е град, това е гето. дано това да го прочете главния архитект.

 56. 56 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Дойде ред и на червения квартал да му разплачат майката ,има други прийоми за тази цел,но не с чинарите.

 57. 57 Профил на QUEEN7
  *****
  Неутрално

  Много се радвам, когато чета, че на хората не им е безразлично и твърдо отстояват правата си. Това е признак, че има вече гражданско общество в България. Напълно продкрепям инициативния комитет! УСПЕХ

 58. 58 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До Заинтересован:
  решението може да се обжалва в Административния съд чрез район "Изгрев". Срокът е до 28.08. Пряко засегнатите (какъвто съм и аз) трябва да приложат копие от нотариалният акт на жилището си към жалбата.
  Интересното е, че периода за обжалване съвпада с отпуските на хората и явно от общината и вносителите на проекта разчитат, че всичко ще мине незабелязано. Но този път нещата няма да се получат. Кварталът ни е хубав просто защото е зелен и вярвам, че ще го запазим такъв!

  Who dares wins!
 59. 59 Профил на малко съм живял в Б-я да знам
  *****
  Неутрално

  какво е чинар има ли друго наименование?
  не е ли кестен?

 60. 60 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  Ще ви дам аз една грешка!!! Един човек да сгреши е грешка - целият СОС или целият парламент - организирана престъпност

 61. 61 Профил на news.expert.bg/26 Август 2009
  *****
  Неутрално

  Поредно скандално решение за строеж в Природен парк Витоша
  26 Август 2009
  Незаконно и при пълна непрозрачност продължава процедурата, с която да се разреши на офшорна компания да строи в природен парк Витоша, съобщиха от неправителствената организация “За да остане природа в България“. Експертен съвет към Регионалната инспекция по околна среда - София е приел днес положително становище за екологичната оценка на специализирания подробен устройствен план на туристическа и ски-зона Алеко. Решението е скандално, тъй като противоречи на Плана за управление на природен парк Витоша, който допуска подмяна и ремонт на съществуващите съоръжения, но не допуска изграждането на нови писти и влекове, коментират природозащитниците. Оттам поясняват, че така на практика се обезсилва документа, който след изисквания по закон дълъг процес на съгласуване с експерти и общественост е приет с решение на Министерски съвет № 305 от 22.04.2005 г. Заседанието на този експертен съвет изобщо не трябваше да се състои, тъй като в момента има висящо дело срещу решението на РИОСВ-София да стартира процедурата по екологична оценка. По закон процедурата не трябва да се придвижва докато съдът вземе решение. Съставът на експертния съвет също буди недоумение, тъй като в него липсват представители на ключови институции, имащи отношение към проекта. Изключени от процеса са и неправителствените организации, въпреки многократните настоявания в съвета да се включат техни представители, се посочва в съобщението на екоорганизацията. За пореден път решенията се вземат “на тъмно“, тъй като до момента никой не е виждал подробния устройствен план. Достъпни са само докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000, твърдят от “За да остане природа в България“. Оттам припомнят, че проектът е движен от фирма Витоша-ски АД, собственост на офшорна компания - съответно няма информация кой стои зад нея и с какви капитали работи. Въпреки това обаче, държавата в лицето на РИОСВ- София е готова да подари земи изцяло в държавен горски фонд, на територията на природен парк и Натура 2000 място по двете природозащитни директиви на Евросъюза. Самият подробен устройствен план не беше показан от инвеститора на нито един етап от процедурата и продължава да е тайна и до днес. От информацията в докладите по екологична оценка се вижда, че проектът предвижда увеличаване площта на ски-пистите от 19 ха на 142,5 ха, заради което горите в района ще намалеят с поне 20 ха. Предвиден е и открит язовир за производство на изкуствен сняг с обем от 70 000 куб.м. Отпадните води от ски-зоната и химикалите от изкуствения сняг ще отиват директно в питейните води на подвитошката яка (Владая, Бояна, Бистрица и Железница) и на Банкя. Витоша ски АД от три години е собствевник на всички съоръжения за ски на Алеко с изключение на Заека и отдавна трябваше да е подменила остарелите и опасни лифтове и влекове. До дни предстои решението да бъде подписано от директора на РИОСВ-София. Щом това стане, Коалицията ще се обърне с жалба към МОСВ да отмени решението на своята по-долна инстанция. Ако това не стане официална, жалба ще бъде подадена в Европейската комисия за неспазване на законодотелството на общността.

  - ТОВА Е НОВАТА/СТАРАТА МУТРЕНСКА ВЛАСТ В ДЕЙСТВИЕ.

 62. 62 Профил на bg
  *****
  Неутрално
 63. 63 Профил на ХХХХх
  *****
  Неутрално

  ОТГВОРНОСТТА Е НА ГЕРБ. ТЕ УПРАВЛЯВАТ ГРАДА В МОМЕНТА.
  ОПРАВИХА БОКЛУКА ТА СЕГА ЩЕ СЕКАТ ПОСЛЕДНИТЕ ДЪРВЕТА В ТОЗИ СЪСИПАН ГРАД

 64. 64 Профил на до 59
  *****
  Неутрално
 65. 65 Профил на zll
  *****
  Разстроено

  Понеже N15 пита, а и твърди, че имената на хората които пре...бават София се крият:
  това не е вярно - имената им са ясни, но вродената наивност на българина му пречи да ги види.
  Начело стои името на Бойко Борисов, който от пет години целенасочено (а и с бездействието си) узаконява БЕЗЗАКОНИЕТО!

 66. 66 Профил на Объркването е системния софтуер
  *****
  Неутрално

  Момчета нещата не са добре! Една кралица(QUEEN7 #57) ни пише: "Много се радвам, когато чета, че на хората не им е безразлично и твърдо отстояват правата си. Това е признак, че има вече гражданско общество". Е нали, трябва да те обезглавят ма путко, за да се премахне единовластие, монархии и диктатури и да има гражданско общество на КАКВО СЕ РАДВАШ.

 67. 67 Профил на Заинтересован
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "legio":

  Благодаря, жалбата е подадена вече! Ще видим какъв ще е отговора...

 68. 68 Профил на nue
  *****
  Разстроено

  живея там, само за видя някой с резачка и ще му пръсна тиквата от бой!

 69. 69 Профил на ПАОЛО
  *****
  Гневно

  Тези дървета живеят около 2000 г.
  Ако някой им посегне, просто го овесете на някое от тях.

 70. 70 Профил на АААБББЕЕЕ
  *****
  Неутрално

  Сигурно дървената мафия и тук е замесена, или има пръст.???
  Даа... във времената на усилена моторизация, конекраденето е на упадък.

  ДЕЛТА: Да не се секът, на да се поддържат всеки 2-3 месеца, падането на клони може да повреди лакът на некое Хамърче

 71. 71 Профил на $
  *****
  Неутрално

  По-правилно е на самите улици и булеварди изобщо да няма дървета защото с времето тротоарите се разрушават и по-добре да се направи стабилна настилка за пътя и повече зелени места където дърветата могат да се развиват нормално с истинска почва и микроорганизми, изобщо да бъдат що годе в естествена среда.

 72. 72 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Успех на всички БУДНИ хора ( aka "граждани", но преди всичко ХОРА! ), които ще направят ВСИЧКО възможно това да не се реализира !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 73. 73 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Това не е природа другари, това е град.

  Насадените по тоя начин дървета си е чиста тъпотия по български.

  За съжаление градоустройствените ни планове са трагични. Трябва да има повече паркове, трябва да има повече алеи с дървета, а на улицата на тротоара да се садят като това по-горе.

  Само че невежеството, лакомията и простотията на българина е довело до това да имаме едни от най-гадните градове.

  Така трябва да се проектира, че на всяко дърво в диаметър около стъблото му да има предвидена в зависимост от вида му например 3 метра в диаметър тревна площ.

  Представяте ли си, ако дърветата можеха да говорят, какво щяха да ви кажат, ако са така засадени, както тези по-горе на снимката?!?

  Иначе тази улица изглежда добре. Нашата е с 1.5 м тротоар и кооперации от двете страни и пак са засадени такива големи дървета. Представете си, за какво става въпрос!!!

 74. 74 Профил на gabriela
  gabriela
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Въпрос към автора - паркингът на Дарвин ли ще е или на Димчо Дебелянов?

 75. 75 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До Анонимен:
  Ще има един на "Чарлз Дарвин" в градинката между 84 и 85 бл. А на "Д. Дебелянов" ще има два от лявата страна в зелените площи в посока от "Дарвин" към "Чехов".

  Who dares wins!
 76. 76 Профил на Bety
  *****
  Гневно

  Това е отвратително-безобразията на комунистите нямат край, но по-страшното е,че има хора, за които опазването на природата в градовете е без значение! Тук играят пари и то много пари, не ви ли е ясно това?

 77. 77 Профил на hsm_sharpei
  hsm_sharpei
  Рейтинг: Неутрално

  тези глупости за големия потоп и краят на света до някате са верни но това,че тези които го говорят само плашат хората сяка една година неможе да има потоп.

 78. 78 Профил на Holl
  Holl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз живея наблизо - свиркайте ако се организирате нещо за протести - skype: sullen5

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK