Белите европейци са се появили едва преди 5500 години

Белите европейци са се появили едва преди 5500 години

© Associated PressБелите европейци са еволюирали преди около 5500 години, сочи проучване, според което ранните жители на Великобритания и Скандинавия са имали тъмен цвят на кожата в продължение на хилядолетия. Едва след изоставянето на лова и събирането на диви плодове в полза на земеделието белият цвят на кожата е започнал да дава предимство на предците ни, твърдят антрополози, цитирани от в. "Таймс".


Причинат за това е недостигът на витамин Д, който е необходим за развитието на костите и имунната система. Хората лесно могат да си го набавят чрез излагане на слънчева светлина, но тъмната по цвят кожа е по-малко ефикасна при синтеза му. В места като Северна Европа, където слънчевата светлина е по-слаба, способността на организма за производство на витамина, вместо набавянето му от външни източници може да бъде ключова за оцеляването.


"В Англия, преди 5500-5200 години рибата е изоставена като основен източник на храна. Това е довело до развиване на по-светла кожа", твърди Йохан Моан от института по физика към университета на Осло. Той и британският му колега биофизик Ричард Сетлоу смятат, че липсата на витамина Д, който е постъпвал в организма благодарение на дотогавашната диета на островитяните, се е оказала смъртносна за мнозина, предизвиквайки диабет, сърдечни заболявания, артрит и цялостно отслабен имунитет.


"Студеният климат и географската ширина засилват нуждата от изсветляване на кожата. Храната от земеделие е била недостатъчен източник на витамин Д, а слънчевата радиация е била твърде слаба, за да се произвежда достатъчно от него при тъмна кожа", обясняват двамата в своето проучване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  А пословичният скандинавски расизъм откъде се е пръкнал тогава? Явно промяната на цвета на кожата е по-лесна, отколкото да се опази паметта от скъсяване...

  Вчера - тъмни, днес - изсветлели, но неспасяеми расисти. Къса памет...


 2. 2 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Тази статия е просто един лош превод. Честна дума, на места е дори неразбираемо. Т.е. днешните чернокожи живеещи в САЩ и други страни с континентален, или по-студен климат, как си набавят вит. Д- след като и те от 300-400 г. не се занимават с риболов и другите тинтири минтири....Нали тъмната кожа по-трудно си набавя този вит. от слънчевата радиация. Абе, явно трябва да ходя да си пия кафето.......

 3. 3 Профил на 101010101010
  *****
  Неутрално

  По светла кожа - по висок риск от рак на кожата!

 4. 4 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И какво по-тоюно предимство е давал белия цвят... Ескимосите с най-белите кожи ли са?

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 5. 5 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  До No.1:
  Преобладаващата част от етносите по света са расисти (повече или по-малко). Ние българите се намираме в "по-добрата" част на статистиката и се учудваме от расизма на другите (без самокритика).

 6. 6 Профил на Швед
  *****
  Неутрално

  До 1: Като българин живеещ в Швеция от 20 г. малко се учудвам от твърдението (макар и весело), че скандинавците били пословични расисти. Алекс, ти от личен опит ли го знаеш? Ние българите сме много по-надарени в това отношение. Не бих искал да живея в България с тъмна кожа...

 7. 7 Профил на Аlexander
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Скандинавец":

  Отдавна не е така... Илюзия се оказа прословутата бг толерантност. Непоносимост към чужденци, други етноси изобщо, отвратителен, агресивен антисемитизъм... (Освен ако Ганьо не търси някаква аванта от съответните, де...). Стана диво даже... Докато ония горе в Скандинавия са покрили расизма си умно и го показват умно. Така, че да не ги хванеш почти, перфидни са в расизма си... То е едно "умно" дискриминиране там... Хем те дискриминират, хем не можеш да ги обвиниш... Ние обаче пак го караме по балкански - урбулешката... Но това е дълга история... Ганьо маниери няма. Дори когато трябва хем да престъпи някаква норма, хем да не го хванат...
  Ганьо мачка всичко... Докато скандинавците например цял свят ги знае, че са расисти, но всички им се усмихват... Да си чул някога някой в скандинавско да е успял да осъди държавата в Страсбург? Няма и да чуеш... У нас обаче е практика...


 8. 8 Профил на melez
  *****
  Неутрално

  # 4, Едкимосите ядат много риба, тилени и пр. морски животни. Пък и не са от бялата раса.

 9. 9 Профил на melez
  *****
  Неутрално

  Чети "тюлени". Моля за извинение!

 10. 10 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  No.1 & 7...
  Умна или глупава - дискриминацията си съществува на много места по света.
  Ако се поразходиш по света можеш да срещнеш обяви от рода: "търси се работник - да бъде поляк" или "дава се под наем апартамент - само за китаец".
  Е, хайде намери ми нещо подобно в БГ, пък тогава говори за Ганьо и расизъм.

 11. 11 Профил на SLR
  *****
  Весело

  Мда нещо такова пише и в Македоногенезата

 12. 12 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Скандинавец, в България няма такива обяви, защото се търсят САМО
  българи. Нямаш представа колко упорит расист е българинът, защото никога не си се удрял челно в стената от глупост. Може и защото си българин.

 13. 13 Профил на kazaril
  kazaril
  Рейтинг: Неутрално

  Все пак в статията се говори за 'тъмен цвят' на кожата, не за 'черен цвят'...

 14. 14 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1056 Весело

  Май теорията за арийската раса отиде по дяволите. Всички сме имали прадеди-мангали - само при едни е по-отдавна...

 15. 15 Профил на Скрат
  *****
  Неутрално

  Значи климатолозите да седнат и да се разберат за последно - ледена епоха ли се задава или напротив?
  Да знаем ще изсветляваме ли глобално, или ще почерняваме... И ако спрем на Софи Маринова и Сашо Роман витамин Д-то и ги пратим на Скандинавския полуостров, как ще ни ги върнат - само с черен печат, или и с млечен тен?...

 16. 16 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  Наистина ужасен превод. Абе "Дневник" кажете на раздрадския селянин Прокопиев да ви дава ствестни заплати, че сигурно списвате вестника на гладен стомах.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#14] от "Alien":

  А, недей така. Аз съм си чиста арийка, без тъмнокожи примеси, за теб - не знам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Мендел
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости! Освен това, статията или е взета от жълт вестник или преводът е приблизителен с нещо.

  "Причинат за това е недостигът на витамин Д, който е необходим за развитието на костите и имунната система. Хората лесно могат да си го набавят чрез излагане на слънчева светлина, но тъмната по цвят кожа е по-малко ефикасна при синтеза му"
  Е, при това положение ескимосите не би трябвало да се държат на краката си.
  ОТНОВО ОТДАВНА ОПРОВЕРГАНАТА ДОГМА, ПОДДЪРЖАНА ОТ ИЛУМИНАТИ - ВСИЧКИ СМЕ ОТ ЕДНА ЧОВЕШКА РАСА, А БАБА НИ ЧЕРНАТА ЛЮСИ. Питам след като има толкова много доказателства от генетиката, че Люси НЕ Е първата Ева, след като в Китай бяха намерени човешки скелети далеч по-стари от Люси, защо в медиите, че дори и в някои научни списания лъжата продължава да се поддържа!
  Може би илуминати се надяват на невежество от типа "ако мине".
  Колкото до расовата нетърпимост - тя е съвсем нормално явление, инстинкт за съхраняване на вида. Между расите има генетична разлика и е нормално да имаме инстинкт за избягване чифтосването с партньори с различни от нашите протеини. Индивидите от смесените раси имат автоимунни заболявания и не живеят много (сравни японци/тибетци - българи/мексиканци/бразилци )

 19. 19 Профил на дивак
  *****
  Неутрално

  Като си "чиста арийка", какво правиш при испанските цигани?

 20. 20 Профил на SLK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6]


  Скандинавците винаги се стрмят да са във всичко първи !

  ДОКАРАЙ ГИ ДО ПОЛЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ и да видиш как пак ще го задминат бързо и в...расизма.

 21. 21 Профил на Хриси
  *****
  Неутрално

  Няма никакви проблеми в превода , проблема е че може би не разбирате от генетика и еволюция . Не може за 400 г- толкова къс период от време - да се променят негрите в Щатите , сега няма такива еволюционни процеси като в пра историята - вече няма естествен подбор на човечеството - това е според англ. учени. Тези бели хора в Европа са се появили и са станали преобладаваши по пътя на естествения подбор - това пише в статията.

 22. 22 Профил на Михаил
  *****
  Неутрално

  До неразбиращите:
  Аз разбирам смисъла на статията, това че сте неуки е ваш проблем! Като гледам коментарите, пак почвате да си баете за каквото си знаете.

 23. 23
  *****
  Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на Дон Ракии Балкански
  *****
  Любопитно

  не видях някъде да се споменава за една от първите /а има хипотези за първа/ цивилизации на този континент,че се е зародила на Балканския Полуостров във Варненския залив.

  правете си изводите що за информация получаваме от всякъде.

 25. 25 Профил на грахчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Мендел":

  Абе аланкоолу , "Люси" , открита в Кения ,съвсем не от нашия вид "Хомо сапиенс сапиенс" , въпреки , че е хоминид. Същото се отнася и за откритите в Китай кости от синанстропи, ако имаш тях пред вид. Въпросните находки са отпреди повече от 1 милион години. и се отнася за други видове или подвидове на на хоминиди - хомо еректус.
  Чудя се, дали и ти си от "Хомо сапиенс сапиенс"

 26. 26 Профил на .
  *****
  Неутрално

  наскоро по историческия канал даваха филм за открит в Азия скелет на хобит ...

 27. 27 Профил на западен мисионер
  *****
  Неутрално

  При българите не може да се говори за расизъм, понеже те тека се отнасят и помежду си.

 28. 28 Профил на ast
  *****
  Неутрално

  Относно естетствения подбор.В природата, животните родени албиноси /разбираи хора с бяла кожа/ биват обивани или отблъснати от маки те си. Ако оцелеят случаино,като по големи трудно преживяват много, а имено ако са тревопасни са отблъснати от стадото и стават лесна плячка на хишниците. А ако са хишници ,трудно намират плячка заради цвета си.

 29. 29 Профил на .
  *****
  Неутрално

  до 28

  да те пратим на север да пребориш някоя бяла мечка тогава?

 30. 30 Профил на Kоз
  Kоз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И после негрите са се завърнали в Афика и са заживяли в колиби от кал?

 31. 31 Профил на do Швед & Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Преди повече от 20 години много от българите живеещи в Швеция си изрусяваха косите та да се смесят с туземците. Изглеждаше доста смешно!!! Това лято посетих Б-я и видях доста с изрусени коси които както и ми напомниха за булгарските шведи така и ми изглеждах още по смешно
  Не виждам защо някой трябва да се срамува от това което е т.е ако е с по тъмна кожа и коса. Модата на русите жени също отдавна отпадна и ако на някой му прави впечатление водещите топ моделки са не само брюнетки но и вече се виждат все повече тъмнокожи африканки.
  ...А от добър вече опит от нежния пол мога да кажа също така че брюнетките остават по запазени отколкото блондинките, след време - да кажем 20 години!
  И именно затова на времето не се спрях на шведката която имах предвид а на българка която е брюнетка и все така красива и запазена.
  А за чистата арийка
  (VеnRus 2008 17) кой знае коя "пясъчна" изработка е "common"?!

 32. 32 Профил на Рангел Лелин
  *****
  Неутрално

  Статията е донекъде верна, чукчите например, както и ескимосите и лапландците, които живеят в северните ширини, имат много тъмна кожа, почти като на циганите. Но по цел ден ядат риба, даже и сурова. От там и витамин Д.

  А в статията се нема предвид че "белите европейци" са били с черна кожа, просто не са били бели като сирене. Имали са нормална за европеидната раса кожа.

 33. 33 Профил на loko
  *****
  Неутрално

  да де ама аз четох скоро една публикация на група учени че сините очи се появяват преди около 40 000 години и то какво излезе че сежерните народи са били синеоки негри жсеки който разбира малко от генетика ще проумее че един от научните колективи бърка но кой по точно незнам....

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#19] от "дивак":

  Облагородявам ги.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 36 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ехеее, колко назад са в Скандинавията. Тука бели хора са джиткали по ларгото още преди потопа. Не знаят къде да ровят учените ! Не знаят и не питат

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 36. 37 Профил на Мендел
  *****
  Весело

  До грахчо - Ами че да - илуминати, обаче, твърдят обратното, бе pea soup!

 37. 38 Профил на ~~~
  *****
  Неутрално

  Все пак изгледайте в тубата Iran China Mummies (английски) и само China mummies (с немските археолози)

 38. 39 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Ако тия диванета сметат, че предците им преди 6 хил. години биле негри, значи въобще не требва да им се обръща внимание на глупостите.
  Както правилно е отбелезал Дон Ракии Балкански (24), додека са плацикат по наще курорти, шведите могат да идат във Варна и да видат кокалете на древните Белгари/Белазги от тоя период във Варненския халколитен некропол или па в Момчилград, дека открихме наскоро от същото време град на 80 000 кв.м. с кащи от по 300 кв.м.

  По-любознателните могат да са запознаят с теорията на проф. Игор Дяконов за възникването на Индоевропейската раса през 8 хилядолетие преди Христа с епицентър точно в средата на Тракия и последващото й разселение по сите посоки на свето.

  И най-накрая требва да припомним, че българо-френски екип от археолозе усилено проучват у назе праисторически селища на човеци (не на маймуночовеци) от преди 2 милиона години.
  Демек, наще човеци биле тук далеч преди още да са я появил "пръвият човек" в Африка от "митохондриалната Ева" и да са пресели в Европа, както гласат некои научни дивотии, приети като "най-достоверни".

  П.П. Новото шведско откритие чини толкова пари, колкото твърдението им, че в библиотеката на Упсала са пазел препис на Сребърния кодекс на учителя на готите "Вулфила" и че той и готите биле "германци".
  И децата вече знаат, че техният "Сребърен кодекс" е късен фалшификат, че нема нищо общо с готите, че св. Урфил от Мизия е превел Светото писание на езика на тракийските визиготи, а не на "немски", че сите тия визиготи са родени в Тракия и стоят в основата на българския етногенезис.
  Тва го е написал черно на бело още св. Паисий Хилендарски в неговата История, ама кой да го чете. Наще псевдоучени русофили, германофили, гръкомане и прочие папагале не дават и дума да са издума за това.

 39. 40 Профил на Грахчо
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "Мендел":

  Нищо не разбрах - май вече и Люси ми изглежда по-интелигентна от тебе.


 40. 41 Профил на бледолик
  *****
  Неутрално

  бял цвят - ум богат,
  черна кожа - да работи не може,
  ъъъ, тукъъъ?

 41. 42 Профил на Sven Svensson fram Sverige
  *****
  Неутрално

  Ако шведики четат какво пишете ... ще си мислят че сте по изостанали и от най - черните африканците които те смятат "рядко срещани цености"

 42. 43 Профил на Аман бе Дневник
  *****
  Неутрално

  Снимката е трепач - един бял до един черен череп.

  Забелязва се тенденционност в статиите на Дневник - подхвърлят леко закачливи статийки и после чакат да се натрупат расистки коментари за да покажат колко са популярни.

  Какви игрички играете, я кажете си?

 43. 44 Профил на Свети Урфил
  *****
  Неутрално

  Sven Svensson fram Sverige, я прочети по-долу какво си е "помислил" за българите шведския историк д-р Ланс Мунхамър от университета в Упсала.


  „Изследвайки готите по българските земи, вие всъщност изследвате и първата страница в културната история на Швеция.” - д-р Ланс Мунхамър, Упсала

 44. 45 Профил на Свети Урфил
  *****
  Неутрално

  Първата страница в културната история на Швеция е била написана в България.
  Разбра ли бе, тъпанар?

 45. 46 Профил на Ариец, мръсник
  *****
  Любопитно

  Може и да си арийка, но чиста?

 46. 47 Профил на св. Урфил от Мизия
  *****
  Неутрално

  За Швеция разбрахте, а сега прочетете къде е писана първата страница в културната история на Германия и германците, според най-големият съвременен специалист по история на готите проф. д-р Хервиг Волфрам от Виенския университет:

  „Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия бъде извадена от общата история на готите, няма да остане нищо, резултатът ще е равен на нула. Би било все едно историята на Каролингите да бъде зачеркната от европейската история или тази на Бабенбергите - от австрийската. Тази теза не е преувеличена, тъй като почти всичко готско, което под каквато и да била форма е придобило по-ясни очертания, е възникнало на територията на днешна България. Ако от историята на готите извадите, примерно, само готския превод на Библията, направен от Улфила, издигането на Аларих I за крал и възникването на вестготите, както и Свищовското кралство на Теодорих Велики, не би имало галско-испанско кралство на вестготите, нито италианско кралство на остготите със столица Равена, нито пръв превод на Библията на неантичен език. Не би имало също и готски заемки в славянските езици, в днешния баварско-австрийски диалект, нито дори думата “deutsch” (немски). В края на краищата, не би имало и писана готска история, тъй като Йордан(ес), авторът на запазената до днес “Гетика”, произхожда от Тракия...“',
  проф. д-р Хервиг Волфрам, Виенският университет

 47. 48 Профил на Гот
  *****
  Неутрално

  Е, сега си еба мамата.

 48. 49 Профил на Sven Svensson fram Sverige
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "Свети Урфил":

  Свети Урфил, не виждам повода да ме обиждате, но ако това ви прави да се чувствате по смел, умен, красив и какво ли не още
  напълно разбирам вашите комплекси които явно са във вас отдавна и навсякъде ....и ако се намирате в Швеция то те неменуемо ще се развият и стигнат до тежко психическо заболяване. Ако пък шведския ви е все още чужд то спокойно можете да се обърнете към българските лекарите психиатри те все още говорят така добре български, но със сигорност не както вас.

 49. 50 Профил на Цар Фердинанд
  *****
  Неутрално

  Теориите за арийската раса и за индо-германската раса, която след войната беше прекръстена на индо-европейска раса, бяха измислени от германците.
  Напредъкът на археологията и особено грандиозните археологически разкрития в България след завръщането на Царя, недвусмислено доказват, че произходът на индо-европейската раса не е там, където си мислеха германците, а именно в Тракия. Тука е и родината на арийците.

  Още след откриването на Варненския халколитен некропол през 80-те години на сериозните учени стана ясно, че европейската история ще бъде пренаписана. За това пише и българският археолог проф. Александър Фол в книгите си, които сега се издават, по същата причина и проф. Игор Давидов през 1985 г. фиксира родината на индо-европейците именно в Тракия през 8-мо хилядолетие пр.Хр.

  По обясними причини, "официалната" българска наука гузно мълчеше по тези въпроси, защото по наследство тя имаше задължението да разпространява мита за "славянския" и "монголско-тюркско-татарския" произход на българите.
  Обсъждането на археологическите открития у нас оставаше затворено в научните среди, без българската наука да упражнява достатъчен натиск в чужбина за налагането на новите тези.
  Широката общественост беше държана умишлено в информационна мъгла, за да не излезе от старите си заблуждения.

  Сега вече така не може.
  Всяко ново археологическо разкритие в България веднага се разлайва от медиите и хората започнаха да се усещат, а и българският бизнес ръзбра, че българската история е не златна, ами направо диамантена мина.
  Провакативни и глупави публикации с манипулирани снимки за "албиноси", "бели и черни черепи" се посрещат с насмешка от грамотните читатели.

 50. 51 Профил на Б.Б., Новий Стамболов
  *****
  Неутрално

  По-интересно от дивотиите за "черните европейци" е да прочетете съобщението за панихидата в памет на 66 годишнината от смъртта на Цар Борис III Обединител, която беше на 28 август т.г.
  Ето финалът:
  "Защото нацията ни разполага с огромна и древна, градена хилядолетия пласт по пласт потенциална мощ, на която просто трябва да се създадат условия да се реализира.
  Такъв е заветът на цар Борис ІІІ, записан с буквите на делата му, към нас, днешните българи"
  http: //ndsv. bg/content/2505.html

 51. 52 Профил на Мендел
  *****
  Весело

  Грахчо, човечеството е много по-саро от Люси! Разбираш ли, човеците ги е имало преди няколко милиона години, ей такива каквито са сега. И хоминиди е имало. И примати. Но трябва да ти дам много линкове за да зацепиш. А ариите съвсем не са от някакви си 8хил.г., защото ПОСЛЕДНАТА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, към която принадлежим и ние, е на повече от 12 -13 хил.години. Последната. Имало е и други преди нея, но са унищожени от мощни гео-катаклизми.вж. Майкъл Кремо Forbidden Archeology. Артефактите са датирани. Човешкият каменен пръст, намерен ПАРАЛЕЛНО с фосили на динозаври е от 3-5 мил. години. Защо науката мълчи, след като артефактите са реално съществуващи, датирани и т.н. Защото става много сложно - да се измести съществуването на човека толкова назад противоречи на теорията на Дарвин за еволюцията. Ако се отрече теорията на Дарвин, следва отричане на много други теории т.н.
  Не е изключено също ЧОВЕШКИЯТ ВИД някога да е населявал и Марс ...
  Кога се намесва извънземната цивилизация - преди появата на човешкия вид или след него и пр. защото има едни твърди факти, които говорят, че не сме еволюционен продукт.

 52. 53 Профил на Мендел
  *****
  Неутрално

  Преди 15 000г. полярието е било тучни ливади, които с малки прекъсвания са стигали до америката, английският ченъл пък бил долина (2007 англичаните намериха артефакти - лодки, наколни жилища, останки от огнища, кости от домашни животни и пр.). Все още не е сигурно кои са били обитателите, но се знае, че са били месоядни номади, и че след застудяването са слезли надолу.

 53. 54 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Я колко шизофреници са се хванали на статията

 54. 55 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изключително лъжлива , безпочвена и манипулативна статия не почиваща на абсолютно никаква научна база... Въпросът е какви са тези двамата , кой им плаща за глупостите им и защо един физик се занимава с такива изследвания?

  п.п. Освен диетата и витамина Д във животинската (човешка) физиология участват милиони фактори , не може да се твърди , че нито един от тях е основен за каквото и да е!!!

  Klaatu Barada Nikto!
 55. 56 Профил на 666! СУПЕР
  *****
  Неутрално

  .....ПРЕДИ ТИЯ СА СЕ ПОЯВИЛИ ЧЕРНИТЕ ЕУРОПЦИ...МА ВИ ЛЪЖАТ...ААААА...!

 56. 57 Профил на 666! СУПЕР
  *****
  Неутрално

  ........"за да покажат колко са популярни.

  Какви игрички играете, я кажете си? ..."......НЕ ГИ МЕТКАЙ ТАКА СУПЛЕСЪ...ТАКОВИЧКАТА...ПО ПОЛЕЧКА....!

 57. 58 Профил на 666! СУПЕР
  *****
  Неутрално

  .....АИИЙЙДИИИ ......НА ТЪПОТИЯТАААА....НЕ ОСТАНАААА...!

 58. 59 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1453 Весело

  Малии, май Панарин и феновете му не са най-лудите.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 59. 60 Профил на ...
  *****
  Весело

  "Въпросът е какви са тези двамата , кой им плаща за глупостите им и защо един физик се занимава с такива изследвания? " Ами за това са намерили спонсор.

 60. 61 Профил на станчо
  *****
  Неутрално

  Всичко това нямаше да се случи скандинавците бяха открили любимия си Тран преди 6000 години - щяха да си пият по една супена лъжица преди и една след лягане и да си останат с шоколадова кожа ...
  Така е то. Але хоп.

 61. 62 Профил на Хм ...
  *****
  Неутрално

  Е добре де, ами японците защо са със светла кожа като ядат почти само риба, която пък е основен източник на витамин Д?

 62. 63 Профил на таратанци!
  *****
  Весело

  "В места като Северна Европа, където слънчевата светлина е по-слаба"

  това са пълни глупости!

 63. 64 Профил на Рангел Лелин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Хм ...":

  Защото японците ядат много риба от скоро - преди да се заселят на Японските острови (1-2 хилядолетия назад) са живели в континентална Азия и са водили начин на живот като останалите алтайски народи. След още 10-20 хилядолетия постоянно ядене на риба може и да станат цръни като чукчите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK