Археолози откриха въртящата се банкетна зала на Нерон

Останки от Domus Aurea в Рим

© Дневник

Останки от Domus Aurea в РимИталиански археолози, проучващи двореца на император Нерон в центъра на Рим, обявиха, че са открили прочутата и считана за легендарна въртяща се банкетна зала, съобщиха информационните агенции. Кръглата зала се въртяла денонощно, за да имитира движението на Земята и да впечатлява гостите на владетеля.


Залата била част от т.нар. Златен дворец, изграден от Нерон с изключително пищност и с главната цел да се ползва за развлечения, обяснява водещият разкопките археолог Франсоаз Вийдьо, цитирана от АП. При досегашните проучвания екипът е открил основите на залата, въртящият се механизъм под нея и части от съпътстващите я помещения – кухни и складове. "Тази постройка не може да се сравни с нищо от досега познатите ни образци на римската архитектура", обясни Вийдьо пред репортери.


Банкетната зала е с диаметър 16 м и е разположена върху колона с ширина от 4 м, в която са разположени четири сферични механизми. Те осигуряват въртенето на залата чрез постоянен приток на вода. Откритието е било направено при рутинни проучвателни и реставационни дейности на хълма, пояснява АП. Италианските власти вече обявиха, че отпускат 200 000 евро за продължаването на разкопките и пълното разкриване на структурата.
Останките от залата са на хълма Палатин, което заедно с данните за залата, запазени в античните писания, посветени на Нерон, помагат тя да бъде свързана пряко с императора, прочул се с разточителния си и екстравагантен начин на живот и управление. Древноримският историк Светоний, автор на "Дванадесетте цезари", разказва, че залата се въртяла "ден и нощ, следвайки хода на небесните тела". Тя е част от голям комплекс, известен с латинското си название Domus Aureа, изграден след като Рим е бил изпепелен през 64 г.


Според Анджело Ботини, отговарящ за археологическите проучвания в Рим, покривът на въртящата се зала вероятно съвпада с този, описан от Светоний. Историкът разказва за плоскости от слонова кост, които се движат напред-назад и разпръскват цветя и парфюм върху гостите на императора. "Пирът и забавленията са в центъра на всяка дейност в древен Рим", казва още той. "Нерон е искал да се представи като Слънцето, около което хората се въртят". Залата освен всичко друго предлагала панорамен изглед към римския форум и езерото, което впоследствие било пресушено и на мястото му бил изграден Колизеумът.


Описван от Светоний като един от най-жестоките владетели на Рим, императорът не могъл да се наслаждава дълго на любимата си зала, както и на Златния дворец. Комплексът бил завършен през 68 г., а същото година Нерон бил свален от власт и се самоубил.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на :):)
  *****
  Неутрално

  Игааааа, колко вода се хаби

 2. 2 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  е това се казва находка а не като доцент Китов който само злато намираше

 3. 3 Профил на Scipio
  *****
  Неутрално

  За мен писанията на Светоний са римския еквивалент на вестник шок

 4. 4 Профил на Ре
  *****
  Неутрално

  Те повечето древни летописци са еквивалент на в. "Шок", включително и византийските, според които си пишем историята. Древният историограф е по-близо до днешния журналист, а не до историка от БАН.

 5. 5 Профил на Някой спи
  *****
  Весело

  Много ми хареста частта с италианските "влесте" и пълното "разкрираване"

 6. 6 Профил на Scipio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Ре": "Древният историограф е по-близо до днешния журналист" - в това няма съмнение, въпреки че някои аналисти са смятани за по- авторитетни от други

 7. 7 Профил на Scipio
  *****
  Неутрално

  " Италианските власти вече обявиха, че отпускат 200 000 евро за продължаването на разкопките и пълното разкриване на структурата." - ето нагледен пример как се опазва културно-историческо наследство

 8. 8 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  "Кръглата зала се въртяла денонощно, за да имитира движението на Земята и да впечатлява гостите на владетеля."

  "Нерон е искал да се представи като Слънцето, около което хората се въртят".

  От тези цитати излиза, че Нерон е знаел, че Земята се върти около оста си, както и това, че се върти около Слънцето.
  Тогава, какво изобщо са открили Галилей и Коперник?

 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Банкетната зала е с диаметър 16 м и е разположена върху колона с ширина от 4 м, в която са разположени четири сферични механизми."

  Ширина на колоната!?!

  Ето една нова дименсия.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментаръ [#8] отъ "Енчо":

  Енчо, древнитѣ сѫ знаели много нѣща, по-кѫсно прѣоткрити отъ европейскитѣ учени - че земята е крѫгла напримѣръ. Можели сѫ и да прѣдсказватъ слънчевитѣ затъмнения, което не виждамъ какъ сѫ го правили, ако не сѫ знаели точнитѣ механизми на движение на месечината около земята.

  Смърт за световния ковидизъм!
 11. 11 Профил на .
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на Механизмът от Антикитера
  *****
  Неутрално

  чува ли ли сте за този механизъм.тази въртяща се зала изглежда като стандартна императорска прищявчица в сравнение с него ..

 13. 13 Профил на Elvis
  Elvis
  Рейтинг: 8 Любопитно
 14. 14 Профил на Paradox
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Енчо":
  Приятелю, в прото-българския календар, който е на около 5000 години, е "втъкано" цялото знание за структурата на вселената и най-вече на нашата слънчева система, като дори е доказано, че се говори за 10 планети, а сегашните учени откриха десетата планета едва през 2005г. , така че, това което се е знаело от нашите предци, за съжаление, е унищожено с лека ръка от "тези" които са целяли налагането на световно господтсво на една интересна институция, която и до ден днешен не се облага с данъци и такси и чиято цел е промиването на мозъците на нейните миряни, както и създаването на стадо от безмочни послушници, които да имат задачата да снасят златните яйчица и да пълнят бездънната хазна на така наречената "църква". Да, точно така, църквата е виновна за затриването на древните знания, с нейните гонения на всичко живо, което се е противопоставяло на нейните догми и правила. Светата инквизиция е избила цвета на тогавашното общество, тъй че, Галилео и Коперник, просто са припомнили нещо, което е добре забравено старо.

 15. 15 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#11] от ".":
  Изглежда не е бил толкова гениален щом все пак римляните превземат Сиракуза

 16. 16 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "":

  Нерон не е имал водомер.

 17. 17 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Джигара":

  цитат:
  "...древнитѣ сѫ знаели много нѣща, по-кѫсно прѣоткрити отъ европейскитѣ учени.+

  Прав си. Сега очаквам около двореца на Нерон да намерят атомна бомба и компютър.

 18. 18 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 803 Весело

  "Пирът и забавленията са в центъра на всяка дейност в древен Рим" - по голяма простотия не бях чел по тази тема. Омръзва ми от клишета. А относно Архимед - историкът Полибий е описал тези събития с подробности.

 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До Енчо:

  В античния свят идеята за хелиоцентричната система е била поддържана от древногръцкия астроном Аристарх от Самос.

  Той е живял около 3 века преди Нерон и може би е възможно Нерон да е знаел за тази теория. Но може би по-скоро има грешка в текста – вероятно Нерон също е участвал във въртеливото движение. Не съм чел скоро Светоний, така че не мога да кажа

  Но е вярно, че геоцентричната теория на Птолемей тогава по-точно е съответствала на астрономичните наблюдения.

  Защото хелиоцентричната система става по-точна чак при Кеплер – на база на елиптичните орбити на планетите (преди него се е мислило, че планетите се движат по окръжности).

 20. 20 Профил на спиртен закон
  *****
  Весело

  след първото шише всяка банкетна зала става въртяща

 21. 21 Профил на до 18
  *****
  Любопитно

  нима оспорваш гениалността на Архимед

 22. 22 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Не забравяйте,че всички гении - и от Елада и от Рим, са учили и трупали знанията си след продължителни престои във великия Египет, където нещата са били известни от поне 2-3 хилядолетия преди тях

 23. 23 Профил на Архимед
  *****
  Неутрално

  Толкова се изговори тука, че чак мониторът ми се изпоти и се завъртя по оста си, върху кръгла маса с ширина 40 см.

 24. 24 Профил на ddr72
  ddr72
  Рейтинг: Весело

  що ги казвате тия неща -сега и мутрите ще почнат да си правят въртящи зали на посоки)

 25. 25 Профил на Не издребнявай!
  *****
  Разстроено

  До коментар [#9] от ".dru":

  Какво странно има в израза, ако колоната е с квадратно сечение с размер на страната 4 м. Тогава и "ширина" и "дължина" биха били и верни, и неверни! А що се отнася до очевадната грешка, тя е твоя, защото ширината не е дименсия. Дименсия е метърът, сантиметърът и т.н. Елементарно, Уотсън!

 26. 26 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  ей, миналата седмица бях там, гледам ги копат завалиите, викам не там бе, тука копайте и ето го. Сега и сандалите на Цезар ще намерят

  low riders team
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK