Археолози откриха въртящата се банкетна зала на Нерон

Останки от Domus Aurea в Рим

© Дневник

Останки от Domus Aurea в РимИталиански археолози, проучващи двореца на император Нерон в центъра на Рим, обявиха, че са открили прочутата и считана за легендарна въртяща се банкетна зала, съобщиха информационните агенции. Кръглата зала се въртяла денонощно, за да имитира движението на Земята и да впечатлява гостите на владетеля.


Залата била част от т.нар. Златен дворец, изграден от Нерон с изключително пищност и с главната цел да се ползва за развлечения, обяснява водещият разкопките археолог Франсоаз Вийдьо, цитирана от АП. При досегашните проучвания екипът е открил основите на залата, въртящият се механизъм под нея и части от съпътстващите я помещения – кухни и складове. "Тази постройка не може да се сравни с нищо от досега познатите ни образци на римската архитектура", обясни Вийдьо пред репортери.


Банкетната зала е с диаметър 16 м и е разположена върху колона с ширина от 4 м, в която са разположени четири сферични механизми. Те осигуряват въртенето на залата чрез постоянен приток на вода. Откритието е било направено при рутинни проучвателни и реставационни дейности на хълма, пояснява АП. Италианските власти вече обявиха, че отпускат 200 000 евро за продължаването на разкопките и пълното разкриване на структурата.
Останките от залата са на хълма Палатин, което заедно с данните за залата, запазени в античните писания, посветени на Нерон, помагат тя да бъде свързана пряко с императора, прочул се с разточителния си и екстравагантен начин на живот и управление. Древноримският историк Светоний, автор на "Дванадесетте цезари", разказва, че залата се въртяла "ден и нощ, следвайки хода на небесните тела". Тя е част от голям комплекс, известен с латинското си название Domus Aureа, изграден след като Рим е бил изпепелен през 64 г.


Според Анджело Ботини, отговарящ за археологическите проучвания в Рим, покривът на въртящата се зала вероятно съвпада с този, описан от Светоний. Историкът разказва за плоскости от слонова кост, които се движат напред-назад и разпръскват цветя и парфюм върху гостите на императора. "Пирът и забавленията са в центъра на всяка дейност в древен Рим", казва още той. "Нерон е искал да се представи като Слънцето, около което хората се въртят". Залата освен всичко друго предлагала панорамен изглед към римския форум и езерото, което впоследствие било пресушено и на мястото му бил изграден Колизеумът.


Описван от Светоний като един от най-жестоките владетели на Рим, императорът не могъл да се наслаждава дълго на любимата си зала, както и на Златния дворец. Комплексът бил завършен през 68 г., а същото година Нерон бил свален от власт и се самоубил.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK