Цар Фердинанд: поглед към историята отвъд черното и бялото

Цар Фердинанд

Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"След тържествата и научните конференции в град Кобург в Германия по повод 150-годишнината от рождението на цар Фердинанд (1861 – 1948) инициативен комитет организира и в София конференция на тема "Цар Фердинанд и модернизацията на България". Конференцията беше определена от председателя на инициативния комитет Гиньо Ганев като "полунаучно-гражданска" и като първо от поредицата събития по повод юбилея. Членове на инициативния комитет са предимно историци и юристи – акад. Георги Марков, директор на Института по история на БАН, проф. Андрей Пантев, доц. Жоро Цветков, бившият конституционен съдия Димитър Гочев, доц. Емил Георгиев от Софийския университет, асистентът от Богословския факултет Ивайло Шалафов.


Намерението на инициативата не е да превъзнасяме юбилейно ролята на един държавен глава, който и да е той, но и се противопоставяме на едностранчивите тълкувания, с които историческите факти са изместени от измислени постулати и легенди, каза Гиньо Ганев. В отговор на поканата президентът Първанов беше изпратил свой представител – бившата директорка на агенция "Архиви" Боряна Бужашка. Гост на форума беше Симеон Сакскобургготски.


В експозето си проф. Андрей Пантев акцентира върху вътрешното състояние на България след Съединението и отношенията между Великите сили, когато Фердинанд заема престола. Акад. Марков се спря на дипломатическите му ходове за обявяването на Независимостта през 1908 г. , Димитър Гочев – на правната уредба и законодателната дейност по времето на Фердинанд.
Защо Фердинанд Сакскобургготски


След Съединението (1885) България се тресе от драматични вътрешни междуособици, подклаждани от Русия, която не може да прости на княз Александър І Батенберг Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Превратът срещу княза - победител в Сръбско-българската война, организиран от офицери русофили, последван от контрапреврат и разстрел от Стамболов на довчерашни съратници в борбите за национално освобождение, заплашват страната с проливане на още българска кръв.


Пред такава перспектива княз Александър Батенберг заявява, че не може да остане на престола при съпротивата на Русия, и абдикира. България остава цяла година без държавен глава с управление на регенти, сред които изпъква фигурата на Стефан Стамболов. Според Търновската конституция князът е и главен управител на Източна Румелия, казано иначе - "има княз, има България" (по Стамболов), иначе току-виж Турция решила "да се върне" за да въдвори ред.


Цяла година България не слиза от страниците на най-големите европейски вестници със заглавия "Българският въпрос" и "Българската криза", разказа проф. Пантев.


Да се намери княз се оказва трудна работа, тъй като според клаузите на Берлинския договор (Берлинският договор ще се споменава много често от ораторите на конференцията) не може да бъде избран княз без съгласието на Русия и без одобрението на Високата порта. Последното условие се е смятало от Берлинския конгрес за не повече от жест към Османската империя, за да се чувства тя по-малко унизена от загубата на поредната си европейска провинция, но въпреки това Портата не смее да одобри българско решение без съгласието на Русия.


Народното събрание поканва Валдемар Датски за княз, но той благодари "с дълбоко почитание" и праща вест, че не може да заеме българския престол без съгласието на Русия. По този повод Захари Стоянов се провиква в парламента: "Не щеме ний княз, който и гащите си няма да връзва сам."


Българската делегация, която тръгва из Европа да намери княз, посреща новата 1887 г. в Лондон без резултат. Приемана е в европейските кралски дворове с уважение но... "Искрени почитания към вашия стремеж и кураж за суверенно решение, но ние няма да се бием с Русия заради вас" - така проф. Пантев превежда резултатите от мисията до лятото на 1887 г.


Най-сетне през юли 1887 във Виена един принц на 26 години, потомък на католическия клон на Сакскобургготската династия, тогава поручик от Австроунгарската армия, казва "да" и много скоро младият Фердинанд слиза от парахода във Видин, посрещнат тържествено от българите.

Княз Фердинанд с част от гостите за сватбата му с принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц, 28 февруари 1908г., Кобург - Германия<br /><br />Снимката е предоставена на Дневник от <a href="http://www.lostbulgaria.com/index.php" target="_blank">сайта "Изгубената България"</a><br />

Княз Фердинанд с част от гостите за сватбата му с принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц, 28 февруари 1908г., Кобург - Германия


Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"


При описаните международни условия не може само "манията за величие" , както твърди пропагандното клише, да мотивира Фердинанд да заеме престола в една разкъсвана от партизански страсти страна, без одобрението на нито една велика сила, в десетилетна бъдеща изолация от Русия, и да я изведе до брилянтни стопански, културни и военни позиции, заради което България е наричана в европейския печат "сензация", обобщи Андрей Пантев.


Ако историята свършваше в 1912 година...


Може и да се е смятал предопределен за мисия – да превърне изостаналата довчерашна османска провинция в просперираща държава, да я обяви за независимо царство и той като негов владетел да заговори като с равни с Великите сили... Мегаломания или реално постижение? Историците смятат, че от края на ХІХ век до Балканската война е периодът в нашата история, в който България не само бележи бърз икономически и културен растеж, но и вече не е пешка на дъската на силните, а държава със самостоятелна политика, извадена от изолацията, вдъхваща респект и доминираща региона. И всичко това – при действащ демократичен ред с неприкосновено разделение на властите. А модернизация се прави най-трудно при демокрация, заяви акад. Марков.


Ако историята свършваше в края на 1912, днес във всеки град щеше да има паметник на цар Фердинанд и улици на негово име – това мнение изразиха всички оратори на конференцията.

Манифестът, с който правителството на Александър Малинов и княз Фердинанд обявяват независимостта на България на 22 септември 1908 г.

© Надежда Чипева

Манифестът, с който правителството на Александър Малинов и княз Фердинанд обявяват независимостта на България на 22 септември 1908 г.


А личният режим на Фердинанд?


За политическите партии личен режим е управлението, когато са в опозиция, а борбата на партийните лидери с личния режим се свежда до опитите им да привлекат върху себе си вниманието на двореца, за да предложат те услугите си на мястото на другите - при това положение тържеството на монарха е пълно. Така доц. Жоро Цветков описва взаимоотношенията с партиите на цар Фердинанд.


Втората Балканска война – вододелът


Войните за национално обединение – Балканската (1912), Втората Балканска (Междусъюзническата) (юни-юли 1913) и Първата световна (1915 - 1918), не фигурираха сред темите на конференцията (но се обсъждаха живо в кулоарите).


Всъщност Берлинският договор е предопределил външната политика на Третата българска държава и ключовия въпрос за съюзника й чак до Втората световна война. От Берлинския конгрес нататък България е обречена да се съюзява само с онзи, който й обещава съдействие за решаването на националния въпрос – обединението на всички българи чрез връщане на отнетите на Берлинския конгрес територии. Обединението е основната цел на Фердинанд, проблемът е, че в изолацията, в която е поставен, българският владетел има един ход - войната.


След обявяването на Независимостта (1908) България започва да се готви за война с Османската империя за освобождаване на Македония и Одринска Тракия.


Победната 1912. България, в съюз със Сърбия, Гърция и Черна гора, обявява война на Османската империя. Съюзниците водят много по-леки бойни действия в Македония, тъй като срещу тях стои малочислен и демотивиран противник, при това откъснат от метрополията. Българската армия изнася тежестта на войната на източнотракийския фронт. Одрин пада, България ликува, Турция иска мир, в Лондон започват мирни преговори.

Цар Фердинанд в град Кавала (Kavala), 1912 г.<br /><br />Снимката е предоставена на Дневник от <a href="http://www.lostbulgaria.com/index.php" target="_blank">сайта "Изгубената България"</a>

Цар Фердинанд в град Кавала (Kavala), 1912 г.


Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"


(Ако историята свършваше тогава... И ако мирът беше приет...)


Но не би. Царят заповядал да се атакува Чаталджа, пише завинаги в историята. А съюзниците дават да се разбере, че няма да се изтеглят от Македония, противно на предварителните договорености. Общественото мнение в България е обхванато от чувство за върховна несправедливост. И тъй като договорите на България със съюзниците не са годни за международен арбитраж, тръгва със сила. Българската войска е обърната срещу тях.


Тук изкушените от българската история се разделят на два лагера,


но важно е какво казват историците.


Противниците на Фердинанд: Той безумно атакува Чаталджа, защото е мегаломан и иска да влезе на бял кон в Цариград, даже си ушил нов мундир.


Защитниците: Глупости, дипломатите ни от Лондон пращат тревожни сведения, че на мирните преговори "не всичко" се решава справедливо за България.


Историците: Забележете това "не всичко". Тук е ключът – в максимализма на цар Фердинанд. Дори най-справедливото на света усилие вреди, когато е максималистично. Атаката на Чаталджа по време на преговорите е грешка. Максимализмът на бащата ще стане главната поука за цар Борис ІІІ по-късно, при следващото усилие за решаване на националния въпрос – никога война, само дипломация. (Така връщането на Южна Добруджа през 1940 г. ще стане първият случай в историята, в който териториален въпрос на Балканите ще бъде решен по мирен път.)


Съкрушителната 1913. Докато българската армия воюва с довчерашните си съюзници, от север ни напада Румъния, която пък иска териториални компенсации заради очакваното разширение на България в Тракия, и стига до... Враждебна! България слага оръжие. Букурещкият мир (10 август 1913) е първата национална катастрофа. България изгубва освободените от Османската империя населени с българи Кукуш, Сяр, Драма, Кавала и, разбира се, Вардарска Македония. Румъния прибира Южна Добруджа. Британският външен министър Едуард Грей, прави му чест, признава чистосърдечно: "След Букурещкия договор мир на Балканите е невъзможен."


Питам акад. Марков какво говорят архивите за позициите на правителствата и премиерите. "Когато наблюдатели питат не трябва ли да имаме надлежни договори със Сърбия и Гърция - разказва историкът - премиерът Иван Евстатиев Гешов успокоява: "Договорили сме се, съюзниците признават за безспорни нашите искания." Банкерът и предприемач Гешов си представя като гаранция всяка договорка.


Когато по-късно откъм Букурещ долитат обезпокоителни сведения за раздвижване срещу България, следващият премиер, д-р Стоян Данев, открай време отявлен русофил, отвръща: "Славянска Русия никога няма да допусне неславянска Румъния да нападне славянска България."


Оказва се, че между Русия и Румъния е имало договореност, според която, ако славянска държава нападне друга славянска, Румъния е длъжна да се намеси на страната на нападнатата. Очевидно е срещу кого е насочен този продиктуван от Русия договор – България е имала претенции за ивица на границата със Сърбия.

Велико Търново, Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.<br /><br />Снимката е предоставена на Дневник от <a href="http://www.lostbulgaria.com/index.php" target="_blank">сайта "Изгубената България"</a><br />

Велико Търново, Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.


Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"


Какво е било мнението на генералите, какво е смятал помощникът на върховния главнокомандващ, прочутият ген. Михаил Савов* (по днешен стандарт началник на Генералния щаб)?


*Ген. Михаил Савов, герой от Сръбско-българската война, бивш военен министър при Стамболов и изключително доверен на цар Фердинанд, е издал заповедите за неуспешната Чаталджанска операция и за нападението срещу сръбските и гръцките войски според историческите документи. Твърди се обаче, че след краха в Първата световна война и несправедливия Ньойски диктат (1919), когато на власт идва земеделският съюз на Стамболийски и започва съдене на виновниците за двете национални катастрофи, генералът прехвърля цялата отговорност върху царя.
Единствен ген. Савов не е изправен на съд, а е назначен от Стамболийски за пълномощен министър в Париж. За разлика от министрите от няколко кабинета, които са пратени в Шуменския затвор, включително и прославения от обявяването на Независимостта премиер Александър Малинов.

"Нека оставим на спокойствие поне костите на генералите, че даже и на ген. Савов - каза ми с горчивина историк, пожелал анонимност. Те винаги са готови за атака, затова са генерали. Под тяхното командване българските войски и през трите войни удивяваха света с чудеса от храброст - влязоха с тържествен марш в Солун и Букурещ, с "Шуми Марица" в Скопие, удържаха Дойран. Щяха да пробият сръбско-гръцкия фронт през 1913, ако го нямаше румънското нападение в гръб. Макар че дали щеше да има значение на масата на преговорите..."


Без път назад


На 3 октомври 1918 селяните от Казичене с почуда забелязват, че на гарата им е композиран царският влак, а на площада е строен за почест лейбгвардейският полк. От Врана пристига цар Фердинанд, придружен от адютанта си и двамата си сина. От друг автомобил слиза министър-председателят Александър Малинов (чието правителство в онзи момент е заето с потушаването на Войнишкото въстание - Малинов е бил премиер в няколко кабинета) с военния министър ген. Савов. Кратко и нервно сбогуване. Царят заминава в изгнание, след като същия ден с манифест е поел цялата отговорност и е обявил абдикацията си в полза на сина си. Борис е на 24 години и току-що е пристигнал от Южния фронт.


Така описа отпътуването на цар Фердинанд Ивайло Шалафов.


Страната се тресе от драматични конфликти, но поне виновникът е ясен.


"Държавните мъже на България, които не подбираха средствата, за да се сдобият с власт, и охотно служеха на своя господар, сега не поемат никаква лична или партийна вина. Между царя и довчерашните съветници и съратници, с които заедно е работил за модернизацията и европеизацията на България, се е отворила пропаст. И никой от тях не подозира разрушителните сили, които ще изплуват от нейната бездна." Така описва в своя статия положението в страната доц. Жоро Цветков.


На хоризонта се задават тържеството на земеделския режим, реваншизмът, братоубийствената конфронтация, превратите.


Цар Фердинанд се установява в наследственото имение в град Кобург и повече не вижда България, но прави дарения, поддържа контакти и кореспонденция, намираща се в неговия архив, който вече е върнат в България и е достъпен за изследователите. От писмата му се вижда, че страда и иска да се върне. В писмо до премиера Андрей Ляпчев от 1930 г. пише: "Г-н Ляпчев, най-силното ми желание е да зърна върховете на обичното ми отечество, преди Господ да ме прибере при себе си." И също: "Вършил съм всичко, държейки ръката си върху пулса на българския народ."


На конференцията беше цитирано от Ивайло Шалафов и неизвестно досега писмо на цар Фердинанд до Хитлер от август 1940. В него потомственият аристократ моли плебея фюрер да си спомни за "лоялността, постоянството и непрежалимата саможертва на най-верния съюзник на Германия от Голямата война – българския войник", и да помогне на България за връщането на Южна Добруджа.


Умира на 10 септември 1948 на 87 години, след като е преживял три трагични събития: смъртта на двамата си синове – цар Борис ІІІ на 28 август 1943 при неизяснени обстоятелства, разстрела на княз Кирил от народния съд през 1945, и влизането на Червената армия в България.


Предсмъртното желание на най-дълго царувалия български владетел (31 години) е да бъде погребан в България. Доскоро този факт не беше широко известен. По тази причина саркофагът с тленните му останки, покрит с българския трикольор, стои 63 години над земята в катедралата "Свети Августин" в Кобург.


Членовете на инициативния комитет за юбилея казват, че условието на Симеон Сакскобургготски е погребението да стане със съгласието едновременно на председателя на парламента, премиера и президента.


Засега не се е чуло за такова съгласие.


*Ген. Михаил Савов, герой от Сръбско-българската война, бивш военен министър при Стамболов и изключително доверен на цар Фердинанд, е издал заповедите за неуспешната Чаталджанска операция и за нападението срещу сръбските и гръцките войски според историческите документи. Твърди се обаче, че след краха в Първата световна война и несправедливия Ньойски диктат (1919), когато на власт идва земеделският съюз на Стамболийски и започва съдене на виновниците за двете национални катастрофи, генералът прехвърля цялата отговорност върху царя.
Единствен ген. Савов не е изправен на съд, а е назначен от Стамболийски за пълномощен министър в Париж. За разлика от министрите от няколко кабинета, които са пратени в Шуменския затвор, включително и прославения от обявяването на Независимостта премиер Александър Малинов.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 768 Неутрално

  един поглед към дедото на мадридския крадец

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Рио Гавин Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария фон Сакскобург-Гота - цар, ботаник, ентомолог,филателист и централен защитник на вярата.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Дядото на Фердинанд е последния френски крал Луи-Филип от Бурбонската династия. Френската връзка е пример за историческо доказателство за смисъла на ЕС в нашия случай.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 4. 4 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма по долна личност в нашата история от този. Няма никакви оправдания за това което причини на България. Сега разбирам че Русия е виновна да се оттеглят всички нормални кандидати за българския трон и да се натресем на този слабоумник.

  Категорично съм против да бъде погребван в земята която проигра и продаде.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 5. 5 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Знае ли някой дали "Съвети към сина",които публикува в "Български хроники" том 3 Ст. Цанев-са истински,или фалшификат?Ако са истински то костите на тази най-злокобна личност от историята ни -никога не трябва да се погребват в българска земя,както искат някои...

 6. 6 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Петя, благодаря ти за тази статия! Признавам, не бях чувал за това предсмъртно желание на Фердинанд до този момент.

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 7. 7 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 768 Неутрално

  историята се повтаря. внос на проефесионален монарх преди. внос на стратегически инвеститори сега.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Фердинанд се говори, че е бисексуален през целия си живот, но до средна възраст, жените преобладават.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_I_of_Bulgaria

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reveal":

  Наред с факта, че е бил внук на Луи-Филип, Фердинанд е праплеменник на Леополд I и първи братовчед на Леополд II. Изобщо Фердинанд е бил първи братовчед на доста хора, между които кралица Виктория и мъжа и' Алберт, както и на бившия играч на Тотнъм и Куинс Парк Рейнджърс Лес Фердинанд, а Антон Фердинанд му се явява брат.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 10. 10 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 428 Гневно

  Твърде малко се говори за решението му да нападнем бившите си съюзници през 1913 и да предизвика междусъюзническата война, която води до национална катастрофа.
  Във всеки чужд учебник по история България е определяна като "алчна", "агресор", "подла" и т.н заради това му решение.
  Ама какво да прави човека, за него съдбата на българския народ е толкова важна, колкото и важна съдбата на някоя измислена нация в компютъра стратегия за петокласник...

 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Андрей Лазаров Пантев:
  Професия: историк
  Специалност: история
  Езици: английски;
  Семейно положение: разведен/обратен -публична "тайна"/
  http://www.bg-history.info/person/49/Andrei-Lazarov-Pantev.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 544 Разстроено

  Независимо от всичко,цар Фердинанд 31г. е упавлявал България по наше желание...Не е добре да обезсмисляме един живот предоставен в услуга на народа ни!Редно е да се съобразим с предсмъртното му желание...То не може да ни навреди,а напротив-точно в тоя момент.Който може-да мисли!Или както е казал поета:"Един ще плаче,друг ще ме проклина,но мойте песни все ще се четат!"

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Ако се намирате в Бавария, се опитайте да посетите замъка на Фердинанд в градчето Кобург - на границата с бившето ГДР. Там е изложен самолетът му (той е един от първите летци изобщо в света), колекцията пеперуди, ботаническата градина, пианото, на което му е свирил Вагнер. В катедралата на градчето помолете да ви отключат криптата. Там е саркофагът на Фердинанд, опакован в червено кадифе, повдигнат на 1 метър над саркофазите на другите аристократи от династията. Според клисаря, тази чест му се дължала, защото само той е успял да стане цар (василевс по библейски), докато другите са крале на държавите си. Не разбрах много, но имало разлика и цар е по-издигнатото, предполагам заради връзката Рим - Византия.

  Във всеки случай, приносът му към напредъка на България не се оспорва и в хрониките на Стефан Цанев. А съдбата му напомня тази на Франц-Йозеф, който в рамките на своето царуване първо въздига Австро-Унгария (вижте колко сгради, гари, градини, паркове и т.н. носят от тогава до днес неговото име), а после я закопава.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 14. 14 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Любопитно

  До коментар [#9] от "wreck":

  С Луи-Филип свършва една монархия тъй като народа не че не е искал кралска власт, а е искал край на тиранията. Сега у нас предстои краят на една република, тъй като народа иска край на 66 годишната тирания.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 15. 15 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 442 Гневно

  Някакви червени другари са се активирали да изчеткат паметта на дядото на Мадридския крадец. Сигурно защото, голяма услуга им направи, като излъга целия български народ.
  Не може цар Фердинад да поеме активите до 1012 г. а пасивите да се поемат само от българските политици. Негова вина за двете национални катастрофи е огромна.
  1. Как тръгваш на война без предварително да си се осигурил как ще се разпределят завзетите земи.
  2. После след като е ясно че дипломацията е загубена, да започнеш втора война. С кой акъл.

  То и Хитлер ако беше спрял до 1941 г. сега във всяка европейска столица и град щеше да стои паметника му.
  Да ама не както казваше Петко Бочаров. То и Ботев ако беше с каска и Левски с ботуши.

  Ми не стига че дедото ни прецака, сега и внука му гледа да гепи каквото може.

 16. 16 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "KK 1917":

  Ферди наистина е бил обратен,но са го наричали ДВУФАЗЕН,особенно Стамболов!
  А за Пантев,когото лично познавам/не в оня смисъл/,мисля ,че грешите,освен ако покрай комунягите -не е обърнал резбата на стари години!

 17. 17 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  07.12.2010г.Малко след началото на днешната борсова сесия бяха продадени 1 276 796 акции от СИБанк, или 16% от капитала на банката. Това отговаря точно на дела на миноритарния акционер Цветелина Бориславова. След днешната сделка мажоритарният акционер – белгийската КВС, ще има пълен контрол над СИБанк. Сделката е за малко над 141 млн. лв. и оценява една акция на 110.49 лв., или малко над 877 млн. лв. за цялата банка.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0
  Това прави белгийските братя и сестри първи братовчеди, както и първите братовчеди, след напускането на (баща му е първи братовчед).Синът на принц Август фон Сакс-Кобург и съпругата му Клементин на Орлеан , дъщеря на крал Луи Филип I на френската , Фердинанд е бил внук на Ърнест I , херцог на Сакс-Кобург-Гота и на Леополд I , първият крал на белгийците. Баща му Август е брат на Фердинанд II на Португалия , а също и първи братовчед на кралица Виктория , съпруга Алберт, принц консорт , императрица Карлота на Мексико и брат и Леополд II на Белгия . Последните две, Леополд и Карлота, също бяха първи братовчеди на Фердинанд I, чрез майка му, принцеса на Орлеан.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_I_of_Bulgaria

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Историците смятат, че от края на 19-ти век до Балканската война е периодът в нашата история, в който България не само бележи бърз икономически и културен растеж, но и вече не е пешка на дъската на силните, а държава със самостоятелна политика, извадена от изолацията, вдъхваща респект и доминираща региона. "

  "Ако историята свършваше в края на 1912, днес във всеки град щеше да има паметник на цар Фердинанд и улици на негово име – това мнение изразиха всички оратори на конференцията."

  Това е. През този период българите се опитахме да надскочим себе. Оставете другото , за малко да успеем. Но за това , че не успяхме, не ни е виновен Фердинанд , /по-точно, не толкова и не само Фердинанд/. Както впрочем , не той е основния фактор за успехите и развитието. Макар , че има участие в тях.

 19. 19 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Кандидат президентката - Кунева(НДСВ) се активизира, с крадените от народа пари, подлогите на Мадридския, малоумен галош си купиха части от ВАЦ и спонсорираха "свинското семейство". Ало, Христова, а вие и крадливата ви пасмина от НДСВ, какво общо имате с дядото на Мадридския крадец? Всичко писано като някакви заслуги на мазния полуавстриец са заслуги на Великия Български народ!

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 20. 20 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Вярно е ,че има много заслуги за изграждане на Третото царство,но нека тленните му останки си стоят в Кобург,заради десетките хиляди черни забрадки,сираци ....

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Абе противоречива личност. Но с принос за съвременна България. Само обявяването на независимостта през 1908 г. е достатъчно. Това, че внукът му Симеон е негодник, не е вина на Фердинанд. Аз мисля, че трябва да бъде погребан тук.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#11] от "KK 1917"

  И на мене ми е интересно венцеславенето на Фердинанд от червения професор Паянтев!? Този който преди 1990 г. имаше разрешението и привилегията да пише за българо-американските отношения.........

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Предлагам доклад за конференцията "Наследствените права на внуците на Ферко Тапийски"
  Въобще ми е интересно колко е къса и избирателна историческата памет на българите! Никой за толкова години преход /от които част при управление на Ферковия внук/ не се сети, че прякорът на дядо му е Ферко Тапийски, щото обичал да му се подаряват обществени имоти и то с тапии!

 24. 24 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поклон! Ето тука се разплках:
  Под тяхното командване българските войски и през трите войни удивяваха света с чудеса от храброст - влязоха с тържествен марш в Солун и Букурещ, с "Шуми Марица" в Скопие, удържаха Дойран. Щяха да пробият сръбско-гръцкия фронт през 1913, ако го нямаше румънското нападение в гръб.

 25. 25 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Как изобщо на тези поръчкови писачи им идва в ъкъла да възхаляват "приносите" на Фердинанд. кайзер Вилхелм, който абдикира 1918 г. набута страната си в една чудовищна катастрофа, а Фердинанд - в цели три! За кайзера се пише само като за лузър, а тук някои превъзнасят Кобурга, като въобще не се сещат за огромните му лични престъпления при Чаталджа, при абсурдното нападение над тайно обединените сърби и гърци и при калпавия избор за Първата световна...Внукът му Симеон пък се прочу с алчността си да заграбва имоти, които никога не са принадлежали лично на царя. Единствен светъл пример в тази редица и Борис Трети - цар Обединител, спасил и България и евреите през Втората....

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Гневно

  "Оказва се, че между Русия и Румъния е имало договореност, според която, ако славянска държава нападне друга славянска, Румъния е длъжна да се намеси на страната на нападнатата. Очевидно е срещу кого е насочен този продиктуван от Русия договор – България е имала претенции за ивица на границата със Сърбия"...Това да се помни вечно от нашите крайни русофили-рубладжии!!!!

 27. 27 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Народен съд за русофилите!

 28. 28 Профил на politika
  politika
  Рейтинг: 442 Гневно

  Държавните мъже да действат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. 29 Профил на herman-kardon
  herman-kardon
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":
  car idva ot kesar -> caesar koeto e poveche ot rex -> kral.

 30. 30 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Цар /василевс/ е равносилно на император /кесар/, докато крал е еднозначно с княз.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Като държавник Фердинант е противоречива личност,добото свършено от хего е факт,но факт е и това,че с неговото име са свързни най-черните страници в новата българска история.Според свидетелства на БГ-посланикът в Лондон,от онова време,там посрещнали с меко казано недоумение сондажите му за одобрение на възстановяването на Византия,под короната на Фердинант.Иначе на него се дължи,естествено и заради личните му интереси,ботаническата градина в София и други неща.Но в личен план,той си е бил и перверзник.В двореца на Чам курия/Боровец/ преди години се пазеше гинекологичния му стол,специално поставен от него,заради "изследователските" му интереси.В този дворец можеше да се види стая,сантиментално моделирана и мебелирана като каютата на кораба,с който пътувал на екскурзия по Дунав,заедно с една любовница,която по-късно изхвърлил гола на вън,на студа,предоставяйкия за забавление на гвардейците си.
  А в държавните дела не могат да се отделят само добрите от само лошите решения на една или друга историческа личност.Добре би било на Коференцията да се анализират и по-късните събития.Актуално звучи и за много по-късни събития и за други Бг-държавни мъже констатацията на доц.Жоро Цветков:"Държавните мъже на България, които не подбираха средствата, за да се сдобият с власт и охотно служеха на своя господар, сега не поемат никаква лична или партийна вина. Между царя и довчерашните съветници и съратници, с които заедно е работил за модернизацията и европеизацията на България, се е отворила пропаст."

 32. 32 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само ако всичко бе свършило през 1912г. щяхме да сме много различна държава в момента.
  Много жалко!!!
  Спомням си че като учихме този абзац от историята в 7 или 8 клас ми се ревеше. Фердинанд ми бе най-омразната историческа персона имайки шанса да бъде и най-обичаната той се сгромоляса и предопредели незавидната съдба на България.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:47 на 22/03/2011 от неговия автор.

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  За началото на Втората балканска война обвиняваният винаги е бил Фердинанд. А дали малко, или много вина не носят и генералите му (говори се, че даже и са го заплашвали)?
  Тепърва историята ще се пренаписва.
  Тепърва ще се спори за личността на Фердинанд.
  Тепърва ще излязат наяве връзките на внука му с ДС и руските служби.

 35. 35 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 388 Неутрално


  Организаторите на конференцията не случайно са предпочели академичните дискусии, подобно на семинар, лукаво избягвайки парливите и предизвикващи и до днес болка теми и събития, обърнали наопаки българската история след 1913 г., в която главно действащо лице е цар Фердинанд. Не е нужно човек да бъде монархист или републиканец, за да
  разбере, че наистина нещата не са само черни или бели, но има съдбоносни моменти в историята, в които всеки носи своята отговорност пред бъдещите поколения. Вярно е, че Фердинад има заслуги по модернизацията на България, те се знаят, но трябва да се знае и онова, което организаторите на конференцията знаят, но предпочетоха да премълчат. Още с идването си в България Фердинанд дава да се разебере, че смята да се меси активно във вътрешната политика, дори с цената на превишаване на правомощията си. В нарушение на Търновската конституция си присвоява правото да определя военния министър. Има сериозни основания да се смята, че косвено подпомага убийството на Стефан Стамболов, като услужливи царедворци осуетяват заминаването на Стамболов в чужбина. Самият Стамболов казва за Фердинанд :"Аз го докарах в България, аз ще го изгоня!". Личният режим, който установява в България, води до политическа и морална корупция, оградил се с ласкатели и послушници, Фердинанд е причината за връщането на печално известния данък "десятък" от турско робство, с което пламват бунтовете на селяните от 1899/1900 г. Върховите моменти в авантюристичните наклонности на Фердинанд се проявяват през м. юни 1913 г., когато в съдбоносен за България момент, без да уведоми правителството и Народното събрание, нарежда чрез своя послушен изпълнител ген. Михаил Савов атака на близо 400 километров фронт срещу гърци и сърби, които само това чакат.
  Знайно е, как се нарича в историята това. В края на 1913 г., след първата национална катастрофа, разтуря 16-о ОНС, съществувало само две седмици, тъй като в него няма мнозинство партията на фаворита му д-р Васил Радославов. По време на Първата световна война отказва да се вслуша в предупрежденията от гибелните последици от съюз с Германия. Вместо това, уверявайки, че победата на Германия е сигурна, когато включва България във войната на нейна страна, заедно с мин.председателя сключват таен договор с германското правителство, че ако Германия, а заедно с нея и България загубят войната, то германското правителство се задължава да им даде политическо убежище и да им изплаща пожизнена пенсия. Освен това и на двамата е даден от германски банки т.нар. заем от 5 млн златни герм. марки и 3 млн за д-р Радославов. Как се нарича това, също е посочено в историята.
  За онези, които желяат да научат пълната, а не парфюмирана истина за Фердинанд, препоръчвам: "Български дневници" на граф Робер дьо Бурбулон, мемоарите на д-р Стоян Данев, "Дипломатическата подготовка на нашите войни" от Михаил Маджаров, спомените на ген. Никола Иванов.
  Последно - германският император кайзер Вилхелм Втори е погребан в Холандия, след като абдикира от Германия в края на Първата световна война, но в Германия днес не се води дебат за пренасяне на тленните му останки в родината, за която има и не малко заслуги. Сигурно германците знаят защо?

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Разстроено

  Катастрофата в 1913 г. се случи поради липсата на визия в бъдещето от нашите политици. Ако бяхме изчакали само една година, ние щяхме да бъдем част от победителите в ПСВ. Да диктуваме условия на притисната от север Сърбия, да нападнем Османската империя по времето на Дарданелската операция на британския флот в пролетта на 1915 г.....

 37. 37 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо България е трябвало да изнесе основната тежест на Балканската война? А другите да берат плодовете - Защо само България се бие против Турция? Защо ние не окупираме Македония ?

 38. 38 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Но ние българите не позволихме на бившият ни цар да бъде погребан " .. в моята България.." както той е поискал. Срамота.

  Orda
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#36] от "dobrich":

  И сигурно Турция на Ататюрк да се простира до Нови Пазар?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 40. 40 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  1. Откъде накъде, достиженията на България за периода, да се приписват на него? Държавата министър-председатели нямала ли е? Те са държали изпълнителната власт и заслугата е тяхна. Знае се, че по половин година е прекарвал във Виена.
  2. Ако и да са имали успешни политически ходове, той и синът му, трябва да се подчертае, че често са били във времена, когато Конституцията е насилвана в полза на трона и де факто, тия двамата са изземвали чужди задължения, дето не са им били работа. Като си се нагърбил да правиш нещо, дето не ти е задължение, носиш си последиците.
  Често срещано оправдание за Борис е, че през 1940 е нямал полезен ход, турен между чука и наковалнята. И така да е. Не му е било работа да упралява и да лишава цяло едно младо поколение български политици от ролята им. Съответно да лишава народа от правото му да управлява, а да дарява властта на чиновнически правителства м/у 35-43.
  Същото се отнася и за Фердинанд.

 41. 41 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Нека оставим на спокойствие поне костите на генералите, че даже и на ген. Савов - каза ми с горчивина историк, пожелал анонимност. Те винаги са готови за атака, затова са генерали."

  Странно е да чуеш такова твърдение от историк. Историята никога няма да бъде подредена, ако изследваме ролята на едни, а "оставяме на спокойствие костите" на други.

 42. 42 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До 38
  Първанов и Бойко също няма да бъдат погребани в България.
  Няма да го искат. Ще се страхуват от нещо, което ще бъде построено над гробовете им.
  WC

 43. 43 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ами да му изпълнят последното желание, не разбирам, защо не го правят
  ще бъде и добра атракция за туристи, ще се заговори пак за онова време

 44. 44 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  тюх! ходих в кобург и в замъка и му търсих гроба се изпикам отгоре ма не го намерих. пък той бил на центъра у църквата. язък! ше знам за следващия път...

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 45. 45 Профил на datski
  datski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Едно уточнение - най-дълго царувалият български владетел е цар Петър.

 46. 46 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Едно не може да не се признае на Фердинанд, превърна София-Средец от ориенталско градче в "Малката Виена".За съжаление англо-американските бомбардировки, архитектите работещи в стил "Сталински барок" през 50-те и днешните "предприемачи" и "инвеститори"(с "благословията" на гл.архитекти заличиха всичко стойностно в този град.Пълен цикъл: пак сме ориенталски пост-социалистически бордей само , че с милионно население

  ZeroOne
 47. 47 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivanalex2":
  Защото сме наивни, има една турска дума за случая - будали!А в политиката важи една друга поговорка: Кьорав карти не играе

  ZeroOne
 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Г-н Добрич, прав сте. Така наречената ивица, са всъщност населените с българи Нишко и Пиротско, предадени на Сърбия на Берлинският конгрес, при силното лобиране на Русия.
  Аргументът това откъсване на български земи, е че Сърбия била взела участие във войната. Турция е държала там един непълен табор аскер, който не е оказал никаква съпротива. Истината е че, единствените "бойни" действия на сърбите при влизането в Нишко и Пиротско през 1877 г., са побоищата над българските свещенници и учители, с цел да бъдат прогонени и заменени със сръски.Съпротива на сърбите са оказали всъщност българите , защото са знаели, че сръбското е по лошо от турско.

  Някой беше казал, че славянството е трапеза, на която винаги когато е била канена, България е пращала сметката...

 49. 49 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много хубава статия на Петя Владимирова. Само бих добавил, че максимализмът на Фердинанд не е само личното му желание да седне на трона в Света София. Това е максимализмът на българския народ, за когото от Берлинския конгрес обединението на българските земи е национална фикс идея. Длъжници сме на Фердинанд не само с това, че не си спомняме какво е направил в момент, в който се е очаквало руските кораби всеки момент да дебаркират във Варна и никой княз не е искал да седне на обречения престол, но и защото го натоварихме изцяло с вината за този свой национален максимализъм и логичната му катастрофа. Има нещо в отношението ни като нация, което напомня отношението на комплексирания от баща си Борис, който под предлог за политическа нецелесъобразност не му позволява да се върне никога в България.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#41] от "boris_ivanov":

  "Нека оставим на спокойствие поне костите на генералите ... Странно е да чуеш такова твърдение от историк. ...

  Не е странно.
  Просто знае повече и затова избира да премълчи.

  Защото нашите военни са били обучени по руски тертип. И не са щадили много-много войската, меко казано.
  Единствено всенародното въодушевление за постигане на националния идеал са им спестили ... ъъъъъ ... да го наречем "усложнения" с войската. Каквито например по-късно с Войнишкото въстание.

  А за разгрома в Македония в нета я има лекцията, която се е чела в съветската Генералщабна академия през 30-те години. Там действията на нашите генерали се дават като пример как на такъв терен срещу превъзхождащ числено и във въоръжение противник не трябва да се разполагат войски и да се водят такива бойни действия.

 51. 51 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#35] от "krasinsky":
  Лесно е с днешна дата да се правят анализи на събития, когато знаем цялата информация, всички секретни договори и съглашения , сделки.Тогава българското правителство не е имало цялата информация, някои държави са ни излъгали, други подвели, но това е част от играта.Това обяснява нашият провал, но не оневинява управляващите.Просто щом загубиш , винаги си виновен

  ZeroOne
 52. 52 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Някой знае ли дали Ферди е говорил добре български?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 53. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Шукри, види се си , или се правиш на турчин. Ако си такъв, вероятно знаеш че през първата световна война, Турция и България са били съюзници. В този смисъл , това с "пикаенето" на фердинандовия гроб, освен простотия издава и невежество.

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#49] от "4ardafon":

  ...максимализмът на Фердинанд не е само личното му желание да седне на трона в Света София. Това е максимализмът на българския народ, за когото от Берлинския конгрес обединението на българските земи е национална фикс идея...

  Съгласен.

  Силно е съмнително и доста обременено от пропагандата клишето, че Фердинанд е искал "да седне на трона в Света София". Той не е бил самозабравил се идиот. Освен това е познавал много добре и историята. Още от Тервел сме имали възможност "да им седнем на трона". И още от тогава всички наши ханове и царе са бягали от такъв вариант като дявол от тамян. Защото са били наясно, че "сядането" веднага ще доведе до унищожаването на България.

  А за Междусъюзническата война е много лесно да се говори така от дистанцията на времето.
  Но тогава те са имали коалиция, имали са съгласието на Великите сили. Фердинанд е можел да забучи на копието си договорите със съюзниците като Иван Асен пред Клокотница. И народът е бил с него в тази война. Политиците също.
  Но след поражението някой е трябвало да го отнесе. И го отнася той.

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#52] от "KOBOLD":

  Ъхъм.
  И даже доста витиевато и цеветисто е попържал на български.

  Което говори не само за владеене на езика в тънкостите му, а и за "сливането на Народ и Цар в едно" ...

 56. 56 Профил на b
  b
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Личното ми мнение е, че мястото на тялото на Фердинанд, Царят на Българите, е в България - в Пловдив, до жена му.
  Ирония или не, но може да послужи за урок на нас, българите, да не знаем къде лежат Васил Левски и Цар Борис ІІІ, да сме дали тялото на Гоце Делчев на сръбските копелета в Македония, но да знаем къде са погребани Цар Фердинанд и ... Георги Димитров, примерно.

 57. 57 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Изключително неприемливо е да си назначиш един отбор историци- комунисти, дс и номенклатурни "научни" кадри, които през един месец да правят излъскване на династията от многото полепнала мръсотия. Интенданството не било държавно, а било на двореца, ама и на двете пари им осигурявала държавата/народа/. Фердинанд бил велик, ама ние все още не сме разбрали.
  За Симеон и за Фердинанд мнението ни се съдържа в заглавието на сериала " Крадецът си е крадец" .

 58. 58 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":

  Като финзиономия се е докарал като българин....

  Крал Ото 1 на Гърция също много добре се е бил издокарал на грък - голям балкански мустак, потури и пояс..... ах тези Кобурги.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 59. 59 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#56] от "b":

  Много си прав! Ние вместо да се срамуваме от това, че не знаем къде са гробовете на Великите българи, се опитваме типично комплексарски да замажем тази отвратително гадна грешка с измисляне на причини, които не само оскверняват постигнатото от тях ами и нас самите като нация. Но както се казва - вола рие на гърба му пада!
  Статията завършва перфектно: Хората от които зависи погребението на Цар Фердинанд в БГ мълчат!
  Много е лесно да си леке, което предпочита да върви по течението вместо срещу него!
  Но истината винаги излиза, рано или късно, и правдата винаги тържествува!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 60. 60 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "Убитака":

  Съюзници-разбойници!

  Поехме ний ръка на брат,
  У вас душа се крила ад,
  Привичка на разбойник стар,
  Погазил име, чест, олтар!

  Съюзници-разбойници,
  Коварни, подли и без срам,
  Обрахте ни, ограбихте
  Отечествения наш храм!

  Не хора сте, демони вий,
  У вас престъпността се крий,
  Загнездила се здраво днес;
  Вий рожба сте на злоба, бес!

  За сатанинския ви план
  О, подла, завистлива сган,
  Помнете, сметка ний държим
  И люто ще си отмъстим!

  ZeroOne
 61. 61 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Друг въпрос :

  Бихте ли заменили сега Ферди вместо бат Бойко ?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#59] от "traveler1":

  ...Хората от които зависи погребението на Цар Фердинанд в БГ мълчат! ...

  Ами ще мълчат, я!
  Като така им е удобно.

  На внук му не му отърва за да не разбуни духовете, поради наложената в народото съзнание представа за Фердинанд, при "връщането на имотите". Което си е позор в лично човешки план.

  На Гоце, както и на Желю, също не им отърва, защото неизбежно ще се разбута цялата комунистическа историография. А като тръгнат да падат клишетата може да се стигне много далеч. Май и случилото се около сагата със сърцето на цар Борис ги поуплаши ...

  А премиерите ... ами на тях им е през ...

 63. 63 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Така връщането на Южна Добруджа през 1940 г. ще стане първият случай в историята, в който териториален въпрос на Балканите ще бъде решен по мирен път."

  Каква е заслугата на цар Борис III?Ако не беше Фюрера и маршал Антонеску, щяхме да ходим до влашкият Добрич и Силистра на задгранични екскурзии

  ZeroOne
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#61] от "KOBOLD":

  Поне е говорил чужди езици. За разлика от Слънцеподобният

 65. 65 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#64] от "xm...":

  Да но Слънцеподобният сам си сади картофите с мотиката... открай време... целият род "ходят на картофът"...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 66. 66 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 652 Неутрално

  След междусъюзническата война (Втората Балканска) особено популярна е била песента "Съюзници-разбойници" Пак по същото време дедо ми е кръстил кучето си Карол - на името на румънския крал

  Така че хората в България са оценили ситуацията доста по-верно от сегашните кандидат-философи на които 66 години вече промиват мозъците

  Цар Фердинанд, подобно на Наполеон се е коронясал сам, сам е направил държавата си Царство и сам се е провъзгласил за Цар!

  И всичко е правил с мисълта за България!

  И като чете човек глупостите във форума по адрес на този достоен човек почва да му се повдига!

  Проклета да е Русия!
 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#65] от "KOBOLD":

  Вярно.
  Но някакси предпочитам образования женкар и хедонист ...

 68. 68 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Цар Фердинанд е наистина една от най-противоречивите личности в новата българска история. Да не забравяме, че и с негово сътрудничество са основани много основни културни институции на България - Софийският университет (1888), Природонаучният музей и прочие. Разбира се, политиката му е довела и до двойна национална катастрофа - 1913 и 1918.

  Но истинската еманципация спрямо собственото минало настъпва тогава, когато можем да го погледнем спокойно, с всичките му плюсове и минуси. Мястото на един български владетел е в България. Няма нужда от гробници или мавзолеи, особено ако не е еднозначен за народа си.

  E PLVRIBVS VNVM
 69. 69 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  Да- бе...Видехме възпитаниците на съветската генералщабна академия как беха разположили войските си малко преди Хитлер да ги насмете!

  Мно-о-о-го сериозни познавачи на тактиката и стратегията - еле па вожда им...

  Проклета да е Русия!
 70. 70 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "На конференцията беше цитирано от Ивайло Шалафов и неизвестно досега писмо на цар Фердинанд до Хитлер от август 1940. В него потомственият аристократ моли плебея фюрер да си спомни за "лоялността, постоянството и непрежалимата саможертва на най-верния съюзник на Германия от Голямата война – българския войник", и да помогне на България за връщането на Южна Добруджа."

  А ето какво говорят документите, отговор на Хитлер по тази тема:
  “Особено ни вълнува поправянето на извършената на времето неправда спрямо България. Сега‚ след като германският народ‚ със силата на своето оръжие осъществи тази ревизия‚ вярваме‚ че сме дали на нашите верни бойни другари от Голямата война една историческа отплата.”

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 71. 71 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#41] от "boris_ivanov":

  нннннееееееее,
  няма нищо страно:
  "Членове на инициативния комитет са предимно историци и юристи – акад. Георги Марков, директор на Института по история на БАН, проф. Андрей Пантев,.."
  това са ДС-"учени", ако не знаеш.
  червени и червиви в червата си шумкарски.
  изопачаването на историята им е главна цел в живота на тия изверги с академични титли , дадени им от първановци и подобна дс-сволач.
  не им вярвайте - тия са братовчеди на юда.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 72. 72 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#58] от "KOBOLD":
  До коментар [#9] от "wreck":
  за сакс-кобург-готската династия трябва да отбележем, че са дали начало на няколко царстващи европейски династии:
  1. белгия (дори има любопитна прилика на белгийския герб с българския);
  2. българия;
  3. великобритания (по време на първата световна война британският клон си сменя фамилията на уиндзър, като по-малко германозвучаща фамилия; тук любопитното е, че принц филип е правнучат племеник на княз александър батенберг, но тъй като по-същото време и поради същите причини британските батенберги сменят фамилията си на маунтбатън, сега пълната фамилия на британските монарси от чарлз надолу ще е уиндзър маунтбатън, но принципа е един и същ: с великобритания споделяме две династии);
  3(а) да отбележим, че в качеството им на британски крале, сакс-кобург-готски са и императори на индия;
  4. португалия (където формира династията сакс-кобург-готски-браганс)

  във всяка една от тези държави, кобургите се приспособяват изключително успешно, като научават езика, обичаите и (наследниците им) приемат религията (клоновете са съответно католици, православни и протестанти), защото следват принципа, че "кобургският принц приема националността на поданниците си". фердинанд не е особено изключение от семейната традиция и съществуват достатъчно негови писма, на по-умел български, отколкото виждаме днес по интернета. относно погребението на фердинанд в българия, това негово последно желание е нов за мен факт.

  да откажат християни гроб на царя си звучи трудносмилаемо с християнските му ценности (това, че има прецеденти не го прави редно).

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 73. 73 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 388 Неутрално


  В царедворски стил лукави услужливи пропагандисти занимават обществото с измислени казуси, които целят пренаписване на българската история със задна дата. Добре ще бъде ако тези господа подемат инициативата за пренасяне от Русия тленните останки на генерал Радко Димитриев, героят от Лозенград и Бунар Хисар, разстрелян от болшевиките на 18 октомври 1918 г. в град Пятигорск.

 74. 74 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  Гледай ти, гледай!
  Марксист-ленинец Пантев се изкала положително за Фердинанд и цялото червено войнство се изредило да хвали Фердинат?
  Кво стааа,бе?
  Въртоглави станахте!

  Фердинанд е изключително зле представил се управник!
  Ако не са били българите да се оправят сами - тази държава е нямало да я има!
  То само с интриги и подарени чифлици държава не се управлява!
  И внук му е същия като него. Ненаял се!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 75. 75 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "4ardafon":

  Господине абсолютно сте прав за максимализма на българите. За съжаление тази зараза още не е излекувана. Какво да правиш, комплекси, малък народ, а иска да изглежда голям. За Фердинанд изобщо не сте прав. Ако четете статията "нашите другари" искат да му припишат само успехите до 1913 и да махнат негативите. Справедливо ли е това. Ако сме си виновни за световните войни, нека да бъдем похвалени и за успехите си. Най малкото каквото сме си надробили сме си го изстрадали. Не може да се каже същото за авантюриста Фердинанд. Може да го погребат като частно лице. Лошо няма. Но чак да има фанфари и поклонения... Малко в повече идва.

 76. 76 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#73] от "krasinsky":

  Радко Димитриев воюва по време на Първата световна на страната на враговете ни, явно за него Русия е била по на сърце от родината му.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 77. 77 Профил на le coq non sportif
  le coq non sportif
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много интересна статия, мисля, че понякога прекалено много се набляга на тази "мегаломания" на Фердинанд, която не е доказана от Историята. Той е направил много за България, за модернизирането й, за културата, за издигането й на водеща сила на Балканите. Бил е умен, ловък и образован владетел.
  За съжаление, българите го свързват единствено с националните катастрофи, пренебрегвайки ролята му за страната, явно е имал и допуснати грешки, но е направил много.
  Мисля, че е редно да бъде погребан в България, дори само и за думите му, че "Г-н Ляпчев, най-силното ми желание е да зърна върховете на обичното ми отечество, преди Господ да ме прибере при себе си." И също: "Вършил съм всичко, държейки ръката си върху пулса на българския народ." И при това, той е чужденец. Не е редно да го ненавиждаме, а напротив. Както и да го свързваме с "един поглед към дедото на мадридския крадец".Толкова глупаво.
  Дължим уважение към човека. Политиците трябва да се замислят сериозно за връщане на останките му в България, а и поне да се опитат да се държат като него.

 78. 78 Профил на cevoda
  cevoda
  Рейтинг: 390 Неутрално

  За Фердинанд
  Имаме голям късмет, като народ, че този образован, възпитан, умен, талантлив мъж е станал български управник. Отворил вратите на България за европейското. Новостите- трамваи, електричество, кино, самолети, идват у нас , когато и Европа прави първи стъпки и Фердинанд лично ги внедрява. Има знания и огромна енергия за своите 28 години, което заслучава да се мисли и да се слагат млади управници.
  25 юни 1887г слага началото на царуването на Кобургите. у нас - Великото народно събрание приема за монарх Фердинанд. Начало на 20век. По темпове на икономическо развитие страната чуди Европа. Привлича чужди капитали, отваря банки, строи предприятия, шосеини и релсови пътища внася машини .Страната се реобразява. През 1887 г България има 36 предприятия в 1911 те са 345, почти 10 пъти по вече. а монтираните машини 130 пъти. Построени са шосейни пътища 8945 км и релсови 1931 км. През 1886г има 34 акцион.дружесва с 21млн. Лв. през 1911 те са 172 с капитал 136млн. Прз 1892 г е организирано първо изложение,дало началото на пловдивския панаир. През 1894 г е приет закона за насърчаване местна индустрия. Трябва да ти липсва всякакво въображение, за да не можеш да разбереш, какъв огромен скок прави държавата ни под негово ръководство. И да сипеш тъпи коментари и да намесваш хора, които не са му съвременници.

  За пишещите горе коментари- простотии: Сигурно е, че не сте чели материала, който "коментирате"
  Защото не четете?! Бедни са ви мозъците и затова няма какво да напишете- не е и задължително да го правите, но, така доказвате колко на ниско ниво е културата ни. Защото това е масово явление, да се лепят тъпотии, без да имат принос за темата, нито разумен диалог, за да научите поне сега нещо интересно и полезно. Както улиците ни са потънали в боклуци, така о коментарите са потънали в ненужни, тъпи реплики. Какви са тези обидни квалификации за хората, ръководили държавата?! Затова тя е на този хал. Ако ние не си уважаваме държавата и държавниците, защо другите да го правят. Крайно време е да се изтриват всички тъпотии за да не ни излагат като хора. Защото и в чужбина се четат тези материали- има си преводачи. Какво добро да си мислят тогава за България. Защо да идват с инвестиции. Тази аругантност и неуважение стана национален белег на българската демокрация.
  ! Или това е най голямото нещо- дето сте направили в живота си, а давате оценка за един великан! Жалки същества!
  Обичам моята България и не искам да я унижавате

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK