Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© ReutersДори като феминистка през целия си живот очаквах мъж, когото да обичам и който да ме обича. Десетилетия наред мислех, че това ще е баща ми. Когато бях на 25, срещнах този мъж и той беше моят брат."


С тази думи Мона Симпсън разказва в реч в църквата на Станфордския университет за това как съдбата й я срещнала със Стив Джобс, починалият на 5 октомври съосновател на компанията "Епъл", който се оказал неин по-голям брат по линия на баща им, емигрант от Сирия.


Словото й от мемориалната служба на 16 октомври бе публикувано в неделния брой на "Ню Йорк Таймс".
Моминското име на Симпсън е Мона Джандали, родена през 1957 г. дъщеря на студентите Джоан Каръл Шийбле и Абдулфатах "Джон" Джандали. Бащата ги изоставя, когато тя е на 4 години. Стив Джобс е техен син, роден 2 години преди Мона, но даден за осиновяване, защото бащата на Джоан  бил против връзката й със сириеца.


Днес тя е писател и преподавател по английски език и литература в University of California, Los Angeles.


Мона Симпсън

© usc.edu

Мона Симпсън


Мона Симпсън споделя в словото си как през 1985 г., докато работи в малко литературно списание в Ню Йорк, я потърсил адвокат, за да й съобщи, че клиентът му е богат и известен мъж, който е отдавна изгубеният й брат. Адвокатът отказал да разкрие за кого става дума и колегите й полудели от теории кой може да е той, стигащи до версии, че това може да е Джон Траволта.


"Когато срещнах Стив, той беше младеж в дънки и на моите години, с вид на арабин или евреин и по-красив от Омар Шариф. Разхождахме се дълго - нещо, което се оказа, че и двамата обичаме, и не помня какво си казахме, а само, че го усещах като някой, когото бих избрала да ми е приятел.


Стив ми каза, че работи с компютри, а аз не знаех много за тях, пък и още работех на пишеща машина. Когато споделих, че съм се замисляла напоследък да си купя нещо, казващо се Cromemco, той отвърна: Почакай, защото ще се появи нещо невероятно красиво."


Мона Симпсън описва и няколко неща, които научила от Джобс през 27-те години, в които го познавала. Тя казва, че през това време е имало три периода: пълноценният му живот, болестта му, смъртта му.


Църквата в Станфордския университет. Кадърът е от 16 октомври вечерта, когато тук в памет на Стив Джобс се бяха събрали повечето от знаменитостите на Силициевата долина и ИТ бизнеса на Америка.

© Associated Press

Църквата в Станфордския университет. Кадърът е от 16 октомври вечерта, когато тук в памет на Стив Джобс се бяха събрали повечето от знаменитостите на Силициевата долина и ИТ бизнеса на Америка.


"Стив работеше това, което обичаше. И работеше здравата. Всеки ден.


Звучи невероятно елементарно, но е истина.


Той беше точно обратното на отнесен човек.


Никога не се почувства кофти, че работи много, дори резултатите да бяха само провали. Ако не беше Стив, който не се срамуваше непрекъснато да опитва, вероятно и аз нямаше да постигна нищо.


Стив ценеше най-много не новостите, а красотата.


За иноватор той беше впечатляващо лоялен. Ако си харесаше риза, поръчваше 10 или 100. В дома му в Пало Алто вероятно има достатъчно черни пола за всеки в тази църква.


Той не предпочиташе модните или изпъкващите неща. Обичаше хората на негова възраст.


Философията му за естетиката ми напомня на цитат, който звучи долу-горе така: "Модата е нещо, което изглежда красиво сега, но грозно след  това; изкуството може на пръв поглед да е грозно, но по-късно става красиво."


Стив винаги се стремеше да прави неща, които по-късно ще станат красиви.


Той искаше да бъде криворазбран.


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


Стив беше като момиче, когато стане дума за това колко време говореше за любов. Любовта беше върховната му ценност, върховният му бог. Той се интересуваше и се тревожеше за любовния живот на хората, работещи за него.


Когато видеше мъж, по когото смяташе, че момичетата ще си паднат, му казваше: "Ей, самотен ли си? Искаш ли да вечеряш със сестра ми?"


Спомням си как ми звънна по телефона в деня, в който беше срещнал Лорийн: "Има една красива жена, тя наистина е умна, има куче и ще се оженя за нея."


Когато се роди Рийд, той започна да се раздава и никога не спря да го прави. Беше баща за всяко от децата си. Непрекъснато се вълнуваше от гаджетата на Лиса, от пътуванията и дължината на полата на Ерин и сигурността на Ив, когато е с любимия си кон.


Огромната му любов към Лорийн го крепеше. Той вярваше, че любовта е нещо, което се случва непрекъснато и навсякъде. По този въпрос той никога не беше ироничен, циничен, песимист... Все още опитвам да се поуча от всичко това.


Стив успя като млад и смяташе, че това го е изолирало. Повечето от решенията му за времето, в което го познавах, целяха да разруши стените около него. Момче от средната класа от Лос Алтос, той се влюби в момиче от средната класа от Ню Джърси. И за двамата беше важно да отгледат Лиса, Рийд, Ерин и Ив като нормални деца, стъпили здраво на земята. Домът им не беше задръстен с произведения на изкуството и блясък, в действителност през първите години, когато познавах Стив и Ло, вечерята се сервираше на тревата  и често се състоеше от един вид зеленчук. Големи количества от един зеленчук. Но пък само един. Броколи. Пресни и приготвени простичко със съвсем мъничко току що-откъсната подправка.


Дори като млад милионер Стив винаги ме взимаше от летището. Просто си стоеше там в дънки.


Когато някой от семейството звъннеше в офиса, секретарката му Линета казваше: "Татко ти е на заседание. Да го прекъсна ли?"


Когато Рийд на всеки Хелоуин настояваше да се маскира като вещица, Стив, Лорийн, Ерин и Ив също се обличаха така.


Веднъж започнаха ремонт на кухнята, който продължи години. Готвеха си на котлон в гаража. По това време два пъти по-бързо от планираното беше построена централата на Pixar. Но в къщата в Пало Алто си беше така - баните бяха стари, но (и това беше изключително важна разлика) си беше страхотна къща за начало и Стив го беше прозрял.


Това не значи, че не се радваше на успеха си. Той много си го харесваше, само че с няколко нули по-малко. Стив ми е разказвал колко обичал да влезе в магазин за велосипеди в Пало Алто и щастливо да установи, че може да си купи най-добрия.


И си го купуваше.


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


Стив беше скромен. Той обичаше да продължава да се учи.


Веднъж ми каза, че ако младостта му е била различна, сигурно е щял да стане математик. Разпалено разказваше за колежите и обичаше да се разхожда из кампуса на "Станфорд". В последната година от живота си той изучаваше книга за картините на Марк Ротко - художник, за когото не беше чувал, и си мислеше какво би могло да вдъхнови хората от стените на бъдещия кампус на "Епъл".


Стив култивираше красота. Знаете ли какво знаят другите главни изпълнителни директори за английските и китайските чаени рози и дали имат любима роза "Дейвид Остин"?


Той криеше изненади във всичките си джобове. Сигурна съм, че Лорийн е откривала такива - любимите му песни, стих - изрязан отнякъде и закачен в гардероба, дори след 20 години изключително изпълнен с близост брак. През ден си говорех с него и пак се изненадах, когато в "Ню Йорк Таймс" видях списък с негови патенти и един от тях се оказа скица за перфектна стълба.


С четирите си деца, със съпругата си, с всички нас Стив се забавляваше страхотно.


Той ценеше щастието.


И след това се разболя и пред очите ни животът му се сви в един тесен кръг. Някога той обожаваше да се разхожда из Париж. Беше открил малко магазинче за японски спагети в Киото. Караше ски грациозно, ски бягането му беше ужасно...


Постепенно дори обикновените удоволствия, като една хубава праскова например, вече не не го привличаха.


И все пак това, което ме впечатли и което научих от болестта му, беше колко много беше останало, след като толкова много му беше отнето.


Спомням си как брат ми се учеше да ходи отново със стол. След присаждането на черен дроб той се изправяше веднъж дневно на крака, които ми изглеждаха твърде кльощави, за да го издържат, с ръце, стискащи облегалката пред него. После буташе стола по коридора на болницата в Мемфис, в края му сядаше за кратка почивка, обръщаше се, ставаше и тръгваше отново. Броеше крачките си и всеки ден добавяше още няколко.


Лорийн коленичеше и го гледаше в очите.


"Можеш да го направиш, Стив." Очите му се разширяваха и той стисваше устни.


Опитваше се. Винаги, винаги се опитваше и винаги с любов. Той беше изключително емоционален човек.


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


Осъзнах в тези ужасни времена, че той не се предаде на болката. Задаваше си цели: завършването на гимназията от Рийд, пътуването на Ерин до Токио, дострояването на яхтата, с която се канеше да отведе семейството си на околосветско плаване и на която искаше той и Ло един ден да се пенсионират.


Макар и болен, той държеше на предпочитанията и преценката си. Срещна се с 67 кандидати за медицински помощници, докато избере най-грижовните, и на тримата, които избра, се доверяваше напълно до края на дните си - Трейси, Артуро, Елам.


Интубиран и неспособен да ходи, той поиска бележник и скицираше в болничното легло периферни устройства за iPad. Рисуваше дизайна на нови монитори и рентгеново оборудване. Направи проект как да се промени болничното отделение. И всеки път когато жена му влизаше в стаята, усмивката се връщаше на лицето му.


"За наистина най-големите неща трябва да ми се доверявате", пишеше той на бележника си. После те поглеждаше в очите. Трябваше да му се доверяваме.


Което означаваше и да не слушаме лекарите, които при една пневмония му забраниха дори сладолед.


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


Никой от нас не знае колко ни остава на този свят. В най-добрите си дни, дори в последната година от живота си Стив започваше проекти и настояваше от приятелите си в "Епъл" да му обещаят, че ще ги довършат. Строители на яхта някъде в Холандия бяха направили страхотен корпус от неръждаема стомана, чакащ дървената си облицовка. Трите му дъщери бяха неомъжени, двете от тях - все още момичета, и той искаше един ден да ги отведе до олтара, както отведе мен на сватбата ми.


Всички ние в края на краищата умираме по средата на нещо, сред една история, съставена от много истории.


Предполагам не е много акуратно да наричаме неочаквана смъртта на някой, починал след години боледуване от рак, но кончината на Стив беше неочаквана за нас.


От смъртта на брат си научих, че е важен характерът - това какъв беше определи начина, по който той умря.


Във вторник сутринта ми позвъни бързо да дойда в Пало Алто. Гласът му беше топъл, обичлив, но в същото време като на човек, чийто багаж вече е в колата и вече поема на път, макар че съжалява, дълбоко съжалява, че трябва да ни напусне.


Започна да се сбогува с мен и аз го спрях: Чакай. Идвам. В такси съм на летището. Ще пристигна."


"Казвам ти го сега, защото се страхувам, че няма да успееш навреме, сладуранке", отвърна той.


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


"Когато пристигнах, той и Лорийн се шегуваха като партньори, който са били заедно и са работили заедно всеки един ден от живота си. Гледаше децата си в очите и не можеше да откъсне поглед.


Около 2 следобед жена му го повдигна, за да разговаря с приятелите от "Епъл".


И после, след известно време, вече беше ясно, че той повече няма да дойде в съзнание, за да е с нас.


Дишането му се промени. Стана остро, насилено, сякаш нарочно се опитваше да вдиша и издиша. Усещах как отново брои крачките си и този път те го водеха по-далеч от всякога.


Разбрах, че и в този момент той работеше. Смъртта не застигна Стив, той я постигна.


Беше ми казал при сбогуването, че ужасно съжалява, че няма да остареем заедно, както бяхме планирали, и че отива на едно по-добро място.


Д-р Фишер му даде 50% шанс да преживее нощта.


Той доживя утрото с Лорийн до леглото, която подскачаше, когато в дишането му зейваше голяма пауза. Споглеждахме се, той отново поемаше дъх и продължаваше.


Това бе нещо, която трябваше да се направи. Дори сега той имаше остър и все пак красив профил, силует на човек, който довежда всичко до край, на романтик. Дишането му издаваше едно тежко пътуване, стръмна пътека, голяма надморска височина.


Той сякаш се изкачваше.


Но при всичко това, тази етика на усилието, цялата тази сила, я имаше и чаровната способност на Стив да се удивлява, една вяра на художника в идеалите, в едно последващо още по-красиво нещо.


Последните му слова, часове по-късно, бяха гласни звуци, повторени три пъти.


Преди да отпътува, той погледна сестра си Пати, после много дълго децата си, после Лорийн - партньорът в живота му, и накрая - над главите им.


Последните му думи бяха:


О, уау! О, уау! О, уау!


Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Добре, че Евангелието е вече написано, та иначе сигурно щяха да напишат ново с месията Стив Джобс...

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Разстроено

  "...че го усещах като някой, когото бих избрала да ми е приятел..." - а, той избра за ПРИЯТЕЛИ...света...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 571 Весело

  Според мен, върховният му бог е бил печелбарството или любовта към печалбата - така става

  freedom is another word for nothing else to lose
 4. 4 Профил на Тя
  Тя
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мона Симпсън наистина може да пише добре. Много истински и въздействащ текст.

  Never risk what you cannot afford losing.
 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Разкошен текст!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Страхотна статия! Поздравления Дневник!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много хубаво и искрено. За пръв път истински ми стана мъчно за този човек.

 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "pc_none":
  До коментар [#3] от "pixela":
  Такива злобари трябва да бъдат изхвърлени от форума на Дневник. Тук не е мястото на мизантропи като вас!

  ...................................................................................

  Браво на Дневник за тази чудесна статия!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на ribopip
  ribopip
  Рейтинг: 402 Неутрално

  страхотно послание, невероятно силно

 10. 10
  Eric Cartman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Текстът е написан силно, но... като си спомня само как е уволнявал хора, докато са пътували в асансьора... и това за "любовта му" нещо ми се губи. Определено, обаче, личи, че е обичал себе си. Нещо, което умее почти нсеки.

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Великолепна реч.
  Ако можеше и без дежурните хейтърски коментари...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Надявам се повеЧе хора да проЧетат статията и да я оценят - не просто защото е за Стив Джобс или може бе въпреки това.

 14. 14 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "Г.":

  Защо, за свети Стив не може ли да се говорят истини? Или само оди може да се пишат?

  Is there no standard anymore?
 15. 15 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Зомбита нещастни, Америка просто създава новия си идол. Не се ли усещате колко пъти е бил рафиниран текстът?

 16. 16 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Eric Cartman":

  Защото това е все едно папата римски да издаде енциклика, че Мария Магдалена е била любовница на Христос.

 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#14] от "Eric Cartman":

  Не бе драги, но това е мемориална реч за починал човек.
  Написана с много чувство и уважение към починалия човек.
  Никой не те спира да се бунтуваш и да водиш борба за справедливост, ама що не пробваш в някой друг форум или поне не под мемориалната реч?
  Разбираш ли ми въобще логиката или просто си си такъв?...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много прочувствена статия. Хареса ми и ме трогна.

 19. 19 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако да си хейтър означава да не обичаш идолите, тогава да- хейтър съм! Дори като ученик не съм имал идол-музикант и се учудвах на съучениците си, които боготворяха разните му там поп-рок-изчадия.

 20. 20 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#18] от "gabriel85":

  Точно това се очаква от теб. )))... Бъди честит във възторга си!

 21. 21 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хипчо":

  Не бих казал, че със злоба съм го написал горното си мнение, но типично по американски има прекаляване с личността на Джобс; нали е американец...

 22. 22 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Г.":

  Съжалявам, алергичен съм към лицемерието. Мемориалната реч нямаше да е пълна ако не бях пуснал линка със снимките и описанията на изпълненията му. Разбирам ти емоцията, но логика не виждам. Логиката е да се изложат всички факти и тогава да се вадят заключения. 20ти Април е забранен за празнуване, нали така?

  Is there no standard anymore?
 23. 23 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#22] от "Eric Cartman":
  Ти и ти си хвърлял боклука от балкона на панелката у която мизеруваш ... но никой няма да те помни некой ден като не си на земята вече


  Направо не е истина какви неща изговорихте срещу човека ... потресен съм

  Поздрави

 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#22] от "Eric Cartman":

  Бе, каква логика, бе братле, на какъв език да ти го кажа - "мемориална реч"!
  Ти сега върховен съдник на Джобс ли си, какъв си, та ТРЯБВА да си кажеш каквото си решил?
  Колкото е неприятно сляпото или лицемерно отношение към случката и човека, толкова е неприятно и натрапчивото прокламиране на отрицанието на личността и постиженията му.
  Особено под факсимиле на мемориалната реч за същия.
  Пълни бездуховници.
  Моли се някой ден като си два метра под земята да не се намери някой умник да ти реди недостатъците отгоре...
  ... Или ше е гот?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "pixela":
  Съдейки по агресивната ценова и монополистка политика на Apple, не мога да не се съглася с теб. Тая работа любовта не я храни

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 26. 26 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "Г.":

  На мен ми е неприятно да чета красиви лъжи, на теб ти е неприятно да четеш грозни истини. След като под статията има и двете мнения, вече може да се счита за пълна. Като пукна, ще говорят за мен това, което съм заслужил с постъпките си.

  Is there no standard anymore?
 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#26] от "Eric Cartman":

  Отлично, едни последен въпрос - ти статията горе, която така страстно коментираш, прочете ли я?
  Ако отговорът е "да", бих искал да посочиш къде в нея са лъжите.
  А ако коментираш друго, на общо основание, просто заради спорта, пак ще кажа - пробвай на по-подходящо място или поне под друг, поне малко по-подходящ текст.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "Г.":

  Като начало "Той не предпочиташе модните или изпъкващите неща.". Айде стига, че верно взе да става грозно.

  Is there no standard anymore?
 29. 29 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Колко е гадно човек да си отиде, както е казано в разказа, по средата на историята си. В момента просто си мисля, ако аз попадна в подобно положение, как ли ще посрещна смъртта си.
  А за Стив Джобс - винаги са ми били по-интересни хората зад компаниите, отколкото самите компании. Винаги личните качества изграждат професионални и винаги, за да се вдъхновя от успехите на някого, ми е нужно да се впечатля от самия него и след това от CV-то му. Затова по-личните статии за Джобс са ми много по-интересни от тези за продуктите, които е създал.

 30. 30 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Почивай си заслужили човеко. Ти ни премести с един- два века напред.

  /хулителите се наказват с мълчание и по- късно с отмъщение/

 31. 31 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#29] от "omniam":

  ++++++++++

  Абсолютно вярно. Аз се занимавам с бизнес и съм виждала пълни профани да правят пари, понеже имат връзки и после точно толкова бързо да ги губят. Виждала съм обаче и одухотворени личности с отворено съзнание, които умеят да мислят и да въздействат - те правят пари бавно, но сигурно и стабилно - но за тях парите не са най-важното, за тях най-важното е съзерцанието и удовлетворението от добре свършената работа. Тези хора са истински щастливи, защото обичат живота!

  Стив Джобс заслужава да бъде икона на съвременния свят. Той не е само човек измислил някакви джаджи. Той е философ от ново измерение и той придаде нов смисъл на новите технологии. Моля се на Бог да се раждат повече такива хора - те са моята надежда за бъдещето.

 32. 32 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2117 Разстроено

  Тук някои хора се държат така, сякаш Стийв Джобс ги е обидил персонално, уволнил ги е в асансьора и е изял детето им за закуска.
  Задник бил, алчен бил... Вие щото сте алтруистични безсребрени хуманисти, нали?
  Скъпи му били продуктите - то не е казано, че всеки прошляк трябва да има айфон, айпад и макбук еър...
  Измислил е хубави продукти, направил е революция в потребителската електроника. Колкото и да не ви кефи, в момента плюете в тоя форум, благодарение на иновациите на неговата компания.

  Жената му е сестра. Много интересно дали се очаква на мемориалната служба в негова памет да застане и да каже "Брат ми беше алчен задник"? Дори и такъв да е бил, вас какво ви брига?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 33. 33 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няма как Джобс да не предизвиква всестранни реакции. Най-вероятно все повече ще научаваме за странностите и минусите му с годините. Няколко неща са ясни със сигурност:

  - брилянтен професионалист и забележителен визионер
  - абсолютник задник като шеф, много често абсолютен задник като човек
  - отличен баща и съпруг
  - сравнително скромен

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 34. 34 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз искам да продължавам да бъда човек, а не американски идиот!

 35. 35 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Сестрата на Стив Джобс: Любовта беше върховният му бог"
  [quote#18:"gabriel85"]Много прочувствена статия. Хареса ми и ме трогна. [/quote]"Описанието на останалата част от моя живот съм предоставил на един мой приятел, извънредно талантлив и порядъчен господин, за когото съм уверен, че нищо не предава така, както е станало, а винаги го допълва, докарва и замазва, стремейки се всячески да го разкраси. Такива хора са много подходящи за биографи .......Спомням си например един случай, на който бях свидетел и който след това четох преработен в една биография.

  Една сутрин, мъртвопиян, поетът Н. Н. срещна своя бъдещ биограф. В живота си великият покойник често се напиваше като свиня, но тоя път така се беше нарязал, че не можеше дори да си намери къщата.
  — Слушай, приятелю — каза той, олюлявайки се, и се облегна с цялата си тежест на своя бъдещ биограф, — ония свини, дето пиха с мене, ме оставиха и сега няма кой да ме отведе у дома. А аз, виждаш ли, бих могъл да намеря Голямата мечка на небето, но къщата си хич не мога да намеря.

  Ето как гласеше тоя епизод в биографията („Спомен за покойния Н. Н.“):
  -Срещнах го едно утро печален и посърнал. Челото му беше мрачно, а очите, същите ония очи, които така дълбоко проникваха в човешката душа, имаха някакъв странен израз и бяха пълни с болка и упрек. Когато се доближих до него, той се облегна на рамото ми и каза:
  — Лутам се, лутам се из живота, защото всички приятели ме напуснаха. О, за мене е по-лесно да намеря небесните пътища, от колкото път в живота. Чувствувам се самотен. Отведи ме, отведи ме!“
  Тук биографът даваше обширен коментар, обяснявайки дълбочината на тия думи на покойника....."
  /Бранислав Нушич/

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 36. 36 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Великите хора винаги предизвикват омразата на невеликите и посредствените. Накрая историята си казва тежката дума - първите ги изучават в училище, другите просто изчезват.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Недоумявам как един такъв автентичен разказ може да бъде омърсен от коментарите на разни мутанти, които явно не са възпитани кога е добре да се говори и кога да се замълчи...

  Интересна перспектива върху един интересен човек, една ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ЛИЧНОСТ (като всяка с кусурите си).
  Благодаря на Дневник за това четиво!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Необикновено лично и чисто послание във възхвала на уникалната личност, чиято многообразна и силна любов съумя да направи света по-добър и по-любящ.

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 39. 39 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#37] от "B52":

  +++

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 40. 40 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Предполагам не е много акуратно да наричаме неочаквана смъртта на някой, починал след години боледуване от рак, но кончината на Стив беше неочаквана за нас."
  Това е много вярно. Дори и да знаем, че ни престои да загубим някой близък, уви, новината за смъртта пак е шок и болката от загубата не е по-лека.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 41. 41 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#38:"НаблюдателЕ"]Небикновено лично и чисто послание във възхвала на уникалната личност, чиято многообразна и силна любов съумя да направи света по-добър и по-любящ. [/quote]

  Из.од небесен, би ли ни обяснил с какво тоя е направил света по-добър и какви са съдържанията на "многообразната му и силна любов"?!

 42. 42 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#41] от "Щирлиц":

  Знаеш ли, за да обсъдим ефективно абзаца, който съм написъл, ще ти предложа първо да инвестираш време и да се запознаеш с:

  - историята на SJ
  - историята и настоящето на Apple

  заедно и поотделно. След това, ако имаш интерес да зададеш въпроса си отново, ще дискутираме.

  Материали по темите - бол!

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 43. 43 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не мога да се моля за Стив Джобс, защото е будист, но само мога да кажа: R.I.P.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 44. 44 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Някой беше казал, че тези, които обичат целия свят, не са в състояние да обичат човека до себе си. Примери много.

 45. 45 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#37] от "B52":

  ++++++++

  The best way out is always through Robert Frost
 46. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "Митридат":

  Някой пък беше казал, че когато човек е глупак то е за цял живот.
  Няма защо да го доказваш под всяка статия.

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 47 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#46] от "Realistka":

  Изглежда още не можеш да ми простиш за това, че казах, че докторатът ти сигурно нищо не струва.

 48. 48 Профил на nya
  nya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник, продължавайте в същия дух! Много добра и човемна статия!

 49. 49 Профил на nya
  nya
  Рейтинг: 458 Неутрално
 50. 50 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#37:"B52"]Недоумявам как един такъв автентичен разказ може да бъде омърсен от коментарите на разни мутанти,.. [/quote]Цитирания Бранислав Нушич ли упрекваш от пост 35?

  "Описанието на останалата част от моя живот съм предоставил на един мой приятел, извънредно талантлив и порядъчен господин, за когото съм уверен, че нищо не предава така, както е станало, а винаги го допълва, докарва и замазва, стремейки се всячески да го разкраси. Такива хора са много подходящи за биографи .......Спомням си например един случай, на който бях свидетел и който след това четох преработен в една биография.

  Една сутрин, мъртвопиян, поетът Н. Н. срещна своя бъдещ биограф. В живота си великият покойник често се напиваше като свиня, но тоя път така се беше нарязал, че не можеше дори да си намери къщата.
  — Слушай, приятелю — каза той, олюлявайки се, и се облегна с цялата си тежест на своя бъдещ биограф, — ония свини, дето пиха с мене, ме оставиха и сега няма кой да ме отведе у дома. А аз, виждаш ли, бих могъл да намеря Голямата мечка на небето, но къщата си хич не мога да намеря.

  Ето как гласеше тоя епизод в биографията („Спомен за покойния Н. Н.“):
  -Срещнах го едно утро печален и посърнал. Челото му беше мрачно, а очите, същите ония очи, които така дълбоко проникваха в човешката душа, имаха някакъв странен израз и бяха пълни с болка и упрек. Когато се доближих до него, той се облегна на рамото ми и каза:
  — Лутам се, лутам се из живота, защото всички приятели ме напуснаха. О, за мене е по-лесно да намеря небесните пътища, от колкото път в живота. Чувствувам се самотен. Отведи ме, отведи ме!“
  Тук биографът даваше обширен коментар, обяснявайки дълбочината на тия думи на покойника....."
  /Бранислав Нушич/

  Изгони ГЕРБ - спаси България !!!! (

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 51. 51 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "Щирлиц":

  съжалявам драги, точно второто си. Само че български.

 52. 52 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално
 53. 53 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 632 Неутрално

  По никакъв начин не се радвам за нечия смърт и не желая да я омаловажавам, но канонизирането на Джобс за светец (това, което правят медиите) омаловажава живота на много други хора.

  Това е валидно и за канонизирането в светци на други известни личности - Майкъл Джексън например. Познавам хора, които плакаха дълго при смъртта на Джексън, сякаш им е бил близък роднина. Всъщност, това е интересен експеримент за това как медиите създават личности, към които някои хора силно се привързват.

 54. 54 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#53] от "blaf":

  Никой не канонизира SJ, поне в сериозните медии!

  Напротив, преживе SJ беше считан най-често за бог или "бог", митичен основател, създадел и ръководител на Apple, познат на мнозинството от подиума или, в най-добрия случай, от някое медийно издание.

  Едва сега, митовете и неговият божествен или "божествен" образ придобиват реално, многостранно и човешко съдържание, което го разкрива като един от нас или съвкупност от нас.

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 55. 55 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  Интелигентно написан текст, и сестра му на снимката има много приятно интелигентно излъчване. Прочувствено и искрено, очевидно някаква частица от Светлината е озарила и тази жена, чудесна публикация, браво...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 56. 56 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":
  ""Описанието на останалата част от моя живот съм предоставил на един мой приятел, извънредно талантлив и порядъчен господин, за когото съм уверен, че нищо не предава така, както е станало, а винаги го допълва, докарва и замазва, стремейки се всячески да го разкраси. Такива хора са много подходящи за биографи .......Спомням си например един случай, на който бях свидетел и който след това четох преработен в една биография.

  Една сутрин, мъртвопиян, поетът Н. Н. срещна своя бъдещ биограф. В живота си великият покойник често се напиваше като свиня, но тоя път така се беше нарязал, че не можеше дори да си намери къщата.
  — Слушай, приятелю — каза той, олюлявайки се, и се облегна с цялата си тежест на своя бъдещ биограф, — ония свини, дето пиха с мене, ме оставиха и сега няма кой да ме отведе у дома. А аз, виждаш ли, бих могъл да намеря Голямата мечка на небето, но къщата си хич не мога да намеря.

  Ето как гласеше тоя епизод в биографията („Спомен за покойния Н. Н.“):
  -Срещнах го едно утро печален и посърнал. Челото му беше мрачно, а очите, същите ония очи, които така дълбоко проникваха в човешката душа, имаха някакъв странен израз и бяха пълни с болка и упрек. Когато се доближих до него, той се облегна на рамото ми и каза:
  — Лутам се, лутам се из живота, защото всички приятели ме напуснаха. О, за мене е по-лесно да намеря небесните пътища, от колкото път в живота. Чувствувам се самотен. Отведи ме, отведи ме!“
  Тук биографът даваше обширен коментар, обяснявайки дълбочината на тия думи на покойника....."
  /Бранислав Нушич/

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 57. 57 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#54:"НаблюдателЕ"]Еда сега, митовете и неговият божествен или "божествен" образ придобиват реално, многостранно и човешко съдържание, което го разкрива като един от нас или съвкупност от нас. [/quote]
  "Съвкупност" от КОИ "от ВАС"????


  Абе, зомби не стана ясно само вие божествени ли сте или "божествени"? Я уточни!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 58. 58 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  От думите на Мона Симпсън лъха меланхолия, тъга, но и човечност, и любов. Сещам се за едно друго обращение - на Кърт Вонегът към абсолвентите на МТИ в края на ХХ-ти век ... Онова, за ползата от плажното масло, спомняте ли си?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 59. 59 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#57] от "Mickey":

  Знам, че никога нищо не разбираш, Mickey, независимо къде има и има ли изобщо кавички.

  Но днес училището ни има свободен ден и консултации не давам. По стечение на обстоятелствата, е ден на *вси* светии, за тях говорим...

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 60. 60 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#42] от "НаблюдателЕ":

  Ами знаеш ли, не бих пропилял и миг от безценния си живот в подобни безсмислени занимания. И теб съветвам да не ми губиш повече времето!

 61. 61 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Страхотно, че го споделихте с нас, Дневник!

  Fail with honour then succeed by fraud
 62. 62 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Невероятна статия, чак се просълзих! Жалко е, че точно такива добри хора си отиват толкова млади

  Carrie Bradshaw
 63. 63 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#17] от "Г.":

  Тези злобари във форума като ги гледам се сещам за онази история, в която когато всички животни се събрали магарето започнало да реве с все сила, за да се покаже.
  Така и при тях. Освен, че нямат култура и възпитание, аз разбрах за тях, че са самотни - сигурно в живота си не са особен център на внимание. Така че, не ги съди много..

  Fail with honour then succeed by fraud
 64. 64 Профил на НаблюдателЕ
  НаблюдателЕ
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#60] от "Щирлиц":

  Щом е така, не си губи времето тук и спри да задаваш ГЛУПАВИ въпроси

  Който майка заборави, Богъ ще го задави...
 65. 65 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#36] от "Black_Hole":

  "Великите хора винаги предизвикват омразата на невеликите и посредствените. Накрая историята си казва тежката дума - първите ги изучават в училище, другите просто изчезват."

  +++++
  Браво, много точно казано! Това вместо като не ти харесва статията да я затвориш и да си пуснеш да четеш каквото ти харесва да се впуснеш да пишеш глупости, просто не го разбирам.. Малки душици

  Fail with honour then succeed by fraud
 66. 66 Профил на sunlounger
  sunlounger
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Хората живеем за да умрем,но той умря за да живее!!!

 67. 67 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#63] от "issunboshi":

  +++

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 68. 68 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#56] от "Mickey":

  Ай, чети по долу, за такива като теб:

  [quote#65:"issunboshi"]"Великте хора винаги предизвикват омразата на невеликите и посредствените. Накрая историята си казва тежката дума - първите ги изучават в училище, другите просто изчезват." [/quote]  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 69. 69 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Голям чешит е бил Стив Джобс. Комплексна личност, не може да се опише толкова просто - добър или лош. Предполагам, правил е това което е чувствал, че трябва да прави и е действал а оценките на другите нямат значение.

  забавление и приключение
 70. 70 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 465 Неутрално

  ето до какво води религиозният фундаментализъм, безобразна месиомания

 71. 71 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "Щирлиц":

  Всъщност не е лошо човек да знае това-онова за историята на успешните компании в днешно време. От опита на другите не се интересува само глупака.

  А прекаленото мрънкане колко ужасен е бил Стив Джобс са малко неразбрани. В крайна сметка никой не ви е карал да живеете с него. Човек трябва да има уважение към добрите примери и любопитство към забележителните хора. И Лари Елисън е известен като абсолютен задник, Оракъл е известна като лоша компания, която прекарва половината си време в съда, но именно Оракъл под негово ръководство разви базите данни по начин, който подобри ежедневието ни значително без значение дали го осъзнаваме или не.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 72. 72 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#68] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":
  Та викаш туй дето си поснал се отнася за обяснение на разликата м/у ”такива като мен” и ”такива като вас”, а? Божествените или ”божествените” ?

  И кво толкова толкова те е раздранил поста ми 56, бе пиле,...та там няма и една моя дума! Цялото е цитат! И Нушич ли от ”лошите” и ”небожествените”?


  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Във всичко трябва да има мярка. "Прекален светец и Богу не е драг!"

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#72] от "Mickey":
  [quote#72:"Mickey"]Там няма и една моя дума! Цялото е цитат![/quote]

  Ми и мойто "цялото е цитат", бе crazy chicken, що врещиш толко...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 77. 77 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Всички ние в края на краищата умираме по средата на нещо, сред една история, съставена от много истории."

  "Смъртта не застигна Стив, той я постигна."

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 78. 78 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#71] от "Пловдивски":

  Прекалено несъществено е това знание, за да му обръщам ффнимание. На теб също ти отговарям само от любезност. А, и един съвет: никога не обяснявай на хората какво "трябва" да знаят! Аз не изисквам от теб да си на рубежа на голямото знание, нали?

 79. 79 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  И това ли ”цитат” бе пиле:
  ”Ай, чети по долу, за такива като теб:”

  Пък и не каза за разлика от мен ти от безсмъртните ли си, дето ще те изучават в училище? КЛОУН

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 80. 80 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "Щирлиц":

  Щирлиц, много си нервен днес, защо така?
  Съвсем ясно написах "не е лошо да се знае", тия "трябва"-та не си ги вади от джобовете.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK