Учени: "Бавна" свръхдоза парацетамол може да ви убие

Учени: "Бавна" свръхдоза парацетамол може да ви убие

© Валентина ПетроваПриемането на малко повече от предписаното дневно количество парацетамол може да има фатални последици за здравето. Опасната доза може да е само няколко хапчета повече, вземани редовно в продължение на  дни, седмици или месеци.


Това предупреждение отправиха учени от Единбургския университет в публикация в списание British Journal of Clinical Pharmacology. Те са наблюдавали 161 случая на т.нар. разтеглена във времето свръхдоза при пациенти в университетската болница за срок от 6 години.


Хората, взимащи таблетки срещу хронична болка, не осъзнават, че приемат твърде много и не разпознават симптомите на свръхдозата и пораженията на черния дроб, допълват учените. Според тях това състояние, застрашаващо живота, може лесно да бъде пропуснато и от лекари, и от пациенти.
Специалисти може да не го забележат, защото кръвните проби не показват високо съдържание на парацетамол, засичано при стандартна свръхдоза от поглъщане на няколко хапчета (примерно при опит за самоубийство). Предполагаме, че пациентите с "натрупана свръхдоза" се чувстват по-зле от тези, погълнали сръхколичество наведнъж, казват те.


Една четвърт от анализираните 633 пациенти с предизвикани от парацетамол поражения на черния дроб са показали завишена опасност от развиване на проблеми и с мозъка, дишането, минаване на хемодиализа и дори смърт.Препоръчителна дозировка


- приемайте медикаменти с парацетамол съгласно инструкциите на опаковката или придружаващата листовка
- обикновено една таблетка съдържа 500 мг
- възрастните могат да взимат 1-2 таблетки парацетамол през 4-6 часа или до 4 пъти дневно
- това означава, че не би трябвало да се гълтат повече от 8 таблетки (4г) за 24 часа
- ако случайно се глътне повече, да се пропуска следващото приемане, така че да се влезе в максимума на дозата за 24 часа
- ако се почувствате зле, потърсете личния си лекар или телефон 112.


В същото време изследователи от лондонския Кингс  колидж и шведския университет Лунд обявиха, че са открили как точно действа парацетамолът в тялото - чрез протеин в нервните клетки, наречен TRPA1.


Очакванията им са, че след като са разбрали принципа, ще може да се търсят обезболяващи, които не са толкова токсични и не предизвикват сериозните усложнения, предизвикани от свръхдоза.Няколко препоръки


Ако хората страдат от болка и парацетамолът не им помага, те започват да си мислят, че е нужна "ударна доза". По-добре е обаче да се потърси съвет на аптекар за алтернативно обезболяващо или преглед за причините за болката.


Повече парацетамол от препоръчаното няма да намали болката, но може да нанесе сериозни поражения на здравето.


Във времена на грипни епидемии да се внимава с комбинацията от лекарства, защото някои от тях също съдържат парацетамол и е лесно да се погълне повече от препоръчаното. При съмнение, попитайте фармацевта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK