Бели бряг - селото, което скоро няма да е на картата

В края на 2011 година селото беше обвито от мъгла и покрито в скреж

© Георги Марчев

В края на 2011 година селото беше обвито от мъгла и покрито в скрежГъста мъгла. Дебела скреж. Никакво движение. Табелата показва мястото - Бели бряг, община Раднево. Сигурно това е обичаен зимен сюжет от което и да е село. Но тук усещането е необикновено. Само след няколко години тишината ще бъде заменена с рев на багери от рудниците на мини "Марица-изток", които ще копаят въглища в землището на селото. Най-вероятно това ще се случи през 2018 година.


Изселването и изкупуването на имотите вече е в ход. По документи е доброволно, на практика  - не толкова. В селото от година и половина няма магазин. Кръчмата работи от време на време. Млади хора почти няма, както в повечето малки селища.


 Петър Тенев върши къщна работа

© Георги Марчев

Петър Тенев върши къщна работа


"Къде ще живеем?"
Ще лежа пред багера и няма да го пусна да ми събори къщата, разцепва тишината Петър Тенев веднага след като разбира, че го питам за изселването. Мъжът живее в Бели бряг цял живот - от 63 години. Облечен е в скъсани дрехи, защото върши работа по двора. В къщата живее със съпругата си, двете си дъщери, зетя и внучка си.


Тук си имаме кладенец, навеси, някоя животинка, а пък някой, ако мисли, че лесно да се гледат, не е така. Ето прасенцето - сутрин трябва да яде, вечер също, продължава да разказва Петър. Той иска имотът му да бъде заменен за къща - не иска пари, защото няма да му стигнат да си купи ново жилище или да положи основи на друга къща.


Пенсионерите Йовка и Илчо Илчеви обаче са спокойни, защото малко преди падането на комунизма успели да си построят още една къща в близкото село Сърнево. Свидно ни е, щом още сме тук, но няма как да не преместим - чак когато стане масово изселването тогава, обяснява Илчо.


В началото на декември Йовка и Илчо празнували златна сватба и жената си спомнила, че това ще й е второто изселване. Аз съм от Староселец, където в момента копае един от рудниците, разказва тя. През 1962-1963 година селото било преместено в жилищни блокове в общинския град Раднево. Тогава нямаше "искаш, не искаш". Минава комисия, записват всичко и това е, спомня си още Йовка.


 Иван и Стойка Желязкови са собственици на най-хубавата къща в селото

© Георги Марчев

Иван и Стойка Желязкови са собственици на най-хубавата къща в селото


Стигам и до най-хубавата къща в селото. Така я описват белобрежанци. Тя е на Иван и Стойка Желязкови. И те са пенсионери. Не желаят да се преместват другаде.


Свикнали сме си тук. Не ми се мести. Свидно ми е. Мъчно ми е. Това са първите думи на Стойка по темата. Иван също е кратък и ясен: Не ми се дава тази хубава къща.


И двамата започват да си спомнят с колко много усилия са съградили дома си. Строежът започнал през 1961 и продължил няколко години. С връзки чаках пред завод "Вулкан" в Димитровград за една шепа бял цимент, спомня си Иван. Изражението на лицето му се променя, докато разказва как е поставял основите, как е изградил стените и с колко усилия ги е измазвал.


Зад главата на кметския наместник Тоньо Иванов зее огромна пукнатина, която най-вероятно е в резултат на приближаващите багери

© Георги Марчев

Зад главата на кметския наместник Тоньо Иванов зее огромна пукнатина, която най-вероятно е в резултат на приближаващите багери


Пукнатини


Няма къща, в която да няма пукнатини от приближаващите багери. От мини "Марица-изток" обаче не признавали щетите. Това е честа причина за спорове с представителите на мините. Последната среща била преди 5-6 месеца, но тя преминала без особени резултати.


Стига се до скандали, до викове, че са некадърници, разказва Петър. Емоциите често надделявали, а от мините не отговаряли еднозначно на въпросите на хората как ще се осъществи изселването. Дали ще предложат нови жилища, или само ще плащат пари за къщите.


"Повече от 30 000 - 40 000 лв. не са дали досега на някого, а как да построиш нова къща с толкова малко пари", коментира Петър. Иван обаче смята, че оценките са по-високи от пазарните, но това е нормално, след като продажбата става с доза нежелание от собственика.


Някои от хората искали пари, но те вече са ги продали. По данните на кметския наместник на Бели бряг Тоньо Иванов от общо 100 къщи 25 вече са продадени. Тези имоти обаче не са основно жилище на собственика.


 В "гордостта на селото" - голямата зала, също има огромни цепнатини

© Георги Марчев

В "гордостта на селото" - голямата зала, също има огромни цепнатини


Срещам го в кметството. Зад него стената е напукана - с дълга и дълбока цепнатина. След малко показва и "гордостта на селото" - голямата зала, в която се случва всичко най-важно за Бели бряг. Стените и тук са напукани с големи процепи. Дори и някои стъкла са счупени. Няма как - разместват се земните пластове, казва кметът и свива раменете си.


Многократно сме правили проучвания – 70-80% от хората искат къща за къща и сега са останали тези хора, заявява Иванов. Жителите на Бели бряг недоволстват най-вече от неясния начин на сформиране на оценката на къщите и имотите. "Оценяването в момента става с комисия, избрана от мините с търг. Просто на един лист се отбелязват квадрати на имота, кладенец, дръвчета, но не се знае всяко дръвче как е оценено - всичко е общо", обяснява още кметът. Засега продажбата става по желание на собственика, но скоро мините ще предлагат осъществяването на сделките, заявява Иванов.


Неговите данни сочат, че досега оценките варират от 27 хил. до 30 хил. лв. От селото са сформирали и инициативен комитет. Наскоро от "Марица-изток" успели да изкупят всички имоти в околността, след като изпратили писма с по-ниски от предварително обявените цени, след като почти никой не искал да продава. Хората разказват, че се стреснали и след договаряне се споразумявали за по-адекватна оценка.


 Сградата на кметството в Бели бряг

© Георги Марчев

Сградата на кметството в Бели бряг


"За мъртвите най-бързо решиха проблема"


Най-бързо решиха въпроса за мъртвите. Спряха погребенията и сега хората ги погребват в Раднево. За живите никой не мисли, разказва Стойка с приглушен тон на гласа. От октомври 2010 година в селото няма погребения. Целта е гробището да бъде преместено в общинския град Раднево през 2018 година заради изисквания санитарен минимум, разказва Тоньо Иванов.


Аз трябваше да я съобщя на населението, но да съобщиш такова нещо на хората и да виждаш, че очите им са пълни със сълзи, беше много трудно, спомня си за най-тежкото събиране в селото Иванов, който е кмет на Бели бряг от 16 години.


Хората сега не искат да го разберат, ама редно ли е 2017 година да погребваме някой близък и на следващата година да го отгробваме, допълва кметът. И неговите очи също се насълзяват и променяме темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мъка е това бащина къща да оставиш на дъното на язовир, рудник или в друга страна и желязна завеса да те дели.
  По същество това е Частно-правен спор, но познайте кого ще подкрепи държавата.
  Бог да им е на помощ на бялбряговци.

  В Китай това става с изселване без питане. В България пак е било така - има цели махали в някои градове, които се водят язовирски - заради язовир Арда например. Където сега митниЧарите си бяха направили вили с моторници насред него - а отдолу са залетите къщи на язовирците.
  Все едно на гроб купон да правиш.

  Fiat voluntas Dei.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Жертва на индустриализацията!Не е единствената!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имах предвид язовир Ивайловград. А там са били бежански села - как ли са се Чувствали старците тогава - като деца бягали от турските ятагани, като старци гонени с комунебулдозери.

  Fiat voluntas Dei.
 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Болшинството българи точно това иска. Евтин ток. Това му е цената.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Би трябвало предложението да е "къща за къща" или "къща -за апартамент" + пари за преместване, защото това не е проста продажба, а изселване.
  В САЩ собственицита на земята са собственици и на това под нея, ама тук това не отърва на всички управляващи до сега.

 6. 6 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "focusnik":

  Това си и мислих - къде е адвокатката дядомраз да обясни кой е собственик на природните ресурси.
  Ако утре намериш петрол в двора си, ти ли си сайбията или Булгаристана. НароЧно използвах това наименование за да подЧертая какво имам предвид като състояние на държавната система.

  Fiat voluntas Dei.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Много е жалка картината на обезлюдените малки селища. Само в тях беше шансът, в България да оцелеят индустриите, които се конкурират с азиатските държави. В тях животът е евтин - няма ипотека за изплащане, няма 200 лв. сметка за парно, няма 200 лева за бензин по задръстванията. Няма ябълки, домати и круши по 2 лева килото, а грозде - по 4 лева. Само така можеше да се оцелее на китайски заплати от 500 лева, без да се губи рязко от качеството на живот.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Алчни и ненаситни "бизнесмени", плащащи на "управляващите" - какво да се очаква за: ... "За живите никой не мисли, ..."

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Това май все още е възможно в градове с 10-20 000 жители. там повеЧето живеят в къщи с малки дворове. Една-две оранжерии и други насаждения - от пазара не трябва да се купува
  Докато не умрат бабите и дядовците - младите и там не копат, макар и да им е у дворо.

  Fiat voluntas Dei.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Жал ми е за хората ...нямат никакъв шанс !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "xalikarans":

  Това е собственост, така както и мините са собственост.
  Мини "Марица Изток" и дяд Пешо Тенев - тоя от първата снимка трябва да имат равни права пред закона. Кеф му е - не продава.
  май си нямате понятие и от икономика - там се максимизират не парите, а кривата на полезността - първи семестър микроикономика, първи урок.

  Fiat voluntas Dei.
 13. 13 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Жалко за хорицата, никак не им е лесно да напуснат домовете си. И аз съм съгласна с това да ги компенсират с апартаменти или къщи, защото цената на къщата на село е различна с тази в градовете, а тези по селата в доста лошо състояние (говоря за старите къщи). За съжаление и днес никой не те пита искаш ли или не да напуснеш дома си, а ми било демокрация!

  Carrie Bradshaw
 14. 14 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#4] от "кинти":

  Изключителна заблуда!
  Именно тока от Мариците+вятърния ток вдигат цената му!!!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Като те прекара живота ...
  Разбирам хората, сега поне НЕ СА ДЛЪЖНИ, не ги национализират, не ги изселват /като при соц язовирите/, ако не продаде, никой не може да го махне от имота му ... отделен въпрос е, че, когато 90% в селото са продали, останалите просто са обречени ... да се съгласят

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Селска къща може да се купи за 5 бона. В добро състояние 10-15. С останалите 25К ще стане на кукла.
  Зимайте парата и право у съседното село.

 17. 17 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 485 Неутрално

  ...това е моето село...
  Първата снимка е от нашата улица - къщата ни е съвсем в началото, до пътя...
  Тъжно ми е че така се развиват нещата, имам толкова много хубави спомени.

  А и земята там е толкова плодородна - ражда всичко.
  Виждал съм "рекултивирани" терени в съседни села - веднъж минат ли багерите, после не е същото. Дори тревата никне рехаво...

 18. 18 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "deepdp":

  Е, това е проблем на българите - при друг народи " и один воин в поле", "last man standing", "bis zum letzten Mann".

  Fiat voluntas Dei.
 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#16] от "Язе":

  Така мислиш ти, и много други хора, и така е логично ... но човек /особено възрастния/ не е просто калкулатор, има си емоции, носталгия, това всъщност е живота му, изобщо, кофти е, НО НЯМА АЛТЕРНАТИВА ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "Язе":

  Парите не са всиЧко. Ако живеете в апартамент и винаги сте живели не може да го разберете.
  За селяните двора е като нивите някога.
  Не знаете какво е да отгледаш дръвЧета от фиданки, да сте ги ашладисвали, да сте копали кладенец. да сте засели дървета при рождението на децата си - да се отсекат тези дървета е грях. Все едно дете да ти умре.
  Спомнете си "Сенебирските братя" на Йовков.

  Това с пари не се купува.

  Грях е на комунистите, Че вкараха народа в апартаменти като термити - загубиха връзка с природат, с земята, с себе си.

  Fiat voluntas Dei.
 21. 21 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Снощи гледах "Ромео трябва да умре " с Джет Ли и Ейлиа. И там пак се изкупуват имоти.
  И едно негро казва на боса на мафията за малката си бараЧка за лов на раци - "For you, it a shit, man. But it ay my shit, man." "За тебе тва е говно, ман. Ама това си е мойто говно."
  С извинение за нецензурните думи.


  Fiat voluntas Dei.
 22. 22 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz2":

  Като дойдат утре да ти бутнат панелката у Люлин, щото от доле имАло неква руда, тогава ше те чекам да ми разправяш за изгодите на...държавата

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 23. 23 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#22] от "forum_terrorist":

  Ако му го сменят с някое тристайно в по-добър квартал, няма да има нищо против навярно.

  просто тези живели в апартамент, не могат да оценят, това, което ние израстналите в къщи знаем. не могат да оценят "Да се завърнеш в бащината къща" на Дебелянов, "Преди сто лета" на Васил Найденов. Няма я тази връзка.
  Не знаят колко е болно да ти изсъхне дърво например.

  Fiat voluntas Dei.
 24. 24 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#14] от "phenix":

  Ако спрем Мариците и перките, токът ще:

  1. поскъпне
  2. поевтинее

  Нямам повече въпроси. Благодаря.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 25. 25 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да се съюзяват жителите и да си сложат една тарифа от по 1000 евро на квадратен метър застроена площ и нещо съответващо и за дворовете и инвеститорът като иска да купува. Като не иска да си търси друго село. Но навсякъде трябва да е така. След като те гонят насила от къщата ти трябва така да ти я платят, че да можеш да си купиш хубаво жилище в центъра на София или да си построиш по-хубава и голяма къща другаде.

 26. 26 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко тече, всичко се променя.

  Любов и светлина!
 27. 27 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Най-лесно е да им хвърлиш едни пари на хората и да се оправят. Ама не е редно така. В Германия, като местят села заради открита мина за лигнитни въглища, им строят нови къщи и ново село на ново място и ги преместват там. Мини Марица да бъдат европейци - да постъпят като германците.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 28. 28 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Едни Български села изчезват по този начин, други изчезват, защото няма кой да живее в тях! Цели региони се обезлюдяват! Това е стряскащо, това е ужасно! И никой нищо не прави това да не се случва! Въобще безрадостни перспективи!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 29. 29 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "b_d_s":

  Ти селянин в София не можеш вкара. Не селяк, а селянин. То сите селяци се у София отидоа, ама селянин там не мож да оцелее.

  Жалко, Че много българи мислят като Вас. Аз от дядовците си знам - земя не се продава.
  Аз това масово разпродаване на имоти на Чужденци преди няколко години не го разбрах. Моите бежански родове си взеха имотите и у Гърция, и у Турция, и у Полска. В България и други направиха това - родови фирми за стари имоти. В Полша бе масово изкупуването.
  А в България собствените си къщи на Чужденци да продаваш - не го разбрах това. А бе аланкоолу, направи там една ваканционна къща - давай я под наем, избий си парите за 10-20 години. Ама твое да си остане, а не друг да е сайбия на гроба на дядо ти.

  Fiat voluntas Dei.
 30. 30 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тъжна история!
  Дано хората да си отстояват докрай правата и да успеят да си извоюват достатъчно средства за нови жилища!

 31. 31 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#4] от "кинти":

  Грешиш ако си мислиш така, цената на въглищата ( ако пръстта която се копае там може да се нарече така) е само част от цената на тока. Сложи обръчите от фирмички ( ... една от тях на виден гербаджия минала година не е обявила и платила данък за 400 млн.лева оборот !!!) около Мини Марица Изток АД , сложи и печалбата на ТЕЦ-овете ( Знаеш ли че навремето Иванчо Костов е договорил НЕК т.е. народа да изкупува 3-пъти по-високо цената на мегават от новия американски тец-1 спрямо от цената на мегават от държавния Тец-2). И това е само върха на айсберга...

 32. 32 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "trakiec":
  Идеята е не да ходят в София, а където искат и да имат тази възможност. Инвеститорът също не трябва а се спира като иска нещо да прави ако е законно и в интерес на населението като цяло. Но за това трябва да се плаща както си трябва, а не да хвърлят по някое левче на едни хора, които смятат за оръфляци. Тези хора щом имат имоти отгоре на това което е ценно значи имат правото и те да спечелят.
  Иначе и аз подкрепям това, че човек тежи на земята, където е роден.

 33. 33 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "ogiigo":

  Ми нормална тенденция - хората се изтеглят от селата и отиват да живеят в градовете заради по-високия стандарт на живот.

  Ако искаш да направиш нещо - отиди и се засели в някое село и направи многобройна челяд и викни роднините. Само че животът няма да е лесен там - от заран до здрач труд.

  Ето затова се обезлюдяват селата.

 34. 34 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Да така е в нашата страна . А как е в Германия в Рурската област ? Когато се наложи да се изселва село се строи ново такова в близкия град - къщи за по 250000 евро. църква, училище и читалище . С една дума запазва се цялата общност и идентичност на селото.За рекултивацията няма да говорим Там я има тук не съществува , Тук ще спечелят местните феодали8, мутри и др. които отдавна са изкупили земята на безценица понеже са знаели планираното развитие на мините

 35. 35 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#32] от "b_d_s":

  Да, просто това е основен проблем - отношението към земята.
  И тази разлика между българското и немското отношение към старите имоти просто отдавна съм я набелязал. Не го разбрах аз това разпродаване тогава. Позната адвокатка ми разправяше как шефът и харЧел по 1000 лева на нощ по софийските бардаци.
  къде отидоха парите от имотите тогава? не само по морето - и за селските къщи на дядо и баба - изядоха се, изпиха се - сега друг им е сайбия на гробовете.
  в Германия дъртия немец по земя ще се влаЧи, гладен ще стои, в дрипи ще ходи - ама имота си няма да го продаде. Когато баща ти или ти самия си бил бездомен бежанец, без крака, без ръце, без дом, когато майка ти или сестра ти остане завинаги в разрушения дом с английско желязо в главата - тогава разбираш какво е това къща и дом.
  така е и със старите българи- но са малко. А и децата ги командват. просто разликата между българските и немските бежанци е едно поколение.

  Fiat voluntas Dei.
 36. 36 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "Хъ":

  Ми щото всиЧко ви е в софето. да оставиш триетажна къЩа на село и да отидеш в големия град да делиш двустайна панелка с 5 бивши състуденти?
  А богатите пак се изселват по селата около градовете - е то Банкя не е село, ама не е и София все пак. Палят си колата, слагат си мигалки, и дори и задръстването не им е проблем.

  И в панелката пак си остават селяците.

  Fiat voluntas Dei.
 37. 37 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "naskom44":

  пример за дорфферлагерунг им Руургебийт?

  Fiat voluntas Dei.
 38. 38 Профил на jimiendany
  jimiendany
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Драги жители на Бели бряг,заповядайте в Орлов дол - евтини къщи колкото щеш,селото голямо,уредено,асфалтирано,ама няма хора...

  Jim4o
 39. 39 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "jimiendany":

  Гледай филма "След края на света". Там даже и циганинът казва - ама ние сме тукашни, маришки, тракийски сме.


  Fiat voluntas Dei.
 40. 40 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "jimiendany":

  Гроба на майка си и баща си и него ли да преместят?
  Това не е само от индианските филми, а и от близкото българско минало.

  Fiat voluntas Dei.
 41. 41 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#33] от "Хъ":

  Вижте уважаеми, ако имате нещо да кажете по темата кажете! Не сипите простотии! И не си спомням да сме сме се запознавали за да ми говорите (пишете) на ти!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 42. 42 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#29] от "trakiec":
  "А бе аланкоолу, направи там една ваканционна къща - давай я под наем, избий си парите за 10-20 години."

  Да то така става. Празни приказки.


 43. 43 Профил на evpetkov
  evpetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията трябва да започва "Принудителното изселване или Държавата мащеха на своя народ"
  Ей така трябва започва тая статия. В рамките на 6 години на няколко пъти са променени законите за да може да е удобно на политиците да взимат на хората имотите, без да ги питат и без да ги оценят подобаващо. Спомням си когато се строеше околвръстното около софия една тенкиена бензиностанциика разположена върху 500 кв.м. бе оценена на 500000 евро. Тогава кмет бе Б.Борисов и той каза ами кво да се прави това е положението няма мърдане, същия цирк се повтори и с 200 кв. м. площ която трябваше за изграждане на метрото 200000 евро. Да ама не както казваше П.Бучаров тоя номер тук не минава. Тоя номер е дори в обратна посока. Щото в решението за концесията за добив на въглища издадена на Мини марица Изток почти нищо не пише как ще бъдат обещетени тия хора. На туи отгоре в статията се казва че селото ще бъде бутнато 2018 г. бих казал че по план график който се крие от общественоста е 2016г. Селото ще бъде административно закрито към то 2014 г -2015г.
  Между другото хората са си прави да искат къща срещу къща, в Раднево празни общински земи колкото щете. Един въпрос възниква защо ММИ изкупува на 12 лв квадрадтния метър а на частника за 3 лв кв.м. в регулация.
  Това е социален въпрос който трябва да се реши. Щом ще се строят къщи на циганите така и на тия хора трябва да се построят. Казва се публично-частно партньорство.

 44. 44 Профил на evpetkov
  evpetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друг пример, методиката за оценяване на имотите е доста интересна. Уж лицензирани оценители оценят а дават абсолютно нериални оценки. По късно се лазбира че от ММИ просто променят оценката.
  Нещо по важно от Министерски Съвет обаче още не са обявили официално че се закрива селото. Това ще се крие нарочно защото се променя и начина на заплащане, всяка оценка с която не сте съгласни може да бъде атакувана в съда. И ето ви номера, ММИ копаят разрушават ни сградите и имотите и след това ще дойде оценката и ММИ ще направят икономия от средства. Имало е фонд специално предназначен за Бели Бряг и Трояново но е изяден и се мълчи. По времето на Другаря Тодор Живков срещу всяка къща е давано апартамент и е помагано с транспорт и строителни материали. Има едно такова постановление.

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Е няма как и ток требе на целокупният народ, а и парета, а хапета от къде в региона ако не от Мините, Ремонтните преприятия и ТЕЦ-вете и добри поре, с гледане на прасенце на двора не стават....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Алеко
  Алеко
  Рейтинг: 426 Любопитно
 47. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  До коментар [#16] от "Язе":

  Прав си ама за Северозападна българия. На там трябва да бягат с 20-30 000 лв. Иначе в съседното село вече им мирише на мърша. Едва ли ще се продава къща, каквато и да е под 25 000 лв.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 48 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Мила Родна Картинка

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 49. 49 Профил на evpetkov
  evpetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":

  Да вземем да ги изхвърлимна бунището де. Че така е най лесно. София е другата България.

 50. 50 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "ogiigo":

  Не се засягайте уважаема госпожа - просто уважавайте мнението на другите както уважавате вашето собствено и не скачайте в нападение на първия несъгласен.

 51. 51 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "trakiec":

  Ми хубава сатира, но реалистично погледнато - какво кара хората да ходят в града, а да зарязват селото освен тежкия начин на живот - това питам аз (някак си без да се заяждам).

 52. 52 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "Язе":

  То за тази работа си требва акъл и търпение и нерви, и заетост - а не да си продадеш къЩата и да и изядеш парите за 2-3 месеца в хоремага или Син сити , според местожителство на младото поколение.

  Fiat voluntas Dei.
 53. 53 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "Хъ":

  какво ги кара да ходят ли? лесен въпрос - труден отговор.
  първо - зависи от матряла - някои ходят да обогатяват репертоара на столиЧните увеселителни заведения с програма, науЧена от дългогодишният им дългоух другар - едър впрегатен добитък - магариите демек.
  други - да си намерят преживаване някакво - защото в селското шивашко цехЧе гъркът те гърЧи докато не ти минат тегелите на шевната машина през пръстите поради затруднено зрително възприемане вследствие ниско натоварване на храносмилателната система - тоест от глад и бъкел не видиш.

  трети - ентусиасти отиват на следване, да изживеят американската меЧта в България - работа в биг офис, биг бизнес, по възможност с Чужденец работодател. Може парите да не са много, но какво е това в сравнение с правото да носиш гордото название офисен планктон.

  май все да става дълго - та да го клъцнем с една дума - децентрализация - да се пръснат малко капацитетие из страната- е ,то някои сиостват с пръст в уста, но какво да се прави - живот, мама му.

  Fiat voluntas Dei.
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#49] от "evpetkov": Що на бунището? Но на пътя на рудника място за живеене няма, вяма и да има още 100 години, след това ще видим....
  За сега ей къде е с.Обручище например, напълно става за живеене, рудникът отиде далече на изток... близо е до Гълъбово, Тополовград.... има и поминък....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хъ":

  Първо не съм госпожа и второ не сте изказали никакво мнение! Впрочем, повече нямам никакво намерение да влизам в полемика с Вас!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2511 Любопитно

  [quote#17:"subsonic"]А и земята там е толкова плодородна - ражда всичко.
  Виждал съм "рекултивирани" терени в съседни села - веднъж минат ли багерите, после не е същото. Дори тревата никне рехаво... [/quote]

  Откритите рудници винаги са били азбучен пример за унищожаване на околната среда. Досега обаче не съм чул българските зелени да протестират срещу тях. Точно обратното протестират срещу алтернативните източници като
  ядрената енергия и шистовия газ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "Julian Mall":

  Мдаааа, българските зелени са най-странните зелени в Европа....

  Досега май нямат никаква инициатива или обществено значим проект....

  Според мен още ни е рано за зелена (еко) партия , нека първо излезем от 19-ти век.

 58. 58 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Гневно

  До коментар [#55] от "ogiigo":

  Ами тогава, госпожице, не влизайте в полемика с хора, с които не искате да влизате в полемика!

  Какъв е смисълът от мненията Ви, ако някой случаен „колега“ от коментиращите не може да ги оспори?

  Благодаря!

 59. 59 Профил на ronsim
  ronsim
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Безкрайно подвеждащи са мненията, че е в интерес на България, но България е всеки индивид.Незачитането на правата и интересите на отделния индивид води до "Булгаристан".
  ‎"Прогреса" не можеш да го спреш и още по-малко в българско!Важно е да се заплати на хората реално за да изградят отново свое място под слънцето.Сега е важно да бъдат обединени и да отстояват правата си!
  Бих си позволил да попитам: Какво ще стане когато РУДНИКЪТ стигне до Стара Загора? ( имам имот там)
  –Ще изселваме и градът?
  Ами като стигне до Пловдив и София?
  Братя купувайте кораби ще вървим В Черно море
  Да ги видя тогава политиците, как ще си правят предизборните кампании
  Нема да ги пустим на сала!
  Разделението, което прозира в постовете ми подсказва, че ще спечели рудника.
  Не е от значение в кой град живеем!
  Трябва да бъдем задружни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK