Здравейте, аз съм Българ

 

© Кадър от Българ

 Здравейте, аз съм Българ. Следват комични моменти, ирония на човешки (включително типично български) недостатъци, фантастика... Действието се развива в Несебър. Честичко някои от героите говорят на диалект от източната част на страната. Това е анимационният сериал "Българ" (balgar.bg), който се разпространява безплатно в интернет.


Авторът на идеята и на голяма част от реализацията е Неделчо Богданов. Срещам го в момент на разочарования. Неотдавна приключи вторият сезон на сериала, но все още няма интерес от медия, която да го излъчва. Така е от 2008 година, когато започва "Българ". Но пък работата по третия сезон вече тече.


Неделчо Богданов

© Анелия Николова

Неделчо Богданов


Да разбереш какъв искаш да станеш като голям...
Анимацията е в кръвта му още от дете. Разказва, че нямал търпение да си купи нова видео касета на "Дисни". След това през 2001 година, когато завършва гимназия в Казанлък, вече е сигурен с какво иска да се занимава.
Приемат го специалност "Анимация" в НАТФИЗ от първия път. Бях сигурен и още съм, че искам само с това да се занимавам, казва той. Успява да създаде по време на образованието си няколко късометражни филми. С тях обикаля по много фестивали в Европа и САЩ. Сред проектите най-известни са "Професорът", "Зверове", "Екип 24". Не обича да говори за тях, защото ги счита за част от миналото. Лаконично разказва за посещенията си в Холивуд, Ню Йорк, Атланта...


За него е важен сериалът "Българ". Идеята за него се зародила веднага, след като завършва НАТФИЗ. Реалната работа обаче започва през 2008 година, когато излиза и първият епизод.


 

© Кадър от Българ

 


...И след това
Отначало исках да изработя една пилотна серия, като в Америка, и да го реализирам в някоя медия. Това обаче не се случи, споделя първите си разочарования Неделчо. През цялото време представя концепция на програмни директори на телевизии, но никъде не успява.


След като никой не го поиска и направих пилотен сезон, продължава той. В началото работил почти сам. Сега зад реализацията на филма стоят над 30 души. Първият сезон има 7 серии, а вторият - 4.


Първо е идеята. Неделчо разказва, че има няколко приятели, които ги ползва за брейн сторминг (brain storming - "мозъчна атака" за идеи - бел.ред.). След това идва историята. Трябва да се направи сториборд (storyboard - графично начално оформление - бел.ред.) и по него се прави сценарий на всички аниматори, разказва Неделчо. След това трябва се сканира и оцветява.


Озвучаването е с актьори, но аниматорът разказва, че това не е трудно, ако работиш с качествени хора. Следващата стъпка е липсингът, или "да направиш човечетата да говорят", обяснява Неделчо. Това е дигитална стъпка, не се прави на ръка. След това се добавя музика, атмосферни звукове, звукови ефекти... и вече имаме общ продукт.


По думите му изработването на сериала не струва много, особено за стандартите, на които се прави в телевизиите. Но аз съм обикновен човек, не съм богат и все по-трудно взимам тези решения, разказва той.


Неотдавна приключи вторият сезон и неизбежно питам какво следва.


 

© Кадър от Българ

 


А когато пораснеш?
Сега тече предподготовка за трети сезон, заявява Неделчо само минути, след като разказа за трудното финансиране на сериала. Съжалява, че вторият сезон има едва четири серии и се надява да успее да реализира с повече епизоди за третия сезон.


Наскоро получил и предложение за създаването на комикс "Българ", който ще има същите герои и подобни, но нови, сюжетни линии. Очаква се началото да бъде след месец. Неделчо ще дава одобрение на съдържанието, но няма да участва толкова активно в създаването.


Докато не се включи някой голям партньор, винаги положението ще е на кантар, добавя той. Засега достъпът до пълното съдържание на "Българ" остава изцяло безплатно. Преди втория сезон имал идеята да направи излъчването на филма срещу СМС от 1,20 лв. или 2,40 лв., но реакцията на зрителите била крайно негативна. Докато тази стъпка не я направи някой голям, няма как да бъде реализирана от малките в интернет, обяснява аниматорът.


 

© Кадър от Българ

 


Разговорът се отклонява към връзката между човешките недостатъци и поведението на героите в "Българ".  Не се стремя точно българите да иронизирам. Просто аз съм от България, смята Неделчо. Изборът главният герой да е облечен по този начин и се държи така, е същата - живеем все пак тук. Не се стремя да накърня българските патриотични чувства, и изобщо на хората, довършва той.


Коментираме сцена от анимацията, в която Българ шофира и предизвиква гневни викове от останалите участници на пътя зад него. Но не мога да показвам, че българите сме много добри в шофирането. Мен ме псуват всеки ден, когато изляза някъде с колата си, казва пък Неделчо.


Преплитането на народопсихология, комично, фантастично и отлична реализация дава привкус на висококачествен продукт. А всички серии може да изгледате на balgar.bg и да откриете своя (анти)герой.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1021 Весело

  Булгар, булгар - гордо викал Бай Ганьо, тупайки се по косматите гърди пред втрещените виенчани

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Похвално е че някой се е наел да прави нещо и е срамно че вместо да излъчват родна продукция, медиите у нас купуват турски сериали.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 3. 3 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 808 Весело

  Браво!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много му се кефят на това децата. Купуват си тениски с образите на героите от поредицата. Играят игри в него. Доста е щураво, но си има фенове

 5. 5 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много готино, харесва ми.

 6. 6 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Сериалчето е готино и макар не перфектно, все пак е нещо като първа стъпка в тази категория анимация.
  Основната причина, заради която не го искат телевизиите според мен е че аудиторията, която би го възприела и харесала е специфична (и относително малка). Това филмче няма да го разбере и оцени широката публика, която обича да сяда на ракия и салата пред телевизора и да пуска новините... то е по-скоро за по-освободените, и може би малко шантави хора... вероятно повечето от тях млади, макар че не е задължително.
  С две думи: хуморът е специфичен за нашите географски ширини.

 7. 7 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само успех и късмет на това момче!

 8. 8 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Според мен сериалчето има доста голяма аудитория, спокойно би могло да се излъчва по някоя телевизия. Важно е да се разбере, че не е за малки деца, ами за по-пораснали такива. Иначе, бях разочарован от краткия втори сезон, прекалено къси и малко на брой серии. Друг проблем е липсата на достатъчно логически връзки между историите и героите. Работи се малко "на парче." И все пак препоръчвам, като цяло е доста добро, със сигурност най-доброто българско предложение в жанра в момента.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#1] от "Green Monster":

  Такива като тебе са пълни с национални комплекси.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  "... Неделчо разказва, че има няколко приятели, които ги ползва за брейн сторминг..." Неделчо, Неделчо, да не сте обрисували собственият си типаж в анимацията си Обикновени креативният човек чрез брейнсторминга СЪЗДАВА собствена идея- не му я "подсказват" винаги, навсякъде, по всяко време и всеки път Браво на приятелите Ви, а Вие просто ....ги използвате, нали

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на bmiloev
  bmiloev
  Рейтинг: 8 Весело

  Много хора успяват да правят хем хубави, хем трудни неща в България. Можело Сериалът технически е изпълнен не по-зле от топ-продукциите като Simpsons. Историите във втория сезон са много смешни и е чудно, че никоя медия не се е заинтересувала. За третия сезон с удоволствие бих пращал sms-и по 2.40 лв.

 12. 12 Профил на Raz Dva Tri
  Raz Dva Tri
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За БГ е нещо ново. Опредено ми харесва!
  До коментар [#6] от "Константин":
  Подценявате ми се струва тези с ракийката и салатката. Мисля че аудиторията няма да е толкова тясна както предполагате.

 13. 13 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На мен не ми хареса качеството на анимацията, но за това подозирам че е виновно обучението в НАТФИЗ. Струва ми се, че който иска да се занимава с изкуство е препоръчитално да не се занимава с родните университети.

  икономист - неграмотник с диплома
 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#8] от "J.J.":

  Ако трябва кажа нещо,то със сигурност ще Ви повторя.Много точен коментар.+++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хм на фона на управията и нейната простотия ,на беднотията до шия и когато истината и честноста са затворници,"интелигенцита "си мълчи гузно или създава глупости.Много по лесно е да осмееш човешките недостатъци и да ги препишеш изцяло на Българина отколкото конкретно и директно.Затова са и тези жалки изложби на фалоси,ширещата се чалга проституция и поети на порно стихотворения.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 16. 16 Профил на ringo
  ringo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Плюйте, плюйте, но си тънете в посредствеността. Дядомарт, ако имаш идея през какво минава Неделчо, за да направи този филм въобще няма да си толкова словоохотлив.Освен това само да те информирам, че идеята (която ти най-нагло заявяваш ,че той само използва) му е в главата от сигурно 10 години. Или поне от толкова аз знам за нея. Всъщност сега се чудя защо тръгнах да обяснявам на лаици, които не виждат по-далече от носа си и явно им е невероятно трудно да признаят , че има хора, които вършат нещо стойностно и не киснат по цял ден пред компютрите си да плюят. БАСТА !

 17. 17 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Весело

  Но не мога да показвам, че българите сме много добри в шофирането. Мен ме псуват всеки ден, когато изляза някъде с колата си, казва пък Неделчо.

  Неделчо, научи се да караш за да не те псуват и дано анимацията ти да е по-добра от шофьорлъка, за да не те благославят и за нея.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1651 Весело

  Успех, Неделчо! У нас различното от чалга трудно се продава, но не губи надежда

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"J.J."]Друг проблем е липсата на достатъчно логически връзки между историите и героите. Работи се малко "на парче[/quote]

  Според мен, без да съм гледала филмчетата, най-големият проблем е, че ние българите сме особено чувствителни към този който ни критикува, защото се извървиха всякакви лицемери политици и менте бизнесмени, които да ни поучават и учат на демокрация с единствената мисъл, как да ни приберат парите и да се облагодетелстват, българинът не е балък и много бързо надушва менето около себе си, но усети ли че го хока честен човек, веднага млъква и навежда глава, никой българин не се сърди на безребърния Алеко Константинов, нито се обижда на Левски, който е написал Народе!!!, но да събираш есемеси по 1.20 и да критикуваш, е няма как да стане Неделчо, забрави.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 20. 20 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#10:"dqdomart"] Обикновени креативният човек чрез брейнсторминга СЪЗДАВА собствена идея- не му я "подсказват" винаги, навсякъде, по всяко време и всеки път Браво на приятелите Ви, а Вие просто ....ги използвате, нали[/quote]

  Някои използват приятелите си, други Наказателния кодекс, всеки търси авантата по свой си начин.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 21. 21 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Искрено желая успех на Неделчо Богданов! Малко са хората като него. За съжаление все още важи догмата: "сит търбух, за наука глух!". Плебеите се интересуват само от малко хлебец, примесен със сеир от жълтовиден характер. Затова трябва да повишим качеството на образованието и на нацията ни, респективно. И не на последно място - да защитим БЪЛГАРСКИТЕ продукти и продукции!

 22. 22 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#21:"ivo_mutafchiev"]да защитим БЪЛГАРСКИТЕ продукти и продукции! [/quote]

  Господине, какъв е този кръвнишки лозунг, вие сред врагове ли се намирате, че така отчаяно призовавате за защита.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 23. 23 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"Green Monster"]Булгар, булгар - гордо викал Бай Ганьо[/quote]
  Ето го...
  http://vbox7.com/play:8c93caa3f5

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Яко!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В youtube има доста примери за творчески типове които, съвсем евтино, сами или с малък кръг приятели/колеги произвеждат седмично и дори дневно клипове който се гледа стотици хиляди пъти, което им носи доста сериозни приходи от реклами. Така че, не е невъзможно стига това което се прави да е оригинално и забавно и да привлича с нещо. За Българ, от двата епизода които гледах, впечатлението ми е че подценяват важността на добър voice acting. И South Park е със супер елементарна анимация но имат интересни истории и гласовете са феноменални.

 26. 26 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Успех Неделчо! Няма да е лесно, но ще си заслужава - дано успееш!
  Към журналиста - проверявайте си текстовете преди да ги публикувате, особено когато има и термини, които срещате за първи път! "липсинг" всъщност идва "lip sync" и означава да се постигне синхрон между думите които се чуват и движението на устните на героите във видеото. "Липсинг", вероятно е нещо, което липсва... )

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 27. 27 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Пример за youtube упсех е Annoying Orange които скоро ще започне да се излъчва на Cartoon Network, след 2-3 години в youtube. Един човек сам прави един епизод седмично с оборудване - камера осветление компютър, струващи около 20000 долара. Всеки епизод привлича около милион зрители.

 28. 28 Профил на Тодор
  Тодор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Много свеж филм. Дано някоя национална телевизия да чете коментарите и да види, колко много хора я харесват тази анимация. Хайде, стискам палци да му купят правата, защото телевизиите много ще изтърват.

  Бъди смел
 29. 29 Профил на Andrian Mihailov
  Andrian Mihailov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "nikolaaay": и на мен ми е такова впечатлението, всичко звучи неестествено и изтъркано

  Ако беше толкова добър сериала някой все щеше да го купи, а че Неделчо се мъчи е друга работа

 30. 30 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Като рисунък е доста по богато от познатите ни "Симпсън", да не говорим за Саут Парк... ОБАЧЕ... споменатите образци не разчитат на картинки тип Дисни, а на диалозите и на невероятните си сценаристи, които напипват злободневни теми и правят на миш маш всякакви стереотипи. На "Българ" точно този момент липсва отвсякъде. Заиграва се със злободневни теми, има чат пат попадения, но те са самоцелни, не са органични... Озвучаването е друга бира. Онези разчитат на актьори усъвършенствани в бранша, а нашето, на самодейци. Особено главния герой мьека ужасно. Естествено, че може такъв да е замисъла, обаче то си личи когато актьор играе репликите и когато го озвучава натурално мьекащ индивид...

  Иначе, браво за усилията...

 31. 31 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#30:"diegos"]Онези разчитат на актьори усъвършенствани в бранша[/quote]

  не е задължително - повечето мъжки роли в South Park се озвучават от създателите Trey Parker и Matt Stone.

 32. 32 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Похвално, браво !

  Няма
 33. 33 Профил на valeridg
  valeridg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Балгар" си е супер. Не можете да очаквате от група ентусиасти да произведат перфектен продукт на самоиздръжка. Определено има нужда от по-добър сценарии, но в концепцията има хляб. Стискам палци на Неделчо и екипа му да пробият и да видим още по-добра българска анимация! Успех и горе главата: )

 34. 34 Профил на exile
  exile
  Рейтинг: 434 Весело

  Продължавай все така, Неделчо!

 35. 35 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Сериалът е много добър. Гледал съм всички епизоди Забавен и интересен, а озвучаването е на изключително добро ниво.

 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#2:"dragozow"]Похвално е че някой се е наел да прави нещо и е срамно че вместо да излъчват родна продукция, медиите у нас купуват турски сериали. [/quote]
  Медиите купуват и излъчват това, което зрителите искат да гледат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 539 Разстроено

  [quote#2:"dragozow"]Похвално е че някой се е наел да прави нещо и е срамно че вместо да излъчват родна продукция, медиите у нас купуват турски сериали[/quote]

  Това с турските сериали щеше да е срамно и да излъчваха родна продукция...

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 38. 38 Профил на gligi
  gligi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "7777":

  явно става въпрос за някакви други медии, щото нашите излъчват каквото им наредят

 39. 39 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ако и сайта им работеше в нормалните страни....

 40. 40 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 689 Неутрално

  А, разбрах - (цена: 2.40лв.)

 41. 41 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мерилин":

  Викате, който иска да получи пари за труда си, няма право на критика, а? Разсмяхте ме

  Освен това не е вярно, че българинът приема критика от честен човек. Българинът не ще акъъл от никого, ако ще и Господ да е.


  До коментар [#36] от "7777":

  Това със "зрителите така искат" е само оправдание. Медиите, ако пожелаят, могат и да формират вкусове. И всъщност през цялото време го правят. Те сами си създадоха зрители, които да искат само пошлотии, и сега се оправдават, че пускат пошлотии, щото зрителите така искали.

 42. 42 Профил на MCM87
  MCM87
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз лично не съм особено впечатлен от качеството на филмчето, което е качено на края на статията. Другите епизоди не съм гледал все още.

  Няма да е зле да видим и статии за други български проекти свързани с анимация.

  सत्यमेव जयते
 43. 43 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Епизодчето ми хареса, браво и успех!

 44. 44 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сладурско е. Все така!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 45. 45 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Браво, Неделчо! Каквото и да стане, продължавай все така! Едно от големите ти постижения досега е, че вече мислиш и работиш като гражданин на света! Трудности и пречки още много ще има, но ти не спирай, защото в този живот успяват само най-упоритите!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 46. 46 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мисля че на теб нещо ти липсва,каквато и англииска терминология да употребявате .Впрочем това е модно дори не за общоприетите термини.Така Българ изглежда по значим в собственните си очи.Няма какво да добавя ..смешен си с напаните да изглеждаш значим.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 47. 47 Профил на georgi_tsvetanov
  georgi_tsvetanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да сложи един бутон за дарения, PayPal има такава опция.

 48. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1523 Весело

  Приятно филмче, усилията все някога ще бъдат възнаградени. Но ако иска да се насочи към детската аудитория, трябва да прави филмчета за животни, децата много ги обичат. По Нова година един четиригодишен малчуган ни подлуди с желанието си да има Вълчо от "Ну, погоди"!

 49. 49 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Весело

  Всъщност Унуфрий е един абстракционист в мистлта.
  Логиката ми не е лишена от ЛОГИКА.))))
  Първи жокер:
  - Съзира манипулация е компютъра от страна на продуцентите.
  Втори жокер:
  - Съзира манипулация - публиката е от поставени лица.
  Трети жокер:
  - Съзира манипулация - приятелят му иска да го прекара и Унуфри да загуби.

  ......нали Унуфрий участва в българския формат на "Стани беден"?
  Тогава коя от възможностите може да се изключи на 100%???

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 50. 50 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"dragozow"]Похвално е че някой се е наел да прави нещо и е срамно че вместо да излъчват родна продукция, медиите у нас купуват турски сериали. [/quote]

  Публиката е за срам, медиите просто й дават каквото тя желае и гледа...

 51. 51 Профил на Itso
  Itso
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ''но все още няма интерес от медия, която да го излъчва''
  е как да има, такива глупости

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK